Posts

Showing posts from September 21, 2008
PERJANTAI 26.09.08
1. PALESTIINAN AUKTORITEETTI (PA) yrittää taas epätoivoisesti vakuuttaa maailmalle, että Temppelivuori on muslimien eikä siellä koskaan ole ollut juutalaista Temppeliä.
PALESTINIAN MEDIAWATCH (PMW) on kääntänyt Fatahin valvomassa TV:ssä esitetyn musikaalin, joka kiistää juutalaisten oikeuden Temppelivuorelle ja varoittaa, että juutalaiset suunnittelevat al-Aksa moskeijan tuhoamista. Musikaali kiihottaa palestiinalaisia puolustamaan moskeijaa, jonka nimi merkitsee ”etäisin”, ja jonka paikalta muslimitarinan mukaan profeetta Muhammad ratsasti taivaaseen el-Burak ratsullaan. PMW:n suorittaman musikaalin tekstin käännöksestä vastaavat Itamar Marcus ja Barbara Crook.
SYYSKUUN 23. päivänä esitetyssä musikaalissa sanotaan mm: ”Oi te Sionin lapset, kaivakaa niin paljon kuin haluatte ja tuhotkaa tahtonne mukaan, mutta kuviteltua Temppeliänne ette tule löytämään, al-Aksa on meidän. Oi muslimit, al-Aksa on meidän, al-Aksa on meidän.”
Musikaalissa toivotaan uuden Saladi…
TORSTAI 25.09.08
1. VENÄJÄ vetäytyi pois korkeantason Iranin tilanteen keskusteluista, jotka oli tarkoitus pitää torstaina. Tämän uskotaan vaikeuttavan YK:n turvallisuusneuvoston uusien sanktioitten asettamista Irania vastaan, koska Iran kieltäytyy yhteistyöstä IAEA:n tarkastajien kanssa. Venäjä on kiristänyt lähinnä USA:n vastaista asennettaan vastalauseena sen kriittisestä ja Venäjää syyttävästä asenteesta sen asevoimien tunkeuduttua Georgiaan, mitä Venäjä kutsuu osaksi rauhanturvaoperaatiota Etelä-Ossetiassa ja Abkhaziassa.
VENÄJÄN ulkoministeriön edustaja Andrei Nesterenko sanoi lausunnossaan: ”Emme näe mitään tulta, mikä pakottaisi meidät syrjäyttämään kaiken muun ja keskittymään Iranin ydin-suunnitelman käsittelyyn keskellä kiireistä viikkoa YK:n yleiskokouksen aikana. Päinvastoin, on olemassa paljon kiireisempiä kysymyksiä – esimerkiksi tilanne Afganistanissa ja Afganistanin-Pakistanin rajalla – mutta läntiset kumppanimme eivät jostain syystä kiirehdi keskustelemaan niis…
KESKIVIIKKO 24.09.08
1. KAHDEN VALTION PERIAATTE on kestämätön, totesi aiempi kansallisen turvallisuus-neuvoston johtaja kenraalimajuri (res.) Giora Eiland raportissaan Washingtonin Instituutin Lähi Idän ohjelma-konferenssissa viikonvaihteen aikana.
”Israel eivätkä palestiinalaiset todellisuudessa kaipaa perinteistä kahta valtiota – eikä arabimaailma – varsinkaan Jordania ja Egypti – myöskään kannata sitä”, hän kirjoitti artikkelissaan. ”Paholainen on tavallisesti yksityiskohdissa, mutta vastoin yleistä luuloa se istuu tässä tapauksessa sen perusteissa.” Hän perusteli kantaansa todeten, että Israel on luvannut antaa kaiken, mitä se pitää turvallisuuden kannalta mahdollisena, mutta se ei tyydytä edes palestiinalaisten vähimmäisvaatimuksia, jotka se voi poliittisesti hyväksyä. Hän kysyy retorisesti: ”Jos me nyt tarjoamme sopimusta samoin perustein kuin aiemmin, miten voimme kuvitella voivamme uudistaa neuvottelut odottaen onnistuvamme tällä kertaa?”
