Friday, June 21, 2013

PERJANTAI 21.06.13


PERJANTAI 21.06.13

1. ”OSLO on epäonnistunut, ja nyt on korkea aika siirtyä eteenpäin uusin aloittein”, sanoi apulaisliikenneministeri Tzipi Hotoveli puhuessaan Tel Avivin yliopistossa tilaisuudessa, jossa oli tarkoitus muistaa Oslon sopimusten allekirjoittamisen 20-vuotispäivää. Tilaisuuteen osallistuivat myös kansanedustaja  Yitzhak Herzok (Labour) sekä tri Yair Hirschfeld, joka on yksi Oslon sopimusten laatijoista. ”Oslon sopimusmalli ei toimi ja on aika ajatella laatikon ulkopuolella. Kahden valtion periaate ei ole toteutuskelpoinen, mutta ei myöskään nykyisen tilanteen jatkuminen, joka johtaa Israelin laillisuuden kieltämiseen ulkovaltojen toimesta”, Hotoveli selitti puheessaan todeten, että ”Israelin tulee opetella elämään yhteistoiminnassa Palestiinan Auktoriteetin arabien kanssa” lisäten: ”Meidän tulee ulottaa Israelin hallintavalta Juudeaan ja Samariaan ja antaa arabeille täysi kansalaisuus mukaan lukien siviilioikeudet ja velvollisuudet. Demografia osoittaa selvää juutalaisenemmistöä, ja sen turvaamiseksi meidän tulee keskittyä miljoonan ulkomailla asuvan juutalaisen tuomiseksi Israelin vuosikymmenen aikana”, Hotoveli selitti näkemystään jatkaen:

”NELJÄ hallitusta työskenteli Oslon periaatteiden pohjalta pystymättä toteuttamaan sen tärkeimpiä päämääriä – rauhaa ja Israelin aseman parantamista maailman silmissä. Rauhan näky murskautui terrorihyökkäysten aallokossa Rabinin ja Barakin hallitusten aikana. Siitä välittämättä Israelin hallitukset jatkoivat ratkaisun löytämistä, vaikka samaan aikaan palestiinalaiset toistamiseen kieltäytyivät runsaskätisistä tarjouksista, kuten Ehud Barakin tarjous Jerusalemin jakamisesta ja Ehud Olmertin tarjous palestiinalaisten paluuoikeudesta”.
Hotoveli valitti PA:n entisen pääministeri Abu Alan jäämistä pois konferenssista, mikä hänen mielestään osoittaa PA:n mieluummin ottavan etäisyyttä rauhaan Israelin kanssa.
”Palestiinalaisten osanottajaan jäätyä pois konferenssista vain israelilaiset ja ulkomaiset osanottajat keskustelevat keskenään palestiinalaisten juostessa rauhaa pakoon”.

YITZHAK Herzog myönsi omassa puheessaan, että juutalaisyhteisöjen karkottaminen Gush Katifista osana irrottautumista Gazasta oli virhe aiheuttaen syviä traumoja kansassa.
”Meidän tulisi erottautua arabeista, mutta Israel elää syvässä epäilyksessä eikä usko, että sillä on rauhankumppani, eikä Gazan esimerkkiä voida irrottaa tästä yhteydestä”, Herzog analysoi tilannetta todeten, että ”PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on tehnyt historiallisen virheen juostessaan karkuun sen sijaan, että neuvottelisi pääministeri Netanyahun kanssa”.
Hän lohkaisi pientä leikkiä Netanyahu kustannuksella todeten: ”Lapid ja Bennett ovat omineet Netanyahun agendan jättäen hänelle vain lupaukset suostua neuvotteluihin”.

2. Pääministeri Netanyahu puhui presidentin konferenssin päätöstilaisuudessa eilen todeten: ”Rauhan tilan säilyttämiseksi meidän tulee olla vahvoja sekä tänään että tulevaisuudessa, sillä rauhanmalli, joka kyseenalaista turvallisuutemme ei ole kestävä, enkä tule koskaan spekuloimaan Israelin ja sen kansa turvallisuudella”, hän selitti jatkaen. ”Sen tähden, kun puhumme huomisesta, tarkoitan sillä rauhan, turvallisuuden ja myös varallisuuden huomista”.
”Israelin tulee pysyä vahvana, ja kaikkein suurin vaara, mikä meitä uhkaa on se, että kaikkein vaarallisin ase maailmassa joutuisi kaikkein vaarillisimpien hallitusten – varsinkin yhden hallituksen - käsiin. Emme voi sallia, että Iran saa käsiinsä ydinpommin”.
Netanyahu totesi, että Iranin kansa haluaa parempaa huomista, kuten presidentin vaalit selvästi osoittaa, mutta Iranin diktaattori kieltää tämän ja estää kansaa saavuttamasta sitä. Hän totesi presidentti Rouhanin ensimmäiseksi sanoneen, että ”Iranin oikeudet tulee turvata, mutta hän ei viitannut kansan, vaan Iranin oikeuksiin, tarkoittaen tällä oikeutta ydinpommiin”.
Pääministeri analysoi edelleen todeten, että Iranin uudella hallituksella on uusi tyyli, mutta entinen sisältö; se on uusi taktiikka nimeltään ”neuvottele ja rikasta: hymyile, puhu ja etene pommin rakentamiseksi”. Hän vaati kansainvälistä yhteisöä lisäämään painostustaan Irania vastaan, koska kysymys on kansainvälisestä ,mutta ennen kaikkia Israelin, turvallisuudesta.

Siirtyen rauhanprosessiin Netanyahu toisti kehotuksensa PA:lle tulla neuvottelemaan ilman ehtoja sanoen olevansa valmis kun palestiinalaiset ovat. Hän lähti historiasta alkaen ”vuodesta 1920, jolloin arabit enimmäistä kertaa hyökkäsivät juutalaisten maahanmuutto-toimistoa vastaan Haifassa vuoteen 1967 saakka, 47 vuoden aikana, he hyökkäsivät kiivaasti juutalaista valtiota vastaan riippumatta sen rajoista, koska tarkoituksena oli sammuttaa sen vielä heikkona hiipuva elämän liekki kerta kaikkiaan ja lopullisesti”. Netanyahu viittasi Gazan evakuoimiseen kuvitellen sen lopettavan vihollisuudet sieltä, mutta se toi vain raketit jättäen  juutalaiset hämmästelemään, miksi kaikki nuo raketit ja tulitus? Vastaukseksi palestiinalaiset sanovat: ”Palestiinan vapauttamiseksi”, millä he tarkoittavat Bershevaa, Ashkelonia, Jaffaa, koko Syyria-Palestiinaa, mukaan lukien Israelin valtion alue.

Netanyahu sanoi, että palestiinalaiset ovat jakaantuneet kahteen pääleiriin: Niihin, jotka avoimesti vaativat Israelin tuhoamista terroria käyttäen, ja niihin, jotka kieltäytyvät vastustamasta edellisiä. Hän sanoo, että todellinen rauha tulee vasta sitten, kun PA:n johto rohkenee avoimesti tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, hyväksyen juutalaiset asumaan rinnallaan muinaisessa kotimaassaan itsenäisenä kansana, mikä on tärkein kohta.
Netanyahu vakuutti juutalaisten haluavan rauhaa Israelissa, Lähi Idässä, koko maailmassa sanoen rukoilevansa sitä ja odottavansa toisten rukoilevan myös tätä samaa rukousta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169148#.UcPx-2JHT-l
David Bedein, Israel Research News Agency, puhui presidentin konferenssissa myös sanoen tulleensa esittämään kysymyksiä, miksi kansalle ie kerrota koko totuutta, vaan syötetään puolivalheita, ja miksi kansa ei suostu avaamaan silmiään nähdäkseen totuuden, mihin Oslon sopimukset ovat johtaneet. Hän selitti että sana ”hasbara” tarkoittaa totuuden kertomista, selittämistä, totuudellisen tiedon antamista, valittaen, että vain harva esittää kysymyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169132#.UcP7JWJHT-k

3. PÄÄMINISTERI Netanyahu, Bibi, toimi ulkoministerin ominaisuudessa – koska ulkoministeriä ei ole nimitetty Libermanin tilalle, joka odottaa oikeuskäsittelyn etenemistä – isäntänä Israelissa vierailevalle EU:n ulkoministeriön johtajalle Catherine Ashtonille – jonka pätevyyttä virkaansa olisi korkea aika kyseenalaistaa – pyrkien selittämään asioita, kuten ne Israelissa nähdään ja koetaan. Bibi selitti vieraalleen, ettei Iranin uuden presidentin myhäilevän ystävällisen hymyn ja tyynnyttelevien sanojen tule antaa johtaa itseään harhaan, sillä tuon naamion taakse kätkeytyy murhanhimoinen ja säälimätön tappaja. Bibi selitti, että tulee tutkia hänen tekojaan eikä sanojaan, sillä se oli hän, joka lauloi USA:n turvallisuus-järjestöt uneen 2003 saaden ne uneksimaan, että Iran oli lopettanut kaiken toiminnan ydinteollisuuden alalla kuitenkin samaan aikaan kehottaen ydinteollisuuden parissa työskenteleviä kiihdyttämään tahtiaan. Se oli hän, joka johti hallitusta vastaan protestoivien hakkaamista, pidättämistä ja heittämisestä vankiselleihin mielipuolisen kidutuksen alla odottaen vain armeliasta kuolemaa, joka lopettaisi heidän kärsimyksensä.

EI OLE kysymys poliittisesta pyörittämisestä vaan siitä, että sentrifugit jauhavat lisää rikastettua uraania, ja tämän tulee loppua, ja sen toteuttamiseksi on tärkeää, että EU yhdessä USA:n  Israelin ja maailman kaikkien vastuullisten tahojen kanssa vaativat Iranin ydinpommi-prosessin lopettamista.
Toisena aiheena Bibi otti esille Hizbullahin tapauksen, jota EU arkailee nimittää terrori-järjestöksi ihmetellen, jos tämä ei ole selviö, mikä on sitten terrorijärjestö, kuten hän kyseli.
”He murhaavat ihmisiä oikealta ja vasemmalta, he murhaavat ihmisiä ilman rajoitusta, mukaan lukien Euroopan mantereella, kuten havaittiin Bulgariassa ja Kyproksella”.
Kolmanneksi Bibi otti esiin rauhanprosessin sanoen olevansa valmis neuvotteluihin ja tukevansa ulkoministeri John Kerryn ponnisteluja sen hyväksi.

CATHERINE ASHTON vastasi Netanyahun puheeseen sanoen, että EU tukee täysin Kerryn ponnisteluja, koska se on oikea tie eteenpäin. Hän tunnusti Israelin turvallisuusvaateet, joiden hän sanoi olevan lähtökohta puuttumatta yksityiskohtiin. Hän kiitteli tilaisuutta saada keskustella Netanyahun kanssa Iranin presidentin vaalien jälkeen sanoen olevansa ”etuoikeutettu johtaessaan kahden polun prosessia”.
Ainoa soraääni oli hänen vaatimuksensa, että Israelin tulee lopettaa Gazan saarto huomioimatta ollenkaan, miten monta sataa rekka-autoa kuljettaa päivittäin kaikenlaisia tavaroita ja ruoka-aineita kuten myös sähköä ja polttoöljyä Gazan kaistalle. Tulee mieleen, että oli löydettävä jotain, josta moittia. ”Jolla on silmät, mutta ei näe, ja korvat eikä kuule”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169133#.UcQCTWJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169155


