Posts

Showing posts from July 8, 2007
PERJANTAI 13.07.07
1. SYYRIA HALUAA RAUHAA, mutta vain USA: n kanssa, kertoi pääministeri Ehud Olmert EU:n lähettiläille torstaina. ”Israel on tässä näytöksessä pelkkä sivuroolin esittäjä”, selittää Olmert, joka sanoo olevansa valmis keskusteluihin Bashar Assadin kanssa missä ja milloin vain ilman ennakkoehtoja. Hän jätti kuitenkin vastaamatta kysymykseen, pitääkö hänen lupauksensa siinäkin tapauksessa, ettei Syyria halua luopua mistään niistä vaatimuksista, jotka sille on asetettu. Aiemmin Olmert esitti, että Syyrian tulee luopua suhteistaan Iranin, Hamasin ja Hizbullahin kanssa ehtona rauhanneuvotteluihin. Muita vaatimuksia Syyrialle ovat aseitten välityksen lopettaminen Hizbullahille, terrorijärjestöjen päätoimistojen sulkeminen Damaskoksessa sekä Libanonin itsenäisyyden ja koskemattomuuden hyväksyminen.
YK:N ERIKOISLÄHETTILÄS Michael Williams esitti torstaina omana käsityksenään Reutersille, että Syyria on vihjannut olevansa valmis muuttamaan suhteitaan Iranin, Hizbullahi…
TORSTAI 12.07.07
1. ISRAEL ON VALMIS SOTAAN, sanoo IDF:n apulaisyleisesikuntapäällikkö kenraalimajuri Moshe Kaplinsky, mutta lisää, ettei sota Syyrian kanssa ole todennäköinen tätä kesänä. Kaplinsky kehuu, että Israel on valmis taistelemaan jokaisella kolmella rintamalla, Syyriaa, Hizbullahia ja Hamasia vastaan vaikka samaan aikaan, jos niin vaaditaan.
KAPLINSKY KERTOO, että IDF on nostanut valmiuttaan pohjoisella rajalla, koska Hizbullah voi yrittää gerillaiskua IDF:n asemiin Libanonin rajan tuntumassa. Hizbullah suunnittelee suurta mielenosoitusta torstaina, jonka tarkoituksena on juhlia ja painottaa viime kesän voittoa IDF:n ”voittamattomana” pidetystä armeijasta, kuten asia Hizbullahin taholla nähdään.
SYYRIA VAHVISTAA sotavoimiaan massiivísesti, kertoo Kaplinsky, mutta se on luonteeltaan puolustuksellista. Israel ei kuitenkaan voi olla huomioimatta sitä, mitä Syyrian rajan takana tapahtuu, hän vakuuttaa. Hän tunnustaa, että IDF oli unohtanut reservien harjoitukset ennen Liba…
KESKIVIIKKO 11.07.07
1. DEMOKRATIAA ABBASIN TAPAAN. JP:n kolumnisti Khaled Abu Toameh kirjoittaa aiheesta otsikolla ”Abbas muodostamassa sotilasdiktatuuria”. Referoin seuraavassa kirjoitusta.
Toameh selittää aluksi, että Palestiinan yhteisöä ohjaa ”PA:n Peruslaki”. (PA Basic Law). Hamasin vaalivoitto viime vuoden alussa ja sen äskeinen vallankaappaus Gazan kaistaleella on saattanut PA:n johdon tilanteeseen, jossa se polkee surutta PA:n peruslakia.
TOAMEH KERTOO, että Abbas pyrkii kaikin tavoin pienentämään Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) valtaa, jonka jäsenet valittiin yleisillä vaaleilla tammikuussa 2006. Tämän saavuttamiseksi Abbas on antanut joukon ”presidentin määräyksiä”, joilla hän siirtää PLC:n valtaa itselleen ja perustamilleen sotilastuomioistuimille sekä turvallisuusviranomaisille ja tuomareille. Maanantaina hänen antamansa ”presidentin määräys” antoi sotilastuomioistuimille vallan lisäystä ”yleisen edun ja sisäisen turvallisuuden nimissä”.
PALESTIINAN IHMISO…
TIISTAI 10.07.07
1. HAMAS EI HALUA Israelissa tuotettuja hedelmiä ja vihanneksia, vaikka koko maailma huutaa, että Gazassa kuollaan nälkään. UNRWA ruokkii siellä ilmoituksensa mukaan päivittäin 1.1 miljoonaa ihmistä, asukasmäärän ollessa UNRWA:n mukaan 1.4 miljoonaa. Nämä kaikki eivät voine olla pakolaisia, vaan valtaosa aivan tavallisia kansalaisia. PA:n entinen pääministeri Ismail Haniyeh asuu myös pakolaisleirissä, ja lienee mukana UNRWA:n väestönlaskennassa. Hän toimi professorina yliopistossa ennen pääministerikauttaan. Lieneekö päivittäin mukana UNRWA:n leipäjonossakin? Ihmettelen vain, kuinka kauan maailman tulee ruokkia näitä ”pakolaisia”, kun maailmalla on varmasti lukuisia kohteita, joissa hätä on todellinen eikä laskelmoitua politiikkaa.
ISRAEL JOUTUI peruuttamaan 60 rekka-autollisen vihanneksia ja hedelmiä, koska Gaza ei halua niitä. Israelilaisille tuottajille se tarkoittaa 3-5 miljoonan NIS menetystä. Paitsi sanallista ammuskelua, Hamas ampuu kovilla kranaateilla…
MAANANTAI 09.07.07
1. SANOMIA SODISTA
A. ”QUEEN ELISABETH GO TO HELL”, huutaa muslimisaarnaaja Khoudary Lontoon keskusmoskeijassa muslimijohtajille. Anjem Khoudary lisää: ”Tony Blair, terroristi. Tony Blair murhaaja.” Khoudary on yksi Englannin Muhajiroun perustajista, järjestön, joka kiellettiin sen epäillyistä suhteista heinäkuun 7. päivän pommituksiin 2005 Lontoossa ja joka esiintyy syyskuun 11. päivän 2001 USA:n terrori-iskujen ylistäjänä.
”Yhtenä päivänä, hyvät muslimit, me hallitsemme Englantia,” hän julistaa.
HÄNEN JA MUITTEN muslimijohtajien vaahtosuiset saarnat nauhoitti kesäkuun 22. päivänä USA:n kansallisen syndikaatin radiokeskustelun juontaja Rusty Humphries, joka oli Lontoossa yhdessä WND:n Israelin toimiston johtajan Aron Kleinin kanssa.
TOINEN MUSLIMISAARNAAJA Abu Saif julistaa: ”Veljet ja sisaret, älkää erehtykö, älkää erehtykö. Brittihallitus, kuningatar, kansanedustajat, ne ovat vihollisianne, vihollisia Allahille ja muslimeille.” Abu Saifin uskotaan kuuluvan järjes…
SUNNUNTAI 08.07.07
1. MURHISTA TUOMITTUJEN palestiinalaisten vapauttaminen on ehtona kaapatun IDF:n kolmen sotilaan vapauttamiseksi. JP:n Mark Weissin ja AP:n tietoihin perustuvan artikkelin mukaan entinen Shin Betin apulaisjohtaja Ofer Degel tapasi 10 päivää sitten vankilassa nelihenkisen israelilaisperheen murhasta elinkautiseen tuomitun palestiinalaisen Samir Kuntarin.
Uutisen mukaan keskusteluissa on saavutettu todellista edistystä. Kuntar kuuluu siihen ryhmään Israelissa vangittuihin terroristeihin, joita Hizbullah vaatii Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin vapauttamista vastaan. Palestiinalaisen päivälehden Al-Ayyam mukaan neljän Israelissa vangitun jordanialaisen siirto Jordaniaan liittyi IDF:n sotilaitten vapauttamiseen.
DEGEL ON toisen arabilehden uutisen mukaan keskustellut myös Hamasia edustavien vankien kanssa, ja lehti kertoo edistystä tapahtuneen Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Hamasin Syyrian toimiston kakkosmies Moussa Abu Marzouk kertoo Egyptin Muslimiveljeskun…