Friday, July 15, 2016

PERJANTAI 15.07.2016

PERJANTAI 15.07.2016
01.PERJANTAIAAMU alkoi lämpimissä tunnelmissa, mutta miellyttävän vilpoinen tunne tulee muuttumaan helteiseksi sitä mukaa kuin päivä etenee. Tämän päivän lukemat 23 -33 tullevat saamaan ainakin asteen verran lisää huomenna ja ehkä vielä sunnuntainakin. Myöskin raportit tapahtumista sekä kotimaassa että ulkomailla ennustavat ilmapiirin kuumenemista, mutta siitä enemmän myöhemmin keskittyäksemme säätilaan.
Säätilat tänään: Jerusalem 23 -33; Tiberias 29 -45; Suolameri 33 -45; Eilat 29 -45 +C-astetta. Times of Israel sääennuste ei toimi, joten en pysty haarukoimaan huomisen säätilaa edemmäs, mutta JP:n ennusteen mukaan huomiset lukemat ovat pääkaupungin alueella 24 -34 pysytellen muualla maata samoissa lukemissa kuin tänään.
02.Aamun järkyttävin raportti tulee Ranskasta Nicen kaupungista, jossa terroristi ohjasi ajamansa suuren 19 tonnin rekka-auton kaupungin des Anglais promenadilla Bastille päivän kunniaksi järjestettyä ilotulitusta seuraavaan väkijoukkoon surmaten ainakin 80 ihmistä ja haavoittaen yli sataa, lähes 45 heistä hengenvaarallisesti.

Raportit hyökkäyksestä, joka DF:n artikkelin mukaan tapahtui 02.04 aikaan perjantaiaamuna, ovat vielä puutteellisia ja tullevat muuttumaan poliisin selvittäessä tilannetta. Erään raportin mukaan kuljettaja veti käsi-aseensa esiin aloittaen tulittaa väkijoukkoa ja yritti pakoon. Toisen raportin mukaan poliisi surmasi hänet saadakseen kuorma-auton pysähtymään. Autosta löydettiin aseita ja käsikranaatteja. Ranskan presidentti keskeytti lomansa seuratakseen tilanteen kehitystä, mutta hän tunnusti hyökkäyksen terroriluonteen.
Times of Israel raportin mukaan kuorma-auton kuljettaja oli 31-vuotias Tunisiasta muuttaneen muslimiperheen jäsen, kuten rekasta löydetyt dokumentit paljastavat. Pysäytettyään 19 tonnin rekkansa terroristi alkoi tulittaa väki-joukkoa pistoolillaan, kunnes poliisi paikallisen raportin mukaan ampui hänet kuoliaaksi.  
ToI perustaa raporttinsa useiden uutistoimistojen raportteihin.
ToI:n raportin mukaan haavoittuneita on ainakin 130.
Poliisin mukaan 18 haavoittunutta on kriittisessä tilassa. Uhrien joukossa on useita lapsia.
Kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa on myös ulkomaalaisia. Viiden israelilaisen kerrotaan lievästi haavoittuneen hyökkäyksessä.
Israelilaisen Chabad Gan leirin neuvoston jäseniä oli myös tapahtumapaikalla, mutta he olivat ehtineet täpärästi ylittää kadun toiselle puolelle ennen hyökkäystä.

PRESIDENTTI Farncois Hollande vakuutti Ranskan jatkavan taistelua terroria vastaan. "Me tulemme iskemään niihin, jotka uhkaavat meitä. Hyökkääjän tarkoituksena oli tappaa, murskata ja massamurhata. On selvää, että tulemme jatkamaan taistelua näitä terrorismin taustoja vastaan", presidentti vakuutti. Hän valitti etenkin sitä, että fanaatikko hyökkäsi vapauden symbolina pidetyn Bastillen valtauksen vuosipäivänä 14.heinkuuta.

Presidentti Hollande oli suunnitellut poistavansa hätä-tilan maasta, joka oli asetettu voimaan marraskuussa 2015 Pariisissa tehdyn terrori-iskun jälkeen, jossa sai surmansa 130 ihmistä. Poikkeustila oli suunniteltu lopetettavaksi 26. kesäkuuta.  Hollande sanoi jatkavansa poikkeustilaa kolmella kuukaudella.
Nicen kaupunki sanoo peruuttaneensa amerikkalaisen superpoptähden Rihannan konsertin Alliance stadionilla perjantaina, sekä viisipäiväisen rock-tapahtuman, jonka oli tarkoitus alkaa perjantaina. Ranskan liput ovat puolitangossa Nicen kaupungin järkyttävän iskun vuoksi. Kuolonuhrien lukumäärä on jo noussut, se on nyt 84, ja voi nousta, koska vakavasti haavoittuneita on useita. Terroristijärjestöt uhkaavat iskeä ranskalaisiin olympia-joukkueisiin Brasiliassa.

