MAANANTAI 24.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israel on pidätellyt maajoukkojensa täysipainoista iskua Libanonin eteläosaan, minne Hizbullah on keskittänyt suurimman osan rakettimiehistöstään, arviolta 1000 miestä.
Israel miehitti Manour al-Ras kylän ankarien taistelujen jälkeen, mutta Hizbullah on yrittänyt iskeä takaisin. TÄNÄ AAMUNA taistelut ovat puhjenneet Manour a.Rasin ja Bint Jbail kylän välisillä alueilla. Jbailiä pidetään Hizbullahin ”pääkaupunkina”, jonne on koottu suuret määrät aseita ja raketteja. Kaupungissa asuu 20 000 asukasta, joista viidennes lienee jäänyt kaupunkiin Israelin vaadittua heitä siirtymään Litanijoen taakse turvaan. Taistelu kaupungista tulee olemaan katkera ja verinen, sillä kaupunkiin jääneet asukkaat ovat kiihkeästi Hizbullahin kannattajia ja sen oletetaan olevan vahvasti linnoitettu ja miinoitettu. Aamun tietojen mukaan yhdeksän IDF:n sotilasta haavoittui.
Libanonilaislähteitten mukaan 6-8 Libanonin taisteluihin osallistuneen iranilaisen ruumiit on kuljetettu Libanonista Syyriaan ja sieltä edelleen Teheraniin.
Poliittiset tarkkailijat ovat ihmetelleet IDF:n taktiikkaa Libanonissa. Miksi se hidastelee, sillä taisteluissa on yleensä pidetty etuna aloitteen pitämistä hyökkääjän käsissä. Nyt IDF kertoo avoimesti lehdissä ja TV:ssä suunnitelmistaan ja tavoitteistaan.
PUOLUSTUSMINISTERI AMIR PERETZ selittää huolellisesti, ettei IDF ole hyökännyt Libanoniin, kysymys on vain pienistä rajoitetuista iskuista määrättyihin kohteisiin, joista niistäkin kerrotaan ennen hyökkäystä. Tästä jää kuva, ettei tarkoituksena olekaan Hizbullahin joukkojen lyöminen, vaan niille annetaan aikaa siirtyä pois tieltä ja IDF:n poistuttua alueelta palata sinne takaisin. Outoa sotaa, vai toteutetaanko tässä jonkun ulkopuolisen intressejä ja ohjeita? Sellainen kuva tästä jää.
Libanonin ulkoministeri Fawzi Falloukh kertoi, että Hizbullahin kaappaamat kaksi sotilasta voivat hyvin.
USA:N ULKOMINISTERI RICE tulee tänään Israeliin antamaan uudet ohjeet, mitä tehdään seuraavaksi. Rice kehui muutama päivä sitten, että hänellä alkaa hahmottua raamit, joitten mukaan Lähi Itä rauhoitetaan ja taistelut siellä saadaan lopultakin tyrehtymään. Uusi maailmanjärjestyskö lienee tulossa, jota sitten yhdessä pohditaan Rooman kokouksessa keskiviikkona.
IDF ILMOITTAA, että se saa Hizbullahin asemien tuhoamisen Etelä Libanonissa päätökseen viikon loppuun mennessä. Kiire tulee, jos aikataulussa aiotaan pysyä. Tarkoituksena on muodostaa kilometrin syvyinen puskurivyöhyke, jonne Hizbullahilla eikä muillakaan ole asiaa, sillä alue on tarkoitus miinoittaa.
Kilometrin syvyinen puskurialue ei juuri vaikuta rakettien ampumiseen, sillä tänä aamuna raketit putoilivat Binyaminin, Kafar Adan ja Zichron Yacovin tienoille, eli n. 60-70 km Libanonin rajasta.
Lauantaina Hizbullah ampui 160 rakettia Israeliin, eilen sunnuntaina 93 rakettia, jotka surmasivat kaksi ihmistä (Haifassa ja haavoittivat 17) ja haavoittivat 91 ihmistä.
Sunnuntaina IAF iski 40 kohteeseen Libanonissa joista Beirutin eteläosassa oleva Hizbullahin tukialue Dahiyan kaupunginosa sai useita iskuja. Libanonilaisten iskuissa kuolleitten lukumäärä on 372, joista ainakin 11 siviilejä. Israelin tappiot ovat 34 ihmistä, joista 19 sotilashenkilöitä.
