Posts

Showing posts from July 29, 2007
PERJANTAI 03.08.07
1. BUSH KIIREHTII LIIKAA pyrkiessään saamaan Palestiinan valtion kasaan seuraavan vuoden aikana, toteaa Martin Indyk JP:n päätoimittajan David Horovitzin kirjoittamassa artikkelissa. Indyk toimi USA:n lähettiläänä Israelissa Bill Clintonin presidenttikaudella. Hän oli aktiivisesti mukana Clintonin johtamissa lopullista tilannetta käsittelevissä Camp Davidin neuvotteluissa vuonna 2000. Indyk toteaa, että hän poltti itsensä yrityksessä pakottaa pääministeri Ehud Barak ja PA:n puheenjohtaja Jasser Arafat sopimukseen Clintonin presidenttikauden viimeisten kuukausien aikana.
MARTIN INDYK varoittaa George Bushia tekemästä samaa virhettä viimeisen hallitusvuotensa aikana. Indyk muistuttaa, että Bush kritisoi Clintonia liiasta kiireestä, ja on nyt itse syyllistymässä samaan virheeseen. Samalla kun hän toivoo Bushille onnea, hän kritisoi Bushin hallitusta siitä, että se keskittyy pääasiassa diplomatiaan kiinnittämättä tarvittavaa huomiota kansainvälisten joukkojen tar…
TORSTAI 02.08.07
1. SAUDI ARABIA näyttää antaneen USA:n ulkoministeri Ricelle oman ”tiekarttansa rauhaan”, jota Rice yrittää nyt myydä Israelille. Se näyttää ”ilman sarvia ja hampaita”, mitä Israelilta odotetaan, jos se aikoo suunnistaa ”saudikartan” mukaan: Israelin tulee luopua kaikista 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta Juudeassa, Samariassa, Golanilla ja Gazassa ; antaa palestiinalaisten perustaa oma valtionsa pääkaupunkinaan Jerusalem ja sallia yli viidelle miljoonalle palestiinalaiselle ”pakolaiselle” paluuoikeus, jonka perusteella he saavat itse päättää, muuttavatko he alueille, joista he pakenivat vai suostuvatko he rahalliseen korvaukseen. Laitoin sanan ”pakolainen” lainausmerkkeihin, koska kaikki UNRWA:n listoilla olevat eivät ole pakolaisia.
SAUDI ARABIAN ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal kertoi tavattuaan Ricen, että saudit ovat havainneet kansainvälisen pyrkimyksen rauhaan - , mutta vasta kun he ovat saaneet Ricen kutsun Bushin ehdottamaan rauhankonferenssii…
KESKIVIIKKO 01.08.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Israeliin tänään iltapäivällä. Hän aloittaa neuvottelut välittömästi Israelin johdon kanssa. Hän vieraili edellisen kerran maassa maaliskuussa tänä vuonna.
ULKOMINISTERI Rice ja USA:N puolustusministeri Robert Gates keskittyivät Kairossa, Jeddassa ja Sharm el-Sheikhissä Irakin ja Iranin tilanteeseen sekä USA:n liittolaismaitten turvallisuuteen. He eivät juuri edistyneet pyrkiessään saamaan näitten maitten apua Irakin velkojen poistamiseksi ja yhtenäisen rintaman löytämiseksi Irakin talouden ja vakauden kehittämiseksi. Arabimaat pelkäävät sekasorron leviämisen alueelle, jos USA poistaa joukkonsa Irakista ennenaikaisesti.
RICE ilmaisi kuitenkin todenneensa määrättyä optimismia niitten maitten taholta, jotka ovat saamassa osan USA:n lupaamasta 20 miljardin USD asetoimituksista.
2. ISRAELISSA ulkoministeri Rice tulee ennakkotietojen mukaan painostamaan maan johtoa
astumaan suhteissaan palestiinalaisiin suoraan se…
TIISTAI 31.07.07
1. VASTARINTA on Palestiinan kansan laillinen oikeus miehitettynä kansana, julisti PA:n pääministeri Salaam Fayad arabiliiton neuvoston kokouksessa Kairossa maanantaina.
Vain hetkistä aiemmin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli julkistanut PA:n uuden puolueohjelman, josta sana ”vastarinta” oli jätetty tai unohtunut pois. Tämä aiheutti kärkevää kritiikkiä Fatahin johdon taholta sekä Hamasin ja Palestiinan Vastarintakomitean (PRC) taholta, jotka syyttivät Fayadia ja PA:n johtoa yhteistyöstä
Israelin kanssa ja petturuudesta, minkä johdosta heidät voidaan ja tulee teloittaa. Vastarinta on koodisana, millä tarkoitetaan kaikenlaisia hyökkäyksiä ”miehittäjää” Israelia ja sen tukijaa Yhdysvaltoja vastaan, mukaan lukien pommi-iskut ja itsemurha hyökkäykset siviilikohteisiin. Fayad yritti korjata tehtyä erehdystä Kairossa.
ETTEI ASIA UNOHTUISI, palestiinalaiset Juudeassa ja Samariassa tekivät maanantaina lukuisia hyökkäyksiä israelilaisia kohteita vastaan, joihin kuuluiv…
MAANANTAI 30.07.07
1. JORDANIAN SOTILAITA Juudeaan ja Samariaan, ehdottaa pääministeri Ehud Olmert. Hän kiittelee YK:n sotilaitten toimia Libanonin eteläosassa, mutta ei pidä asiallisena kansainvälisten länsijoukkojen sijoittamista palestiinalaisalueille. Hän myös näyttää hylkäävän ehdotuksen, joka on ollut esillä kauan aikaa, että Jordaniassa toimivia PLO:n ylläpitämiä Badr-prikaatin joukkoja sijoitettaisiin Länsirannalle. Badr-prikaatin joukot ovat vahvuudeltaan 1500 – 2000 miestä, ja he harjoittelevat erillään Jordanian armeijan joukoista.
OLMERTIN TARKOITUKSENA on tällä vahvistaa Mahmoud Abbasin asemaa, mistä näyttää tulleen Olmertin ja Bushin ”pyhä lehmä”, johon ei saa koskea, vaan jota tulee hoitaa kaikin tavoin.
Olmert ottanee esityksen keskusteltavaksi seuraavan Abbasin tapaamisensa yhteydessä.
OLMERT KEHUU, että hänellä on hyvin vakavat keskustelut Abbasin kanssa, jotka jatkuvat laaditun ohjelman mukaan ja jotka lopulta johtavat itsenäiseen Palestiinan valtioon. Gazan…
SUNNUNTAI 29.07.07
1. ISRAELIN POLIITIKKOJEN kaksinaamaisuutta valittaa Jpost sunnuntaiaamun pääartikkelissaan. Esimerkiksi artikkeli ottaa Haim Ramonin, jonka Olmert kiinnitti hallitukseensa varapääministerin ominaisuudessa. Artikkeli kertoo, että Ramon antoi lausuntonsa Libanonin II sotaa tutkivalle Winograd komitealle jo tammikuussa, mutta osia siitä julkistettiin vasta nyt.
RAMON kertoo vastustaneensa hyökkäystä Libanoniin, mutta koska hän oletti Olmertin uskottavuuden ja johtajuuden kärsivän, jos suuri osa ministereistä vastustaa häntä, hän kertoi siksi tukeneensa hallituksen istunnossa Olmertin päätöstä hyökkäyksen aloittamisesta.
Jpost pitää täysin vastuuttomana, että ministerit ja poliitikot asettavat omat tai lyhytnäköiset puolueintressit kansan edun edelle. Ramon kertoi sodan jälkeen suuresti arvostelevansa sodan lopputulosta. Jpost pitää tällaista jälkiviisautta Ramonin keinona välttää vastuuta.
JPOSTIN PÄÄARTIKKELI toteaa, että sama koskee myös Tzipi Livniä ja Shimo…