4. UUTISOTSIKOITA
-          Siviiliasuinen turvallisuusmies ampui Länsimuurin WC-tiloissa juutalaisen miehen ilmeisesti erehtyen hänen aikeistaan. Nelissäkymmenissä oleva mieshenkilö tuli WC-tiloista huutaen Allahu Akbar (Allah on suurempi) samalla vetäen jotain taskustaan, jota vartija luuli aseeksi. Hän avasi tulen miestä kohti. Häntä yritettiin elvyttää 20 minuutin ajan tuloksetta, vaan hän kuoli vammoihinsa. Miehen todettiin vierailleen muurilla toistuvasti, mutta vartija ei ilmeisesti tuntenut häntä, eikä sitä, että miehellä oli mielenterveysongelmia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169158#.UcQK_2JHT-k
-          Gazan kaistaa rautaisessa otteessaan pitävä Hamasin terrorijärjestö sanoo aloittavansa uudelleen Israelin kanssa yhteistoiminnassa epäiltyjen teloittamisen. Syytetty henkilö KC tuomittiin teloitettavaksi hirttämällä, kirjoittaa Hamasin sisäministeriön tiedottaja Islam Shahwan facebookin sivullaan. Tämä on viides yhteistoiminnasta tuomittu palestiinalainen Gazassa vuoden alusta lähtien, sanoo AFP. Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007 IDF:n vedettyä joukkonsa 2005 ensin karkotettuaan juutalaisasukkaat Gush Katifista samana vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169152#.UcQM4mJHT-k
-          Kansanedustaja Yaacov Litzman (Yahadut Hatorah) esittää lakia, jonka mukaan jokaisen, joka kieltäytyy työskentelemästä tai liiketoimista  haredi-kansan edustajan kanssa, tulee rangaista ankarasti diskriminoinnin takia. Litzman selittää, että lain tarpeellisuus tuli esiin viimeistä hallitusta muodostettaessa, jossa ortodoksipuolueet sivuutettiin neuvotteluista vain uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi. Hän katsoo, että on korkea aika poistaa haredi-kansan syrjiminen Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169159#.UcQOv2JHT-k
-          PA:n pääministerin virkaan 02.06. 2013 nimitetty Hassan Hamdallah jätti eilen eroanomuksensa virastaan poistuen toimistostaan ja ajaen yksityisautollaan kotiinsa Tulkarmiin. PA:n johto lähetti välittömästi delegaation hänen kotiinsa pyrkien taivuttamaan häntä peruuttamaan eroanomuksensa, mutta ilman tulosta. Tämä on valtavaa hämmennystä aiheuttava takaisku Abbasille, joka kuvitteli nimittäessään Nablusin yliopiston arvostetun presidentin johtamaan nimittämäänsä hallitusta, saavansa suurimmat länsimaiset rahoittajansa uskomaan, että kaikki on hyvin, että luotettava henkilö vastaa PA:n  rahapussin hoidosta ja nostaa PA:n arvostuksen tasolle, jossa se oli Salaam Fayadin aikana. Hamdallah arvioi, että hänellä olisi pääministerille kuuluva arvovalta ja päättämisoikeus, mutta todettuaan, että Abbasin nimittämille kahdelle varapääministerille oli delegoitu hänelle kuuluvaa valtaa, hän katsoi turhaan kuluttavansa omaansa ja PA:n aikaa antautuessaan vain rivityöntekijäksi Abbasin suunnittelemassa korruptiorenkaassa, ja katsoi parhaaksi erota ajoissa. PA:n virkailijat ovat pyrkineet vakuuttamaan, ettei pääministeriksi nimitetty riidellyt Abbasin kanssa, mutta kyllä hän varmaan kyseli yhtä jos toistakin ennen ratkaisevaa eropäätöstään, ehkä akateemisen henkilön diskreetillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169145#.UcQQhGJHT-k
-          Israelin terveysviranomaiset ovat huolissaan, että Saudi Arabissa puhjennut uusi virustauti MERS, Middle East Respiratory Syndrome, voi levitä Mekkassa käyvien pyhiinvaeltajien mukana Israeliin. Taudin olemassa olo on ollut tunnettu jonkin aikaa, mutta vasta nyt siitä on alettu kirjoittaa ja informoida julkisuudessa, kirjoittaa New York Times. Tauti on samankaltainen kuin v. 2003 todettu SARS, mutta on tappavampi ja leviää helpommin ja nopeammin. Tautiin on kuollut 38 ihmistä ja siihen sairastuneiden kuolleisuus on 65 %., SARS:lla se oli 8 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169141#.UcQUMWJHT-k
-          Cisco-yhtiön johtaja John Cahmbers vakuuttaa, että uuden supernopean internetin  ja fiber-ptisen kaapeliyhteyden ansiosta, joka tullaan asentamaan kaikkialle Israeliin järjestelmän testaamiseksi käytännössä, koko Israelin yhteiskunta tulee kokemaan suuren muutoksen. Chambers maalailee, miten nämä uudet näkymät tulevat aiheuttamaan vallankumouksen terveyshuollosta opetusjärjestelmään. Hän arvioi, että koko maailma tulee seuraamaan digitaaliteknologian suomia avuja ja kehitystä elämän kaikilla aloilla, jota Israelissa testataan. http://www.timesofisrael.com/cisco-ceo-super-fast-internet-will-make-israel-test-case-for-digital-world/


Thursday, June 20, 2013

TORSTAI 20.06.13


TORSTAI 20.06.13

1. DEBKAFILE kertoo aamun artikkelissaan, että Venäjä lähettää kaksi sota-alustaan Syyrian rannikolle, kummassakin 300 sotilasta. Moskovan tiedotteessa 19.06.2013 ei kuitenkaan ilmoiteta, mikä on alusten määräsatama tai lähiajan toimintasuunnitelma. Virallisessa tiedotteessa todetaan, että niiden tarkoituksena on suojella Venäjän kansalaisia Syyriassa. Heitä arvioidaan olevan siellä 20 000, ja heille on ilmoitettu paikat, jonne heidän tulee mennä siinä tapauksessa, että heidät päätetään evakuoida. Venäjän ilmavoimien apulaiskomentaja kenraalimajuri Gradusov lisäsi tähän, että Venäjän ilmavoimien siirtojoukot tulevat muodostamaan turvavarjon Syyriassa, jos sellainen katsotaan tarpeelliseksi. Tämä tuntuu varsin pahaenteiseltä huomioiden, että USA on koonnut Jordaniaan 6 – 12 F-16 hävittäjän laivueet, joita tultaisiin käyttämään pommitustehtävissä Syyriassa, jos lentokieltoalueet saadaan muodostettua. Venäjä näyttää valmistautuvan sotaan USA:n kanssa.

DEBKAFILE (DF) arvioi, että Venäjä käyttää verhonaan Syyriassa asuvien kansalaistensa suojelemista tuodakseen maahan sotilasyksiköitään. DF katsoo Venäjän tällä varoittavan Yhdysvaltoja, että Venäjä tarkoittaa täyttä totta sanoessaan tukevansa Assadin hallitusta, ettei Venäjä katsele toimettomana sivusta länsimaiden aloittamaa kapinallisten aseistamista.
Venäjän InterFax News Agency kertoo, että Syyrian rannikolle seilaavat sota-alukset ovat suuri maahanlaskualus Nikolai Filchekov, ja Udaloy 1.luokan risteilijä Vara-amiraali Kulakov, kummassakin aluksessa on 300 sotilasta. Edellisessä aluksessa on lisäksi 20 tankkia sekä 15 panssaroitua ajoneuvoa tai kuorma-autoa; Kulakov on erikoistunut sukellusveneiden etsintään ja torjuntaan.
DF sanoo, että sota-alukset ovat purjehtineet Välimerellä toukokuusta lähtien, mutta että ne voidaan tarvittaessa nopeasti siirtää Syyrian rannikon edustalle. Kenraali Gradusov totesi, ettei Venäjä hylkää kansalaisiaan, vaan suojelee heitä. Hän ei halunnut kertoa, koskeeko ilmavoimien suojavarjo myös sota-aluksia todeten, että niillä on omat komentonsa.
DF arvioi edelleen, että Venäjän ilmavoimien lupaama suoravarjo on jo muotoutumassa Syyrian ilmatilassa ennen kuin länsimaat ovat tehneet päästöstä lentokiellosta. http://www.debka.com/article/23058/Russian-marine-and-air-power-head-for-Syria-versus-Western-intervention-–-“to-defend-Russian-citizens-”-says-Moscow

3. Jpostin kirjeenvaihtaja Michael Wilner tutkii analyysissaan USA:n taktiikkaa Syyriassa todeten, että se on käänteinen sille, mitä Iran käytti Yhdysvaltoja vastaan Irakissa. Hän näkee, että Iran pysytteli virallisesti sivussa Irakin taisteluista, mutta muodosteli agenttiensa verkostoa järjestämällä turvataloja, ja lähettejä käyttäen oli yhteydessä lähes kaikkiin Irakin sisällä toimiviin järjestöihin 2005 aikana. Vasta havaittuaan USA.n demokratisointiprojektin hajoavan 2006 Iranin suurajatollah Khamenei antoi käskyn salaisen verkoston aktivoimisesta. Tarkoituksena oli Amerikan resurssien ja tahdonvoiman kuristaminen, kunnes se oli valmis luovuttamaan ja vetämään joukkonsa pois jättäen runnellun ja sisäisesti hajonneen maan oman onnensa varaan, jota Iran nyt manipuloi omaksi edukseen..

Wilner arvioi, että tämä tapahtuu nyt käänteisesti Syyriassa. USA seuraa tilannetta sivusta, antaen salaista aseapua ja diplomaattista tukea ”kapinallisille” kuitenkaan puuttumatta suoraan taisteluihin. Iran rahoittaa Assadin hallitusta ja toimittaa sille aseita ja muita tarvikkeita lentoteitse Irakin valvomattoman ilmatilan kautta. Iranin resurssit eivät ole samaa luokkaa kuin Amerikan, joten sen voimavarat tullevat tahdonvoimasta huolimatta ehtymään jossain vaiheessa. Wilnerin arvion mukaan USA:lle on edullista antaa Hizbullahin ja Iranin Syyriassa taistelevien joukkojen vuodattaa verensä kuiviin.
Wilner viittaa kolumnisti Fareed Xacharian sunnuntain kirjoitukseen, kutsuen Amerikan älykästä, tehokasta ja brutaalia strategiaa vihollisten veren vuodattamiseksi, sillä vain ”kevyiden aseiden luovuttaminen kapinallisille on kuin yrittäen tulla vähän raskaaksi”. Hänen arvionsa mukaan aseitten toimittaminen ja Iranin ja Hizbullahin osallistuminen taisteluihin ei ole osoitus voimasta, vaan huolesta, että Assadin hallitus voi kaatua, mikä heikentää niitä. 

KENNETH POLLACK, entinen CIA analyytikko ja NSC virkailija toteaa, ettei USA:lla ole tietoakaan, mitä ja kuinka paljon Iran toimittaa Assadille, sillä Iranin vallankumouskaartiin on vaikea soluttautua, eikä Iran julkista turvallisuusbudjettejaan.
Frederic Wehrey  Carnerie järjestöstä toteaa, että Iran toimi Irakissa sekä tuhopolttaja että palokuntalaisena. Tätä uutta sotaa Syyriassa käydään pimennossa, Iranin kansa eikä edes
osa Iranin poliittisesta eliitistä tiedä, mitä se maksaa. Hän selittää, että Syyrian lentokenttien pommittaminen olisi riskialtis ja voisi aiheuttaa kansainvälisen vastalausemyrskyn, ja toiseksi Pentagon pitää sitä liian monimutkaisena operaationa, vaikka se pakottaisi Iranin ulos salaisista komeroistaan ja suuresti lisäämään apuaan Assadille, tai voi menettää hänet. Daniella Pletka kutsuu sitä moraalittomaksi strategiaksi, kuin pakottaa ihmiset seisomaan liikkuvan bussin edessä saadakseen sen hiljentämään vauhtiaan.
POLLACK lisää vielä yhden näkökohdan. USA ei halua lähettää sotilaitaan uuteen sotaan, jossa tulee uhreja, mutta iranilaisen ajattelutavan mukaan muutaman sadan tai edes tuhannen ihmisen menettäminen ei muuta asetetun päämäärän saavuttamista.

3. ISRAELIN parlamentissa, Knessetissä, järjestetyssä aseriisuntakonferenssissa sekä parlamentaarikot että huippuasiantuntijat esittivät omia mielipiteitään kysymyksestä, joka on aina ajankohtainen  ja - kuten tuntuu – aina vain kauempana toteutumistaan.
Israelin kannalta mielenkiintoisin on tietenkin kysymys Israelin ydinaseista, joita sillä väitetään olevan, vaikka virallisesti - ja harvoin epävirallisestikaan - kukaan niistä puhuu.

KANSAINVÄLISET Fyysikot Ydinsodan Estämiseksi nimisen järjestön toinen presidentti tri Ira
Helfand tekii parlamentaarikoille raflaavan esityksen: ”Israelin tulee hyväksyä ydinaseista riisuminen oman itsensä vuoksi”. JP:lle antamassaan haastattelussa Helfand selvitteli oman tutkimuksensa tuloksia tähän tapaan: Hän otti esimerkin Pakistanin ja Intian välisestä ydinsodasta, jossa ne käyttäisivät 50 ydinpommia, mikä on 0.5 % maailman ydinaseista. Tämä sota alentaisi maailman lämpötilaa 1.3 C-astetta. Tämä vaikuttaisi ihmisen ravinnon saantiin siten, että maissinviljely putoaisi 10 % USA:ssa ja riisin 15 % 10:ssä vuodessa.

Helfand totesi, että ravintoaineiden vähentyminen nostaa niiden hintaa, minkä johdosta 870 miljoonaa ihmistä, jotka ovat ennestään aliravittuja, kuolisivat, koska heillä ei olisi varaa ostaa ruokatarvikkeita. Tämän lisäksi Lähi Idässä, jossa ruokatarvikkeita tuodaan ulkoa, niiden saatavuus vaikeutuisi, koska niitä tuotetaan vähemmän. Helfand arvioi, että yhdessä  maailman kolkassa käyty rajoitettu ydinsota aiheuttaisi seuraus-vaikutuksineen miljardin ihmisen kuoleman, mutta ei kerro, paljonko pakistanilaisia ja intialaisia menehtyisi. 
Hän sanoi tutkivansa ydinsodan vaikutuksia Kiinaan todeten, että vaikka tutkimus on vielä kesken, Kiinan 1.3 miljoona ihmistä tulisivat kärsimään sen seurauksista.

