TIISTAI 15.05.07
1. JERUSALEMIN ASEMA Israelin juutalaisena pääkaupunkina on lopulta herättämässä lainlaatijat ja jopa hallituksenkin, mikäli viimeisten päivien toimiin on uskomista.
JERUSALEMIN ASUKASLUKU näyttää heittelevän eri lähteissä. Etgar Lefkovitsin Jpostin artikkelin mukaan 15.05.07 Jerusalemissa asuu lähes 740 000 asukasta, joista juutalaisia 470 000, arabeja 240 000, kristittyjä lähes 15 000 sekä 9 000 asukasta, joita ei ole luokiteltu uskonnon mukaan. Arabiväestön luonnollinen lisääntyminen on viimeisen vuosikymmenen aikana ollut lähes kaksinkertainen juutalaisväestöön verraten. Kaupungista muutti viime vuonna 17 300 asukasta ja kaupunkiin muutti 10 900. Lähes puolet kaupungista muuttaneista oli 20 – 34 vuoden ikäisiä, suurin osa heistä työn ja asunnon hankkimisen vaikeuden vuoksi.
JERUSALEMIIN muutti viime vuonna 794 siirtolaista USA:sta, 571 Ranskasta, 349 entisen Neuvostoliiton alueelta ja 211 Britanniasta, yhteensä lähes 2500; 13 % kaikista 2006 siirtolaisista.
KANSANEDUSTAJA Yisrael Katz (Likud) teki lakiesityksen, jolla Jerusalemista ja sen ympäristö-kunnista muodostettaisiin aluekokonaisuus, jossa kaikilla olisi edustajansa Jerusalemin alueneuvostossa ja lisäksi omat edustuslaitoksensa ja itsenäisyys kuntien sisällä. Täten Jerusalemin alueneuvostoon liitettäisiin Jerusalem, Maaleh Adumim, Betar Illit ja Mevasseret Zion, joitten asukkaat voisivat äänestää sekä alueneuvoston että omissa kunnallisissa vaaleissaan. Tällä toimenpiteellä Katz uskoo voitavan tehokkaasti edistää pääkaupungin asemaa juutalaisena ja kasvukykyisenä yksikkönä. Katz kertoo esityksen saaneen kannatusta.
TUTKIMUKSEN MUKAAN 35 % pääkaupungin asukkaista on alle 14 vuotta, mutta vain 8 % alle 65 vuotta. Oma TV on 77 prosentilla kaupungin asukkaista, maan viidessä suurimmassa kaupungissa keskimäärin 91.5 %. Vain puolella talouksista Jerusalemissa on internet-yhteys, mutta viidessä suurimmassa kaupungissa km. lähes puolella talouksista. Epäsuhdan katsotaan johtuvan suuresta arabi- ja haredi-kansanosasta Jerusalemissa.
87 % HAASTATELLUISTA yli 20-vuotiaista on tyytyväinen elämäänsä Jerusalemissa.
2. FATAH VALITTAA menettäneensä kamppailun Jerusalemista, kirjoittaa Khaled Abu Toameh Jpostin artikkelissa 15.05.07. Toameh aloittaa artikkelinsa toteamalla, että Jerusalemin rakenteilla oleva turva-aita on sekä siunaus että kirous. Aidan Israelin puolelle jääneet olevat tilanteeseen tyytyväisiä, sillä he saavat nauttia pysyvän asumisoikeuden turvin kaikista Israelin tarjoamista etuisuuksista ja vapaasta liikkumisesta, eikä heillä ole pelkoa, että ne voidaan riistää heiltä. Monet arabit ovat muuttaneet alueille, joissa he tietävät pysyvänsä Jerusalemissa Israelin puolella turva-aitaa. Tämä on aiheuttanut asuntojen määrän puutteen ja hintojen rajun nousun.
