PERJANTAI 28.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Hallitus käsitteli eilen Libanonin sodan tilannetta. IDF halusi laajentaa sotatoimia, mutta hallitus ei antanut siihen lupaa. Se kuitenkin valtuutti IDF:n kutsumaan aseisiin kolme reservidivisioonaa eli n. 30 000 miestä. Tarkoitus on ensi vaiheessa kutsua kiireellisesti palvelukseen johtavassa asemassa olevia upseereita. Tällä IDF haluaa varautua yllättäviin mahdollisuuksiin, mitä taistelutilanteet voivat tuoda.
Eräitten uutislähteitten mukaan Syyrian sotilasjohto on hermostunut ja rauhaton, se pelkää taistelujen siirtyvän vaarallisen lähelle Syyrian aluetta, mikä pakottaisi sen vastatoimiin. Tämän lähteen mukaan Syyrian hallituksen valvomat radio- ja TV-asemat ovat peruuttaneet aiempia ohjelmanumeroitaan ja käsittelevät nyt sotaisia aiheita ja soittavat lähetyksissään sotilas- ja isänmaallista musiikkia.
Toinen Israelia huolettava kehitys Syyriassa voisi olla massatuhoaseiden luovuttaminen Hizbullahin terroristeille, mikä voisi aiheuttaa Israelissa arvaamattoman rajut vastatoimet. Huhujen mukaan Hizbullahilla on jo Iranista saatuja käytettyjä ydinsauvoja, joista se voisi Iranin teknikoitten opastuksella kääriä likaisia ydinpommeja rakettiensa kärkiin.
ISRAELIN POLIITTINEN JOHTO on monen tulen välissä. Paitsi että sitä sitovat juutalaisten perinteiset moraali- ja humanitaariset velvoitteet, sen täytyy kaiken aikaa taistella maailman yleistä mielipidettä vastaan, joka perinteisesti varsinkin Israeliin vihamieleisesti suhtautuvan länsimaisen median kiihottamana kääntyy avoimen vihamieliseksi Israelin toimia kohtaan, olkoot kuinka oikeutettuja tahansa.
YK:N PÄÄSIHTEERI KOFI ANNANIN suora syytös IDF:n tahallisesta hyökkäyksestä YK:n tukiasemaa vastaan Libanonin eteläosassa on esimerkkinä tästä. Annanin syytös on hänen asemansa perusteella täysin epäoikeutettu ja kohtuuton, ilman sitä edeltäviä tutkimuksia. Sen taustalla voi tuntea sen esittäjän salaisen Israelin vastaisen vihan, joka sopivasta ärsykkeestä putkahti esille ennen kuin hän ehti salata sen.
IDF:N JOHTO on pyrkinyt selittämään Bint Jbailin taistelujen suurta mieshukkaa sillä, että taistelut olivat rajuja ja niitä käytiin mies miestä vastaan. IDF:n mukaan sotilailla oli tarvittava tykistö- ja lentoaseen tuki. Median kommentaattorit kuitenkin odottavat IDF:n muuttavan taktisia suunnitelmiaan ja tunnustavan tosiasian, etteivät Hizbullahin joukot ole roskajoukkoa (ragtag gerilla force), vaan pitkälle koulutettuja kommandoyksiköitä ja varustettuina lähitaisteluja varten tarvittavin asein. Hizbullahin tiedetään kieltäneen kaupungin asukkaita lähtemästä kaupungista ja rakentaneet tiesulkuja sitä varten. Tämä siksi, että he tietävät IDF:n kaihtavan lento- ja tykistöaseen käyttöä, jos on vaaraa siviiliuhreista.
PERJANTAIAAMUNA IDF ilmoittaa surmanneensa viisi Hizbullahin pyssymiestä. Taistelut kaupungin omistuksesta eivät suinkaan ole vielä ohi.
ROOMAN KOKOUKSEEN osallistuneista ulkoministereistä monet ovat kieltäneet Israelin ulkoministerin Livnin käsityksen, että kokous antoi Israelille vapaat kädet käydä Libanonin sotatoimia. Suomen ulkoministeri Tuomioja, joka käväisi EU:n ryhmän mukana Israelissa, tuomitsi täysin perättöminä Livnin ja hallituksen muittenkin ministerien käsitykset vapaista käsistä. Tuomiojan tulkinnan ymmärtää, hän on useissa yhteyksissä osoittanut yksipuolisen vihamielisen suhtautumisensa Israelin vastaan.
KANSAINVÄLISTEN JOUKKOJEN kokoaminen Libanonin eteläosaan näyttää tuottavan vaikeuksia. Teoriassa yksi ja toinen maa pitää asiaa hyvänä, mutta tosiasiassa mikään niistä ei haluaisi lähettää joukkojaan Libanoniin. Aiemmat kokemukset sekä Libanonissa että viimeksi Irakissa eivät rohkaise edes yltiöpäitä, koska marttyyrius ei ole suosittu muslimimaailman ulkopuolella. Sielläkin Egypti ilmoitti selkeästi pysyttelevänsä Libanonin juoksuhiekan ulkopuolella.
Israelissa asiasta ollaan monta eri mieltä. YK:n UNIFIL-joukkojen tapaista yritystä ei kannata edes tarjota, ne ovat olleet jopa vaaraksi Israelin turvallisuudelle, kuten Hebronissa toimiva TIPFH, jonka ainoa tehtävä on ollut raportoida tilanteista vasta sitten, kun kaikki on jo ohi, ja tavallisesti Israelia tuomiten. Usein se on lisäksi joutunut pyytämään IDF:n apua jouduttuaan vaaralliseen tilanteeseen palestiinalaisten kanssa.
