Friday, September 26, 2008

PERJANTAI 26.09.08
1. PALESTIINAN AUKTORITEETTI (PA) yrittää taas epätoivoisesti vakuuttaa maailmalle, että Temppelivuori on muslimien eikä siellä koskaan ole ollut juutalaista Temppeliä.
PALESTINIAN MEDIAWATCH (PMW) on kääntänyt Fatahin valvomassa TV:ssä esitetyn musikaalin, joka kiistää juutalaisten oikeuden Temppelivuorelle ja varoittaa, että juutalaiset suunnittelevat al-Aksa moskeijan tuhoamista. Musikaali kiihottaa palestiinalaisia puolustamaan moskeijaa, jonka nimi merkitsee ”etäisin”, ja jonka paikalta muslimitarinan mukaan profeetta Muhammad ratsasti taivaaseen el-Burak ratsullaan. PMW:n suorittaman musikaalin tekstin käännöksestä vastaavat Itamar Marcus ja Barbara Crook.
SYYSKUUN 23. päivänä esitetyssä musikaalissa sanotaan mm: ”Oi te Sionin lapset, kaivakaa niin paljon kuin haluatte ja tuhotkaa tahtonne mukaan, mutta kuviteltua Temppeliänne ette tule löytämään, al-Aksa on meidän. Oi muslimit, al-Aksa on meidän, al-Aksa on meidän.”
Musikaalissa toivotaan uuden Saladinin astumista esiin, joka 1187 valloitti Jerusalemin ristiretkeläisiltä. Tällä tarkoitettaneen islamin messiasta, mahdia.
ITAMAR MARCUS kertoo, että musikaalia on esitetty sekä PA:n että Hamasin virallisella TV-kanavalla viimeisen 18 kuukauden ajan, ja että se on osa yhtäjaksoista vihakampanjaa Israelia ja juutalaisia kohtaan. Toisaalta siinä kiihotetaan palestiinalaisia nousemaan puolustamaan Temppelivuorta ja siellä olevaa al-Aksa moskeijaa.
INN KERTOO asiaa koskevassa artikkelissaan, että muslimien tapa kiistää juutalaisten Temppelien sijainneen Temppelivuorella sotii muslimien korkeimman neuvoston julkaisemaa matkaesitettä vastaan vuodelta 1925, joka yksiselitteisesti kertoo juutalaisten Temppelistä Temppelivuorella ja myös ns. Salomonin talleista, joita sen mukaan käytettiin kaatopaikkana, mutta jonne muslimit muutama vuosi sitten rakensivat Lähi Idän suurimman moskeijan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/127772
2. VOIN TARJOTA VAIN TOIVOA, sanoi USA:n presidentti George Bush tavatessaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin YK:n yleiskokouksen aikana Washingtonissa torstaina. Bush on kaiken aikaa hiljalleen vähentänyt aktiivisuuttaan ja suuria lupauksiaan, joita hän aiemmin esitti eri suuntiin. Tilaisuutta pidetään Mahmoud Abbasin jäähyväis-käyntinä Valkoisessa Talossa. Ennen tilaisuutta pidetyssä lehdistötilaisuudessa molemmat esittivät lyhyen puheen median edustajille, mutta eivät vastanneet kysymyksiin. Bush oli anteeksipyytelevän tuntuinen todetessaan toivovansa, että rauhanprosessi jatkuu hänen seuraajansa aikana ja sanoi ymmärtävänsä Abbasin turhautumisen keskustelujen hitaasta edistymisestä. Bush lupasi jatkaa ponnistelujaan sopimuksen onnistumiseksi vajaan neljän kuukauden aikana, joita hänellä enää on käytettävissä presidentin ominaisuudessa. Bush olisi halunnut edes jonkinlaisen periaatejulistuksen yhteisymmärryksestä, jota olisi voitu esittää YK:n yleiskokouksen aikana, mutta eri syistä johtuen se ei toteutunut. Olmertin hallituksen sisäiset ongelmat ja pääministerin henkilökohtaiset vaikeudet lienevät olleen osasyitä, mutta suurimmat esteet tulivat PA:n neuvottelijoitten epärealistisista vaatimuksista.
ABBASIN aiempi neuvonantaja Ghaith al-Omari kutsui tapaamista huoltotoimeksi ilman näkyviä päätöksiä ja tuloksia. Hän sanoi sopimuksen aikaansaamisen mahdollisuuksien olevan vähäiset, mutta totesi prosessin jatkuvuuden palvelevan molempia osapuolia. Eri tahoilta onkin arvailtu, että PA:n vanhalle kaartille nykyinen sopimukseton tilanne jatkuvine keskusteluineen sopii erinomaisesti niin kauan, kuin rahaa virtaa sen kassoihin. (JP)
3. ISRAEL laati 450 nimeä käsittävän listan palestiinalaisvangeista, jotka se on valmis vapauttamaan Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Listan nimistä puolet sisältyy siihen 350 – 450 nimen listaan, jonka Hamas esitti aiemmin vaatimuksenaan. Kansanedustaja Haim Ramonin (Kadima) johtama komitea alensi Israelin aiempia kriteerejä, joilla määriteltiin vangit, joilla on verta käsissään ja joita pidetään vaarallisina. Lista esitetään pääministeri Olmertille tänään, ja jos hän hyväkyy sen, se lähetetään Egyptin Shalitin vapauttamiskeskusteluista vastaaville viranomaisille. Keskustelut ovat olleet kuolleessa pisteessä Hamasin hylättyä Israelin aiemmat tarjoukset. Hamas on sittemmin lisännyt vaatimuksiaan. Sen vaatimuksiin kuuluu 450 nimen listan lisäksi 550 vankia sekä kaikkien alaikäisten ja naisten vapauttaminen. Myös kaikkien elinkautiseen tuomittujen vapauttamista on vaadittu. Shalit kidnapattiin kesäkuussa 2005, minkä jälkeen häntä on pidetty tuntemattomassa olinpaikassa, eikä punaisen ristin tai muiden kansainvälisten järjestöjen edustajia ole päästetty vierailemaan hänen luonaan, kuten kansainväliset säännöt määräävät. Shalitin syntymäpäivän aikoihin Hamasin edustaja kehui Shalitin elinoloja paratiisimaisiksi, sillä hänen sallitaan jopa käydä välistä ulkoilmassa. (JP)
4. PROFESSORI Zeev Sternhell, joka haavoittui lievästi hänen asuintalonsa sisäänkäynnin edessä räjäytetystä putkipommista torstaina, tunnetaan vasemmistolaisista mielipiteistään, eikä oikeistolaisista, kuten eilen raportissani virheellisestä lähteestä johtuen mainitsin. Sternhell on ollut aktiivinen Peace Now järjestössä, ja hän vastustaa kiivaasti juutalaisten asutustoimia Juudeassa ja Samariassa.
STERNHELL, 73 poliittisen tieteen professori Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa, vietiin Shaare Zedek lääkintäkeskukseen Jerusalemissa. Hän sai pommin siruista haavoja jalkoihinsa, mutta hänen vointinsa on hyvä. Pommi-iskun jälkeen hänen asuintalonsa läheltä löydettiin lentolehtinen, jossa luvattiin 1.1 miljoonaa NIS Peace Now järjestön jäsenen surmaamisesta.
JERUSALEMIN poliisista kerrotaan, että tapaus on ilman epäilyksiä askel hyökkäysten aloittamiseksi Israelin vasemmistolaisia vastaan, mutta tutkimuksia jatketaan.
Professorin naapurit kuulivat pommin räjähdyksen ja näkivät hänen liikkuvan kauhistuneena pihassaan omin jaloin iskun jälkeen. He pitävät Sternhelliä sosiaalisena ja miellyttävänä naapurina ja olettivat, että kysymys täytynee olla ideologiasta. Hänen kerrotaan saaneen uhkaussoittoja usean kuukauden ajan.
POLIISI määräsi henkivartijan Peace Now järjestön pääsihteeri Yuval Oppenheimerille. Poliisi suoritti myös tarkastuksia Oppenheimerin asunnon läheisyydessä.
STERNHELL ei ole Peace Now järjestön jäsen, mutta osoittaa kaikin tavoin tukevansa sen ideologisia päämääriä, joihin kuuluu juutalaisten karkottaminen Juudeasta ja Samariasta.
MONET kansanedustajat ovat tuominneet pommi-iskun ja pelkäävät tämän merkitsevän oikeiston ja vasemmiston välisten erimielisyyksien kiihtymistä. Hallituksen muodostajaksi nimetyn Tzipi Livnin nojautuminen entistä näkyvämmin vasemmistoon ei lupaa hyvää. (JP)
5. AMERIKAN perus- ja yläluokkien opetuksissa käytetyissä oppikirjoissa on Juutalais- ja yhteiskuntatutkimuksen instituutin (IJCR) suorittaman tutkimuksen mukaan viitisensataa virhettä ja epätarkkuutta ja jopa tahallista propagandaa. Tutkimusten tulokset julkaistiin kirjan muodossa nimellä ”the Trouble with Textbooks”. Oppikirjoja käytetään USA:n 50:ssä osavaltiossa, ja kymmenet miljoonat perus- ja yläasteen opiskelijat käyttävät niitä.
TUTKIMUKSEN mukaan oppikirjoissa annetaan hyvin virheellisiä tietoja sekä kristinuskosta, juutalaisuudesta, että Lähi Idästä yleensä Iran mukaan lukien.
OPPIKIRJOISSA Jeesus Kristus kuvataan ”palestiinalaisena nuorukaisena, joka perusti kristinuskon”. Tekstissä annetaan juutalaisista hyvin ylimalkainen kuvaus, eikä mainita mitään juutalaisten ja Israelin maan yhteenkuuluvuudesta. Sen mukaan oppilaat saavat paremman kuvan juutalaisterroristeista ennen Israelin perustamista kuin arabiterrorismista juutalaisia vastaan sen jälkeen. Tekstin mukaan arabivaltiot ovat aina halunneet rauhaa eivätkä missään vaiheessa halunneet sotaa Israelin kanssa; ja se oli Israel joka karkotti arabit pakolais-leireihin, eivät arabihallitukset toiveikkaine lupauksineen nopeasta voitosta. Juutalaispakolaisista arabimaista Israelin itsenäisyysjulistuksen jälkeen ei mainita mitään.
