Thursday, January 24, 2019

TORSTAI 24.01.2019

TORSTAI 24.01.2019
01. USA:n sisällä näyttää kiehuvan lapsellisen tuntuinen taistelu presidentti Trumpin ja kongressin alahuoneen enemmistöjohtajan Nancy Pelosin johtamien demokraattien edustajien välillä, lapsellinen mutta vaarallinen sekä maalle että maailmalle.
Trump sanoo, että hän hyväksyi Pelosin tarjouksen pitää Unionin tilaa koskeva
puheensa (SOTU) kongressin edustajainhuoneessa 29. 01, mutta että ”Pelosi muutti
mielensä maahan julistetun rajoitetun sulun vuoksi”. Trump sanoo pitävänsä puheen
sovittuna aikana sulun loputtua myöhemmin ilmoitetussa paikassa.
Kongressin edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi (D) oli suunnitellut virallista
vierailua Brysseliin, Kairoon ja Afganistaniin. Seurueessa olisivat olleet mukana hänen
perheensä ohella kongressin delegaatio. Trump peruutti matkan maassa vallitsevan
sulun vuoksi, minkä johdosta CIA ja FBI kieltäytyivät antamasta turvallisuustakuuta.
https://www.breitbart.com/politics/2019/01/23/president-donald-trump-sotu-wont-
happen-until-after-shutdown-ends/,

02. Palestiinan Madia Watch (PMW) raportoi, että PA maksoi ainakin 230 miljoonaa NIS Israelissa vankiloihin tuomituille terroristeille, ja 176 miljoonaa NIS vapautetuille terroristeille. PMW valmisti puolustusministeriölle laskelmansa ensimäistä kertaa Israelin Knessetin hyväksymän ns. Stern lain astumista voimaan tammikuussa.
Kokonaismäärä on 502 miljoona NIS, mutta PMW ei pystynyt määrittämään puuttuvan 96 miljoonan NIS erän käyttöä. 502 miljoonaa NIS on n. 10 % PA:n vuosibudjetista.
Laki velvoittaa hallituksen vähentämään 1/12 osan PA:n terroristeille maksamien ”palkkojen” määrän keräämistään PA:n arabien veroista ja tariffeista. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Authority-paid-NIS-502m-to-terrorist-prisoners-report-578451,

03. Venezuelassa oppositio-enemmistöinen kansalliskokous (National Assembly) julisti Juan Guaidon maan presidentiksi, saaden USA:n, Kanadan ja ylikymmenen Latinalaisen maan tunnustamisen. Guaido sanoi sen olevan ainoa mahdollisuus Maduron diktatuurin lopettamiseksi.
Nykyinen presidentti Nicolas Maduro katkaisi diplomaattiset ja muut suhteet USA:n kanssa. Mielenosoituksissa Keskiviikkona Maduroa vastustavien ja hänen kannattajiensa välillä ainakin 7 mielenosoittajaa sai surmansa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5452049,00.html.

04. Moskova kutsui Israelin Venäjän lähettilään Gary Korenin Kremliin kuulemaan Venäjän hallituksen viestiä Israelille 2 päivää IAF:n suorittaman massiivisen ilmaiskun jälkeen Syyriaan Damaskoksen lentokentän alueella. ”Mielivaltaiset ilmaiskut itsenäisen valtion alueelle Syyriassa, tulee lopettaa” sanoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova vastauksena Tassin kysymykseen IAF:n ilmaiskuista Damaskokseen.
Hän sanoi ”sellaisten iskujen lisäävän jännitystä alueella, mikä ei ole minkään lähialueen maan intressien mukaista”.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451701,00.html,05. Poliisi anoo löytäneensä DNA-näytteen arabinaisen Aisha al-Rawbin surmanneesta kivestä, ja syyttää sen perusteella 16-vuotiasta israelilaisnuorukaista naisentaposta. Aisha ajoi autollaan tietä no 60, kun auton tuulilasiin osunut kivi osui naisen päähän. Hän kuoli myöhemmin sairaalassa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5452088,00.html,

06. Pääministeri Netanyahu esti viime viikolla Qatarin lahjoittamien 15 miljoonan USD toimittamisen Gazan kaistalle perjantain väkivaltaisuuksien johdosta, joissa IDF:n sotilas haavoittui hänen kypäräänsä osuneesta luodista, joka ei onneksi läpäissyt kypärää. Kabinetin keskiviikon istunnossa, jossa olivat mukana IDF, Shin Bet ja kansallisen turvallisuus-neuvoston edustajat, jotka kaikki suosittelivat erän toimittamista Gazaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451882,00.html,

07. Israelin arabi Ibrahim Masri Acresta voitti 2016 bodybuilding turnauksen. Mutta 3 vuotta sitten otettujen valokuvien julkistuessa hänestä kylpyasuun pukeutuneena, Israelin sisäministeriö erotti 45-vuotiaan Masrin muezzin virasta, jonka tehtävänä on ilmoittaa Acren el-Fazzar moskeijan minareetista kutsu rukoustilaisuuksiin.

Kutsuttuna ministeriöön antamaan selitystä Musri puolustautui pyytäen anteeksi ja vakuuttaen olevansa uskollinen virassaan. Ministeriötä se ei kuitenkaan tyydyttänyt vaan sanoi, ettei kylpyasuun julkisesti pukeutuneena esiintyminen ole sopivaa uskonnolliselle henkilölle ja erotti hänet.
Masri kilpaili voitokkaasti bodybuilding kisoissa, mutta tultuaan uskonnolliseksi 2000 hän luopui siitä, ja hänet nimitettiin Acren el-Jazzar moskeijen muezzin toimeen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451882,00.html,

08. Israelin hallitus ja viranomaiset näyttävät jättäneen Jordanin laakson juutalaisasukkaat ilman valtion turvaa ja suojelua, vaikka laakso on tärkeä Israelin puolustukselle, ja sen uskotaan jäävän Israelin valvontaan missä tahansa rauhansuunnitelmassa.
Asukkaat valittivat paikallisten arabien tunkeutuvan heidän koteihinsa ja pihapiiriinsä varastaen kaikkea, millä on heille jotain arvoa, ja tuhoten maatalouden tuotteita.

Poliisi myöntää asukkaitten valitukset oikeiksi, mutta sanoo, ettei heillä ole mies-voimaa tarpeeksi ja vain yksi poliisiauto käytettävissään koko laaksoa varten.
Maanantaina PA:n arabit tunkeutuivat Moshav Tomerin alueelle ja katkoivat 200 viinipensasta, ja aiheuttaen kymmenien tuhansien NIS vahingot. Tällaisista tunkeutumisista ja varkauksista on tullut rutiinia - ei vain Jordanin laaksossa vaan kaikkialla Juudean ja Samarian alueilla, toteuttaen vuosituhantista perinnettä elannon hankkimiseksi varastaen ja ryöstäen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451579,00.html,

09. Libanonin armeija sanoo pidättäneensä Hussein Ahmedin, jonka Mossad oli rekrytoinut,
ja jonka epäillään syyllistyneen epäonnistuneeseen Hamasin jäsenen Muhammad Hamdanin murhaan v. 2018.

Mohammad Hamdan – Hamasin aktiivijäsen ja Osama Hamdanin veli, joka edustaa terroriryhmää Libanonissa – säilytti henkensä murhayrityksessä pommista, joka oli asennettu hänen autoonsa, mutta hän haavoittui pahoin ja hänen toinen jalkansa jouduttiin amputoimaan.

Libanonin armeijan edustaja sanoo Hussein Ahmedin olleen paikalla pommin räjähtäessä, ja tunnustaneen Mossadin palkanneen hänet 2014. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451514,00.html,

10. Israelin arabinuorukainen Yusuf al-Assam oli perhelomalla Sharm El-Sheikissä. Ollessaan vesi-liukualtaassa hän vahingossa osui egyptiläiseen naiseen liukuessaan alas. Asia sovittiin osapuolten kesken, mutta Yusuf pysyy edelleen pidätettynä Egyptissä. Häntä syytettiin naisen kunnain loukkaamisesta.

18-vuotias Yusyf on Israelin arabi, kotoisin Tel Shevan beduiinikylästä Israelin etelä-osassa. Hän opiskeli yläasteella ja valmistautui loppututkintoon. Al-Assam perhe kritisoi Israelin viranomaisten tapaa hoitaa arabien asiaa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451587,00.html,

11. Israelin sisäpolitiikassa vaalikuume alkaa polttaa ja vaalikampanjat saavat tuulta siipiensä alle.
Uusi Oikeisto puolueen uusi puheenjohtaja Naftali Bennett otti hampaisiinsa Israel Resilience (Hosen L´Israel) perustajan ja puheenjohtajan Benny Gantznin, joka on laskenut ainakin sataan, ennen kuin avasi suunsa, ja senkin väärässä paikassa.

Bennett sanoi, ettei hänellä ole mitään henkilökohtaista moitittavaa Gantzista, mutta sitä hän löysi hänen sotilaalliselta uraltaan. Bennett sanoi, ettei Gantz IDF:n komentajana ollut tarpeeksi motivoitunut v. 2014 kesäsodan, Operaatio Protective Edge, aikana, jolloin olisi ollut mahdollisuus lyödä vastustaja maan rakoon, mutta Gantz piti parempana päättää kisa tasapeliin.

Bennet sanoi turvallisuuskabinetin kokouksessa yksinään vaatineensa taistelujen jatkamista, mutta Gantz oli enemmistön joukossa vaatimassa hyökkäyksen pysäyttämistä, eikä katsonut olevan tarvetta tuhota ne 30 hyökkäystunnelia, jotka Hamas ja Islamic Jihad olivat kaivaneet Gazasta Israeliin. Gantzin sana painoi enemmän kuin Bennettin sana, ja siksi väkivalta jatkuu Gazan rajalla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451541,00.html,

12. EU - ja sen mukana myös Suomen veronmaksajat - antoivat v. 2017 -2018 terrori-järjestöille kuten Al-Hag ja Al-Mezan 5 miljoonaa Euroa, vaikka molemmat järjestöt avoimesti vaativat Israelin boikotoimista. EU:n ulkomaanasioitten sisäisesti ilman vaaleja nimitetty italialaissyntyinen Federica Mogherini valehtelee korvakorut heiluen väittäessään, etteivät sellaiset ryhmät saa EU:n tukea, kuten Strategisten asian ministeriö sanoi uudessa raportissaan keskiviikkona.

10 EU:n tukeman järjestön joukossa on 2 johtavaa palestiinalaista Boycot, Divestment and Sanctions (BDS) järjestöä: Al-Hag, joka sai 297 000 Euroa ja Al-Mezan ihmisoikeusjärjestö-keskus, jonka pussiin lapioitiin 450 000 Euroa.

Ramallahissa toimiva Al-Hag työskentelee useitten eurooppalaisten järjestöjen kanssa Israelin syrjimiseksi. Se toimii Israelia vastaan myös Haagin ICC:n, kv. rikosoikeuden, ja YK:n ihmisoikeusjärjestön kanssa. Strategisten asiain ministeriön mukaan Al-Hagilla on yhteyksiä terrorijärjestöjen elementteihin.

Al-Mezan keskus ihmisoikeuksien puolustamiseksi toimii Gazassa. Se kehottaa kansainvälisiä oikeusjärjestöjä boikotoimaan Israelia.

Ministeri Gilad Erdan vaati Mogherinia lopettamaan näiden ja muiden terroria tukevien järjestöjen rahoittamisen, mutta tämä pääterroristia Mahmoud Abbasia maailman kameroitten edessä suulle suudellut sharialakia Eurooppaan haluava islamin aivo-pesemä virkailija väitti, ettei EU tue terrorismia, ja että syytökset EU:n harjoittamasta kiihotuksesta tai terrorista ovat perusteettomia ja hylättäviä varoittaen, että perusteettomat ja epämääräiset syytökset palvelevat vain valhekampanjaa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451512,00.html,

13. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kärsi viime vuoden aikana pneumoniasta, hengen ahdistuksesta ja yleisestä heikkoudesta, eivätkä PA:n lääkärit pystyneet auttamaan häntä. Hänet vietiin toukokuun 20. päivänä 2018 Ramallahin sairaalaan, ja paikalliset lääkärit pelkäsivät hänen metaboliansa romahtavan kokonaan.

PA aluksi hylkäsi Israelin tarjoaman avun, mutta he joutuivat nielemään ylpeytensä ja suostumaan israelilaisen lääkäritiimin, ”sikojen ja apinoitten jälkeläisten”, apuun. Parissa päivässä hänen vointinsa parani ratkaisevasti, ja viikon päästä hänet päästettiin kotiin.

Juutalainen auttamishalu ja tikkun olam, maailman parantaminen, suostuu ilomielin hoitamaan lohikäärmettä, joka voimistuttuaan on valmis syömään hänet. Eikä tämä ole mikään poikkeustapaus, muslimit pitkin Lähi-Itää tuovat sairaitaan saamaan ensi luokan hoitoa Israelin sairaaloihin täysin anonyyminä ja ilman TV-kameroita, kaikki tarkasti julkissuudelta peitossa. Tupakoimisen Abbas sentään suostui jättämään toistaiseksi, ja rajoittamaan ylikuormitettua työtaakkansa, ottaen vieraitaan vastaan kotonaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451457,00.html,

14. IDF:n sotilaita tulitettiin Syyriasta, mutta ei ilmoittanut, ketkä heitä ampuivat. Syyrian YK:n lähettiläs varoitti Israelia, että jos IAF jatkaa Damaskoksen lentokentän pommittamista, Syyria ja Venäjä ampuvat raketteja Ben Gurionille.
IDF katsoo, ettei näitä uhkauksia voida pitää pelkkänä huulenheittona, ja siksi asensi Iron Dome ilmatorjuntapatteriston Tel Avivin lähettyville lentokentän suojaksi.
https://www.jpost.com/Breaking-News/IDF-forces-fired-on-near-Syrian-border-no-injuries-578460,

15. Venäjän uhattua osallistua IAF:n koneitten tuhoamiseen, jos ne edelleen tekevät mielivaltaisia lentojaan Damaskoksen kentälle, Netanyahu uhoaa, että Israel tulee joka tapauksessa tekemään kaikkensa estääkseen Irania rakentamasta tukikohtiaan Syyriaan. IAF tulee ulottamaan ilmaiskunsa iranilaisiin kohteisiin myös Irakissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258091, https://www.debka.com/israel-posts-iron-dome-batteries-in-greater-tel-aviv-and-the-south-for-possible-outbreaks-of-hostilities/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -17; Tiberias 09-22; Suolameri 14 -24; Eilat 16 -24 +C-astetta. Tänään ja huomenna on puolipilvistä, lauantaina aurinkoista. Vähän viilenevää.Tuesday, January 22, 2019

TIISTAI 22.01.2019

TIISTAI 22.01.2019
01. Kone nielaisi aamupäivän tekstin eikä suostu palauttamaan sitä.
Kirjoitan sen sijaan lyhyitä otsikko katsauksia.

02. Uutisia lyhyesti¨

IAF:n maanantaiaamun ilmaiskuissa Syyriaan sai surmansa ainakin 21 ihmistä, heidän joukossaan 12 Iranin vallankumouskaartin jäsentä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5450989,00.html,

INSS varoittaa, että Israelia uhkaa kolmen rintaman sota vuonna 2019: Syyriaa, Libanonia ja Hamasia Gazan kaistalla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5450323,00.html,

IAF teki massiivisen ilmahyökkäyksen Syyriaan vastauksena sieltä ammuttuun rakettiin kohti Hermonin hiihtokeskusta. Iron Dome eliminoi raketin.
IAF:n iskut kohdistuivat IRGC:n asevarikoihin, Iranin tiedustelukeskukseen sekä Iranin armeijan harjoitus-kenttään. Koneita tulitettiin maasta, mutta yhteenkään koneeseen ei osunut. Venäjä väittää, että yli 30 ohjusta eliminoitiin.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5450266,00.html,

Iranin ilmavoimien komentaja sanoo nuorten hävittäjälentäjien odottavan malttamattomina voidakseen iskeä Israeliin ja tuhota sen kokonaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5450324,00.html,

Palestiinalaiset keräävät varoja Yarmoukin pakolaisleirin uudelleen rakentamiseksi, sillä se tuhoutui pahoin Syyrian armeijan ja ISIS joukkojen välisissä taisteluissa. Leirissä asui aiemmin 150 000 palestiinalaista. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5450023,00.html,

Israel ja USA suorittivat onnistuneen testin Arrow-3 ohjuksella. Kohderaketti ammuttiin rannikolta. Arrow-3 tutka havaitsi sen, laski sen reitin ja antoi datan ammuntakeskukselle, joka antoi käskyn vastaohjuksen laukaisemista. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5450882,00.html,

Israel avasi uuden lentokentän 19 km Eilatista pohjoiseen Negevissä. Se nimitettiin Ilan Ramotin ja hänen poikansa Asafin mukaan Ramotiksi. Ilan menehtyi paluumatkalla avaruudesta 2003, ja Asaf hävittäjän syöksyessä maahan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5450476,00.html,

Oikeuskansleri Avichai Mandelblit tapasi Netanyahun asianajajat tilaisuudessa, jonka tarkoituksena oli keskustella Netanyahun kuuleminen ja syytösten siirtämisestä vaalien jälkeen. Mandelblit sanoo, ettei hän anna minkään vaikuttaa päätökseensä, jota odotetaan ensi kuun puolivälissä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5450494,00.html.

Qatar ilmoittaa, että sen avustukset Hamasille Gazassa ovat aikataulussa, eikä Israel enää estä niiden toimittamista perille. Israel pidätti viimeisen maksuerän turvallisuusaidalla tapahtuneitten väkivaltaisuuksien vuoksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5450066,00.html,

Oikeusministeri Ayelet Shaked tapasi Israelin druusien edustajia, joille hän ilmoitti, että Knessetin hyväksymää Israel kansa-valtiolakia ei muuteta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5449967,00.html,

PA:n johto ilmoitti USA:n ulkoministeri Mike Pompeolle, etteivät he ole enää kiinnostuneita USA:n lupaamista avustuksista, kuten PA:n pääministeri Rami Hamdallah kirjoitti kirjeessään Pompeolle.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5449921,00.html,

Australian oikeus syyttää israelilaisen, 20-vuotiaan opiskelijan, Israelin arabin Aiia Maasarven raiskauksesta ja murhasta epäiltyä Cody Herrmannia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5449273,00.html,

Japani kääntyy yhä useammin Israelin puoleen hai-tek ratkaisuissaan. Japanin talousministeri vieraili Israelissa Tokion laajimman busines-delegaation kanssa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5447796,00.html,

Arabiliiton pääsihteeri Ahmed Aboul Gheit kohautti epämiellyttävästi PA:n arabeja todettuaan, ettei palestiinalaisten kysymys ole enää kiireisimpien kysymysten joukossa, joita ovat Jemen, Libya ja Syyria. Tämäkin osoittanee arabien hiljalleen toteavan kiintopisteittensä valheellisuuden. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5448505,00.html,

Hebronissa toimiva TIPS, "tilapäinen kansainvälinen läsnäolo Hebronissa", vaaditaan karkotettavaksi, sillä se tarkoituksella aiheuttaa jännitystä häiritsemällä poliisin ja sotilaitten työskentelyä kaupungissa sekä hyökkäilemällä Hebronin juutalaisasukkaita vastaan. Sen mandaatti loppuu tammikuun lopussa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5448414,00.html,

Iran vakuuttaa, että se tulee pitämään joukkojaan Syyriassa Israelin uhkauksista huolimatta. IRGC:n komentaja kenraalimajuri Ali Jaavari pitää Netanyahun esittämiä uhkauksia hupijuttuina.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5447883,00.html,

Netanyahu kehotti Irania vetämään sotilaansa pois Syyriasta niin pian kuin suinkin. Iran sanoo, ettei sen sotilaita ole Syyriassa, vain neuvonantajia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5447265,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5446819,00.html,

IDF:n entinen komentaja Benny Gantz sanoi tavatessaan druuseja, että hänen ensimmäisiä toimiaan tulee olemaan Israel kasa-valtio lain muuttaminen. Monet pitävät tätä huonona alkuna poliittiselle uralleen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5446471,00.html,


Hamas sanoo PA:n edustavan Israelia: "PA on miehityksen agentti”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257957, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257954,

Säätila pysyttelee samoissa lukemissa kuin tänään: 8 -14 +C-astetta. Lämpötila noussee hieman, mutta taivas voi muuttua puolipilviseksi.

Tilanne Gazan turva-aidan lähellä kiristyy edelleen eilisestä. IDF:n upseeri haavoittui lievästi väkivaltaisuuksissa. IDF:n tankki hajotti Hamasin rakentaman sotilaallisen pesäkkeen Gazassa. IDF esti Qatarin lahjoittamien 25 miljoonan USD toimittamisen Gazaan.
https://www.timesofisrael.com/idf-officer-lightly-hurt-in-gaza-border-clash-in-second-flareup-of-day/,

Sunday, January 20, 2019

SUNNUNTAI 20.01.2019

SUNNUNTAI 20.01.2019
01. Israelin sisäpoliittista tilannetta voi kuvata sanoilla. Mahdollisimman kiharainen (bizarre, eriskummallinen).

Pääministeri Benyamin Netanyahu on hyvin kiireinen: Ulkomaitten johtajien tapaamisia harva se päivä, virallisia ulkomaanmatkoja, pääministerin ministeriön ohella ulkoministeriön, puolustusministeriön ja muutaman muun ministeriön valvonta, Likudin puheenjohtajuus ja valmistautuminen uusiin vaaleihin huhtikuun 9. päivänä ja kaikkea muuta sen ohella.

Lisäksi oikeuskansleri Avichai Mandelblit uhkaa häntä syytteillä korruptiosta ja ties mistä ennen vaaleja, ehkä helmikuun puolivälissä.
Monet kyselevätkin, koska se Bibi pystyy ja ehtii nukkumaan?

Vähemmästäkin taakasta ja vastuusta vahvinkin mies romahtaa jossain vaiheessa. Mutta Netanyahu jatkaa hurjaa työtahtiaan, vaikka vaimokin on syytettynä valtion varojen väärin käyttämisestä. Ei lohtua sieltäkään, ja Jair-poikaa moititaan epäkorrekteista tweet-viesteistään.

Netanyahu on käynyt omaa yksinäistä taisteluaan mediaa vastaan, jota hän syyttää painostuksesta ja vääristellyistä tiedoista ja artikkeleista koskien paitsi hänen tavastaan hoitaa pääministerin tehtäviään myös hänen yksityistä elämäänsä. Hänen tasollaan toimivilla ei näytä olevan yksityiselämää ollenkaan, kaikkea ruoditaan armotta ja häpeilemättä. https://www.haaretz.com/opinion/editorial/netanyahu-doesn-t-learn-1.6852496,

02. Pääministeri syyttää mediaa, poliittisia vastustajiaan oikeuskanslerin painostamisesta, sanotaan INN:n julkistaman artikkelin otsikossa, kysyen alaotsikossa: "Kolmen vuoden ajan vasemmisto ja media ovat yllyttäneet oikeuskansleria nostamaan syytteitä hinnalla millä tahansa – pystyvätkö he onnistumaan?"

Israelin pääministeri julkisti lauantaina videon, jossa hän syyttää mediaa ja vasemmistolaisia vastustajiaan oikeuskanslerin painostamisesta syytteiden esittämiseksi ennen huhtikuun vaaleja.

Poliisi suosittelee Netanyahun syyttämistä kolmessa eri korruptio-tutkimuksissa, ja oikeuskansleri Avichai Mandelblitin odotetaan ilmoittavan, esittääkö hän syytöksensä pääministeriä vastaan tulevien viikkojen ja kuukausien aikana.

Bibin Tweet-sivullaan julkistamassa lyhyessä videossa Netanyahu syyttää: "Kolmen vuoden ajan vasemmisto ja media ovat yllyttäneet oikeuskansleria nostamaan syytöksensä millä hinnalla tahansa". Sen jälkeen videossa näytetään otos oikeuskansleri Avichai Mandelblitin kodin ulkopuolella, jossa mielenosoittajien kantamissa plakaateissa vaaditaan Netanyahun vangitsemista. "Voivatko he onnistua?" kysytään videon lopussa.

Video herätti kritiikkiä poliittisen opposition taholta.
Oikeusministeriö vakuutti lehdistölle osoittamassaan lausunnossa, ettei oikeuskansleriin voida vaikuttaa hänen tehdessään päätöstä.

Gallupien mukaan Netanyahun johtama Likud tullee voittamaan huhtikuun 9. päivänä pidettävät vaalit poliisin suorittamista tutkimuksista huolimatta, mutta Mandelblitin antamat vihjaukset kuulemista edeltävistä syytteistä ennen vaaleja voivat sekoittaa vaalikampanjaa.

Netanyahulla on viimeinen mahdollisuus puolustautua kuulemistilaisuudessa ennen lopullisten syytteiden esittämistä. Bibi esitti pyynnön Mandelblitille, että kuulemistilaisuus pidettäisiin vaalien jälkeen, mutta hän kieltäytyi.
Bibi vakuuttaa, ettei hän aio erota, vaikka sellainen kuulemistilaisuus järjestettäisiinkin ennen vaaleja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257838,

03. Pääministeri Netanyahu sanoi ennen nousemistaan Chadiin menevään koneeseensa, että "oikeuskansleri Mandelblitin päätös suostua Hadashot News haastatteluun lauantai-iltana on ennen kuulumaton Israelin oikeus-laitoksen historiassa".

"Suostua yhteistoimintaan sellaisen suunnitelman ja ajankohdan aikana on ennenkuulumaton Israelin oikeusjärjestelmän historiassa, ja herättää vakavia kysymyksiä" Bibi sanoi. "Minulla on vakavaa sanottavaa siitä, mitä näimme, ja minä palaan niihin palattuani diplomaattiselta matkaltani Chadiin."

"Jopa Haaretz kirjoitti, että tämä maistuu noitavainolta. Näyttää siltä, että vuoden aikana poliisi ei tutkinut todellisia rikkomuksia, vaan sen sijaan etsi todisteita minua vastaan" Bibi valitti.

Mandelblit kertoi Hadashot News haastattelussa, etteivät vaalit tule aiheuttamaan viivytyksiä päätökseen Netanyahun korruptiotapauksessa.

Vaikka hän ei suoraan myöntänyt, aikooko hän esittää syytöksensä ennen vaaleja, mutta eri tilanteissa antamistaan vinkeistä voidaan päätellä, että tämä on hänen tarkoituksensa. Hän kieltäytyi vastaamasta suoriin kysymyksiin Bibistä ja siihen, miten hän aikoo menetellä.

Hallitusyhteistyön puheenjohtaja David "Dudi" Amsalem kutsui mandelblitin lausuntoja laittomiksi. "Tässä on selvä salaliitto. Kuka suostui haastatteluun? Katso, mitä hän puhui siinä (videossa), se on pelkkää huhupuhetta." https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-attacks-Mandelblits-interview-it-raises-serious-questions-577990,

04. "Iran ja Palestiinan Auktoriteetti yrittivät estää matkani Chadiin, mutta he epäonnistuivat" Netanyahu paljasti ennen koneen laskeutumista afrikkalaiseen Chadin tasavaltaan aikaisin sunnuntaiaamuna aloittaakseen historiallisen diplomaattisen vierailunsa diplomaattisten suhteitten palauttamiseksi maitten välille, niiden katkettua 46 vuotta sitten pohjoisen naapurinsa Libyan diktaattorin Muammar Ghaddafin vaatimuksista.

Kentällä Bibiä ja hänen seuruettaan oli vastassa Chadin ulkoministeri, jonka kanssa hän vaihtoi muutaman sanan ennen kiirehtimistään presidentin palatsiin, jossa hänellä on tärkeä neuvottelu presidentti Idriss Debyn kanssa.

Bibi ja Deby keskustelevat tunnin ajan kaksistaan, jonka jälkeen heihin liittyvät heidän turvallisuustiiminsä jäsenet.
Seuraavaksi ohjelmassa on lehdistötilaisuus ja lausunnot, jonka jälkeen nautitaan lounas.
Bibin vierailu Chadissa kestää 7 tuntia, ja turvallisuussyistä johtuen hän palaa takaisin kotiinsa iltapäivällä, eikä jää yöksi.

Presidentti Deby teki yllätysvierailun Israeliin marraskuussa, jonka aikana sovittiin diplomaattisten suhteitten palauttamisesta, mikä viimeistellään Netanyahun vierailun yhteydessä. "Se oli uuden luvun alkaminen" sanoi presidentti Deby silloin Israelissa.

Chadin tasavalta, arabiaksi Tasad, ranskaksi Tchad, on afrikkalaisen sisämaavaltio Libyan ja Sudanin, Kamerunin ja Nigerian sekä Nigerin valtioitten välissä.
Wikipedian mukaan se on siirtomaavaltojen perustama keinotekoinen maa, joka on kärsinyt perustamisestaan lähtien jatkuvasta sisällissodasta. Vallasta ovat taistelleet pohjoisosan arabimuslimit ja eteläosan mustaihoiset kristityt. Asukasluku on (v. 2010) 10 329 208 henkeä.
Chad- nimi tulee saman nimisestä järvestä maan keskiosassa. https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1ad,

05. "Chad on hyvin tärkeä maa Afrikassa ja se on sitä Israelille, sanoi Bibi marraskuussa. "Olen onnellinen ystävyytemme palauttamisesta, sillä vaikka diplomaattiset suhteet katkesivat 1972, yhteistoimintamme on jatkunut kaiken aikaa julkisuuden ulkopuolella", hän jatkoi todeten että "PA:n arabit ja Iran eivät olleet onnellisia matkastamme".

Suhteiden luominen Afrikan maiden kanssa on ollut Netanyahun politiikan keskeisimpiä tavoitteita suhteitten tasapainottamiseksi kansainvälisillä areenoilla, mutta myös voidakseen avustaa Israelin huippuluokkaa olevan teknologian avulla kuivuudesta, sekä ruuan ja juomaveden puutteesta kärsiviä Afrikan maita.

Israelilla ei ole suuria voimavaroja taloudellisiin avustuksiin, mutta sen antama teknisen tuntemuksen ja asiantuntijoitten vienti hyödyntävät suoraan tavallista kansaa aloilla kuten keinokastelu, viemäröinti, jäteveden uusintakäyttö, aurinkopaneelien hyödyntäminen sähkön saamiseksi etäisiin kyliin ja kaupunkeihin, sekä tiedonvälitysjärjestelmät.

Turvallisuusjärjestelmien rakentaminen on tärkeä Chadille, kuten rajojen myös avointen valvonta terrorijärjestöjen pääsyn estämiseksi.
Israel katsoo hyötyvänsä Chadin sijainnista Libyan ja Sudanin välissä, jotka molemmat maat tunnetaan terrorijärjestöjen kuten ISS, Al-Qaida ja Boko Haram, liikkeiden ja aseviennin tarkkailemiseksi. https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-Iran-tried-to-stop-my-trip-to-Chad-but-failed-577980,

06. UUTISIA LYHYESTI

Bar Association puheenjohtaja Effi Naveh, jota syytetään vuoteen käyttämisestä järjestellessään tuomariehdokkaitten etenemistä virassaan, jätti valituksen poliisille tänä aamuna. Hän sanoo, että "poliisin tutkijat olivat varastaneet hänen yksityiskäyttöön tarkoitetun puhelimensa. Puhelin oli rikottu, vaikka se oli tunnussanalla varustettu taskupuhelin, jonka sisältöön kellään muulla, kuin hänellä, ei pitäisi olla pääsyä".

"Kenelläkään ei ole lupaa käyttää mitään sen sisällöstä". Hän syyttää lisäksi, että "laitteen varastaminen, sen vastaanottaminen, pitäminen ja sen tutkiminen, sekä sen sisällön vuotaminen, ovat rikollisia tekoja, jotka vaativat poliisin tutkimuksia".

Puhelin annettiin Armeijan Radion reportterille Hadas Shteif, joka raportin mukaan särki sen suojauksen expertin avulla saaden haltuunsa sen sisällön.
Peläten tehneensä rikoksen Shteif luovutti radion Armeijan Radion pääasian-ajajan toimistoon valtionsyyttäjän toimiston avulla lievää tuomiota vastaan. Poliisin saatua Navehin radion haltuunsa poliisi avasi tutkimukset Navehia ja toista tuomaria vastaan epäillen heidän osallistuneen seksuaaliseen korruptioon.

Perjantaina valtion syyttäjä varoitti Armeijan Radiota yksityismateriaalin käyttämisestä Effi Navehin tapauksessa, jota syytetään lahjonnasta, petoksesta ja luottamuksen menettämisestä tuomarien valintaan liittyvän skandaalin yhteydessä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257862,

Ofran lähellä tapahtuneessa terrorihyökkäyksessä haavoittunut aviopari, jossa nuori äiti menetti keisarinsynnytyksellä syntyneen poikalapsensa, istuttivat puuntaimen menettämänsä pojan muistoksi. He saapuivat istutuspaikalle suoraan sairaalasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257860,

Lähi-Idän tutkimusinstituutti MEMRI raportoi Alkofiya TV:n reportterien vierailusta Al-Aksa Marttyyrien prikaatin Nidal Al-Amoudi pataljoonan Fatahin perustamisen 54. vuosijuhlassa.
Nidal Al-Amoudu pataljoona on Gazassa toimiva Fatahin sirpaleryhmä, joka väittää olevansa Jasser Arafatin todellisen legasin seuraajia.

Reportteri haastatteli pataljoonan tiedottajaa Abu Muhammadia, joka väitti Al-Aksa prikaatin seuraavan Jasser Arafatin polkua "Palestiinan vapauttamiseksi ja Israelin eliminoimiseksi".
Abu Mohammed varoitti pahimman olevan vasta tulossa, sillä Al-Aksa prikaatilla on uusia yksiköitä, jotka paljastetaan sopivalla ajalla.
Hän sanoi Arafatin antaneen käskyn toisen intifadan alkamisesta.

Julkistetussa videossa näytettiin simuloitu tilanne IDF:n sotilaan sieppaamisesta, video oli varustettu heprealaisin tekstein.
Tilaisuus esitettiin Alkofiyan TV:ssä 01.01.2019. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257852,

IDF vakuuttaa tuhoavansa terroristien kotitalot.
Asem Amar Barghoutin kotitalo asetettiin tuhottavien rakennusten listalle.

Armeija antoi varoituksen Asem Amar Barghoutin perheelle rakennuksen tuhoamisesta. Hän osallistui veljensä kanssa Ofran tienristeyksen lähellä tapahtuneeseen terrori-iskuun, jossa sai surmansa 2 IDF:n sotilasta, ja jossa nuori odottaja äiti ja hänen miehensä haavoittuivat ja menettivät keisarinleikkauksella synnytetyn poikalapsensa, joka kuoli vammoihinsa 4 päivän ikäisenä.
Lisäksi useita muita haavoittui 13.12.2018 tapahtuneessa terrori-iskussa.

Asem Barghouti osallistui myös Asaf-risteyksen tulitukseen 13.12.2018. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257849,

Genessaretin järven vedenpinta jatkaa nousuaan talvisateitten ansiosta. Perjantaiaamusta sunnuntaiaamuun mennessä vedenpinta nousi 4.5 sm, mutta se on silti 4.97 metriä tulvarajasta.
Vedenpinnan korkeus oli tänään 213.77 metriä Välimeren pinnan alapuolella. Tämän sadekauden aikana vedenpinta on noussut 88 sm, eli 77 sm alemman punaisen viivan alapuolelle.
Kuivuuden johdosta järven keskelle on muodostunut saari.

Hermonin kukkulalla avattiin hiihtokausi tänään.
Lämpötila on vuodenaikaan nähden lähes normaali.
Aamulla pohjoisilla vuorilla puhaltavat voimakkaat itätuulet, yöllä on puolipilvistä.
Huomenna lämpötila putoaa selvästi, taivaan ollessa puolipilvinen. Tiistaina lämpötila jatkaa putoamistaan etenkin vuoristossa.
Keskiviikkona taivas on edelleen yläpilvinen lämpötilan hieman noustessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257850,

Uusi Oikeisto puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett selittää, että vasemmisto liittyi yhteen vahingoittaakseen oikeusministeri Ayelet Shakedia, mutta vakuuttaa hänen aloittamansa vallankumouksen jatkuvan ennen vaaleja ja sen jälkeen Israelin oikeuslaitoksen sisällä.
He ovat varmoja oikeiston voitosta huhtikuun 9. päivän vaaleissa.
Shaked vakuutti läheisestä yhteistyöstään Navehin kanssa, jota vasemmisto käyttää hyväkseen vahingoittaakseen häntä.

Bar Association on vastannut 334 tuomarin nimityksestä, jotka tulevat kaikista osista maata. Shakedin päämääränä on tehdä tuomarien valinnasta, myös korkeimpaan oikeuteen, avoin kritiikille ja valintaperusteille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257848,

Malesian pääministeri puolustaa kantaansa kieltää israelilaisten osallistuminen maassaan kansainvälisiin vammautuneiden urheilukisoihin ja muihin tilaisuuksiin väittäen, ettei hän silti ole antisemitisti.
Hän kielsi israelilaisten uimarien osallistumisen paraolympialaisten valinta-kisoihin Malesiassa. Israel vaatii kisojen siirtoa toiseen maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257846,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 05 -11; Tiberias 09 -19; Suolameri 12 -22; Eilat 14 -23 +C-astetta.
Tänään ja huomenna on puolipilvistä, huomenna aurinkoista. Lämpötila laskee hieman.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257870,

Zimbabwesta tulleen journalistin raportin mukaan maa on täydellisesti lukittu. Kolmantena päivänä Zimbabwessa pankit ovat kiinni, koulut samoin, tiet kaupungeista toiseen ovat suljetut kaikelta liikenteeltä.
Uutislehdet eivät ilmesty, internet on suljettu hallituksen toimesta.

Ihmiset ovat peloissaan liikkumaan ulkosalla autojen polttamisen johdosta vigilanttiryhmien toimesta. Koko maa on pysähtynyt täydellisti; ei viestejä eikä kuvia ulos maasta, eikä sisälle, ei Facebookia eikä Messengeriä.
Ennen sulkua kerrottiin viiden ihmisen kuolemasta, mutta nyt kukaan ei tiedä, miten monta on kuollut tai vammautunut hyökkäyksissä, 200 ihmistä lienee pidätetty. Poliisi on myös lähes täysin lamautunut.

Polisin ja sotilaitten väitetään tunkeutuneen yksityiskoteihin, pidättäen tai hakaten epäilemiään potentiaalisia protestoijia.
Tämä on täytä anarkiaa.
https://economist.com.na/41172/extra/a-letter-from-zimbabwe-where-the-country-is-in-total-shutdown/,