USA:n presidentti Barack Obama antoi oman lausuntonsa vähän ennen Hollanden antamaa lausuntoa "Tuomiten mitä voimakkaimmin sanoin tämän kauhistuttavan terrori-iskun Nicen kaupungissa Ranskassa, jossa surmattiin ja haavoitettiin tusinoittain viattomia siviilejä".  http://www.timesofisrael.com/hollande-confirms-terrorist-nature-of-nice-attack/

03.TERRORISTIJÄRJESTÖJEN suorittamat yhä verisemmät hyökkäykset siviilikohteisiin sekä Euroopassa että USA:ssa ovat koventaneet länsimaitten hallitusten suhtautumista muslimeihin yleensä.  EU-maissa on aloitettu vakavat keskustelut avointen rajojen politiikan mielekkyydestä, mikä tekee vaikeaksi tai mahdottomaksi valvoa terroristien liikkeitä ja toimia maassa. Tämä on koettu erityisen vaikeana USA:n ja Meksikon rajalla, jonka kautta Etelä Amerikasta sekä Lähi-Idästä ja Afrikasta saapuneet siirtolaiset voivat lähes esteettä ylittää rajan. Obama on sallivalla tai jopa rohkaisevalla siirtolaisuus-politiikallaan suuresti vaikeuttanut tilannetta, mikä aiheuttaa harmaita hiuksia turvallisuusjärjestöjen jäsenille. Obaman lupaama muutos tuo kaaosta ja turvattomuutta Yhdysvaltioihin. USA:n Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on tarttunut tähän ilmiöön joskus huonosti harkituilla lausunnoillaan. Hän lupasi rakentaa tehokkaan turva-aidan Meksikon vastaiselle rajalle – Meksikon kustannuksella, mikä aiheutti voimakkaan vastareaktion. Toiseksi Trump vaatii maahan pyrkivien muslimien tarkkaa seulontaa, heidän taustojensa tutkimista ja tilapäistä rajoitusta heille, minkä muslimimyönteinen presidentti Obama tuomitsi suoralta kädeltä rasistisena ja valikoivana.

ISRAELISSA on suuresti huolestuneina seurattu Trumpin Israelia koskevia lausuntoja. Hän totesi vaalityönsä alku-vaiheilla suhtautuvansa tasapuolisesti Israelin ja PA/PLO:n väliseen konfliktiin, mutta on sen jälkeen vahvistanut, että hän tulee vahvistamaan Israelin turvallisuutta kaikissa tilanteissa. Republikaanisen puolueen puolue-ohjelmassa ollut maininta kahden valtion periaatteesta on pudotettu pois, joskaan Trumpin omaa kantaa ei tiedetä.
Netanyahu tuli Obamaa miellyttääkseen luvanneeksi Bar Ilan yliopiston puheessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta, mistä hänen on nyt vaikea irrottautua, vaikka haluaisikin. Monet hallituksen ministerit ovat hylänneet sen ajastaan jälkeen jääneenä ja vaarallisena.

USA:n Demokraattien puolueohjelma on myönteisempi PA/PLO:lle, joskin sekin kutsuu Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi, mutta jaettuna. USA:n hallitusten virallisen käytännön mukaan Juudea ja Samaria, Jerusalemin itäosat ja Golan ovat miehitettyjä alueita, ja siksi juutalaisten rakentaminen sinne on USA:n omaksuman kannan mukaan lainvastaista, joskaan ei laitonta (illegal). USA:n presidentti ovat toistuvasti
käyttäneet veto-oikeuttaan lähetystönsä muuttamista Tel Avivista Jerusalemiin, kuten kongressin päätös edellyttää. YK:n virallisen kannan mukaan Jerusalemin asema on kiistanalainen´, ja sen hallinnon tulisi olla "Pahan neuvon vuorella" toimivan YK:n miehistön valvonnassa.

Anti Defamation League (ADL) toimitusjohtaja Jónathan Greenblatt - antaessaan tunnustusta Republikaanien puolue/ohjelmalle - valitti kahden valtion pudottamista pois. Monille ulkomailla asuville juutalaisille demokratian vaatimusten toteuttaminen on tärkeämpää kuin tosiasiat. Heidän mielestään Israelin tulisi osoittaa esimerkkiä muillekin maille demokratian mallimaana, mikä viittaa vasemmistoon, jonka ohjelmassa se on kärkisijoilla.

Saudi Arabian perustaja kuningas Saud, jonka jotkut väittävät olevan juutalaista sukua, joka 1700-luvulla muutti Mesopotamiasta Arabian niemimaalle, syytti juutalaisia sekä kommunismin että demokratian kehittämisestä maailman hallitsemiseksi. Islam tuomitsee demokratian arabikulttuuriin sopimattomana.

