Friday, May 18, 2007

PERJANTAI 18.05.07
1. IDF ISKI LOPULTA terroristeja vastaan Gazan alueella. Se tuskin lopettaa Kassam-rakettien ampumista, mutta sen voisi olettaa vähän sekoittavan terroristien aikatauluja.
PERJANTAIAAMUNA terroristit ampuivat neljä Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle 08.30 mennessä. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. Eilen Kassam-raketteja ammuttiin 30-60, luvut vaihtelevat oudosti lähteistä riippuen. Yksi Kassam osui Ohalei Sinai synagogaan Sderotissa vain minuutteja sen jälkeen, kun torah-rullan siunaustilaisuus oli loppunut ja 300 ihmistä oli poistunut sieltä. Olmert vieraili myös eilen Sderotissa, jossa hän sai kuulla omin korvin Red Dawn hälytys-sireenin ulvonnan merkkinä lähestyvästä raketista. Ei se osunut Olmertiin, mutta henkivartijat raastoivat hänet kiireesti läheiseen taloon. Olmert kävi kahvilla puolustusministeri Amir Pereztin kotona, joka on vahvasti suojattu raketti-iskujen varalta, mikä puuttuu useimmilta muilta taloilta.
ERÄS PAIKALLINEN nainen halusi esittää Olmertille oman tuntunsa tilanteesta, mutta ei häntä päästetty lähelle tuota ”sitrushedelmää” (seder-ethrog). Nainen huuteli etäältä Olmertille, miten tämä ”pelkuri piiloutuu suojattuun taloon, mutta ei välitä asukkaitten turvallisuudesta”.
IAF TEKI eilen torstaina viisi ohjusiskua Gazan alueelle. Niissä kuoli useita ihmisiä, suurin osa Hamasin ja Jihadin jäseniä, ja haavoittui vielä enemmän.
IAF:n ensimmäisiä kohteita oli Hamasin ”sotilaspäämajaan” tehty isku Gazassa. Siinä yksi Hamasin jäsen sai surmansa ja arviolta 30 haavoittui, osa heistä sivullisia. Kahta Jihadin rakettimiehistöä vastaan tehtiin ohjusisku Jabaljiyassa ja Sufassa, ja yhtä autoa vastaan Gazaan kaupungissa. Jpostin artikkelin mukaan IDF surmasi iskuissaan Gazassa eilen 8 terroristia.
IDF LÄHETTI MYÖS panssarivaunujaan Gazan puolelle turva-aitaa, mutta ne pysähtyivät muutaman kymmenen tai sadan metrin päähän aidasta vain tarkkaillen tilannetta.
2. SDEROTIN KAUPUNKI, vain runsaan kilometrin päässä Gazan kaupungin alueelta, alkaa muistuttaa haamukaupunkia. Ihmiset eivät uskalla liikkua vapaasti eikä kokoontua minnekään raketti-iskujen pelossa. Koulut ovat tänään kiinni, vaikka ne luvattiin avata. Pahinta asukkaitten kannalta on jatkuva pelko, että Kassam voi osua heidän kotiinsa. Ihmisille sentään koti on tärkein ja läheisin turvapaikka, mutta jos sekin viedään, ei voi turvata mihinkään. Olmertin hallitus on lupaillut vahvistaa asuintalojen ja koulujen kattoja, mutta suurin osa siitä on pelkkiä lupauksia eivätkä väestönsuojat ole ajan tasalla, ne muutamat, joita on rakennettu. Perjantaiaamuna yksi raketti osui omakotitaloon saaden kaksi ihmistä shokkiin. Yksi mies haavoittui sirpaleista.
ARKADI GAYDAMAKIN tilaamat bussit kuljettivat n. 800 ihmistä Bershevaan hotellimajoitukseen kolmeksi päiväksi. Myös puolustusministeriön evakuointisuunnitelma eteni, mutta se jouduttiin keskeyttämään, koska asukkaille ei löytynyt tarpeeksi majapaikkoja. Arviolta 3000 – 4000 ihmistä on tarkoitus kuljettaa muutamaksi päiväksi pois ”sotatoimialueelta”, mutta kaupunkiin jää silti 20 000 pelokasta asukasta. Hätääntyneet ihmiset ryntäilivät paikalle tulleisiin busseihin välittämättä ennakkoilmoittautumisesta, minkä tuli olla ehtona pääsylle mukaan evakuointikeskukseen.
