Posts

Showing posts from September 26, 2010
PERJANTAI 01.10.10

1.Obaman hallituksen taholta kielletään, että se olisi antanut lupauksia useista eduista,
jos Israel suostuu jatkamaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakennuskieltoa vielä kahden kuukauden ajan. Torstaina julkisuuteen päästetyn tiedon mukaan Obama lähetti Netanyahulle kirjeen, jossa hän lupasi USA:n tukevan IDF:n joukkojen valvontaa Jordanjoen-laaksossa, hyväksyä Israelin turvallisuusvaatimukset mukaan lukien aseitten salakuljetuksen estäminen PA.n alueille sekä terroristien soluttautuminen Israelin puolelle. Lisäksi kirjeessä luvattiin yhteistyötä turvallisuuskysymyksissä sekä lisätä 3 miljardin apupakettia Israelin puolustuskyvyn nostamiseksi. Kirjeessä luvattiin taivuttaa Israel ja arabimaat keskusteluun alueellisesta turvallisuusarkkitehtuurista Iranin aiheuttama uhan alla. Yksi lupaus oli, että USA estää veto-oikeudellaan Israelille epäedulliset julkilausumat YK:ssa ja sen elimissä.
Kirjeestä kertoi julkisuudessa David Makovsky Washingtonin Lähi Idän pol…
KESKIVIIKKO 29.09.10

1. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman esitteli YK.n yleiskokouksessa eilen oman käsityksensä rauhanprosessista ja sen mahdollisuuksista. Hänen näkemyksensä poikkeaa pääministeri Netanyahun käsityksistä ja odotuksista, joskin yhtäläisyyttäkin esiintyy. .
LIEBERMAN esitteli YK:n yleiskokouksessa Israelissa tunnetut teesinsä, joka kaikista syytöksistä ja puheen ajoituksesta huolimatta sai runsaat aplodit puheen kuulijoilta.

LIEBERMANIN lähtökohtana on toteamus, etteivät palestiinalaiset ole valmiit rauhaan Israelin kanssa. Siksi hän kehottaa sopimaan pitkäaikaisesta siirtymäajan sopimuksesta, jolla suhteet järjestellään odoteltaessa uuden sukupolven nousemista uusin ajatuksin. Hän vakuutti, ettei hän tarkoita väestön vaan rajojen siirtoa siten, että Israelin arabikaupungit liitetään PA:n hallintaan ja juutalaiskaupungit vihreän linjan itäpuolella liitetään Israeliin. Hän esitteli esimerkkejä vastaavista toimista maailmalla: Itä Timor, entinen Jugoslavia, ja Tsekkoslov…
TIISTAI 28.09.10

1. RAUHANKESKUSTELUISSA – jos suoria keskusteluja Israelin ja PA:n välillä voidaan
kutsua noin ylevällä nimellä – on meneillään aikalisä, jos sallitaan tällainen urheilutermi tässä yhteydessä. PA:n puheenjohtaja Abu Mazen alias Mahmoud Abbas mutustelee asiaa yrittäen kerätä kaikki mahdolliset irtopisteet, mitä siitä vielä voidaan kiskoa. Hänen ilmiselvä tarkoituksensa on saada näyttämään, että se on Israel joka estää keskustelujen jatkumista kieltäytyessään suostumasta hänen vaatimuksiinsa – ja saada maailma uskomaan, että asia on näin. Tätä hän selvitti YK:ssa ja Amerikan juutalaisjohtajien aterian yhteydessä ja edelleen Pariisissa, jossa hän löysikin yllättävän otollisen maaperän. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy, jonka oma asema keikkuu kuin kiikkulauta, julisti naama osaaottavissa kurtuissa, että ”setlementit ovat laittomia ja ne täytyy poistaa”, niin juutalaista sukujuurta kuin hän väittääkin olevansa.
Toisaalta eipähän se juutalaisuus estä myymästä perintöoik…
MAANANTAI 27.09.10

1. EHTOO JA AAMU, ensimmäinen päivä Juudean ja Samarian rakennuskiellon loppumisen jälkeen, eikä taivas ole pudonnut, vaikka monet sillä pelottelivat.
PA:n johto antaa edelleen yhtä ristiriitaisia lausuntoja kuin se on tehnyt aina, mikä osoittaa, että järjestön sisällä velloo monenlaisia mielipiteitä.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas jatkaa valheellisten lausuntojensa levittämistä maailmalla, ja yhtenä hänen ”uudelleen koulutuksensa” kohteena ovat juutalaisjärjestöt. Viimeksi hän puhui juutalaisten kirjailijoitten ja intellektuaalinen kokouksessa Pariisissa sunnuntaina. Hän jatkoi siellä YK:n yleiskokouksessa aloittamaansa kovaa linjaa.
”Se on joko rauha tai setlementit. Jos se on rauha, se tulee keskustelujen kautta. Jos Israel ei valitse sitä, se tarkoittaa ajan haaskausta, mahdollisuuksien tuhlaamista,” hän selvitteli asiaa.
Abbasilla on ohjelmassaan tapaaminen Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn kanssa.

LONTOOSSA ilmestyvän arabilehden Al-Hayat siteerasi Abbasin…
SUNNUNTAI 26.09.10

1. TÄNÄÄN keskiyöllä päättyy Netanyahun julistama ja septetin vahvistama 10-kuukauden moratorium, rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Kaikki seuraavat henkeään pidätellen, toiset vahingoniloisesti, tilanteen kehittymistä. Amerikkalaiset, jotka ovat panostaneet paljon aikaa ja suhdetoimintaansa suorien keskustelujen jatkumiseksi, pyrkivät viimeiseen asti välttämään neuvottelujen katkeamista kompromissiratkaisun löytämiseksi.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi Amerikan juutalaisjohtajien tarjoamilla päivällisillä olevansa varsin joustava avainkysymyksissä, jopa niin sovitteleva, että hänen epäiltiin – muslimilta kiellettynä - sortuneen maistelemaan miestä väkevämpää. Epäilyjä vahvisti hänen seuraavana päivänä YK:n yleiskokouksessa pitämänsä puhe, jossa hän esitteli kaikki entiset valheelliset syytöksensä Israelia kohtaan. Se oli taitavasti rakennettu kiihotuspuhe, tarkoitettu ilmeisesti kehitysmaitten edustajille, joista useimmat eivät tunne t…