SUNNUNTAI 16.06.13


SUNNUNTAI 16.06.13

1. IRANIN presidentinvaaleissa länsimaissa maltillisena pidetty Hassan Rouhani (Rohani) sai äänistä 50.7 %, joten hänen ei tarvitse alistua uusintaäänestykseen, vaan voi suoraan astua uuteen virkaansa elokuussa 2013. Äänestysvilkkaus oli iranilaisittain korkea 72 %. Hänen voittonsa perustui reformistien ja maan vähemmistöjen tukeen, kuten Debkafile kertoo artikkelissaan. Rouhani itse sanoi voittonsa perustuvan maltillisten voittoon ääriaineksista. Debkafilen (DF) mukaan äänestystä edelsi kova kampailu vallankumouskaartin ehdokkaasta, jonka ylin kaitsija Ali Khamenei halusi jäävän sivuun Khamenein ehdokkaan Teheranin pormestarin Mohammad Baqer Qalibafin hyväksi, mutta koska tämä ei onnistunut, Khamenei antoi oman suosituksensa Rouhanille, jonka hän uskoi ainoana uskonnollisena ehdokkaana pystyvän inspiroimaan kansan toiveita sekä sovittelevana persoonallisuutena tasoittamaan länsimaiden pahimpia Iranin vastaisia kielteisiä tuntemuksiaan.

DF:n arvion mukaan presidentti Ahmadinejad katsoi oikeaksi näpäyttää kovanlinjan kannattajia, joiden hampaissa hän oli ollut virkakautensa aikana, varmistamalla, ettei tällä kertaa äänestystuloksia peukaloitu, mistä hänellä oli omakohtaisia kokemuksia.
DF arvioi edelleen, että Khamenei ja uskonnolliset auktoriteetit olivat siinä määrin antautuneet estämään Ahmadinejadin ehdokkaan Esfandyar Rahim Masseen ja aiemman presidentin Hashemi Rafsansanin voiton, etteivät he havainneet Rouhanin varastavan ihmisten mielet luvatessaan heidän haluamiaan toimia: vapauttaa poliittiset vangit, varmistaa siviilioikeudet, palauttaa kansan arvokkuus, puuttua maan vakavaan taloustilanteeseen sekä aloittaa rakentava vuoropuhelua maailman kansojen kanssa.
ROUHANI oli DF:n mukaan myös huolestunut vaalitulosten oikeellisuudesta, ja siksi hän pyysi sisäministeriötä julkaisemaan tuloksia mahdollisimman aikaisin, jopa keskeneräisinä. Tulokset julkaistiinkin klo 06.45, mutta vasta sitten, mutta vasta sitten, kun vallankumous-kaartin kenraali Mohammed Reza Naqi oli poistunut rakennuksesta, kuten DF kertoo.

PRESIDENTIKSI valittu Hassan Rouhani oli länsimaiden toivelistalla, sillä hänen  uskotaan voivan vaikuttaa Iranin ydinteollisuudesta IAEA:n kanssa käytävien neuvottelujen etenemiseen ilman epäilyksiä poliittisesta pelistä kulissien takana. Tämä näyttää olevan myös Khamenein toive, sillä onnittelupuheessaan hän kehotti kansaa tukemaan valittua presidenttiä ja hänen hallitustaan, jotta hänestä tulisi koko kansan presidentti.
ROUHAN:illa tulee olemaan kova tehtävä määritellessään, miten pitkälle Iran voi mennä joustoissaan IAEA:n kanssa saadakseen maan öljyteollisuuden taas vauhtiin. Toiseksi hän joutuu taistelemaan vallankumouskaartin vastustavaa kantaa vastaan ydinteollisuuden tavoitteista, sekä sen mahtavaa otetta maan talouselämästä ja monopoliasemasta.
Kolmanneksi vallankumouskaartin kenraali Reza Naqi totesi ennen vaaleja, ettei tuloksilla ole väliä, sillä kaarti tulee valvomaan, ettei väärä henkilö nousen presidentiksi. DF arvioi tämän voivan tarkoittaa jopa armeijan vallankaappausta. http://www.debka.com/article/23049/Iran’s-new-democratically-elected-president-faces-battle-with-Guards-on-nuclear-issue, http://www.timesofisrael.com/iran-votes-for-change-but-new-president-will-have-a-hard-time-delivering/
SYYRIAN oppositiota johtava Syyrian Kansallinen Koaliittio (SNC) kehotti Iranin uutta presidenttiä harkitsemaan uudelleen Iranin tuesta Syyrian presidentti Bashar Assadille ”ennen kuin on liian myöhäistä”. ”Yli kaksi vuotta kestäneen Syyrian vallankumouksen aikana Iranin viranomaiset ovat toimineet vastoin Syyrian kansan toiveita jatkaen tukeaan Assadin rikolliselle hallitukselle poliittisesti, sotilaallisesti ja taloudellisesti, koaliittion lausunnossa todetaan. ”Syyrian kansan tahto on voitollinen eikä epäonnistu ulkomaisen väliintulon johdosta”. Arabiliiton lähettiläs Kairossa esitti toivomuksen, että Iranin uusi presidentti uskoisi poliittiseen ratkaisuun Syyriassa todeten, että kaikki mitä hänestä on kuultu, puhuu sen puolesta, mutta etteivät vaalilupaukset aina toteudu vaalien jälkeen. Tarkkailijoiden mukaan Rouhanilla ei kuitenkaan ole vapaat kädet, sillä Ali Khamenei päättää lopulta asioista.
Sunday Timesin artikkelin mukaan Hizbullahin taistelijat harjoittelevat yhdessä Iranin vallankumouskaartin sotilaitten kanssa taisteluja varten Alepposta. Hizbullahin tiedottaja kertoi lehdelle, ettei Hizbullah osallistu suoraan taisteluihin Alepposta, vaan antaa kokemuksensa kaupunki-sodankäynnistä Israelin kanssa sekä tarjoaa vain taktista tukea Assadin joukoille.

2.  EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi ilmoitti lauantaina katkaisevansa kaikki suhteet Syyrian hallituksen kanssa. Hän määräsi Syyrian lähetystön Kairossa suljettavaksi ja antoi käskyn Egyptin Damaskoksen lähettiläälle tulla kotiin.
Presidentti Mursi sanoi puhuessaan Syyrian sisällissotaa käsittelevässä konferenssissa Kairossa, että Egypti aloittaa tuen antamisen Syyria  kapinallisille.
Mursi totesi myös, että Egyptin lopettaa tukensa Hizbullahille, jota se on tukenut  sen Israelin vastaisessa taistelussaan toisesta Libanonin sodasta 2006 lähtien.
”Me annoimme tukemme Hizbullahille Libanonin sodassa, mutta tänään me vastustamme sen  hyökkäystä Syyriaan”, Mursi sanoi jatkaen, ettei sillä ole mitään osuutta Syyrian nykyisen hallituksen kanssa eikä terrorijärjestöllä Syyrian tulevaisuudessa.

PRESIDENTTI Mursi kehotti Hizbullahia lähtemään Syyriasta, jossa sen taistelijat ovat osallistuneet taisteluihin Syyrian joukkojen rinnalla.
Hän sanoi, että  Egyptin taloudellinen apu kapinallisille hoidetaan Saudi Arabian ja Turkin sekä muiden maitten kautta. Hän ei yksilöinyt, mitä muotoja avustus tulisi saamaan ja sisältyykö siihen aseiden toimituksia.
Mursi kehotti kansainvälistä yhteisöä asettamaan lentokieltoalueita Syyriaan, jossa YK:n antamien lukujen mukaan yli 93 000 ihmistä on saanut surmansa sisällissodan aikana.
Mursin neuvonantaja kansainvälisissä asioissa Khaled al-Qazzaz sanoi, että egyptiläisen vapaaehtoiset voivat matkustaa Syyrian kapinallisten riveihin, eikä heitä rangaista heidän palattuaan kotimaahansa osallistumisestaan vuoden 2011 jälkeen käytyyn sisällissotaan Syyriassa, eikä heidän katsota varantavan Egyptin turvallisuutta.

ARABILIITTO peruutti Syyrian nykyisen hallituksen oikeuden osallistua sen kokouksiin ja antoi sen kapinallisten edustajalle. Mursin Assadin hallituksen vastaiset toimet liittynevät sunni-muslimien johtamien arabimaiden Assadin vastaisen aktiivisuuden nousuun, mihin oman panoksensa antoi Egyptin johtava sunni-muslimien auktoriteetti Usuf Qaradawi, joka kehotti kaikkia sunni-muslimeja kaikkialla liittymään Assadin vastaiseen taisteluun. Arabiliitto annettua marraskuussa 2011 arabiliiton jäsenyyden kapinallisten edustajalle, kapinalliset avasivat samana kuukautena ensimmäisen ulkoministeriönsä Qatarissa, Dohassa. Syyrian kannatus arabimaissa on jatkuvasti heikentynyt verisen sisällissodan aikana.