04.UUTISOTSIKOITA
·       Donald Trump suunnitteli ilmoittavansa perjantai-aamuna varapresidenttinsä nimen, mutta Ranskassa Nicen kaupungin terrori-iskun vuoksi hän siirsi sen myöhempään ajankohtaan. Ehdokkaina hänellä ovat Newt Gingrich, Chris Christie, sekä Mike Pence, joka viimeisten arvioiden mukaan on ykkössuosikki. Triúmp ei ole vielä tehnyt valintaansa. http://www.timesofisrael.com/trump-postpones-vp-announcement-citing-france-attacks/
·       Homot ja Lesbot ja muut poikkeavat ovat pahoittaneet mielensä siksi, että Beershebassa viikon vaihteen aikana suunniteltu pride (lue häpeä)-marssi peruutettiin viranomaisten muutettua suunniteltua reittiä. Nämä aiemmin pimeissä nurkissa lymyilleet eri tavoin ajattelevat ja toimivat eivät enää peittele poikkeavuuttaan, vaan haluavat esittää asiansa ja syntinsä mahdollisimman näyttävästi, (Rm-2:32) http://www.timesofisrael.com/hundreds-protest-as-beersheba-pride-parade-canceled/,
·       Pääministeri Netanyahun entinen henkilöstö-päällikkö Ari Harow joutui poliisin ruuvipenkkiin. Hänet kutsuttiin neuvotteluaan todistajana, mutta poliisi kohteli häntä vahvasti epäiltynä ja varoitti, että kaikkea voidaan käyttää häntä itseään vastaan. Tämä liittyy poliisin epäilyihin Netanyahuun lahjusten ja ulkomaisten varojen käyttämisestä puolueensa ja itsensä vaalitoiminnassa. Mahdotonta sanoa, liittykö kaikki Israelin oman ja ulkomaisen vasemmisto-liikkeiden masinoima parjauskampanjaan Netanyahun hallituksen kaatamiseksi. Presidentti Obama on alusta lähtien toiminut sen hyväksi lähettäen karhukoplansa JV-tiiminsä Israeliin ennen viimeisiä vaaleja Netanyahu valinnan estämiseksi. Tämä tuli nyt pahimpaan aikaan pääministerin onnistuneen Afrikan matkan jälkeen. Poliisi määräsi Ari Harowin kotiarestiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/21499,
·       Pääministeri Netanyahu lupasi 10.4 miljoonaa USD juutalaiskylien vahvistamiseksi Har Hebronin ympäristössä terrori-iskun seurauksena. Peläten USA:n hallituksen tuomitsevaa reaktiota hän peruutti lupauksensa, mikä osoittaa ilmiselvää vasallivaltion päämiehen mentaliteettia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214987,
·       Regavim-järjestö jätti korkeimmalle oikeudelle syytteen, väittäen, etteivät puolustusministeriö ja Juudean ja Samarian siviilihallinto ole toimineet velvollisuuksiensa mukaisesti salliessaan PA/PLO:n rakentaa EU:n tuella laittoman setlementin Hizmen juutalaiskylän läheisyyteen Samariassa Jerusalemin pohjoispuolella. EU:n tuella PA/PLO on rakentanut 15 asuntoyksikköä maalle, joka ei kuulu beduiineille eikä EU:lle, sanotaan Regevimin kirjelmässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214984
·       USA:n Obaman johtama hallitus ei ole ollenkaan onnellinen Englannin päätettyä erota EU:sta, mikä nosti brittimaailman johtoon Thereza Mayn ja ulkoministeriksi Boris Johnsonin, joita he kutsuvat Israelin asiamiehiksi. Molemmat tunnetaan lämpimistä suhteistaan Israeliin, mikä tuntuu hyvältä Euroopasta yleensä tulleitten negatiivisten raporttien ohessa. http://www.timesofisrael.com/white-house-compares-boris-johnson-to-israeli-envoy/
·       Israelin ulkoministeriö ei ole ollenkaan innostunut EU:n uudelleen muotoileman UNESCO:n Jerusalemia ja Temppelivuorta koskevasta lausunnosta. Lausunnossa unohdetaan edelleen juutalaisten kiinteät siteet molempiin, mutta lausunnossa Temppelivuori mainitaan kerran ja silloinkin lainausmerkeissä, eikä juutalaisten rakentamista Temppeleistä mainita ollenkaan. Lausunnossa Israelia kielletään suorittamasta arkeologisia kaivauksia Temppelivuorella tai sen ympäristössä unohtaen kokonaan PA/PLO;n suorittamat laittomat muutostyöt ilman arkeologien valvontaa ja lupia, kuten laki edellyttää.   http://www.timesofisrael.com/israel-concerned-over-eu-revision-to-unesco-jerusalem-proposal/
·       Israelin oikeistopuolueet esittävät vastalauseensa USA:n hallituksen tapaan puuttua Israelin vaaleihin. http://www.timesofisrael.com/right-wing-lawmakers-pan-us-intervention-in-israeli-elections/
·       PA/PLO:n entinen pääminiosteri Salaam Fyyad laati oman suunnitelmansa Fatahin ja Hamasin välisten erimielisyyksien tasoittamiseksi ja arabien valmistamiseksi vaaleihin puolen vuoden jälkeen. Abbas näkee tämän hyökkäyksenä häntä vastaan ja tuomitsee Fayyadin esityksen. Fayyad julkisti esityksensä tiistaina Ramallahissa. Abbasin seuraajan valintakilpailu osoittaa kiihtymistä. http://www.timesofisrael.com/former-palestinian-pm-draws-fire-at-home-for-new-reconciliation-plan/

·       Jasser Arafatin serkku Nasser Qudwa valmistelee omaa asemaansa noustakseen Abbasin vapauttamalle pallille PA/PLO:n johtoon. Hän ei ole sidoksissa mihinkään ryhmittymään eikä liene sekaantunut korruptioon, mistä Abbas ja hänen hallituksensa ovat kuuluisia. Qudwa on palvellut useissa tärkeissä viroissa, myös YK:n palveluksessa. http://www.jpost.com/Middle-East/Arafats-nephew-makes-his-move-to-succeed-Abbas-460438

Wednesday, July 13, 2016

KESKIVIIKKO 13.07.2016

KESKIVIIKKO 13.07.2016
01.LÄMPÖMITTARI osoitti 22 lämpöastetta ennen kuutta aamulla ja lämpötilaa osoittava nestejana noussee 30 asteen tienoille iltapäivällä. Tahti jatkunee samana ainakin seuraavan päivän aikana taivaankannen pysytellessä pilvettömänä. Siispä nauttikaamme nyt kesän lämmöstä ennen talvipakkasia ja muita epämukavuuksia, vaikka kansainvälisiä ongelmia ennustetaankin jo tämän vuoden aikana. Ongelmia voivat aiheuttaa sekä Hamas että Hizbullah kuten myös PA:n hallinnon alla asuvat arabit Juudeassa ja Samariassa, joissa myös Hamasin edustajat toimivat aktiivisesti.

Eilen teimme miellyttävän junamatkan Beit Shemeksen (aurinkokodin) kaupunkiin. Oli ihan mukava istua siististi pehmustetuilla nojatuoleilla seuraten maaston vaihtelua junan ulkopuolella. Kaupunkivierailun aloitimme nauttimalla makoisat kahvit tuoreitten sämpylöitten kanssa, minkä jälkeen teimme ostoksia juna-aseman viereisessä marketissa. Junamatka kesti n. 50 minuuttia ja maksoi vanhuksille 3.50 NIS, muille vähän enemmän, mutta edullista matkantekoa silti.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 26 -39; Suolameri 32 -42; Eilat 29 -42 +C-astetta.
Yritin saada ToI:n sääennustetta, joka tavallisesti osoittaa trendiä kauemmas kuin JP:n ennusteet, mutta
tietokoneeni on eri mieltä, eikä suostu näyttämään sitä. Lieneekö kesäväsymys iskenyt kesken hellekauden? Siispä jatketaan ilman sitä, sillä uusia ennusteita tulee päivittäin, joten ei tässä ole mitään hätää.
02.Israelin poliittisella rintamalla sen sijaan kuohuu kuten aina, ei edes kesälomaa pidetä.
Hebronissa jo vaarattomaksi eliminoidun terroristin ampuneen IDF:n sotilaan asemaa ruoditaan edelleen lehtien palstoilla. Todistajiksi tuodaan milloin minkin sotilasosaston johtaja antamaan oma todistuksensa, vaikka heillä ei ollut sen kanssa enempää tekemistä kuin artikkelin lukijoillakaan. Tämä sinänsä armeijan rutiiniin kuuluva tapaus nousi julkisuuteen siksi, että sekä silloinen puolustusministeri Moshe Yaalon että pääministeri Netanyahu antoivat sotilaan tuomitsemiseen kehottavat lausuntonsa yksityis-kohtia tuntematta. Puolustusministeriön kömpelö tapa hoitaa PR-asioita tulee korostetusti esille tässäkin sinänsä vähäpätöisessä kysymyksessä. Armeija olisi voinut hoitaa asian kurinpito-tapauksenä ilman poliittista fanfaaria. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/IDF-commander-says-Hebron-shooter-lied-to-me-460150

03.IDF osoittaa sen sijaan kykynsä tavassa, millä se pystyy paljastamaan salaisia terrorisoluja Juudean ja Samarian alueilla, sekä löytämään ja lopettamaan eri puolille PA:n valvomia alueita perustettuja pieniä aseiden valmistuspajoja sekä niiden levittämisjärjestöjä. IDF:n apuna toimivat sekä Shin Betin että poliisin tiedustelu-upseerit, jotka usein käyttävät paikallisia arabiasukkaita agentteinaan. Pienet asepajat tilaavat internetin kautta aseitten osia ja kokoamisohjeita, joiden avulla ne pystyvät rakentamaan esim. Carl Gustav rynnäkkökiväärin, jota terroristit ja rikolliset suosivat. Se on halpa ja toimii kaikissa oloissa.

Suorittaessaan keskiviikkona ratsiaa asepajaan A-Ram arabi-kylässä Jerusalemista koilliseen turvallisuusjoukot joutuivat tulituksen kohteiksi heidän autoaan vastaan suurella ylinopeudella ajavasta autosta. IDF:n ja rajapoliisin yhteispartio katsoi joutuneensa hengenvaaraan ja tulittivat ohiajavaa autoa, Yksi autossa istunut arabi sai surmansa, toinen haavoittui sairaalakuntoon, kolmas autossa istunut vietiin kuulusteluihin.
IDF aloitti tutkimukset tilanteesta.

Erillisissä tapauksissa IDF pidätti 13 epäiltyä arabia Juudean ja Samarian alueilla. Pidätettyjen joukossa olivat Hamasin aktivisti Shawikasta, Tulkarmista pohjoiseen; neljä epäiltyä A-Ramista; ja kaksi epäiltyä Beit Omarista, Betlehemistä lounaaseen. IDF:n sotilaat tekivät ratsian myös Hebroniin.
Tiistaina IDF:n sotilaat pidättivät kolme metsästys-
kiväärein aseistettua arabia Ofran juutalaiskylän lähellä ja vei heidät kuulusteluihin.
Maanantain ja tiistain välisen yön aikana sotilaat pidättivät 17 epäiltyä Juudean ja Samarian alueilla, sekä tekivät ratsian Kalkiliyaan laittomien aseiden löytämiseksi. He takavarikoivat 7 tuliasetta, ammuksia, IDF:n asepukuja sekä tainnutus-kranaatin. 10 epäiltyä vietiin kuulusteluihin.

Edellistä raporttia lukiessa jää ihmettelemään, mikä tilanne mahtaisi olla PA:n valvomilla alueilla ilman IDF:n jatkuvaa valvontaa ja poliisin ja Shin Betin suorittamaa tiedustelua? Hamasin vaikutus ja kannatus kasvaa PA/PLO:n kustannuksella, eikä kukaan enää luota Abbasin kykyyn pystyä hallitsemaan arabialueita Ramallahin ulkopuolella. Gazan alueella Abbas ei edes uskalla vierailla peläten henkensä puolesta. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Security-forces-fire-on-vehicle-during-raid-Suspect-killed-460237, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214895,

04.Amerikkalaiset ja eurooppalaiset analyytikot varoittavat, että Islamin Valtion (IS) menettäessä valtaamiaan maa-alueita – se on menettänyt 2016 aikana 12 prosenttia niistä - tulee muuttamaan omaksumaansa strategiaa hyökkäämällä entistä aktiivisemmin ulkomaisiin kohteisiin. Artikkelin mukaan Istanbulin ja Bagdadin massiiviset uhri-luvut saavuttaneet hyökkäykset ovat heidän mielestään osoituksena IS:n tappioista. He varoittavat, että uuden strategian mukaisesti veriset hyökkäykset tulevat jatkumaan ja jopa kiihtymään entisestään. Washington Postin artikkelissa todetaan, että IS on luopumassa kalifaatin laajentamisesta, ja on sen sijaan keskittymässä muotoutuakseen salaiseksi terrorijärjestöksi, joka toimii kolmella mantereella taistellakseen siellä kaaoksen ja tuhon aiheuttamiseksi yhteiskunnissa, joita ne eivät hyväksy, vaikka ne menettäisivät kaikki maansa.

EUROOPAN turvallisuusjärjestöt ovat vasta valmistautumassa seuraavaan vaiheeseen, joka on jo alkanut, voidakseen siepata terroristit ja estää heidän suunnitelmansa kotona ja Euroopassa.  He uskovat IS:n jatkavan ja kiihdyttävän iskujaan suurissa asutuskeskuksissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214894

05.ISRAELIN pyrkimykset valvoa ja vaimentaa useimmiten massiivisen ulkomaisen avun varassa toimivien Israelin vastaisen NGO-järjestöjen toimintaa lainsäädännön kautta on herättänyt kiivaita vastalauseita USA:n, YK:n ja EU:n taholta, jotka kaikki väittävät demokratian vaarantuvan

YK:n puolen vuoden päästä eroava pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo lausunnossaan olevansa syvästi huolestunut NGO-lain nimellä hyväksytystä laista.

Vuoden 2015 vaalien yhteydessä mediassa raportoitiin Obaman hallituksen lähettämästä JV-järjestöstä, jonka tehtäväkuvaan kuului kampanjoida Israelissa Netanyahun uudelleen valinnan estämiseksi. Obama haluaisi Herzogin johtaman hallituksen, joka kuuliaisesti toimisi kvartetin esittämän rauhansopimuksen toteuttamiseksi. Havaittuaan tämän Netanyhau aloitti oman vastakampanjansa pelotellen vasemmiston voitolla, mikä sai etenkin Jewish Home äänestäjät äänestämään häntä ja Likudia.

USA:n senaatin raportissa puututaan tähän ilmiöön syyttäen NGO-järjestöä ja etenkin JV-Israel-osastoa "Yksi Ääni" USA:n verovarojen käyttämiseksi Netanyahua vastaan. Yksi Ääni järjestössä väitetään, ettei sen saamia 300 000 USD käytetty vaalikampanjaan, mutta se on ontto väite, koska vaikka varoja ei suoranaisesti ollut käytetty vaalikulujen maksamiseen, ne olivat kuitenkin vapauttaneet muita varoja vaalirahoitukseen. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Senate-report-charges-NGO-of-using-US-tax-dollars-in-anti-Netanyahu-campaign-460187,

06.UUTISOTSIKOITA
·       Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukryn "yllätysvierailu" Israeliin maansa presidentti al-Fattah al Sisin laatiman esityksen rauhan-keskustelujen aloittamiseksi on antanut aiheen median analyytikoille tutkia, oliko vierailulla mahdollisesti muitakin päämääriä. Egyptin esitys perustuu pääosin arabiliiton hyväksymään esitykseen kahden valtion periaatteella, jota Netanyahu on sanonut tukevansa vastoin Israelin kansan tahtoa, joka nousevassa määrin hylkää sen vaarallisena ja mahdottomana toteuttaa IS:n vaikutusvallan kasvaessa sekä Siinailla että myös Gazassa.
·       Jerusalem Post käsittelee pääkirjoituksessaan Shoukryn Israelin vierailua esittäen useita muita syitä, mikä sai Sisin lähettämään hänet. Presidentti Al-Sisi tarvitsee näyttöjä rauhoitellakseen kehityksen hitauteen olojen parantumiseksi tyytymätöntä kansaa: Sisin on vaikea katsoa Turkin vaikutusvallan kasvua Gazassa; Egypti haluaisi, että Netanyahu käyttäisi vaikutusvaltaansa Etiopian rakentaman Renessainse padon rakentamisen estämiseksi Sinisen Niilin keskijuoksuun. Egyptin pelkää, että vedensäännöstely Etiopian rakentamalla padolla tulee vaikuttamaan tuhoisesti Niilin varrella olevien asutusten toimeentuloon ja vähentää Assuanin padon tuottaman sähkövirran määrää. Shoukry maalaili kuvia, miten sopimus tulisi toteutumaan joko suoraan hyväksymällä Palestiinan valtion, tai aloittamalla voimakkaat luottamusta kasvattavat toimet PA:n arabien olojen kohentamiseksi. Nämä toimet voisivat saada varovaiset sunni-valtiot muuttamaan kantaansa Israelille myönteiseksi. Hän odottaa Netanhyahun antavan myönteisen lausunnon Egyptin esityksen hyväksymiseksi. http://www.jpost.com/US-Elections/Republicans-nix-reference-to-Palestinians-in-convention-platform-460206, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-What-is-Netanyahu-prepared-to-give-to-become-part-of-the-Sunni-Bloc-460079. http://www.jpost.com/Opinion/JPost-Editorial-Egyptian-opportunities-460198,
·       USA:n republikaanien presidenttiehdokkaan avustajat ovat kyseenalaistaneet kahden valtion periaatteen toteuttamisen etenkin Läji-Idän nykyisen sekavassa ja ennalta arvaamattomassa ilmapiirissä. Tämän johdosta se poistettiin puolueen ohjelmasta. http://www.jpost.com/US-Elections/Republicans-nix-reference-to-Palestinians-in-convention-platform-460206
·       Satoja israelilaisia ja muitakin osallistui tiistaina Temppelivuorella ja sen juurella suoritettuihin arabiterroristin Kiryat Arbassa murhaaman 13-vuotiaan juutalaisen koululaisen ja tanssijatytön muisto- ja tuki-tilaisuuteen. Poliisi salli pienten ryhmien yksi kerrallaan nousta Vuorelle, mutta ei rukoilla siellä, eivätkä kaksi kansanedustajaa Bibin kiellon vuoksi saaneet nousta ja osallistua tilaisuuteen Vuorella. Mughniyheportti nimettiin uudelleen, sen nimi on Hallel Portti. http://www.jpost.com/Israel-News/Family-of-13-year-old-terror-victim-holds-solidarity-rally-at-Temple-Mount-460148
·       Israelin viranomaiset esittivät syvän paheksumisensa Ranskan ulkoministerin tavattua Hizbullahin k.edustajia Libanonissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214871
·       Arabivaltion vaativat PA:n kehotuksesta, ettei YKTN käsittelisi kvartetin laatimaa raporttia Israelin ja PA/PLO:n välisistä suhteista, koska se niiden mielestä suosii Israelia ensimmäistä kertaa syyttämällä PA:n johtoa kiihotuksesta, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/214885,

Sunday, July 10, 2016

SUNNUNTAI 10.07.2016

SUNNUNTAI 10.07.2016
1.    TÄNÄÄN on 4 kuukautta siitä, kun lääkärit pystyivät harsimaan kokoon tätä Gabrielin murenevaa tomumajaa, että se kestäisi Messiaan tuloon saakka, mikä on toiveeni. Itse asiassa cardial-operaatio tehtiin torstaina, mutta ajan laskenta seuraa omaa sovittua rataansa.
SÄÄENNUSTEET kertovat kauniin aurinkoisen säätilan jatkuvan seuraavien päivien aikana, ehkä muutaman asteen verran nousten, joten helleasut on syytä kaivaa esille.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 21 -32; Tiberias 26 -38; Suolameri 31 -40; Eilat 29 -42 +C-astetta. Keskiviikkona lämpötila noussee Suolamerellä 42 ja Eilatissa 43 asteeseen. Kyllä siinä nahka alkaa jo palaa, ellei ole suojautunut.
02. Leijonakuninkaaksi ToJ:n kolumnistin Raphael Ahrenin nimittämä juutalaisvaltion Afrikan johtajien ruhtinaallisesti kestitsemä ja kunnioittama pääministeri Benyamin Netanyahu palasi perjantaina tänne herhiläisten pesään, joka hellesään kiihottamana kuohuu entistäkin hyökkäävämpänä. Monet hyökkäysyritykset alkoivat hänen vielä ollessaan ulkomailla juhlinnan kohteena, mutta vasta nyt syytösten vakavuus alkaa tulla päivänvaloon. Lisää tästä vähän myöhemmin.
Iranin vallankumousarmeijan apulaiskomentaja prikaatinkenraali Hossein Salami kertoi valtionjohtoisen IRIB-TV:n lähetyksessä 1. päivä kesäkuuta, että 100 000 ohjusta ja rakettia on valmiina Libanonissa Israelin tuhoamiseksi, ja että Iranilla on kymmeniä tuhansia ohjuksia lisää, jotka ovat valmiina pyyhkimään "kirotun mustan pisteen pois maailmankartalta", MEMRI:n käännöksen mukaan. Kenraali-parka ei ole näköjään vieläkään tiedostanut, ketä vastaan hän uhittelee: Ei Israelin valtiota vaan sen Jumalaa vastaan. Herääminen tulee aikanaan, mutta se tulee olemaan tuskallinen ja pelottava. (Ilm.19:11 -16)
Salamin uhkaukset tulevat vähän ennen kuin Saksan tiedustelu kertoo Iranin moninkertaistaneen yrityksiä hankkia korkean teknologian tuotteita ydinaseen ja ballististen ohjusten kehittämisen kiihdyttämiseksi. AP:n raportin mukaan viime vuonna Iran teki tusinoittain sellaisia yrityksiä saksalaisilta yhtiöiltä, eräältä jopa 141 yritystä. Saksan ulkoministeriön mukaan Saksa on tunnustellut toisilta P5+1 mailta toimia Iranin yritysten mitätöimiseksi. http://www.timesofisrael.com/iranian-commander-100000-missiles-ready-to-annihilate-israel/

03.  VIIKKO sitten Sderotin esikouluun iskeytynyt Hamasin Gazasta ampuman raketin jälkeen Israelin kotirintama valmistautuu massiiviseen harjoitukseen seuraavaa hyökkäystä varten, kertoo Judah Ari Gross artikkelissaan.
Tietokoneitten simulaatioharjoituksessa massiivinen raketti osui "Safedin kaupunkiin" lähellä Gazan rajaa. Nimi otettiin todellisesta Safedista, joka sijaitsee Israelin pohjoisosassa. Raketti osui asuntorakennuksiin aiheuttaen kaaoksen: Savua, räjähdyksiä, raunioita, huutoja, verta, kaikki pyro- (ilotulitus) tekniikan tuottamina, mutta videoituina aidoilta näyttävinä.
Todellisuudessa kysymys oli IDF:n kotirintaman suorittamasta etsintä- ja pelastusharjoituksesta Zimin sotilastukikohdassa lähellä Gazan rajaa. Kaikki oli pyritty simuloimaan mahdollisimman tarkoin todellisten tapahtumien mukaan, joista Israelilla on yllin kyllin esimerkkejä ja kokemusta: Sireenien ulvonta varoittaen lähestyvistä raketeista, rakettien iskuäänet ja räjähdykset, haavoittuneiden ja shokkiin joutuneitten ihmisten huudot.
Jopa journalistien suorittamat pelokkaitten ihmisten ja etsintäpartioitten hätäiset haastattelut olivat kaikki kuvitelmaa todellisuudesta. Ihmisiä etsittiin romahtaneitten rakennusten raunioista ja tuhoutuneitten autojen romuista. Useimpien kohdalla kysymys on sekunneista, joiden kuluessa haavoittuneet on saatava tehostettuun hoitoon veren-vuodon lopettamiseksi. Harjoituksen tarkoituksena on löytää mahdolliset puutteet ja päällekkäisyydet toimintojen joustavaksi suorittamiseksi kaaoksen keskellä.
"Tämä edistynyt kuntoutusharjoitus on tarkoitettu myös IDF:n ja poliisiupseerien, Magen David Adom ja palokuntien toiminnan koordinoimiseksi kriisitilanteissa", kertoi Kotirintaman komentaja prikaatikenraali Dedi Simchi. Harjoitus olki suunniteltu kauan sitten, mutta Sderotin raketti-isku vajaa viikko ennen harjoitusta antoi sille todellisuustunnun valmistautumiseksi pahimman varalle.
Israelia uhkaavat "ilkeät naapurit", kuten Jeremia heitä kutsuu, saartavat juutalaisvaltiota lähes joka suunnalta, ja heidän johtajien sotaisista lausunnoista voidaan päätellä, etteivät he tyynnyttelevistä puheista huolimatta ole koskaan luopuneet lopullisesta päämäärästään Israelin tuhoamiseksi.
Vaikka Israelilla on rauhansopimus Egyptin ja Jordanian kanssa, niiden vakaus heiluu niiden alueilla toimivien voimistuvien terrorijärjestöjen aiheuttaman uhkan vuoksi. Voidakseen selviytyä hengissä naapuriensa potentiaalisen salaliiton aiheuttamasta yhteishyökkäyksestä Israel joutunee jossain vaiheessa turvautumaan ennalta ehkäisevään iskuun niitä vastaan samaan tapaan, kuin se tuhosi Egyptin ja Syyrian ilmavoimat muutaman tunnin kuluessa ennen kuuden päivän sodan alkamista, kuten Ps.83 ilmoittaa. Se edellyttää erehtymättömän tarkkaa tiedustelua vihollisten aikeitten paljastamiseksi. http://www.timesofisrael.com/bracing-for-next-war-idf-troops-drill-for-mass-casualty-rocket-strike/
04. Kuten edellä jo vihjaisin, pääministeri Netanyahu joutui heti tuoreeltaan vastaamaan häntä vastaan nostettuihin syytöksiin, jotka ovat pääasiassa hänen talouteensa liittyviä, rahanpesua ja selvittämättömiä rahansiirtoja hänen perheelleen ulkomailta.
Oikeuskansleri Avichai Mandelblit ja kansallisen poliisin tutkimus- ja tiedusteluosaston johtaja Meni Yitzhaki tullevat julkistamaan virallisen lausunnon syytöksistä, joiden mukaan pääministeri on syyllistynyt laajamittaiseen rahanpesuun, jolla voi olla ulkopoliittisia seurauksia, kuten TV-kakkonen totesi uutiskatsauksessaan lauantai-iltana.
Haaretz raportoi johtavien poliisiupseerien vakuuttaneen, että heillä on tarpeeksi todisteita ja näyttöjä asian julkistamiseksi. Israelin TV.10 raportoi samasta asiasta sapattiaaton eli perjantain ohjelmassaan. Sen mukaan ulkomainen taho on siirtänyt suuren määrän varoja Netanyhaun perheen jäsenelle, mutta ei-poliittiseen tarkoitukseen, TV-2 raportoi. Poliisi ei ole vielä ulottanut tutkimuksiaan ulkomaille, mutta voi tehdä niin.
Vasemmisto, jolla on kana kynimättä Bibin kanssa, uhkaa avoimesti, että Knesset voi pakottaa Netanyahun eroamaan. Sekä Sionistinen Unioni että Meretz ovat kauan etsineet sopivaa tilaisuutta yhdistää voimansa Bibin kaatamiseksi. Varoituksia ennen aikaisista vaaleista on alkanut liikkua poliittisella rintamalla. Lähipäivät ja viikot näyttävät, miten poliittisena kameleonttina ja selviytyjänä tunnettu Bibi selvittää tämän poliittisen kriisin. Häntä syytettiin aiemmin myös valtiontarkastajan Shapiron raportissa tuhlailevista ulkomaanmatkoista valtion kustannuksella.
