Wednesday, May 16, 2007

KESKIVIIKKO 16.05.07
1. HAMAS KÄY pienoissotaa Israelin kanssa ilman sodanjulistusta tai Israelin vastausta.
Sota alkoi sillä, että Hamasin pyssymiehet asettivat väijytyksen Fatahin joukoille, jotka olivat tulossa Karni-terminaalin luona olevalle koulutusleirille. Syntyneessä kahakassa kahdeksan Fatahin joukkoihin kuuluvaa Force 17 miestä kuoli. Yksi Fatahin mies sai surmansa IDF:n sotilaitten luodeista hänen yrittäessään paeta väijytyksestä raja-aitaa kohti. Hamas käytti taistelussa kranaatteja ja panssarintorjuntaohjuksia.
HAMAS ilmoitti heti massamurhan jälkeen, että se kostaa ”IDF:n suorittaman massamurhan”, mutta myös Fatah uhkasi kostaa Hamasille joukkojensa murhan. IDF ei osallistunut taisteluun.
HAMAS ALOITTI sotatoimensa Israelia vastaan ampumalla ainakin 20 Kassam-rakettia tiistaipäivän ja illan kuluessa. Yksi raketti osui Sderotin kaupungissa omakotitaloon haavoittaen pahoin perheen 45-vuotiasta äitiä ja lievemmin hänen poikaansa. Kaikkiaan 18 Sderotin asukasta haavoittui, Debkafilen mukaan haavoittuneita oli 30, ainakin kolme heistä lapsia. Toinen Kassam osui alkeiskouluun, joka onneksi oli sillä hetkellä tyhjä. Kolmas Kassam osui Ashkelonissa strategiseen laitokseen, mutta sen saamista vaurioista ei ole kerrottu.
KESKIVIIKKOAAMUNA Kassam-tulitus Gazasta on jatkunut, neljä rakettia ammuttiin kohti Ashkelonia ja kaksi Sderotia. Niitten vahingoista ei ole vielä tietoa, mutta yksi Kassam osui Sderotin kaupungin torille. Tulituksen kohteiksi ovat Sderotin ja Ashkelonin lisäksi joutuneet kibbutsit Nahal Oz, Alumim, Beeri, Kfar Aza ja Netivot.
2. ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert vannoi eilen Aqabassa osallistuessaan Nobel-palkittujen vuosikokoukseen, ettei Israel hyökkää Gazan alueelle. Hänen kerrotaan vakuuttaneen kuningas Abdullah II:lle, että Israelin vastauksessa Kassam-rakettituleen sekä Hamasin aseistautumiseen ja armeijan rakentamiseen on rajoituksensa. Abdullah II ilmaisi huolensa Gazan tilanteen huononemisesta ja pyysi Olmertia vapauttamaan Israelin keräämiä tulli- ym. varoja PA:n käyttöön. Olmert sanoi odottavansa vakuutuksia, etteivät varat joudu Hamasin käsiin.
ISRAELIN PIDÄTTYVYYS vastata voimalla palestiinalaisten terrori-iskuihin Gazasta on ongelma, jonka todellista syytä on vaikea ymmärtää. Olmertin hallitus on heikko ja seisoo savijaloilla, mutta ei kansan suosiota voiteta esittämällä heikkoutta vaaratilanteessa. Tämäkin tilanne osoittanee maan nykyisen johdon kyvyttömyyden johtaa maata ja tehdä ratkaisevia päätöksiä.
OLMERT ILMAISI Aqabassa halunsa osallistua mihin ja missä tahansa järjestettyyn keskustelu-tilaisuuteen saudisuunnitelmasta arabihallitusten kanssa. Olmertin ja Livnin avoin huomion kerjääminen alkaa muistuttaa koiranpenikkaa, joka odottaa taputteluja ja makupaloja.
3. KESKIVIIKKOAAMUNA Hamasin ja Fatahin joukot taistelivat keskenään PA:n poliisin päämajan lähellä, jossa Mahmoud Abbasin kanslia sijaitsee Uhreista ei ole tietoa tällä hetkellä.
Hamasin joukot piirittivät PA:n turvallisuuspäällikön Rashid Abu Shbakin talon. Syntyneen tulitaistelun aikana viisi Shbakin henkivartijaa sai surmansa.
Eilen uutiset kertoivat, että 450 hyvin koulutettua ja raskaasti aseistettua Fatahin poliisijoukkoihin kuuluvaa miestä tuli Egyptin puolelta Rafahin terminaalin kautta Gazaan. Nämä joukot eivät tiettävästi ole vielä osallistuneet taisteluihin.
AL-Aksan johto esitti Hamasille vakavan varoituksen, ettei Abbasiin tai muihin PA:n keskeisiin virkailijoihin saa koskea, sillä ”sen seuraukset tulisivat raskaiksi Hamasille”.
4. OLMERT VAATII, että oikeuskansleri aloittaa rikostutkimukset valtion tarkastaja Micha Lindenstraussin - Olmertin mielestä - tahallisista tutkimusvuodoista vahingoittaakseen häntä henkilökohtaisesti. Olmert uskoo, että valtion tarkastaja jahtaa häntä systemaattisesti saadakseen hänet eroamaan. Oikeuskansleri Menachem Mazuz ilmoitti eilen, ettei hän näe mitään syytä aloittaa rikostutkimuksia Lindenstraussia vastaan.