”LUOTETTAVAN arvion mukaan Israelilla on 80 – 100 ydinpommia, joista useat ovat voimakkaampia kuin Hiroshimassa käytetty”, Helfand totesi. Hän kehotti Irania lopettamaan ydinaseensa kehittämisen mutta totesi sen toteutuvan vain, jos ympärillä olevat maat, mukaan lukien Israel suostuvat luopumaan omista ydinaseistaan. Hän totesi, että kylmän sodan aikana ihmiset katsoivat ydinaseen tarpeelliseksi MAD-periaatteen, eli molemmin puolisen tuhon, mukaisesti, mutta ”ydinaseet sinänsä ovat suurin uhka”, kuten hän sanoi.

KASANEDUSTAJA Don Henin (Hadash) sanoi, että nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä ydinsodasta  puhuminen on kuin pään iskemistä seinään. Hän totesi että ydinaseen käyttö vahingoittaisi molempia osapuolia. Siksi olisi löydettävä muita vaihtoehtoja.
Moshe Feiglin (Likud) totesi, että Tora kehottaa valitsemaan elämän ennen kuolemaa, mikä tarkoittaa taistelemista pahaa vastaan, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa Irania. Hän sanoi, että on tarpeen löytää keskitie, jolla pystytään estämään Iranin pahan leviämistä.
Tamar Zandberg (Merrtz) valitti yleisen keskustelun puutetta aiheesta. http://www.jpost.com/National-News/Nuclear-expert-Israeli-warheads-are-a-threat-to-its-own-security-317153

4. UUTISOTSIKOITA
-          Talousministeri Yait Lapid (Yesh Atid), joka voi katsoa vaalimenetyksensä suurelta osin perustuneen yhteistyöhön Naftali Bennettin (Bait Hayehudi) kanssa, ei enää voinut pysytellä hiljaa Bennettin avoimesta kahdenvaltion periaatteen hylkäämisestä. Lapid totesi keskiviikkona, että hän tekee kaikkensa kahden valtion muodostamiseksi kahdelle kansalle. Bennett puolestaan totesi viimeksi maanantaina, että koko idea siitä on kuollut, sen sijaan hän vaatii C-alueitten, n. 60 % Juudean ja Samarian alueista, liitettäviksi Israeliin. Hän sanoi, että joissain tilanteissa pyrkimys täydellisyyteen saa aikaan enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Lapid sanoi TV-2:n ohjelmassa, että ilman maan jakoa seurauksena on yksi valtio, mikä puolestaan merkitsisi sionismin tuhoa. Lapid paljasti, että pääministeri edistää rauhanprosessia julkisuudelta piilossa, mistä kansa ei tiedä mitään, puuttumatta yksityiskohtiin. Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Avigdor Liberman totesi keskiviikkona Lähi Idän Al-Monitor websivulla, ettei nykyisissä olosuhteissa ole mitään mahdollisuuksia saavuttaa sopimusta palestiinalaisten kanssa. Libermanin mielipidettä tukee apulaispuolustusministeri Danny Danon juuri ennen ensi viikolla Israeliin saapuvan USA:n ulkoministeri John Kerryn vierailua, viides tultuaan nykyiseen virkaansa. Liberman varoitti, että liialliset odotukset ja toiveet saavat epäonnistuttuaan sitä suuremman pudotuksen aiheuttaen pettymystä ja turhautumista. Hän sanoi, että Fatahin ja Hamasin  kyvyttömyys sopia erimielisyyksistään, PA:n vaalien siirtyminen  ja Lähi Idässä jatkuva tasapainottomuus ovat vaikeuttaneet arabiliiton ponnisteluja saada Mahmoud Abbas suostumaan neuvottelupöytään. Hän sanoi vastustavansa myönnytysten tekemistä kuten poliittisten vankien vapauttamista saadakseen yli 4 vuotta lukkiutuneina olleet keskustelut käyntiin. Hän ei halunnut esittää arvailuja nykyisen hallitusyhteistyön selviämisestä pitkällä aikajanalla. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Lapid-criticizes-ally-Bennett-on-Palestinian-state-317103
-          Fatahin johto varoitti keskiviikkona Mahmoud Abbasin suulla olla painostamatta Fatahia myönnytyksiin ennen Kerryn vierailua ja sen sijaan kehotti häntä painostamaan Israelia, että se suostuisi PA/PLO:n tekemiin ennakkoehtoihin. PA:n puheenjohtaja Abbas informoi Fatahin keskuskomiteaa Kerryn viimeisistä aloitteista saadakseen vahvassa takalukossa olevan lukon avatuksi. Keskuskomitea antoi täyden tukensa Abbasin esittämille vaatimuksille ennakkoehtoina neuvotteluille. Saeb Erekat syytti tavatessaan Uuden Seelannin ulkoministerin Murray McCullyn, että Israel tekee kaikkensa estääkseen kahden valtion toteutumisen vaatien, että kansainvälisen yhteisön tulee vaatia Israelin hallitus vastuuseen laittomuuksistaan. Fatahin lausunnossa todettiin, että Bennettin kaltaisten lausuntojen hautaa lopullisesti Amerikan ponnistelut rauhanprosessin edistämiseksi. Lausunnossa todetaan, että ”palestiinalaisilla on kaikki lailliset optiot käytettävissään vastustaessaan Israelin miehitystä ja päästäkseen siitä eroon lopullisesti”. http://www.jpost.com/Middle-East/Fatah-warns-US-against-exerting-pressure-on-PA-to-resume-peace-talks-unconditionally-317084
-          Lockheed Martin ilmoitti Pariisin ilmailualan näytöksen yhteydessä, että Israel tulee saamaan ensimmäiset F-35 koneet niiden lopulta valmistuttua. F-35 kone on kallein koskaan USA:ssa suunniteltu ja rakennettu stelth, tutkaa hylkivä, kone. Sen ohella se on varustettu pisimmälle kehitetyllä integraatio ilmapuolustus järjestelmällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169124#.UcLCYmJHT-k
-          IDF pidätti kolme palestiinalaista, kaksi heistä PA:n aseistettuja poliiseja, yksi autonkuljettaja, joita syytetään kansanedustaja Limor Livantin serkun murhasta Josefin haudan lähellä Sikemissä v. 2011. 4-lapsen isä 24-vuotias Ben-Yosef Livnat oli autossa muiden haudalla käyneiden kanssa, kun PA:n poliisit avasivat tulen autoa kohti. He asettivat kiviä tielle tulituksen jälkeen selittäne, että he toimivat itsepuolustukseksi yhden poliisin jopa ampuessa omaan jalkaansa todistukseksi. Kuulusteluissa he tunnustivat, ettei mitään vaaraa ollut eikä kukaan ollut uhannut heitä. PA oli aiemmin pidättänyt poliisit syyttäen heitä protokollan rikkomisesta, mutta heidät päästettiin pian vapaiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169093#.UcLDv2JHT-k
-          Machsom Watch on juutalaisten vapaaehtoisten muodostama järjestö, joka lähettää jäseniään seuraamaan IDF:n sotilaitten toimia etenkin tiesuluilla ja tarkastuspisteissä voidakseen nostaa syytteitä heitä vastaan. Samarian asukkaat ovat valittaneet poliisille, että tämä äärivasemmistolainen järjestö vakoilee IDF:n heikkouksia ja välittää tietonsa palestiinalaisille. Järjestön jäsenet usein puuttuvat sotilaitten toimiin äänekkäillä vastalauseillaan ja joskus pakottaen vapauttamaan henkilön, joka osoittautui aseistetuksi terroristiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169100#.UcLGFWJHT-k
-          FSA:n Vapaan Syyrian Armeijan, edustaja syyttää, että Hizbullah käyttää kemiallisia aseita heidän joukkojaan vastaan. Al- Arabiyan tietojen mukaan Damaskoksen lähiön Zamalkan taisteluissa Hizbullah käytti niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169122#.UcLHoGJHT-k


Wednesday, June 19, 2013

KESKIVIIKKO 19.06.13


KESKIVIIKKO 19.06.13

1. G-8 MAITTEN johtajat olivat kuvitelleet voivansa määritellä yksiselitteisesti, miten Syyrian tilanne ratkaistaan ja miten presidentti Bashar Assad heitetään historian roskatunkioon, mutta nämä suunnitelmat tyssäsivät Venäjän karhun presidentti Vladimir Putinin itsepäiseen vastustukseen, vaikka hän oli yksin seitsemää johtajaa vasten. Lähiviikot ja kuukaudet näyttänevät, mihin suuntaan tilanne alkaa kaatua, mutta ennusteet eivät näytä hyviltä. 4 500 amerikkalaista sotilasta harjoittelee Jordaniassa, jota sikäläinen sotilasjohtaja kutsuu valmistautumiseksi sotilasoperaatiota varten Syyrian armeijan joukkoja vastaan.
USA toimitti amerikkalaisia aseita Turkkiin ja Jordaniaan, joista ne siirretään Syyrian kapinallisille. Niiden joukossa on tiettävästi olalta laukaistavia sekä IT- että PST-ohjuksia. Saudi Arabia sanoo lähettävänsä  kapinallisille ilmatorjunta- ja muunlaisia ohjuksia, joita sisältynee myös Englannin ja Ranskan asetoimituksiin.
Presidentti Putin puolestaan vihjaili G-8 konferenssissa Pohjois-Irlannissa, että Venäjä voi lisätä asetoimituksiaan Assadin joukoille.

NÄITÄ uutisaiheita tarkastellessa ei ainakaan näytä siltä, että verenvuodatus Syyriassa vähenisi lähi-viikkojen aikana. Päinvastainen lienee paremminkin todellisuus, kun taistelut Syyrian sisällä entisestään kiihtyvät ja uusien entistä tehokkaampien aseitten johdosta tullevat entistä verisemmiksi. Siviilitappiot siinä ennen kaikkea lisääntyisivät, ja on odotettavissa uusia pakolaisvirtoja taistelevien osapuolten jalkoihin jäävistä kaupungeista.
Aleppo lienee seuraava kohde, jonne pureutuneet kapinalliset ovat saamassa uusia aseita Turkin kautta. Assadin joukot valmistautuvat saartamaan kaupungin ja pyrkivät kuristamaan sitä ennen suoria hyökkäyksiä sen sisäosiin. Syyrian armeijan joukot ovat harjoitelleet Aleppon taisteluja varten Hizbullahin antamien, omiin kokemuksiinsa perustuvien, ohjeiden mukaan. Kaupungin 2 miljoonasta asukkaasta osa lienee paennut ajoissa odotettavissa olevia katkeria taisteluja, mutta valtaosa odottanee sydän kylmänä huomista päivää.

VENÄJÄ vastustaa ehdottomasti Syyrian ilmatilan julistamista lentokieltoon, mikä estäisi Assadin armeijaa käyttämästä ilmavoimiaan kapinallisia vastaan. USA ja Länsimaat uskovat Libyan esimerkin rohkaisemina, että niiden teknisesti ylivoimaiset hävittäjät pystyisivät pudottamaan lentokieltoa rikkovat syyrialaiskoneet. Avoin kysymys on, miten Venäjä tulisi toimimaan siinä tapauksessa. Tuskin se veisi sinne omia hävittäjiään, mutta se voisi toimittaa Assadin joukoille S-300 ilmatorjuntapattereitaan, joita aluksi hoitaisivat venäläiset sotilaat.
Ainoa järkevä ja inhimillinen ratkaisu olisi saada Syyrian tilanne hoidetuksi rauhan-neuvottelujen kautta. Sen onnistumista estää kapinallisten vaatimus Assadin eroamista välittömästi, mutta Putin sanoi G-8 konferenssissa, että Assad tulee pysymään vallassa kaikissa ratkaisumalleissa ainakin seuraaviin vaaleihin saakka v. 2014.