NASRALLAH on tiettävästi neuvotteluissa Damaskoksessa, jossa yhtenä osapuolena on Iranin ydinneuvottelija Ali Larijani. Kokouksesta raportoinut kuwaitilainen sanomalehti Al-Siyassah:in edustaja kertoo nähneensä Nasrallahin siviilivaatteissa Syyrian tiedustelupalvelun autossa ja syyrialaisten turvajoukkojen varmistamana. Sanomalehden tietojen mukaan Nasrallah osallistuu keskusteluihin, joissa myös Syyrian presidentti Bashrin Assad on mukana. Ali Larijani toimii Iranin kansallisen turvallisuuskomitean sihteerinä.
AL-QAIDAN kakkosmies Ayman al-Zawahiri kertoo al-Jazeeran TV-haastattelussa, ettei al-Qaida voi seurata toimettomana sivusta muslimiveljien taistelua Libanonissa, vaan tulee osallistumaan niihin ja vaatii kaikkia muslimeja liittymään niihin, kunnes ”islam hallitsee Espanjasta Irakiin”.
Al-Qaidan tulkinnan mukaan koko maailma on taistelukenttänä. koska kakki länsimaat tukevat Israelia ja ovat siten osallisia sen ”polttaessa veljiä Libanonissa” niiden antamilla raketeilla ja ohjuksilla.
Al-Zawahiri sanoi hyljeksivänsä tulitaukoja, koska kysymyksessä on jihad (pyhä sota) Allahin puolesta, kunnes lopulta islamin uskonto hallitsee. Hän lupasi taisteluja kaikkialla maailmassa.
HIZBULLAH ampui torstain aikana 130 Katjusha-rakettia Israeliin: Nahariya, Haifa, Karmiel, Safed, Kiryat Shmona , Majdel Krum olivat kohteina. Kiryat Shmonassa raketti sytytti tuleen vaarallisia aineita käsittelevän tehtaan. Tuli saatiin hallintaan ilman pahempia seurauksia. Kymmeniä ihmisiä hoidettiin sirpalehaavoista.
IAF tuhosi torstaina Hizbullahin komentokeskuksen Tyron kaupungissa. Keskus sijaitsi 12-kerroksisen rakennuksen ylimmässä kerroksessa, ja sieltä ohjattiin rakettitulta Haifaa vastaan.
Kolmea aseita kuljettavaa rekka-autoa vastaan hyökättiin Beirutin ja Damaskoksen välisellä tiellä.
Libanonin armeijan tutka-asema tuhottiin Beirutin eteläosassa.
2. GAZAN RINTAMA
Gazan rintamalla on ollut hiljaiseloa operaatio ”Pillars on Samson” loputtua ja IDF:n joukkojen palattua tukikohtiinsa. IAF on suorittanut lentoja tiedustelun ohjaamiin kohteisiin, ja tykistö ampuu omia koesarjojaan avoimille kentille, kuten se on tehnyt kuukausikaupalla.
Perjantaiaamuna Jihadin ampuma Kassam-raketti osui Ashkelonin eteläpuolella lastentarhaan Zikkimin kiibbutsissa. Kaksi lasta haavoittui, useita hoidettiin shokin vuoksi. Myös Sderotia kohti ammuttiin raketteja.
Uutiset kertovat, että korpraali Gilad Shalitin vapauttaminen on lähellä. IDF vakuuttaisi lopettavansa operaationsa Gazan alueella ja palestiinalaiset suostuvat tulitaukoon. Näin on kaavailtu.
Miten Hamasin ”sotilassiipi”, Jihad ja Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö al-Aksan kuumapäät saadaan aisoihin, on eri asia. Ne ovat ampuneet Kassameja kaiken aikaa, tänä aamuna pari kolme Sderotia ja Ashkelonia kohti, jossa se osui lastentarhaan haavoittaen kahta lasta ja saaden useita shokkiin.
Erä arabiliiton PA:lle maksamista varoista on käytetty Hamasin virkailijoiden palkkojen maksamiseen. Heitä on n. 165 000, puolet ”turvallisuusjoukkoja”. EU on antanut 40 miljoonaa USD terveydenhoitohenkilökunnan palkkoihin käyttäen uutta kehittelemäänsä välityskanavaa, jolla pitäisi pystyä välttämään varojen joutumisesta Hamasin käsiin. Lopulta kukaan ei pystyne valvomaan, miten varat jaetaan ja kenelle.
3. KOLMAS RINTAMA
Palestiinalaisesta Samarian kylästä nimeltään Abus löydettiin torstaina palanut auto, jonka tavarakontissa oli palaneen miehen ruumis. Ruumis osoitti, että henkilöä oli pahoinpidelty ennen surmaamista ja polttamista auton mukana. Poliisi epäilee, että kysymyksessä on terroriteko, mikä enteilee kolmannen rintaman avaamista Juudean ja Samarian alueelle. Uhri oli tri Daniel Yaakobi Yakirista Kalkiliyasta itään Karnei Shomronin ja Emanuelin välissä.
Torstai-iltana palestiinalainen avasi tulen kahta poliisimiestä kohti Itä Jerusalemin Jebel Mukaberin alueella. Haavoittuneet poliisit vastasivat tuleen ampuen hänet kuoliaaksi. Toisen poliisin tila on kriittinen. Palestiinalaisella on lisäammuksia taskuissaan ja henkilöllisyyskortti.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019