TORSTAINA yksi raketti osui koululuokkaan aiheuttaen vahinkoa ja vähäisesti vammauttaen kahta koululaista. Kaksi rakettia osui teollisuuslaitoksiin Sderotissa sytyttäen ne tuleen.
PALESTIINALAISET kertovat, että myös Gazan kaupunki muistuttaa haamukaupunkia, mutta se ei johdu israelilaisten toimista vaan sisäisistä tulitaisteluista. Hamasin ja Fatahin lisäksi kaduilla kuljeskelee arviolta 45 eri aseellisen ryhmän jäsentä muutaman miehen partioina ammuskellen kaikkea, mikä liikkuu. Paikalla olevat lehtimiehet eivät uskalla poistua majapaikoistaan, ja TV-lähetysten tilannekatsaukset keskeytyvät äkillisen luotikuuron vuoksi.
3. MITKÄ OVAT ISRAELIN mahdollisuudet tässä tilanteessa, on kysymys johon saa yhtä monta vastausta kuin on vastaajiakin. Herb Keinon tarkastelee asiaa omalta kannaltaan Jpostin aamun numerossa kysellen, mitä PA:n luhistuminen merkitsisi Israelille. Keinon vetoaa artikkelissaan Tel Avivissa toimivan Reut-älykeskuksen johtajan Gidi Grinsteinen teeseihin, joissa tämä pääministeri Ehud Barakin neuvonantajana toiminut asiantuntija analysoi kysymystä.
KEINON TOTEAA aluksi, että Israelin hallitukset ovat 1993 lähtien perustaneet politiikkansa kahden valtion periaatteeseen, koska Israel ei halua hallita Gazan 1.3 ja Länsirannan 2.5 miljoonaa palestiinalaista ja pysyä juutalaisena valtiona. Tämän vuoksi PA:n luhistuminen ja hajoaminen olisi Israelin kannalta vahingollinen kehityskulku, vaikka tilanne näyttää lähestyvän juuri tätä. Se tarkoittaisi sitä, että Israel saisi uudelleen vastuulleen noitten ihmisten hyvinvoinnin.
GIDI GRINSTEIN toteaa omissa arvioissaan, että tämä näyttää olevan juuri se, mitä Hamas ja valtaosa palestiinalaisista haluaakin. Hamas-johtaja Khaled Mashaal totesi 2006, johon useat palestiinalais- ja muslimijohtajat yhtyvät, että PA:n muodostaminen oli virhe, joka tulee poistaa. Tämän ajatussuunnan mukaan IDF:n Gazan miehittäminen ei olisikaan pelottava vaan valitun strategian toteuttamista. Tämä tulisi aiheuttamaan Israelin luhistumisen sisältäpäin, kuten sekä Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah että Iranin presidentti Ahmadinejad viittaavat, ettei Israelia voida lyödä sotakentillä, mutta se onnistuu tuhoamalla se sisältäpäin. Grinstein perustaa väitteensä sille huomiolle, etteivät palestiinalaiset ja muslimit ole viime aikoina painostaneet Israelia tyhjentämään Juudeaa ja Samariaa juutalaisista. Päinvastoin ne näyttävät provosoivan Israelia jatkamaan ja tiivistämään miehitystään Länsirannalla ja miehittämään uudelleen Gazan alue.
HERB KEINON vastaa kysymykseen, mitä PA:n sisäinen luhistumisen merkitsisi Israelille:
ISRAELILLA JÄISI kaksi epämiellyttävää vaihtoehtoa: Joko luopua vaatimuksista, että PA:n hallitus hyväksyy EU:n sille asettamat kolme vaatimusta ja aloittaa yhteistyön Hamasin johtaman hallituksen kanssa; tai avustaa Fatahin taistelussa Hamasia vastaan. Jälkimmäinen vaihtoehto tarkoittaisi Hamasin Israelin vastaisen taistelun kiihtymistä, jatkuvia raketti- ja itsemurhaiskuja.