Amir Peretz kertoi, että Hizbullah on ampunut kaikkiaan 2200 rakettia Israeliin.
IDF:n ja Hizbullahin välisissä taisteluissa haavoittunut YK:n tarkkailija tuotiin eilen sairaalaan Israeliin.
IDF ON TUHONNUT eiliseen mennessä 474 tukikohtaa, päämajaa ja asevarikkoa; Liikenneyhteyslinjoja 39; Hizbullahin ajoneuvoja 107; Rakettien laukaisualustoja 129; siltoja 105; Hizbullahin tukiasemia 62; tunneleita 11 ja antenneja 9. JPostin kolumnisti Yacov Katz arvioi, että Hizbullah on pian käyttänyt rakettivarastonsa, eikä sillä ole mahdollisuuksia saada uusittua varantoaan Syyriasta, koska IAF on tuhonnut teitä ja siltoja. Lyhyen matkan ohjukset ammutaan Litanijoien eteläpuolelta, jota IDF nyt puhdistaa, keski- ja pitkän matkan ohjuksen Litanijoen pohjoispuolelta, jossa on Fajar-5 ja Zelzal-raketteja, joiden kantomatka on 200 km.
IDF ei sen sijaan ole pystynyt tuhoamaan Hizbullahin alueellisia komentokeskuksia, joita sillä on etelässä, maan keskiosassa ja pohjoisessa. Lisäksi Hizbullahilla on oma tiedusteluverkosta, kertoo Katz.
2. HIZBULLAH ULKOMAILLA
Hizbullah on maailmanlaajuinen. Sillä on ulkomailla ns. nukkuvia soluja (sleeper cells), ulkomaissa asuvia arabeja ja muita, jotka ovat asettuneet sinne asumaan hankkien itselleen työ- tai opiskelupaikat ja arvostetun aseman sikäläisessä yhteiskunnassa. Usein heillä on maan kansalaisuus ja heitä pidetään rauhallisina ja yhteiskunnan mallijäseninä. He ovat uskonnollisia, mutta eivät liian näkyvästi, he käyvät säännöllisesti petrodollareilla rakennetussa moskeijassa tai kulttuurikeskuksessa ja jotkut heistä ehkä salaa ”lomamatkalla” arabimaissa, joissa heille opetetaan sissitekniikkaa ja annetaan rautaisannos islamin fundamentalismia. Heillä on perheet ja he omistavat asuntonsa ja asuinhuoneistonsa tai liikeyrityksensä. Tämä uneliaisuus jatkuu siihen saakka, kun paikallinen mullah, joka on usein tullut Saudi Arabiasta, Iranista tai Irakista, alkaa pitää tulikivenkatkuisia, vihaa hehkuvia saarnoja kehottaen kuulijoita valmistautumaan ja tarvittaessa kuolemaan islamin vihollisia vastaan käytävässä taistelussa. Palkkiona on taivasosuus ja 72 neitsyttä marttyyrikunnian lisäksi, mikä kohottaa koko perheen ja suvun kunniaa. Vapaaehtoisista ei ole pulaa.
Nyt pelätään, että mullahit aktivoivat näitä nukkuvia soluja iskemään USA:n ja Israelin instituutteja ja laitoksia vastaan Lähi Idässä ja ulkomailla. Lisäksi yksityisten kaappaukset ovat ohjelmassa.
Hizbullah iski itsemurhaterroristin kautta USA:n tukikohtaan Libanonissa 1992 surmaten 29 ja haavoittaen 242 ihmistä Israelin surmattua Hizbullahin johtajan sheikki Abbas Musawin. Hizbullah teki toisen iskun Israelin Argentiinan lähetystörakennukseen Buenos Airesissa 1994 surmaten 85 ihmistä. Se oli vastuussa TWA matkustajakoneen 847 kaappauksesta 1985, jossa kuoli yksi matkustaja, loput vapautettiin 2 viikossa.
3. SYYRIA JA LIBANON
Syyria ja Iran ovat pysytelleet viisaasti sivussa aloittamastaan väkivallasta Libanonissa, mutta molemmat maat ovat hyötyneet siitä niitten omien kiistakysymysten jäädessä Libanonin kriisin varjoon.
Syyria on jopa ilmoittanut olevansa halukas välittämään kriisissä. Iranin kiihkeä presidentti Mahmoud Ahmadinejad puolestaan iloitsee, että ”sionistisen vihollisen” tuhoaminen on alkanut.
Syyria on varoitellut Israelia, että se tulee puuttumaan tilanteeseen, jos IDF:n joukot tulevat liian lähelle sen alueita tai jos Israel valloittaa Libanonin. Syyrialla on edelleen haave saada Libanon valvontaansa. Syyrian tiedotusministeri Muhsein Bilal ilmoitti eilen, että Syyria on asettanut yhteistyöjoukkonsa hälytystilaan ja että se liittyy mukaan konfliktiin, jos Israelin maavoimat tunkeutuvat Libanoniin. Koska Iranilla on Syyrian kanssa 2005 solmittu avunantosopimus, se joutuisi siinä tilanteessa myös liittymään jollain tavalla Syyrian rinnalle. SYYRIALLA ON ASEISSA 289 000 sotilasta, 4 800 tankkia, osa T-72 mallia, 490 taistelukonetta, mukana 105 Mig 29, 25 ja 23 torjuntahävittäjää. Libanonin armeijassa on 61 400 sotilasta, 250 tankkia, 20 merivartioalusta, 36 UH-1H helikopteria ja 6-8 Mig hävittäjää.
ISRAELILLA on reservien kanssa 520 000 sotilasta, 3910 tankkia, niistä 1500 Merkava 1-4 mallia; 470 taisteluhävittäjää, mukana 133 hyökkäyshelikopteria (Apache ja Kobra) sekä 365 F-15 ja F-16 monitoimihävittäjää. Paperilla Israelilla on ylivoima Syyriaan ja Libanoniin nähden. Myös Libanonin pääministeri ja puolustusministeri ovat luvanneet, että Libanonin armeija tulee osallistumaan sotaan, jos IDF:n maavoimat hyökkäävät Libanoniin. (JPost 24.07. Josh Brannon)
4. GAZAN RINTAMA
Palestiinalaisten Gazan alueelle julistama tulitauko ei pitänyt edes yhtä päivää. Kassam-raketteja ammuttiin eilen ja tänä aamuna jo kaksi Sderotiin, missä ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
Hamasin kerrotaan kehittäneen Kassamin, jonka kantomatka on 22 km. Se kokeili yhtä eilen. Raketti putosi jonnekin Sderotin taakse asumattomalle alueelle.
Shin Betin johtaja Yuval Diskin varoittaa, että Gazasta voi tulla uusi Libanon, jos IDF ei ajoissa saa muutosta aikaan tilanteessa. Sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin kertoi hallitukselle, että palestiinalaisilla on pyrkimys saada itsemurhaterroristeja iskemään israelilaisiin kohteisiin avatakseen näin kolmannen rintaman Libanonin ja Gazan lisäksi. Diskin kehotti Israelia lopettamaan aseitten ja räjähteitten salakuljetus Egyptistä Gazan alueelle ottamalla Philadelphia-käytävä uudelleen Israelin valvontaan.
Yleisesikunnan varajohtaja kenraalimajuri Moshe Kaplisnky kertoi hallitukselle, että korpraali Shalitin sieppaamisen jälkeen IDF:n operaatioissa on kuollut 150 palestiinalaista terroristia. Samaan aikaan yksi IDF:n sotilas kuoli, ja Israeliin ammuttiin 193 Kassam-rakettia Gazan alueelta.
5. ARIEL SHARON
Sairaalalähteitten mukaan Sharonin tila on huonontunut eilisen aikana. Hänellä on nestettä munuaisissa ja muitakin uusia ongelmia, kuten muutoksia hänen aivojensa toiminnassa. Hän on edelleen tajuton.
78-vuotias Ariel Sharon sai vaikean halvauskohtauksen tammikuun 4. päivänä ja on siitä lähtien ollut koomassa. Sharon oli viisi kuukautta Jerusalemin Hadashah sairaalassa, josta hänet siirrettiin Tel Hashomer sairaalaan Tel Aviviin, jossa häntä on yritetty herättää koomasta ilman tulosta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021