PUTIN hämmästeli kokouksessa länsimaiden halua aseistaa kapinallisia, jotka ovat osoittaneet toimivansa tavalla, mikä on kaukana yleisinhimillisistä vaatimuksista, ja joiden tausta osoittaa enemmän monikansallisiin seikkailijoihin ja ääriliikkeisiin, kuin hallituksensa politiikkaa vastaan taisteleviin syyrialaisiin oppositioryhmiin. Toiseksi Putin kyseenalaisti USA:n esittämät väitteet, että Assadin joukot olisivat käyttäneet kemiallisia aineita antaen ymmärtää, ettei hän ollut yksin epäilyksineen G-8 johtajien parissa.
Putin ja Obama tapasivat toisensa kaksistaan kokouksen aikana, mutta ainoa asia, josta he pystyivät sopimaan, oli Geneven rauhanneuvottelujen aloittamisen kiireellisyys.
Tarkkailijat toteavat, että kylmän sodan viileät aallot pyyhkivät keskikesän lomarantoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169078#.UcFAvGJHT-k

JORDANIAN armeijan ja 19 arabi- ja länsimaisten joukkojen suurimmat Jordanian maaperällä koskaan järjestetyt sotaharjoitukset ”Eager Lion 2013” amerikkalaisten kouluttajien valvonnassa enteilevät valmistautumista tilanteeseen, jossa Assadin ote heltiää ja Syyria olisi joutumassa kaaokseen. Harjoituksiin osallistuu 8 000 sotilasta, jotka harjoittelevat rajaturvallisuutta, epä-tavallista sodankäyntiä, terrorismin vastustamista ja vastahyökkäyksiä varten. Taustalla on myös pelko Syyrian kemiallisten aseitten joutuminen ääriainesten  käsiin, mikä tulee voida estää. Sotaharjoitusten rinnalla jordanialaiset mellakkapoliisit harjoittelevat mellakan torjunnan taktiikkaa pakolaisleirissä, ja avustus- ja kriisinhallintajärjestöt kouluttavat 7000 siviiliä, jotka ovat avustaneet pakolaisleirien hoitamisessa. Jordanialainen upseeri vakuuttaa, ettei tarkoituksena ole hyökätä ketään vastaan, vaan varmistaa Jordanian turvallisuutta. Jordanialaiset ovat sunni-muslimeja ja vastustavat kiihkeästi Iranin shia-muslimien vaikutusvallan kasvua alueella. He seuraavat huolestuneina Hizbullahin joukkojen siirtymistä Daraan alueelle Jordanian rajan tuntumassa vahvistamaan Assadin joukkoja siellä. Syyriassa on yli puoli miljoonaa Syyrian pakolaista, ja määrän pelätään nousevan vuoden aikana yli miljoonaan, jos taistelut kiihtyvät entisestään. Paine lisääntyy myös Israelin rajalla, jonka kautta haavoittuneita syyrialaisia sotilaita etsii apua Israelin puolelta. http://www.timesofisrael.com/us-war-games-in-jordan-send-warning-message-to-assad/

YK:N TURVALLIUUSNEUVOSTON presidentti arvioi, että YK tulee lisäämään UNDOF joukkojensa määrää Syyrian ja Israelin välisellä aseettomalla vyöhykkeellä. Joukkojen määrä on nyt 913 miestä, mutta sitä kasvatetaan siten, että määrä tulisi olemaan 1 250 miestä. UNDOF-joukot ovat partioineet aseettomina vain tarkkaillen tilannetta ja raportoiden sen kehityksestä puuttumatta suoraan tilanteisiin vuodesta 1974 lähtien. FIJI lupaa lähettää sotilaitaan ja Itävalta voi peruuttaa joukkojensa poistamisen ja jopa lisätä niitä. http://www.timesofisrael.com/un-likely-to-expand-golan-peacekeeping-force/

2. GAZAN terroristit laukaisivat kolme Kassam-rakettia kohti Israelia aikaisin keskiviikko-aamuna. Yksi raketti putosi Hof Ashkelonin alueelle aiheuttamatta aineellisia tai henkilövahinkoja. Kahden muun putoamispaikkaa etsitään, ne ovat voineet pudota Gazan puolelle turvallisuusaitaa. Tämä oli ensimmäinen kerta yli viikkoon, kun raketteja ammuttiin.
Pari päivää sitten raportoitiin, että Hamas on asettanut usean sadan aseistetun osaston valvomaan, ettei raketteja ammuta Israelin puolelle, mutta sen estäminen ei aina onnistu.

Toukokuussa Gazasta ammuttiin Israelin puolelle vain kolme rakettia, huhtikuussa 12.
Israel pidensi myös Gazan rannikon edustalla kalastusvyöhykkeen kolmesta kuuteen meripenin-kulmaan tilanteen rauhoittumisen johdosta. Rajoitus asetettiin 21. huhtikuuta sen jälkeen, kun Gazasta ammuttiin kolme rakettia Obaman Israelin vierailun aikana; yksi raketeista putosi asuinrakennuksen sisäpihalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169083#.UcFWiGJHT-k

EU:n delegaation peruuttaessa Turkin vierailunsa ja YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin arvostellessa kohtuuttoman kovakätistä mielenosoitusten hajottamista pääministeri Recep Tayyip Erdogan kestitsi tiistaina uskonveljiään Gazasta. Artikkelissa vihjataan mahdollisuuteen, että EU-delegaation peruutus antoi Erdoganille aiheen järjestää tapaamisen Hamasin edustajien kanssa ehkä haluten saada edes jotain hyväksyvää ja mieltä ylentävää kuunnellessaan pelkkiä moitteita ilman ymmärtämisen häivääkään. Erdogan jopa heitti arvion, että Israelissa varmaan katsotaan vahingoniloisina hänen oman maansa ongelmia. Median suhtautuminen on kuitenkin varsin ymmärtävää ja pidättyvää, eikä juutalainen Laki suosittele iloitsemaan edes vihollisensa kohtalosta hänen joutuessa ongelmiin.

Erdogan ilmoitti vierailustaan Gazaan pian sen jälkeen, kun Netanyahu oli vastoin neuvoja ja ymmärrystä pyytänyt anteeksi Mavi Marmaran onnetonta tilannetta. Netanyahun kerrottiin soittaneen kentältä Obaman inspiroimana saatellessaan tätä kotimatkalleen maaliskuussa.
Turkkilainen lehti Todays Zaman kertoi, että Hamas-johtajat Ismail Haniyeh ja Khaled Mashaal tapaavat Erdoganin tiistaita. Heidän uskotaan pyytäneen Turkin apua Hamasin ja Fatahin välien sovittelemiseksi, sekä kohentamaan Hamasin suhteita Iranin ja Syyrian sekä Hizbullahin kanssa, jotka kärsivät pahoin Hamasin taistelijoiden osallistuessa Syyrian taisteluihin. Toiseksi Hamas pyrkii parantamaan suhteitaan Qatarin ja Saudi Arabian kanssa.
PA/PLO:n lähetystö Ankarassa kertoi Todays Zaman lehdelle, ettei sitä informoitu Hamasin johtajien vierailusta, mikä entisestään syventää Fatahin ja Hamasin välistä epäluuloa. http://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-PM-Erdogan-welcomes-Hamas-leaders-317006

3. UUTISOTSIKOITA
-          Pentagon hylkäsi ulkoministeri John Kerryn suunnitelman hyökätä välittömästi Syyrian lentokenttiä vastaan, kertoo Bloomberg tiistaina. Raportin mukaan Kerry oletti Assadin ilmavoimien käyttäneen lentokenttiä levittääkseen kemiallisia agentteja kapinallisten joukkoja vastaan. Armeijoiden komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey kritisoi Kerryn suunnitelmaa vaatien lisäselvityksiä. Hänen kerrotaan lisänneen, ettei ulkoministeriö ole ehkä aivan selvillä siitä, miten monimutkainen sellainen operaatio tulisi olemaan. Amerikan kongressin edustajat näyttävät vaativan lentokieltoaluetta Syyriaan rajoittuen Turkin ja Jordanian vastaisiin rajoihin. Kerry on joutumassa kovin pahaan luottamuspulaan kiirehtiessään Obaman asettamien tavoitteiden saavuttamista, missä hänen pahin karikkonsa on Venäjän ehdoton vastustus. Miten pitkälle se tulisi ulottumaan, jos USA toteuttaa omat suunnitelmansa, on arvailujen varassa. Kummallakaan johtajalla ei ole varaa luovuttaa tässä tahtojen välisessä kamppailussa. Sopii vain toivoa, etteivät viileät suhteet äkillisesti muutu kuumaksi aseelliseksi kamppailuksi heidän välillään. http://www.timesofisrael.com/kerrys-syria-attack-plan-said-grounded-by-pentagon/
-          Iranin presidentiksi valittu Hassan Rouhani kutsuu vaalivoittoaan voitoksi äärimmäisyysaineksista. Hän astuu virkaansa elokuun alussa. Länsimaissa on aloitettu keskustelu, miten suhtautua tähän maltilliseksi määriteltyyn mieheen, joka ”tappaa hymyillen”, kuten afrikkalaiset kutsuivat yhtä lähetystyöntekijää. Yleinen kanta näyttää olevan ”odota ja katso”, mihin USA:n johto yhtyy. Rouhani sanoo kuitenkin omalla tyynnyttelevällä tavallaan, ettei Iranin ydinprojektia voida peruuttaa.  Hänen ensimmäinen lausuntonsa Israelista toteaa, että Iranin talousongelmat johtuvat Israelista, mikä syytös ei sinänsä ole mitään uutta, jopa Turkin pääministeri Erdogan väittää, että mielenosoitukset maassa ovat Israelin lietsomia. http://www.timesofisrael.com/rowhanis-first-diplomatic-success-and-possibly-his-last/
-          Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov sanoi eilen, että Iran on vakuuttanut, ettei se tule jatkamaan uraanin rikastamista yli 20 prosenttiasteen. Debkafilen raportista ei selviä, oliko tarjous väliaikaisesta keskeyttämisestä. Rouhanin kiireellisin toimi tulee kuitenkin olemaan maan talouden kohentaminen, joka on kärsinyt pahoin etenkin öljyn-tuotannon ja kansainvälisen pakki- ja rahaliikenteen rajoitusten vuoksi. Lavrov selitti, että ensimmäistä kertaa havaitaan todellista edistystä Iranin ydin-suunnitelman käsittelyssä ja vaati tilaisuuden käyttämistä. Lavrov kutsuu Iranin tarjousta käänteen-tekeväksi etenkin huolesta, että Iran rikastaa ydinpommiin soveltuvaa 90 %:n uraania, mikä on paljon nopeampi käytännössä toteuttaa kuin alle 20 %:in. Hän kehotti länsimaita vastaamaan Iranin tarjoukseen merkittävällä tavalla poistamalla Iranin vastaisia sanktioita, myös YK:n asettamia, lopullisesti eikä vain toistaiseksi. Artikkelissa kerrotaan, että G-8 maat julkistivat yhteisen julkilausuman, jossa ne vaativat ylimenokauden hallituksen asettamista Syyriaan ja Assadin syöksemistä vallasta. Venäjä esitti eriävän mielipiteensä G-8 lausunnosta, ja Lavrov ilmoitti Teheranista, että länsimaat menettävät otollisen tilaisuuden sivuuttaessaan Iranin vastustavan kannan Assadin syrjäyttämiseen. Toiseksi Debkafile sanoo  Lavrovin pyrkivän miedontamaan Rouhanin äskeistä lausuntoa, jossa hän totesi, ettei Iran luovu koskaan kokonaan ydinsuunnitelmansa toteuttamisesta. Lavrov totesi tämän tarkoittavan, että Iran rikastaa uraania nykyisestä 5.3 %:n tasosta 20 %:n tasoon, mutta ei jatka sen pitemmälle. Pääministeri Netanyahu sanoo, että kysymys on vain Iranin johdon omaksumasta viivytystaktiikasta, eikä päämäärä ydinpommin rakentamiseksi ole poistunut tyynnyttelevistä lausunnoista huolimatta. Tarkkailijat huomioivat, että potentiaalinen sotilaallinen operaatio Iranin ydinlaitoksia vastaan on siirtynyt ainakin vuodella, minkä aikana Iran saa pomminsa valmiiksi. http://www.debka.com/article/23056/Lavrov-Iran-agrees-to-halt-20-percent-uranium-enrichment-West-must-lift-sanctions
-          Toistaiseksi tuntemattomat vandaalit tekivät yöllisen tihutyönsä Abu Gosh kylässä töherrellen arabien vastaisia grafiitteja ja puhkoen 28 auton renkaat täysin käsittämättömässä vandalismissaan rauhallista ja valtaväestön kanssa erinomaisissa suhteissa eläviä kylän asukkaita vastaan 10 km Jerusalemista. Poliisi lupaa löytää rikolliset ja saattaa heidän oikeuteen vastaamaan teoistaan mahdollisimman pian. http://www.timesofisrael.com/pm-vows-to-deal-harshly-with-un-jewish-abu-ghosh-attackers/
-          Polio-viruksen löytyminen äskettäin etelän viemärijärjestelmästä sai lasten vanhemmat kiireesti hakemaan rokotusta lapsilleen, kerrotaan Bershevan lastenhuollon taholta. Lisäksi viranomaiset tekevät kotitarkastuksia, että kaikki alle 6-vuotiaat lapset saavat rokotuksensa. http://www.timesofisrael.com/polio-scare-gets-parents-rushing-to-immunize-their-kids/
-          Egyptiläinen poliitikko Khaleh Zaafrani esitti TV-haastattelussa keskiaikaisen syytöksen, että juutalaiset leipovat pääsiäisleipänsä surmaamiensa lasten vereen. http://www.timesofisrael.com/egyptian-politician-revives-passover-blood-libel/Tuesday, June 18, 2013

TIISTAI 18.06.13


TIISTAI 18.06.13

1. ISRAELIN presidentti Shimon Peres aloitti eilen maanantai-iltana  90-vuotisjuhlintansa Peres Akateemisessa Keskuksessa Rehovotissa, jossa pääpuheen piti USA:n entinen presidentti Bill Clinton. Hän vakuutti puheessaan, ettei ole vaihtoehtoa Palestiinan valtion perustamiselle. Toiseksi hän sanoi olevansa huolestunut Israelin säilymisestä juutalaisena ja demokraattisena, ellei juutalaista ja palestiinalaista kansaa eroteta omiksi valtioikseen, sillä ”palestiinalaiset synnyttävät enemmän lapsia kuin juutalaiset”, kuten hän totesi. ”Tässä on Israelille eloonjäämiskysymys”, hän veisteli. Clinton sanoi, että hän aina tuntee olevansa kotonaan Israelissa, mikä herättää kysymyksen, mikä hänen omassa kodissaan on vikana?

Clinton ei voinut olla palaamatta pääministeri Yitzhak Rabiniin, jota hän ihaili, ja jonka kuolema epäselvissä olosuhteissa järkytti häntä pahoin. Hänen lausumansa Rabinin hautajaisissa on jäänyt historian kirjoihin: ”Shalom Haver”, jää hyvin ystävä. Peres muisteli tätä omassa lyhyessä puheessaan ennen Clintonin esiintymistä. Clinton lupasi lahjoittaa puheestaan maksetun palkkion Peres Keskuksen stipendirahastoon sen jälkeen, kun JNF:n lupaamasta puolen miljoonan USD palkkiosta nousseen kohun vuoksi tarjous peruutettiin, mutta jonka tuntemattomat lahjoittajat hoitivat. Clinton ylisti Peresiä maasta taivaaseen, sanoen, että ”hänellä on loistava äly mutta myötätuntoinen sydän; hän on näkijä, joka ei halua muistella menneisyyttä, vaan elää tulevaisuudessa”.
Clintonin puheen jälkeen puhuivat ministerit ja muut kuuluisuudet.
Aiemmin maanantaina Peres ja tunnettu laulaja Barbra Streisand toimivat isäntinä 21:lle  vakavaa sairautta potevalle lapselle, iältään 3-18 vuotta. Heidän tapaamisensa järjesti ”Make a Wish”-järjestö (kerro toiveesi).

PRESIDENTTI Shimon Peresin virallinen syntymäpäiväjuhla pidetään tänään tiistaina osana Presidentin Konferenssia, johon osallistuu 5000 vierasta 20:stä maasta. Kuuluisuuksien joukossa ovat mm. Barbra Streisand, Eyal Golan, Shlomo Artzi, neljä Nobel-palkittua, kuusi presidenttiä sekä 20 Emmy, Grammy ja Oscar-palkittua.
Tilaisuutta seuraa 500 uutis- ja mediaryhmää.

Laulajana ja näyttelijänä tunnettu 70-vuotias Barbra Streisand puuttui maanantaina Heprealaisessa Yliopistossa pitämässään puheessa Israelin kuumaan aiheeseen naisten oikeuksista harjoittaa juutalaista uskoaan haluamallaan tavalla, jossa he rikkovat perinteisiä naisten ja miesten rooleja vaatiessaan oikeutta pitää harteillaan rukousliinaa ja lukea Tora-rullaa Jerusalemin Länsimuurin edustalla. ”Huomaan, ettei ole helppoa tarttua dynamiikkaan, mitä tapahtuu vieraassa maassa. Mutta on masentavaa lukea naisista, joiden tulee istua bussin takaosassa, tai kuulla kertomuksia ”Naisista Muurilla”, joita heitellään metallituoleilla heidän pyrkiessään rauhallisesti ja laillisesti keskittymään rukouksiinsa”. Hän on itse juutalaista sukua, joten hänen puuttumisensa näkyvästi näin arkaan ja sittenkin irrallisiin tapahtumiin Länsimuurin edustalla, jossa kiihkeät ortodoksit pyrkivät estämään tämän naisten tasavertaisuuspyrkimyksiin kuuluvaan tilanteeseen, on siten ymmärrettävä.  Hän sanoi ilahtuneena kuulleensa, että asiaa hoidetaan oikeusministeriön johdolla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4393682,00.html

2. BAIT HAYEHUDI puoleen puheenjohtajan, ministeri Naftali Bennettin äskettäin puheessaan esittämät teesit, joita hän on toistellut vaalipuheistaan lähtien, ja joissa hän vakuuttaa, ettei Palestiinan valtio ole mahdollinen ja että Israelin tulee liittää Juudean ja Samarian C-alueet valtioon, on herättänyt suuria otsikoita viime päivinä Israelissa. Jotkut Likudin ja Shasin nokka-miehet epäilevät, että ”Bennettin puheet ovat vain savuverho, jolla pyritään hälventämään ja suuntaamaan kansan huomio pois elintärkeän budjetin hyväksymisestä Knessetin ensimmäisessä lukemisessa”, kuten nimeämättömät Likud- lähteet informoivat hepreankielistä MAARIV-lehteä.
”Sen sijaan, että päivän lehdet olisivat täynnä otsikoita budjetin käsittelystä Knessetin ensimmäisessä lukemisessa ja siihen liittyvistä kuristusotteista, me kaikki olemme keskittyneet lukemaan, mitä Bennett on sanonut”, kuten Likud-lähde kertoi.
Knesset sai budjettiesityksen läpi äänin 58-44, mutta vasta pitkän ja vilkkaan keskustelun jälkeen, jonka aikana hallituksen ja opposition edustajat vaihtoivat piikikkäitä syytöksiä toisilleen, miten raskaita taakkoja budjetti tuo etenkin alemman luokan jäsenille.
Likud-lähde kiinnitti huomionsa siihen, että vaikka Yesh Atidin edustaja sanoi Knessetissä kannattavansa kahden valtion petiaatetta, hän varoi hyökkäämästä Bennettiä vastaan, mikä lähteen mukaan todistaa Bennettin ja Yair Lapidin välisestä yhteispelistä. Samaa vakuutti Shasin edustaja todeten, että samaa hämäystaktiikkaa on käytetty ennenkin.
BENNETT kieltää, että hänen puheensa Yesha-konferenssissa liittyisi salaliittoon todeten, että puheesta sovittiin viikkoja aiemmin, eikä hän ajatuksensa Palestiinan valtiosta ole uutta.
Hän tuli tuntemattomuudesta vähäisen puolueen johtoon nostaen sen hämmästyttävään nousuun Likudin salakaatoyrityksistä huolimatta saaden 13 kansanedustajaa, mikä yhdessä Yesh Atidin 18 edustajan kanssa aiheutti pienois-vallankumouksen maassa.

JUUDEASSA JA SAMARIASSA yhdessä Jerusalemin itäosien kanssa asuu n. 650 000 juutalaista, joista C-alueilla lähes 350 000; palestiinalaisia asuu C-alueilla alle 150 000. Bennett sanoo kahden valtion idean kuolleen, ja vaatii C-alueen liittämistä Israeliin.
Yesh Atidin ministeri Yaakov Peri sanoi Bennettin puheiden vahingoittavan haurasta yhteis-ymmärrystä palestiinalaisten kanssa ja luottamuksen rakentamista heidän kanssaan. Hänen mukaansa Palestiinan valtion perustaminen on Israelin intressien mukainen, jonka vaihto-ehtona yhden valtion periaate tuhoaa sen juutalaisena valtiona.
Labour-puoluen kansanedustaja Eitan Cabel huitaisi syrjään Bennettin haaveet todeten, että kahden valtion periaate tullaan toteuttamaan, kysymys on vain ajasta.
PA:n pääneuvottelijana tunnettu yli 4 vuotta toimettomana käpyjä potkiskellut Saeb Erekat valitti, että useat korkeat ministerit ovat esittäneet kielteisiä lausuntoja kansainvälisesti hyväksyttyä kahden valtion periaatetta vastaan Palestiinan valtiosta 1967 rajoilla todeten, etteivät nämä ole erillisiä tapauksia, vaan virallinen ilmoitus kahden valtion idean kuolemasta. http://www.timesofisrael.com/likud-sources-bennetts-comments-a-lifeline-for-lapid/

3. ASIANTUNTIJAT sanovat, että Rouhanin henkilökuvaa tarkastellessa hänen aiemmat tekonsa puhuvat selvemmin kuin hänen puheissaan esittämänsä asiat, kertoo Elhanan Miller Times of Israel artikkelissaan. Iranin presidentiksi valittu Hassan Rouhan toimi Iranin ydin-suunnitelman pääneuvottelijana länsimaiden kanssa 2000-luvun alussa. Miller muistuttaa, että Rouhani vihjaili v. 2003 länsimaille, että se oli lopettanut ydintutkimukset 2003-2005 aikana peläten USA:n voivan pommittaa sen ydinlaitoksia, mutta salaisesti kehotti jatkamaan sitä maltillisena pidetyn presidentti Mohammad Khatamin virkakauden aikana. Artikkelissa viitataan asiantuntijoihin, joiden mukaan Iranin ylimmän kaitsijan strateginen asema perustuu joustaviin laskelmiin Iranin kansallisista intresseistä ja turvallisuudesta, eli vaihdellen tilanteen vaatimusten mukaan Ali Khamenein ohjeiden mukaan. Toiseksi he ovat omaksuneet tyynnyttelevän puhetyylin Iranin perinteisen neuvottelutaktiikan mukaisesti.

Zeev Maghen Bar Ilan yliopistosta vakuuttaa, että Rouhani on vakuuttunut Iranin ydinenergian välttämättömyydestä, joka koodikielellä tarkoittaa ydinasetta, mutta hän käärii sitä koskevat lausuntonsa miellyttävään pumpulikääreeseen. ”Hän ei ole yhtään sen joustavampi Israelia kohtaan kuin Ahmadinejad, kysymys on vain erilaisesta esitystavasta”, Maghen sanoo. 
”Jos pystymme täydentämään polttoainesyklin – jos meillä on siihen tarvittava teknologia – silloin tilanne tulee olemaan toinen”, Rouhani sanoi puheessaan v. 2004 selittäen, että kun Pakistan sai pommin vastoin maailman tahtoa, ja Brasilia oppi polttoainesyklin, maailma alkoi työskennellä niiden kanssa. ”Ongelmamme on siinä, ettei meillä ole vielä kumpaakaan”.
Maghen toteaa, että Iran on nyt paljon lähempänä kynnyksen ylittämistä. Hän sanoo, että Iran on vuosikymmenen ajan pystynyt juoksuttamaan maailmaa lupausten ja kieltojen keitoksessa, joten Rouhami olisi mieltä vailla luopuessaan siitä nyt.  http://www.timesofisrael.com/rowhanis-past-actions-speak-louder-than-todays-soft-words-experts-say/

4. UUTISOTSIKOT
-          Knessetin salaisten palvelujen valiokuntaa johtaja Avigdor Liberman vaatii, että sen jäsenet täytyy alistaa valheenpaljastustestiin, jotta päätöksiä koskevat vuodot saataisiin tukittua. Sen tehtäviin kuuluu mm. Mossadin salaisen agentin Ben Zygierin väitetyn itsemurhan selvitys. Hänet pidätettiin v. 2010 ja häntä pidettiin sellissä, jonka piti olla turvattu itsemurhalta. Pidätyksen syy ja pidätyksen aikaiset tapahtumat ovat salaisia kuten niiden käsittely valio-kunnassa, mutta yksityiskohtia niistä on vuotanut medialle. Knessetin lakimies varoittaa, että parlamentaarikkojen alistaminen testeihin vastoin tahtoaan voi olla laitonta. Liberman tähdentää, että kysymys on valtion turvallisuutta koskevista kysymyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169044#.UcAXuGJHT-k
-          Rakennus- ja asuntoministeri Uri Ariel vakuutti Galei Tzahal (Israelin radion) ohjelmassa, että Israelissa on de facto rakennuskielto 1967 vihreän linjan itäpuolisilla alueilla, mukaan lukien Jerusalemin itäosa. Hän sanoo, että pääministeri antoi hänelle ohjeet rakennuskiellosta presidentti Obaman Israelin vierailun jälkeen. Obaman hallitus on suhtautunut kärkevän kielteisesti Israelin harjoittamaan rakentamiseen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mukaan lukien Jerusalemin itäosat, myös ahtaasti rakennetut uudet lähiöt, jotka Israel liitti virallisesti valtioonsa. Rakennuskielto on ollut yksi PA:n keskeisin vaatimus huolimatta siitä, että Netanyahu määräsi 10 kuukauden rakennuskiellon virkakautensa alussa saadakseen Abbasin keskusteluun kanssaan, mihin PA ei vastannut millään tavoin. PA:n vaatimukset ovat kasvaneet sitä mukaa, kun näyttää siltä, että Israel olisi myöntymässä. Nykyisin PA vaatii saudisuunnitelman toteuttamista vuodelta 2000, johon kuuluu palestiinalais-pakolaisten paluuoikeus, 1949 aselepolinjat vähäisin aluevaihdoin, vankien vapauttaminen, Jerusalemin itäosa, setlementtien purkaminen ja paljon muuta. Israelin hallituksen ja kansan välillä on vaikea luottamuspula ihmisten pelätessä, että salaisilla sopimuksilla ohitetaan julkisuudessa esitetyt tiedot neuvotteluista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169049#.UcAbGWJHT-k
-          Uusi aalto englantiapuhuvia maahanmuuttajia (olim) valmistautuu siirtymään esi-isiensä maahan. He tulevat Nefesh-BeNefesh järjestön kautta, joka mielellään ohjaa heitä Negevin alueille, Bersheban, Mitzpe Ramotin, Ashkelonin jne. kaupunkeihin, jotka avosylin odottavat heidän saapumistaan. Heille luvataan luonnonläheistä pioneerin elämää, avaria taloja kerrostaloasunnon hinnalla sekä mahdollisuutta vaikuttaa yhteisönsä kehittämiseen tavalla, jota olisi vaikea toteuttaa muualla, kuten Nefesh BeNefesh järjestön johtaja Ravit Greenberg hehkuttaa Bershebassa, jossa hän asuu. Hän teki aliyan 2005 ja asuu nyt perheineen ”Negevin pääkaupungissa”. Hänen aloittamansa kampanja tunnetaan nimellä ”Go South”, mene etelään. Kampanja on kolminkertaistanut etelän kaupunkeihin menevien lukumäärän. Kaikki Israeliin muuttavat saavat hallituksen avustuksia ja helpotuksia, mutta etelään menevät saavat lisäetuja. Jotkut sanovat nipistelevänsä itseään muistuttaakseen elämän muutosta asutetusta ympäristöstä lähes lomantuntuiseen elämään kasvattaen kaikenlaisia hedelmäpuita ja vihanneksia omalla takapihallaan. Negevin asuttaminen on juutalaisille ja Israelille virallisesti enemmän kuin vain asuinpaikan valitseminen, sillä beduiinit valtaavat Negeviä muuttaen sen yhä selvemmin pystyttämiensä mustien telttojen ja kiireellä rakennettujen hökkelien muodostamaksi pienten kylien kirjoksi, jossa he muutettuaan valtion omistamalle maalle väittävät omistavansa sen, vaikka mitään dokumentteja ei olekaan esitettäviksi. Koska niitä ei ole virallisesti hyväksytty, niihin ei voida vetää järjestetyn yhteiskunnan vaatimia installaatioita, vesi- ja viemärijohtoja tai sähkövirtaa, minkä johdosta he saastuttavat ympäristöään, eikä heidän terveyshuoltoaan ole järjestetty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169050#.UcAe-mJHT-k
-          Hizbullahin TV-yhtiö Al-Manar kertoo, että 35 amerikkalaista ja 3000 eurooppalaista ja muita kansallisuuksia omaavia on kuollut Syyrian taisteluissa. Al-Manar antoi seuraavia lukuja: Saudi Arabiasta 729; Egyptistä 479: Libanonista 439; Chechniasta 439; Afganistanista 301; Libyasta 263; Pakistanista 261; Irakista 208; Venäjältä 188. Pienempi määrä kuolleita oli kotoisin Jordan, Turkki, Tunisia, Kuwait, Jemen ja lisäksi 90 Ranskan, 67 Saksan, 66 Englannin ja 45 Belgian kansalaista. Muslimit kutsuvat heitä nimellä mujahideen, jolla tarkoitetaan islamin asian puolesta taistelevia. Euroopan maat ovat hyvin huolissaan Syyriassa taistelevista kansalaisistaan, sillä saatuaan sotilaskokemusta ja -koulusta he vaarantavat kotimaansa turvallisuuden. Al-Manar TV:n antamia lukuja ei pidetä luotettavina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169045#.UcAlh2JHT-k
-          Israelilaiset naiset aikovat marssia tänä iltana Azoun arabikylään osoittaakseen mieltään armeijan kyvyttömyyttä vastaan lopettaa arabien terrori maanteillä ja juutalaisyhteisöissä. Marssi ”Women against Rocks” alkaa 18.30 Maale Shomronissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169052#.UcAoymJHT-k
-          Feiglin sanoo laskeneensa, kuinka paljon Oslon sopimukset ovat maksaneet, ja päätyy lukuun 453 miljardia NIS, vastauksena Lapidille: Missä on raha? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169047#.UcAp8GJHT-kMonday, June 17, 2013

MAANANTAI 17.06.13


MAANANTAI 17.06.13

1. ”EI OLE mitään mieltä aseistaa ihmisiä, jotka syövät tappamiensa ihmisten sisäelimiä”, kauhisteli Venäjän presidentti Vladimir Putin yhteisessä lehdistötilaisuudessa Englannin pääministeri David Cameronin kanssa. ”Kannibaaleja sellaiset ovat”, Putin selitti Lontoossa. Venäjä on Iranin ohella yksi harvoista maista, jotka avoimesti kannattavat Syyrian presidentti Assadin hallitusta ja toimittavat sen joukoille pitkälle kehitettyjä aseita vakuuttaen, että toimitukset tapahtuvat vuosia sitten solmittujen sopimusten puitteissa, jotka Venäjän tulee täyttää säilyttääkseen uskottavuutensa.
Syyriassa toimivat aseelliset järjestöt katsovat olevansa oikeutettuja vaatimaan palveluja paikallisilta asukkailta ja median edustajilta, minkä sai omakohtaisesti kokea Al-Jazeeran naistoimittaja Aleppossa, jossa hänet raiskasi terrori-järjestö Al-Nusran paikallinen komentaja, kuten uutislähteet kertovat.
Putin hämmästeli länsimaitten halua aseistaa tällaisia ryhmiä kysellen: ”Heillekö te haluatte toimittaa aseita?” lisäten ettei tällainen käyttäytyminen sovellu yhteen kansainvälisen ihmis-oikeudellisten normien kanssa.

TOINEN asia, mihin venäläiset ovat puuttuneet, on USA:n hallituksen ilmoitus, että Assadin joukot ovat käyttäneet kiellettyjä kemiallisia aseita taisteluissa kapinallisia vastaan.
Putinin avustaja Yury Ushakov sanoi perjantaina, etteivät USA:n esittämät todisteet niiden käytöstä ole vakuuttavia. ”Amerikkalaiset yrittivät informoida meitä kemiallisten aseitten käytöstä (Assadin) hallituksen toimesta, mutta totta puhuen meidän mielestämme ne eivät ole vakuuttavia”, hän totesi.
The Independent raportoi, että Iran lähettää Syyriaan 4000 sotilasta avustamaan Assadin joukkoja niiden pyrkiessä murskaamaan kapinalliset. Raportissa todetaan edelleen, että ”USA:n hallituksen päätös aseistaa kapinallisia on suistanut Amerikan syvälle sunnien  ja shiojen väliseen konfliktiin islamilaisessa Lähi Idässä – USA on nyt täysin liittynyt aseellisiin ryhmittymiin, joihin kuuluvat äärimmäiset sunni-islamilaiset järjestöt”.

Internetissä lauantaina julkistetussa videossa näytetään, miten Al-Qaidan kanssa liitossa olevan Jabhat Al-Nusra terrorijärjestön pyssymiehet tunkeutuivat shia-moskeijaan Deor Al-Zor kylässä Syyrian itäosassa. He asensivat suuren määrän räjähdysaineita moskeijan perustusten juurelle ja räjäyttivät sen kappaleiksi.  Videossa kerrotaan, että moskeijan tuhoaminen oli kosto Qusairyn kaupungin menettämisestä Assadin joukoille. Viikkoa aiemmin Al-Nusran joukot hyökkäsivät shia-kylään Irakin rajan lähettyvillä surmaten 60 kylän asukasta, joilla ei ollut mitään tekemistä Qusairyn kaupungin valtaamisen kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168985#.Ub6kzGJHT-k

USA:n presidentti Barack Obama tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin Pohjois-Irlannissa maanantaina G-8 maitten kokouksessa. Hän käyttää tilaisuutta hyväkseen taivuttaakseen Putinia avustamaan Yhdysvaltoja Syyrian tilanteen selvittämisessä. Obamalla voi olla kivinen kynnös kynnettävänä Putinin kanssa, joka ärsyyntyi USA:n sekä Englannin ja Ranskan päätöksestä aseistaa Syyrian kapinallisia. Lisäksi Putin vastustaa ehdottomasti länsimaiden suunnitelmia lentokieltoalueiden perustamiseksi Syyrian ilmatilaan voidakseen vapaasti käyttää USA:n Jordaniaan toimittamia F-16 hävittäjiä kapinallisten tueksi. Putin ilmaisi jo oman mielipiteensä Lontoossa keskustellessaan pääministeri David Cameronin kanssa. USA aikoo jättää Jordaniaan toimittamansa F-16 hävittäjät ja Patriot ohjukset ja muut raskaat aseet vetäessään siellä olevat 4 500 sotilastaan kotiin Syyrian tilanteen selvittyä.
Vaikka Putin on kritisoinut ankarasti länsimaiden toimia, hän sopi useista yhteistyökohteista Englannin kanssa.
Pohjois-Irlannissa Lough Erne golfkeskuksessa kokoontuvat G-8 maat, USA, Japani, Kanada, Englanti, Venäjä, Saksa, Ranska ja Italia, keskittynevät Syyrian tilanteen selvittämiseen, vaikka maailman yleinen taloustilanne huolestuttaa USA:n presidentti. Yhdessä nämä maat edustavat maailman 71.7 triljoonan USD taloudesta yli puolet. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Obama-to-seek-help-from-Putin-on-Syria-316778

2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdoganin railakkaat otteet mielenosoitusten lopettamiseksi eivät ole saaneet kansaa rauhoittumaan, vaan protesteja esiintyy monin paikoin. Lisäksi Turkin julkisten palveluliittojen konfederaatio ja vallankumouksellisten palveluliittojen konfederaatio julistivat yleislakon maanantaiksi. Nämä konfederaatiot edustavat yhdessä puolta miljoonaa jäsentä Turkissa.
Taksim-aukiolla ja Gezi-puistossa majoittuneet mielenosoittajat kokivat väkivaltaisen herätyksen aikaisin lauantaiaamuna mellakkapoliisien tullessa paikalle omine mellakan-taltuttamisajoneuvoineen vakaasti päättäneinä karkottaa mielenosoittajat paikalta lopullisesti. Poliisi käytti vesitykkejä ja voimakasta kyynelkaasua, joka aiheutti ihmisissä pahoinvointia pakottaen monet heistä  etsimään hoitoa sairaaloista.

Pääministeri Erdogan oli antanut edellisenä päivänä mainostamassaan kansan äänen kuulemistilaisuudessa vakavan ultimaatumin lopettaa protestit, mutta ”Taksim kannatusliike” hylkäsi sen kutsuen kansaa seuraavana päivänä Taksim-aukiolle odottaen jopa miljoona ihmistä. Pääministeri vastasi tähän lähettäen mellakkapoliisin hajottamaan mielenosoittaja-joukot, sillä hän pelkäsi tilanteen riistäytyvän hänen käsistään.
Poliisin kolme tuntia kestäneet toimet videoitiin, ja tunnin kuluessa Taksim-aukio ja Gezi-puisto oli tyhjennetty mielenosoittajista. Paikalla olleet ulkomaiset kannattajat kuvasivat tilannetta sotatantereeksi, minkä todellisuuden tajua lisäsivät kyynelkaasuaseitten laukaukset, alueilla lainehtivat paksut kaasupilvet sekä vesitykkien suihkut. He kertoivat ihmisten pyrkineen pakoon, mutta poliisit seurasivat heidän kintereillään.