JUUTALAISET kuvataan lakia kirjaimellisesti noudattaviksi ilman henkeä ja inhimillisyyttä. Kymmenen käskyä kuvataan ”Moraalilaiksi, jotka Mooses väittää saaneensa heprealaisten Jumalalta Jahvelta”.
Samassa yhteydessä kerrotaan muhamettilaisuudesta, että ”Koran on Islamin pyhä kirja, jonka Muhammed sai jumalalta”, ilman ehdollista määrettä ”väittää saaneensa”. Islamista kerrotaan oppikirjoissa suurella hartaudella ja kunnioituksella ja unohdetaan, että tarkoitus on opettaa uskonnoista eikä ylistää yhtä uskontoa.
KIRJAN TEKIJÄT kuulunevat siihen kasvavaan joukkoon länsimaisia oppineita, jotka pyrkivät kaikin tavoin välttämään muhamettilaisten loukkaamista langeten jopa totuuden ja historian vääristelyyn ja toisaalta alistuen vapaaehtoisesti dhimmi-asemaan ja sharia-lain tuloon.
http://www.joelstrumpet.com/?p=1493 , http://www.joelstrumpet.com/?p=1481
Seuraava englanninkielinen artikkeli kertoo entisen muslimin kertomuksen islamin todellisista päämääristä. http://www.joelstrumpet.com/?p=1494#more-1494
6. UUTISOTSIKOITA
- JP:n artikkeleita on hallinnut viikon ajan Beatles-mania Sir Paul McCartneyn konsertin takia Tel Avivissa torstai-iltana.
- EU:n näkemyksen mukaan Israel ei yksin pysty estämään Iranin ydinaseen valmistusta. Olmert pyysi USA:n apua ilmaiskuun Irania vastaan, mutta Bush kieltäytyi. Nyt Israel neuvottelee uudelleen kehitteillä olevan F-35 koneen hankkimiseksi. Niillä on pystysuora nousu ja –laskeutumisominaisuus.
- Puolustusministeri määräsi kaikkien uusien talojen suojahuoneisiin asennettaviksi suodatinlaitteet bio-kemiallisen hyökkäyksen varalta.
- USA:ssa odotetaan kauhulla, mikä on seuraava luhistuva pankki. Kongressi tutkii esitystä 700 miljardista, joilla pitäisi rauxmmwuixmhoittaa tilannetta, tarve on 2-3 triljoonaa USD. Tarkkailijat hämmästelevät vauhtia, millä fasismi nousee valtaan USA:ssa, kuten se nousi Sakassa 1929 pörssiromahduksen jälkeen. Myös väkivallan ja mielenosoitusten pelätään kasvavan ihmisten epätoivon saavuttaessa sietokykynsä rajat ja tilanteen riistäytyessä viranomaisten käsistä. http://www.joelstrumpet.com/?p=1499

Thursday, September 25, 2008

TORSTAI 25.09.08
1. VENÄJÄ vetäytyi pois korkeantason Iranin tilanteen keskusteluista, jotka oli tarkoitus pitää torstaina. Tämän uskotaan vaikeuttavan YK:n turvallisuusneuvoston uusien sanktioitten asettamista Irania vastaan, koska Iran kieltäytyy yhteistyöstä IAEA:n tarkastajien kanssa. Venäjä on kiristänyt lähinnä USA:n vastaista asennettaan vastalauseena sen kriittisestä ja Venäjää syyttävästä asenteesta sen asevoimien tunkeuduttua Georgiaan, mitä Venäjä kutsuu osaksi rauhanturvaoperaatiota Etelä-Ossetiassa ja Abkhaziassa.
VENÄJÄN ulkoministeriön edustaja Andrei Nesterenko sanoi lausunnossaan: ”Emme näe mitään tulta, mikä pakottaisi meidät syrjäyttämään kaiken muun ja keskittymään Iranin ydin-suunnitelman käsittelyyn keskellä kiireistä viikkoa YK:n yleiskokouksen aikana. Päinvastoin, on olemassa paljon kiireisempiä kysymyksiä – esimerkiksi tilanne Afganistanissa ja Afganistanin-Pakistanin rajalla – mutta läntiset kumppanimme eivät jostain syystä kiirehdi keskustelemaan niistä.”
VENÄJÄN tiukentunut asenne on isku USA:lle, joka näkee tässä Georgian tilanteen ylikiehumisen seurauksia, mutta USA:n edustaja vakuuttaa, että tämäkin kriisi on vain elettävä läpi. USA halusi Georgian tilanteesta huolimatta säilyttää korrektit työskentelysuhteet Venäjän kanssa, mikä nyt näyttää vaikeutuneen huolestuttavasti.
Venäjän uusi asenne on isku myös Ranskaa kohtaan, joka neuvotteli tulitauon Georgian ja Venäjän välille. Nyt peruutetun tapaamisen oli järjestänyt Ranskan presidentti Sarcozy.
ISRAELIN LÄHETTILÄS YK:ssa Gabriela Shalet kertoi JP:n toimittajalle, että sikäli kuin hän asiaa ymmärtää, tämä lopetti Iranin vastaiset sanktiot. Hän kertoi olleensa erityisen hämmästynyt Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin saamasta lämpimästä vastaanotosta YK:n yleiskokouksessa, jonka jäsenet seuraavana päivänä yhtä lämpimästi tervehtivät Israelin presidentti Shimon Peresiä. Shalet rauhoitteli kuitenkin todetessaan, että todellinen tilanne nähdään YK:n yleiskokouksen jälkeen, kun varsinainen työskentely alkaa. Hän valitti sitä, että Iranin ydinasesuunnitelma edistyy kaiken aikaa, ja mikä pahempaa, Iran on valmis jakamaan tietouttaan ja asettaan toisille, mikä saattaa Israelin suureen vaaraan Hizbullahista alkaen pohjoisessa Hamasiin etelässä.
SHALET ei uskonut, että Venäjä vetäytyisi pois myös kvartetin (USA, Venäjä, YK ja EU) perjantain tilaisuudesta, koska se haluaa säilyttää paikkansa siellä, missä Lähi Idästä päätetään, ja toiseksi Venäjä tarjoaa Lähi Idän rauhankonferenssia Moskovassa marraskuussa. Israelin edustaja toteaa, ettei Israelilla ole mahdollisuuksia vaikuttaa Venäjän jähmettyneeseen asenteeseen.
Toinen Israelia edustava virkailija totesi, että YK:n turvallisuusneuvosto voi pyrkiä saamaan aikaan kovempia sanktioita Irania vastaan, mutta niitä tulisivat vastustamaan Venäjä ja Kiina, minkä johdosta lauselma läpäisisi äänestyksen luvuin 9 puolesta 7 vastaan. Hän arveli, ettei Venäjä käyttäisi veto-oikeuttaan, sillä asia ei koske suoraan Venäjän intressejä. Aiemmat turvallisuusneuvoston päätöslauselmat Irania vastaan on hyväksytty yksimielisesti. (JP)
2. ISRAELIN presidentti Shimon Peres esitti oman puheenvuoronsa YK:n yleiskokouksessa tyylikkäästi pitkäaikaisella rutiinilla ja kokemuksella antautumatta samantapaiseen mudan heittelyyn, jossa Iranin presidentti kunnostautui. Peres esitti muutamia aforismejaan, joilla hän pyrkii kiteyttämään sanomansa helpommin muistettavaan joskin toisinaan monitulkintaiseen muotoon.
”IRAN on vaaraksi koko maailmalle”, hän kertoi. ”Teheran yhdistää pitkänmatkan ohjukset ja lyhyenkantaman mielen. Se on raskaana tragedioista”, Peres riimitteli.
PERES sai lämpimät aplodit YK:n yleiskokouksen läsnäolijoilta astellessaan puhuja-korokkeelle. Hän syytti puheessaan Irania uraanin rikastamisesta ydinasetta varten ja pitkänmatkan ohjusten rakentamisesta pommin kuljettamiseksi, minkä kaiken presidentti Ahmadinejad kielsi omassa puheessaan ja haastattelulausunnoissaan. Ahmadinejad kertoi CNN:n Larry King Live ohjelmassa, että ”uskonnollisista syistä meidän tulee vastustaa minkä tahansa massatuhoaseen valmistusta ja käyttöä.” Hän kutsui Israelia ei-tervetulleeksi vieraaksi, ja miehittäjäksi.
SYYTTÄESSÄÄN Iranin presidenttiä YK:n yleiskokouksen käyttämisestä anti-semitistisiin hyökkäyksiin Peres otti taskustaan mustan kipan (jarmulke, kalotti) sovittaen sen päähänsä kesken puhettaan osoittaakseen, ettei hän ollut korokkeella vain kansanjohtajana, vaan myös juutalaisen kansan edustajana. Hän toivotti edustajille ”shanaa tovah”, hyvää uutta vuotta Breslaun rabbi Nachman sanoin, joissa toivotaan ”sotien ja verenvuodatuksen lopettamista maailmasta”.
USA:n presidenttiehdokkaat ottivat myös kantaa Iranin ydinasesuunnitelmiin ja Iranin presidentin Israelin tuhoa vaativiin lausuntoihin tuomiten ne hävyttöminä ja pettymyksellisinä. USA:n juutalaisjärjestöt eivät oikein osaa päättää keskellä presidenttikamppailua, miten suhtautua Iraniin, sillä mielet jakautuvat myöntyvyyspolitiikkaa ajavan Baruck Obaman ja kovempaa linjaa ajavan John McCainin kesken. Jotkut sanoivat toivovansa, että presidentti Bush löytäisi jonkun ihmeratkaisun hatustaan, jolla ongelma voitaisiin hoitaa.