JPOSTIN PÄÄKIRJOITUS ihmettelee, toimiiko Olmert nyt pääministerin vai kaiken kokeneen ja kaikki niksit osaavan asianajajan asemassa. Joka tapauksessa Olmertin vetoa pidetään outona ja demokratian sääntöjen vastaisena. Valtiontarkastajalla ei ole syytösoikeutta, hän vain tutkii asioita ja antaa tulokset Knessetin valtiontarkastusvaliokunnalle, jonka alainen tarkastaja on. Tämä päättää annetaanko asia oikeuskanslerin tai poliisin tutkittavaksi, liittyykö asioihin rikoksia.
KNESSETIN valtion tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Zevulun Orlev aikoo järjestää kokouksen, johon hän kutsuu eri osapuolet keskustelemaan, mikä on sopivaa mikä ei. Orlevin mielestä Olmertin vaatimus rikkoo pahoin demokratian perussääntöjä.
5. UUTISOTSIKOITA
- KASSAM-TULITUS jatkuu. Yksi raketti kahdeksasta keskiviikkona osui taloon lähelle puolustusministeri Amir Peretzin taloa, toinen keskelle koripallokenttää Sderotin kaupungissa.
- MAHMOUD ABBASIN ”presidenttikaartin” upseeri kuoli Hamasin tulituksessa. Egyptin Gazan alueella toimiva virkailija haavoittui.
- SDEROTIN KAUPUNKI pyytää monimiljonääri Gaydamakin apua asukkaitten evakuoimiseksi kaupungista pahenevan Kassam-tulituksen vuoksi. Asukkaat ovat pettyneet hallituksen päättämättömyyteen ja katsovat, ettei ole muuta mahdollisuutta saada lapset edes hetkeksi pois tulituksesta, kuten viime kesänä, jolloin Gaydamak kustansi satojen lasten viikonloppuloman Eilatissa.
- OLMERT JA PERETZ ilmoittavat IDF:n vastaavan rajusti Kassam-iskuihin. IDF aloittikin vastatoimensa moukaroimalla avoimia kenttiä Gazan alueen pohjois-osassa, jossa ei ollut ristinsielua eivätkä iskut siten voineet vahingoittaa ketään.
- ZALMAN SHOVAL, aiempi Israelin USA:n lähettiläs, kertoo Ynetin artikkelissaan, että Israelin hallitus ja ehkä suurin osa kansasta elää patologisessa itsepetoksessa. Tämän hän olettaa olevan perua vuosisatojen galut-mentaliteetista, jossa juutalaiset elivät jatkuvien uhkausten, rajoitusten ja häväistysten alaisina peläten vaaraa jokaisessa mutkassa. Tämä mentaliteetti toi Oslon sopimukset ja Arafatin gangsterit Israeliin ja se jatkuu yhä uusien rauhansuunnitelmien muodossa, joihin tartutaan kiihtyvällä innolla. Viimeisin niistä on saudisuunnitelma, jonka puitteissa ulkoministeri Livni kertoi ilahtuneena Kairon ulkoministerikokouksen jälkeen, että arabit ovat valmiit tapaamaan Israelin neuvottelijat ilman vaatimuksia. Tämän kielsi arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa todeten, ettei mitään vaatimuksia ole poistettu. Shoval pitää erityisen vaarallisena sitä, että sekä USA että EU näyttävät omaksuneen tämän Israelin itsepetoksen. Shoval muistuttaa, että jokainen rauhanaloite on aloittanut palestiinalaisten uuden intifadan, väkivalta-aallon Israelissa. Olmertin hallitus on selvin esimerkki tästä itsepetoksesta, hän sanoo.
- KAHDELLA VEITSELLÄ aseistautunut 19-vuotias palestiinalainen pidätettiin Jerusalemin liepeillä lähellä Betlehemiä. Hän aikoi puukottaa israelilaisia.
- JÄTTIMÄINEN VEDENPUHDISTUSLAITOS viimeisteltiin Beit Netolan laaksossa Galilean länsiosassa. Laitoksen ansiosta veden laatu paranee. Sen sameus pienenee 0.2 NTU:un eivätkä loiset pääse veteen. Laitos on suurin laatuaan maailmassa ja sen kapasiteetti on 1.7 miljoonaa kuutiometriä vettä/vrk.
- JERUSALEMPÄIVÄÄ vietetään Israelissa eilisillasta lähtien viikon ajan. Juutalaiset ikävöivät Jerusalemista Baabelin vankeudessa, miten lienee tänään?
- ”Baabelin virtain vierillä – siellä me istuimme ja itkimme, kun Sionia muistelimme. Pajuihin siellä me ripustimme kanteleemme. Sillä vangitsijamme vaativat meiltä siellä lauluja ja orjuuttajamme iloa: ”Veisatkaa meille Sionin virsiä.” Kuinka me voisimme veisata Herran virsiä vieraalla maalla? Jos minä unohdan sinut: Jerusalem, unohda Sinä (toinen käännös: menettäköön kykynsä soittaa) minun oikea käteni. Tarttukoon kieleni suuni lakeen, ellen minä muista sinua, ellen pidä Jerusalemia ylimpänä ilonani. Muista Herra Jerusalemin tuhopäivä, kosta se Edomin lapsille, jotka sanoivat: ”Hajottakaa se, hajottakaa perustuksia myöten.” Tytär Baabel, sinä häviön oma, autuas se, joka sinulle kostaa kaiken, mitä olet meille tehnyt! Autuas se, joka ottaa sinun pienet lapsesi ja murskaa ne kallioon.”
(Ps.137:1-9)

No comments: