Posts

Showing posts from October 8, 2006
PERJANTAI 13.10.06
1. ISRAEL
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz, joka sattuu olemaan myös labour-puolueen puheenjohtaja, antoi torstaina käskyn 80 laittoman rakennuksen purkamiseksi välittömästi sekä juutalaisten että arabien mailla territorioissa kokouksessa, johon ottivat osaa puolustusministeriön virkailijoita ja hallituksen toimien koordinoija territorioissa kenraali-majuri Yosef Mishlav. Käskyn ajankohta on outo ja herättää enemmän kuin pelkän epäilyn, että politiikalla on haisevat sormensa pelissä mukana. Pääministeri Ehud Olmert neuvottelee tosissaan Avigdor Liebermanin kanssa Israel Beiteinu-puolueen tulemisesta hallitukseen tukemaan Olmertin horjuvaa asemaa, mutta Israel Beiteinu vastustaa ehdottomasti olevien rakennusten purkamista ja juutalaisten karkottamista Juudean ja Samarian ”kiistanalaisilta alueilta”, eli juutalaisten kotimaalta, mitä monet vasemmistolaiset juutalaiset ja Euroopan maat eivät ole tunnustaneet. Peretzin tarkoituksena lienee estää Liebermanin pääsy hallituk…
TORSTAI 12.10.06
1. ISRAEL
ISRAELIN PUOLUSTUSVIRANOMAISET kieltävät väärinä puolustusministeri Amir Peretzin ennustukset, että Israelilla on kahden vuoden päästä sopiva ase lyhyen matkan raketteja, kuten Kassam ja Katjusha, vastaan. Viranomaiset toteavat, että vie ainakin neljä vuotta sellaisen aseen kehittämiseen. Tämä on huono uutinen, sillä – kuten Peretzikin toteaa – nämä aseet eivät ole vain taktisia vaan strategisia aseita, joilla pystytään tukemaan lopullisia päämääriä. Ei tiedetä, kuinka paljon palestiinalaisilla on Kassam-raketteja tai Grad-ohjuksia, mutta Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah kehui Libanon sota II:n päätyttyä, että järjestöllä on 20 000 rakettia. Näillä pystytään pitämään kolmannes Israelin kansasta ja maa-alasta jatkuvan uhan alaisena kriisitilanteessa. Tämä myös selittää Raamatun profeetan ilmoituksen, miksi Juudean ja Jerusalemin asukkaat pakenevat viimeisen suuren sodan aikana maanjäristyksen seurauksena syntynyttä laaksoa pitkin Jordanian vuoril…
KESKIVIIKKO 11.10.06
1. ISRAEL
LIBANONIN PARLAMENTIN puhemies Nabih Berry kertoi englantilaisen Guardian-lehden haastattelussa, että Hizbullah tulee asettumaan entisiin asemiinsa Libanonin eteläosassa ja tulee pitämään aseensa niin kauan, kuin Israel miehittää tuumaakaan Libanonin maata. Hän tarkoitti tällä Shebaan farmia, jonka omistussuhde on avoin. Israelin tietojen mukaan se kuuluu Syyrialle, ja IDF jätti joukkojaan farmin alueelle.
Berry sanoi myös Libanonin tarkkailevan YK:n rauhanturvaajia, joitten hän epäili toimittavan tiedustelutietoja Israelille. Toisaalta hän kertoi Libanonin olevan hyvin selvillä Israelin käyttämistä vakoojista. Berry uhosi, että jos Israel ei luovuta Shebaan farmia, Libanonin tulee ajamaan sen joukot pois. Hän uhkaa suoraan sodalla.
Libanonin presidentti Lahoud, joka on täysin Syyrian kannalla, väittää IDF:n hyökänneen Libanoniin saadakseen sekoitettua sen turismin, joka on elintärkeä maan taloudelle.
EHUD OLMERT uskoo voivansa laajentaa hallitustaan Lieberm…
TIISTAI 10.10.06
1. ISRAEL
ISRAELIN LEHTIEN etusivut ovat täynnä kissankorkuisia otsikoita Pohjoiskorean ydinkokeesta. Eihän se suoraan koske Israelia, mutta seurausvaikutuksia sillä tulee olemaan, koska maailma seuraa henkeään pidättäen Iranin ydinaseen kehittelyä, ja nuo kaksi maata ovat vaihtaneet salaisuuksiaan ennenkin.
USA tuntuu olevan kovin epäuskoinen siitä, oliko kysymyksessä kokeen osittainen epäonnistuminen, sen pienestä 4.2 asteen koosta päätellen eli kolmannes Nagasakiin pudotetusta, vai etteikö räjähdys ollutkaan ydinkoe, vaan siihen käytettiin harhautussyistä tavanomaisia räjähteitä.
Toiset asiantuntijat rauhoittelevat, että Pohjoiskorealta menee vielä vuosikausia, ehkä peräti kymmenen vuotta, ennen kuin sen ydinase sopii sen kehittämiin ohjuksiin, mutta Pohjoiskorea on yllättänyt ennenkin.
Maailman valtioitten reaktiot ovat kuitenkin yleensä tuomitsevia, ja monet vaativat kovia rangaistustoimia.
Lisäksi tämä ydinkoe voi kiihdyttää kilpailua Kauko Idän alueella kuten my…
MAANANTAI 09.10.06
1. ISRAEL
Avigdor Liebermanin johtama Israel Beiteinu-puolue (Israel kotimme) on tarkkailijoitten mukaan menossa Olmertin johtamaan hallitukseen kahden viikon sisällä.
On esitetty arvailuja, mikä Liebermanin saa menemään uppoamistilassa olevaan hallitukseen ja eikö tällainen liike vaikeuta sen asemaa seuraavissa vaaleissa, jotka voivat tulla piankin. Labour-puolueen kanta tässä uudessa tilanteessa on epäselvä. Jotkut puolueen jäsenet ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä tällaisista suunnitelmista ja vaativat puolueen eroamista hallituksesta, mutta Labourin puheenjohtaja Amir Peretz ei ole ilmaissut omaa kantaansa. Hänen asemansa puolueessa on heikko ja puheenjohtajavaalit ovat lähestymässä. Nyt pitäisi pystyä käyttämään korttinsa oikein, jos aikoo menestyä.
Israel Beiteinu-puoluetta pidetään oikeistolaisena ja jotkut ovat pyrkineet leimaamaan sen ääri-tunnuksella, koska se ei kannata maan luovuttamista palestiinalaisille. Sitä voidaan luonnehtia isänmaalliseksi, palj…
SUNNUNTAI 08.10.06

1. HUHUJA SODASTA

Syyrian presidentti Bashin Assadin äskettäiset osittain ristiriitaiset lausunnot toisaalta rauhantarjouksesta Israelille ja toisaalta sodalla uhkaamisesta ovat herättäneet tarkkailijoiden mielenkiinnon. Kysymys kuuluu: Mikä sai Assadin esittämään näitä lausuntojaan, joista ei ole aiemmin kuultu mitään hänen suustaan? Onko Libanonin sota II mahdollisesti sen aiheuttaja, vai onko sillä muitakin syitä?

www.debka.com pohtii kysymystä omalla websivullaan, josta muutamia huomioita.

Libanonin sota II on antanut Syyrian ja Iranin johtajille kuvan Israelin puolustuskyvyn heikkoudesta, koska Hizbullahin puolisotilaalliset joukot pystyivät tasapäisesti taistelemaan sitä vastaan 34 päivää.

Toisaalta IDF:n ja Israelin hallituksen sisäiset syyttelyt ja hajanaisuus eivät ole jääneet huomiotta. Iranin ja Syyrian strategit voivat uskoa, että aika olisi kypsä sotilaalliselle iskulle Golanin alueella.

Iranin johto alkanee olla vakuuttunut. että USA suunnittelee…