PERES sivusi puheessaan myös kysymystä rauhankeskusteluista palestiinalaisten kanssa todeten, ettei sopimusta voida saada aikaan kuluvan vuoden aikana, mutta sanoi uskovansa, että ensi vuonna keskustelut saadaan onnelliseen päätökseen. Hän muistutti yleiskokousta myös Hamasin kidnappaamasta IDF:n sotilaasta Gilad Shalitista todeten, että Hamas vain pahentaa eristyneisyyttään ja alennustilaansa pitäen häntä panttivankinaan. (JP)
3. ISRAELIN YLEINEN TURVALLISUUSPALVELU (Shin Bet) esittää lain muuttamista, jolla voitaisiin vaikuttaa terroritekoja Jerusalemissa suunnittelevia ja tekeviä Israelin henkilökortin omaavia terroristeja vastaan. Tällainen sininen henkilökortti oikeuttaa liikkumaan rajoituksetta Jerusalemissa ja kaikkialla Israelissa. Shin Bet esittää taloudellisia sanktioita terroristien perheille sekä heidän asuntonsa hajottamista. Toiseksi Shin Bet valittaa, että tällaisen Israelin henkilöllisyyskortin omistaja on tuotava tuomarin eteen 24 tunnin kuluessa, muut rikolliset 96 tunnin kuluessa. Shin Betin edustaja toteaa, että 24 tuntia on liian lyhyt aika kuulustelujen ja tutkimusten suorittamiseksi, minkä johdosta epäiltyä vastaan esitettävien pitävien syytteiden esittäminen on vaikea tai mahdotonta. Täten oikeus voi määrätä pidätetyn vapautettavaksi, mikä vaikeuttaa jatkotutkimuksia, ja miesjahti on aloitettava alusta.
Shin Betin uudet suositukset paljastettiin keskiviikkona.
VUODEN 2008 alusta lähtien viranomaiset ovat pidättäneet lähes 250 Itä Jerusalemin arabia epäiltyinä terrorismista tai sen suunnittelusta. Vuonna 2007 pidätettiin 37 ja vuonna 2005 vain 9 Itä Jerusalemin arabia samasta syystä epäiltyinä.
Taloudellisiin sanktioihin voisivat kuulua talon hajottamisen ohella Israelin kansallisen vakuutusinstituutin kansalaisille antamien etuisuuksien poistaminen.
Ongelmaa lisää se, että osa Jerusalemin arabilähiöistä on aidattu itäpuolelle, minkä johdosta Jerusalemiin niistä tulevat joutuvat kulkemaan turva-aitaan tehtyjen porttien kautta. Poliisi valittaa, ettei sillä ole mahdollisuuksia tutkia jokaista autoa sekä miehistön puutteen että käytännön vaatimusten vuoksi pitkien autojonojen välttämiseksi. Lisäksi monet siellä asuvat tulevat Länsi Jerusalemin puolella asuvien autoissa. Tällaisia lähiöitä ovat Suafat ja varsinkin sen pakolaisleiri, Jebel Mukaber, Anata, Sur Bahir ja Isawiya. Poliisi pyytää lisää henkilökuntaa varsinkin näihin arabilähiöihin. Suafat on ongelmallinen, sillä sitä hoitaa YK:n alainen UNRWA, vaikka yli 50 % sen 87 000 asukkaasta eivät ole pakolaisia. (JP)
4. KOLMEA ARABIA Itä Jerusalemista syytettiin kahden poliisin murhasta kahdessa erillisessä terrori-iskussa Jerusalemissa tänä vuonna, paljasti Jerusalemin poliisi eilen. Terrorisolua johti Khalil Adnan Abu-Sneina, 21, Anatan lähiöstä. Toiset kaksi syytettyä ovat Mahmad Julani , 21 Shuafatin pakolaisleiristä, ja Louis Abu Nigma, 24 Shuafatin pakolaisleiristä. Lisäksi kaksi muuta poliisia haavoittui terrori-iskussa.
Abu-Sneina, jonka isä pidätettiin 1981 ja tuomittiin elinkautiseen sotilas Avraham Deutschin murhasta 1978 ja Yosef Moscovitchin murhasta 1979, vapautettiin vankienvaihdon yhteydessä palestiinalaisten kanssa 1985.
Abu-Sneina perusti kaksi terrorisolua, kolmesta viiteen jäsentä kussakin, sekä Jerusalemiin että Hebroniin. Hänellä oli myyntikoju lähellä Herodeksen kahvilaa vanhassa kaupungissa, josta hän suunnitteli operaatioitaan.
Syytetyillä oli useita muitakin suunnitelmia Jerusalemissa. He suunnittelivat murhaavansa poliisiupseerin; kidnapata turvallisuusvirkailijan; ampua poliisipartiota Almog-risteyksen luona lähellä Suolamerta; tulittaa bussia Ranskalaisen kukkulan lähellä sekä tulittaa rajan-ylityspaikalla Hebronissa.
JERUSALEMIN poliisi toteaa, että kaupungin 750 000 asukkaasta joka kolmas on arabi, eikä ole mahdollisuutta valvoa kaupungin jokaista 270 000 arabia.
NELJÄ PALESTIINALAISTA pidätettiin eilen iltapäivällä heidän ajettuaan puskutraktorin pysäköityjä autoja vasten työntääkseen ne tiesulkua vartioivien sotilaitten päälle. Sotilaat ampuivat varoituslaukauksia ilmaan ja pidättivät syylliset. Tämä tapahtui Maaleh Levonan juutalaiskylään johtavan tien tarkastuspisteessä puolivälissä Ramallahia ja Nablusia. Kukaan ei loukkaantunut . Toisessa tilanteessa palestiinalainen yritti puukottaa sotilasta Hawaran tiesululla lähellä Nablusia. 16-vuotiaalla palestiinalaisella oli 10 sm:n veitsi. Estääkseen hapon heittämisen sotilaitten kasvoille heidät varustetaan tarkastuspisteissä suojalaseilla. (JP)
EGYPTIN rajavirkailijat käyttivät räjähteitä sulkeakseen salakuljetustunneleita Gazan rajalla. Räjähdyksessä sai surmansa viisi salakuljettajaa, joitten ruumiit kaivettiin esiin eilen.
TERRORIVAROITUKSESTA huolimatta 7000 israelilaista haluaa lomalle Siinaille uudenvuoden päivänä, eikä puolustusministeri Ehud Barak halua sulkea rajaa. (JP)
Eilen Pariisista Israeliin matkalla olleessa koneessa ilmoitettiin olevan pommin. Kone laskeutui kuitenkin turvallisesti, mutta kentällä käynnistettiin varotoimet ja kaksi IAF:n konetta lensi matkustajakonetta vastaan. Israelin turvallisuusvirkailijat ovat lisänneet varotoimiaan, koska terroristien epäillään suunnittelevan iskuja israelilaiskohteisiin kotona tai ulkomailla joko lähi päivinä tai jotain suuren luokan iskua lokakuun aikana. (JP)
ÄÄRIOIKEISTOLAISEKSI määritelty professori Zeev Sternhell haavoittui lievästi häntä vastaan laukaistun putkipommin sirpaleista. Media kertoo, että poliisi suhtautuu liian hölläkätisesti oikeistolaisia vastaan suunnattuihin rikoksiin. Kuin vastauksen tähän poliisi päätti asettaa henkivartijan äärivasemmistolaisen Peace Now johtajan Yariv Oppenheimerin turvallisuuden takaamiseksi. Meretzin kansanedustajat syyttävät oikeistoa. (Ynetnews)

Wednesday, September 24, 2008

KESKIVIIKKO 24.09.08
1. KAHDEN VALTION PERIAATTE on kestämätön, totesi aiempi kansallisen turvallisuus-neuvoston johtaja kenraalimajuri (res.) Giora Eiland raportissaan Washingtonin Instituutin Lähi Idän ohjelma-konferenssissa viikonvaihteen aikana.
”Israel eivätkä palestiinalaiset todellisuudessa kaipaa perinteistä kahta valtiota – eikä arabimaailma – varsinkaan Jordania ja Egypti – myöskään kannata sitä”, hän kirjoitti artikkelissaan. ”Paholainen on tavallisesti yksityiskohdissa, mutta vastoin yleistä luuloa se istuu tässä tapauksessa sen perusteissa.” Hän perusteli kantaansa todeten, että Israel on luvannut antaa kaiken, mitä se pitää turvallisuuden kannalta mahdollisena, mutta se ei tyydytä edes palestiinalaisten vähimmäisvaatimuksia, jotka se voi poliittisesti hyväksyä. Hän kysyy retorisesti: ”Jos me nyt tarjoamme sopimusta samoin perustein kuin aiemmin, miten voimme kuvitella voivamme uudistaa neuvottelut odottaen onnistuvamme tällä kertaa?”
EILAND viittasi aiempiin neuvotteluihin ja varsinkin Clintonin viimeiseen tarjoukseen, jonka pääkohdat olivat lähellä tulla hyväksytyiksi vaatien vain pientä hiomista julkilausuntoa varten.
Hän totesi, ettei vain sopimus sellaisenaan ole hyväksyttävissä, vaan ettei sen toteuttaminen käytännössä ole mahdollista viitaten suureen määrään juutalaisia asukkaita Juudeassa ja Samariassa, jotka tulisi asuttaa uudelleen, kuten myös turvallisuusnäkökohtiin.
VAIHTOEHTONA Eiland esittelee kahta ratkaisumallia.
ENSIMMÄISEKSI EILAND esittää, että Egypti antaa 600 neliökilometriä maata Negevistä, joka liitetään osaksi Gazan kaistaa, jotta sen asukkailla olisi tarpeeksi tilaa lisääntyä ja kasvaa. Vastapainoksi Israel antaisi Egyptille kaistan maata Negevin raja-alueelta sekä tunnelin Egyptin alueelta Jordaniaan.