Osa kansasta oli päässyt läheisen viiden tähden Divan-hotelliin suojaan, mutta poliisit seurasivat heitä päästäen kyynelkaasua hotellin aulaan pakottaakseen heidät ulos.
Poliisi pidätti läheisen sairaalan vapaaehtoisia työntekijöitä väittäen heidän hoitavan potilaita ilman tarvittavaa lisenssiä. Turkin lääkintäjärjestö  (TMA) lähetti kiireisen pyynnön Maailman Terveysjärjestölle ja Maailman Lääkintäjärjestölle, jotta nämä tuomitsisivat vapaaehtoisten työntekijöitten (lääkärien) pidättämisen.
TMA sanoo lausunnossaan, että poliisi käyttää surutta kemikaalikaasuja suojattomia ihmisiä vastaan, joista 11 000 sanoo joutuneensa sen vaikutuksen kohteeksi. Lausunnossa hallitusta pyydetään välttämään äärimmäisen väkivallan käyttämistä ja aloittamaan tutkimukset väärin-käytöksistä. Lausunnossa syytetään, että kyynelkaasua ammuttiin suoraan ihmisiä kohti , minkä johdosta ihmisillä on haavoja päässä, kasvoissa, silmissä, kaulassa ja alaruumiissa. Eräs puiston läheisessä asunnossa asuva heräsi siihen, että poliisin heittämä kyynelkaasu-ammus särki hänen ikkunansa levittäen asunnon täyteen paksua kyynelkaasua.
Turkin EU-asioitten ministeri Egemen Bagis varoitti mielenosoittajia, että tästä hetkestä lähtien valtio pitää jokaista puistosta tai aukiolta tavattua terrorijärjestön jäsenenä.
Epävarmuus maan tulevaisuudesta elää voimallisena Turkin kansan keskuudessa.  http://www.jpost.com/Features/In-Thespotlight/First-Person-Tear-gas-grenades-blast-apartment-in-Turkey-316785

3. IRANIN äskettäin valittu presidentti Hassan Rouhani (Rohan, Rowhani) pyrkii saamaan keskusteluyhteyden johtavien länsimaiden kanssa. Tämän johdosta hän haluaa keskustella kunkin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenmaan 5 + 1 johtajien kanssa erikseen saadakseen tuntuman erimielisyyksistä ja selvittääkseen heille Iranin kannan.
USA:n ja EU:n johtajat pyrkivät selvittämään itselleen, mikä vaikutus Rouhanin valinnalla tulee olemaan ennen kaikkea Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein monopoliasemaan päätöksenteossa. Valkoisen Talon mukaan ennusteet ovat ”potentiaalisesti myönteisiä”.
Wall Street Journalin mukaan 5 + 1 maat pyrkivät saamaan seuraavan neuvottelutilaisuuden Iranin edustajien kanssa elokuussa 2013.

Obaman kanslian tiedotteen mukaan Rouhanilla on mahdollisuus - puhdistettuaan maansa laittomasta ydinteollisuudestaan - saada USA:sta yhteistyökumppani. Puhuessaan CBS:n TV-ohjelmassa Face the Nation Denis McDonough totesi, että jos Rouhani elää vaali-lupaustensa mukaan korjata suhteensa länsimaihin, hänellä on siihen mahdollisuus. Hän sanoi Valkoisen Talon kunnioittavan Iranin kansan tahtoa ja kehotti Teherania myös toteuttamaan kansan mielipidettä antamalla Rouhanille vapauden toimia. Iranin presidentti vastaa maan taloudesta pystyen vaikuttamaan asioiden hoitoon, mutta maan turvallisuudesta ja ydinteollisuudesta päätökset tekee Ali Khamenei yksin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/White-House-Election-of-Irans-Rohani-hopeful-316728

4. UUTISOTSIKOITA
-          Juutalaisyhteisöjen johtajat Juudeassa ja Samariassa esittävät lainalaatijoille, että heidän tulee ulottaa ympäristön suojelua koskevat lait voimaan Juudean ja Samarian C-alueilla, joissa Israelilla on täysi siviilihallinto- ja turvallisuusvastuu. He valittavat sitä, ettei C-alueilla ole mitään ympäristön suojelua koskevaa lainsäädäntöä, mikä sitoo heidän kätensä päättäessään sitä koskevista asioista. Samarian ympäristön-suojelujärjestön pääsihteeri Yitzhak Meyer sanoo: ”Kätemme ovat sidotut suojelun toteuttamisessa, ellei tällaista muutosta saada syntymaan”. Hän selittää, että hänen johtamansa järjestö yhdessä Binyamin alueen vastaavan järjestön kanssa ovat ne viranomaiset, jotka suojelusta vastaavat, mutta lain-säädännön puutteen vuoksi he kauhovat tyhjää ilmaa. Hän selittää, että juutalaisyhteisöjä koskeva vanha laki on korvattu uudella ja kovemmalla, mutta se ei koske C-alueita, jotka ovat IDF:n valvonnassa. Siksi heillä ei ole mahdollisuuksia valvoa teollisuuslaitoksia Juudean ja Samarian teollisuuspuistoissa tai juutalaisyhteisöissä.  Hän valittaa, etteivät Israelin viranomaiset ole suhtautuneet asiaan tarvittavalla vakavuudella, mutta myöntää diplomaattisten näkökohtien hankaloittavan muutosten suorittamista, koska niiden voidaan katsoa liittyvän yrityksiin alueiden liittämiseen Israeliin, mutta se tapahtuu ympäristönsuojelun kustannuksella. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Settler-heads-Extend-Israeli-environmental-law-to-W-Bank-316786
-          Saudi Arabian kuningas Abdullah ilmoitti, että hän on innokas palauttamaan suhteet Iranin uuden hallituksen kanssa. Maitten väliset suhteet ovat olleet jännittyneet sekä Syyrian tilanteen vuoksi, jossa saudit tukevat kapinallisia ja Iran Assadia, että vaikutusvallasta Persianlahden pienten öljyvaltioissa, joiden yksinvaltiaat syyttävät Iranin pyrkimyksiä heidän valtansa kaatamiseksi. Kuningas Abdullah toivotti Rouhanille jatkuvaa hyvää terveyttä ja ilmaisi tyytyväisyytensä hän lupauksistaan kohentaa suhteita Saudi Arabian kanssa. http://www.jpost.com/Breaking-News/Saudi-king-to-Rohani-Eager-to-improve-relations-with-Iran-316787
-          Tyynellämerellä sijaitsevan FIJI-saaren johtajat ilmoittavat olevansa valmiit korvaamaan osan Itävallan jättämästä aukosta YK:n UNDOF joukkojen  rauhanturvaajista Syyrian ja Israelin välisen rajan tuntumassa ns. aseettomalla vyöhykkeellä. FIJI voi lähettää 170 miestä UNDOF:n joukkoihin kesäkuun lopulla. Joukkoja ovat tarjonneet lisäksi Japani, Croatia ja Itävalta. YK:n tiedottajan mukaan YK:n UNDOF-joukoissa on siten FIJI-sotilaitten lisäksi 341 filippiiniläistä ja 193 intialaista. Heidän määränsä oli ennen peruutuksia n. 1000 miestä http://www.jpost.com/Breaking-News/Report-Fijians-to-reenforce-depleted-UNDOF-on-Golan-316790
-          Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen konferenssissa mielipiteet ovat vahvasti kielteisiä Palestiinan valtion perustamiseksi Israelin sydänalueille. Ministeri Naftali Bennett sanoi konferenssissa, ettei Palestiinan valtion perustaminen Israelin keskelle ole mahdollista, ja siksi hän kehottaa liittämään C-alueet Israeliin ensi tilassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/LIVE-Settlers-conference-on-public-relations-316793
-          Hallituksessa käsiteltiin kysymystä, tulisiko ns. hintalappu-rikolliset yhdistää terroristeihin. Kysymys katsottiin kuitenkin liian raflaavaksi ennen kaikkea siksi, että se tulisi sekoittamaan todellisten, ihmishenkiä uhkaavien terroristien ja vain omaa mielipidettään tai protestiaan esittävien nuorten välisen ideologisen eron. http://www.jpost.com/National-News/Price-tag-attackers-declared-illegal-association-316761
-          Entinen Mossadin agentti Teheranissa sanoo, että me tulemme vielä kaipaamaan Mahmoud Ahmadinejadia, Iranin poistuvaa presidenttiä, sillä hän ilmoitti asiansa insinöörikoulutuksen saaneen selkeydellä, mutta uudesta presidentistä ei kukaan ota selvää, onko hän lintu vai kala, petolintu vai kyyhkynen. Eliezer Tzafrir selittää, että Rouhani on vain yksi näyttö Iranin petollisuudesta länsimaita kohtaan. ”Hän tulee ottamaan meidät kyytiinsä kuljettaen meitä aikansa antaen pulipyöreitä kryptisiä lausuntoja, joiden laatimisessa iranilaiset ovat taitavia, voittaen tällä taatulla taktiikallaan lisäaikaa ydinpomminsa valmistamiseksi”. Hän kutsuu Iranin vaaleja yhden miehen demokratiaksi, sillä vaalilippunsa pudottamisen kautta he pystyvät esittämään protestinsa, mutta asioitten käsittely ei muutu miksikään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169005#.Ub7T2mJHT-k
-          Asiantuntijan mukaan Israel saa 100 000 Cyberhyökkäystä joka päivä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168969#.Ub7VZ2JHT-k


Sunday, June 16, 2013

SUNNUNTAI 16.06.13


SUNNUNTAI 16.06.13

1. IRANIN presidentinvaaleissa länsimaissa maltillisena pidetty Hassan Rouhani (Rohani) sai äänistä 50.7 %, joten hänen ei tarvitse alistua uusintaäänestykseen, vaan voi suoraan astua uuteen virkaansa elokuussa 2013. Äänestysvilkkaus oli iranilaisittain korkea 72 %. Hänen voittonsa perustui reformistien ja maan vähemmistöjen tukeen, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan. Rouhani itse sanoi voittonsa perustuvan maltillisten voittoon ääriaineksista. Debkafilen (DF) mukaan äänestystä edelsi kova kampailu vallankumouskaartin ehdokkaasta, jonka ylin kaitsija Ali Khamenei halusi jäävän sivuun Khamenein ehdokkaan Teheranin pormestarin Mohammad Baqer Qalibafin hyväksi, mutta koska tämä ei onnistunut, Khamenei antoi oman suosituksensa Rouhanille, jonka hän uskoi ainoana uskonnollisena ehdokkaana pystyvän inspiroimaan kansan toiveita sekä sovittelevana persoonallisuutena tasoittamaan länsimaiden pahimpia Iranin vastaisia kielteisiä tuntemuksiaan.

DF:n arvion mukaan presidentti Ahmadinejad katsoi oikeaksi näpäyttää kovanlinjan kannattajia, joiden hampaissa hän oli ollut virkakautensa aikana, varmistamalla, ettei tällä kertaa äänestystuloksia peukaloitu, mistä hänellä oli omakohtaisia kokemuksia.
DF arvioi edelleen, että Khamenei ja uskonnolliset auktoriteetit olivat siinä määrin antautuneet estämään Ahmadinejadin ehdokkaan Esfandyar Rahim Masseen ja aiemman presidentin Hashemi Rafsansanin voiton, etteivät he havainneet Rouhanin varastavan ihmisten mielet luvatessaan heidän haluamiaan toimia: vapauttaa poliittiset vangit, varmistaa siviilioikeudet, palauttaa kansan arvokkuus, puuttua maan vakavaan taloustilanteeseen sekä aloittaa rakentava vuoropuhelua maailman kansojen kanssa.
ROUHANI oli DF:n mukaan myös huolestunut vaalitulosten oikeellisuudesta, ja siksi hän pyysi sisäministeriötä julkaisemaan tuloksia mahdollisimman aikaisin, jopa keskeneräisinä. Tulokset julkaistiinkin klo 06.45, mutta vasta sitten, mutta vasta sitten, kun vallankumous-kaartin kenraali Mohammed Reza Naqi oli poistunut rakennuksesta, kuten DF kertoo.

PRESIDENTIKSI valittu Hassan Rouhani oli länsimaiden toivelistalla, sillä hänen  uskotaan voivan vaikuttaa Iranin ydinteollisuudesta IAEA:n kanssa käytävien neuvottelujen etenemiseen ilman epäilyksiä poliittisesta pelistä kulissien takana. Tämä näyttää olevan myös Khamenein toive, sillä onnittelupuheessaan hän kehotti kansaa tukemaan valittua presidenttiä ja hänen hallitustaan, jotta hänestä tulisi koko kansan presidentti.
ROUHAN:illa tulee olemaan kova tehtävä määritellessään, miten pitkälle Iran voi mennä joustoissaan IAEA:n kanssa saadakseen maan öljyteollisuuden taas vauhtiin. Toiseksi hän joutuu taistelemaan vallankumouskaartin vastustavaa kantaa vastaan ydinteollisuuden tavoitteista, sekä sen mahtavaa otetta maan talouselämästä ja monopoliasemasta.
Kolmanneksi vallankumouskaartin kenraali Reza Naqi totesi ennen vaaleja, ettei tuloksilla ole väliä, sillä kaarti tulee valvomaan, ettei väärä henkilö nousen presidentiksi. DF arvioi tämän voivan tarkoittaa jopa armeijan vallankaappausta. http://www.debka.com/article/23049/Iran’s-new-democratically-elected-president-faces-battle-with-Guards-on-nuclear-issue, http://www.timesofisrael.com/iran-votes-for-change-but-new-president-will-have-a-hard-time-delivering/
SYYRIAN oppositiota johtava Syyrian Kansallinen Koaliittio (SNC) kehotti Iranin uutta presidenttiä harkitsemaan uudelleen Iranin tuesta Syyrian presidentti Bashar Assadille ”ennen kuin on liian myöhäistä”. ”Yli kaksi vuotta kestäneen Syyrian vallankumouksen aikana Iranin viranomaiset ovat toimineet vastoin Syyrian kansan toiveita jatkaen tukeaan Assadin rikolliselle hallitukselle poliittisesti, sotilaallisesti ja taloudellisesti, koaliittion lausunnossa todetaan. ”Syyrian kansan tahto on voitollinen eikä epäonnistu ulkomaisen väliintulon johdosta”. Arabiliiton lähettiläs Kairossa esitti toivomuksen, että Iranin uusi presidentti uskoisi poliittiseen ratkaisuun Syyriassa todeten, että kaikki mitä hänestä on kuultu, puhuu sen puolesta, mutta etteivät vaalilupaukset aina toteudu vaalien jälkeen. Tarkkailijoiden mukaan Rouhanilla ei kuitenkaan ole vapaat kädet, sillä Ali Khamenei päättää lopulta asioista.
Sunday Timesin artikkelin mukaan Hizbullahin taistelijat harjoittelevat yhdessä Iranin vallankumouskaartin sotilaitten kanssa taisteluja varten Alepposta. Hizbullahin tiedottaja kertoi lehdelle, ettei Hizbullah osallistu suoraan taisteluihin Alepposta, vaan antaa kokemuksensa kaupunki-sodankäynnistä Israelin kanssa sekä tarjoaa vain taktista tukea Assadin joukoille.

2.  EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi ilmoitti lauantaina katkaisevansa kaikki suhteet Syyrian hallituksen kanssa. Hän määräsi Syyrian lähetystön Kairossa suljettavaksi ja antoi käskyn Egyptin Damaskoksen lähettiläälle tulla kotiin.
Presidentti Mursi sanoi puhuessaan Syyrian sisällissotaa käsittelevässä konferenssissa Kairossa, että Egypti aloittaa tuen antamisen Syyria  kapinallisille.
Mursi totesi myös, että Egyptin lopettaa tukensa Hizbullahille, jota se on tukenut  sen Israelin vastaisessa taistelussaan toisesta Libanonin sodasta 2006 lähtien.
”Me annoimme tukemme Hizbullahille Libanonin sodassa, mutta tänään me vastustamme sen  hyökkäystä Syyriaan”, Mursi sanoi jatkaen, ettei sillä ole mitään osuutta Syyrian nykyisen hallituksen kanssa eikä terrorijärjestöllä Syyrian tulevaisuudessa.

PRESIDENTTI Mursi kehotti Hizbullahia lähtemään Syyriasta, jossa sen taistelijat ovat osallistuneet taisteluihin Syyrian joukkojen rinnalla.
Hän sanoi, että  Egyptin taloudellinen apu kapinallisille hoidetaan Saudi Arabian ja Turkin sekä muiden maitten kautta. Hän ei yksilöinyt, mitä muotoja avustus tulisi saamaan ja sisältyykö siihen aseiden toimituksia.
Mursi kehotti kansainvälistä yhteisöä asettamaan lentokieltoalueita Syyriaan, jossa YK:n antamien lukujen mukaan yli 93 000 ihmistä on saanut surmansa sisällissodan aikana.
Mursin neuvonantaja kansainvälisissä asioissa Khaled al-Qazzaz sanoi, että egyptiläisen vapaaehtoiset voivat matkustaa Syyrian kapinallisten riveihin, eikä heitä rangaista heidän palattuaan kotimaahansa osallistumisestaan vuoden 2011 jälkeen käytyyn sisällissotaan Syyriassa, eikä heidän katsota varantavan Egyptin turvallisuutta.

ARABILIITTO peruutti Syyrian nykyisen hallituksen oikeuden osallistua sen kokouksiin ja antoi sen kapinallisten edustajalle. Mursin Assadin hallituksen vastaiset toimet liittynevät sunni-muslimien johtamien arabimaiden Assadin vastaisen aktiivisuuden nousuun, mihin oman panoksensa antoi Egyptin johtava sunni-muslimien auktoriteetti Usuf Qaradawi, joka kehotti kaikkia sunni-muslimeja kaikkialla liittymään Assadin vastaiseen taisteluun. Arabiliitto annettua marraskuussa 2011 arabiliiton jäsenyyden kapinallisten edustajalle, kapinalliset avasivat samana kuukautena ensimmäisen ulkoministeriönsä Qatarissa, Dohassa. Syyrian kannatus arabimaissa on jatkuvasti heikentynyt verisen sisällissodan aikana.

3. TURKIN mielenosoitukset ovat jatkuneet yli kaksi viikkoa, ja on vielä liian aikaista sanoa, pystyykö pääministeri Recep Tayyip Erdogan lopettamaan opposition mielenosoitukset lupaamiensa kovennettujen otteiden avulla. Hän totesi perjantaina, että hänen kärsivällisyytensä alkaa loppua. Eilen lauantaina hän antoi poliiseille käskyn karkottaa Taksim aukiolle ja läheiseen Gezi-puistoon majoittuneet mielenosoittajat karkotettaviksi, minkä poliisit suorittivat kyynelkaasun ja vesitykkien avulla.
Mielenosoittajien karkotuksen suorittivat mellakkavarusteisiin pukeutuneet valkoisin kypärin varustetut mellakkapoliisit häätäen ihmiset pois, mutta jättäen heidän moniväriset telttansa ja tavaransa aukiolle, joita kypärillä varustetut työntekijät purkivat kiireellä ennen kuin raivaus-traktorit tulivat paikalle jatkamaan alkuperäisen suunnitelman toteuttamista.

Poliisit käyttivät todella päättäväisiä otteita, mutta pienen hätistelyn ja tuuppimisen ohella eivät silminnäkijöiden mukaan käyttäneet suurta väkivaltaa. He sumuttivat kyynelkaasu telttojen sisään saadakseen asukkaat sieltä pois. Yksi osanottaja kannettiin ulos paareilla, mutta hänen vammojensa laadusta ei ole tietoa. NTV:n toimitsijan mukaan poliisit huusivat mielenosoittajille: ”Viimeinen varoitus, teidän toimenne ovat laittomia, siirtykää pois täältä”.
Erdogan esiintyi hyvin päättäväisesti puhuessaan Ankaran lähiössä Sincanissa lauantaina: ”Sanon tämän hyvin selvästi. Joko Taksim-aukio tyhjentyy vapaaehtoisesti, tai annan sen tehtäväksi turvallisuusjoukoille, jotka tietävät, miten se tulee tehdä.” 
Toukokuun 31. päivänä alkaneet mielenosoitukset ovat kuitenkin Erdoganin harjoittamaa yksinvaltaista politiikkaa vastaan, mikä ei miellytä suurta osaa kansasta. Viisi ihmistä on saanut surmansa, yksi heistä poliisi, ja tuhansia on haavoittunut. Vaikka Erdognin kannatus on vahva AKP-puolueen parissa, hänen kansainvälinen arvostuksensa on kärsinyt pahoin. http://www.timesofisrael.com/taksim-protesters-forced-out-by-tear-gas-water-cannons/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että USA:n aikomus käyttää Jordaniaan kokoamiaan F-16 hävittäjiä ja ilmatorjuntaohjuksia yhdessä Syyriaan julistetun lentokieltoalueen kanssa on vastoin kansainvälistä lakia. ”Läntisissä tiedostusvälineissä esiintynet vuodot vihjaavat, että on keskusteltu lentokieltoalueiden asettamisesta Syyriaan yhdessä Patriot ohjusten ja F-16 hävittäjien kanssa. Ei tarvitse olla mikään asiantuntoja havaitakseen, että tämä on vastoin kansainvälistä lakia”, hän sanoi Moskovan lehdistö-konferenssissa Voice of Russia mukaan. Länsimaiset diplomaatit sanoivat perjantaina Turkissa, että lentokieltoalueen julistamista harkitaan Syyriaan. Presidentti Obama sanoi harkitsevansa sitä sanoessaan, että USA aloittaa asetoimitukset Syyrian kapinallisille. Venäjä puolestaan vastustaa kiivaasti ulkopuolisten puuttumista Syyrian sisällissotaan. Venäjä kieltää, että Assadin joukot olisivat käyttäneet kemiallisia aseita: ”Tieto siitä, että Assadin hallitus olisi käyttänyt kemiallisia aseita, annettiin samassa paikassa, jossa Saddam Husseinin väitettiin omistavan massatuhoaseita”, sanoi Venäjän parlamentin alahuoneen ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja Alexei Pushkov. Hän kirjoitti twiit-sivullaan presidentti Obaman seuraavan presidentti George Bushin esimerkkiä. http://www.timesofisrael.com/russia-us-no-fly-zone-in-syria-would-be-illegal/
-          USA lähettänee Syyrian kapinallisille rakettikäyttöisiä kranaatteja (RPG) sekä kranaatinheittimiä, kertoi nimeämätön tietolähde Reutersin toimittajalle. Sen sijaan USA ei lähettäne kapinallisten toivomia ilmatorjunta-aseita., kuten olalta laukaistavia MANPADS ohjuksia. Tarkkailijat kuitenkin vakuuttavat, että aseita on vapaasti saatavissa, jos vain on rahaa, myös ilmatorjuntaohjuksia, jopa vanhoja panssareita. USA:n aseet toimitetaan Salim Idrisille, joka on saanut USA:n hyväksymisen. http://www.reuters.com/article/2013/06/14/us-syria-crisis-weapons-idUSBRE95D11I20130614
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo, ettei Iranin vaalien tuloksilla ole juuri mitään vaikutusta Iranin harjoittamaan politiikkaan, sillä Ali Khamenei määrää kaikesta. Yaalon tapasi USA:n puolustusministeri Chuck Hagelin perjantaina Washingtonissa. Yaalon totesi, että Khamenei määrittelee uuden presidentin henkilöllisyyden, minkä johdosta meidän tulee olla voimakkaampia diplomaattisella kentällä. ”Heidän tulee tiedostaa, että sotilallinen vaihtoehto on edelleen pöydällä”, hän totesi. Yaalon ja Hagel keskustelivat myös Syyrian käyttämistä kemiallisista aseita, kuten väitetään, ja totesivat Pentagonin tiedottajan mukaan Syyrian tilanteen monimutkaisuuden, minkä johdosta jatkuva läheinen kontakti Israelin ja USA:n välillä on tarpeen. Yaalon lennätettiin Pentagoniin Osprey MV-22 helokopterilla, jollaisia USA lupasi toimittaa Israelin armeijalle. http://www.timesofisrael.com/israeli-us-defense-chiefs-powwow-at-the-pentagon/
-          USA:n Valkoisen Talon edustajat hyväksyivät auktorisoivan puolustuslain, jonka mukaan USA:n politiikan mukaista on varmistaa kaikin tavoin, että Israel saavuttaa ja jatkaa itsenäistä kyvykkyyttä poistaa minkä tahansa sen olemassa oloa tai sen turvallisuutta uhkaavan vaaran puolustaessaan kansallisia intressejään. Lisäyksen lakiin esitti Peter Roskam (R,Ill). Se vaattii, että presidentin tulee 90 päivän välein antaa selonteko kongressille, miten lakia toteutetaan. Lakiteksti käsitellään ensin senaatissa, jonka jälkeen se vaatii presidentin allekirjoituksen. http://www.timesofisrael.com/new-us-amendment-promises-israel-aid-combatting-existential-threats/
-          Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo, että hän teki harkitun päätöksen lähettäessään joukkoja taistelemaan Syysiassa ja että hän jatkaa niiden toimintaa. Osallistuttuaan Qusairin kaupungin valtaamiseen Hizbullahin joukot ovat jatkaneet kapinallisten karkotuksia kylistä ja kaupungeista edetessään kohti Aleppoa, jonka valtaaminen voisi ratkaista kapinallisten kohtalon ja tulevat operaatiot. Suuri osa Syyrian pohjois- ja itäisiä alueita on edelleen kapinallisten hallussa. Irakin shiat ovat myös aktivoitumassa lähettäen taistelijoitaan rajan yli Assadin joukkojen tueksi. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-chief-says-group-to-keep-fighting-in-syria/
-          Iran on päättänyt jouduttaa kapinan kukistamista Syyriassa ja lähettää sinne 4 000 uutta sotilastaan taistelemaan Assadin joukkojen rinnalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168962#.Ub17qWJHT-k
-          USA:n ja Israelin sotilasjohtajat harkitsevat 18 kemiallisten aseitten säilytyskohteen pommittamista Syyriassa, jos Assad kaatuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168946#.Ub18cGJHT-k
-          IDF:n eläkeläisupseeri havaitsi oudon näköisen SUV-auton Juudeassa ja videoi sen liikkeitä Walajeh arabikylässä lähellä Betlehemiä. Auto pysähtyi ja siitä nousi mies-henkilö, jolla oli käsiraudat vyöllään pyrkien peittämään ne. Autossa istui arabinainen. Auto oli ilmeisen vahvasti panssaroitu. Autosta noussut mies sanoi jotain, että ”hän oli amerikkalaisen turvallisuusjärjestön palveluksessa”, mutta ajoi sitten kiireesti pois kuten muutkin autosaattueeseen kuuluvat. Upseeri jäi ihmettelemään, kenen luvalla ja millä asioilla hän liikkui Juudean ja Samaria maanteillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168948#.Ub19BGJHT-k
Lämpötilat. Sunnuntai17-26; maanantai 18-27; tiistai 19-29; keskiviikko 20-30 C-astetta., pilvetöntä. http://www.timesofisrael.com/