EILAND viittasi aiempiin neuv…
TIISTAI 23.09.08
1. RAUHANKUMPPANIN viimeisimpiä toimia rauhan edistämiseksi.
ISRAELILAISAUTOILIJOITTEN kivitykset ja palopommien heittelyt niitä vastaan Israelin maanteillä sekä juutalaisten puukotusyritykset alkavat kyllästyttää rauhankumppania. Siksi tarvitaan uusia tapoja entisten ohella aktiivisuuden osoittamiseksi.
YITZHARIN juutalaiskylään tunkeutunut palestiinalainen, joka sytytti yhden omakotitalon tuleen ja puukotti 9-vuotiaan juutalaispojan sairaalakuntoon, teki pian uuden yrityksen osoittaakseen, miten hän kumppanuuden näkee. Tällä kertaa IDF:n sotilaita oli paikalla, ja he aloittivat tulituksen miestä vastaan surmaten hänet. Miehellä oli mukana veitsi ja palopommi. Yitzharin kylän asukkaat näkevät ”jumalallisen suojelun varjelleen heitä veriteoilta”.
ARABINAISET katsoivat, etteivät he halua jäädä jälkeen miehistään. Veitsin tehdyt sotilaitten puukotusyritykset ovat yleensä epäonnistuneet. Siispä turvauduttiin toiseen keinoon, johon arabinaiset ovat joutuneet tutustumaan om…
MAANANTAI 22.09.08
1. IRAN ON puolivälissä tai vähän sen alle ensimmäisen ydinpommin rakentamisessa, arvioi IDF:n sotilastiedustelun tutkimusjohtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz puhuessaan hallituksen sunnuntain istunnossa. Hän ei halunnut antaa tarkkoja päivämääriä, koska Iran on saavuttanut lopullisen tavoitteensa, mutta arvioi, että se on tuottanut lähes puolet tarvittavasta rikastetusta uraanista. Iranilla on 4000 toimivaa sentrifugia, jotka käyvät kiihdytetyllä tahdilla prosessin nopeuttamiseksi.
BAIDATZ arvioi, etteivät enempää YK:n turvallisuusneuvoston asettama järjestö IAEA kuin USA ja Euroopan valtiotkaan ole sanottavasti pystyneet vaikeuttamaan Iranin suunnitelmien toteuttamista eikä uskonut neljänsien sanktioitten juuri muuttavan tilannetta.
BAIDATZ selitti, että Iranin usko länsivaltojen heikkouteen vahvistaa sen päättäväisyyttä jatkaa valitsemallaan tiellä vastalauseista välittämättä. Iranilaiset pelaavat aikaa, joka näyttää toimivan heidän edukseen, sillä mitä k…
SUNNUNTAI 21.09.08
1. LABOUR-JOHTAJA Ehud Barak ja oppositiojohtaja Binyamin Netnayahu (Bibi) tapasivat lauantai-iltana keskustellen taktiikasta Kadiman uuden puheenjohtajan valinnan ja uuden hallituksen muodostamisen johdosta. Kuten voi arvata, Livnin leirissä seurattiin tilanteen kehitystä hyvin epäluuloisesti. Livni jopa heitti Barakille herjan, että jos hän haluaa uusia vaaleja, ne olisi pitänyt vaatia kaksi kuukautta sitten. Livnin tapa heitellä teräviä arvostelujaan tällaisessa valintatilanteessa ei tunnu kovin diplomaattiselta. Livnin edustaja kutsui Barakin ja Bibin tapaamista sovinistiseksi. Livi tavannee Barakin tänään.
UUTINEN ei kerro lähemmin, mistä Barak ja Bibi keskustelivat, mutta yhtenä aiheena oli varmaan Debkafilen viime viikon lopulla paljastama suunnitelma tarjota omaa hallituksen muodostajaa Livnin asemesta. Molemmat puhuivat tapaamisen jälkeen hätätilahallituksen muodostamisesta, mitä Labourin ja Likudin liitto tarkoittaisi.
LIVNI tapasi ensimmäiseksi Sh…