Posts

Showing posts from April 25, 2010
PERJANTAI 30.04.10

1. KESKUSTELUT Palestiinan valtion perustamisen ympärillä syvenevät ja selvästi kiihtyvät samalla kun panokset myöskin kasvavat. JP:n perjantaiaamun pääuutinen kertoo suurin otsikoin näin: ”Israel pelkää, että PA haluaa YK:n tunnustavan valtion –67 linjoille”. Alaotsikossa kerrotaan, että ennen epäsuorien keskustelujen alkamista useat korkeat hallitusyhteistyön johtajat kyseenalaistavat USA:n vakuutukset, että Abbas haluaa rauhaa neuvottelujen kautta.

ARTIKKELISSA kerrotaan, että Netanyahun hallituksessa on kasvava käsitys, jonka mukaan PA haluaa varmistaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen, joka perustuu päivitettyyn päätöslauselmaan no 242 Palestiinan valtion perustamisesta mutta syrjäyttäen pakolaisongelman. Tätä kantaa edustavat arvioivat, ettei PA:n päämääränä ole solmia rauhaa Israelin kanssa vaan jatkaa konfliktia sen kanssa.
ARTIKKELIN kirjoittaja vakuuttaa, ettei tämä ole kaikkien hallituksen ministerien kanta, vaikkakin heidänkin keskuudessaan epäil…
TORSTAI 29.04.10

1. ULKOMINISTERI Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman antoi
täyslaidallisen JP:n haastattelussa palestiinalaisista ja heidän johtajiensa käyttäytymisestä. Haastattelu julkaistaan perjantain lehdessä, mutta osia siitä on jo lehden sivuille. Joku voisi sanoa, että haastattelu julkaistaan pahaan aikaan epäsuorien keskustelujen aloittamisen ollessa ratkaisuvaiheissaan jotka voivat toteutuakin parin viikon sisällä. Toisaalta käsittääkseni nimenomaan tässä vaiheessa on tärkeää nähdä asiat eri tahoilta.

LIEBERMAN syyttää Palestiinan Auktoriteettia murhien ylistämisestä nimeämällä julkisia aukioita ja katuja terroristien muistolle, jotka ovat vastuussa satojen viattomien ihmisten murhaamisesta, mukana ulkomaalaisia.
Hän syyttää niitä kansainvälisen yhteisön osia, jotka ovat yhdistyneet toistuviin hyökkäyksiin Israelin oikeutta vastaan puolustautua murhanhimoiselta terrorismilta.
Lieberman selittää, että sellainen ilmasto paljastaa naapureillemme, etteivät heidän t…
KESKIVIIKKO 28.04.10

1. RAUHANKESKUSTELUJEN mahdollisuus on taas korkealla päätellen aamun uutis-
tiedoista. Pääministeri Netanyahu matkustaa ensi maanantaina Sharm E-Sheikhiin Siinailla, jossa hän keskustelee Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa rauhasta. Rauhan-keskustelujen uudelleen aloittamisen mahdollisuutta kiihdytti PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin lausunto, että hän on valmis epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa, jos arabiliiton ulkoministerien kokous hyväksyy USA:n antamat vakuutukset kokouksessaan toukokuun 1. päivänä. Tarkkailijat ennustavat, ettei lupaa anneta, mutta onhan aprillipäivän mahdollisuus aina huomioitava.

ABBAS väitti vielä eilen, että Netanyahun hallitus on luvannut jäädyttää kaikki ”kyseenalaiset” rakennuskohteet, kuten JP:n artikkelin kirjoittaja sanoo, Jerusalemissa raivatakseen tietä keskusteluille. JP:n lähteet selittävät, että hallitus on luvannut asian keskusteluissa USA:n hallituksen edustajien kanssa, joista apulaisulkoministeri David Ha…
TIISTAI 27.04.10

1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas räväyttää TV-2:n haastattelussa uutisen:
Hän sanoo olevansa nyt valmis epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa. Lähetys tapahtui maanantain iltaohjelmassa. Uutisessa ei kerrota, mikä sai Abbasin pään kääntymään, mutta arvaillaan, että USA:n hallituksen hillitön painostus on saanut sen aikaan. Luultavasti Mitchell sai Abbasin vakuuttuneeksi, että Netanyahu on epävirallisesti vakuuttanut rakennuskiellon jo alkaneen ja jatkuvan Jerusalemin itäosissa, mitä Abbas on vaatinut. Tätä mieltä on myös PA:n nimeltä mainitsematon virkailija Ramallahissa Kh A Toamehin artikkelin mukaan.

”PÄÄMINISTERI Netanyahu on luvannut amerikkalaisille, ettei Ramat Shlomo lähiöön suunnitellun 1600 asunnon rakentaminen toteudu, ei ainakaan lähi tulevaisuudessa. Netanyahu on myös luvannut pidättyä provosoivista toimista pääkaupungissa, kuten julistamalla uusia urakkakilpailuja tai arabitalojen tuhoamisia väittäen, että ne on rakennettu ilman lupaa”, viranomaine…
MAANANTAI 26.04.10

1. MITCHELLIN ja Netanyahun keskusteluissa ei eilen saatu mitään merkittävää edistystä, mikäli uutisaiheisiin on luottamista. Jopa JP:n päätoimittaja David Horocitz esittää varsin epämääräisesti: ”Edistystä, tavallaan. Mitchell voinee, vain mahdollisesti, olla lähellä saada osapuolet tulemaan – kumpikin erikseen – ulos asemistaan. Ehkäpä.”
Otapa siitä sitten selvää. Horovitz selittää, että Netanyahu on tehnyt selväksi ilman epäilyksiä, että hänellä on hälytysrajat (red lines) sikäli kuin on kysymys Jerusalemin rakentamisesta eikä hän tule ylittämään niitä. Horovitz käy läpi Netanyahun huomautuksia seuraavasti:
Netanyahu kertoi ABC:n haastattelussa viime viikolla, että ”palestiinalaiset haluavat estää juutalaisia rakentamasta Jerusalemin juutalaisosissa, ja tämä on mahdoton vaatimus.”
TV-kakkosen ohjelmassa torstaina hän samoin vakuutti, ettei Jerusalemissa tule olemaan rakennuskieltoa.

PA:N taholta on toistettu jo kovin tutuksi tullutta mantraa, ettei se al…
SUNNUNTAI 25.04.10

1. JUUPAS EIPÄS leikki jatkuu Israelin ja PA:n epäsuorien keskustelujen aloittamisen ympärillä. George Mitchellin välitysyritykset ovat tähän saakka valuneet hiekkaan, mitään läpimurtoa ei ole tapahtunut eivätkä amerikkalaiset edes odota sitä. Amerikan juutalais-järjestöjen johtajat kutsuvat koko Mitchellin matkaa Israeliin huonosti suunnitelluksi PR-kampanjaksi.
Jotkut vihjailevat, että Netanyahun tarjoukset suostua joihinkin Obaman vaatimuksiin kuten terroristien vapauttamiseen, tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamiseen ja rakentamisen hidastamiseen Jerusalemin itäosissa sekä hänen esityksensä väliaikaisesta Palestiinan valtiosta, joka käsittäisi tässä vaiheessa 60 % Länsirannasta, olisivat olleet ne houkuttimet joitten varjolla Mitchell saatiin matkalle. ID F on lisäksi valmistelemassa suunnitelmaa, jossa se vetäisi joukkonsa Juudeassa ja Samariassa asemiin, joissa ne olivat ennen toista intifadaa vuonna 2000.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas esitti …