Posts

Showing posts from February 12, 2012
PERJANTAI 17.02.12

1. JÄRKYTTÄVÄ auto-onnettomuus eilen vaati 7-10 lapsen sekä heidän opettajansa hengen, ainakin 42 lasta haavoittui. Kuutisenkymmentä lasta kuljettanut palestiinalaisbussi oli matkalla Shuafatin pakolaisleiristä päivän kestävälle retkelle Ramallahiin. Sen kerrotaan kuitenkin kääntyneen takaisin huonon, viileän ja sateisen sään vuoksi. Ajaessaan takaisin pian ns. Adam-risteyksen jälkeen se törmäsi Jerusalemin itäosaan matkalla olleeseen rekka-autoon, joka alkoi liukastella märällä ja vetisellä sekä vaaralliseksi luonnehditulla tieosuudella lähes pystysuoriksi louhittujen kallioseinämien välissä. Rekan kuljettaja ei pystynyt hallitsemaan ajokkiaan, vaan se törmäsi suoraan vastaantulevaan bussiin, joka suistui tien varteen, kääntyi ympäri ja syttyi tuleen.
Paikalle kutsuttiin välittömästi sekä israelilaisia että palestiinalaisia pelastusvoimia. Alue kuuluu ns. C-alueeseen, jossa Israel vastaa sen sekä siviili- että turvallisuushallinnosta.
Haavoittuneita lapsia kulje…
TORSTAI 16.02.12

1. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad käynnisti henkilökohtaisesti ensimmäisen uuden ja nopeamman, paikallisesti lasikuiduista (carbon fiber)valmistetun sentrifugin, jonka uraanisauva on paikallisesti rikastettu 4:n %:n tasoon. Suuresti mainostettu tilanne tapahtui Natantzin rikastuslaitoksessa, joka on pääosin maanpäällinen. Neljän prosentin tasoon rikastettu uraani rikastetaan Natantzissa 20 %:n tasoon, joka sopii esim. Teheranin tutkimusreaktorin polttoaineeksi ja lääketieteellisiin tarkoituksiin. Uraniin rikastaminen tästä edelleen 90 %:n tasoon, jota ydinaseen valmistaminen vaatii, käy paljon nopeammin.

IRANIN ilmoituksen mukaan uudet sentrifugit ovat kolme kertaa nopeampia kuin aiemmat.
”Tänään olemme todistaneet ensimmäisen erän näiden sentrifugien aktivoimisesta”, totesi Iranin atomienergiajärjestön johtaja Fereydoon Abbasi Davani puheessaan. ”Ne lisäävät Iranin kykyä rikastaa uraania kolme kertaa nopeammin. Tämä olkoon voimallisena ja dokumentoituna va…
KESKIVIIKKO 15.02.12

1. TERRORIHYÖKKÄYKSET ja niiden yritykset jatkuivat tiistain aikana, jolloin tapahtumat siirtyivät Intiasta ja Georgiasta Thaimaahan, sen pääkaupunkiin Bangkokiin. New Delhissä sunnuntaina sattuneen terrorihyökkäyksen uhri haavoittui vakavammin, kuin mitä uutisissa aiemmin ilmoitettiin. Hän oli saanut sirpaleita sisäelimiinsä, minkä takia hänet leikattiin ja pidettiin huumattuna pari päivää. Hän ei liene enää kuolemanvaarassa. Hän kiiti Luojaansa siitä, etteivät lapset olleet autossa, mikä olisi aiheuttanut paljon vakavammat seuraukset.

THAIMAAN pääkaupungissa tiistaina iltapäivällä tapahtunut terrorinäytös alkoi ilmeisesti työtapaturmasta kolme miehen asunnossa heidän viritellessään pommia hyökkäystä varten.
Talossa tapahtunut räjähdys heitti osan katosta ilmaan. Kaksi miehistä pakeni paikalta, kolmas mies haavoittui ja juostuaan verisenä kadulle yritti pysäyttää useita takseja, jotka kieltäytyivät ottamasta häntä. Mies heitti silloin kranaatin yhtä taksia koht…
TIISTAI 14.02.12

1. HYVÄÄ ystävänpäivää kaikille, siitäkin huolimatta, että Israelin ystäväpiiri on huolettavasti pienenemässä, mutta vihollisuudet sen sijaan kasvamassa, kuten viimeiset tapahtumat osoittavat. Älköön se olko masentamassa ketään, vaan päinvastoin rohkaisemassa.

