Friday, October 13, 2006

PERJANTAI 13.10.06
1. ISRAEL
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz, joka sattuu olemaan myös labour-puolueen puheenjohtaja, antoi torstaina käskyn 80 laittoman rakennuksen purkamiseksi välittömästi sekä juutalaisten että arabien mailla territorioissa kokouksessa, johon ottivat osaa puolustusministeriön virkailijoita ja hallituksen toimien koordinoija territorioissa kenraali-majuri Yosef Mishlav. Käskyn ajankohta on outo ja herättää enemmän kuin pelkän epäilyn, että politiikalla on haisevat sormensa pelissä mukana. Pääministeri Ehud Olmert neuvottelee tosissaan Avigdor Liebermanin kanssa Israel Beiteinu-puolueen tulemisesta hallitukseen tukemaan Olmertin horjuvaa asemaa, mutta Israel Beiteinu vastustaa ehdottomasti olevien rakennusten purkamista ja juutalaisten karkottamista Juudean ja Samarian ”kiistanalaisilta alueilta”, eli juutalaisten kotimaalta, mitä monet vasemmistolaiset juutalaiset ja Euroopan maat eivät ole tunnustaneet. Peretzin tarkoituksena lienee estää Liebermanin pääsy hallitukseen, hän kun ei voi istua samassa hallituksessa Liebermanin kanssa.
LIEBERMAN SANOO suostuvansa siihen, että hän saa varapääministerin paikan hallituksessa tehtävänään organisoida strategiaa Iranin taholta tulevaa uhkaa vastaan. Olmert kuitenkin haluaa, että Israel Beiteinun 11 kansanedustajaa saavat sille kuuluvat 3 ministerin paikkaa. Labouria ja Peretziä kauhistuttaa ajatuskin, että Lieberman saisi näin tärkeän paikan hallituksessa, ja Peretz tietenkin katsoo, että se jäytäisi hänen omaa arvovaltaansa. Liebermanin ”synteihin” kuuluu se, että hän on vaatinut kovempia otteita palestiinalaisia ja myös Israelin arabeja vastaan, jotka toimivat melkein kansan petturin tavoin. Lieberman esitti kerran Israelin arabien asumien alueitten (mm. Umm el-Fahm) liittämistä palestiinalaisten alueisiin ja vastaavasti territorioissa juutalaisten asuttamien alueitten liittämistä pysyvästi Israeliin.
LIKUDIN PUHEENJOHTAJA Binyamin Netanyahu on jäänyt sivuun näistä kuvioista, vaikka Liebermanin tiedetään halunneen kosia Netanyahua mukaan Olmertin hallitukseen samaan aikaan kuin hänkin.
ISRAEL TUKEE edelleen diplomaattisten toimien käyttämistä Iranin ydinohjelman yhteydessä. Olmert kokosi ministerityöryhmän torstaina pohtimaan asiaa, mutta vaikka on selvää, että kansainvälinen yhteisö liikkuu liian hitaasti, työryhmä katsoo oikeaksi odottaa diplomatian tuloksia ennen radikaaleja päätöksiä. Hallitus sanoo lausunnossaan tukevansa YK:n turvallisuusneuvoston asettamia sanktioita Irania vastaan. TURVALLISUUSNEUVOSTON viisi pysyvää jäsenmaata + Saksa ovat päättäneet aloittaa sanktioitten suunnittelun ensi viikolla. Rangaistusmuotojen laatu on kuitenkin vielä avoin jäsenmaitten kesken. USA haluaa laajoja sanktioita, Venäjä ja Kiina tyytyvät lieviin.
ISRAELIN HALLITUS katsoo Pohjoiskorean ydinkokeen osoittavan, että Iranin ydinohjelman käsittely on entistä kiireisempi. Venäjän asenne on voinut muuttua suosimaan kovempia otteita Pohjoiskorean ydinkokeen seurauksena. Israelin hallitus haluaa välttää operatiivisten päätösten tekemistä tässä vaiheessa, vaan keskittyy mielipiteitten muokkaamiseen sekä kotimaassa että ulkomailla.
ISRAEL TOIMITTI Intialle aseita vuonna 2000 kiireellisinä toimituksina 268 miljoonan USD arvosta. Nyt Intian silloista puolustusministeriä George Fernandesia syytetään lahjusten vastaanottamisesta israelilaisilta yhtiöiltä. Fernandes ja entinen Intian laivaston komentaja Sushil Kumar tilasivat Israelin ilmapuolustus-teollisuudelta (IAI) ja Rafaelilta Barak ohjustentorjunta järjestelmän Intian sota-aluksiin kuusi vuotta sitten. Molemmat ovat kiistäneet syytökset ja olettavat, että ne ovat saaneet alkunsa kilpailevien yhtiöitten perättömistä lausunnoista Israelin ja Intian välisten suhteitten häiritsemiseksi. Syytetyt intialaiset johtajat sanovat, että tilaus tuli kiireellisenä ajankohtaiseksi, koska pelättiin sotaa Pakistanin kanssa. Vastaava israelilainen ohjustentorjunta järjestelmä on käytössä Chilen ja Israelin sota-aluksissa. Intian hallituksen puolustuksen tutkimus ja kehitysorganisaatio (DRDO) sekä maan presidentti vastustivat järjestelmän tilaamista Israelista, mutta Fernandes päätti tilauksesta yksin ja haki sille hallituksen vahvistuksen. Hän sanoo toimineensa yksin siksi, että maan laivasto oli epätoivoisessa asemassa ja asialla oli kiire.
Israelilla on Intian puolustusvoimien kanssa lukuisia yhteistyökohteita, mm. miehittämättömät lentokoneet ja Intian venäläisvalmisteisten hävittäjien kunnostus, joitten arvo on miljardeja USD ja nousee vuosittain.
ISRAELIN PUOLUSTUSVOIMIEN (IDF) panssarit ja maavoimat helikopterien tukemina suorittivat puhdistusoperaatioita Khan Younisin alueella Gazassa eilen torstaina. Aamupäivällä kuusi palestiinalaista sai surmansa, viisi heitä samasta perheestä. Ainakin kaksi palestiinalaista kuoli ja 10 haavoittui, mukana 8-vuotias tyttö, IAF:n ohjuksen harhautuessa kohteestaan Hamasin korkeaa upseeria vastaan Sharaiyehin kaupunginosassa Gazassa. Kohde, Ashraf Farawana, on osallistunut iskuihin Israelia vastaan ja toimittanut aseita Hamasin suorittamiin operaatioihin. Vastauksena Hamas ampui useita Kassam-raketteja Israelin puolelle, joista neljä osui Sderotiin katkoen kaupungin sähkölinjoja. Kaksi muuta ammuttiin Negevin länsiosiin. Sotilaat joutuivat kovaan tulitukseen operaation aikana, jossa neljä Hamasin pyssymiestä ja 14-vuotias poika saivat surmansa. IDF ja IAF joutuivat kovaan pst-ohjusten ja kranaattien tulitukseen, jonka aikana kymmenkunta palestiinalaista haavoittui, kaikki aseistautuneita. IDF jakoi operaatioitaan myös Beit Hanoun alueella etsien tunneleita.
HAMAS on luvannut ”tuskallisia vastaiskuja” torstaina kuolleen kuuden palestiinalaisen kostamiseksi.
EU on samaan aikaan päättänyt tukea 60 000 perhettä Gazan alueella. Tuki kulkee Gazaan uutta rahoituskanavaa pitkin eikä joudu PA:n hallituksen käsiin, EU:sta vakuutetaan.
IDF:N joukkoja on edelleen Ghajarin kylän pohjoisosassa Libanonin rajalla. Kylän omistus on kiistanalainen. Israel valloitti sen Syyrialta vuoden 1967 sodassa, mutta Hizbullah on käyttänyt kylän miehitystä tekosyynä rakettien ampumiseksi Israelin puolelle. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa 1701 kylän kohtalo jäi myöhempien selvitysten varaan. Kansainvälisesti hyväksytty raja kulkee kylän halki. Kylä on ollut heikko kohta Israelin rajapuolustuksessa, sillä kylän kautta terroristit ja huumekauppiaat ovat voineet päästä Israelin puolelle. IDF:n edustajat ovat neuvotelleet YK:n Libanonissa olevien joukkojen johdon kanssa sopivan ratkaisun löytämiseksi kylän kohtaloon. IDF odottaa Libanonin armeijan yhdessä YK:n joukkojen kanssa asettuvan kylään ja myös sen ulkopuolelle asemiin estääkseen Hizbullahin solutusyritykset.
SALA-ASUISET POLIISIT pidättivät kuusi 12-13-ikäistä beduiinipoikaa Eggedin bussista torstaina. Pojat käyvät koulua Segev Shalom koulussa Beershebassa ja asuvat kaupungin ulkopuolella beduiiniyhteisössä. Pojat alkoivat heitellä bussissa kaikkea ympäriinsä ja uhkailivat kuljettajaa. Kaksi pojista otti esiin veitsen ja uhkasi kuljettajaa niskasta. Poliisin mennessä väliin pojat uhkasivat poliisia veitsellään ja yrittäen osua häneen. Poliisit kehottivat kuljettajaa pysäyttämään bussin ja pidättivät kaikki kuusi alaikäistä poikaa.
Poliisi pitää tapausta vakavana, koska se edustaa uutta suuntausta beduiininuorten kehityksessä. He ovat menettäneet kunnioituksensa perinteiseen vanhempien arvovaltaan eivätkä ole löytäneet paikkaansa yhteiskunnassa, joka poikkeaa täysin heidän omastaan. Beduiinien vanhempien edustajat ottivat tapauksen jälkeen yhteyttä poliisiin löytääkseen yhteisen tavan, millä nuorten elämää voitaisiin ohjailla.
Päivää aiemmin poliisi joutui menemään väliin Rahatin kaupungissa Negevissä sadan koululaisen aloittaessa keskinäiset tappelut El Nurin koulussa. Kahdeksan opiskelijaa sai vammoja ja 13 opiskelijaa pidätettiin mellakan seurauksena. Neljä opiskelijoista sai puukonhaavoja ja vietiin sairaalahoitoon.

Thursday, October 12, 2006

TORSTAI 12.10.06
1. ISRAEL
ISRAELIN PUOLUSTUSVIRANOMAISET kieltävät väärinä puolustusministeri Amir Peretzin ennustukset, että Israelilla on kahden vuoden päästä sopiva ase lyhyen matkan raketteja, kuten Kassam ja Katjusha, vastaan. Viranomaiset toteavat, että vie ainakin neljä vuotta sellaisen aseen kehittämiseen. Tämä on huono uutinen, sillä – kuten Peretzikin toteaa – nämä aseet eivät ole vain taktisia vaan strategisia aseita, joilla pystytään tukemaan lopullisia päämääriä. Ei tiedetä, kuinka paljon palestiinalaisilla on Kassam-raketteja tai Grad-ohjuksia, mutta Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah kehui Libanon sota II:n päätyttyä, että järjestöllä on 20 000 rakettia. Näillä pystytään pitämään kolmannes Israelin kansasta ja maa-alasta jatkuvan uhan alaisena kriisitilanteessa. Tämä myös selittää Raamatun profeetan ilmoituksen, miksi Juudean ja Jerusalemin asukkaat pakenevat viimeisen suuren sodan aikana maanjäristyksen seurauksena syntynyttä laaksoa pitkin Jordanian vuorille, jotka säästyvät hävitykseltä. (Sak.14:4-5; Jes.16:1-5)
USA:n kehittämä järjestelmä Skyguard on tarkoitettu 3 – 10 km:n kantomatkan raketeille ja se perustuu kemiallisen laserin käyttöön. Israelin kehittämä järjestelmä perustuu torjuntaohjuksen käyttöön.
NABLUSISSA KAAPATTU 25-vuotias amerikkalainen opiskelija Michael Leighton Phillips vapautettiin keskiviikkona. Hänet ilmoitettiin kadonneeksi aiemmin. Hänet vapautti al-Aksan pyssymiehet aiemmin tuntemattoman ryhmän, joka kutsui itseään nimellä Ansar al Sunna (sunnien tukija), hallusta eilen illalla. Ryhmä oli vaatinut, että Israel vapauttaa kaikki nainet, lapset, sairaat ja vanhat palestiinalaiset. PA:n viranomaiset kieltävät tietävänsä mitään tällaisesta ryhmästä, mutta se on toiminut Irakissa joitakin vuosia.
Kidnappauksen todellisuus on arvailujen varassa, luultavasti opiskelijan passi joutui ryhmän käsiin, joka esitteli sitä vaatimuksensa yhteydessä. Phillips on opettanut lapsille englantia Nablusissa puolen vuoden ajan. Israelilaisilta on pääsy Nablusiin kielletty.
ITSEMURHATERRORISTI yritti tulla tiistaina Karni-terminaalin kautta Gazasta Israelin puolelle. Hänellä oli sytytysvalmis pommivyö vyötäisillään. Hän sai surmansa sotilaitten luodeista.
Aikaisemmin tiistaina IAF ampui ohjuksen PA:n kansanedustajan ja ”taistelun äitinä” (Umm Nidal) tunnetun Mariam Farhatin kotiin, jossa tiedustelutietojen mukaan säilytettiin ja valmistettiin aseita. Asukkaita varoitettiin ennakkoon eikä iskussa kukaan haavoittunut tai kuollut. Farhat tuli tunnetuksi vuonna 2002 hänen valmistaessaan 17-vuotiasta poikaansa itsemurha iskuun Atzmonan IDF:n palvelukseen valmistuvaan kouluun, jossa viisi opiskelijaa kuoli.
Palestiinalainen sai surmansa IDF:n sotilaitten luodeista Nablusissa lähellä turva-aitaa. 31-vuotias mies, Abdullah Mansour, oli al-Aksan jäsen ja etsittyjen listalla. Sukulaiset kertoivat, että mies sai surmansa luodista katsoessaan ulos asuntonsa ikkunasta.
HAMAS PYRKII PARANTAMAAN suhteitaan Egyptin kanssa, jotka ovat pahoin tulehtuneet Hamasin johdon torjuessa toistamiseen Egyptin ja Qatarin välitysyritykset. Egyptin ulkoministeri Ahmed Abul Gheit varoittaa palestiinalaisia, että he menettävät tilaisuuden rauhaan ja omaan valtioon hamaan tulevaisuuteen, jos he jatkavat keskinäisiä taistelujaan. Samaa totesi myös Jordanian kuningas Abdullah II. Fatahin edustajat Gazassa toteavat, että edessä on joko PA:n romahtaminen, jos sen hallitus kaatuu, tai yhteistyöhallitus, joka voi edetä kansakunnan rakentamiseksi.
Hamasin Damaskoksessa asuvan johtajan Khaled Mashaalin kerrottiin eilen hyväksyneen Abbasin tarjouksen, mutta tulkitsevan sitä omalla tavallaan. Abbasin reaktiosta siihen ei ole tietoa.
IDF:N TÄNÄ AAMUNA suoritetussa operaatiossa Khan Younisissa sai surmansa viisi palestiinalaista. Neljä heistä kuului Izz al-Din al-Kassam aseelliseen järjestöön, viides oli 13-vuotias poika.
NELJÄ KASSAM-RAKETTIA ammuttiin torstaiaamun kuluessa Gazasta Israelin puolelle. Ainakin kaksi niistä oli tähdätty Sderotin kaupunkiin. Vahingoista ei ole vielä tietoa.
USA:N ULKOMINISTERI RICE puhui palestiinalais-amerikkalaisten järjestämässä tilaisuudessa keskiviikkona. Rice puolusti vahvasti palestiinalaisten oikeutta itsenäiseen valtioon, jossa he asuisivat turvallisina ilman miehityksen tuomaa nöyryytystä, korruptiota ja hallinnollista vääryyttä, ja tämän he saisivat USA:n avustuksella tiekartan kautta. USA on pidättänyt suoran taloudellisen tuen PA:lta, mutta se on välittänyt rahaa ohi PA:n hallituksen valvonnan.
OIKEUSKANSLERI Menachem Mazuz sanoo, ettei hän aio suositella presidentti Moshe Katsaville pitäisikö tämän erota virastaan. Presidenttiä koskevat poliisin suorittamien kuulustelujen raportit valmistunevat vasta parin kuukauden sisällä, vaikka toisten raporttien mukaan ne olisivat jo lähes valmiit.
ISRAELIN VALTIO ei tiettävästi ole vastustanut Jordanian suunnitelmia viidennen minareetin rakentamiseksi Temppelivuorelle. Sitä koskeva suunnittelukilpailu on kuningas Abdullah II:n toimesta vireillä. Minareetti on tarkoitus pystyttää al-Aksa moskeijan lähettyville siten, että se näkyvästi hallitsee Länsimuuria, ainoaa Temppelivuoren osaa, jossa juutalaiset voivat rukoilla. Minareetin kustannusarvio on 2.4 – 3 miljoonaa USD ja se tulisi olemaan 42 m korkuinen. Alueella ei ole rakennettu 600 vuoteen. Ensimmäinen minareetti pystytettiin 1278, toinen mamelukkikuninkaan toimesta 1297, kolmannen rakensi Jerusalemin kuvernööri 1329 ja neljäs rakennettiin 1367. Bar-Ilan yliopiston professori ja tunnetuin arkeologi Israelissa Gabi Barkai vastustaa minareetin rakentamista. Hän johtaa Temppelivuoren muinaismuistojen hävittämistä vastustavaa komiteaa. Hän muistuttaa, että jos tasapaino alueella halutaan säilyttää, rakentamisen ei tulisi koskea vain muslimien lisärakentamista moskeijan yhteyteen. Israelilla on temppelivuoren ylin valvontaoikeus ja sen asiantuntijoitten, insinöörien ja arkeologien, tulisi pystyä valvomaan kaikkea rakentamista ja muutostöitä alueella, mutta palestiinalaisten väkivallan alkamisesta lähtien heitä ei ole päästetty tutkimaan ja valvomaan, mitä alueella tapahtuu. Täten ns. Salomon tallien paikalle rakennettu Lähi Idän suurin moskeija rakennettiin ilman valvontaa, ja sen yhteydessä tuhottiin tutkimattomia antiikkialueita, ja satoja autokuormallisia poistettua rakennusjätettä kipattiin läheiseen laaksoon, jota yksityiset arkeologit ovat yrittäneet tutkia.
KARNEI SHOMRONIN juutalaiskaupunki Samariassa vastustaa valtion suunnitelmia ympäröidä kaupunki turva-aidalla siten, että vain kapea napanuora yhdistää sen muuhun Israeliin. Ensimmäisissä suunnitelmissa kaupunki jätettiin kokonaan turva-aidan väärälle puolelle, mutta suunnitelmia muutettiin. Asukkaitten mielestä turva-aita tulee kuristamaan kaupungin, ja kapea yhteystie Israelin puolelle tulee olemaan erittäin otollinen kohde terroristeille tulittaa tiellä ajavia autoilijoita. Vuonna 2002 itsemurhaterroristi sytytti pomminsa kaupungin pizzakojun edessä murhaten kaksi teini-ikäistä ja haavoittaen 20 ihmistä.
HAMASIN POLIITTISEN TOIMISTON JOHTAJA Khalked Mashaal kertoi lontoolaisen al-Hayat lehden haastattelussa, ettei hän määrännyt kesäkuun 25. päivänä suoritettua kommandoiskua Kerem Shalomin luona, jossa korpraali Gilad Shalit kaapattiin Gazaan. Hän kuitenkin vakuuttaa olevansa ylpeä kidnappaamisesta. Hän myös syyttää Olmertia härkäpäisyydestä, koska tämä ei suostu Hamasin esittämiin vaatimuksiin. Toisen uutisen mukaan Shalit voitaisiin palauttaa, jos Khaled Mashaalille annetaan lupa muuttaa Gazaan, mitä Israel on vastustanut.
USA KESKITTÄÄ Persian ja Omanin lahdelle sekä Välimerelle suuria meri-, ilma ja merijalkaväen osastoja suureen sotaharjoitukseen joka alkaa lokakuun lopussa. Mukana on voimia Kuwaitista, Bahrainista, Ranskasta ja Englannista sekä muista maista. Etelä Korean osastoja on mukana tarkkailijoina.
Harjoituksissa tutkitaan mahdollisuuksia kaapata ohjuksia ja massatuhoaseita kuljettavia aluksia. Se lienee kuitenkin tähdätty painostuskeinoksi Iranin ja Pohjoiskorean ydinuhkaa vastaan.(lähde www.debka.com)

Wednesday, October 11, 2006

KESKIVIIKKO 11.10.06
1. ISRAEL
LIBANONIN PARLAMENTIN puhemies Nabih Berry kertoi englantilaisen Guardian-lehden haastattelussa, että Hizbullah tulee asettumaan entisiin asemiinsa Libanonin eteläosassa ja tulee pitämään aseensa niin kauan, kuin Israel miehittää tuumaakaan Libanonin maata. Hän tarkoitti tällä Shebaan farmia, jonka omistussuhde on avoin. Israelin tietojen mukaan se kuuluu Syyrialle, ja IDF jätti joukkojaan farmin alueelle.
Berry sanoi myös Libanonin tarkkailevan YK:n rauhanturvaajia, joitten hän epäili toimittavan tiedustelutietoja Israelille. Toisaalta hän kertoi Libanonin olevan hyvin selvillä Israelin käyttämistä vakoojista. Berry uhosi, että jos Israel ei luovuta Shebaan farmia, Libanonin tulee ajamaan sen joukot pois. Hän uhkaa suoraan sodalla.
Libanonin presidentti Lahoud, joka on täysin Syyrian kannalla, väittää IDF:n hyökänneen Libanoniin saadakseen sekoitettua sen turismin, joka on elintärkeä maan taloudelle.
EHUD OLMERT uskoo voivansa laajentaa hallitustaan Liebermanin johtamalla Israel Beiteinu-puolueella, vaikka Labourin edustajat, myös sen puheenjohtaja ja puolustusministeri Amir Peretz sitä vastustavatkin ja uhkaavat erota hallituksesta. Olmert uskoo voivansa pitää entiset sopimukset ja lisätä uusia Liebermanin vaatimalla tavalla. Labourin kansanedustaja Matan Vilnay sanoo Olmertin hallituksen laajentamisyritysten olevan vain poliittisen väistöliikkeen, jolla hän pyrkii siirtämään huomion pois vaatimuksista kansallisen tutkimustoimikunnan asettamisesta tutkimaan Libanonin sotaa. Shas-puolue tuntuu hyväksyvän Olmertin hallituksen laajennussuunnitelmat. Oppositiossa olevat Likud ja NU/NRP syyttävät myös Olmertia pyrkimyksistä välttyä sen toimia puolueettomasti tutkivan komitean asettamisesta, ja siksi Olmert hakee mahdollisimman laajaa hallituspohjaa.
NATHAN SHARANSKY, Venäjältä Israeliin muuttanut toisinajattelija, joka vietti 16 kuukautta Moskovan vankilassa ja lopun Venäjän ajastaan Siperiassa, muutti vapauduttuaan Israeliin 11.02.1986. Sharansky antautui Israelissa politiikkaan ja perusti siirtolaisten puolueen Israel B´alya 1995. Puolue sai 7 eduskuntapaikkaa 1996 vaaleissa, pääosin Neuvostoliiton alueelta tulleitten siirtolaisten äänin. Hän toimi ministerinä 1996 lähtien useitten vuosien ajan. Hän on nykyisin Likudin jäsen. Sharanskyn luonteenlaadulle ei sovi rauhallisen takapenkkiläisen asema kansanedustajana, ja siksi hän ilmoitti eroavansa Knessetistä.
Hän toimii nykyisin Shalemin Kansainvälisten ja Lähi Idän Tutkimusten Instituutin tutkijana.
IDF:N EDELLINEN YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Moshe Ya´alon kertoo arvionaan, että Israel on edelleen paikallinen supervalta. Hän puhui Israelin pankin succot-päivällisten yhteydessä tiistaina. Tähän Ya´alonin mukaan vaikuttavat ennen muuta Israelin inhimilliset resurssit, mutta siitä huolimatta maa kamppailee edelleen kansainvälisen olemassaolonsa oikeutuksen kanssa. Israel on vahva sotilaallisesti, ja sen vuoksi sen viholliset ovat keskittyneet murtamaan Israelin selkärangan hyökkäämällä sen siviiliasukkaita vastaan. Ya´alon katsoo, että muutosta on tapahtunut myös ideologiassa. Aiemmin arabit sanoivat haluavansa pitää Lähi Idän puhtaasti arabien asuttamana alueena, mutta Iranin islamilaisen vallankumouksen jälkeen 1979 arabit vaativat Lähi Idän puhdistamista muslimien asuttamaksi maaksi. Libanonin sodan aikana Israelia syytettiin siviilien tarhallisesta tuhoamisesta, vaikka siviilien suuret kuolinluvut johtuivat siitä, että Hizbullah käytti tarkoituksellisesti siviilejä suojanaan. Tätä maailman media ei ole pystynyt huomioimaan.
Palestiinalaisten asiasta hän totesi, ettei palestiinalaisten ohjelmassa ole Palestiinan valtion perustaminen vaan Israelin tuhoaminen. Hän suree Israelin poliittisten johtajien sinisilmäisyyttä ja toiveajattelua neuvotellessaan palestiinalaisten kanssa, minkä hän sanoo todenneensa kerran toisensa jälkeen.
Gazan evakuointia hän pitää virheellisenä, koska se antoi maan vihollisille kuvan heikkoudesta, mikä pakotti sen luovuttamaan maata ja pakottamaan omat kansalaisensa evakkoon saamatta mitään etua. Hän sanoo poliittisten ”spin-tohtorien” luvanneen kansalaisille riemullista tanssia ja hyvinvointia kultaisen vasikan ympärillä ja pettäneen näin heidän toiveensa ja vahingoittaneen koko kansan hyvinvointia.
Moshe Ya´alon toimii Shalem-keskuksen tutkijana.
JERUSALEMISSA TOIMIVAT evankeliskristilliset järjestöt kertoivat auttaneensa 100 000 juutalaista tekemään aliyan Israeliin. Jerusalemin Kristillinen suurlähetystö sanoo antaneensa 40 miljoonaa USD siirtolaisprojektiin, joka on pääosin keskittynyt entisen Neuvostoliiton alueelta tulevien juutalaisten muuttoon Israeliin. Kristittyjen tuki siirtolaisuudelle on 2.5 % Jewish Agencyn budjetista. Järjestöt ovat sponsoroineet 54 liikennekonetta muuttajien auttamiseksi Israeliin muitten toimien ohessa. Useimmat näistä Neuvostoliiton alueelta tulleista siirtolaisista tulivat Pietarista Suomen kautta Israeliin, kertoo Kristillisen suurlähetystön johtaja Malcolm Hedding. Järjestö on auttanut juutalaisia muuttamaan Kaliningradista, Ukrainasta ja Uzbekistanista ja haluaa saavuttaa niitä juutalaisia, jotka muuttivat Neuvostoliiton romahdettua Saksaan.
SAATANAN EDUSTAJAT MAAN PÄÄLLÄ. Arabikansanedustaja Ibrahim Sarsour (yhdistynyt arabilista Ta´al) sanoo, etteivät muslimit ja arabit tule katsomaan toimettomina, kun saatanan edustajat kuten kansanedustaja Uri Ariel (NU/NRP) ja hänen mielenvikaiset ystävänsä Yeshan rabbiinisesta neuvostosta, yrittävät saada mielipuolisen hankkeensa läpi. Hän kertoo arabien ja muslimien käyttävän väkivaltaa, jos muu ei auta, ja sanoo, että se olisi oikeutettu siinä tilanteessa.
Sarsour tarkoitti Uri Arielin esitystä, että juutalaiset voisivat rakentaa synagogan Temppelivuorelle, vastalaidalle al-Aksan moskeijaa, jossa se ei häiritsisi muslimien rauhaa. Ariel perustelee esitystään sillä, että jos muslimeille annetaan oikeus rakentaa viides minareetti (torni) Temppelivuorelle, juutalaisilla on yhtä suuri oikeus rakentaa omia rakenteitaan alueelle.
Sarsourin mukaan synagogan rakentaminen Temppelivuorelle rikkoisi alueen rauhanomaisen tilanteen, joka syntyi Israelin vapautettua Itä Jerusalemin Jordanian miehityksestä 1967 sodassa. Silloin Israelilla olisi ollut kultainen tilaisuus järjestää alueen olot haluamallaan tavalla, koska arabiarmeijat oli lyöty eikä niistä olisi ollut vastusta Israelin suunnitelmille. Vasemmistolainen johto ei nähnyt mitään aihetta puuttua alueella vallinneeseen tilanteeseen, vaan antoi Jordanialle Temppelivuoren valvonnan, mitä PA on murentanut sijoittamalla sinne omia valvojiaan ja oman muftinsa.
Sarsour johtaa Muslimijärjestön (Muslim movement) eteläistä haaraa, se liittyy kiinteästi Muslimiveljeskuntaan, joka on muslimien äärijärjestö ja Egyptissä kielletty, vaikka sillä on omia kansanedustajia, joskin toisella nimellä.
2. PALESTIINA
24-vuotias nainen Galilean yläosasta löydettiin tiistaina oman verensä lammikosta. Hän oli löydettäessä tajuton, häntä oli yritetty kuristaa ja hänellä oli valtava avoin puukonhaava niskassaan. Poliisi uskoo, että hänen veljensä yrittivät surmata hänet, kuristamalla häntä kaulasta ensin kotona ja jatkaen sitä kaatopaikalla, jonne he veivät hänet luullen hänet kuolleeksi. Naisen tila on vakava mutta ei hengenvaarallinen. Kukaan naisen sukulaisista ei tullut häntä katsomaan sairaalaan, kuten arabeilla on tapana. Poliisi pidätti naisen nuoremman veljen, joka tunnusti syyllisyytensä ja näytti havainnollisesti, miten kaikki tapahtui. Poliisi uskoo, että tekoon on syyllistynyt muitakin perheen jäseniä. Tapaus on ainakin neljäs ns. kunniamurha 12 viimeisen kuukauden aikana. Myöhemmin kaksi muuta veljeä tunnusti osallisuutensa murhayritykseen.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Abul Gheit syytti rajusti Hamasia sen hylätessä Mahmoud Abbasin sopimusluonnoksen yhteishallituksesta, mitä Qatar oli yrittänyt välittää. Gheit sanoi, että arabien rauha maata vastaan suunnitelma on olemassa, jota Hamas olisi voinut käyttää, mutta koska se ei suostunut Qatarin välitysyrityksiin, se saa nyt yrittää omin voimin. Abbasin sopimusluonnos yhteishallituksesta Hamasin kanssa perustuu ns. vankien suunnitelmaan, jota Israel ei voi hyväksyä.

Tuesday, October 10, 2006

TIISTAI 10.10.06
1. ISRAEL
ISRAELIN LEHTIEN etusivut ovat täynnä kissankorkuisia otsikoita Pohjoiskorean ydinkokeesta. Eihän se suoraan koske Israelia, mutta seurausvaikutuksia sillä tulee olemaan, koska maailma seuraa henkeään pidättäen Iranin ydinaseen kehittelyä, ja nuo kaksi maata ovat vaihtaneet salaisuuksiaan ennenkin.
USA tuntuu olevan kovin epäuskoinen siitä, oliko kysymyksessä kokeen osittainen epäonnistuminen, sen pienestä 4.2 asteen koosta päätellen eli kolmannes Nagasakiin pudotetusta, vai etteikö räjähdys ollutkaan ydinkoe, vaan siihen käytettiin harhautussyistä tavanomaisia räjähteitä.
Toiset asiantuntijat rauhoittelevat, että Pohjoiskorealta menee vielä vuosikausia, ehkä peräti kymmenen vuotta, ennen kuin sen ydinase sopii sen kehittämiin ohjuksiin, mutta Pohjoiskorea on yllättänyt ennenkin.
Maailman valtioitten reaktiot ovat kuitenkin yleensä tuomitsevia, ja monet vaativat kovia rangaistustoimia.
Lisäksi tämä ydinkoe voi kiihdyttää kilpailua Kauko Idän alueella kuten myös Lähi Idässä.
LABOURIN PUHEENJOHTAJA Amir Peretz ilmoittaa vastustavansa Libermanin puolueen Israel Beiteinu ottamista mukaan hallitukseen. Hän ei näe mitään tarvetta siihen, ja se tietenkin tulisi monimutkaistamaan asioitten käsittelyä hallituksessa. Peretz kuitenkin varoo antamasta julkista lausuntoa ennen Knessetin talvikauden avautumista maanantaina, jolloin hänellä on mahdollisuus kuulla puolueen kansanedustajien mielipiteitä. Suurin enemmistö puolueessa näyttää vastustavan ehdotusta ja haluaa siinä tapauksessa erota hallituksesta.
NATIONAL UNION puolueen kansanedustaja Aryeh Eldad varoittaa Liebermania menemästä hallitukseen, sillä hänen mielestään kysymys ei ole jonkun puolueen ohjelman toteuttamisesta vaan kansallisesta eloonjäämisestä, ja siinä maan nykyinen johto Ehud Olmert, Amir Peretz ja Dan Halutz ovat vaaraksi maan turvallisuudelle. Jos Lieberman menee hallitukseen, sen asema vahvistuu, kun päämääränä pitäisi olla hallituksen kaataminen, Eldad selvittää. Hän kuten Likudin Moshe Kahlo uskovat, että Israel Beiteinu menettää äänestäjiä, jos se menee nykyiseen epäsuosittuun hallitukseen.
GUSH ETZION on yksi niistä juutalaisista uudisasutuksista, jotka tuhoutuivat 1948 itsenäisyystaisteluissa Jordanian arabilegioonaa vastaan. Yhteisön jäsenistä 240 kuoli taisteluissa, loput eloonjääneet evakuoitiin.
Gush Etzion vapautettiin Jordanian miehityksestä 1967 sodassa, ja 15 nuorta aikuista juutalaista muutti asumaan alueelle heti sodan jälkeen. Nykyisin alueella asuu lähes 40 000 juutalaista. Heidän tulevaisuutensa ei kuitenkaan ole turvattu, sillä hallituksen ministerit esittävät rauhankeskustelujen aloittamista ns. saudisuunnitelman pohjalta, mikä edellyttää vetäytymistä 1967 aselepolinjoille. Alueen ympärille suunnitellun turva-aidan rakentaminen on viivästynyt viereisen arabikylän vastustuksen vuoksi, mitä pohditaan Israelin korkeimmassa oikeudessa.
GUSH ETZIONIN uskonnollinen kibbutsijärjestö järjesti maanantaina yleisen tilaisuuden juutalaisen jatkuvan alueella asumisen juhlimiseksi. Paikalle saapui parituhatta vierasta, joilla oli mahdollisuus retkeillä alueen maastossa, vierailla viininvalmistus laitoksissa sekä seurata erilaista ohjelmaa lauluineen, puheineen ja historiallisine katsauksineen.
Gush Etzion on yksi kolmesta suuresta juutalaisten uudisasutusyhteisöstä, jotka on kaikissa Israelin esittämissä suunnitelmissa sisällytetty Israeliin Maale Adumimin ja Arielin ohella.
MAANANTAINA kokoontui Jerusalemin Länsimuurille enemmän ihmisiä kuin ehkä koskaan siitä lähtien, kun Jerusalemin Vanhakaupunki vapautettiin 19 vuotta kestäneestä Jordanian miehityksestä. 19 vuoden aikana jordanialaiset hävittivät 58 juutalaista synagogaa ja uskonnollista instituutiota miehittämillään alueilla.
Eilen Länsimuurilla suoritettiin vuosittainen juutalainen papillinen siunaus, Birkat Kohanim.
LONTOON MUSLIMIPOLIISI Alexander Omar Basha pyysi esimiestään vapauttamaan hänet velvollisuudesta toimia Israelin Lontoon suurlähetystön vartijana. Syyksi hän esitti sen, että hän tunsi epämukavuutta siksi, että hän on avioliiton kautta sukulainen Englannissa toimineen militaristisen islamin ääriryhmän Al-Muharijoun johtajan Omar Bakri Muhammamedin kanssa. Bakri ylisti 11.09.2001 WTC:n kaksoistornien tuhonneita terroristeja ja Lontoon 7.7.2005 pommittajia. Bakri karkotettiin elokuussa 2005 Libanoniin. Asia tuli julkisuuteen, kun Englannin muslimijärjestö puolsi muslimipoliisien kieltäytymistä toimia vartiotehtävissä Israelin suurlähetystön alueella, koska äärijärjestöt uhkasivat heitä. Basha kertoi esimiehilleen vastustaneensa Israelin pommituksia Hizbullahin kohteisiin Libanonissa ja osallistuneensa sodan vastaisiin mielenosoituksiin. Hänen perheensä muutti Englantiin Syyriasta ja Libanonista.
PRESIDENTTI KATSAVIA koskevat asiakirjat eivät olleet vielä valmiit, vaan lisätutkimukset ja yhteenvetojen suorittaminen voi kestää pari kuukautta. Kahdeksan naista oli ilmoittautunut Katsavin jahtaamiseen, joista ehkä neljän asiaa jatketaan oikeudessa, mikäli oikeuskansleri katsoo sen oikeaksi.
JERUSALEMIN MARSSI kerää tänäkin vuonna suuret ihmisjoukot. Ulkomaisia turisteja on viitisen tuhatta ja paikallisia asukkaita uskotaan liittyvän kulkueeseen 15 000. Marssi alkaa kello 15.00 Sachar-puistosta ja jatkuu kaupungin keskustan halki.
IDF:N SOTILAAT ampuivat palestiinalaisen miehen Hawaran tarkastusasemalla Nablusin lähellä. Mies yritti puukottaa tarkastusta suorittavaa sotilasta.
GAZASSA 14-vuotias palestiinalainen poika sai surmansa IAF:n ohjuksesta, joka ammuttiin Kassam-miehistöä vastaan.
QATARIN välitysyritykset Mahmoud Abbasin ja Hamas-johtaja Khaled Mashaalin välillä ovat epäonnistuneet. Mashaal ei hyväksynyt Abbasin esitystä yhteishallituksesta, vaan esitti omansa, jonka Anbbas hylkäsi.
JORDANIAN KUNINGAS ABDULLH II lahjoitti al-Aksan moskeijaan 2000 neliömetrin kokoisen maton. Se on tarkoitus saada paikoilleen muslimien pyhimmäksi päiväksi Laylet al-Qadr (Voiman yö). Sinä yönä muhamettilaisten uskomuksen mukaan Koraani laskettiin alas taivaasta Muhammedille. Päivä on tänä vuonna 20. lokakuuta. Abdullah II on myös julistanut suunnittelukilpailun viidennestä tornista Temppelivuorelle. Se on tarkoitus pystyttää alueen itämuurin vierellä lähellä al-Aksa moskeijaa. Jordania luopui kaikista vaatimuksistaan Juudean aja Samarian alueisiin rauhansopimuksen yhteydessä, mutta se pidätti itsellään Temppelivuoren valvonnan, jota Israel tukee. Palestiinan Auktoriteetti on pyrkinyt poistamaan Jordanian valvontaoikeuden ja nimittää sinne oman uskonnollisen johtajansa (muhti)
JÄTTIKAMELI. Syyrialaiset ja sveitsiläiset arkeologit ovat löytäneet Syyrian erämaasta lähellä Palmyran aluetta al-Hemelissä luita, jotka ovat kuuluneet 100 000 vuotta sitten eläneelle jättikamelille. Sen korkeus on ollut nelisen metriä, eli kaksinkertainen nykyiseen kameliin verraten. Alue sijaitsee 250 km koilliseen Damaskoksesta. Syyrian museonjohtaja Bassam Jammous uskoo, että Syyrian erämaa oli kamelin ensimmäisen alkuperäalue.
YK:N UUSI PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon, mikäli hänet valitaan kuten on todennäköistä, on Israelin YK:n lähettilään Danny Gillermanin mukaan hyväksi Israelille, sillä hän tuntee Israelin ongelmat, hän on perusteellinen ja kokenut diplomaatti, eikä mikään ”kuumakalle”.
IAF TUHOSI maanantain vastaisena yönä talon Gazan alueella Khan Younisissa. Talossa oli asevarasto. Asukkaita varoitettiin ennen iskua.
IDF:N SOTILAAT ovat jatkuvasti valppaina sekä työtä etsivien laittomien rajanylittäjien että ase- ja huumausaineiden salakuljettajien varalta Israelin ja Egyptin välisellä rajalla. Äskettäin he saivat kiinni 800 kilon marihuanan huume-erän salakuljettajat.

Monday, October 09, 2006

MAANANTAI 09.10.06
1. ISRAEL
Avigdor Liebermanin johtama Israel Beiteinu-puolue (Israel kotimme) on tarkkailijoitten mukaan menossa Olmertin johtamaan hallitukseen kahden viikon sisällä.
On esitetty arvailuja, mikä Liebermanin saa menemään uppoamistilassa olevaan hallitukseen ja eikö tällainen liike vaikeuta sen asemaa seuraavissa vaaleissa, jotka voivat tulla piankin. Labour-puolueen kanta tässä uudessa tilanteessa on epäselvä. Jotkut puolueen jäsenet ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä tällaisista suunnitelmista ja vaativat puolueen eroamista hallituksesta, mutta Labourin puheenjohtaja Amir Peretz ei ole ilmaissut omaa kantaansa. Hänen asemansa puolueessa on heikko ja puheenjohtajavaalit ovat lähestymässä. Nyt pitäisi pystyä käyttämään korttinsa oikein, jos aikoo menestyä.
Israel Beiteinu-puoluetta pidetään oikeistolaisena ja jotkut ovat pyrkineet leimaamaan sen ääri-tunnuksella, koska se ei kannata maan luovuttamista palestiinalaisille. Sitä voidaan luonnehtia isänmaalliseksi, paljon suuremmalla oikeutuksella kuin monia perinteisiä valtapuolueita.
OLMERTIN HALLITUS suunnittelee huippukokousta Mahmoud Abbasin kanssa, vaikka ulkoiset puitteet keskustelujen onnistumiseksi ovat vähintäänkin heikot elleivät olemattomat. Abbasin olisi saatava ensin omat porstuansa ja takapihansa siivottua ja vasta sitten kutsua vieraita taloon. Mutta Olmert on myöskin vaikeassa asemassa. Siinä kaksi halvaantunutta ankkaa yrittää löytää uutta pontta edes nousta jaloilleen.
USA:n ulkoministeriö, joka näyttää jatkuvasti uskovan koaliittion voimaan ja keskusteluihin, painostaa Olmertia tapaamiseen Abbasin kanssa. Nykyisessä voimattomassa asemassaan Olmert on vaarallinen Israelille, hän voi antaa lupauksia ja suostua myönnytyksiin neuvottelematta niistä asiantuntijoitten kanssa.
OLMERTIN VENÄJÄN MATKA 17. päivä herättää myös pahoja aavistuksia. Hän voi suostua Venäjän vaatimukseen Jerusalemin Venäläisen alueen (Russian compound) luovuttamiseen. Venäjän johto tulee varmaan esittämään muitakin vaatimuksia, kuten Iranin ydinkiistaan ja Syyrian vaatimuksiin Golanin suhteen. Venäjä tuskin tulee kuuntelemaan Israelin valituksia asemyynnistä Syyrialle ja Hizbullahille.
SYYRIAN AIKEITA pyritään tarkastelemaan monen asiantuntijan voimin. Heidän artikkeleissaan esitetään erilaisia vaihtoehtoa, jotka kaikkikin tuntuvat ensi kuulemalta mahdollisilta, mutta mitkä niistä ovat todellisia, jää lukijan arvailtavaksi. Useimmat näyttävät kallistuvan siihen, että Syyrian johto Hizbullahin esimerkin rohkaisemana ja Iranin avuliaalla tuella valmistelee rajoitettua sotilaallista iskua Israelin puolelle. Ajankohta on sikäli otollinen, että Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto on käymistilassa, USA:n johto on samoin pohtimassa linjansa oikeellisuutta yhä huonommin onnistuvissa Irakin ja Afganistanin sodissaan. ENGLANNISSA vaihtuu johtaja, ja Euroopan valtiot yleensäkin ovat nekin hakemassa uutta Lähi Idän politiikkansa linjausta. Pohjoiskorean viime yön aikana suorittama ydinkoe ei ollut omiaan rauhoittamaan tilannetta. Tehtyä ydinkoetta ei saa tekemättömäksi, mutta mitkä sen jälkiseuraukset tulevat olemaan? Tarkkailijat näyttävät pelkäävän ydinasekilpailun alkavan myös Kauko Idässä, ei vain Lähi Idässä.
MAAILMAN JOHTAJAVALTIOITTEN joukkoon ovat Kiina ja Venäjä nousemassa entistä näkyvämmin omine vaatimuksineen ja tavoitteineen. Kiina vasta hakee omaa linjaansa, mutta Venäjän tavoitteena on palauttaa Neuvostoliitolle kuulunut suurvalta-asema erikoisesti Euroopassa mutta myös Lähi Idässä. Venäjän vaatimukset sitä rajoittuville maille niiden pyrkiessä mukaan Euroopan yhteisöön ja sotilaalliseen liittoon Natoon ovat saamassa uhkavaatimusten leiman, mikä ei lupaa hyvää, kuten näkyy Georgian tapauksessa.
Venäjä pyrkii pienentämään USA:n vaikutusvaltaa alueilla, joille se ulottaa omaa valtaansa.
Tässä voimien ja tahdon mittelössä Israel jää altavastaajan asemaan ja voi joutua isoisten jalkoihin.
MAGEN DAVID ADOM (Israelin Punaista Ristiä vastaava järjestö, Davidin Punainen Kilpi MDA), joka sai luvan käyttää Kansainvälisen PR:n tunnuksena kärjellään olevaa nelikulmiota ja sen sisälle maalattua MDA:n tunnusta, uhkaa kieltäytyä toiminnasta Jerusalemin kansainvälisen marssin aikana tiistaina. MDA:n työntekijät Jerusalemissa eivät ole päässeet yksimielisyyteen työoloista johdon kanssa eivätkä sen työntekijät kerää maksuja ambulansseja ja palveluja varten. MDA:n johto ilmoittaa, ettei marssi eivätkä muutkaan sovitut tilaisuudet pääkaupungissa peruunnu, sillä järjestö aktivoi työntekijöitä muualta maasta Jerusalemia varten. MDA:n työntekijöitten liito sanoo omasta puolestaan, että se tulee estämään tiistain marssin, sillä kuusi kuukautta sitten alkanutta kiistaa ei työntekijöitten mielestä ole johdon taholta hoidettu riittävällä vakavuudella. Kiista koskee työntekijöitten lomapäiviä ja matkakustannuksia eivätkä jotkut ole saaneet pysyvän työntekijän asemaa usean vuoden työskentelyn jälkeen.
PRESIDENTTI KATSAVIA koskevat poliisitutkimukset alkavat olla lopullisia sipaisuja lukuun ottamatta valmiit, ja ne luovutetaan oikeuskansleri Menachem Mazuzille ehkä jo tänään. Tutkimuksista tihkuneet tiedot eivät ole lupaavia Katsavin kannalta. Tutkimukset alkoivat sillä, että eräs mielestään väärin kohdeltu entinen Katsavin työntekijä, josta käytetään nimeä A, vaati Katsavilta suurta rahasummaa, josta Katsav teki ilmoituksen oikeuskanslerille kiristyksestä. A puolestaan hankki asianajajan ja julkisti seksuaalisen lähentelyn ja raiskauksen. Myöhemmin naisia on tullut lisää, joista ainakin kolmen asia on myöhässä tullakseen huomioiduksi.
Israelissa presidentin valitsee Knesset 7 vuodeksi kerrallaan, ja vain Knesset voi irtisanoa hänet. Presidentti on immuuni syytöksille virassa ollessaan, eikä Knessetissä ole tällä hetkellä enemmistöä hänen erottamisekseen. Katsav on jatkanut virkatoimiensa hoitoa tutkimuksista huolimatta ja vakuuttaa syyttömyyttään. Hänen vaimonsa on tukenut häntä kaiken aikaa.
2. PALESTIINA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas valmistelee uhkavaatimusta Ismail Haniyehin hallitukselle hyväksyä hänen suunnitelmansa yhteishallituksesta Fatahin kanssa sille asetettuine vaatimuksineen, tai hän tulee erottamaan hallituksen ja julistaa uudet vaalit. Abbas puhuu kahden viikon armonajasta.
Jos Hamas ei anna myöten määräajassa, Abbas uhkaa asettaa maahan väliaikaisen hallituksen vaaleihin ja uuden pysyvän hallituksen muodostamiseen saakka.
PA:n työntekijät, arviolta 165 000, ovat uhanneet pysäyttävänsä kaiken toiminnan Gazassa, Juudeassa ja Samariassa, jos hallitus ei maksa heidän palkkojaan. He ovat saaneet öljyhallituksen työntekijät mukaan lakkoaikeisiin. Tämä aiheuttaisi täydellisen kaaoksen palestiinalaisalueilla, joilla ei ole ollut puutetta elintarvikkeista eikä perushyödykkeistä, vaikka maailmalle sellaista levitetäänkin, mutta pitkään kestävä lakko pysäyttäisi kaiken kaupan ja liikenteen sekä hallituksen viranomaisten työskentelyn.
Ei ole tiedossa. mitä vastatoimia Hamas suunnittelee tätä uhkaa vastaan.
3. UUTISOTSIKOITA
Lehtimajanjuhlille saapuvista USA:n kristityistä kolmannes on evankelisia. Kaikkiaan lähes 5000 kristittyä on saapunut eri puolilta maailmaa osallistumaan näihin jokavuotisiin juhliin.
Juutalaisilla on ainaisia epäilyksiä kristittyjen aikomuksista käännyttää juutalaisia, mikä on pahasti sotkenut juutalaisten ja kristittyjen järjestöjen yhteistoimintaa. Tämä on outoa, sillä tämä epäily ei koske samalla tavoin muita uskontokuntia, joita maassa toimii lukuisasti.
Vuonna 2000 Israeliin tulvi 2.7 miljoonaa turistia. Tämän vuoden arvio oli 2 miljoonaa, mutta Libanonin sota sotki hyvät tavoitteet. Turisteista kaksi kolmasosaa on kristittyjä.
JERUSALEMIN TEMPPELIAARTEET. Roomalainen kenraali Titus, joka valloitti Jerusalemin isänsä Vespasiuksen jälkeen v. 70 ja tuhosi Temppelin, vei löytämänsä Temppelin aarteet Roomaan. Niitä kuljetettiin voitonparaatissa ja kuvataan Tituksen riemukaaressa Roomassa. Aarteita esitettiin Rooman Forumin Rauhan Temppelissä vuodesta 75 viidennelle sataluvulle saakka.
Perinteisesti uskotaan, että Rooman kirkko omi aarteet ja säilöi ne holveihinsa Vatikaanissa.
Brittihistorioitsija Sean Kingsley on päätynyt tutkimuksissaan (God´s Gold) varsin jännittäviin päätelmiin.
Vandaalit, eräs saksalainen heimo, valtasi Rooman 455, ja hävitti kaupunkia ryöstäen kultaa, hopeaa ja kaikkea arvokasta. Heidän johtajansa Geiseric Rampa kunnioitti paavi Leolle antamaansa lupausta eikä sotinut Rooman asukkaita vastaan.
Historioitsija Procopius (kuoli 562) ja kristitty munkki Konstantinopolissa Theodosius Confessor (760-817) vahvistavat Kingsleyn teoriaa omissa teoksissaan.
Cronographiassaan, joka käsittelee aikaa 284-813, Theophanius kertoo, että vandaalipäällikkö Geiseric Rampa lastasi Roomasta löytämänsä Temppelin aarteet laivaan ja vei ne pääkaupunkiinsa Carthagoon Pohjois-Afrikkaan vuonna 455.
Rooma pyrki valloittamaan Pohjois- Afrikan alueet takaisin Roomalle. Bysanttilainen kenraali Belisarius hyökkäsi 533 Carthagoon, Hän ryösti Temppelin aarteet ja vei ne Hippo Regukseen, nykyinen Annaba of Bone Algeriassa. Sieltä aarteet vietiin Constantinopoliin, nykyisin Istanbul. Keisari Justinian antoi Belisariukselle luvan voitonkulkueeseen (Roman triumph) voittonsa johdosta, ainoan Konstantinopolissa.
Persia valloitti Jerusalemin 7. vuosisadalla ja tappoi tuhansittain kristittyjä. Persialaiset veivät patriarkka Zachariaan mukanaan Persiaan.
Hänen seuraajansa patriarkka Modestus vei Temppelin aarteet turvaan etäiseen kreikkalaiskatoliseen Pyhän Theodosiuksen luostariin vuonna 614, ja ne on piilotettu sinne, n. 12 km Betlehemistä itään, kertoo Kingsley.
Alue kuuluu PA:lle luovutettuihin alueisiin.
Mikäli tutkimus osoittautuu todeksi ja aarteet todella löydetään, se asettaa Jerusalemin kolmannen Temppelin rakentamisen kokonaan uuteen valoon ja voi aiheuttaa maanjäristyksen maailman uskonnoissa.
(Lähde: Gil Zoharin artikkeli www.israelnationalnews.com 09.10.06)

Sunday, October 08, 2006

SUNNUNTAI 08.10.06

1. HUHUJA SODASTA

Syyrian presidentti Bashin Assadin äskettäiset osittain ristiriitaiset lausunnot toisaalta rauhantarjouksesta Israelille ja toisaalta sodalla uhkaamisesta ovat herättäneet tarkkailijoiden mielenkiinnon. Kysymys kuuluu: Mikä sai Assadin esittämään näitä lausuntojaan, joista ei ole aiemmin kuultu mitään hänen suustaan? Onko Libanonin sota II mahdollisesti sen aiheuttaja, vai onko sillä muitakin syitä?

www.debka.com pohtii kysymystä omalla websivullaan, josta muutamia huomioita.

Libanonin sota II on antanut Syyrian ja Iranin johtajille kuvan Israelin puolustuskyvyn heikkoudesta, koska Hizbullahin puolisotilaalliset joukot pystyivät tasapäisesti taistelemaan sitä vastaan 34 päivää.

Toisaalta IDF:n ja Israelin hallituksen sisäiset syyttelyt ja hajanaisuus eivät ole jääneet huomiotta. Iranin ja Syyrian strategit voivat uskoa, että aika olisi kypsä sotilaalliselle iskulle Golanin alueella.

Iranin johto alkanee olla vakuuttunut. että USA suunnittelee sotilaallista iskua pakotteiden ohella, koska näyttää, etteivät YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet löydä yksimielisyyttä pakotteiden laadusta. Tämä on voinut antaa Iranille aiheen suunnitella ennaltaehkäiseviä iskuja, kuten kommandoisku Golanilla ja mahdolliset rajoitetut iskut Persianlahden öljyvaltioita vastaan, joilla voitaisiin estää tai ainakin viivyttää USA:n suunnittelemia operaatioita Irania vastaan.

Jotkut asiantuntijat ovat myös ilmoittaneet huolestumisensa, että modifoitu ydinasein suoritettu isku Iranin ydinlaitteita vastaan voisi aiheuttaa hälytyksen Venäjän seurantalaitteissa ja mahdollisesti aloittaa Venäjän automaattisen vastaiskun USA:ta vastaan ydinkärjillä varustetuilla ohjuksillaan. Tämä aloittaisi tehokkaasti kolmannen maailmansodan.

Näiden debkafilen esittämien ajatusten todenperäisyys todettaneen tulevina viikkoina ja kuukausina, mutta ne joka tapauksessa ilmentävät sen, miten heikolla pohjalla maailman rauha on tällä hetkellä.

POHJOISKOREAN ydinkoe on toinen maailman rauhaa järkyttävä asia. Kukaan ei tiedä varmasti, missä vaiheessa sen ydintutkimus on, mutta se on ilmoittanut jo omaavansa ydinaseen. Viimeisten tietojen mukaan Pohjoiskorea olisi valmis keskeyttämään kokeen valmistelut, jos USA suostuu keskusteluihin sen kanssa.

2. ISRAEL

Olmertin hallitus keikkuu jatkuvasti epävarmuuden tilassa. Labour on kaiken aikaa uhkaillut erota hallituksesta. Viimeisten tietojen mukaan Olmert on neuvotellut Israel Beiteinu-puolueen puheenjohtajan Avigdor Liebermanin kanssa mahdollisesta hallitusyhteistyöstä. Takana voi olla Olmertin pelko Liebermanin suosion noususta, mielipidetiedustelujen mukaan hän on toiseksi suosituin Binyamin Netanyahun jälkeen, kun Olmertin suosio on pohjalukemissa. Labourin kansanedustaja räväkkäsuinen Shelly Yachimovitz vaatii, että jos Liebermanin puolue tulee hallitukseen, Labourin tulee irrottautua hallituksesta välittömästi. Olmertin ja Liebermanin keskusteluissa käsiteltiin Israel Beiteinun suunnitelmia vaalijärjestelmän uusimiseksi. Ehkä pääministerin valinta suorilla vaaleilla on uudelleen tulossa ajankohtaiseksi.

Syyrian presidentti Assadin tiedot Israelin hallinnon hajanaisuudesta ovat oikeutettuja ja ajankohtaisia.

Liebermanilla on muitakin vaatimuksia, jotka se haluaa mahdolliseen hallitusohjelmaan Kadiman kanssa: Siviilivihkiminen; kansallisen tutkimuskomitean asettaminen tutkimaan Libanonin II sotaa, sekä epävirallisten parakkikylien hajottamis- ja väestönsiirtosuunnitelmista luopuminen Juudean ja Samarian sydänalueilla.

Labour ei hyväksy Liebermanin vaaliuudistussuunnitelmia, kuten pääministerin suoraa valintaa.

OLMERTIN HALLITUKSEN edustajat ovat torjuneet Bashar Assadin kuwaitilaiselle päivälehdelle Al-Anba haastattelun yhteydessä antamat tiedot, että Israel olisi aikeissa hyökätä Syyriaa vastaan millä hetkellä tahansa, ja että Syyria valmistautuisi tätä varten. Israelin hallituksen edustaja sanoo IDF:n joukkojen asemien ja vahvuuksien olevan pohjoisessa samalla tasolla kuin ennen Libanonin sotaa eikä aio lisätä vahvuuksia tai valmiutta siellä. Sotilaat pohjoisrajalla kuitenkin tuntevat jännityksen lisääntyneen.

Poliittiset tarkkailijat näkevät tässä Syyrian presidentin lausunnossa piilevän tarpeen saada sopiva syy omille hyökkäyssuunnitelmilleen. Sen mukaan Syyria suorittaisi vain ennaltaehkäisevän iskun Golanin alueella Israelin hyökkäyssuunnitelmaa vastaan ja saisi näin maailman sympatian taakseen. Hyvin suunnitellulla kommandoiskulla Syyrialla voisi olla mahdollisuus saada haltuunsa alueita Golanin ylängöllä, kuten Hermonin vuoren, pitää niitä hallussaan odotellessaan YK:n neuvottelemaa tulitaukoa ja saada näin Israel pakotetuksi rauhanneuvotteluihin.

USA:n vasemmistolaiset juutalaisjärjestöt ovat vaatineet, että USA:n tulee toimia aktiivisemmin saadakseen Israelin neuvottelemaan Palestiinan Auktoriteetin ja Syyrian kanssa.

Israel Policy Forum USA:ssa lähetti ulkoministeri Ricelle kirjeen hänen ollessaan matkalla Lähi Idässä, ja vaati häntä aloittamaan asteittaiset toimet Israelin ja PA:n välisten keskustelujen aloittamiseksi. Siinä esitetään, että keskustelujen pohjana käytettäisiin vuoden 2002 Saudi-suunnitelmaa. Myös Syyria olisi kirjelmän mukaan saatava mukaan keskusteluihin.

USA:n Peace Now painostusryhmä puolestaan vaatii USA:n hallitusta ilmoittamaan selkeästi, ettei se vastusta Israelin ja Syyrian välisiä rauhanneuvotteluja.

ISLAMILAISET ÄÄRIAINEKSET Tseckin valtiossa suunnittelivat kaappaavansa yhden maan synagogista, pidättävänsä sisälle jääneet juutalaiset panttivankeinaan. Tarkoitus oli sen jälkeen aloittaa neuvottelut heidän vapauttamisekseen, mutta asettaen mahdottomat ehdot hyväksyä niitä. Tämä olisi sitten antanut sopivan tekosyyn sytyttää synagoga tuleen ja polttaa se sisälle jääneine juutalaisineen.

IRLANNISSA mielenosoittajat hyökkäsivät Israelin Irlannin suurlähettilästä vastaan. Hän oli poistumassa Galwayn yliopistossa pitämänsä puheen jälkeen palestiinalaismielisten huutaessa hänelle solvauksia.

Lähettiläs tohtori Evrony sanoo jatkavansa puhetilaisuuksiaan vastustuksesta välittämättä.

MUSLIMIT saivat viime päivien aikana kaksi mielestään hyvää syytä aloittaa uudelleen väkivaltaiset mielenosoitukset. Tanskassa erään koulun lapset piirsivät kuvia, joissa halvennettiin muslimien profeetta Muhammedia. Eräässä piirroksessa Muhammed esitettiin kamelina, jolla oli olutpulloja kyttyrän tilalla.

Toisen syyn antoi Englannin aiempi ulkoministeri Jack Straw, joka eräässä tilanteessa tuli ilmoittaneeksi, että hän mielellään näkisi musliminaisten poistavan pääliinansa (burka) tullessaan hänen vastaanotolleen. Samalla hän ilmoitti pitävänsä tapaa kantaa pääliinaa epäasiallisena ja toivoi, että siitä luovuttaisiin.

Muslimit nostivat kovan metakan tällaista pyhäinhäväistystä vastaan. On todella länsimaisia ihmisiä kummastuttavaa, mikseivät edes länsimaissa asuvat musliminaiset nouse tällaista heidän vapauttaan rajoittavaa tapaa vastaan. Kun aikoinaan asiaa pohdittiin Libanonissa, eräs musliminainen kertoi mielipiteenään, että se suojelee naisen koskemattomuutta, ja ettei kellään vieraalla miehellä ole oikeutta nähdä muslimivaimon kasvoja, vain hänen aviomiehensä saa katsoa hänen ruumistaan ja sieluaan.

Läntinen maailma, jota on totuttu kutsumaan kristityksi maailmaksi, on todella varpaillaan. Mitä tahansa tapahtuukaan, aina pyritään ensin selvittämään, ettei se vain loukkaa muslimin itsetuntoa.

Englannin ulkopolitiikka on muutenkin käymistilassa. Maata suvereenisti hallinnut Tony Blair on siirtymässä syrjään eikä uuden pääministeriehdokkaan Brownin ulkopoliittista suuntausta täysin tunneta. Sillä on suuri merkitys Israelille, jota Blairin hallitus tuki, tosin kansallisten etujensa mukaisesti, jotka liian usein värittyivät kumarteluilla muslimimaailman suuntaan.

3. PALESTIINA

HAMASIN GAZAN mielenosoitus keräsi perjantaina kymmeniä tuhansia palestiinalaisia.

Pääministeri Ismail piti kokouksen keskeisen puheen, jossa hän toisti Hamasin vaatimukset yhteishallitukselle Fatahin kanssa ja vakuutti, ettei Hamas luovu hallituksesta eikä suostu Mahmoud Abbasin esittämään teknokraattien muodostamaan hallitukseen. Hän vakuutti, että Hamas on valmis yhteistyöhön toisten palestiinalaisryhmien kanssa, mutta ei tule tinkimään omista periaatteistaan.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas hämmentää omilla ristiriitaisilla lausunnoillaan. Hän puhuu palestiinalaisille arabiaksi ja kertoo, ettei Hamasin tarvitse tunnustaa Israelia. Hän vetoaa siihen, että PLO on tunnustanut Israelin ”de facto”, eli että Israel on tosiasia, mutta ettei Hamasin tarvitse tunnustaa Israelin oikeutta olemassa oloonsa, koska myöskään PLO ei ole tehnyt sitä. Tällä hän haluaa sanoa, ettei Israelin valtio ole laillinen ja että se voidaan laillisesti poistaa heti, kun siihen on tilaisuus.

Puhuessaan englanniksi länsimaisille kuulijoille Abbas vakuuttaa, että Hamasin tulee tunnustaa Israelin olemassa olo kuten kaksi muutakin kvartetin vaatimusta, väkivallasta luopuminen ja aiempien sopimusten noudattaminen.

PERJANTAINA IDF:n sotilaat ja palestiinalaiset kahinoivat tarkastusasemalla satojen palestiinalaisten pyrkiessä al-Aksan moskeijaan rukoustilaisuuteen. Sotilaitten oli lopulta käytettävä tainnutuskranaatteja saadakseen kiintyneet väkijoukot hajaantumaan. Kukaan ei loukkaantunut.

Lehtimajanjuhlien takia Juudean ja Samarian palestiinalaisalueet ovat täydellisessä saarrossa estääkseen terroristien pääsyn Israelin puolelle.

Lauantaina sotilaat ampuivat palestiinalaisen, joka oli asettamassa 25 kilon pommia turva-aidan viereen Kfinin kylän lähellä Samariassa Jeninistä itään.

LAUANTAI-ILTANA palestiinalaisten ampuma Kassam-raketti putosi lähelle Sderotin kaupunginjohtaja Eli Moyalin asuntoa. Se turmeli läheisiä rakennuksia, mutta kukaan ei loukkaantunut.

IDF OPEROI Gazan alueella viikonvaihteen aikana Khan Younisin lähellä etsien tunneleita.

EGYPTIN POLIISI pidätti perjantaina neljä egyptiläistä salakuljetustunnelista Gazan alueen rajalla.

Perjantaina viisi palestiinalaista jäi loukkuun heidän kaivamansa salakuljetustunnelin romahdettua Gazan ja Egyptin rajalla. Ainakin kaksi heistä sai surmansa.