KESKIVIIKKO 01.08.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Israeliin tänään iltapäivällä. Hän aloittaa neuvottelut välittömästi Israelin johdon kanssa. Hän vieraili edellisen kerran maassa maaliskuussa tänä vuonna.
ULKOMINISTERI Rice ja USA:N puolustusministeri Robert Gates keskittyivät Kairossa, Jeddassa ja Sharm el-Sheikhissä Irakin ja Iranin tilanteeseen sekä USA:n liittolaismaitten turvallisuuteen. He eivät juuri edistyneet pyrkiessään saamaan näitten maitten apua Irakin velkojen poistamiseksi ja yhtenäisen rintaman löytämiseksi Irakin talouden ja vakauden kehittämiseksi. Arabimaat pelkäävät sekasorron leviämisen alueelle, jos USA poistaa joukkonsa Irakista ennenaikaisesti.
RICE ilmaisi kuitenkin todenneensa määrättyä optimismia niitten maitten taholta, jotka ovat saamassa osan USA:n lupaamasta 20 miljardin USD asetoimituksista.
2. ISRAELISSA ulkoministeri Rice tulee ennakkotietojen mukaan painostamaan maan johtoa
astumaan suhteissaan palestiinalaisiin suoraan seuraavalle asteelle. Perusteina Ricen vaatimuksille ovat Mahmoud Abbasin runnoma Salaam Fayadin johtama hätätilahallitus, josta on poistettu PA:n edellistä hallitusta rasittanut Hamasin jäsenyys, sekä Israelin johdon uudet aloitteet, joiden näkyvin muoto on apulaispääministeri Haim Ramonin reklamoima laaja juutalaisasukkaitten evakuointi Juudeasta ja Samariasta. USA:n poliittinen johto on seurannut tyydytyksellä Olmertin suorittamia ”luottamusta kasvattavia toimia”, joitten tarkoituksena Olmertin mukaan on Abbasin aseman vahvistaminen. Näiden myönnytysten ongelmana on se, ettei Abbasilta ole vaadittu mitään myönnytyksiä tai edes lupauksia poistaa palestiinalaisia PA:n instituutioissa ja mediassa kaikilla tasoilla juutalaisvastaisuuteen kiihottava propaganda, tai aloittaa todellinen taistelu terrorismia vastaan ja aseellisten joukkioitten julistaminen laittomiksi.
3. TOINEN TÄRKEÄ ASIA Ricen Israelin vierailun ohjelmassa on presidentti Bushin lupaama
Lähi Idän konferenssi, jonka muotoa ja sisältöä on suunniteltava huolella. Rice aloittanee keskustelunsa ulkoministeri Tzpi Livnin kanssa, jota seuraavat puolustusministeri Ehud Barak, presidentti Shimon Peres ja pääministeri Ehud Olmert. Torstaina on vuorossa Mahmoud Abbas, joka sai Moskovassa presidentti Putinin horjumattoman tuen, mikäli uutisiin on uskomista. Putin julisti, että Mahmoud Abbas on Palestiinan kansan johtaja, ja että Venäjä tulee vähentämään suhteitaan Hamasin kanssa. Tuskin uutinen oli ehtinyt tulla julkisuuteen, kun toinen uutinen kertoo, että Hamasin korkeantason delegaatio vierailee Moskovassa Khaled Mashaalin johdolla.
PUTIN HALUAA Hamasin ja Fatahin oikovan erimielisyytensä ja yhdistävän voimansa. Tämä on myös arabimaitten toivomus, jota varsinkin Saudi Arabia haluaa. Saudit tuntevat tulleensa petetyiksi niiden runnoman Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen kaaduttua, ja haluavat toistaiseksi pysytellä sivussa. Saudit kuitenkin ovat huolissaan Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman jatkumisesta, koska heille on tärkeää Libanonin ja Irakin tilanteen ratkeaminen rauhanomaisesti, sillä levottomuudet sillä rintamalla vahvistavat Iranin valta-asemaa.
