TORSTAI 20.06.13


TORSTAI 20.06.13

1. DEBKAFILE kertoo aamun artikkelissaan, että Venäjä lähettää kaksi sota-alustaan Syyrian rannikolle, kummassakin 300 sotilasta. Moskovan tiedotteessa 19.06.2013 ei kuitenkaan ilmoiteta, mikä on alusten määräsatama tai lähiajan toimintasuunnitelma. Virallisessa tiedotteessa todetaan, että niiden tarkoituksena on suojella Venäjän kansalaisia Syyriassa. Heitä arvioidaan olevan siellä 20 000, ja heille on ilmoitettu paikat, jonne heidän tulee mennä siinä tapauksessa, että heidät päätetään evakuoida. Venäjän ilmavoimien apulaiskomentaja kenraalimajuri Gradusov lisäsi tähän, että Venäjän ilmavoimien siirtojoukot tulevat muodostamaan turvavarjon Syyriassa, jos sellainen katsotaan tarpeelliseksi. Tämä tuntuu varsin pahaenteiseltä huomioiden, että USA on koonnut Jordaniaan 6 – 12 F-16 hävittäjän laivueet, joita tultaisiin käyttämään pommitustehtävissä Syyriassa, jos lentokieltoalueet saadaan muodostettua. Venäjä näyttää valmistautuvan sotaan USA:n kanssa.

DEBKAFILE (DF) arvioi, että Venäjä käyttää verhonaan Syyriassa asuvien kansalaistensa suojelemista tuodakseen maahan sotilasyksiköitään. DF katsoo Venäjän tällä varoittavan Yhdysvaltoja, että Venäjä tarkoittaa täyttä totta sanoessaan tukevansa Assadin hallitusta, ettei Venäjä katsele toimettomana sivusta länsimaiden aloittamaa kapinallisten aseistamista.
Venäjän InterFax News Agency kertoo, että Syyrian rannikolle seilaavat sota-alukset ovat suuri maahanlaskualus Nikolai Filchekov, ja Udaloy 1.luokan risteilijä Vara-amiraali Kulakov, kummassakin aluksessa on 300 sotilasta. Edellisessä aluksessa on lisäksi 20 tankkia sekä 15 panssaroitua ajoneuvoa tai kuorma-autoa; Kulakov on erikoistunut sukellusveneiden etsintään ja torjuntaan.
DF sanoo, että sota-alukset ovat purjehtineet Välimerellä toukokuusta lähtien, mutta että ne voidaan tarvittaessa nopeasti siirtää Syyrian rannikon edustalle. Kenraali Gradusov totesi, ettei Venäjä hylkää kansalaisiaan, vaan suojelee heitä. Hän ei halunnut kertoa, koskeeko ilmavoimien suojavarjo myös sota-aluksia todeten, että niillä on omat komentonsa.
DF arvioi edelleen, että Venäjän ilmavoimien lupaama suoravarjo on jo muotoutumassa Syyrian ilmatilassa ennen kuin länsimaat ovat tehneet päästöstä lentokiellosta. http://www.debka.com/article/23058/Russian-marine-and-air-power-head-for-Syria-versus-Western-intervention-–-“to-defend-Russian-citizens-”-says-Moscow

3. Jpostin kirjeenvaihtaja Michael Wilner tutkii analyysissaan USA:n taktiikkaa Syyriassa todeten, että se on käänteinen sille, mitä Iran käytti Yhdysvaltoja vastaan Irakissa. Hän näkee, että Iran pysytteli virallisesti sivussa Irakin taisteluista, mutta muodosteli agenttiensa verkostoa järjestämällä turvataloja, ja lähettejä käyttäen oli yhteydessä lähes kaikkiin Irakin sisällä toimiviin järjestöihin 2005 aikana. Vasta havaittuaan USA.n demokratisointiprojektin hajoavan 2006 Iranin suurajatollah Khamenei antoi käskyn salaisen verkoston aktivoimisesta. Tarkoituksena oli Amerikan resurssien ja tahdonvoiman kuristaminen, kunnes se oli valmis luovuttamaan ja vetämään joukkonsa pois jättäen runnellun ja sisäisesti hajonneen maan oman onnensa varaan, jota Iran nyt manipuloi omaksi edukseen..

Wilner arvioi, että tämä tapahtuu nyt käänteisesti Syyriassa. USA seuraa tilannetta sivusta, antaen salaista aseapua ja diplomaattista tukea ”kapinallisille” kuitenkaan puuttumatta suoraan taisteluihin. Iran rahoittaa Assadin hallitusta ja toimittaa sille aseita ja muita tarvikkeita lentoteitse Irakin valvomattoman ilmatilan kautta. Iranin resurssit eivät ole samaa luokkaa kuin Amerikan, joten sen voimavarat tullevat tahdonvoimasta huolimatta ehtymään jossain vaiheessa. Wilnerin arvion mukaan USA:lle on edullista antaa Hizbullahin ja Iranin Syyriassa taistelevien joukkojen vuodattaa verensä kuiviin.
Wilner viittaa kolumnisti Fareed Xacharian sunnuntain kirjoitukseen, kutsuen Amerikan älykästä, tehokasta ja brutaalia strategiaa vihollisten veren vuodattamiseksi, sillä vain ”kevyiden aseiden luovuttaminen kapinallisille on kuin yrittäen tulla vähän raskaaksi”. Hänen arvionsa mukaan aseitten toimittaminen ja Iranin ja Hizbullahin osallistuminen taisteluihin ei ole osoitus voimasta, vaan huolesta, että Assadin hallitus voi kaatua, mikä heikentää niitä. 

KENNETH POLLACK, entinen CIA analyytikko ja NSC virkailija toteaa, ettei USA:lla ole tietoakaan, mitä ja kuinka paljon Iran toimittaa Assadille, sillä Iranin vallankumouskaartiin on vaikea soluttautua, eikä Iran julkista turvallisuusbudjettejaan.
Frederic Wehrey  Carnerie järjestöstä toteaa, että Iran toimi Irakissa sekä tuhopolttaja että palokuntalaisena. Tätä uutta sotaa Syyriassa käydään pimennossa, Iranin kansa eikä edes
osa Iranin poliittisesta eliitistä tiedä, mitä se maksaa. Hän selittää, että Syyrian lentokenttien pommittaminen olisi riskialtis ja voisi aiheuttaa kansainvälisen vastalausemyrskyn, ja toiseksi Pentagon pitää sitä liian monimutkaisena operaationa, vaikka se pakottaisi Iranin ulos salaisista komeroistaan ja suuresti lisäämään apuaan Assadille, tai voi menettää hänet. Daniella Pletka kutsuu sitä moraalittomaksi strategiaksi, kuin pakottaa ihmiset seisomaan liikkuvan bussin edessä saadakseen sen hiljentämään vauhtiaan.
POLLACK lisää vielä yhden näkökohdan. USA ei halua lähettää sotilaitaan uuteen sotaan, jossa tulee uhreja, mutta iranilaisen ajattelutavan mukaan muutaman sadan tai edes tuhannen ihmisen menettäminen ei muuta asetetun päämäärän saavuttamista.

3. ISRAELIN parlamentissa, Knessetissä, järjestetyssä aseriisuntakonferenssissa sekä parlamentaarikot että huippuasiantuntijat esittivät omia mielipiteitään kysymyksestä, joka on aina ajankohtainen  ja - kuten tuntuu – aina vain kauempana toteutumistaan.
Israelin kannalta mielenkiintoisin on tietenkin kysymys Israelin ydinaseista, joita sillä väitetään olevan, vaikka virallisesti - ja harvoin epävirallisestikaan - kukaan niistä puhuu.

KANSAINVÄLISET Fyysikot Ydinsodan Estämiseksi nimisen järjestön toinen presidentti tri Ira
Helfand tekii parlamentaarikoille raflaavan esityksen: ”Israelin tulee hyväksyä ydinaseista riisuminen oman itsensä vuoksi”. JP:lle antamassaan haastattelussa Helfand selvitteli oman tutkimuksensa tuloksia tähän tapaan: Hän otti esimerkin Pakistanin ja Intian välisestä ydinsodasta, jossa ne käyttäisivät 50 ydinpommia, mikä on 0.5 % maailman ydinaseista. Tämä sota alentaisi maailman lämpötilaa 1.3 C-astetta. Tämä vaikuttaisi ihmisen ravinnon saantiin siten, että maissinviljely putoaisi 10 % USA:ssa ja riisin 15 % 10:ssä vuodessa.

Helfand totesi, että ravintoaineiden vähentyminen nostaa niiden hintaa, minkä johdosta 870 miljoonaa ihmistä, jotka ovat ennestään aliravittuja, kuolisivat, koska heillä ei olisi varaa ostaa ruokatarvikkeita. Tämän lisäksi Lähi Idässä, jossa ruokatarvikkeita tuodaan ulkoa, niiden saatavuus vaikeutuisi, koska niitä tuotetaan vähemmän. Helfand arvioi, että yhdessä  maailman kolkassa käyty rajoitettu ydinsota aiheuttaisi seuraus-vaikutuksineen miljardin ihmisen kuoleman, mutta ei kerro, paljonko pakistanilaisia ja intialaisia menehtyisi. 
Hän sanoi tutkivansa ydinsodan vaikutuksia Kiinaan todeten, että vaikka tutkimus on vielä kesken, Kiinan 1.3 miljoona ihmistä tulisivat kärsimään sen seurauksista.

”LUOTETTAVAN arvion mukaan Israelilla on 80 – 100 ydinpommia, joista useat ovat voimakkaampia kuin Hiroshimassa käytetty”, Helfand totesi. Hän kehotti Irania lopettamaan ydinaseensa kehittämisen mutta totesi sen toteutuvan vain, jos ympärillä olevat maat, mukaan lukien Israel suostuvat luopumaan omista ydinaseistaan. Hän totesi, että kylmän sodan aikana ihmiset katsoivat ydinaseen tarpeelliseksi MAD-periaatteen, eli molemmin puolisen tuhon, mukaisesti, mutta ”ydinaseet sinänsä ovat suurin uhka”, kuten hän sanoi.

KASANEDUSTAJA Don Henin (Hadash) sanoi, että nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä ydinsodasta  puhuminen on kuin pään iskemistä seinään. Hän totesi että ydinaseen käyttö vahingoittaisi molempia osapuolia. Siksi olisi löydettävä muita vaihtoehtoja.
Moshe Feiglin (Likud) totesi, että Tora kehottaa valitsemaan elämän ennen kuolemaa, mikä tarkoittaa taistelemista pahaa vastaan, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa Irania. Hän sanoi, että on tarpeen löytää keskitie, jolla pystytään estämään Iranin pahan leviämistä.
Tamar Zandberg (Merrtz) valitti yleisen keskustelun puutetta aiheesta. http://www.jpost.com/National-News/Nuclear-expert-Israeli-warheads-are-a-threat-to-its-own-security-317153