ISRAELIN New Delhin lähetystörakennus sijaitsee rauhallisen Aurangzeb-kadun varrella, jonka nimi tulee tiukkapipoisesta kiihkouskovasta Mughal hallitsijasta, kertoo Kanghan Gupta JP:n referoimassa Reutersin artikkelissa. Alueen lähellä sijaitsee Intian pääkaupungin merkkipaalu, India Gate, mutta katua reunustavat molemmin puolin talousmogulien ja parlamentin vaikutusvaltaisimpien jäsenten huvilat. Ilmapiiri on ilmeisen rauhoittava ja hermoja lepuuttava New Delhin keskiosien huumaavan meluisaan liikenteeseen ja elämän-piiriin verrattuna. Vain autojen ajoittaiset törähdykset rikkovat lähes idyllistä rauhaa. Tämä ei johdu kuitenkaan pelkästään asukkaiden ylemmästä tasosta maassa, jossa väestön elintaso vaihtelee y…
MAANANTAI 13.02.12

1. USA:n viidennen laivasto-osaston komentaja vara-amiraali Mark Fox myönsi sunnuntaina, että Iranin laivaston 10 piensukellusvenettä ja lukuisat nopeakulkuiset pienveneet voivat aiheuttaa todellisia ongelmia Yhdysvaltain suurille sota-aluksille, mutta vakuutti, että uhka on todettu ja sitä vastaan on suojauduttu. ”Jos hyökkäys tulee tänä iltana, me olemme valmiit”, hän totesi. Viidenteen laivastoon kuuluu aina ainakin yksi lentokoneitten emälaiva iskuvalmiine hävittäjineen sekä lukuisia saattoaluksia. Iranin rannikon edustalla on tiettävästi 10 amerikkalaista lentokoneitten emälaivaa, joita USA:lla on kaikkiaan 11.
USA:n viidennen laivaston komentaja Mark Fox, joka johtaa myös liittoutuneitten yhteisiä merivoimia Persianlahden alueella, vastasi kysymykseen: ”Voivatko ne tehdä tilanteen todella vaikeaksi meille”: ”Kyllä, ne voivat, mutta me olemme tiedostaneet sen ja varustautuneet sitä varten.” USA:n laivaston komentajalla on hyvin muistissaan, miten hävittäjä US…
SUNNUNTAI 12.02.12

1. ISRAELIN yleislakko jatkuu tänään sapatin jälkeen viime yön aikana jatkuneista neuvotteluista huolimatta. Junaliikenne alkaa uudelleen, mutta Egged ja Dan bussiliikenne liittyy lakkoon. Lentoliikenne jatkuu Ben Gurionin kentällä, mikä helpottaa lukuisten turistien lomasuunnitelmia ja matkustamista. Peruspalvelut ovat edelleen lakon piirissä.

ILMAN päätöspäivää alkanut lakko alkoi kuuden aikaan keskiviikkona viime viikolla. Keskusteluja on käyty tiiviisti Histadrurin ja talousministeriön edustajien kesken, myös ammattiliiton pääsihteerin Ofer Einin ja talousministeri Yuval Steinitzin välillä. Lakon selvittelyä seuraa tiiviisti työtuomioistuin, joka kehotti osapuolia raportoimaan edistymisestä neuvotteluissa 10.00 aikaan tänään, jonka jälkeen työtuomioistuin päättää, lopettaako se lakon vai antaako se osapuolille lisäaikaa neuvotteluihin. Edistystä kiistan selvittelemiseksi on saatujen tietojen mukaan tapahtunut.
Pahimmat erimielisyydet koskevat Einin vaatimuksi…