Posts

Showing posts from May 13, 2007
PERJANTAI 18.05.07
1. IDF ISKI LOPULTA terroristeja vastaan Gazan alueella. Se tuskin lopettaa Kassam-rakettien ampumista, mutta sen voisi olettaa vähän sekoittavan terroristien aikatauluja.
PERJANTAIAAMUNA terroristit ampuivat neljä Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle 08.30 mennessä. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. Eilen Kassam-raketteja ammuttiin 30-60, luvut vaihtelevat oudosti lähteistä riippuen. Yksi Kassam osui Ohalei Sinai synagogaan Sderotissa vain minuutteja sen jälkeen, kun torah-rullan siunaustilaisuus oli loppunut ja 300 ihmistä oli poistunut sieltä. Olmert vieraili myös eilen Sderotissa, jossa hän sai kuulla omin korvin Red Dawn hälytys-sireenin ulvonnan merkkinä lähestyvästä raketista. Ei se osunut Olmertiin, mutta henkivartijat raastoivat hänet kiireesti läheiseen taloon. Olmert kävi kahvilla puolustusministeri Amir Pereztin kotona, joka on vahvasti suojattu raketti-iskujen varalta, mikä puuttuu useimmilta muilta taloilta.
ERÄS PAIKALLINEN nainen halusi esi…
TORSTAI 17.05.07

1. SDEROTIN VIRKAILIJAT ovat päättäneet yhdessä puolustusministeriön kanssa evakuoida – tilapäisesti, kuten puolustusministeriö asian ilmaisee – 4000 kaupungin 24 000 asukkaasta. Tämä siksi, että Kassam-rakettien jatkuvat salvot ovat käyneet ylivoimaisiksi kaupunkilaisten hermoille. Viimeisen 24 tunnin aikana terroristit ampuivat lähes 50 rakettia Sderotiin ja sen läheisille alueille eiliseen iltaan mennessä. Viime yönä ja tänä aamuna niitä on tullut lisää. Debkafile kertoo, että lähes 60 rakettia ammuttiin 48 tunnin kuluessa, tiistaina 20 rakettia, jotka haavoittivat 30 ihmistä. Keskiviikkoiltana yli 30 rakettia iski Sderotiin ja sen ympäristöön katkaisten sähkönjakelun kaupungissa.

KOULUT Sderotissa ja läheisessä Shar Hanegev-kylässä ovat kiinni. Kaupunkilaiset ovat vedonneet pääministeriin ja puolustusministeriöön kaupunkilaisten evakuoimiseksi, mutta koska sitä ei otettu siellä tarpeeksi vakavasti, he vetosivat monimiljonääri Arkadi Gaydamakiin, joka välitt…
KESKIVIIKKO 16.05.07
1. HAMAS KÄY pienoissotaa Israelin kanssa ilman sodanjulistusta tai Israelin vastausta.
Sota alkoi sillä, että Hamasin pyssymiehet asettivat väijytyksen Fatahin joukoille, jotka olivat tulossa Karni-terminaalin luona olevalle koulutusleirille. Syntyneessä kahakassa kahdeksan Fatahin joukkoihin kuuluvaa Force 17 miestä kuoli. Yksi Fatahin mies sai surmansa IDF:n sotilaitten luodeista hänen yrittäessään paeta väijytyksestä raja-aitaa kohti. Hamas käytti taistelussa kranaatteja ja panssarintorjuntaohjuksia.
HAMAS ilmoitti heti massamurhan jälkeen, että se kostaa ”IDF:n suorittaman massamurhan”, mutta myös Fatah uhkasi kostaa Hamasille joukkojensa murhan. IDF ei osallistunut taisteluun.
HAMAS ALOITTI sotatoimensa Israelia vastaan ampumalla ainakin 20 Kassam-rakettia tiistaipäivän ja illan kuluessa. Yksi raketti osui Sderotin kaupungissa omakotitaloon haavoittaen pahoin perheen 45-vuotiasta äitiä ja lievemmin hänen poikaansa. Kaikkiaan 18 Sderotin asukasta haavoittui,…
TIISTAI 15.05.07
1. JERUSALEMIN ASEMA Israelin juutalaisena pääkaupunkina on lopulta herättämässä lainlaatijat ja jopa hallituksenkin, mikäli viimeisten päivien toimiin on uskomista.
JERUSALEMIN ASUKASLUKU näyttää heittelevän eri lähteissä. Etgar Lefkovitsin Jpostin artikkelin mukaan 15.05.07 Jerusalemissa asuu lähes 740 000 asukasta, joista juutalaisia 470 000, arabeja 240 000, kristittyjä lähes 15 000 sekä 9 000 asukasta, joita ei ole luokiteltu uskonnon mukaan. Arabiväestön luonnollinen lisääntyminen on viimeisen vuosikymmenen aikana ollut lähes kaksinkertainen juutalaisväestöön verraten. Kaupungista muutti viime vuonna 17 300 asukasta ja kaupunkiin muutti 10 900. Lähes puolet kaupungista muuttaneista oli 20 – 34 vuoden ikäisiä, suurin osa heistä työn ja asunnon hankkimisen vaikeuden vuoksi.
JERUSALEMIIN muutti viime vuonna 794 siirtolaista USA:sta, 571 Ranskasta, 349 entisen Neuvostoliiton alueelta ja 211 Britanniasta, yhteensä lähes 2500; 13 % kaikista 2006 siirtolaisista.
MAANANTAI 14.05.07
1. ISRAEL SAA JUHLIA yksikseen Jerusalemin yhdistämisen 40-vuotispäivää. EU ilmoitti selkeästi kirjeessään, ettei se hyväksy Israelin ottamaa kantaa Itä Jerusalemin asemaan.
USA sen sijaan ei ilmoittanut syytä, miksi sen lähettiläs Richard Jones ei voi tulla Knessetissä järjestettäviin juhliin keskiviikkona.
JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski antoi teräväsanaisen lausunnon, jossa hän sanoo, että joka ei tunnusta Jerusalemia Israelin valtion pääkaupungiksi, ei tunnusta Israelin valtiota.
MUUTAMAT VASEMMISTOON nojaavat Jpostin kommentoijat ovat katkerasti valitelleet sitä, että 40-vuotisjuhlien järjestäjät myyvät juhliaan väärällä teemalla. Heitä risoo se, etteivät järjestäjät heidän mielestään huomioi tarpeeksi kolmatta osaa pääkaupungin asukkaista, sen arabeja. Toinen hiertävä asia on Lupolianskin ennustus hallituksen erikoisistunnossa, jossa hän kertoi, että ”Hamas valloittaa Jerusalemin 12 vuodessa ampumatta laukaustakaan, jos sen kolmannen väestönosan a…
SUNNUNTAI 13.05.07
1. ISRAEL HARKITSEE sotilaallista iskua Gazan alueelle, vaikka Olmertin hallituksella näyttää olevan ”kylmät varpaat” (cold feet) mihin tahansa seikkailuun, jossa se voisi joutua kritiikin kohteeksi. Turvallisuuskabinetti käsittelee asiaa tänään IDF:n vaatimuksesta, joka haluaa suuremman vapauden päättää nopeista reaktioista Kassam-iskuja vastaan. Puolustus-ministeri Amir Peretz suosittelee iskuja Gazan alueelle, ja IDF:n eteläisen alueen komentaja kenraalimajuri Yoav Galant on esittänyt jo muutaman kuukauden ajan lupaa päättää armeijan sisällä operaatiosta Gazan sisällä. Hänen argumenttinsa on se, että Hamas on monen kuukauden ajan saanut rauhassa rakentaa pysyvää armeijaansa, lisätä ja kouluttaa sitä usein Iranissa tai Syyriassa sekä Siinailla ja hankkia sille uudenaikaisia aseita.
SHIN BETIN JOHTAJA Yuval Diskin ja liikenneministeri, entinen puolustusministeri kenraalimajuri Shalu Mofaz vastustavat tällaisen luvan antamista. Sen sijaan he suosittavat IAF:n…