Posts

Showing posts from January 13, 2019

TORSTAI 17.01.2019

TORSTAI 17.01.2019
01. Jerusalem sai sitten kuitenkin odottamansa ja ennustamansa lumipeitteen torstain vastaisen yön aikana, mutta korkeintaan parin sentin vahvuisena. Lämpötila oli Maoz Zionissa viitisen astetta, ja lunta oli kasaantunut vain nimeksi muutamiin paikkoihin.
Jerusalemin kaupungin valmiusasemiin kootut lumenpoistotraktorit ja varusteet voidaan nyt peruuttaa odottamaan seuraavaa lumituiskua.

Muualla maassa kaupungit ja kylät joutuivat selvittelemään menonsa ja toimensa rajujen tuulenpuuskien ja ajoittaisten kaatosateitten keskellä lämpötilan pudottua lähelle jäätymispistettä. Monellakaan ei ole keskuslämmitystä taloissaan, vaan lämpöä pyritään lisäämään sisätiloissa sähköisin lämmityslaittein, mikä nostaa IEC:n laskelmien mukaan sähkön kulutuksen ennätyslukemiin.

Kansallinen Sääpalvelu ennusti merkittäviä lumisateita korkealla sijaitseville alueille keskiviikon ja torstain välisen yön aikana, Gush Etzionin alueella jopa 10 sm.
Lämpötilan pysytellessä nollan tienoilla …

TIISTAI 15.01.2019

TIISTAI 15.01.2019
01. Israelin vaalit ovat vielä kaukana, mutta puolueet ovat alkaneet valmistella asemiaan. Vaalikynnys on Israelissa suhteellisen korkea, 3.25%, minkä johdosta uusilla ja hajonneilla puolueilla on vaikeuksia ylittää sitä. Tämä pakottaa ne etsimään liittoja ja sopimuksia toisten puolueitten kanssa, mutta sielläkin nousee eteen kynnys, joka on monelle puoluejohtajalle vaikeasti ylitettävä: Kuka liittoa tulee johtamaan?

02. Labour-johtajan Avi Gabbain hajotettua Sionistisen Unionin, sekä Tzipi Livnin johtama Hatnua että myös Gabbain johtama Labour ovat nyt tuuliajolla. Labour sentään ennusteiden mukaan selviää vaaleissa, mutta Hatnuan asema on vaarassa.

Livnin tiedetään keskustelleen vuoden alusta lähtien Yesh Atid-puolueen johtajan Yair Lapidin kanssa allianssista, mutta Lapid on alkanut miettiä sellaisen liiton kestävyydestä, vaikka Livni lupaa armeliaasti antaa Lapidille etusijan. Livni tunnetaan henkilönä, joka hyppii puolueesta toiseen vaalien välillä.

Likudin …

SUNNUNTAI 13.01.2019

SUNNUNTAI 13.01.2019
01. Gazan arabien perjantain "Paluumarssi" mielenosoituksiin Gazan turvallisuus-aidan varrella osallistui arviolta 13 000 gazalaista, jotka heittivät IDF:n sotilaita vastaan kiviä, kotiotekoisia pommeja ja kranaatteja sekä polttivat autonrenkaita saastuttaen ilmatilan rajalta pitkälle Israelin puolelle.

Kolmessa tapauksessa mielenosoittajat murtautuivat turva-aidan läpi Israelin puolelle, mutta sotilaat pystyivät estämään heitä pääsemästä juutalais-asukkaitten taloihin vain muutaman minuutin matkan päässä rajasta. Sotilaat joutuivat turvautumaan koviin ammuksiin.

43-vuotias arabinainen sai surmansa perjantain väkivaltaisuuksissa ja useita haavoittui, joista ei ole tilastotietoja käytettävissä.
Yksi IDF:n sotilas haavoittui saatuaan kiven päähänsä. Hänet vietiin sairaalaan hoidattamaan vammaansa. Lingolla ammuttu kivi on hengenvaarallinen.

Lauantaiaamuna Gazasta ammuttiin raketti Israelin puolelle kohti Ashkelonia ja Hof Ashkelonin alueneuvostoa. Iron…