4. JORDANIA EI HALUA joukkojaan Länsirannalle, mitä pääministeri Olmert esitti äskettäin. Olmertin ajatuksena oli, että arabisotilaat, niiden mukana jordanialaiset sotilaat, voisivat taistella terrorismia vastaan PA:n uuden hallituksen ja mahdollisen Palestiinan valtion valvomilla alueilla.
JORDANIAN HALLITUKSEN edustaja Nasser Judeh torjuu mahdottomana ajatuksen jordanialaisista sotilaista Länsirannalla. Judeh torjuu myös ajatuksen federaatiosta Jordanian ja Palestiinan valtion välillä. Hän vihjaa, että ajatukseen sisältyy epäily, ettei PA kykene itse johtamaan instituutioitaan ja rakentamaan omaa valtiotaan.
KVARTETIN LÄHETTILÄS Tony Blair on tiettävästi vieraillessaan äskettäin Israelissa nostanut esille ajatuksen jordanialaissotilaista Länsirannalla. Tämän rinnalla on esitys, että PLO:n Jordaniassa koulutetut Badr-prikaatin 1500 – 2000 sotilasta siirrettäisiin Länsirannalle.
Israelissa pidetään parempana, että Länsirannalle siirrettäisiin kokeneita beduiinisotilaita.
5. HAMAS JULKISTAA osia tiedusteluaineistosta, jota se sai haltuunsa Gazassa kesäkuun puolivälissä PA:n turvallisuusjoukkojen ja instituutioiden arkistoista. Tiistaina julkistetut 30 dokumenttia ovat ajalta 1994-2004, jolloin Jasser Arafat toimi PA:n puheenjohtajana.
Eräs dokumentti osoittaa, että Arafat maksoi 30 000 USD media-neuvonantajansa tyttären opintomaksuihin Lontoossa. Toisen dokumentin mukaan Arafat hyväksyi 9000 USD PA:n korkean virkailijan pojan opintomaksuihin Saksassa. Eräälle naiselle Pariisissa annettiin lahjana kaksi maalausta, arvoltaan 66 000 USD. Kansainvälisiä lahjoitusvaroja sijoitettiin erilaisiin taloudellisiin projekteihin, varsinkin Libanonissa. Eräs Fatahin virkailija Libanonissa sai satoja tuhansia USD luksustalojen ja ajoneuvojen ostamista varten. Virkailija sai 40 000 USD poikansa häitä varten ja 130 000 USD tyttärensä auton vaurioitten korjaamiseksi.
MAHMOUD ZAHAR myös paljasti, että Fatahin valvomat PA:n turvallisuusjoukot olivat sekaantuneet kaupallisiin toimiin sekä verojen keräämiseen vastoin PA:n lakeja. Niitä harjoitettiin vielä silloin, kun pääministeri Fayad toimi PA:n hallituksen talousministerinä Arafatin aikana.
FATAHIN EDUSTAJAT ovat vastavetona alkaneet kysellä, mitä tapahtui niille miljoonille USD, jotka Hamas sai kahden viime vuoden aikana Hizbullahilta ja Iranilta. (JP, Kh A Toameh)
6. KUUMA KESÄ ei kuumene pahemmaksi, toteaa pääministeri Ehud Olmert omiin tietolähteisiinsä nojautuen. Tällä hän tarkoittaa, etteivät huhut kesäsodasta pidä paikkaansa.
www.debka.com kertoo omiin tiedustelutietojensa perusteella, että Syyrian presidentti Bashar Assad siirsi suunnittelemiensa aseellisten toimien aloittamista Israelia vastaan marraskuuhun. Tämä ehkä siksi, että hän haluaa ensin katsoa, mitä Bushin Lähi Idän rauhankonferenssi saa aikaan. Debkafile kertoo myös, ettei Syyria suunnittele suurta avointa armeijoitten operaatiota vaan rajoitettuja gerillatyyppisiä tai raketti-iskuja ja terrorihyökkäyksiä Golanilla olevia Israelin sotilaallisia tai siviilikohteita vastaan.
7. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN johto on hämmentynyt PA:n pääministeri Salaam Fayadin lausunnosta, että ”vastarinta” on oleellinen osa ja oikeus palestiinalaisten arsenaalissa. Tuntuisi vähintään oikeutetulta odottaa, että PA:n johto alkaisi edes harjoitella taistelua terrorismia ja juutalaisvihaan kiihotusta vastaan.
- KAKSI VUOTTA Gush Katifista karkotuksen jälkeen juutalaiset asukkaat kärsivät edelleen työttömyydestä, asunnottomuudesta, perheen sisäisistä ongelmista sekä lasten juurettomuudesta, alkoholin ja huumeiden käytöstä ja koulunkäyntinsä keskeytyksistä. Evakuointijallituksen tilaston mukaan työttömyys on 37 %, avioliittojen särkyminen kasvussa ja nuoret tuntevat vihamielisyyttä Israelin yhteiskuntaa kohtaan kieltäytyen velvollisuuksistaan ja asepalveluksesta. Hallitus käyttää 5-7 miljoonaa NIS vuodessa heidän sosiaalisten ongelmiensa hoitamiseen.
- SATAKUNTA Nahal Haredi jalkaväkeen kuuluvaa sotilasta ovat ihmeissään asepalveluksensa suoritettuaan, ettei heitä ole kutsuttu vuosittaisiin kertausharjoituksiin toisten reserviläisten tapaan. Heidän armeijalle lähettämänsä kirje tulee vain pari päivää sen jälkeen, kun puolustusministeri Ehud Barak totesi, että Israelin puolustusvoimat (IDF) on tulossa armeijaksi, joka edustaa vai puolta kansasta runsaitten kieltäytymisten vuoksi. IDF:n tilaston mukaan 1989 syntyneistä yksi neljästä juutalaisesta välttää asepalveluksen. Nahal Haredi asevelvollisia reserviläisiä on 1400, jotka ovat suorittaneet 2 vuoden ase- palveluksen, mutta joista vain harvat ovat saaneet kutsun kertausharjoituksiin.
- ISRAELIN KUUMUUS tappaa. Monet asukkaat näyttävät olevan epätietoisia siitä, että tunniksi suljettuun, ikkunat kiinni väännettyyn, autoon jätetty lapsi kuolee kuumuuteen ja veden puutteeseen. Ainakin kaksi lasta on kuollut ja muutama taistelee hengestään sairaalassa tästä johtuen. Lisäksi ainakin pari samoilijaa on vuoristossa menehtynyt tai sairastunut nestevajauksen vuoksi.
- LIKUDIN puheenjohtajavaalit pidetään 14. elokuuta. Ehdokkaina ovat Binyamin Netanyahun lisäksi Moshe Feiglin ja Danny Danon. Likudin vaalikomitea keskusteli pitkään ja hartaasti, voidaanko Feiglinin ehdokkuutta hyväksyä, kuten lopulta tapahtui. Monet ovat todenneet vaalit tarpeettomiksi, koska Netanyahun voittoa pidetään selvänä, minkä Feiglin jämäkästi kumoaa. JP:n Sh Cl Frenkel kertoo artikkelissaan, että Olmertin hyvä ystävä Yoram Karshi, jonka sisar Shula Karshi toimi Olmertin toimistopäällikkönä, esitti kuuden hengen vaalipaneelissa Mishal Ben-Aminin jättämän Feiglinin vaalikelpoisuuden kieltävän valituksen hylkäämistä. Tämän Frenkel epäilee olleen Kadiman juoni Nertanyahun valinnan häiritsemiseksi. Feiglin haluaa juutalaisen lain koko valtion lainsäädännön pohjaksi, mitä monet vastustavat.
- SISÄMINISTERI Meir Sheetrit haluaa pitävän aidan Egyptin rajalle kasvavan laittoman muuttajavirran estämiseksi. Päivittäin kolmisen sataa pääasiassa Afrikassa syntynyttä ihmistä tulee rajan yli. 300 heistä on pakolaisia Sudanista, suurin osa etsii työtä ja turvallisuutta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019