05. UUTISOTSIKOITA
·       Hillary Clintonin kannattajat saivat estettyä "miehityksen" lisäämisestä Demokraattien puolueohjelmaan, mutta sinne lisättiin maininta "palestiinalaisten ongelmista". Toinen Israelia koskeva esitys "laittomista setlementeistä" meni myös läpi. Israelissa hyväksytään yhä selvemmin tosiasia, ettei Israel miehitä Juudeaa ja Samariaa, koska Balfourin julistuksesta lähtien ja Kansainliiton Englannille antamassa mandaatissa ne kuuluivat juutalaisten kotimaahan. USA ja Englanti ovat näiden julistusten suojelijoita, mutta ovat luistaneet velvollisuudestaan. http://www.timesofisrael.com/clinton-supporters-defeat-bid-to-add-occupation-into-dem-platform/
·       Äärivasemmistolaisena tunnettu JStreet antoi lausunnossaan tunnustusta Demokraattien lisäyksille puolueohjelmaansa. USA:n juutalaiset kannattivat n. 78% Obamaa ja näyttävät nyt siirtävän kannatuksensa Hillarylle, vaikka osa kansasta pitää häntä rikollisena. http://www.timesofisrael.com/j-street-lauds-democrats-for-putting-palestinian-rights-in-platform/
·       Israelilainen miesautoilija haavoittui lievästi poskeen terroristin ajaessa hänen autonsa viereen ja avattua tulen häntä kohti lähellä Metzadin juutalaiskylää Hebronin ja Betlehemin välillä lauantai-iltana. Poliisi aloitti terroristin etsinnät. Terrorin uhrille annettiin ensiapua paikalla ja hänet siirrettiin Sharei Zedekin sairaalaan hoidettavaksi. Miehen vaimo ja viisi lasta olivat autossa, mutta he eivät haavoittuneet tulituksessa. Armeija sulki Sair arabikylän etsiessään terroristia, jonka asukkaat hyökkäilivät sotilaita vastaan heidän suorittaessaan etsintöjä kylässä. http://www.timesofisrael.com/israeli-moderatly-injured-in-shooting-attack-on-west-bank-highway/
·       Entinen USA:n edustajainhuoneen puheenjohtaja Newt Gingrich sanoo harkitsevansa spekulaatioita hyväksyä esitys Donald Trumpin varapresidentiksi. Hän ei suoralta kädeltä hyväksy kaikkia Trumpin mielipiteitä, mutta hän pitää tärkeänä muslimisiirtolaisten taustojen tutkimista sharialain pohjalta, mitä se sitten tarkoittaneekin. http://www.timesofisrael.com/gingrich-coy-on-whether-hell-be-trumps-vp-pick/
·       Ranskan presidentti Francois Hollande vaatii toimia Syyriassa toimivan Al-Qaida järjestön kanssa liitossa olevien järjestöjen valvomiseksi. Hän varoittaa, että IS:n viime aikoina saamat voitot voivat rohkaista muita terrori-järjestöjä kiihdyttämään toimiaan Syyrian ulkopuolella. http://www.timesofisrael.com/hollande-calls-for-action-against-syrian-qaeda-affiliate/
·       Islamin Valtio ampui alas venäläisen helikopterin lähellä Palmyran kaupunkia surmaten kaksi lentäjää. Venäjän uutistoimiston mukaan terroristit pystyivät murtamaan Syyrian armeijan piirityksen. Venäjä on menettänyt Syyrian taisteluissa tähän mennessä 12 sotilasta. USA:n toimittamia uudenaikaisia aseita FSA:lle myydään Syyrian mustassa pörssissä, myös ilmatorjuntaohjuksia.  http://www.timesofisrael.com/islamic-state-shoots-down-russian-helicopter-killing-2-pilots/
·       Dallasin murhaaja Micah Jihbson oli entinen USA:n armeijan veteraani, joka internetin kautta opetteli rakentamaan pommeja ja osallistumaan terrorismiin. Hänet koulutettiin Afganistanissa, josta hänet lähetettiin Yhdysvaltoihin erityistehtävässä ilman taustavoimia, kuten poliisin tähänastisissa tutkimuksissa ilmenee. Tapaus oli harvinainen laatuaan.  http://www.timesofisrael.com/
·       Tony Blairen entinen avustaja sanoo Chilcot-raportin mukaan, että Englanti meni vuossa 2003 USA:n johtamaan Irakin sotaan laittomasti ja väärin perustein. http://www.timesofisrael.com/iraq-war-was-illegal-says-blairs-former-deputy/
·       Pääministeri Netanyahu, "Leijonakuningas", tarjosi Afrikan maille Israelin korkean teknologian ja turvallisuuden osaamistaitoa, minkä johdosta hänelle osoitettiin supervaltion johtajalle kuuluvaa arvostusta. Bibi totesi todeksi Raamatun Sanat. "He olivat nopeampia kuin kotkat; väkevämpiä kuin leijonat. (2.Sam.2:21) Ugandan TV:n juontaja sanoi: "Se oli hývin hyvin korkean tason vierailu". Afrikan vierailu on selvästi poikimassa Israelille uusia ulottuvuuksia useissa maissa, joiden kanssa sillä ei ole diplomaatti- eikä kaupallisia suhteita. Israelille on elintärkeää voittaa kansainvälistä tunnustusta ja tukea etenkin YK:ssa ja sen alaisissa instituuttioissa, ja siksi vierailu oli erittäin tärkeä ja onnistunut.  http://www.timesofisrael.com/in-africa-lion-king-bibi-begins-to-outroar-the-palestinians/