Friday, July 13, 2007

PERJANTAI 13.07.07
1. SYYRIA HALUAA RAUHAA, mutta vain USA: n kanssa, kertoi pääministeri Ehud Olmert EU:n lähettiläille torstaina. ”Israel on tässä näytöksessä pelkkä sivuroolin esittäjä”, selittää Olmert, joka sanoo olevansa valmis keskusteluihin Bashar Assadin kanssa missä ja milloin vain ilman ennakkoehtoja. Hän jätti kuitenkin vastaamatta kysymykseen, pitääkö hänen lupauksensa siinäkin tapauksessa, ettei Syyria halua luopua mistään niistä vaatimuksista, jotka sille on asetettu. Aiemmin Olmert esitti, että Syyrian tulee luopua suhteistaan Iranin, Hamasin ja Hizbullahin kanssa ehtona rauhanneuvotteluihin. Muita vaatimuksia Syyrialle ovat aseitten välityksen lopettaminen Hizbullahille, terrorijärjestöjen päätoimistojen sulkeminen Damaskoksessa sekä Libanonin itsenäisyyden ja koskemattomuuden hyväksyminen.
YK:N ERIKOISLÄHETTILÄS Michael Williams esitti torstaina omana käsityksenään Reutersille, että Syyria on vihjannut olevansa valmis muuttamaan suhteitaan Iranin, Hizbullahin ja Hamasin kanssa, jos diplomatia Israelin kanssa edistyy. Hän kuitenkin selitti, että ne ovat hänen saamiaan vaikutteita, eikä hänellä ole mitään konkreettista esitettävänä niiden tueksi.
PALESTIINAN KYSYMYKSESTÄ Olmert puhui laveasti ja ilmeisen tunteellisesti, ikään kuin hänellä olisi ”soft spot” (herkkiä tunteita) heitä kohtaan. Olmert selitti, että jos Abbasin runnoma hätätilahallitus taistelee terroria vastaan ja työskentelee palestiinalaisten olojen parantamiseksi, se tuo Palestiinan valtion itsenäisyyden lähemmäksi. Hamasin ottaminen mukaan keskusteluihin ei hänen mukaansa ole mahdollista, vaikka 10 EU-maata ovat vaatineetkin keskustelujen aloittamista sen kanssa Johnstonin vapauttamisen jälkeen, jossa Hamas näytteli pääosaa. Vaikka julkisesti on kielletty, että vapauttamisen yhteydessä olisi maksettu lunnaita, WND:n artikkelin mukaan Hamas maksoi Dughmush-klaanille 4 miljoonaa USD ja antoi sille aseita. Mistä rahat tulivat, on arvailujen varassa, tuskin kuitenkaan Hamasin omasta pussista.
2. VIIKON TYRANNI, on Ruthie Blumin laatiman artikkelin otsikkona, jossa hän haastattelee Joel Fishmania, Jerusalemin julkistenasiain keskuksen (Public Affairs Center) ja Calgaryn yliopiston tutkijaa. Artikkeli liittyy edelliseen aiheeseen joten referoin haastattelua. (JP 12.07.07)
JOEL FISHMAN sanoo tuntevansa ”kylmiä väreitä selkäpiissään”, kun hän kuulee Israelin johtajien puhuvan hyväksyvästi kahden valtion ratkaisusta.
FISHMAN KERTOO, että Arafatin läheinen ystävä ja aatetoveri Abu Iyad (Salah Khalaf) kävi Pohjois-Vietnamissa tapaamassa maan johtajia, joilta hän kysyi neuvoa omaa taisteluaan varten. Vietnamilaiset olivat omaksuneet Kiinan käyttämän sodankäyntitaktiikan, joka alkaa ruohonjuuritasolta ja etenee asteittain hankkimalla tehokkaampia aseita ja poliittisia keinoja. Kiinan taktiikka puolestaan perustuu Neuvostoliiton kehittämään taktiikkaan, jossa maailma jaetaan kahteen leiriin: Kommunistiseen rauhanleiriin ja sitä vastustavaan länsimaiseen leiriin. Josef Stalin omaksui tämän taktiikan 1917, ja sitä toteutettiin koko NL:n olemassa olon ajan ja luultavasti toteutetaan sen jälkeenkin KGB:n kouluttaman presidentti Putinin politiikassa.
FISHMAN TOTEAA, että Jasser Arafat omaksui tämän periaatteen, jota palestiinalaiset johtajat ovat toteuttaneet hänen jälkeensä.
3. ION MIHAI PACEPA, Romanian tiedustelupäällikkö, joka loikkasi länteen 1978, kertoo kirjassaan ”Red Horizon”, ja jonka artikkelin ”Arafat – KGB: mies” JP julkaisi 29.09.03, että Jasser Arafat kävi salaa NL:n Balashikan merkkihenkilöitten koulun 1960-luvulla. Siellä havaittiin Arafatin erikoislahjat ja hänet päätettiin kouluttaa NL:n salaiseksi agentiksi. Hänelle laadittiin oma toiminta-suunnitelma ja henkilökohtainen imago, jonka mukaisesti myös hänen synnyinpaikkansa väärennettiin hänen henkilötietoihinsa Kairosta Jerusalemiin, koska se sopi paremmin imagoon.
PACEPA kertoo, että Arafat toteutti uskollisesti hänelle opetettua kahden leirin taktiikkaa ja omaksumaansa asteittaista taistelumenetelmää. Tämän mukaisesti Kairon kokouksessa PLO ja Fatah, jotka olivat käytännössä yhtyneet Arafatin toimiessa molempien puheenjohtajana, hyväksyttiin ns. asteittaisen taistelun periaate 1974. Tämän mukaisesti Arafat suostui neuvottelemaan Israelin vasemmiston kanssa, minkä seurauksena Israel salli Arafatin ja hänen tuhansien taisteluissa karaistuneitten terroristiensa rantautua Gazaan ja sieltä Jerikoon. Arafatin jälkeen palestiinalaisjohtajat ovat jatkaneet hänen aloittamaansa taktiikkaa.
(Pacepan artikkelista kerrotaan kirjassa ”Israel Valinkauhassa” http://www.israelupdate.achlak.net )
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas opiskeli Moskovan yliopistossa, jossa hän suoritti tohtorin tutkimuksensa aiheesta ”Juutalaisten holokaustia ei tapahtunut”. Abbas on Arafatin manttelin perijä, ja hän on pystynyt vakuuttamaan länsimaat, että hän on rauhan mies. JOEL FISHMAN epäilee, että palestiinalaisten johto todella haluaa omaa valtiota, koska sen ansiosta he menettäisivät välittömästi länsimaissa hyväksytyn terrorismin oikeuden Israelia vastaan. Fishman toteaa, että palestiinalaiset ovat onnistuneet soveltamaan Vietnamin käyttämää taktiikkaa siirtämällä taistelun vastustajansa kotirintamalle. Henry Kissinger totesi Venäjän USA:n lähettiläälle Anatoly Dobrynille, ettei Vietnamin sotaa hävitty Vietnamin taistelukentillä vaan USA:n kotirintamalla. Vietnamilaiset olivat pystyneet vaikuttamaan USA:n vasemmiston asennoitumiseen sotaan, minkä johdosta he alkoivat vaatia sodan välitöntä lopettamista.
5. PALESTIINALAISET jatkavat tätä periaatetta vaikuttamalla länsivaltojen vasemmistopiireihin kuten myös Israelin vasemmistoon, joka 1980-luvulta lähtien on ajanut myöntyvyyspolitiikkaa. Sen ansiosta Arafatin taisteluissa karaistuneet terroristit saivat luvan rantautua Gazaan ja sieltä Jerikoon ja myöhemmin kaikkiin palestiinalaisten asuttamiin kaupunkeihin ja kyliin vihreän linjan takana. Lisäksi Peresin johtamana Israel antoi heille lähes
40 000 kivääriä patruunoineen. Pääministeri Yitzhak Rabin vannoi, ettei aseita käytetä Israelia vastaan, ja jos näin käy, Oslon sopimukset mitätöidään. Aseita on käytetty Israelia vastaan eikä Oslon sopimuksia ole mitätöity. Abbas on itse vakuuttanut puheissaan, että amerikkalaisten antamia aseita käytetään ”miehittäjää” Israelia, ei Hamasia vastaan.
JOEL FISHMAN pitää Israelin nykyjohtoa sokeana, joka koskee myös USA:n nykyjohtoa, koska se edelleen uskoo myönnytyksillä voitavan vaikuttaa palestiinalaisten asenteisiin ja vahvistaa maltillisena pidetyn Abbasin asemaa. Fishman ihmettelee, etteivät Israelin ja USA:n johtajat pysty näkemään aatteellisten liikkeitten voimaa, vaan kuvittelevat voivansa vaikuttaa siihen jakamalla niille ilmaisia lahjoja ja tekemällä niille toistuvia myönnytyksiä ilman vastavuoroisuutta.
FISHMAN IHMETTELEE USA:n ja Israelin johtajiin piintynyttä käsitystä, että antamalla Abbasille aseita ja satoja miljoonia USD sillä pystytään vahvistamaan hänen maltillista asemaansa ja imagoaan palestiinalaisten silmissä. Hän myös uskoo, että kuten kävi Gazassa, myös Juudeassa ja Samariassa palestiinalaisille annetut aseet joutuvat lopulta Hamasin käsiin ja ne suunnataan viimeistään silloin Israelia vastaan.
6. FALASH MURA juutalaisten exodus alkaa olla viimeisessä vaiheessaan, uskoo JP:n artikkeli. USA:n juutalaisten delegaatio kävi tutustumassa tilanteeseen Etiopiassa, jossa on vielä 4000 Falash Mura juutalaista odottamassa siirtoa Israeliin. Torstaina 90 heistä saapui maahan uusissa puuvilla-asusteissaan ja kiillotetuissa kengissään, kuten Ruth Eglash kuvaa artikkelissaan. Tämänkertaisen ryhmän mukana Israeliin lensi 170 juutalaisyhteisön ammattilaista ja maallisia johtajia kaikkialta Pohjois-Amerikasta.
JEWISH AGENCYN johtava virkailija Etiopiassa Ori Konforti vakuuttaa, että loput Etiopian juutalaisista muutetaan Israeliin ennen vuoden loppua. Amerikkalaiset johtajat sanovat ymmärtävänsä, mitä ongelmia 110 000 Etiopian juutalaisen siirtäminen Israeliin ja heidän sulauttamisensa yhteiskuntaan aiheuttaa. He ovat toistuvasti arvostelleet hitautta, millä Israelin siirtolaisviranomaiset ovat asiaa hoitaneet, vaikka Etiopiassa vielä leireissä vielä asuvien surkeat olot tiedetään ja huomioidaan.
7. UUTISOTSIKOITA
- KERSANTTI Arbel Reich sai surmansa IDF:n äskeisen Gazan operaation aikana ja 2 muuta sotilasta haavoittui heidän etsiessään raketteja, aseita ja terroristeja. Kuukauden aikana IDF on surmannut yli 30 terroristia Gazan alueella.
- HALLITUS aikoo vapauttaa ennen Oslon sopimusta tuomittuja terroristeja, koska turvallisuusvirkailijat löysivät vain 120 ”vapautuskelpoista” terroristia, kun Ehud Olmert lupasi vapauttaa 250 vahvistaakseen Abbasin asemaa.
- USA:N ulkoministeri Rice siirsi Israelin matkaansa.
- ARKADI GAYDAMAKIN uusi puolue aloitti eilen toimintansa ja valitsi vastuuhenkilöitä. Sitä ei ole vielä merkitty puoluerekisteriin. Puolue osallistuu sekä Jerusalemin paikallisvaaleihin että parlamenttivaaleihin omilla edustajillaan. Gaydamak haluaisi Likudin voittavan ja Netanyahun saavan pääministerin paikan.
- MAAILMAN PISIN mies, kiinalainen Bao Xishun nai naisen, joka tuskin ulottuu hänen kyynärvarteensa. Baon pituus on 236 sm.
- TERRORISTIT avasivat tulen Hawaran tiesulkua vastaan lähellä Nablusia.
- INTIA JA ISRAEL kehittävät yhdessä maasta ilmaan ammuttavan ohjuksen.
- PERJANTAI ja 13. päivä, ja kuin sen kunniaksi koneeni imaisi sivun verran kirjoitettua tekstiä eikä suostunut millään palauttamaan. Päivä on kuitenkin onnenpäiväni, kuten jokainen, jonka Taivaan Isä on suonut ja suo.

Thursday, July 12, 2007

TORSTAI 12.07.07
1. ISRAEL ON VALMIS SOTAAN, sanoo IDF:n apulaisyleisesikuntapäällikkö kenraalimajuri Moshe Kaplinsky, mutta lisää, ettei sota Syyrian kanssa ole todennäköinen tätä kesänä. Kaplinsky kehuu, että Israel on valmis taistelemaan jokaisella kolmella rintamalla, Syyriaa, Hizbullahia ja Hamasia vastaan vaikka samaan aikaan, jos niin vaaditaan.
KAPLINSKY KERTOO, että IDF on nostanut valmiuttaan pohjoisella rajalla, koska Hizbullah voi yrittää gerillaiskua IDF:n asemiin Libanonin rajan tuntumassa. Hizbullah suunnittelee suurta mielenosoitusta torstaina, jonka tarkoituksena on juhlia ja painottaa viime kesän voittoa IDF:n ”voittamattomana” pidetystä armeijasta, kuten asia Hizbullahin taholla nähdään.
SYYRIA VAHVISTAA sotavoimiaan massiivísesti, kertoo Kaplinsky, mutta se on luonteeltaan puolustuksellista. Israel ei kuitenkaan voi olla huomioimatta sitä, mitä Syyrian rajan takana tapahtuu, hän vakuuttaa. Hän tunnustaa, että IDF oli unohtanut reservien harjoitukset ennen Libanonin kakkossotaa, mutta toteaa, että asiaa korjataan kaiken aikaa.
IDF VOI OLLA VALMIS sotaan, kuten IDF:n korkein johto vakuuttaa, mutta kotirintama on lähes kokonaan hoitamatta. Luvattuja miljoonia pohjoisen väestönsuojien ja sairaaloiden sekä julkisten rakennusten kuten koulujen ja lastentarhojen vahvistamiseksi on tihkunut kovin kitsaasti, mikä on totta myös Sderotissa. (JP)
2. IDF VAKUUTTAA VALMIUTTAAN sotaan kaikkia kolmea potentiaalista vihollistaan vastaan ja vähättelee niiden valmiutta tai ainakin tyynnyttelee kansaa, että ”asia on hanskassa”.
www.debka.com antaa Hizbullahin valmiudesta aivan toisenlaisen kuvan artikkelissaan, josta lainaan seuraavassa muutamia pääkohtia. Debkafile kertoo sotilasasiantuntijoitaan lainaten, että Hizbullah on hankkinut ohjuksia, joilla se pystyy tuhoamaan IAF:n koneita. Debkafile esittelee artikkelin yhteydessä kuvan Rapier 2 liikkuvasta ilmatorjuntaohjuksesta. Toinen it-ohjus on olalta laukaistava Strela -7 ohjus, joka sopii varsinkin matalalentoisten helikopterien tuhoamiseen.
DEBKAFILE TOTEAA, että Hizbullah on hankkinut rakettivaraston, joka on 50 % suurempi kuin ennen Libanonin sotaa. Sillä on sadoittain Zelzal 1 ja 2 sekä Fatah 110 raketteja, jotka on varastoitu Syyrian puolelle Libanonin rajaa ja siirretään sieltä tarvittaessa rajan yli. Niiden kantomatka on 250 km, joilla se yltää Tel Aviviin ja sen taakse. Lyhyenmatkan raketit on keskitetty Tyyron lähelle Maarubin kylään, kerrotaan artikkelissa. Ne yltävät Tiberiaan saakka.
Pitkänmatkan raketteja hoitaa osasto nimeltään ”suunnitteluosasto”; lyhyen matkan raketteja hoitaa osasto nimeltään ”Nasr”. Kaikkiaan Hizbullahin rakettivarastossa on 18 000 rakettia.
HIZBULLAH on saanut 25-30 kiinalaisvalmisteista C-802 maalta merelle ohjusta, jolla se rampautti IDF:n ohjusveneen heinäkuussa 2006, kertoo Debkafile. Rajan takana on lisää.
Hizbullah on hankkinut kaksinkertaisen määrän panssarintorjuntaohjuksia (pt-ohjuksia), jotka osoittautuivat kuolettaviksi IDF:n panssareita ja joukkoja vastaan viime sodassa.
HIZBULLAHIN joukkojen selkärangan muodostavat erikoiskoulutetut kommandojoukot. Sillä oli niitä 1600 ennen sotaa, jossa sen menetykset olivat Debkafilen mukaan 750 miestä. Nyt sen osasto-1800 käsittää 5000 hyvin koulutettua vakinaista miestä ja lisäksi osaksi koulutettua reserviä 9000 miestä. Kokonaismiesvahvuus on 15 000 – 16 000 miestä.
Dekafile kertoo, että Hizbullahin asejoukkoja komentaa superterroristi Imad Mughniyeh, hänen kakkosmiehensä on Ibrahim Aqil ja kolmantena hierarkiassa Hajj Khalil Harb, joka johtaa osasto- 1800 ja oli vastuussa IDF:n sotilaitten Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin kaappauksesta.
(LÄHDE: www.debka.com 11.07.07; 11.04 PM)
3. IDF TEKI ISKUN Gazan kaupungin alueelle viime yön aikana.
HAARETZIN websivun mukaan Gazan operaatioon osallistui 10 panssaria ja 2 puskutraktoria, ja ne operoivat Bureijin pakolaisleirin läheisyydessä Gazan keskiosassa. Uutisen mukaan yksi sotilas kuoli ja kaksi haavoittui lievästi pommista, joka räjähti heidän lähellään. Sotilaat kertovat tulittaneensa pyssymiehiä, jotka lähestyivät heitä ja osuneensa useisiin heistä. Hamasin mukaan kaksi heidän miehistään haavoittui, toinen vakavasti. Haavoittuneet olivat toisten lähteitten mukaan Islamic Jihadin miehiä, ja he saivat osumia IAF:n ampumista ohjuksista.
Hamas kertoo ampuneensa kaksi rakettikranaattia puskutraktoria kohti, joka syttyi palamaan. IDF kertoo, ettei traktori vaurioitunut.
Operaatio jatkuu edelleen. IDF surmasi 11 aseistettua terroristia ja pidätti yli 100 viikon aikana.
4. UUTISOTSIKOITA
- MOSSAWA KESKUS, Israelin arabien muodostama tasa-arvojärjestö, valittaa, ettei hallitus ole pitänyt lupauksiaan kompensaatioista maan pohjoisosan arabeille viime sodan ajalta. Mossawan mukaan hallitus lupasi 968 miljoonaa NIS korvauksina sodan arabeille aiheuttamista tuhoista. Kuitenkin Israelin budjetissa on varattu arabisektorille rahaa 747 miljoonaa NIS, johon kuuluvat myös Negevin beduiinit, joilla ei ole korvausvaatimuksia. (JP)
- BIR ZEIT YLIOPISTO SULKEE ovensa toistaiseksi vähentääkseen jännitystä ja väkivaltaisia otteluja Hamasin ja Fatahin opiskelijoitten välillä. Päätös sulkemisesta tehtiin pian sen jälkeen, kun Abbas epäonnistui avata Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) täysistunto Hamasin boikotin vuoksi. Yliopisto avaa ovensa vasta, kun opiskelijajärjestöt lupaavat pidättyä poliittisesta toiminnasta yliopistossa. Fatahin opiskelijat ovat häirinneet ja painostaneet Hamasin opiskelijoita viimeisen kolmen viikon aikana. He tekivät ratsian Hamasin opiskelijoitten toimistoon, varastivat tietokoneita ja dokumentteja. (JP)
- MAHMOUD ABBAS kutsui PLC:n erikoisistuntoon keskiviikkona. Siellä oli tarkoitus antaa jatkoaikaa Salaam Fayadin johtamalle hätätilahallitukselle, mutta istunto jouduttiin peruuttamaan, koska Hamasin edustajat eivät suostuneet osallistumaan. Fatahilla on 42 kansanedustajaa, mutta täysistuntoon tarvitaan 67 kansanedustajan osallistumista 132 jäsenen neuvostossa. Hamasilla on 74 edustajaa, mutta 41 heistä istuu Israelin pidätysselleissä. Salaam Fayadin johtaman hallituksen toimikausi päättyy heinäkuun puolivälissä, ja voidakseen jatkaa ”laillisesti” sen tulee saada PLC:n hyväksyminen. Fatahin johto uskoo, että Hamasin taktiikkana on islamliikkeen päämäärä Gazan ja Länsirannan erottamiseksi kahdeksi erilliseksi yksiköksi. (JP)
- HAMAS VOITTI taistelun ja näyttää voittavan sodankin, arvelee Eran Shayson Reut-instituutista JP:n artikkelissaan. Hän katsoo, että Hamas on vakauttanut asemansa Gazassa ja vahvistaa asemiaan poliittisesti. Fatah näyttää sen sijaan olevan heikommassa asemassa myös Juudeassa ja Samariassa Abbasin ”presidentinmääräyksistä” huolimatta, joilla hän siirtää PLC:n valtaa itselleen, Fatah-johtoisille järjestöille ja perustamilleen sotilastuomioistuimille. Abbasin käskyjä eivät noudata edes kaikki Fatahin järjestöt, kuten al-Aksa, joka avoimesti uhmaa Abbasin aseistariisumis- ja hajotuskäskyjä. Shayson toteaa, että Israelin myönnytykset Abbasille, kuten Fatah-vankien vapauttaminen ilman sopimusta, nähdään palestiinalaisten taholla Israelin puuttumisena heidän asioihinsa, mikä heikentää Abbasin asemaa eikä vahvista, kuten Olmertin hallitus uskoo.
Lopulta Israelin on tajuttava, että sen tulee asioida Gazan todellisen vallanpitäjän eli
Hamasin hallituksen kanssa, neuvoo Eran Shayson. (JP)
- ISLAMIC JIHADIN jäsen, joka Jihadin mukaan oli suostunut IDF:n asiamieheksi ja solutettu Gazan alueelle, kidutettiin raakalaismaisesti kuoliaaksi Hamasin Gazan vankilassa, kertoo Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Jihadin mukaan mies nimeltä Fadel Duhmush nähdään Jihadin websivulla 2 minuutin salaa otetussa filmissä ylittävän Gazan aidan, riisuvan IDF:n sotilaspukunsa ja pukeutuvan siviilivaatteisiin. Jihad luovutti miehen Hamasille viime viikolla, jotka väittävät miehen tehneen itsemurhan sellissään. Miehen omaiset eivät uskaltaneet haudata miestä koston pelossa, vaan ruumis luovutettiin Shifa-sairaalaan Gazassa.(JP)
- Lodista kotoisin oleva Valentina Dombayev yritti erota arabimiehestään ja otti yhteyttä Yad L´Achim järjestöön, joka auttaa ahdinkoon joutuneita aviovaimoja. Naisen ruumis löydettiin eilen, hänet oli kuristettu kuoliaaksi. (JP)
- IDF UUDISTAA armeijansa kalustoa. Sotilaat saavat luodinkestäviä liivejä, kevyet kypärät ja taakankantavia varusteita (LBE) sekä lyhennetyt M-16 kiväärit. Panssarit varustetaan Rafaelin Trophy ohjussuojauksella. IDF menetti Libanonin sodassa 40 Merkava-tankkia ja 30 panssarijääkäriä. (JP)
- TEMPPELIVUOREN säätiö wakf suorittaa vuoren alueella suuria maastotöitä, joissa traktorit kaivavat ojia pitkin aluetta. Työt suoritetaan ilman sopimusten vaatimaa arkeologien valvontaa. Luvan töille lienee antanut Ehud Olmert. (INN)
- BRITISH MUSEUM varastosta uudelleen löydetty savitaulu kertoo nuolenpää-kirjoituksin Nebukadressarin pääeunukista Samgar Nebo, Sarsekim, joka luovutti hallitsijalle 0.75 kg kultaa, vahvistaen siten Jer.39:3 tekstin hoviherrasta. (INN)

Wednesday, July 11, 2007

KESKIVIIKKO 11.07.07
1. DEMOKRATIAA ABBASIN TAPAAN. JP:n kolumnisti Khaled Abu Toameh kirjoittaa aiheesta otsikolla ”Abbas muodostamassa sotilasdiktatuuria”. Referoin seuraavassa kirjoitusta.
Toameh selittää aluksi, että Palestiinan yhteisöä ohjaa ”PA:n Peruslaki”. (PA Basic Law). Hamasin vaalivoitto viime vuoden alussa ja sen äskeinen vallankaappaus Gazan kaistaleella on saattanut PA:n johdon tilanteeseen, jossa se polkee surutta PA:n peruslakia.
TOAMEH KERTOO, että Abbas pyrkii kaikin tavoin pienentämään Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) valtaa, jonka jäsenet valittiin yleisillä vaaleilla tammikuussa 2006. Tämän saavuttamiseksi Abbas on antanut joukon ”presidentin määräyksiä”, joilla hän siirtää PLC:n valtaa itselleen ja perustamilleen sotilastuomioistuimille sekä turvallisuusviranomaisille ja tuomareille. Maanantaina hänen antamansa ”presidentin määräys” antoi sotilastuomioistuimille vallan lisäystä ”yleisen edun ja sisäisen turvallisuuden nimissä”.
PALESTIINAN IHMISOIKEUKSIEN KESKUS sanoo uuden määräyksen olevan ”vaarallisin sarjassa määräyksiä”, joita Abbas on antanut julistettuaan hätätilan kesäkuun 14. päivänä. Keskuksen lausunnossa sanotaan, että määräys avaa tien juridisen auktoriteetin ja yksityiselämän tuhoamiseen Palestiinan yhteiskunnan militarisoinnin vuoksi.
TOINEN IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ Al-Haq katsoo Abbasin määräyksen vaarantavan inhimillisiä perusoikeuksia ja tallaavan PA:n peruslain määräyksiä.
KAKSI JURISTIA, asianajajat Anis al-Qassem ja Yugin Qatran, jotka osallistuivat PA:n peruslain muotoiluun, kritisoivat Abbasin määräyksiä ja sanovat, ettei Abbasilla ollut oikeutta muodostaa hätätilahallitusta. He vakuuttavat, että PA:n puheenjohtajalla on oikeus erottaa pääministeri, mutta ei oikeutta muodostaa uutta hallitusta ilman PLC:n hyväksymistä. ”Abbasin olisi pitänyt, erotettuaan PA:n yhteishallituksen pääministeri Haniyehin, antaa hänen jatkaa toimenpide-hallituksena, kunnes PLC on hyväksynyt uuden hallituksen ja pääministerin. Ha varoittavat, että Abbas on muodostamassa sotilasdiktatuuria Länsirannalle.
ABBASIN VÄITETÄÄN suunnittelevan uuden parlamentin muodostamista ilman Hamasin jäseniä.
2. TUNTEMATTOMAT PYSSYMIEHET pidättivät kaksi viikkoa sitten kolmannen ratkaisevasti PA:n peruslain muotoiluun osallistuneen lakiasiaintuntijan tri Ashmed Khaldin kotikaupungissaan Nablusissa. Tällä oli tarkoituksena varoittaa niitä, jotka vastustavat Abbasin PA:n peruslain rikkomisia, kertoo Kh A Toameh.
PA:N TURVALLISUUSJOUKOT ovat viimeisen viikon aikana pidättäneet yli sata Hamasin kannattajaa Nablusissa. Heitä pidetään PA:n vankiloissa ilman kuulusteluja tai oikeuskäsittelyä eikä heidän sallita tavata asianajajiaan. Vahvistamattomien tietojen mukaan heitä on kidutettu. Nämä huhut saivat aikaan kymmenien Hamasin kannattajien mielenosoituksen tiistaina Nablusissa, ensimmäinen laatuaan Hamasin kaapattua vallan Gazassa. He vaativat omaistensa vapauttamista PA:n vankiloista. Poliisit ja turvallisuusjoukot kielsivät reporttereita ja valokuvaajia raportoimasta mielenosoituksesta. He pahoinpitelivät opiskelijaa ja lopulta pidättivät hänet, koska he epäilivät hänen kuvanneen tilannetta kännykällään. Palestiinalaiset journalistit valittavat, että PA on kieltänyt gazalaisen ”Falasteen” uutislehden levittämisen Länsirannalla. (Kh A Toameh)
3. SOTA SYYRIAA VASTAAN on ainakin kymmenen kertaa pahempi kuin Hizbullahia vastaan käyty viime kesänä, varoittavat IDF:n viimeiset tiedot. IDF:N sotilastiedustelun antaman tiedotteen mukaan Syyria ei halua täysimittaista sotaa Israelin kanssa, mutta se on kiihdyttänyt sotilaallisia varustelujaan viimekesäisen Hizbullahia vastaan käydyn sodan jälkeen. Tiedotteessa kerrotaan, että koska maitten välillä ei ole keskusteluyhteyttä, sota voi puhjeta tulevan vuoden aikana, jos diplomatia ei tuo tuloksia. Tämä oletus perustuu käsitykselle, että sota Syyriaa vastaan voi puhjeta väärästä laskelmoinnista raja-alueella, jonka voi aiheuttaa esim. rajoitettu terrorihyökkäys, joka voi laajeta suuremmaksi konfliktiksi. Jos näin käy, Syyria ampuisi tuhansia pitkän- ja lyhyenmatkan ohjuksiaan Israeliin.
YAACOV KATZ olettaa asiaa koskevassa artikkelissaan Syyrian päätelleen, että USA hyökkää Iraniin kuluvan kesän aikana, ja sen seurauksena Israel joutuu uudelleen taisteluun Hizbullahin kanssa. Israelin vastaisku kohdistuisi pääosaltaan Syyriaan Libanonin ohella.
ARTIKKELI KERTOO JP:n saamiin tietoihin perustuen, että Syyria on siirtänyt satoja keskimatkan ohjuksia Hizbullahille korvaten täysin sen rakettiarsenaalin menetykset Libanonin sota II:n aikana. Toimituksiin sisältyy 220 mm ja 302 mm Katjusha-raketteja, kantomatka 60 km.
IDF:N SOTILASTIEDUSTELU otaksuu, että Iran ja Syyria ovat toimittaneet Hizbullahille kehittyneempiä ohjuksia. Tieto perustuu olettamukseen, että Hizbullah ja Syyria ovat saaneet kaikkia ohjusmalleja, jotka mahtuvat 12 metrin kuljetuskonttiin.
4. IRAN JATKAA ydinaseensa rakentamista YK:n asettamista sanktioista välittämättä, ilmenee IDF:n tiedotteesta JP:n mukaan. Pessimististen arvailujen mukaan Iranin ydinase on valmis vuoden 2009 keskivaiheilla. Toisten arvioitten mukaan se pystyy tuottamaan ydinaseita vasta 2010 – 2011. IDF:n tiedustelun mukaan Iran voi saavuttaa ratkaisevan vaiheen puolessa vuodessa tarvittavan teknologisen tiedon hankkimiseksi uraanin rikastamiseksi.
IDF OLETTAA että sotilaallisella iskulla Iranin ydinohjelman toteutusta voidaan viivästyttää, mutta Iranin hallitus on vahva eikä sen kaatamiseen uskota.
IDF SURMASI kymmenennen osan, 600 miestä, Hizbullahin miehistökapasiteetista viime sodassa, ja uskoo sillä olevan vaikeuksia saada uusia miehiä palvelukseensa. IDF uskoo, ettei Hizbullah ole tässä vaiheessa kiinnostunut uuteen sotaan Israelin kanssa, vaan se keskittyy tuhotun infrastruktuurin uusimiseen. Mutta sen kapasiteetin arvioidaan saavuttavan menetetyn tason 2008 puoliväliin mennessä, jonka jälkeen se voi harkita uutta yhteenottoa Israelin kanssa.
HIZBULLAHJOHTAJA sheikki Hassan Nasrallah on vältellyt julkista esiintymistä, arvattavasti Israelin teloitusuhkan vuoksi.
SHEIKKI NABIL KAOUK kertoo iranilaiselle uutislehdelle antamassaan haastattelussa, ettei IDF ole vielä pitkään aikaan valmis yhteenottoon Hizbullahin kanssa. Hän viittasi häpeäntunteeseen, jota IDF tuntee ”hävityn” sodan johdosta, eikä sano kadehtivansa israelilaisia kenraaleita, jotka sydän kurkussa odottavat erottamista Winograd.komitean tutkimusten julkistuessa. Sheikin mukaan IDF.n sotilaitten kaappaus sotki IDF:n suunnitelman kostohyökkäyksestä Libanoniin 2000 vetäytymisen häpeän poistamiseksi. Hän kertoi Hizbullahin käyvän jatkuvaa poliittista taistelua USA:n ja Israelin Lähi Idän muutossuunnitelmia vastaan.
5. UUTISOTSIKOITA
- SYYRIA EI USKO Israelin haluavan tosissaan rauhanneuvotteluja, kertoo Syyrian parlamentin jäsen Muhammad Habash Al-Arabiyan haastattelussa maanantaina.
- USA EI OLE VIELÄ tajunnut Iranin tuomaa uhkaa sille, sanoo Iran-ekspertti Ilan Berman, ja siksi se uskoo Iranin hallituksen muuttamiseen tai vaihtamiseen. Hän huomauttaa, että tämä tuo määrätyn erimielisyyden USA:n ja Israelin välille, koska Israelissa katsotaan yhä vaikeammaksi puuttua Iranin ydinsuunnitelman toteutumiseen.
- GAZASTA KARKOTETTUJEN asema on edelleen tuuliajolla. 22:lla sieltä karkotetulla yhteisöllä 24:sta yhteisöstä ei ole vielä pysyvää asuinpaikkaa. Lisäksi hallituksen asuntotuki päättyy elokuussa, ja monet vuokranantajat ovat kehottaneet Gazasta karkotettuja muuttamaan asunnostaan ennen sitä. Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss sanoo keskittyvänsä tutkimaan, miten hänen suosituksiaan karkotettujen aseman korjaamiseksi on noudatettu. Hän julkistaa kotirintamaa Libanonin sota II:n aikana koskevan raporttinsa lähiaikoina.
- YLI 2000 UUTTA SIIRTOLAISTA (Olim) saapuu maahan kesän aikana USA:ta ja Englannista. Luku on suurin aikoihin. Tänään saapuu 220 siirtolaista USA:ta.
2200 siirtolaisen joukossa on 425 perhettä ja 550 yksineläjää. Siirtolaisten määrä USA:ta ja Kanadasta on noussut viidessä vuodessa 80 %.
- POLIITTINEN AKTIVISTINAINEN, joka ei halua nimeään julkisuuteen, sanoo
joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi erään mieskansanedustajan
taholta. Kansanedustajat vaativat välittömästi syyllisen edustajan nimeämistä.
”Jos makaat koiran kanssa, saat kirppuja”, valistaa eräs Ynetin yleisökirjoitus.
- IDF SULKEE Kerem Shalomin terminaalin terrori-iskun pelossa.
- YK:n mukaan Shabaa farmi on Libanonin aluetta ja sen tulee olla YK:n suojeluksessa.

Tuesday, July 10, 2007

TIISTAI 10.07.07
1. HAMAS EI HALUA Israelissa tuotettuja hedelmiä ja vihanneksia, vaikka koko maailma huutaa, että Gazassa kuollaan nälkään. UNRWA ruokkii siellä ilmoituksensa mukaan päivittäin 1.1 miljoonaa ihmistä, asukasmäärän ollessa UNRWA:n mukaan 1.4 miljoonaa. Nämä kaikki eivät voine olla pakolaisia, vaan valtaosa aivan tavallisia kansalaisia. PA:n entinen pääministeri Ismail Haniyeh asuu myös pakolaisleirissä, ja lienee mukana UNRWA:n väestönlaskennassa. Hän toimi professorina yliopistossa ennen pääministerikauttaan. Lieneekö päivittäin mukana UNRWA:n leipäjonossakin? Ihmettelen vain, kuinka kauan maailman tulee ruokkia näitä ”pakolaisia”, kun maailmalla on varmasti lukuisia kohteita, joissa hätä on todellinen eikä laskelmoitua politiikkaa.
ISRAEL JOUTUI peruuttamaan 60 rekka-autollisen vihanneksia ja hedelmiä, koska Gaza ei halua niitä. Israelilaisille tuottajille se tarkoittaa 3-5 miljoonan NIS menetystä. Paitsi sanallista ammuskelua, Hamas ampuu kovilla kranaateilla Kerem Shalomin rajanylityspaikkaa, jonka kautta ruokaa, lääkkeitä ja hyödykkeitä kuljetettiin Gazaan Karni-terminaalin ollessa suljettuna. Kerem Shalomin kautta Israel tarjosi Egyptiin juuttuneelle 6000 palestiinalaiselle pääsyä Gazaan, mutta Hamas ei hyväksy sitä: ”Vastustamme sionistien valvoman Kerem Shalomin terminaalin avaamista,” uhoaa Hamasin puhemies Fawzi Barhoum lauantaina. Hamasin kannalta parempi niin, nuo 6000 ovat Fatahin kannattajia, jotka pakenivat sotaa Egyptiin. Jospa siellä olisi leipää ja lihapatojakin, joita sieltä paenneet juutalaiset ikävöivät erämaassa 3500 vuotta sitten?
JP:N Y KATZIN artikkelin mukaan IDF aikoo avata Kerem Shalomin terminaalin tänään Hamasin uhkauksista välittämättä. Ismail Haniyeh selittää, että Gazan ja Egyptin välisen liikenteen valvonta kuuluu yksin Hamasille, ei Israelille. IDF kuitenkin selvittää päästämiensä ihmisten henkilöllisyyden laatimansa listan mukaan. Tämä operaatio kestää useita päiviä. PA:n uuden hallituksen mukaan se hyväksyy IDF:n suunnitelman humanitäärisen kriisin välttämiseksi Egyptin puolella. PA:n infoministeri Riyad Maliki kertoo, että 280 Gazasta paennutta ei halua palata.
2. ARABILIITON EDUSTAJIEN TULO Israeliin on vaarassa siirtyä ellei kokonaan peruuntua. Israel pyrki saamaan poliittisia irtopisteitä sillä, että arabiliiton delegaatio saapuu ensimmäistä kertaa liiton historiassa Israeliin. Arabiliiton apulaispääsihteeri Muhammad Sobeih selvittää, ettei kysymyksessä ole arabiliiton delegaatio: ”Arabiliitolla ei ole suhteita Israelin kanssa eikä se lähetä edustajia Israeliin.” Hän toteaa, että Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit ja Jordanian ulkoministeri Abdul-Ilah al Khatib matkustavat Israeliin, koska näillä mailla on diplomaattisuhteet Israelin kanssa. ”Emme halua Israelin käyttävän tilaisuutta PR-tarkoituksessa, koska haluamme käydä suoraan rauhaa koskevaan asiaan,” hän lisää.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖN edustaja Mark Regev tähdentää kuitenkin Egyptin ja Jordanian ulkoministereitten tulon merkitsevän sitä, että he tulevat Israeliin arabiliiton edustajina eikä omien maittensa ulkoministereinä. Jotkut Israelin johtavat virkailijat pitävät ihmeenä, jos aiottu vierailu lopulta tapahtuu suunnitelman mukaan. Heidän pitäisi tulla maahan torstaina.
3. TERRORISTIT AMPUIVAT maanantaina neljä kranaattia lähelle Israelin ja Gazan välistä turva-aitaa tähdäten niillä Kerem Shalomin terminaalia, kuitenkaan osumatta. Lisäksi he ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israelin puolelle. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Tänään tuli neljä lisää.
JENININ LÄHELLÄ Kabatiyassa rajapoliisin eliittijoukot surmasivat tulitaistelussa Islamic Jihadin terroristin Muhammad Nazaalin, 23, joka oli osallistunut useisiin yrityksiin tehdä terrori-iskuja Israelin puolelle. Hänen autostaan löydettiin kolme M-16 kivääriä, Kalashnikov-kivääri, räjähteitä ja IDF:n sotilaitten käyttämiä turvaliivejä.
RAJAPOLIISI JA SHIN BET pidättivät Jerikossa 10 vuotta etsintälistalla olleen terroristin Abed al-Rizakin, 30. joka oli osallistunut useisiin terrori-iskuihin Israeliin. Hän haavoittui pidätyksen yhteydessä tiistaiaamuna, ja hänet vietiin ensiksi sairaalaan.
SOTILAAT PIDÄTTIVÄT yön aikana 20 etsittyä palestiinalaista. He löysivät kaksi kranaattia lähellä Nablusia eräällä tienristeyksellä.
4. MOHAMMED DAHLAN katsoo parhaimmaksi katsella palestiinalaisten asioita vaihteeksi etäämmältä. Hän sanoo matkustavansa Saksaan, jossa hän osallistui polvileikkaukseen. Kysymys lienee uusintahoidosta, ellei tauti ole puhtaasti poliittinen. Yoram Metal vihjaa JP:n artikkelissaan, että Dahlan sai vinkin Mahmoud Abbasilta, ettei hänen läsnäoloaan kaivata ainakaan toistaiseksi Ramallahissa. Hän uskoo Abbasin aloittaneen salaiset neuvottelut Hamasin kanssa yhteishallituksen uusimiseksi, ja siinä Daglan on paha kanto kaskessa, koska Hamasin mukaan Dahlan kaasi Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen ja aiheutti sisällissodan Gazassa.
5. www.debka.com, jolla on usein uutisten takaisia tietoja, kertoo, että Hamasin operatiivinen johtaja Imad al-Alami Damaskoksesta kävi salaisia keskusteluja PA:n Tukholman lähettilään Eugine Makhloofin kanssa sunnuntaina 8. päivä heinäkuuta. Varmistaakseen päätukijansa suosion al-Alami kävi Teheranissa tapaamassa Iranin ulkoministeri Manoucher Mottakia, joka vakavasti kehotti Hamasia rakentamaan uudelleen katkenneen yhteistyön Fatahin kanssa. Teheranin päänsärky ei parane sillä, että palestiinalaiset tappavat toisiaan Gazassa ja Länsirannallakin. Hizbullahin seikkailut viime kesänä olivat paha takaisku Iranille eikä se kaipaa uutta sen odottaessa kovennettuja sanktioita YK:n taholta tai jopa USA:n sotilaallista iskua. Teheranin kannalta yhtenäinen mutta sille kuuliainen Palestiina olisi toivottava tässä tilanteessa. Mutta Fatahin ja Hamasin avioliiton uusiminen hyödyttäisi myös Saudi Arabiaa, joka on pahastuneena seurannut sen välittämän liiton särkymistä armottomissa taisteluissa.
TEHERANIN tilanteen vakavuutta kuvaa se tosiasia, että Iranin hallitus joutui säännöstelemään bensiininjakelua siten, että kukin saa 100 litraa viikossa. Lisäksi se suunnittelee sähkönkäytön säännöstelyä. Iranilla on tiettävästi maailman neljänneksi suurimmat öljylähteet, mutta siltä puuttuu jalostuslaitteet. Se tuottaa ulkomailta 40 % tarvitsemastaan bensiinistä ja muita öljyn jalostustuotteita. Tässä se saa apua Venezuelasta, jonka presidentti vieraili äskettäin Iranissa.
TUKHOLMAN NEUVOTTELUISTA ei tietenkään ole lisätietoja, koska ne olivat salaiset.
6. ISRAELIN turvallisuusviranomaiset selittivät maassa vierailevalle Italian pääministeri Romano Prodille, että Hamas on organisoinut joukkonsa sotilaallisen järjestyksen mukaan. Se on myös organisoinut sotilaallisten aseittensa tuotannon jopa siten, että kassam-raketeillekin annetaan järjestysnumerot. He selittivät myös Prodille, että Hamasin toimenpidejoukot, joitten suuruus lienee 6 000 – 10 000 miestä valvovat lähes täysin elämää ja sen lähes 800 000 täysi-ikäistä asukasta Gazan alueella. Pääministeri Prodin oli vaikea uskoa, että terroristit olivat ampuneet lähes 5 000 Kassam.rakettia Sderotiin, kuten hänelle selitettiin kaupungin vierailun yhteydessä. Prodi toisti kolmeen kertaan: Ihanko varmasti 5000 rakettia?
7. UUTISOTSIKOITA
- LIKUD-PUOLUEEN keskuskomitea äänestää tänään puheenjohtajavaalien ajasta. Ehdokas Silvan Shalom ilmoitti eilen jättäytyvänsä pois ehdokkuudesta.
- USEAT LÄÄKÄRIT ovat tarjoutuneet hoitamaan Darfurista Sudanista paenneita ilman palkkiota. Heitä tulee Egyptin kautta kymmeniä päivittäin. Israel haluaa palauttaa heidät Egyptiin, joka ei myöskään halua heitä.
- JERUSALEMIN YMCA, Nuorten miesten kristillinen yhdistys, saa ensi vuonna valmiiksi rakenteilla olevan maanalaisen virkistys- ja urheilukeskuksen nykyisen toimitalonsa yhteyteen. Tilat ovat yhteensä 10 000 neliömetriä. Niihin kuuluu 8-ratainen uima-allas, opistokokoinen voimistelusali, kolme squash-kenttää sekä kolmioviset lukolliset vaatekaapit. YMCA:n hotelli ja ravintola jatkavat toimintaansa.
- TURISMIMINISTERIÖ julkisti suunnitelmansa nuorille tarkoitettujen kristillisten pyhiinvaellusmatkojen aloittamiseksi Israeliin. Turismiministeri Yitzhak Aharonoivitch kertoo, että projektilla on suuret mahdollisuudet onnistua. Eri projektit tarjoavat nuorille matkoja pyhille paikoille sekä lomanviettokohteisiin.
Nyt julkistettu suunnitelma kertoo JP:n uutisen mukaan lähes yksinomaan
katolisen kirkon nuorille suunnattuun tarjoukseen, mutta lienee avoinna muillekin.
- GAZASSA TUNNETTU Hasanain klaani varasti naarasleijonan Gazan eläintarhasta, ja kuljetti sitä joskus Gazan kadulla ilman, että PA:n poliisi puuttui asiaan. Hamasin toimenpidejoukkojen 50 miehen ryhmä teki äskettäin ratsian klaanin pesäpaikkaan etsiessään huumeita, ja löysi sieltä leijonan. Siltä oli poistettu torahampaita ja häntää oli katkottu. Se oli huonokuntoinen ja nälkäinen.
- ISRAELIN RAKENTEILLA oleva turva-aita viivästyy ainakin kaksi vuotta. Sitä on rakennettu 56.9 %, eli 450 km:n matkalta, sen 790 km:n kokonaispituudesta. Alun perin se oli tarkoitus rakentaa runsaan vuoden kuluessa.

Monday, July 09, 2007

MAANANTAI 09.07.07
1. SANOMIA SODISTA
A. ”QUEEN ELISABETH GO TO HELL”, huutaa muslimisaarnaaja Khoudary Lontoon keskusmoskeijassa muslimijohtajille. Anjem Khoudary lisää: ”Tony Blair, terroristi. Tony Blair murhaaja.” Khoudary on yksi Englannin Muhajiroun perustajista, järjestön, joka kiellettiin sen epäillyistä suhteista heinäkuun 7. päivän pommituksiin 2005 Lontoossa ja joka esiintyy syyskuun 11. päivän 2001 USA:n terrori-iskujen ylistäjänä.
”Yhtenä päivänä, hyvät muslimit, me hallitsemme Englantia,” hän julistaa.
HÄNEN JA MUITTEN muslimijohtajien vaahtosuiset saarnat nauhoitti kesäkuun 22. päivänä USA:n kansallisen syndikaatin radiokeskustelun juontaja Rusty Humphries, joka oli Lontoossa yhdessä WND:n Israelin toimiston johtajan Aron Kleinin kanssa.
TOINEN MUSLIMISAARNAAJA Abu Saif julistaa: ”Veljet ja sisaret, älkää erehtykö, älkää erehtykö. Brittihallitus, kuningatar, kansanedustajat, ne ovat vihollisianne, vihollisia Allahille ja muslimeille.” Abu Saifin uskotaan kuuluvan järjestöön nimeltä ”Vapautuksen puolue” (Hizb ut-Tahrir), jonka päämääränä on yhdistää muslimit ja alistaa maailma muslimien vallan alle.
Lontoon keskusmoskeijaan oli kokoontunut Humphriesin mukaan 3000 muslimia protestoimaan Salman Rusdien aateloimista. Järjestön uskotaan yrittäneen saada Glasgown lentokenttäterminaalin terrori-iskuun osallistunutta lääkäriä jäsenekseen. Saarnaaja Saif toivoi Tony Blairille onnea tämän kvartetin Lähi Idän lähettilään nimityksen johdosta lausuen: ”Inshallah, jos Allah niin tahtoo, Blair menee Lähi Itään lähettiläänä ja hän palaa arkussa, Inshallah. Minkälaisessa arkussa, jääköön teidän arvattavaksi.”
Humphries haastatteli joitain muslimikuulijoita, joista yksikään ei kieltänyt puhujien sanomaa.
Hän haastatteli Abu Saifia, joka vakuutti, etteivät muslimit voi koskaan ystävystyä juutalaisten ja kristittyjen kanssa, ”koska Koraani sanoo niin.” Hänellä oli yksinkertainen suositus Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemiseksi: ”Juutalaiset muuttavat pois Palestiinasta ja luovuttavat koko maan muslimeille”.
MUSLIMEILLE USA:n vallan murskaaminen on pakkomielle, koska se edustaa maailmanvaltaa. Englannin nykyinen johto varoo käyttämästä termiä ”sota terrorismia vastaan”, terrori-iskuja pidetään mieluummin rikoksina, ei sotana länsikulttuuria vastaan.
(Lähde: www.worldnetdaily.com 09.07.07 Muslims declair sovereingty over USA, UK.)
B. SYYRIAN HALLITSEVAN Baath-puolueen korkea virkailija, joka edustaa presidentti Bashar Assadia, esittää suoran uhkauksen Israelille: ”Jos Israel ei luovuta Golanin ylänköä syyskuuhun mennessä, Syyria aloittaa suurisuuntaisen gerillasodan Israelia vastaan.” Israelin sekä poliittinen että sotilaallinen johto vähättelee Syyrian selkeitä sotavalmisteluja. Syyria
vahvistaa sotakalustoaan hankkimalla uusinta aseistusta Venäjältä ja kouluttaa armeijaansa. Syyria rakentaa ohjuspatteriensa asemia YK:n valvontajoukkojen partioiman alueen ulkopuolelle. Se avasi Quneitraan johtavan tien, jota ei ole käytetty eikä ole voitu käyttää 40 vuoteen ilman lukuisia asiapapereita. Debkafilen artikkelin mukaan Syyria lähetti sotilaitaan Libanonin rajan yli Bekaan laaksoon kolmen kilometrin syvyydeltä, jonne ne kaivautuvat asemiin.
SYYRIAN EI uskota tekevän rintamahyökkäystä Israeliin, vaan turvautuvan Hizbullan käyttämään epäsuoraan sotaan käyttäen nopeita gerillaiskuja ja aloittaen ohjusiskut Israelin haavoittuvia siviilikohteita vastan. (WND)
C. ERÄÄT TARKKAILIJAT ennustavat suoraan, että Libanon voi ajautua sisällissotaan jopa viikon sisällä. Libanonin sisäpoliittinen tilanne on pahasti hajallaan. Libanonin Syyrialais-mielinen presidentti Emil Lahoud eroaa syyskuun alussa. Hizbullah vaatii lisää ministerin paikkoja, joitten avulla sillä olisi veto-oikeus hallituksen päätöksiin. Hallituksen pääministeri Saniora vastustaa tätä ehdottomasti. Vaikka sisällissota Libanonissa ei suoranaisesti koskekaan Israelia, Syyria ja Hizbullah voisivat käyttää sen tuomaa sekasortoa hyväkseen aloittaakseen rajoitetun sodan Israelia vastaan. Syyria on ilmoittanut perustavansa Golanin kukkuloilla asuvista Syyrian kansalaisista salaisen Hizbullahin tapaisen vastarintayksikön, joka aloittaisi terrori-iskut israelilaisia kohteita vastaan Golanilla. (WND; Debkafile)
2. UUTISOTSIKOITA
- ARABILIITON asettama keskusteluryhmä saapuu tällä viikolla ensimmäistä kertaa maan historiassa Israeliin. Sen keskusteluryhmää johtavat Jordanian ulkoministeri Abdul-Ilah al-Khatib ja Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit. Käsiteltäviä aiheita lienevät arabien rauhansuunnitelma sekä Mahmoud Abbasin hallituksen vahvistaminen. Ryhmän odotetaan saapuvan maahan torstaina.
- LAITTOMASTI ISRAELIIN Egyptistä tulleet sudanilaiset pakolaiset ovat joutunet outoon pyöritykseen. Osa heistä ”dumpattiin” Beershebaan ilman tietoa, kuka heistä vastaa ja kuka huolehtii heidän menoistaan. Eilen osa heistä tuotiin Jerusalemiin, jossa he protestoivat karkottamista vastaan Egyptiin. He pitävät Egyptiä vaarallisempana kuin Sudan. Sderotin juutalaissiirtolaisten vastaanottokeskus suostui majoittamaan osan heistä, kunnes hallitus löytää ratkaisun asiaan.
- PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin kiinteistökauppaa koskevat poliisitutkimukset alkavat olla valmiit ja odottavat vain päätöstä rikostutkimusten aloittamiseksi. Olmert osti asunnon Jerusalemin Gremieux-kadulta rakennusliikkeeltä ennen, kuin rakennustyöt olivat alkaneet. Hinta oli 1.2 miljoonaa alempi kuin normaali hinta. Kaupungin pormestarina Olmert pystyi vaikuttamaan rakennusluvan saantiin.
- ISRAELIN HALLITUS antoi luvan Olmertille vapauttaa 250 Fatah-vankia, mutta nimilistaa ei käsitelty. Vapauttamisen tarkoituksena on vahvistaa Mahmoud Abbasin runnomaa PA:n uutta Fayadin johtamaa hallitusta. Periaatteena on, ettei vapautettavilla Fatah-vangeilla saa olla juutalaisten verta käsissään. Sekä Fatahin johto että Hamas, PFLP ja DFLP ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä vankien erottelemisesta poliittisen kannan perusteella. He syyttävät Abbasia diskriminoinnista ja uhkaavat vastatoimilla. Israel on Oslon allekirjoittamisesta lähtien pyrkinyt ”vahvistamaan” palestiinalaisia vapauttamalla vankeja, mikä on poikkeuksetta osoittautunut toiveajatteluksi. He vaativat aina enemmän.
- 50 % ISRAELILAISISTA on varustettu asianmukaisella kaasunaamarilla vuoden loppuun mennessä, vaikka turvallisuusviranomaiset toistuvasti kertovat Syyrian tehostetuista sotavalmisteluista. Syyrialla tiedetään olevan suuria määriä bio-kemiallisia aseita. Global Security järjestön websivun mukaan Syyrialla on suuret varastot Sarinia ja sinappikaasua ja valmistaa ja aseistaa VX. USA:n arvoin mukaan Syyrialla on useita satoja litroja kemiallisia aseita ja valmistaa vuosittain satoja tonneja kemiallisia aineita. (JP)
- KORKEIN OIKEUS kuulee 17. heinäkuuta valituksia oikeuskansleri Menachem Mazuzin sopimusratkaisusta antamaa päätöstä vastaan presidentti Katsavia vastaan nostetuissa syytejutuissa.
- ARKADI GAYDAMAK perusti puolueen nimellä ”Sosiaalinen oikeuspuolue”. Puolue pyrkii Knessetiin, mutta Gaydamak ei itse asetu ehdokkaaksi.
- ISRAEL ANTOI Egyptin viranomaisille nimilistan vapautettavista Hamas-vangeista Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Hamas ei hyväksynyt edellistä listaa, koska siinä ei ollut PRC:n (Kansan vapautusrintaman) vankeja, jonka uskotaan pitävän Shalitia panttivankinaan jossain Gazassa.
- OLMERT UHKAILEE, että seuraavan kerran, kun puolustusministeri Ehud Barak äänestää hallituksen esitystä vastaan, hän puuttuu asiaan. Olmertin keinot ovat kuitenkin vähissä, koska Labourin 19 kansanedustajaa ovat välttämättömiä hallituksen pysymiseksi kasassa.

Sunday, July 08, 2007

SUNNUNTAI 08.07.07
1. MURHISTA TUOMITTUJEN palestiinalaisten vapauttaminen on ehtona kaapatun IDF:n kolmen sotilaan vapauttamiseksi. JP:n Mark Weissin ja AP:n tietoihin perustuvan artikkelin mukaan entinen Shin Betin apulaisjohtaja Ofer Degel tapasi 10 päivää sitten vankilassa nelihenkisen israelilaisperheen murhasta elinkautiseen tuomitun palestiinalaisen Samir Kuntarin.
Uutisen mukaan keskusteluissa on saavutettu todellista edistystä. Kuntar kuuluu siihen ryhmään Israelissa vangittuihin terroristeihin, joita Hizbullah vaatii Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin vapauttamista vastaan. Palestiinalaisen päivälehden Al-Ayyam mukaan neljän Israelissa vangitun jordanialaisen siirto Jordaniaan liittyi IDF:n sotilaitten vapauttamiseen.
DEGEL ON toisen arabilehden uutisen mukaan keskustellut myös Hamasia edustavien vankien kanssa, ja lehti kertoo edistystä tapahtuneen Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Hamasin Syyrian toimiston kakkosmies Moussa Abu Marzouk kertoo Egyptin Muslimiveljeskunnan web-sivun haastattelussa, että Israel tulee lopulta suostumaan, koska ”sillä ei ole muuta mahdollisuutta”. Marzouk kertoo, että Hamas esitti laatimansa 350 vapautettavan vangin nimilistan Israelille, minkä lisäksi se vaatii naisten ja alaikäisten vapauttamista. Vapauttamisen tuli tapahtua asteittain, mutta koska Israel hylkäsi nimilistan, keskustelut jumiutuivat.
2. ISRAELIN HALLITUS käsittelee Olmertin lupaamien 250 Fatahiin kuuluvan vangin vapauttamista tänään. Vapautettavien nimilistaa se ei kuitenkaan käsittele, koska Olmert hylkäsi Shin Betin ja turvallisuusmiesten muodostaman komitean laatiman nimilistan ja vaatii uutta.
Fatah protestoi sille esitettyä nimilistaa vastaan siksi, että osa vapautettavista olivat lähes suorittaneet rangaistuksensa ja vapautetaan lähiaikoina.
TILANNE ON VARSIN OUTO Israelin kannalta. Näitten vankien vapauttaminen on tietääkseni puhdas lahja, jolla Israel ei saa mitään etuja. Outoa on se, että lahjan vastaanottaja esittää etukäteen vaatimuksia, mitä hän haluaa saada. Israelin hallitusten tapaan käydä kauppaa muistuttaa tarinaa turistista Jerusalemin vanhassa kaupungissa: Mies näkee mielestään hienon maton kaupassa ja julistaa suureen ääneen: Haluan tuon maton maksoi mitä maksoi.
3. FATAHIN ALAJÄRJESTÖ Al Aksa Marttyyrien Prikaati kapinoi avoimesti PA:n uuden pääministerin Salaam Fayadin käskyä vastaan luovuttaa aseensa. Sen aseistetut joukot kulkevat entiseen tapaan palestiinalaisten kaupunkien kaduilla. Sen puhemies Muhammad Shehadeh kertoo, ettei käsky koske heitä, koska al-Aksa on laillistettu joukko ja vaatii, että Abbas käskee lopettamaan hyökkäykset sitä vastaan. Al-Aksa vaatii lisäksi, että Abbas erottaa Fayadin, jota se pitää USA:n ja Israelin yhteistyökumppanina.
TUHANNET Fatahin joukkoihin kuuluvat pyssymiehet Länsirannalla kieltäytyvät luopumasta aseistaan, ellei heille makseta suurempaa palkkaa ja heidän sotilasarvoaan nosteta. He myös vaativat vakuutusta, etteivät IDF:n turvallisuusjoukot metsästä heitä.
ABBASIN NIMITTÄMÄ PA:n edustaja Gazan alueella Hazem Abu Shanab joutui eroamaan, koska al-Fatah uhkasi häntä liian läheisten Muhammad Dahlanin suhteitten vuoksi.
ABBAS MÄÄRÄSI viime viikolla, että kaikkien opiskelijoitten tulee ilmoittautua yleisissä tutkimuspaikoissa. Tämä raivostutti Fatahin johtajia, sillä tähän saakka sen pyssymiehet ovat voineet suorittaa tutkimuksensa salaisissa saleissa pitäen aseensa mukanaan.
Satakunta Fatahin pyssymiestä tunkeutui lukuisiin tutkimussaleihin Nablusissa keskeyttäen tutkimukset ja karkottaen satoja opiskelijoita ulos.
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ja PA:n pääministeri Salaam Fayad tapasivat äskettäin. PA:n lähteitten mukaan Shin Betin johtaja Yuval Diskin oli myös mukana, mutta hänen kansliansa kieltää sen. Keskusteluissa Fayad toi esille useita kysymyksiä, jotka hänen mielestään ovat tärkeitä lain ja järjestyksen palauttamiseksi Länsirannalle. Hän haluaa IDF:n lopettavan tai ainakin vähentävän operaatioitaan sekä poistavan suuren osan tiesuluistaan ja tarkastuspisteistään. Hänen huolenaan olivat myös IDF:n pidättämien Fatahin pyssymiesten kohtalo. Fayadin mielestä nämä ovat tärkeitä hänelle uskottavuuden vuoksi.
OLMERT HYLKÄSI oikeusministeriön laatiman nimilistan vapautettavista 250 Fatahiin kuuluvasta palestiinalaisvangista ja kehotti sitä laatimaan uuden.
Terroriuhrien kannatusjärjestö Almagor esitti kirjelmän Olmertille ja oikeusministerille, jossa se vaatii nimilistan nähtäväkseen ainakin 48 tuntia ennen vankien vapauttamista. Järjestö haluaa tarkastaa, että mukana ole terroristeja, joilla on verta käsissään, tai jotka ovat rikoksensa uusijoita. Uuden nimilistan laatiminen kestänee viikon verran.
5. FATAHIN KORKEAT JOHTAJAT varastivat PA:n tileille maksettuja ulkomaisia avustuksia 52 miljoonaa USD. Varat tulivat pääasiassa USA:ta, pari miljoonaa Saudi Arabiasta.
ABBASIN NIMITTÄMÄ Gazan alueen turvallisuusjohtaja Muhammad Dahlan ja hänen kakkosmiehensä Rashid Abu Shabak salakuljettivat varat ulos maasta ja rahoittivat niillä rakennuskohteita Dubaissa, vahvistaa pääministeri Fayadin kanslia..
www.worldnetdaily.com kertoo, että PA:n talousministeriöstä saaman tiedon mukaan ministeriö havaitsi, että 60 miljoonan ulkomaisista avustuksista vain 7 miljoonaa oli tileillä. Dahlan oli siirtänyt sieltä 27 miljoonaa USD ja Shabak 25 miljoonaa USD omalle tililleen. Nämä kaksi olivat niitä harvoja PA:n virkailijoita, joilla oli oikeus päästä tileille. Sekä Dahlan että Shabak pakenivat Gazasta heti Hamasin ja Fatahin välisten taistelujen alettua ja asuvat nyt Ramallahissa.
USA:N SENAATIN myöntämät 86 miljoonaa USD on tarkoitettu pääasiassa Abbasin ”henkivartiokaartin” Force 17 kouluttamiseksi, laajentamiseksi ja aseistamiseksi. Sen miehistä useat palvelevat myös al-Aksan ja muitten aseellisten ryhmien joukoissa, Gazassa myös Palestiinan vastarintakomitean (PRC) tehtävissä.
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:N ulkoministeri Rice lupaa matkustaa Israeliin 16. heinäkuuta. Hän tavannee Olmertin lisäksi Mahmoud Abbasin ja Egyptin tiedustelun johtajan Omar Suleimanin. Olmert haluaa vapauttaa 250 Fatah-vankia ennen sitä.
- HAMAS AMPUI perjantaina ja lauantaina kaksi Kassamia Israeliin ”varoitukseksi”, kuten se sanoi, ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
- ISLAMIC JIHAD ilmoitti ampuneensa sunnuntaiaamuna viisi Kassamia, joista yksi osui Sderotin ulkolaidalla olevan Sapirin alueopiston rakennukseen vahingoittaen sitä. Muut putosivat aukealle alueelle ilman vahinkoja.
- IDF palautti joukkonsa Gazan alueelta. Sotilaat löysivät kahdeksan Kassam-rakettien laukaisutelinettä, osa niistä valmiina ammuttaviksi kauko-ohjauksella. Operaation aikana 11 palestiinalaista kuoli ja useita haavoittui. Lisäksi 109 palestiinalaista pidätettiin kuulusteluja varten. Kaksi IDF:n sotilasta haavoittui.
- HAMAS SANOO pidättäneensä 30 Fatahin jäsentä, joitten se sanoo osallistuneen rikollisiin toimiin, kuten huumeitten salakuljetuksiin Gazan alueella.
- LABOUR-PUOLUE vastustaa talousministeriön esittämiä leikkauksia ensi vuoden budjettiin, mutta on valmis kompromissiin.
- ULKOMINISTERI Tzipi Livni kertoo ulkomatkansa aikana haluavansa nousta pääministeriksi Olmertin tilalle. Hän kertoi haluistaan New York Timesin haastattelijalle, mutta kielsi kadehtivansa Olmertin paikkaa.
- ISRAELIN ONGELMANA ovat maahan luvatta siirtyneet sudanilaiset. Hallitus lähetti heitä Beershebaan ja pudotti heidät sen kaduille ilman tietoa, missä he saavat asua. Kaupunki lähettää 70 heistä Jerusalemiin Olmertin asunnon lähelle. Olmert kertoi, että Egypti lupasi ottaa heidät vastaan, mutta ulkomaiset ihmisoikeus-järjestöt vastustavat heidän lähettämistään Egyptiin, joka voi pakottaa heidät takaisin Sudaniin. Siellä heidät voidaan surmata.
- BARAKIN TAPAA arvostella hallitusta, jossa hän istuu tärkeällä paikalla, pitävät monet omituisena. Barak ilmoitti ennen suostumistaan ministeriksi, että hän on mukana väliaikaisesti, kunnes Winopgrad-komitean loppuraportti julkaistaan. Hän uskoo, että se pakottaa Olmertin eroamaan.
- 15 nuorta meni turvallisuusaidan läpi läheiselle kukkulalle lähellä Hashonaim kaupunkia Samariassa aikoen viettää sapattia siellä. Rajapoliisit tulivat paikalle käskien heitä 10 minuutissa lähtemään paikalta. Nuorten kieltäytyessä yksi poliisi raivostui uhaten ampua heitä ja laukaisi aseensa heidän päänsä yli kertoen myöhemmin, että nuoret yrittivät riistää hänen aseensa. Nuoret kieltävät tämän. Kuusi nuorta pidätettiin.