MONET LIIKEYRITYKSET, jotka aiemmin toimivat Ramallahissa tai Betlehemissä, muuttavat Jerusalemiin, mikä on jatkunut muutamien vuosien ajan. Niillä voi olla tiettyjä etuisuuksia PA:n hallintoalueilla, mutta siellä vallitseva kaaos ja väkivalta ovat pelotelleet ne pois.
FATAHIN POLIITTISEN LÄSNÄOLON poistamisen Jerusalemista katsoo Toameh kuitenkin olevan Israelin suurimman saavutuksen. PLO:n huomattavimman edustajan Faisal Husseinin kuolema sekä PLO:n päämajan Orienthouse´n sulkeminen poistivat tärkeimmät PLO:n läsnäolon symbolit Itä Jerusalemista. PA:n viranomaiset eivät myöskään voi pitää poliittisia kokouksiaan Jerusalemissa, koska Israel kielsi ne eivätkä he pääse sinne turva-aidan vuoksi. Israel on puuttunut ajoittain kovalla kädellä PA:n yrityksiin poliittiseen toimintaan Jerusalemissa, mistä lähinnä Hamasia edustavien kansanedustajien pidätykset ovat esimerkkeinä.
PA:N TURVALLISUUSVIRKAILIJAT ovat myös lähes kokonaan poistuneet Itä Jerusalemista, jota he aiemmin terrorisoivat pidättäen ihmisiä ja vieden heitä joskus Jerikoon ja Ramallahiin ”kuulusteluja” varten. PA:n läsnäolon poistuminen Itä Jerusalemista on saanut alueen arabiasukkaat ongelmissaan entistä enemmän turvautumaan Israelin poliisiin.
JERUSALEMIN ARABIT työskentelevät ammateissa, joita aiemmin miehittivät Gazasta ja Länsirannalta tulleet palestiinalaiset, joitten pääsyä Israelin puolelle rajoitetaan toistuvin kiintiöperiaattein ja joitten pääsy työpaikoilleen estää heitä saamasta pysyvää työpaikkaa.
3. PA:N HALLITUS päätti eilisessä kokouksessaan lähettää tuhansia poliiseja eri puolilla Gazan aluetta valvomaan lakia ja järjestystä maassa sekä estämään Hamasin ja Fatahin väliset jatkuvat ja kiihtyvät tulitaistelut. PA:n sisäministeri Hani Kawahmehin erottua hallitus päätti antaa sisäministeriön tehtävät pääministeri Ismail Haniyehille, joka tulee johtamaan turvallisuusjoukkoja.
EILEN MAANANTAINA kaksi Fatahin virkailijan Maher Migdadin hankivartijaa kuoli Hamasin pyssymiesten tulittaessa Fatahin toimistotaloa. Migdad itse ei ollut paikalla. Kaksi palestiinalaista journalistia sai surmansa tulitaisteluissa Gazan alueella. Palestiinalaislähteitten mukaan 30 ihmistä on haavoittunut 24 tunnin aikana, muutamat heistä vaarallisesti. Kawahmeh (Qawahmi) selitti eronneensa sisäministerin paikalta siksi, ettei Abbas luovuttanut hänelle turvallisuusjoukkojen johtoa. Hän valitti, että Fatah pyrkii kaikin tavoin vaikeuttamaan PA:n hallituksen toimia yhteistyössä CIA:n ja Israelin Mossadin kanssa. Muutama päivä sitten Hamasin pyssymiesten kerrotaan pysäyttäneen kolme rekka-autoa Gazan pohjoisosassa ja takavarikoineen niissä olleet USA:n toimittamat aseet.
4. UUTISOTSIKOITA
- PÄÄMINISTERI kutsunee Jordanian kuninkaan Knessetin vieraaksi.
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajaehdokkaat vaativat, että Ehud Barakin on ilmoitettava vuositulonsa. Ne lienevät huippuluokkaa, sillä Barak kulki viime vuonna ympäri maailmaa puhujamatkoilla, palkkio km. 50 000 USD kerralta.
- TEL AVIVIN poliisin mukaan Ranskasta äskettäin Israeliin muuttanut veljespari murhasi taksinkuljettajan viiltämällä hänen kurkkunsa auki. Veljekset, 25- ja 21-vuotiaat, houkuttelivat taksinkuljettajan asuntoonsa ja murhasivat hänen siellä, ”koska hän oli arabi”. He ovat tiettävästi tunnustaneet tekonsa.
- JERUSALEMIN POLIISIN toimia tutkitaan suurennuslasilla Jerusalem Betarin jalkapallo-ottelun jälkeen alkaneen yleisen hulinan käsittelyn aikana. Kaksi Betrain kannattajaa haavoittui vaikeasti yleisön rynnätessä Teddy-stadionin kentälle.
- MONIMILJONÄÄRI Arkadi Gaydamak on taas kerran Jpostin kolumnistin Ansel Pfefferin maalitauluna, jolle näyttää tuottavan vaikeuksia hyväksyä tämän Venäjältä Israeliin muuttaneen mahtimiehen hyväntekeväisyyttä, jota hän epäilee poliittiseksi juonitteluksi. Gaydamak ei saanut kutsua virallisiin tänä iltana alkaviin Jerusalemin yhdistämisen 40-vuotisjuhliin, jonka vuoksi hän järjesti omat juhlansa Sacher puistossa, jonne oli ahtautunut ainakin 40 000 kannattajaa. Gaydamak osti Betar-jalkapalloyhtiön ja sijoitti siihen 100 miljoonaa NIS. Gaydamakin kannattajat kutsuivat häntä Israelin seuraavaksi pääministeriksi. Hän ei ole asettunut vielä ehdokkaaksi seuraaviin Knessetin vaaleihin, mutta hän on ilmoittanut olevansa ehdokkaana Jerusalemin pormestariksi. Olmert ei ole suonut audienssia tälle nousevalle tähdelle eikä pormestari Lupolianski antanut hänelle lupaa järjestää sodan voittopäivän VE juhlaa Punaisen Armeijan veteraaneille kaupungin keskustorilla, mikä sekoitti heidän välinsä.
- IDF ALOITTI eilen suuret sotaharjoitukset, jonka puitteissa armeijan korkein johto sekä pääministeri Olmert että puolustusministeri Peretz seurasivat IDF:n Kirya maanalaisessa päämajassa taistelujen puhkeamista kaikilla rintamilla: Libanonissa, Syyriassa, Gazassa ja Länsirannalla. Harjoituksissa simuloidaan mahdollisuuksia reservien kutsumista aseisiin sekä sotaa Syyriaa vastaan.
Puolustusministeri Peretz retosteli ylpeänä, että jokainen israelilainen havaitsee, että vallankumous on meneillään IDF:n sisällä.
- VALTIONTARKASTUSVALIOKUNNAN puheenjohtaja Zevulun Orlev kutsuu
valiokuntansa kiireiseen kokoukseen siksi, että pääministeri Olmert kehottaa
oikeuskansleri Mazuzia aloittamaan rikostutkimukset valtiontarkastaja
Lindenstraussin väitetyistä vuodoista median edustajille. Orlev kutsuu Olmertin
toimia talon polttamiseksi peittääkseen tutkimukset omista rikoksistaan.
- VÄKIVALTA Gazassa jatkuu. Tänä aamuna ainakin yksi Hamasin jäsen surmattiin.
JERUSALEMIN MUFTI antoi palestiinalaisille fatwan, jolla heitä kielletään muuttamasta Israelista.
- LÄHES 30 johtavaa rabbia nousi sunnuntaina asianmukaisesti puhdistautuneina Temppelivuorelle vahvistaakseen Temppelivuoren merkitystä juutalaisille. Samalla he kehottivat israelilaisia vierailemaan Temppelivuorella.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021