3. TURKIN mielenosoitukset ovat jatkuneet yli kaksi viikkoa, ja on vielä liian aikaista sanoa, pystyykö pääministeri Recep Tayyip Erdogan lopettamaan opposition mielenosoitukset lupaamiensa kovennettujen otteiden avulla. Hän totesi perjantaina, että hänen kärsivällisyytensä alkaa loppua. Eilen lauantaina hän antoi poliiseille käskyn karkottaa Taksim aukiolle ja läheiseen Gezi-puistoon majoittuneet mielenosoittajat karkotettaviksi, minkä poliisit suorittivat kyynelkaasun ja vesitykkien avulla.
Mielenosoittajien karkotuksen suorittivat mellakkavarusteisiin pukeutuneet valkoisin kypärin varustetut mellakkapoliisit häätäen ihmiset pois, mutta jättäen heidän moniväriset telttansa ja tavaransa aukiolle, joita kypärillä varustetut työntekijät purkivat kiireellä ennen kuin raivaus-traktorit tulivat paikalle jatkamaan alkuperäisen suunnitelman toteuttamista.

Poliisit käyttivät todella päättäväisiä otteita, mutta pienen hätistelyn ja tuuppimisen ohella eivät silminnäkijöiden mukaan käyttäneet suurta väkivaltaa. He sumuttivat kyynelkaasu telttojen sisään saadakseen asukkaat sieltä pois. Yksi osanottaja kannettiin ulos paareilla, mutta hänen vammojensa laadusta ei ole tietoa. NTV:n toimitsijan mukaan poliisit huusivat mielenosoittajille: ”Viimeinen varoitus, teidän toimenne ovat laittomia, siirtykää pois täältä”.
Erdogan esiintyi hyvin päättäväisesti puhuessaan Ankaran lähiössä Sincanissa lauantaina: ”Sanon tämän hyvin selvästi. Joko Taksim-aukio tyhjentyy vapaaehtoisesti, tai annan sen tehtäväksi turvallisuusjoukoille, jotka tietävät, miten se tulee tehdä.” 
Toukokuun 31. päivänä alkaneet mielenosoitukset ovat kuitenkin Erdoganin harjoittamaa yksinvaltaista politiikkaa vastaan, mikä ei miellytä suurta osaa kansasta. Viisi ihmistä on saanut surmansa, yksi heistä poliisi, ja tuhansia on haavoittunut. Vaikka Erdognin kannatus on vahva AKP-puolueen parissa, hänen kansainvälinen arvostuksensa on kärsinyt pahoin. http://www.timesofisrael.com/taksim-protesters-forced-out-by-tear-gas-water-cannons/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että USA:n aikomus käyttää Jordaniaan kokoamiaan F-16 hävittäjiä ja ilmatorjuntaohjuksia yhdessä Syyriaan julistetun lentokieltoalueen kanssa on vastoin kansainvälistä lakia. ”Läntisissä tiedostusvälineissä esiintynet vuodot vihjaavat, että on keskusteltu lentokieltoalueiden asettamisesta Syyriaan yhdessä Patriot ohjusten ja F-16 hävittäjien kanssa. Ei tarvitse olla mikään asiantuntoja havaitakseen, että tämä on vastoin kansainvälistä lakia”, hän sanoi Moskovan lehdistö-konferenssissa Voice of Russia mukaan. Länsimaiset diplomaatit sanoivat perjantaina Turkissa, että lentokieltoalueen julistamista harkitaan Syyriaan. Presidentti Obama sanoi harkitsevansa sitä sanoessaan, että USA aloittaa asetoimitukset Syyrian kapinallisille. Venäjä puolestaan vastustaa kiivaasti ulkopuolisten puuttumista Syyrian sisällissotaan. Venäjä kieltää, että Assadin joukot olisivat käyttäneet kemiallisia aseita: ”Tieto siitä, että Assadin hallitus olisi käyttänyt kemiallisia aseita, annettiin samassa paikassa, jossa Saddam Husseinin väitettiin omistavan massatuhoaseita”, sanoi Venäjän parlamentin alahuoneen ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja Alexei Pushkov. Hän kirjoitti twiit-sivullaan presidentti Obaman seuraavan presidentti George Bushin esimerkkiä. http://www.timesofisrael.com/russia-us-no-fly-zone-in-syria-would-be-illegal/
-          USA lähettänee Syyrian kapinallisille rakettikäyttöisiä kranaatteja (RPG) sekä kranaatinheittimiä, kertoi nimeämätön tietolähde Reutersin toimittajalle. Sen sijaan USA ei lähettäne kapinallisten toivomia ilmatorjunta-aseita., kuten olalta laukaistavia MANPADS ohjuksia. Tarkkailijat kuitenkin vakuuttavat, että aseita on vapaasti saatavissa, jos vain on rahaa, myös ilmatorjuntaohjuksia, jopa vanhoja panssareita. USA:n aseet toimitetaan Salim Idrisille, joka on saanut USA:n hyväksymisen. http://www.reuters.com/article/2013/06/14/us-syria-crisis-weapons-idUSBRE95D11I20130614
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo, ettei Iranin vaalien tuloksilla ole juuri mitään vaikutusta Iranin harjoittamaan politiikkaan, sillä Ali Khamenei määrää kaikesta. Yaalon tapasi USA:n puolustusministeri Chuck Hagelin perjantaina Washingtonissa. Yaalon totesi, että Khamenei määrittelee uuden presidentin henkilöllisyyden, minkä johdosta meidän tulee olla voimakkaampia diplomaattisella kentällä. ”Heidän tulee tiedostaa, että sotilallinen vaihtoehto on edelleen pöydällä”, hän totesi. Yaalon ja Hagel keskustelivat myös Syyrian käyttämistä kemiallisista aseita, kuten väitetään, ja totesivat Pentagonin tiedottajan mukaan Syyrian tilanteen monimutkaisuuden, minkä johdosta jatkuva läheinen kontakti Israelin ja USA:n välillä on tarpeen. Yaalon lennätettiin Pentagoniin Osprey MV-22 helokopterilla, jollaisia USA lupasi toimittaa Israelin armeijalle. http://www.timesofisrael.com/israeli-us-defense-chiefs-powwow-at-the-pentagon/
-          USA:n Valkoisen Talon edustajat hyväksyivät auktorisoivan puolustuslain, jonka mukaan USA:n politiikan mukaista on varmistaa kaikin tavoin, että Israel saavuttaa ja jatkaa itsenäistä kyvykkyyttä poistaa minkä tahansa sen olemassa oloa tai sen turvallisuutta uhkaavan vaaran puolustaessaan kansallisia intressejään. Lisäyksen lakiin esitti Peter Roskam (R,Ill). Se vaattii, että presidentin tulee 90 päivän välein antaa selonteko kongressille, miten lakia toteutetaan. Lakiteksti käsitellään ensin senaatissa, jonka jälkeen se vaatii presidentin allekirjoituksen. http://www.timesofisrael.com/new-us-amendment-promises-israel-aid-combatting-existential-threats/
-          Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo, että hän teki harkitun päätöksen lähettäessään joukkoja taistelemaan Syysiassa ja että hän jatkaa niiden toimintaa. Osallistuttuaan Qusairin kaupungin valtaamiseen Hizbullahin joukot ovat jatkaneet kapinallisten karkotuksia kylistä ja kaupungeista edetessään kohti Aleppoa, jonka valtaaminen voisi ratkaista kapinallisten kohtalon ja tulevat operaatiot. Suuri osa Syyrian pohjois- ja itäisiä alueita on edelleen kapinallisten hallussa. Irakin shiat ovat myös aktivoitumassa lähettäen taistelijoitaan rajan yli Assadin joukkojen tueksi. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-chief-says-group-to-keep-fighting-in-syria/
-          Iran on päättänyt jouduttaa kapinan kukistamista Syyriassa ja lähettää sinne 4 000 uutta sotilastaan taistelemaan Assadin joukkojen rinnalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168962#.Ub17qWJHT-k
-          USA:n ja Israelin sotilasjohtajat harkitsevat 18 kemiallisten aseitten säilytyskohteen pommittamista Syyriassa, jos Assad kaatuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168946#.Ub18cGJHT-k
-          IDF:n eläkeläisupseeri havaitsi oudon näköisen SUV-auton Juudeassa ja videoi sen liikkeitä Walajeh arabikylässä lähellä Betlehemiä. Auto pysähtyi ja siitä nousi mies-henkilö, jolla oli käsiraudat vyöllään pyrkien peittämään ne. Autossa istui arabinainen. Auto oli ilmeisen vahvasti panssaroitu. Autosta noussut mies sanoi jotain, että ”hän oli amerikkalaisen turvallisuusjärjestön palveluksessa”, mutta ajoi sitten kiireesti pois kuten muutkin autosaattueeseen kuuluvat. Upseeri jäi ihmettelemään, kenen luvalla ja millä asioilla hän liikkui Juudean ja Samaria maanteillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168948#.Ub19BGJHT-k
Lämpötilat. Sunnuntai17-26; maanantai 18-27; tiistai 19-29; keskiviikko 20-30 C-astetta., pilvetöntä. http://www.timesofisrael.com/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019