4. UUTISOTSIKOITA
- MAHMOUD ABBAS katsoi parhaaksi peruuttaa Gazan matkansa. Hänen virastonsa Gazassa joutui myös tulituksen kohteeksi. Hamasin epäillään suunnitelleen Abbasin teloitusta, jos hän tulee Gazaan. PA:n turvallisuusjoukot kertovat löytäneensä miinoitetun tunnelin lähellä Eretz-rajanylityspaikkaa, jota Abbasin oli tarkoitus käyttää matkalla virastoonsa Gazassa.
- FATAH JA HAMAS ovat jatkaneet tulitaistelujaan keskiviikkona 20.00 sovitun tulitauon jälkeen. Ainakin neljä ihmistä kuoli ja 15 haavoittui sen jälkeen. Kolme ihmistä kuoli Rafassa Fatahin tulittaessa Hamasin hautajaissaattuetta. PA:n terveysministeriön mukaan 47 ihmistä on kuollut ja 210 haavoittunut sisäisissä taisteluista viikon alusta lähtien, useimmat heistä militaristeja tai PA:n turvallisuusupseereita.
- HAMASIN EDUSTAJA, pääministeri Ismail Haniyehin neuvonantaja Ahmed Yusef kertoo, että hallituksessa on keskusteltu rauhanturvaajien kutsumisesta joistakin arabimaista Gazan alueelle lain ja oikeuden palauttamiseksi. Hän vaati, että Fatahia edustavat turvallisuusjoukkojen johtajat tulee erottaa, koska he toimivat yhteistyössä Israelin kanssa. Fatahin edustajat vastustavat tätä. Fatahin edustaja Länsirannalla Maher Migdad esitti, että Islamilainen liike, joka on Egyptissä toimivan Muslimiveljeskunnan alajärjestö, tulisi ottaa vastuu PA:n hallinnosta.
- BINYAMIN NETANYAHU esittää, että sotilaallisten iskujen sijasta Israelin tulee katkaista vesi-, sähkö-, kaasu- ja öljytoimituksiaan Gazan alueelle pakottaakseen siellä taistelevat ryhmät sovitteluihin. Likudin toinen nokkamies Silvan Shalom sanoo käyneensä keskustelua Shasin ja Israel Beiteinun johtajien kanssa saadakseen nämä ryhmät yhtymään Olmertin hallituksen kaatamisyrityksiin.
- USA:N PRESIDENTTI Bush käsitteli puheessaan Englannin pääministeri Tony Blairin jäähyväiskäynnin yhteydessä Iranin ja Palestiinan tilannetta. Iranista hän sanoi, ettei kansainvälinen yhteisö saa antaa Iranille ydinasetta. Hän valitti puheessaan ”palestiinalaisten nöyryyttävää asemaa joutuessaan kulkemaan toistuvien tiesulkujen ja tarkastuspisteiden läpi eivätkä voi toteuttaa unelmiaan omalla alueellaan”. Bush vaatii kahden valtion perustamista, koska ”se on ainoa reaalinen järjestelmä ja edistys tällä alueella”. Häneltä ei riittänyt yhtään lohdutuksen sanaa israelilaisille, jotka joutuvat elämään jatkuvan terrorin alaisena omassa maassaan.
- PALESTIINALAISET väittävät, että sisäiset taistelut ovat seurausta ulkomaisten avustusten vähentämisestä. Tilastojen mukaan PA:n saamat avustukset ovat kolminkertaistuneet edellisestä vuodesta, mikä sopii huonosti tuohon huomioon.
- PALESTIINALAINEN LÄÄKÄRI Mazab Bashir, 25 Gazan alueelta pystyi ”Lääkärit ilman rajoja” passinsa avulla liikkumaan vapaasti Israelissa. Deir al-balah kylästä kotoisin oleva lääkäri toimi viisi vuotta järjestössä. Shin Betin asiamiehet pidättivät hänet huhtikuun 19. päivänä. Hän tunnusti olevansa PFLP:n agentti. Hän oli kerännyt tietoja Olmertin liikkeistä, mutta luopui aikeista murhata hänet. Hänen muina kohteinaan olivat kansanedustajat sekä Elad-organisaation johtaja David Beeri. Organisaatio hankkii kiinteistöjä Itä Jerusalemin alueelta.

No comments: