Friday, May 22, 2009

PERJANTAI 22.05.09
1. ”JERUSALEM on aina ollut meidän ja tulee aina olemaan”, vakuutti pääministeri Benyamin Netanyahu puhuessaan eilen illalla Jerusalemin ”Ammuskukkulalla” (Ammunitionhill) järjestetyssä ”Jerusalem Day” tilaisuudessa. ”Vain Israelin hallinnassa voi yhdistetty Jerusalem varmistaa uskonnonvapauden ja vapaan pääsyn kolmen uskonnon pyhille paikoille”, hän jatkoi. Hän vakuutti antaneensa samat vakuutukset puhuessaan presidentti Obaman kanssa Valkoisessa Talossa maanantaina.
PRESIDENTTI Shimon Peres sanoi aiemmin tervehtiessään paikalle kokoontunutta yleisöä, että vaikka kaupunki on pyhä toisillekin, se on aina ollut Israelin ja sen juutalaisen kansan pääkaupunki ja tulee aina olemaan. ”Jerusalem on pyhä puolelle ihmiskuntaa, mutta se on aina ollut ja tulee olemaan Israelin pääkaupunki. Meillä ei koskaan ole ollut toista eikä se koskaan ole ollut minkään toisen kansan pääkaupunki.”
Jerusalemin pormestari Nir Barkat antoi tunnustusta Netanyahun puheelle omassa puheessaan: ”Maailman tarkkaillessa meitä sanottakoon näin: Me emme koskaan tule jakamaan Jerusalemia.” (JP)
2. Jerusalemin Ammuskukkulalla käytiin 1967 kuuden päivän sodan verisimmät taistelut, joitten ansiosta Jerusalemin itäiset osat ja Temppelivuori vapautettiin Jordanian miehityksestä. Jordania oli miehittänyt Juudean ja Samarian vuoden 1948 Israelin itsenäisyyssodassa liittäen ne osaksi Transjordaniaa ja muuttaen maan nimeksi Jordania. Jordania hävitti systemaattisesti kaikki juutalaiset yhteisöt Länsirannalta, mm. tuhoten kaikki Jerusalemin 58 synagogaa ja instituutiota ja karkottaen kaikki juutalaiset sieltä.
Vain Englanti ja Pakistan tunnustivat Jordanian aluevaltaukset.
1967 sodassa Israelin itäinen raja siirtyi Jordanjokeen ja Suolamereen. Jordania luopui myöhemmin kaikista vaatimuksistaan Juudeaan ja Samariaan, mutta se pidätti itsellään oikeuden valvoa Temppelivuoren päivärutiinia, minkä PA on pyrkinyt mitätöimään nimittämällä sinne oman henkilökuntansa, suurmuftin ja vartijoita. Israelin sotilaat ja Jerusalemin poliisi vastaavat Temppelivuoren turvallisuudesta. (JP)
3. Ammuskukkulalle järjestettyyn tunnin mittaiseen tapahtumaan oli vapaa pääsy. Puheitten lisäksi ohjelmassa oli musiikkiesityksiä, seremoniallinen seppeleitten lasku sekä yhteisesti laulettu Hatikva (toivo), Israelin kansallishymni.
Aiemmin torstaina tuhannet nuoret marssivat rivistöinä Israelin lippuja heilutellen Länsimuurille kaupungin yhdistämisen muistoksi 42 vuotta sitten.
Palestiinalaiset protestoivat juutalaisten juhlallisuuksia järjestämällä omia mielenosoitus-kulkueitaan Itä Jerusalemin alueella Palestiinan lippuja heilutellen ja huudellen iskulauseita, joissa tuomittiin ”Israelin miehitys Itä Jerusalemissa” sekä arabien kohtelu siellä. He väittivät, että Jerusalem on arabikaupunki ja ”miehittäjän” tekemät toimet sen muuttamiseksi ovat laittomia. Kreikkalais-ortodoksikirkon arkkipiispa Atalla Hanna polki sujuvasti kaikki vaatimukset kirkon pysyttelemiseksi politiikan ulkopuolella: ”Kerromme koko maailmalle tänään, että Al-Quds (Jerusalem) on meidän eikä rasistien. Sanomme jokaiselle joka haluaa kuulla: Siteemme Al-Qudsiin nousevat uskostamme, historiasta, kulttuurista ja arvoista. Tämä on meidän kaupunkimme, pääkaupunkimme, emme ole vieraita emmekä ohikulkijoita täällä. Me omistamme taloja täällä, omistamme maata täällä ja pyhillä paikoilla.”
Arkkipiispa Hanna totesi puheessaan, että jos Israel kuvittelee uuden palestiinalaisen talon Al-Qudsissa olevan laittoman ja täytyy siksi purkaa, ”miehittäjän läsnäolo Jerusalemissa on laiton ja siksi sen täytyy vetäytyä sieltä pois”. (JP)
4. Knessetiin jätettiin torstaina kaksi lakialoitetta, joilla on tarkoitus vahvistaa Jerusalemin asemaa. Hallitusyhteistyön puheenjohtaja ke. Ze´ev Elkin (Likud) jätti aloitteen lisäykseksi peruslakiin: Jerusalem, Israelin pääkaupunki. Lakiesityksen allekirjoittivat myös kansanedustajat (ke.) Robert Iyaltov (Israel Beitenu), Avraham Michael (Shas), Zevulun Orlev (Jewish Home), sekä oppositiosta Otniel Schneller (Kadima) ja Uri Ariel (NU). Nykyisen lain mukaan Jerusalemin rajojen siirtämiseksi riittää 61:n kansanedustajan äänet, mutta lakiesityksen tekijät haluavat, että sitä tulee tukea 81 kansanedustajaa (superenemmistö).
Likudin taholta selitettiin, että nykyinen Jerusalemin alueet määrittelevä laki hyväksyttiin kesäkuun 28. päivänä 1967. Se kieltää minkäänlaisen määräysvallan siirtämisen Jerusalemissa ulkopuoliselle hallintoyksikölle – diplomaattiselle tai hallinnolliselle – ilman Knessetin enemmistön hyväksymistä.
Laki muistuttaa edellisen Knessetin vahvistamaa lakia, jonka mukaan Golanin ylängön luovuttaminen vaatii 81 kansanedustajan hyväksymisen. Laki säädettiin, kun huhuttiin, että Olmert oli valmis luovuttamaan Golanin ylängön Syyrialle.
SCHNELLER jätti torstaina toisen yksityishenkilön lakiesityksen lisäykseksi Jerusalemin lakiin, jonka mukaan hallituksen tulee tukea vuosittain investointeja Jerusalemin infrastruktuuriin ja kansallisiin tapahtumiin tarkoituksella vahvistaa Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina. Hän sai esitykselleen 54:n kansanedustajan allekirjoitukset.
Kansanedustaja Otniel Schneller näpäytti presidentti Obamaa Knessetin Jerusalemia käsittelevässä erikoisistunnossa: ”Vanhakaupunki ja pyhät paikat tulevat aina pysymään Israelin hallinnassa sinisen ja valkoisen lipun alla, ja tämä laki on osoituksena tästä. Hallitukset ja hallitsijat vaihtuvat neljän vuoden välein, mutta Jerusalem, Ikuinen Kaupunki, tulee pysymään Israelin hallinnon alla ikuisesti.” (JP)
5. JERUSALEMIN pormestarin Nir Barkatin avustaja Yakir Segev sanoo, että kaupunki
tulee paneutumaan pääkaupungin kaikkien asukkaitten, myös neljännesmiljoonan palestiinalaisten, aseman parantamiseen, jotka ovat kärsineet vuosikymmenien syrjinnästä. Yksi ajankohtainen asia on laittomien talojen kohtalo. Segev, 32-vuotias entinen IDF:n kapteeni, sanoo, että rakennusalueille rakennetut talot saanevat luvat jälkikäteen, mutta julkisille alueille, jotka on tarkoitettu kaduille tai kouluille, rakennetut talot on poistettava. Segev menetti toisen kätensä onnettomuudessa lapsena, ja suurin uhrauksin ja ponnistuksin pääsi etenemään kommando-joukkoihin ja esimiesasemaan siellä. Hän sanoo, että hän teki ensimmäisen vierailunsa Itä Jerusalemissa vasta saatuaan Barkatin nimityksen. Sen jälkeen hän sanoo usein ”joggaavansa” siellä, myös Silwanin lähiössä, jossa on useita palestiinalaisten laittomasti rakentamia taloja; niistä lähes sata purkutuomion uhan alla.
Segevin tehtävä ei tule olemaan helppo. Kaupunki tarvitsee runsaasti uusia asuntoja, varsinkin Itä Jerusalemin alueella. Lisäksi tarvitaan kouluja yleisten paikkojen kuten puistojen ja katujen kunnon kohentamisen ohella. Barkat lupasi rakentaa 20 000 uutta asuntoa, myös hinnaltaan edullisia, Jerusalemiin, houkutellakseen uusia asukkaita kaupunkiin. Juutalaisten osuus on 64 %, mutta Segev sanoo, ettei tarkoituksena ole estää palestiinalaisten osuuden kasvua, vaan lisätä juutalaisten muuttoa pääkaupunkiin.
Kriitikot ovat huomauttaneet, että Barkatin keräämässä listassa on lähes tuhat arabitaloa, joita uhkaa purkaminen. Toiseksi he toteavat, että määrärahat käytetään pääosin kaupungin länsiosiin, eikä niitä näytä riittävän itäosan olojen parantamiseen. He eivät tietenkään halua huomioida sitä, että Barkat on ollut vasta muutaman kuukauden kaupungin johdossa. (JP)
6. NEW YORKISSA äskettäin pidätetyt neljä muslimikäännynnäistä luulivat
asettaneensa oikeat pommit autoihin, jotka he kuljettivat suunnittelemiinsa kohteisiin. He ovat kaikki rikollisia pitkällä rikoslistalla. He olivat tutustuneet toisiinsa vankilassa. Vapauduttuaan he vierailivat Newburghin moskeijassa, mutta heillä ei ollut yhteyksiä muihin terrorisoluihin. He saivat pomminsa poliisin asettamalta valeasuiselta informoijalta, mutta he halusivat saada aikaan suurta tuhoa ja kuolemaa juutalaisia vastaan. Yksi valepommi asetettiin autoon Riverdale temppelin eteen, toinen autoon Riverdale juutalaisen keskuksen eteen. Lisäksi he suunnittelivat ampuvansa lentokoneita ohjuksilla New Yorkin kansallisen ilmavalvonnan tukikohdassa Stewart lentokentällä Newburghissa. Solun johtaja James Cromitie tapasi valeasuisen poliisin Newburghissa vuonna 2008. Hänen vanhempansa asuivat Afganistanissa ennen hänen syntymäänsä. Hän selitti halunneensa tehdä jotain afgaanien hyväksi, joita amerikkalaiset tappoivat. Viime kuussa he valitsivat valeasuisen poliisin ollessa mukana kaksi juutalaista synagogaa iskujensa kohteiksi talossa, joka oli varustettu salaisilla kuuntelu- ja videokameroilla. Pidätetyt käyttävät huumeita, yksi heistä oli liian sekaisin voidakseen osallistua oikeudenistuntoon, yhtä epäillään henkisesti vajaakykyiseksi. Tämä ”jihad” päättyi onnellisesti, mutta se on aiheuttanut kylmiä väreitä sekä juutalaisten että muiden New Yorkin asukkaitten selkäpiissä, sillä tämä osoittaa jihadin päässeen itämään omalla maaperällä USA:n kansalaisten parissa. (JP) http://www.haaretz.com/hasen/spages/1087134.html
7. UUTISOTSIKOITA
- IAF päätti kolmi-päiväiset harjoitukset eilen. Harjoituksiin osallistuivat kaikki IAF:n lentäjät ja upseerit, myös reservissä olevat. Barak vakuutti, ettei harjoitus liittynyt nykyiseen tilanteeseen, vaan oli normaali rutiiniharjoitus. (JP)
- Oikeistopuolueiden edustajia, mukana jokunen oppositiota edustavakin, kokoontuu tiistaina esitelläkseen vaihtoehtoisen suunnitelman kahden valtion periaatteelle. Tilaisuuden järjestäjänä on Tzipi Hotovely (Likud). Diplomaattisen suunnitelman esittelee varapääministeri Moshe Yaalon (likud), mukana ovat Eli Yishai (Shas), Robert Ilatov ja Adi Mintz (Israel Beitenu).
- Obama ei luultavasti esittele uutta Lähi Idän suunnitelmaansa Kairossa neljäs ensikuuta. Hän tapaa Mahmoud Abbasin 28.05, mutta Mubarak perui matkansa hänen 12-vuotiaan pojanpoikansa äkillisen kuoleman johdosta.
- Barak määräsi yllättäen tuhottavaksi Maoz Eshter parakkikylän lähellä Ramallahia. Sotilaitten ja poliisien poistuttua sen 20 perhettä aloittivat koota tuhottuja parakkeja uudelleen. Tämä oli ”hyvän tahdon osoitus” Obamalle.
- Lontoossa ilmestyvä arabilehti Al-Quds Al-Arabi kertoi äskettäin Obaman uudesta suunnitelmasta, jonka hän esittelisi Kairossa: Suunnitelma on kehitelmä saudisuunnitelmasta vuodelta 2002; Palestiinan valtion rajat noudattelevat 1949 aselepolinjoja; maanvaihdot sallitaan; palestiinalais-pakolaiset asutetaan pääosin maihin, joissa he nyt asuvat, osa Palestiinaan. Suunnitelma toteutetaan neljä vuotta kestävien neuvottelujen jälkeen. Samaan aikaan neuvotellaan Syyrian ja Libanonin rauhansopimuksesta. Artikkelia esittelevä Jonathan Spyer toteaa, ettei suunnitelma toimi. Fatah ei hyväksy maanvaihtoja, Hamas ei hyväksy mitään sopimusta, Hizbullah saanee määräävän osan Libanonin politiikassa, Syyria ei halua rauhaa vaan keskusteluja siitä. Jos Jerusalemin vanhakaupunki Temppelivuoren alueineen annetaan 57:n muslimimaan muodostaman islaminkonferenssin hallintaan, Iran tulee saamaan jalansijan Jerusalemin Temppelivuorelle. Israel ei voine koskaan hyväksyä tätä. (JP)
- USA:n aselajien puheenjohtaja amiraali Michael Mullen sanoo, että ydinasein varustettu Iran on tuhoisa Lähi Idälle ja koko maailmalle. Hän ei kuitenkaan suosittele sotilaallista iskua, vaan odottaa diplomatian etenemistä. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1087270.html

Thursday, May 21, 2009

TORSTAI 21.05.09
1. ”ME HALUAMME että kaikki setlementtien rakentaminen lopetetaan, laajennukset, luonnollinen kasvu – kaikenlainen setlementtien toiminta”, selitti USA:n ulkoministeri Hillary Clinton Al-Jazeeran TV-yhtiölle antamassaan haastattelussa, josta USA:n ulkoministeriö julkaisi kopion keskiviikkona. Hillary Clinton esiintyi TV-kuvissa runsaasti pakeloituna ja rasittuneen näköisenä, ehkäpä ”maan alla vietetty aika” kävi voimille.
Mutta hän sanaili tarkkaan sen, mitä Obaman ja Netanyahun tapaamisen uutistiedoista ounasteltiin, eli USA:n nykyinen hallitus on aloittanut raskaan painostuksen Netanyahun hallitusta vastaan. Kysymyksessä ei ole enää pyyntö, vaatimus esitetään uhkavaatimuksen muodossa, missä seuraamukset on toistaiseksi jätetty yksilöimättä, mutta jotka ilman muuta seuraavat. Mitä Clinton itse asiassa sanoi? ”Kaikenlainen setlementtien toiminta” (any kind of settlement activity), hän sanoi. Tarkoittaako tämä sitä, etteivät niissä asuvat ihmiset saa enää tehdä normaaleja jokapäiväisiä askareitaan? Ei mennä työpaikoilleen, ei viedä lapsia kouluihin, ei korjata rikki mennyttä vesi- tai viemärijohtoa, ei mitään, mitä voidaan kutsua toiminnaksi, ei edes katujen puhtaanapitoa. Clintonin lausunto on ulkoministerin suusta kovin leväperäinen ja harkitsematon. Tämä voitaneen tulkita siten, että silkkihansikkaat on riisuttu käsistä ja on aloitettu raaka manuaalinen työ, koska ei ole mitään syytä peitellä asenteitaan.
2. NETANYAHUA lähellä olevat henkilöt selittivät eilen pääministerin palattua Washingtonin matkaltaan, että kysymys setlementeistä on avoin kysymys, jonka yksityiskohtia täytyy edelleen työstää. He sanoivat, että tämä on välttämätöntä jo siksi, että Olmertin hallituksen ajoilta periytyi joukko kirjoittamattomia tulkintoja, kuten esim. voivatko setlementit rakentaa vahvistettujen rajojen sisäpuolella suurissa taajamissa, joiden uskotaan jäävän lopullisessa sopimuksessa Israelin puolelle. Tähän uskotaan löytyvän USA:n silloisen hallituksen suostumus. JP:n artikkelin kirjoittajat H Keinon ja H L Krieger katsovat, että se tosiasia, ettei Netanyahu maininnut sanallakaan setlementtejä Obaman kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen, ilmentää jotain hänen suhtautumisestaan asiaan, vaikka heidän näkemyksensä mukaan Obama piti tätä yhtenä tärkeimmistä kysymyksistä. Aiempi USA:n Israelin lähettiläs Martin Indyk kirjoitti The Daily Beast web-sivulla, että Netanyahu vaikeni täysin asiasta julkisuudessa; yksityisesti hän totesi, että asiaa on vaikea hoitaa.
USA:n juutalaisjohtajat totesivat tavattuaan Netanyahun, että Obaman hallitus odottaa edelleen Israelin vastausta kysymykseen setlementeistä. He vakuuttivat tämän olevan yhden ensimmäisistä askeleista, joita he odottavat. He selittivät, että vaikka mistään aikataulusta ei sovittu, vastausta odotetaan pian. He kuitenkin vilauttivat seurausten mahdollisuuksia, jos Israelin vastaus ei ole se, mitä Obaman hallitus odottaa. Tässä on selvästi nähtävissä Obaman juutalaissyntyisen neuvonantajan Rahm Emmanuelin käden jälki. (Emmanuel tarkoittaa ”Jumala kanssamme”) Hänet tunnetaan ”piittaamattomana ja rääväsuisena”, jonka jokaisen lauseeseen sisältyy jonkinasteinen f-kirjaimella alkava voimasana. (JP)
3. NETANYAHU totesi palattuaan Washingtonista, että hänellä ja Obamalla on yhteneväinen käsitys siitä, että Iranin aseistautuminen ydinasein tulee estää. Toiseksi hän totesi, että Obama vahvisti useitten strategisten sopimusten jatkumisen ja Israelin turvallisuus-tarpeitten huomioimisen. Nämä olivat hänen mukaansa positiivisia tuloksia. Obama oli myös vahvistanut Israelin oikeuden puolustaa itseään.
Netanyahu ei kuitenkaan halunnut mennä yksityiskohtiin.
Keskusteluissa oli myös tullut esille tarve ulottaa rauhankeskustelut koskemaan alueen arabimaita. Tämä on tärkeää siksi, että arabisuunnitelma on noussut vahvasti esille eri tilanteissa, ja Obama mainitsi, että saudisuunnitelma liitetään osaksi kvartetin tiekarttaa.
Tämä sopii hyvin siihen kuvaan, mikä Jordanian kuningas Abdullahilla on asiasta. Palattuaan omalta Washingtonin matkaltaan hän selitti, ettei kysymys ole vain Israelin ja palestiinalaisten välisestä sopimuksesta, vaan Israelin ja arabimaitten välisestä, mikä laajentaa rauhan-ponnistelut koko Lähi Idän alueelle Israelin ja arabiliiton 22 arabimaan väliseksi.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6260385.ece
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on antanut toistuvia lausuntoja, joissa hän uhkailee setlementtejä: Jos ne eivät vapaaehtoisesti pura hyväksyttyjen juutalaistaajamien ulkopuolelle kyhättyjä parakkikyliä, armeija tulee tuhoamaan ne väkivalloin. ”Jos se ei toteudu keskusteluilla, me tulemme toimimaan nopeasti ja hyökkäävästi lain kirjaimen toteuttamiseksi,” Barak lausui uhkavaatimuksensa samaan aikaan, kun Netanyahu kotiutui ulkomaan matkaltaan. Barak on julistautunut Israelin lain ylimmäksi vartijaksi.
Juutalaistaajamien asukkaat Juudeassa ja Samariassa ovat pyrkineet painostamaan sekä Netanyahun hallitusta että suoraan puolustusministeri Barakia, että nämä kunnioittaisivat aiemmin tehtyjä sopimuksia rakennuslupien suhteen. Artikkelin kirjoittajat Tovah Lazaroff ja Yaakoc Katz, joista edellinen varsinkin jokaisessa artikkelissaan viittaa äärivasemmistolaisen Peace Now järjestön esittämään kantaan ja lukuihin, toteavat ensin, että 2008 Efrat sai luvan 40 asuntoyksikön ja Ariel 50 asuntoyksikön rakentamiseksi kaupunkien sisälle. Kirjoittajat toteavat, että luvat perustuvat aiemmin tehtyihin sopimuksiin, mutta siirtokuntien asukkaat ovat erittäin huolestuneita, että rakentaminen kielletään niissä kokonaan.
Arielin yli 30 000 asukkaan kaupunki Samarian länsiosassa on yksi kaupungeista, jotka Israel on kaikissa suunnitelmissa asettanut Israelin puolelle mahdollista itärajaa. Efrat on samoin Gush Etzionin alueella. Ehkä kaikkein pulmallisin on tilanne Maale Adumimin kohdalla, jossa asuu yli 40 000 asukasta ja joka kasvaa voimakkaasti. Sen ja Jerusalemin välinen ns. E-1 alue on toinen avoin kysymys, joka voi kärjistää suhteita sekä USA:n että PA:n suuntaan.
Palestiinalaisten johto kuvittelee, että rauhansopimuksessa he saavat kaikki 1967 sodassa vapautetut Juudean ja Samarian alueet, mukaan lukien Jerusalemin itäosat ja myös Israelin rakentamat uudet lähiöt, vanhankaupungin ja Temppelivuoren. Viimeisissä suunnitelmissa, joita eri tahoilta julkisuuteen vilautellaan, Jerusalemin itäosat tulisivat muodostamaan tulevan Palestiinan valtion pääkaupungin, ja vanhakaupunki Temppelivuoren alueineen annettaisiin YK:n tai jonkun muun kansainvälisen järjestön hallintaan. (JP)
5. Iran laukaisi eilen näyttävästi TV-kuvien kanssa suunnittelemansa ja rakentamansa uusimman ohjuksensa Sejil-2 (Sajjil-2, Ashura). Sen kantomatka on 2000 km, joten se hyvin yltää kaikkialle Israelin alueelle ja suuren osaan Eurooppaa. Presidentti Mahmoud Ahmidenejad esitti TV-kuvissa laukaisua elehtien voimakkaasti ja innostuneena, minkä yhteydessä hän muisti todeta, ettei juutalainen valtio ole enää turvassa miltään osin.
Israelin tutkahavainnot yhdessä USA:n Negevissä sijaitsevan avaruustutkan kanssa totesivat laukaisin onnistumisen ja myös sen osumatarkkuuden. Iran suunnittelee toisen uutisen mukaan tuhannen ballistisen ohjuksen ja viiden sadan laukaisualustan rakentamista eri puolille maata. Asiantuntijat toteavat, että kiinteää polttoainetta käyttävä Sejil-2 ohjus voidaan sijoittaa maanalaisiin siiloihin, mutta juoksevaa polttoainetta käyttäviä ohjuksia ei, koska ne täytyy varustaa polttoaineella vähän ennen laukaisua.
RAND-yhtiö julkisti keskiviikkona arvionsa Iranin potentiaalista todeten, että Iranin sotilaallinen voima on huomattava, mutta ettei se ole kaikkivoipa. Raportin mukaan Iran ei ole sellainen uhka, kuin yleensä otaksutaan.
Amerikkalaisen arvion mukaan Iranin ohjusten suunnittelu ja rakentaminen on paljon uudenaikaisempi kuin yleensä on uskottu, mistä viimeinen ohjuskokeilu on todisteena. (JP)
6. Asiantuntijat arvioivat, että Iran voisi rakentaa yksinkertaisen ydinpommin 1-3 vuoden sisällä, ja ensimmäisen ydinkärjen viiden kuluessa siitä. Arvion esittäneeseen ryhmään kuuluu amerikkalaisia ja venäläisiä tiedemiehiä. Ryhmän arvion mukaan Iran pystyy kehittämään 1000 kg:n ydinkärjen viiden vuoden kuluessa, jonka se voisi uusimmilla ohjuksilla ampua 2000 km:n päässä olevaan kohteeseen.
Iran ei ole tunnustanut rakentavansa ydinasetta, mutta toisaalta se ei ole antanut tarvittavaa selitystä ydinohjelmansa tavoitteista eikä sallinut YK:n alaisen IAEA:n tutkijoitten pääsyn ydinlaitoksiinsa. Tämä herättää jatkuvaa epätietoisuutta ja epäilyjä Iranin todellisista päämääristä.
Venäläiset asiantuntijat ovat vakuutelleet, että koska Iran ei saa ulkopuolista apua ydinohjelmansa toteuttamisessa, sen mahdollinen ydinpommi ei valmistu puoleen vuosikymmeneen, mikä asettaa USA:n vaatimukset ohjustorjuntajärjestelmän rakentamiseksi Itä Euroopan maihin Iranin ohjusuhkaa vastaan heikkoon asemaan. Venäjä vastustaa sen rakentamista, koska se uskoo sen tarkoituksena olevan valvoa Venäjän ilmatilaa enemmän kuin Iranin, jolla venäläisten mukaan ei ole tarvittavaa kapasiteettia uhata Eurooppaa.(JP)
7. USA:n viranomaiset ovat julkistaneet tietoja, joitten mukaan se on valmis rahoittamaan Israelin suunnitteleman Arrow-3 ohjustorjuntajärjestelmän yksinään. Sen saattaminen käyttökuntoon kestänee vielä vuosikausia. Sen suunnittelu- ja rakennuskustannukset arvioidaan 100 miljoonaksi USD vuodessa. Tämä Israelille iloisen yllättävä uutinen tuli ilmi ensimmäisessä Netanyahun ja Obaman hallitusten asiantuntijoitten kokouksessa keskiviikkona. Israelissa pelättiin, että jo 20 vuotta osittain ohjusjärjestelmän kehittämistä rahoittava Pentagon vetäytyisi joko osittain tai kokonaan sen tukemisesta, mikä olisi voinut merkitä kuoliniskua koko projektille. Keskusteluja kävivät Israelin puolella puolustus-ministeriön pääsihteeri Pinchas Buhris ja Pentagonin puolelta puolustuspolitiikan alisihteeri Michelle Flournoy. Mukana olivat Israelin USA:n eroava lähettiläs Sallai Meridor sekä IDF:n sotilasattasea kenraalimajuri Benny Gantz.
Israel ja USA kehittävät yhdessä 70-250 km:n ulottuvuudella toimivaa Davidin Linko ohjusjärjestelmää, jota IDF on kokeillut onnistuneesti. Syksykesästä IAF suunnittelee laajan harjoituksen järjestämisestä, johon USA osallistuu aktiivisesti. Siinä kokeillaan kolmea torjuntajärjestelmää, Arrow, Thaad ja Aegis, joka kuljetetaan Israeliin harjoitusta varten.(JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- USA:n FBI pidätti New Yorkissa neljä muslimia, jotka aikoivat tuhota kaupungin juutalaisen synagogan. Heillä oli toisena kohteena ampua sotilaskoneita ohjuksilla. Miehet suunnittelivat räjäyttävänsä muovipommeilla lastatun auton Bronxin synagogan edustalla. Heidän pidätettiin pitkä jahdin jälkeen eilen. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1087134.html
- Abbasin edustaja kertoi eilen, että PA suostuu Temppelivuoren ja muitten pyhien paikkojen valvonnan antamiseen muslimien hallintoyksikölle. Tähän alueeseen kuuluisivat ns. ”pyhä alue” (holy basin), jossa sijaitsevat turistien suosimat kristityt kirkot ja muut instituutiot. (haaretz)
- Obama on valmis jakamaan Jerusalemin arabien suostuttelemiseksi mukaan Lähi Idän rauhansopimukseen. Tämä tapahtuu täysin Israelin kustannuksella.
- PA:n poliisit joutuivat tulitaisteluun IDF:n sotilaitten kanssa Kalkiliyassa haavoittaen heistä kahta, yksi poliisi haavoittui myös. PA:n taholta selitetään, että tulitus oli alkanut väärinkäsityksestä. (INN)
- Netanyahu sanoo aloittavansa keskustelut Syyrian kanssa ilman ennakkoehtoja. Hän lupasi keskustella myös PA:n kanssa. (INN)
- Shaul Mofaz (Kadima) haluaa liittyä Netanyahun hallitukseen, puheenjohtaja Tzipi Livni haluaa pysytellä oppositiossa. (INN)
- Debkafile kertoo, että Iran kieltäytyi rahoittamasta Syyrian haluamia Mig-31-E hävittäjiä, mikä peruutti kaupat. Sitä pidetään yhtenä neljästä konetyypistä, jotka pystyvät tunkeutumaan 800 km:n etäisyydelle vihollisalueelle.

Wednesday, May 20, 2009

KESKIVIIKKO 20.05.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun Washingtonin matka ja neuvottelut presidentti
Barack Obaman kanssa ovat herättäneet Israelissa kovin vastakohtaisia reaktioita eri tahoilla.
Pyrin seuraavassa analysoimaan näitä ja laatimaan yhtenäistä arviota niistä.
Eräs entinen vaikuttaja, joka kertoo osallistuneensa useisiin samantapaisiin tilanteisiin, kertoo havaintonaan, että Netanyahu oli mediatilaisuudessa neuvottelujen jälkeen kasvoiltaan harmaa eikä Obamakaan näyttänyt olevan mielissään keskusteluista. Kovista yrityksistä huolimatta näyttää maailmalle positiivista kuvaa ja pyrkiä säilyttämään henkinen tasapaino TV-kameroiden ristitulessa paljastui se tosiasia, että neuvottelut epäonnistuivat, jos niiden tarkoituksena oli rakentaa yhteinen politiikka, jota yhdessä toteutetaan.(JP)
2. JP:n etusivun pääartikkeli kertoo suurin otsikoin, että Netanyahu pystyi vastustamaan USA:n yhteneväistä painostusta lopettaa setlementtitoiminta. JP:n kirjeenvaihtajat H Keinon ja H L Krieger kertovat otsikon alla omat havaintonsa keskusteluista. He esittävät, että Netanyahu kieltäytyi antamasta mitään lupauksia asiassa, vaikka rakentamisen keskeyttäminen setlementeissä on USA:n keskeinen vaatimus. He toteavat, ettei Netanyahu perääntynyt kannastaan, vaikka hän joutui tiistaina USA:n johtavan senaattorin painostuksen kohteeksi. Senaattori John Kerry, joka johtaa senaatin ulkoasioitten valiokuntaa, kertoi median edustajille, että hän pyrki selvittämään pääministerille, miten tärkeää on Israelille päästä etenemään, ja varsinkin suhteessa setlementteihin. Kerry sanoi sen näin: ”Setlementit täytyy keskeyttää päästäksemme etenemään. Olen tietoinen sen vaikeudesta, mutta se on tärkeä kysymys, joka on pakko ratkaista.” (JP)
3. NETANYAHU lähtee siitä, että ensin tulee sopia paketin sisällöstä ja vasta sen jälkeen on mahdollista sopia terminologiasta. Netanyahu (Bibi) olisi halunnut keskittyä Iranin tilanteen selvittämiseen, mutta Obama ei näe sillä olevan mitään kiirettä. Tässä on johtajien ehkä ratkaisevin erimielisyys. Bibi puolestaan näkee, että palestiinalaisten kysymys on hoidettava ajan kanssa, sillä siellä on lähdettävä juuritasolta, selvittäen ensin perusteita, joille rakentaa. ”On luotava elinkelpoinen talouskehitys PA:n alueille ja rakennettava turvallisuusjärjestelmät, jotka perustuvat Palestiinan kansan kasvattamiseen rauhaan Israelin kanssa”. Samaan aikaan Bibi haluaa neuvotteluja, joissa selvitetään, minkä tasoisen valtion PA tulee saamaan.