TOISEKSI Eilan esittää, että Jordania ottaisi turvallisuusvastuun Juudeasta ja Samariasta. Hän perustelee ehdotustaan sillä, että Israel katsoo välttämättömäksi tarpeeksi voimakkaan sotilaallisen valvonnan alueella varmistamaan, etteivät islamilaiset ääriainekset saa jalansijaa siellä. Tämän hän katsoo olevan elintärkeä myös Jordanialle, koska samat ainekset uhkaavat myös Jordanian turvallisuutta.
EILAND myöntää, etteivät hänen ehdotuksensa ole saaneet virallista tukea kyseessä olevilta valtioilta, mutta yksityisissä keskusteluissa myös saudit ovat nähneet niiden mahdollisuuden. Konferenssissa mukana olleet Jordanian edustajat teilasivat esitykset suoralta kädeltä. (JP)
2. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qureia kertoi median edustajille eilen, että jos rauhankeskustelut eivät johda sopimukseen, palestiinalaiset tulevat turvautumaan toisiin keinoihin, ja tässä yhteydessä Qureian mukaan ”kaikki vastarinnan muodot ovat laillisia”. Palestiinalaisten retoriikassa vastarinnalla tarkoitetaan aseellista taisteluja, johon kuuluu väkivalta siviilejä ja sotilaita vastaan sekä terrorismi eri muodoissaan, myös itsemurhaiskut. Hän tosin myöhemmin pyrki lieventämään lausuntoaan selittäen, ettei palestiinalaisilla ole muita mahdollisuuksia, mutta ettei se välttämättä tarkoita väkivaltaa vaan poliittista taistelua. QUREIA SANOI vastustavansa – kuten myös Mahmoud Abbas – Olmertin esittämää periaatejulistusta ennen vuoden loppua, jossa todettaisiin saavuttu edistyminen ja ne kohdat, joissa sitä ei ole vielä saavutettu. Olmertin tarkoituksena oli sitoa tällä seuraavan hallituksen kädet, ettei se voisi luistella käydyistä keskusteluista. Toisaalta Olmert esitti siihen liitettäväksi presidentti Bushin kirjeen, jossa hän vakuuttaisi USA:n tuen sopimukselle.
QUREIA oli huolestunut keskustelujen jatkumisesta Israelin hallituksenvaihdon johdosta, mutta Livni vakuutti eilisessä tapaamisessa, että keskustelut jatkuvat kuten ennenkin.
LIVNI ESITTI vastalauseensa hänestä piirretystä pilapiirroksesta, joka julkaistiin PA:n virallisessa Al-Hayat al-Jadida lehdessä, josta kerroin eilen. Livni kertoi Qureialle, etteivät tämänkaltaiset toimet ainakaan lisää keskinäistä luottamusta. Jos Livni olisi halunnut toimia oikein, hänen olisi pitänyt esittää uhkavaatimus, että kaikki yhteydet PA:n kanssa katkaistaan, kunnes PA on esittänyt hyväksyttävän anteeksipyynnön ja toimet lehden toimitusta vastaan. Tämä lienee kuitenkin liikaa vaadittu myönnytyspolitiikan edustajalta.
MAHMOUD ABBAS vaatii lopullista kokonaisratkaisua, joissa luetellaan kaikki sovitut kysymykset, myös Jerusalemin osalta, mitä Shas-puolue ehdottomasti vastustaa.
VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon sanoi eilisessä luennossaan Tel Avivissa, että PA menetti kultaisen tilaisuuden allekirjoittaa periaatesopimus Israelin kanssa, mutta että ”Abbas sai pelkokohtauksen eikä uskaltanut tarttua tilaisuuteen”. Julkisuudessa esitetään spekulaatioita, että Livni voi siirtää rauhankeskustelujen vastuun Ramonille. (JP)
3. LABOUR-JOHTAJA Ehud Barak vakuuttaa auttavansa yhteishallituksen muodostamisessa. Tämä sotii vakavasti hänen aiempia lausuntojaan vastaan kuten myös niitä tietoja vastaan, joiden mukaan hän työskentelisi Netanyahun kanssa yhteisen rintaman muodostamisesta Likudin kanssa Kadiman vallan murtamiseksi ja uusien vaalien järjestämiseksi. Barakin toiminta on oudon tempoilevaa. Hän kannattaa yhtä asiaa voimallisesti, mutta hylkää sen ja alkaa kannatta toista joskus jopa aivan päinvastaista asiaa. Täten lienee ymmärrettävissä hänen päätöksensä v. 2000 vetää kaikki IDF:n joukot pois Libanonin eteläosasta, jonka seurauksena käytiin Libanonin kakkossota kaikkien muine menetyksineen. Siitä alkoi Israel voittamattomana pidetyn armeijan maineen laskeminen, mitä varsinkin Iran ja Hizbullah ovat Syyrian myötäileminä käyttäneet tehokkaasti propagandasodassaan.
NETANYAHU ilmoitti eilen, ettei hän voi mennä hallitukseen, joka luopuu Golanista ja jakaa Jerusalemin. Hän vakuutti, ettei Likud pidä oikeana sitä, että pieni ryhmä, 35 000 Kadiman äänestäjää, ovat kaapanneet itselleen oikeuden päättää Israelin tulevaisuudesta. Netanyahu vaatii uusia vaaleja, mitä hän pitää tärkeimpänä asiana nykyisessä vaarallisessa tilanteessa. Israelin medialle tyypilliseen tapaan Livni esiintyy nyt kaikkialla, mutta Netnayahun puhetta tuskin löytää muitten artikkeleitten joukosta.
LIKUDIN KANSANEDUSTAJAT syyttävät Livniä, että parissa vuorokaudessa hän oli rikkonut kaikki asettamansa kriteerit olla taipumatta puolueitten taloudellisiin vaatimuksiin ja poliittisiin kiemuroihin. Gideon Saar sanoi, että Livni on luvannut Shasille nostavansa lapsilisien määrää sen vaatimalle tasolle. Jerusalemin kysymys on toinen Shasin vaatimus, mutta se näyttää nyt syrjäytyneen. Shas lieneekin käyttänyt sitä vain julkisivunsa koristeluun. (JP)
4. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad piti eilen YK:ssa odotetun puheensa, eikä sen sisältö poikennut hänelle tyypillisestä retoriikasta. Hän vakuutti kaikelle kansalle, että Iranin ydinteollisuus toimii pelkästään rauhanomaisia tarkoituksia varten. Samalla hän esitti vaatimuksen, että YK:n valtioitten ydinteollisuutta valvova elin IAEA lähettäisi tarkkailijansa kaikkiin niihin maihin, joilla on ydinaseita, mutta varsinkin Yhdysvaltoihin ja Israeliin. Hän perusteli tätä sillä, ettei mikään instanssi valvo niiden ydinteollisuutta ja ydinpommien varastointia. Hän esitti syytöksen, että sionistit valvovat Yhdysvaltoja petollisella, monimutkaisella ja joutavalla tavalla. Hän esitti, että pieni joukko hämäräperäisiä sionisteja on taivuttanut Euroopan valtiot Islamilaista Tasavaltaa vastaan taloudellisen voimansa ja vallanhimonsa ansiosta.
AHMADINEJAD vakuutti, että sekä USA että Israel ovat menossa vararikkoon ja tuhoon. ”Tänään sionistinen hallitus on lopullisen romahduksen partaalla”. Yhdysvaltoja hän kehotti rajoittamaan sekaantumisensa omien rajojensa sisäpuolelle. Hän tarjosi Iranin apua USA:n talouden kohentamiseksi, jos se muuttaa aiemman käyttäytymisensä ja palaa rauhaan. Palestiinalaisia hän kehotti suorittamaan kansanäänestyksen haluamastaan itsenäisestä valtiosta. Yhdysvaltoja hän syytti Irakin alistamisesta siirtomaakseen saadakseen valvontaansa sen öljyvarat. (JP)
5. ISRAELILAINEN diplomaatti, entinen YK:n lähettiläs Dore Gold johtaa diplomaattien , aktivistien ja lakiasiaintuntijoitten ryhmää, joka tutkii mahdollisuuksia aloittaa oikeustoimet Iranin presidentti Mahmoud Ahamadinejadia vastaan. He ovat laatineet 70 sivua käsittävän anomuksen, jossa vaaditaan Ahmadinejadin syyttämistä kiihotuksesta ja kansanmurhasta. Anomuksen liitteissä esitetään hänen lukuisia lausuntojaan ja puheitaan, joissa selkeästi esitetään anomuksen perusteet. Anomuksen tarkoituksena on syyttää Amadinejadia myös sotarikoksista. Asiaa koskevan konferenssin aikana USA:n entinen YK:n lähettiläs Richard Hoolbrok vaati Ahmadinejadin YK:n puheen mitätöimistä. Hän totesi, että vaikka anomus ei saisikaan laajaa kannatusta YK:n jäsenvaltioissa, sanoilla on kuitenkin oma merkityksensä.
Hän viittaa omaan isoisäänsä, joka Hampurissa luki Hitlerin ”Mein Kamf” teoksen ja otti sen vakavasti, vaikka monet muut eivät sitä tehneet.
AUSTRALIAN PÄÄMINISTERI Kevin Rudd kannattaa anomusta, samoin Kanadan pääministeri. Muita anomuksen allekirjoittajia olivat Ruotsin apulaispääministeri Per Ahlmark, jota pidetään kansanmurhateorian asiantuntijana, sekä professori Gregory Stanton, joka johtaa Cambodian kansanmurhaprojektia. (ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemissa sunnuntai-iltana 23 ihmistä haavoittaneen 19-vuotiaan Kassem al-Mughrabin isä vakuuttaa, että tapaus oli liikenneonnettomuus ja ettei hänen poikansa ollut terroristi. Terroristi kuitenkin kiihdytti autonsa vauhtia ennen iskua ja ajoi suoraan jarruttamatta ihmisjoukkoon. Hänen isänsä aikoo viedä asian Haagin tuomioistuimeen, ellei IDF ja poliisi tutki tapausta. (JP)
- Olmert vakuuttaa, että ainoa tapa estää tämän kaltaiset terroriteot Jerusalemissa on eristää kansat toisistaan, eli jakaa kaupunki. Tätä voisi pitää rotuerotteluna ja vastoin kansainvälistä käytäntöä. (JP)
- Juudeasta ja Samariasta, varsinkin Nablusista ja Hebronista, valuvat joet ovat vaarallisesti saastuneita, koska jätevedet pumpataan niihin puhdistamattomina.

Tuesday, September 23, 2008

TIISTAI 23.09.08
1. RAUHANKUMPPANIN viimeisimpiä toimia rauhan edistämiseksi.
ISRAELILAISAUTOILIJOITTEN kivitykset ja palopommien heittelyt niitä vastaan Israelin maanteillä sekä juutalaisten puukotusyritykset alkavat kyllästyttää rauhankumppania. Siksi tarvitaan uusia tapoja entisten ohella aktiivisuuden osoittamiseksi.
YITZHARIN juutalaiskylään tunkeutunut palestiinalainen, joka sytytti yhden omakotitalon tuleen ja puukotti 9-vuotiaan juutalaispojan sairaalakuntoon, teki pian uuden yrityksen osoittaakseen, miten hän kumppanuuden näkee. Tällä kertaa IDF:n sotilaita oli paikalla, ja he aloittivat tulituksen miestä vastaan surmaten hänet. Miehellä oli mukana veitsi ja palopommi. Yitzharin kylän asukkaat näkevät ”jumalallisen suojelun varjelleen heitä veriteoilta”.
ARABINAISET katsoivat, etteivät he halua jäädä jälkeen miehistään. Veitsin tehdyt sotilaitten puukotusyritykset ovat yleensä epäonnistuneet. Siispä turvauduttiin toiseen keinoon, johon arabinaiset ovat joutuneet tutustumaan omassa yhteisössään: Heitetään syövyttävää happoa sellaisen naisen kasvoille, joka häpäisee muslimiperheen kunniaa epätyydyttävällä pukeutumisellaan. Tämä keino on varma, koska se jättää pysyvät arvet häpäisijän kasvoille.
PARIN VIIMEISEN päivän aikana on sattunut pari tapausta, joita Hawaran tarkastuspisteen kautta kulkeva nainen on kokeillut syövyttävän hapon heittämistä tarkastavan sotilaan kasvoille. Viimeinen tapahtui maanantaina. Arabinainen käytti ns. ihmisystävällistä linjaa Hawaran tarkastuspisteessä Lähellä Nablusia. Tämä linja on tarkoitettu lääkintähoitoa ja muille nopeaa ylitystä tarvitseville, eikä tarkastusta suoriteta siellä kovin perusteellisesti jos ollenkaan. Maanantaina nainen heitti syövyttävää happoa linjaa valvovan sotilaan kasvoille. Arabinainen pidätettiin kuulusteluja varten, mutta sotilas vietiin välittömästi sairaalaan, jossa hänet leikataan tänään. Hän on vaarassa menettää toisen silmänsä.
EILEN ILLALLA yhdentoista aikaan arabimies ajoi Jerusalemissa autonsa tahallisesti ryhmään sotilaita ja siviilejä Kikar Tzahal aukiolla lähellä Jaffaporttia. Kaikkiaan 23 ihmistä haavoittui, ainakin kaksi heistä hengenvaarallisesti. Tänä aamuna 13 heistä oli vielä sairaalassa. Suurin osa haavoittuneista oli tykistön sotilaita, jotka olivat ”Selichot” rukousmatkalla Jerusalemissa ennen juutalaisten korkeasti pyhien päivien alkamista.
Sotilaitten mukana ollut luutnantti ampui BMV-autoa ajaneen terroristin kuolleeksi. Terroristi oli kotoisin Itä Jerusalemista ja hänellä lienee siten ollut Israelin henkilökortti. Israelissa vaadittiin, että terroristin koti tulee tuhota välittömästi. Poliisi sanoo, ettei sillä ollut etukäteisvaroitusta terroriteosta, ja että tällaisia on lähes mahdoton torjua etukäteen.
KULUNEEN kesän aikana sattui Jerusalemissa kaksi tapausta, joissa arabimies ajoi varastamallaan puskutraktorilla pitkin katuja tuhoten autoja ja pyrkien ruhjomaan jalankulkijoita. Ensimmäisessä iskussa kolme ihmistä kuoli ja useita haavoittui. Toisessa terroristi saatiin pysäytettyä ajoissa. (JP, Ynetnews)
2. IAEA:N PÄÄJOHTAJA Mohamed ElBaradei puhui tällä kertaa selvällä englanninkielellä sen, minkä useimmat Iranin ydinsuunnitelmien toteutumista seuraavat ovat tienneet tai ainakin epäilleet kaiken aikaa. Pääjohtaja kertoi IAEA:n puolivuotiskokouksessa eilen, ettei hän voi tehdä lopullista päätöstä, peitteleekö Iran jotain elementtejä ydinsuunnitelmiensa toteuttamisessa, mutta hän sanoi tämän verran: ”Olen erittäin huolestunut tavasta, millä Iran jatkaa järjestön kivittämistä”. Hän vaati, että Iranin tulee antaa todellista informaatiota suunnitelmistaan 35 valtion muodostamalle IAEA:n hallitukselle epäilysten hälventämiseksi. Tarkkailijat luonnehtivat ElBaradein lausuntoa harvinaisen suoraviivaiseksi, ellei peräti julkeaksi. Hän myös hylkäsi Iranin esittämän väitteen, että IAEA pyrkii tutkimuksillaan paljastamaan Iranin sotilaallisia salaisuuksia todeten: Järjestö ei ole kiinnostunut sellaisista, mutta se tarvitsee ajantasolla olevaa informaatiota ydinmateriaaleista, ettei niitä käytetä ydinpommin valmistamiseen. Ilman tällaista tietoa järjestö ei pysty määrittelemään kadoksissa olevan uraanimäärän kohtalosta ja käyttämisestä, hän selitti.
FYYSIKKO ja entinen IAEA:n tarkastaja David Albright totesi, että Iran on lisännyt sentrifugien määrän 4000:en , jotka pystyvät toimimaan 85 %:n teholla. Hän arvioi, että Iran on jo rikastanut uraania 1000 paunaa, joka on lähellä minimäärää 1500 paunaa, mikä tarvitaan 45-60 paunan uraanimäärän rikastamiseksi ydinpommin valmistamiseksi. Hän arvioi, että jos sentrifugit jatkavat ilman keskeytyksiä, tämä määrä rikastettua uraania saavutetaan kuuden kuukauden kuluessa. Pommin rakentaminen voi viedä muutaman kuukauden, korkeintaan vuoden ajan, Albright arvioi. (JP)
3. NEW YORKIN kaupungissa järjestettyyn mielenosoitukseen Iranin presidentti Mahmoud Abbasin osallistumista YK:n yleiskokouksen istuntoon ja Iranin ydinsuunnitelmaa vastaan osallistui tuhansia opiskelijoita ja aktivisteja. Tilaisuuden olivat järjestäneet Amerikan juutalaisjärjestöjen konferenssin presidentit, yhtyneet juutalaisjärjestöt sekä New Yorkin UJA federaatio. Tilaisuuden puhujiksi oli kutsuttu Hillary Clinton, joka lupautui mukaan, mutta satuaan tietää, että myös republikaanien varapresidenttiehdokas Sarah Palin oli kutsuttu, Hillary kieltäytyi minkä jälkeen järjestäjät peruuttivat Palinin osanoton. Israelissa Palinin puheen peruuttamista pidetään lähes skandaalimaisena. Järjestäjät ovat pyrkineet selittämään, ettei tilaisuutta oltu tarkoitettu poliittiseksi, mutta miksi he sitten pyysivät demokraattista puoluetta lähettämään edustajansa? Tällä toimenpiteellä kuitenkin menetettiin tilaisuus saada korkeantason viesti lähetetyksi maailmalle, millaista vaaraa ydinase Iranin ”pähkähullun” johtajan käsissä edustaa. Mielenosoittajat kantoivat useita plakaatteja, joissa hyökättiin presidentti Ahmadinejadia vastaan, mutta myös plakaatteja, joissa tuettiin McCainin ja Palinin valintaa USA:n hallituksen johtoon.
Tilaisuuteen osallistuivat myös Knessetin puhemies Dalia Yitzik, Nathan Sharansky sekä nobelilla palkittu Eli Wiesel.
IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuu YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona. Torstaina hän osallistuu yleiskokouksen nigaragualaisen presidentin Miguel d´Esoto Brockmannin kanssa illallisille, jonka tarjoavat mennoniitit ja quaker-järjestöt USA:ssa. (JP)
4. ISRAELIN presidentti Shimon Peres antoi odotetusti hallituksen muodostamistehtävän Kadiman puheenjohtajaksi 431 äänen enemmistöllä kyseenalaisesti valitulle Tzpi Livnille. Peres viivytti USA:n matkaansa voidakseen kuulostella puolueitten edustajien mielipiteitä, kuten säännöt vaativat, mutta tarkkailijat toteavat, että Peres olisi aivan hyvin voinut ilmoittaa ennen puolueitten edustajien tapaamistakin, että hänen valintansa on Livni. Tarkkailijat toteavat, että samat miehet, jotka nostivat Shimon Peresin presidentiksi, auttavat nyt Livnin nousemista pääministeriksi.
TILANNE Israelissa on sellainen, että vasemmiston arabimyönteistä politiikkaa ajavat johtavat lähes kaikkia merkittäviä instituutioita. Knessetin puhemies Dalai Yitzik on yksi; presidentti Peres on toinen; pääministeri Olmert oli kolmas ja nyt jos Livni seuraa häntä, hän on kolmas; ja korkeimman oikeuden presidentti Dorit Beinish on neljäs. Lisäksi Israelin oikeuslaitos ja poliisi ovat perinteisesti hyvin vasemmistomyönteisiä.
Tällä kokoonpanolla pystytään varmistamaan, ettei mikään hallituksen ohjelmalle vieras idea pääse sotkemaan suunnitelmia.
5. PALESTIINAN AUKTORITEETIN virallinen lehti Al-Hayat al-Jedida julkaisi Livnistä pilapiirroksen, jossa hänet kuvataan tiukkailmeisenä madonnana kädessään verta-tihkuva tikari. Kuvan vasemmalla laidalla näkyy osia vankilan ristikoista, vartiotorneista ja turva-aidasta, oikealla laidalla teräsketjusta riippuva avain sekä valkoinen rauhankyyhkynen, joka sovittaa kaulaansa hirttosilmukkaan. (www.jffra.com, PMW www.pmw.org.il)
ANALYYTIKOT ovat alkaneet arvioida, mitkä ovat Tzipi Livnin poliittiset ja yhteiskunnalliset ansiot. Plussan puolelle ei näytä löytyvän juuri mitään. Livniin sovitetaan luonnehdintaa ”näkymätön”, millä haluttaneen kertoa, ettei Livni ole uskaltanut kertoa mielipiteistään, jos hänellä niitä on ollutkaan. Hän ei ilmoittanut vastustavansa Libanonin sotaa hallituksen istunnossa eikä varsinkaan sen viimeisten päivien tarpeetonta hyökkäystä. Hän ei uskaltanut erota hallituksesta vastalauseena sille, ettei Olmert eronnut Wino-raportin julkistamisen jälkeen. Livni oli sen sijaan täysin rinnoin mukana Gazan juutalaisasukkaitten karkottamisessa. Journalisti Barry Chamish kertoo kiertokirjeessään Jpostin artikkelista, jossa siteerataan Livnin antamia tietoja Kadiman suunnitelmista Gush Katifin asukkaita varten.
Chamish julkisti osia siitä kirjassaan ”Eviction” (Pavilion Press 2005).
- Keskitysleirejä perustetaan niitä varten, jotka kieltäytyvät lähtemästä vapaaehtoisesti
- Juutalaiset tullaan asuttamaan uuteen paikkaan
- Evakuointia vastustavien omaisuus takavarikoidaan valtiolle
- Evakuointia vastustavien lapset kootaan leireille uudelleenkasvatusta varten
- Lasten vanhempia syytetään lasten asettamisesta vaaralle alttiiksi.
Evakuoinnin vastustajia pidätettiin ja pidettiin vankiloissa kuukausimäärin ilman oikeuden-käyntiä. Keskitysleirejä rakennettiin Negeviin epäinhimillisiin olosuhteisiin. Niihin on sijoitettu laittomasti Egyptistä Israeliin tulleita pakolaisia. (JP)
6. ISRAELIN tärkein uutinen on uuden hallituksen muodostaminen. Livni oli pyytänyt Netanyahua mukaan, mitä Likudissa pidetään pateettisena. Shas vaatii vain lisää rahaa suurperheille sekä sitä vastustavan talousministeri Roni Bar-Onin eroa. Barak taiteilee kahden halun välillä, ollako vai ei, Livni tarjoaa hänelle omaa paikkaansa. Livnin uskollisimmat kannattajat ovat marxilainen Meretz ja arabipuolueet. Kadimasta häntä kannattanee puolet, koska toinen puoli kannattaa Shaul Mofazia, jota Livni kosiskelee mukaan luvaten mitä vain Shaul pyytää. Israelin tilanne on nyt vaarallisimmassa vaiheessaan, maalta puuttuu kestävä ja luotettava hallitus sekä uskottava johtaja.

Monday, September 22, 2008

MAANANTAI 22.09.08
1. IRAN ON puolivälissä tai vähän sen alle ensimmäisen ydinpommin rakentamisessa, arvioi IDF:n sotilastiedustelun tutkimusjohtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz puhuessaan hallituksen sunnuntain istunnossa. Hän ei halunnut antaa tarkkoja päivämääriä, koska Iran on saavuttanut lopullisen tavoitteensa, mutta arvioi, että se on tuottanut lähes puolet tarvittavasta rikastetusta uraanista. Iranilla on 4000 toimivaa sentrifugia, jotka käyvät kiihdytetyllä tahdilla prosessin nopeuttamiseksi.
BAIDATZ arvioi, etteivät enempää YK:n turvallisuusneuvoston asettama järjestö IAEA kuin USA ja Euroopan valtiotkaan ole sanottavasti pystyneet vaikeuttamaan Iranin suunnitelmien toteuttamista eikä uskonut neljänsien sanktioitten juuri muuttavan tilannetta.
BAIDATZ selitti, että Iranin usko länsivaltojen heikkouteen vahvistaa sen päättäväisyyttä jatkaa valitsemallaan tiellä vastalauseista välittämättä. Iranilaiset pelaavat aikaa, joka näyttää toimivan heidän edukseen, sillä mitä kauemmin he saavat jatkaa suunnitelmiensa toteuttamista, sitä lähempänä he ovat tilannetta, joka on peruuttamaton.
BAIDATZ selitti, että Iran pyrkii syventämään vaikutusvaltaansa lähi alueella ennen kaikkea Syyrian sekä terrorijärjestöjen kuten Hizbullah ja Hamas kautta, joille se toimittaa aseita ja koulutusta sekä myös tukee niitä taloudellisesti. Toiseksi Iran tukee Irakissa amerikkalaisia joukkoja vastaan taistelevia kapinallisia, mikä vahvistaa sen asemaa johtavana ääriainesten taistelujen tukijana. Alueen ”maltilliset” turvautuvat pääasiassa retoriikkaan, hän arvioi. (JP)
2. GAZAN TILANTEESTA Baidatz arvioi, että suhteellinen rauhantila on jatkunut Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välillä, mutta että turvallisuusvirkailijat ovat havainneet tiettyä Hamasin ja Jihadin suhtautumisen heikentymistä tulitauon pitävyyteen. Sen alusta lähtien Gazasta on ammuttu Israeliin 15 rakettia ja 13 kranaattia. Tästä huolimatta Gazan terrorijärjestöt suunnittelevat hyökkäyksiä Israeliin, hän arvioi. Ne soluttavat terroristejaan Siinaille, josta ne pääsevät huonosti valvotun rajalinjan yli Israelin puolelle joko terrori-iskuja tai sotilaitten kidnappaamista varten.
TULITAUKOSOPIMUS Israelin ja Hizbullahin välillä solmittiin Egyptin välityksellä kesäkuun 19. päivänä 2008. Hamas on käyttänyt rauhantilaa hyväkseen kouluttaen ”sotilaitaan” pääasiassa israelilaisten entisten kylien raunioilla, joihin se on rakentanut harjoituskenttiä ja rakennelmia. Toiseksi se salakuljettaa aseita ja räjähteitä Egyptistä, mitä egyptiläiset rajavartijat eivät ole pystyneet lopettamaan USA:sta saamistaan tunnelien etsintään kehitetyistä laitteista huolimatta. Eilen tiedotettiin kahden palestiinalaisen kuolleen kaivamansa tunnelin sorruttua ja haudattua heidät maan sisään. Israel vaatii, että Egypti lähettäisi rajavartijansa salakuljettajien perään Siinain sisäosaan, jossa salakuljettamiseen erikoistuneet beduiiniheimot asuvat.
BAIDATZ kertoi, ettei hän nähnyt edistystä Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluissa. Päin vastoin hän katsoi, että Hamas on koventanut vaatimuksiaan tajuttuaan, että sillä on mahdollisuus saada lisäetuja vankinsa kautta. (JP)
3. RAUHANKESKUSTELUISTA Israelin ja PA:n välillä Baidatz kertoi, ettei PA ole lieventänyt vaatimuksiaan pääkysymyksissä, palestiinalaispakolaisista, rajoista, setlementtien rakentamisesta ja tulevaisuudesta sekä Jerusalemista.
Hän viittasi palestiinalaisneuvottelijoitten usein toistamiin toteamuksiin, ettei mitään ole sovittu ennen kuin kaikki kohdat on sovittu.
OLMERT yritti taivuttaa Abbasin suostumaan periaatteeseen, ettei Jerusalemista virallisesti keskustella ennen kuin vasta aivan viimeisenä aikana. Tällä Olmert pyrki säilyttämään hallituksensa yhtenäisyyden, koska Shas pitää hallituksessa pysymisensä ehtona sitä, ettei Jerusalemista neuvotella. Tässä asiassa on ollut omituinen moraalinen ristiriita, sillä sekä PA:n neuvottelijat että Livnikin ovat todenneet jo kauan sitten, että Jerusalem on ollut kaiken aikaa esillä keskusteluissa, mitä Shasin johto ei ole suostunut tajuamaan. (JP)
4. ”IRAN MURSKAA kädet jokaiselta, joka yrittää vahingoittaa sen ydinlaitoksia. Yrittäköön kuka tahansa pienimmässäkään määrin vahingoittaa Iranin laillisia intressejä, rajoja tai pyhää maata, aseelliset voimamme murskaavat hänen kätensä ennen kuin hän ehtii painaa liipaisinta,” vakuutti presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuessaan armeijan paraatissa. Puhe esitettiin suorana Iranin virallisessa televisiossa. Termillä ”laillisilla oikeuksilla” tarkoitetaan Iranin retoriikassa maan ydinteollisuutta.
AHMADINEJAD vakuutti, että Iranille asetetut sanktiot vain auttavat sitä saavuttamaan riippumattomuutensa ulkomaisesta avusta. Hän kehotti niitä, jotka asettavat Iranille toistuvia sanktioita, avaamaan silmänsä tajutakseen Iranin tekniset saavutukset. Hän totesi, ettei nyt ole aika osoittaa heikkoutta vihollisia kohtaan ja katsoi, että sanktiot ovat parhaimmillaan vain osa psykologista sodankäyntiä Iranin kansaa vastaan.
SOTILASPARAATI oli järjestetty Iranin ja Irakin välillä 1980 alkaneen sodan muistoksi, jota kesti 8 vuotta ja joka raunioitti kumpaakin maata.
Paraatissa esiteltiin Iranin uudenaikaisimpia ohjuksia, mukana Shihab-3 ja Ghadr. Sotilas-kuorma-autoon oli kiinnitetty suuri juliste: ”Israel tulisi hävittää universumista.”
Entinen IDF:n komentaja Moshe Yaalon sanoi, että Ahmadinejad on verrattavissa Hitleriin ja häntä tulisi kohdella samalla tavoin. Yaalon arvioi, että Iran on vielä mahdollista pysäyttää sanktioitten avulla, mutta viimeisenä keinona hän suosittaa sotilaallisia iskuja. (JP)
5. YKSI VALTIO kahta kansaa varten, näyttää saavan entistä suurempaa kannatusta palestiinalaisten keskuudessa, vaikka tarkkailijat arvioivatkin, että kysymys on enemmän neuvottelutaktiikasta ja Israelin painostamisesta. Mutta PA:n pääneuvottelija rauhan-keskusteluissa Israelin kanssa Ahmed Qureia puhuu siitä toistuvasti, joten se ei voine olla pelkästään taktiikkaa.
TÄMÄ IDEA yhdestä valtiosta oli palestiinalaisten tavoitteena siihen saakka, kun Jasser Arafat omaksui kahden valtion periaatteen taktisena suunnitelmana. Hän lähti siitä ennen tuloaan Gazan rannikolle, että tukialueen saaminen Israelin alueelta palvelee lopullista tarkoitusta koko Israelin maan kaappaamiseksi joko luonnollisen kehityksen tai aseellisen taistelun kautta. Arafat puhui siitä, että naisen kohtu toimii palestiinalaisten taktisena aseena, koska palestiinalaisten syntyvyysluvut ovat suuremmat kuin juutalaisten.
PALESTIINALAISET ovat käyttäneet demografiaa myös propagandavälineenä, sillä sen virallisissa rekisteritiedoissa ei huomioida ulkomaille muuttaneita tai kuolleita ja kaikki ennusteet tehdään vuosia sitten tehtyihin väestöennusteisiin perustuen mm. väestön lisääntymisestä, mitkä eivät enää pidä paikkaansa.
MYÖS ISRAELISSA Juudean, Samarian ja Gazan alueitten luovuttamista ja juutalaisten karkottamista niistä ajavat tahot viimeisiä hallituksia myöten ovat käyttäneet tätä demografian pelkoa saadakseen juutalaiset kannattamaan ideaansa kahdesta valtiosta. He ovat kieltäytyneet hyväksymästä uusia tutkimuksia, joilla palestiinalaisten määrän ylittäminen juutalaisiin nähden lähitulevaisuudessa osoitetaan perättömäksi. Palestiinalaisten lisääntyminen naista kohti on selvästi pienenemässä, kuten esim. Jerusalemin itäalueitten tilastot osoittavat, ja samalla syntyvyys juutalaisnaista kohti on kasvanut.
YHDEN VALTION kannatus ei tiedustelujen mukaan oli kovin suuri, mutta se on selvästi nousussa, ja myös Mahmoud Abbas on alkanut toistaa sitä varteenotettavan vaihtoehtona. Abbasin kanta perustuu havaintoon, ettei israelilaisasukkaitten määrä ja heidän rakentamisensa Juudeassa ja Samariassa osoita laskua. Päin vastoin, siellä elävä väestö lisääntyy nopeammin kuin muualla maassa ja uusien asuntojen rakentaminen kasvaa.
Israelilaisten asukkaitten lukumäärä Juudean ja Samarian 1967 sodassa vapautetuilla alueilla lienee nykyisin n. 285 000, ja kuten jo huomioitiin, kasvaa nopeasti.
6. HALLITUSNEUVOTTELUT ovat jatkuneet eilen ja tänään. Mielenkiinnolla odotettu Labour-johtaja Ehud Barakin ja Tzipi Livnin välillä antoi tarkkailijoille aiheen määrättyyn optimismiaan, vaikka erimielisyyksiä tuskin voitiin poistaa.
Erään uutisen mukaan presidentti Shimon Peres on siirtänyt USA:n matkaansa päivällä voidakseen hoitaa eri puolueitten edustajien tiedustelut ennen matkaansa ja suositella hallituksenmuodostajaa.
UUTISTIETOIHIN perustuen puolueitten kannat Livnin johtamaan hallitukseen ovat ristiriitaisia. Vain Kadima, Meretz ja eläkeläisten puolue esittivät Peresille suosittelevansa Livniä. Shas ei suositellut ketään, kuten ei myöskään NU/NRP. Labourin edustaja esitti Barakin nimittämistä hallituksen muodostajaksi, vaikka Barak ei ole Knessetin jäsen eikä siten voi päästä pääministeriksi, mutta edustajat katsoivat esteen voivan poistua lakia muuttamalla. PÄÄOPPOSITIOPUOLUE Likud suositteli puheenjohtajaansa Binyamin Netanyahua. . Israel Beiteinu ei nimennyt ketään.
OIKEISTOPUOLUEET Likud ja NU/NRP sekä Israel Beiteinu suosittelivat uusia vaaleja kolmen kuukauden sisällä.
Peres käynee loput puolueista läpi ennen illan hämärtymistä, minkä jälkeen hän tehnee päätöksensä suosittelemastaan hallituksen muodostajasta.
7. UUTISOTSIKOITA
- Shaul Mofaz ei ole ilmoittanut eroavansa hallituksesta, eikä hän voi enää erota siitä, koska se muuttui eilen toimenpidehallitukseksi.
- Libanonin oppositiojohtaja Samir Geagea syyttää Hizbullahia, että kieltäytyessään luopumasta aseistaan se estää maan kehittymistä.
- Turismiministeri Rehavam Zeevin murhan suunnittelija ja johtaja v. 2001 Majdi Rahima Rimawi tuomittiin elinkautiseen + 80 vuotta vankeuteen.
Lämpötilat, JSM: Ma: 21-29; Ti: 21-31; Ke: 16-26; To: 15-23 C-astetta, vaihtelevaa pilvisyyttä.

Sunday, September 21, 2008

SUNNUNTAI 21.09.08
1. LABOUR-JOHTAJA Ehud Barak ja oppositiojohtaja Binyamin Netnayahu (Bibi) tapasivat lauantai-iltana keskustellen taktiikasta Kadiman uuden puheenjohtajan valinnan ja uuden hallituksen muodostamisen johdosta. Kuten voi arvata, Livnin leirissä seurattiin tilanteen kehitystä hyvin epäluuloisesti. Livni jopa heitti Barakille herjan, että jos hän haluaa uusia vaaleja, ne olisi pitänyt vaatia kaksi kuukautta sitten. Livnin tapa heitellä teräviä arvostelujaan tällaisessa valintatilanteessa ei tunnu kovin diplomaattiselta. Livnin edustaja kutsui Barakin ja Bibin tapaamista sovinistiseksi. Livi tavannee Barakin tänään.
UUTINEN ei kerro lähemmin, mistä Barak ja Bibi keskustelivat, mutta yhtenä aiheena oli varmaan Debkafilen viime viikon lopulla paljastama suunnitelma tarjota omaa hallituksen muodostajaa Livnin asemesta. Molemmat puhuivat tapaamisen jälkeen hätätilahallituksen muodostamisesta, mitä Labourin ja Likudin liitto tarkoittaisi.
LIVNI tapasi ensimmäiseksi Shasin puheenjohtajan, joka ei sitoutunut mihinkään, vaan luetteli vain puolueen minimivaatimukset. Shasin ainoa kriteeri on taloudellisen edun saaminen.
Toiseksi Livni tapasi marxilaisen Meretz-puolueen kansanedustajan ja johtajan Chain Oronin, jolle Livni oli luvannut ministeripaikan, mutta joka sanoi haluavansa uusia vaaleja. Kolmanneksi Livni tapasi eläkeläisten puolueen puheenjohtajan, joka sanoi periaatteessa kannattavansa pysymistä hallituksessa, mutta esittää vaatimukset myöhemmin.
LIVNILLÄ näyttää olevan kiire päästä nopeasti eteenpäin, ennen kuin hänen Kadiman puheenjohtajan vaalivoittonsa sädekehä, jos sitä olikaan, ehtii himmetä. Tarkkailijat ennakoivat, että Livni voi tarjota Netanyahulle talousministerin paikkaa, mikä asettaisi melkoisia paineita Labourille mennä mukaan Livnin johtamaan hallitukseen, ettei se menettäisi keskeisiä ministerinpaikkoja Likudille. (JP)
2. ILMOITTAAKO Olmert eroavansa pääministerin tehtävistä tämän päivän hallituksen kokouksessa, kuten Livni vaatii ja toivoo? Olmert lupasi erota heti, kun Kadiman uusi puheenjohtaja on valittu, mutta hän näyttää juopuneen vallasta eikä haluaisi millään luopua siitä. Mielenkiintoista seurata, miten Livni pystyy pidättäytymään ryöpsähtämästä Olmertille, miten hänen mielessään liikkuu.
AIKATAULU on kovin mutkallinen lähiaikoina. Presidentti Shimon Peres matkustaa huomenna Yhdysvaltoihin YK:n yleiskokoukseen, jossa hän edustaa Israelia ja osallistunee kvartetin kokoukseen sen jälkeen.
JOS OLMERT ilmoittaa erostaan tänään, Peresin tulisi seitsemän päivän kuluessa ilmoittaa, kenet hän katsoo sopivaksi uuden hallituksen muodostajaksi. Se ei kuitenkaan liene mahdollista ennen hänen USA:n matkaansa. Sen jälkeen alkavat juutalaisten ”korkeasti pyhät juhlat” pasunansoiton juhlalla (uusi vuosi) 30.09., jatkuen suurella sovintopäivällä (Jom Kippur) 09.10.; lehtimajanjuhla alkaa 13.10. ja jatkuu 20.10. saakka, mitä seuraa simhat Torah (lain antamisen ilojuhla) 21.10. Tämä voi siirtää päätökset marraskuun alkuun, mihin saakka Olmert tullee jatkamaan hallituksensa johdossa. Ja koko sen ajan Livni, jota Syyrian lehdessä mainostetaan ”Mossadin kaunottareksi” hänen väitetyn Mossadin salaisena agenttina toimimisensa johdosta, kihelmöi kärsimättömänä johtajan nuijaa odottaessaan.
Syyrian taholta viestitetään, että jos Livni haluaa rauhaa, se on käden ulottuvilla. (JP)
3. VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss harkitsee Kadiman vaalien aikana viime keskiviikkona väitettyjen laittomuuksien ja epäselvyyksien laatua voidakseen päättää, antavatko ne aiheen aloittaa asian tutkimiseksi. Livnille niukasti hävinnyt Shaul Mofaz vihjaili vaalien tuloksen tultua ilmi, että hän harkitsee vastalauseen esittämistä vaalilautakunnalle. Koska hän ilmoitti jättävänsä politiikan, valituksen tekeminen näytti raukeavan.
Shaul Mofazia lähellä olevien aktivistien edustaja asianajaja Meir Gilboa otti yhteyttä tarkastusviraston korruption vastaiseen osastoon pyytäen sieltä aikaa esittääkseen havaitsemiaan laittomuuksia vaalitoimituksessa, jotka hänen mielestään ovat laadultaan rikollisia ja edellyttävät tutkimuksia.
GILBOAN tueksi ilmoittautui Kadiman kansanedustaja Ronit Tirosh, joka kertoi lauantaina, että vaalitoimitus oli täynnä epäselvyyksiä, jotka viittaavat rikokseen. Mofaz tapasi perjantaina pääministeri Ehud Olmertin, minkä jälkeen hän vihjaili ottavansa ”aikalisän” politiikasta, mutta ei välttämättä eroavansa hallituksesta ja Knessetistä. Livnin yritykset perjantaina Kadiman rivien saattamiseksi järjestykseen kärsivät pahoin useitten keskeisten puoluejohtajien jäädessä pois tilaisuudesta. Mofaz myös kieltäytyi tapaamasta Livniä.
Kadiman kansanedustaja Zeev Elkin sanoi harkitsevansa valituksen tekemistä vaalien johdosta joko puolueen tai ulkopuoliselle oikeusistuimelle. Hän lisäsi, että vaalin tulokseen tyytymättömät pyrkivät koordinoimaan valitusmenettelynsä.
Kaksi muuta puheen johtajaehdokasta Meir Sheetrit ja Avi Dichter sanoivat tyytyvänsä vaalien tulokseen. kansanedustaja David Tal sanoi epäilevänsä, että ashkenazi-juutalaiset, joita Livni edustaa, eivät voineet hyväksyä, että Iranissa syntynyt tummaihoinen sefardi-juutalainen Mofaz voittaisi Kadiman vaalit ja nousisi pääministeriksi. (JP)
4. IDF HARKITSEE, voisiko se sallia PA:n asettavan 150 USA:n kouluttamaa ”turvallisuusmiestään” Hebroniin varmistamaan, ettei Hamas pysty järjestämään siellä mielen-osoituksia, jotka voisivat kehittyä verisiksi yhteenotoiksi PA:n ja Hamasin edustajien välillä. Kaiken takana on pelko, että Hamas voi pyrkiä toteuttamaan uhkauksensa estää Abbasin virkakauden jatkuminen ensi vuoden tammikuun 09. päivän jälkeen, kuten Abbas vihjailee. Hamas haluaa, että PA:n uusi puheenjohtaja, jota media nykyisin yksimielisesti kutsuu ”presidentiksi”, tulee valita yleisillä vaaleilla, jossa Hamasilla on oma ehdokkaansa.
IDF vastusti PA:n turvallisuusmiesten, joita Yaacov Katz kutsuu JP:n artikkelissaan enteellisesti ”sotilaiksi”, vaikka Palestiinan valtion tulisi olla aseistamaton, sijoittamista Hebroniin, mutta on myöntymässä pääministeri Salaam Fayadin esitykseen PA:n vakuuttaessa, etteivät nämä ”sotilaat” operoi lähellä Hebronin juutalaisyhteisöjä.
HEBRON on aina ollut yksi vaikeimmista turvallisuusongelmista, mitä IDF on joutunut valvomaan. Siellä sijaitsevat patriarkkojen haudat ja siellä juutalaiset omistavat lukuisia kiinteistöjä, jotka joutuivat arabien käsiin 1929 veristen mellakoitten seurauksena, joiden johdosta kaupungin juutalaiset evakuoitiin täydellisesti.
IDF SEURAA tarkoin tilanteen kehitystä Jeninissä ja Hebronissa, jos suunnitelma toteutuu. Jeninissä IDF on vähentänyt partioitaan ja sallinut Israelin arabien vierailut Jeninissä kaupungin talouden kohentamiseksi. Jos kokemukset osoittautuvat myönteisiksi, IDF harkitsee PA:n ”sotilaitten” sallimista myös Tulkarmin valvontatehtäviin. (JP)
5. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kirjoittaa perjantain Wall Street Journal lehdessä, että hän uskoo vieläkin kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, syntymiseen, mutta varoittaa samalla ajan alkavan valua käsistä. Hän uhkaa, että jos se ei toteudu, edellytykset rauhan solmimiseksi muuttuvat oleellisesti. Hän syyttää Israelia, että sallimalla ”setlerien” jatkaa rakentamistaan ja kahmia lisää maata Juudeassa ja Samariassa, se vaarantaa rauhansopimuksen syntymisen. Yksi vaihtoehto on PA:n hajottaminen.
ABBAS kirjoittaa Jerusalemin asemasta, että se voisi olla edelleen jakamaton, mutta toimia kahden valtion pääkaupunkina. Tämä tuntuu melkoiselta utopialta jo pelkästään siksi, että miten varmistettaisiin, ettei Jerusalemiin asioimaan tulevien palestiinalaisten joukossa ole terroristeja? Miten kaupungin turvallisuustoiminta järjestettäisiin, vai olisiko Jerusalem eräänlainen erityisalue, vapaakaupunki itsenäisine instituutioineen? Miten kaksi vihamielistä valtiota voisivat toimia yhteisessä pääkaupungissa ilman erottavia rajoja?
ABBAS tavannee uutisten mukaan presidentti George Bushin YK:n matkansa aikana torstaina. Abbas toivoo voivansa esittää YK:ssa omat toiveensa ja epäilynsä sopimuksen solmimiseksi vielä kuluvan vuoden aikana. Kukaan ei pystyne arvioimaan, miten Kadiman johdon ja Israelin hallituksen vaihtuminen vaikuttaa Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin.(JP)
6. EGYPTI AVASI Rafahin terminaalin ilmeisesti yhteisestä sopimuksesta Israelin kanssa lauantaina. Tämä sallii muslimi-pyhiinvaeltajien pääsyn Mekkaan tai minne he aikovatkin. Egyptin puolelle pyrkivien joukossa on runsaasti lääkintähoitoa tarvitsevia. Myös Tony Blairin käly Lauren Booth sallittiin päästä Egyptin puolelle ”maailman suurimmasta keskistysleiristä”, kuten hän Gazan aluetta kuvaili iranilaiselle lehdelle. Tämä ei kuitenkaan estänyt häntä käyttämästä täysin rinnoin hyväkseen Gazan supermarkettien runsasta tavaravalikoimaa. BOOTH meni Gazaan ”Free Gaza” aktivistien laivassa, mutta jättäytyi sinne eikä häntä päästetty enempää Israeliin kuin Egyptiinkään. Aktivistit aikovat uusia yrityksensä lähiaikoina ja suunnittelevat jatkuvan laivaliikenteen aloittamista Gazan ja Kyproksen välillä.
AJALLE TYYPILLISENÄ Ranskan oikeusministeri, naimaton Rachida Dati, joka on läheinen Ranskan presidentti Nicolas Sarcozille, odottaa lasta miehelle, jota hän ei ole paljastanut. Hän vieraili Israelin matkansa aikana Ramallahissa ja Temppelivuorella. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF tulitti 14-vuotiasta palestiinalaispoikaa, joka pyrki Yitzharin juutalaiskylään, surmaten hänet. Pojalla oli mukanaan veitsi ja palopommi. Sotilaat tutkivat, oliko tämä poika syyllinen 9- vuotiaan juutalaispojan puukottamiseen ja talon sytyttämiseen tuleen muutama päivä sitten. Yitzharin asukkaat vaativat, että IDF estää arabien vapaan pääsyn heidän kyläänsä. (JP)
- YK:n kansainvälisenä rauhanpäivänä Lontoossa odotetaan tuhansien marssivan tänään Gilad Shalitin vapauttamisen puolesta. He laativat uudenvuoden toivotuskortin, joka lähetetään Shalitille. (JP)
- PA:n sotilasjohtaja Dhiab al-Ali uhoaa, että Gazan kaista tulee vapauttaa väkivalloin, ellei se suostu vapaaehtoisesti luopumaan vallasta. (Haaretz)
- Pakistanissa al-Qaidan autopommin tuhoamassa hotellissa kuoli ainakin 52, haavoittui 271, joukossa yksi amerikkalainen ja useita saudeja. (Haaretz)
- Jemenissä 10-vuotias Ali Nujood sai avioeron miehestään, koska ”se pieksi minua, ja minä haluan takaisin kouluun oppimaan asioita”. (LA Times)