4. UUTISOTSIKOITA
-          Talousministeri Yait Lapid (Yesh Atid), joka voi katsoa vaalimenetyksensä suurelta osin perustuneen yhteistyöhön Naftali Bennettin (Bait Hayehudi) kanssa, ei enää voinut pysytellä hiljaa Bennettin avoimesta kahdenvaltion periaatteen hylkäämisestä. Lapid totesi keskiviikkona, että hän tekee kaikkensa kahden valtion muodostamiseksi kahdelle kansalle. Bennett puolestaan totesi viimeksi maanantaina, että koko idea siitä on kuollut, sen sijaan hän vaatii C-alueitten, n. 60 % Juudean ja Samarian alueista, liitettäviksi Israeliin. Hän sanoi, että joissain tilanteissa pyrkimys täydellisyyteen saa aikaan enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Lapid sanoi TV-2:n ohjelmassa, että ilman maan jakoa seurauksena on yksi valtio, mikä puolestaan merkitsisi sionismin tuhoa. Lapid paljasti, että pääministeri edistää rauhanprosessia julkisuudelta piilossa, mistä kansa ei tiedä mitään, puuttumatta yksityiskohtiin. Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Avigdor Liberman totesi keskiviikkona Lähi Idän Al-Monitor websivulla, ettei nykyisissä olosuhteissa ole mitään mahdollisuuksia saavuttaa sopimusta palestiinalaisten kanssa. Libermanin mielipidettä tukee apulaispuolustusministeri Danny Danon juuri ennen ensi viikolla Israeliin saapuvan USA:n ulkoministeri John Kerryn vierailua, viides tultuaan nykyiseen virkaansa. Liberman varoitti, että liialliset odotukset ja toiveet saavat epäonnistuttuaan sitä suuremman pudotuksen aiheuttaen pettymystä ja turhautumista. Hän sanoi, että Fatahin ja Hamasin  kyvyttömyys sopia erimielisyyksistään, PA:n vaalien siirtyminen  ja Lähi Idässä jatkuva tasapainottomuus ovat vaikeuttaneet arabiliiton ponnisteluja saada Mahmoud Abbas suostumaan neuvottelupöytään. Hän sanoi vastustavansa myönnytysten tekemistä kuten poliittisten vankien vapauttamista saadakseen yli 4 vuotta lukkiutuneina olleet keskustelut käyntiin. Hän ei halunnut esittää arvailuja nykyisen hallitusyhteistyön selviämisestä pitkällä aikajanalla. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Lapid-criticizes-ally-Bennett-on-Palestinian-state-317103
-          Fatahin johto varoitti keskiviikkona Mahmoud Abbasin suulla olla painostamatta Fatahia myönnytyksiin ennen Kerryn vierailua ja sen sijaan kehotti häntä painostamaan Israelia, että se suostuisi PA/PLO:n tekemiin ennakkoehtoihin. PA:n puheenjohtaja Abbas informoi Fatahin keskuskomiteaa Kerryn viimeisistä aloitteista saadakseen vahvassa takalukossa olevan lukon avatuksi. Keskuskomitea antoi täyden tukensa Abbasin esittämille vaatimuksille ennakkoehtoina neuvotteluille. Saeb Erekat syytti tavatessaan Uuden Seelannin ulkoministerin Murray McCullyn, että Israel tekee kaikkensa estääkseen kahden valtion toteutumisen vaatien, että kansainvälisen yhteisön tulee vaatia Israelin hallitus vastuuseen laittomuuksistaan. Fatahin lausunnossa todettiin, että Bennettin kaltaisten lausuntojen hautaa lopullisesti Amerikan ponnistelut rauhanprosessin edistämiseksi. Lausunnossa todetaan, että ”palestiinalaisilla on kaikki lailliset optiot käytettävissään vastustaessaan Israelin miehitystä ja päästäkseen siitä eroon lopullisesti”. http://www.jpost.com/Middle-East/Fatah-warns-US-against-exerting-pressure-on-PA-to-resume-peace-talks-unconditionally-317084
-          Lockheed Martin ilmoitti Pariisin ilmailualan näytöksen yhteydessä, että Israel tulee saamaan ensimmäiset F-35 koneet niiden lopulta valmistuttua. F-35 kone on kallein koskaan USA:ssa suunniteltu ja rakennettu stelth, tutkaa hylkivä, kone. Sen ohella se on varustettu pisimmälle kehitetyllä integraatio ilmapuolustus järjestelmällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169124#.UcLCYmJHT-k
-          IDF pidätti kolme palestiinalaista, kaksi heistä PA:n aseistettuja poliiseja, yksi autonkuljettaja, joita syytetään kansanedustaja Limor Livantin serkun murhasta Josefin haudan lähellä Sikemissä v. 2011. 4-lapsen isä 24-vuotias Ben-Yosef Livnat oli autossa muiden haudalla käyneiden kanssa, kun PA:n poliisit avasivat tulen autoa kohti. He asettivat kiviä tielle tulituksen jälkeen selittäne, että he toimivat itsepuolustukseksi yhden poliisin jopa ampuessa omaan jalkaansa todistukseksi. Kuulusteluissa he tunnustivat, ettei mitään vaaraa ollut eikä kukaan ollut uhannut heitä. PA oli aiemmin pidättänyt poliisit syyttäen heitä protokollan rikkomisesta, mutta heidät päästettiin pian vapaiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169093#.UcLDv2JHT-k
-          Machsom Watch on juutalaisten vapaaehtoisten muodostama järjestö, joka lähettää jäseniään seuraamaan IDF:n sotilaitten toimia etenkin tiesuluilla ja tarkastuspisteissä voidakseen nostaa syytteitä heitä vastaan. Samarian asukkaat ovat valittaneet poliisille, että tämä äärivasemmistolainen järjestö vakoilee IDF:n heikkouksia ja välittää tietonsa palestiinalaisille. Järjestön jäsenet usein puuttuvat sotilaitten toimiin äänekkäillä vastalauseillaan ja joskus pakottaen vapauttamaan henkilön, joka osoittautui aseistetuksi terroristiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169100#.UcLGFWJHT-k
-          FSA:n Vapaan Syyrian Armeijan, edustaja syyttää, että Hizbullah käyttää kemiallisia aseita heidän joukkojaan vastaan. Al- Arabiyan tietojen mukaan Damaskoksen lähiön Zamalkan taisteluissa Hizbullah käytti niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169122#.UcLHoGJHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019