Gondoleezza Rice keräsi kaikki Israelin ja PA:n edustajien kanssa käymiensä keskustelujen muistiot kansioon, jotka hän luovutti Obaman hallitukselle. Hänen tarkoituksensa oli varmistaa tällä, ettei Israelin ja PA:n keskeisiä neuvottuja aloiteta nollatasolta, vaan niitä jatketaan siitä, minne ne jäivät Olmertin hallituksen kaatuessa. Obama vihjailee, että keskusteluja PA:n kanssa jatketaan tältä pohjalta, mitä myös PA:n neuvottelijat vaativat. Olmert tarjosi PA:lle vielä ennen eroaan 94 % Länsirannasta ja maan vaihtoa puuttuvan kuuden %:n osalta, pakolaisten palaamista sadoin tuhansin sekä Jerusalemin itäosia niiltä osin, kuin ne ovat arabienemmistöisiä. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat viittaa tähän vaatimuksissaan. (JP)
4. OBAMAN hallituksen taholta vihjaillaan, että osapuolten tulee pitäytyä kvartetin laatimaan tiekarttaan, joka velvoittaa molempia osapuolia. Eteneminen sillä tiellä tapahtuisi toteutettujen suoritusten mukaisesti. Toiseksi Obaman hallitus vihjaa, että tiekarttaan tulee liittää arabiliiton hyväksymä ns. saudi-suunnitelma. Jordanian kuninkaan Abdullah II:n Washingtonin vierailun yhteydessä aiemmin tässä kuussa kerrottiin julkisuudessa, että Abdullah II olisi luvannut kehittää arabisuunnitelmaa niiltä osin, kuin se on epämääräinen. Abdullah II kielsi lupautuneensa tähän, eikä sitä esitetty Bibi ja Obaman keskusteluissa.
Netanyahu olisi halunnut kytkeä alueen 22 arabimaata tiiviimmin Israelin ja PA:n välisiin rauhankeskusteluihin, ja selventää suhteitten kehittämistä niiden ja Israelin välillä. Saudisuunnitelma lupaa epämääräisesti, että arabimaat voivat Palestiinan valtion perustamisen jälkeen itsenäisesti päättää suhteittensa laadusta Israelin kanssa. Obama totesi tämän, ja pyysi arabimailta esitystä aikataulusta ja suhteitten välittömästä solmimisesta. Arabiliiton pääsihteerin Amr Moissan puheista voi päätellä, että se on toive-ajattelua. Moussa totesi maailman talousfoorumin konferenssissa Jordanian lomakohteessa varsin töykeästi reportterin kysymykseen asiasta, että arabiliiton suunnitelma on riittävä osoitus niiden hyvästä tahdosta, kuten myös siitä, mitä Israelilta odotetaan, eikä se tarvitse selvennyksiä. (JP)
5. Iranin politiikan lähtökohtana Obaman suunnitelmassa on se, että voidakseen edetä keskusteluyhteyden luomiseksi Iranin islamilaisen johdon kanssa hän tarvitsee selviä näyttöjä Palestiinan valtion perustamisesta. Hänen ymmärtääkseen ennen sen perustamista Iranin rintama ei etene mihinkään. Iranin julkisuuteen antamissa lausunnoissa sen ensisijaisena vaatimuksena – jos ollenkaan - ei ole Palestiinan valtion perustaminen, vaan Israelin valtion tuhoaminen. Tämä toistuu sekä presidentti Ahmadinejadin että ylimmän kaitsijan Ali Khamenein puheissa eri tavoin sävytettynä. Miten Obama aikoo selvittää tämän pähkinän?
Jos lähdetään siitä, että Iran on yhtä päättävästi Israelin tuhoamisen kannalla kuin se on ollut ydinsuunnitelmiensa toteuttamisessa, se ei anna juuri mitään neuvotteluvaraa. Ei myöskään ole selvää, onko Obama tietoinen siitä, miten päätöksenteko tapahtuu Iranin hierarkiassa. Eurooppalaiset neuvottelijat ovat eri yhteyksissä joutuneet tuskastuneina toteamaan, että vaikka neuvottelut Iranin edustajien kesken sujuvat hyvin ja sopimukseen on näennäisesti päädytty, iranilaiset toteavat lopuksi, että he tulevat esittämään asian ylimmälle kaitsijalle, joka tekee lopulliset päätökset. Useimmiten asiasta ei kuulla mitään sen jälkeen, tai päätöksen odottelu voi kestää, kunnes otollinen tilaisuus on menetetty. (JP)
6. UUTISLÄHTEIDEN mukaan Netanyahu olisi luvannut Obamalle, ettei Israel toimi oma-aloitteisesti Iranin kysymyksessä. Saman lähteen mukaan lienee oikein todeta, ettei USA:n sotilaallinen isku Iranin ydinlaitoksia vastaan ole reaalinen näissä olosuhteissa. Tämä tuntuma lähtee havainnosta, että Obama tosissaan hakee yhteyksiä arabi- ja muslimimaitten kanssa, eikä siinä sotilaallinen isku kolmatta muslimivaltiota vastaan auta. Obaman suuri haave on päästä historiaan suurena rauhanrakentajana, joka pystyy yhdistämään keskenään eripuraiset ja eri uskontoja tunnustavat kansat yhteisen rauhanaatteen alle. Miten tämä idea sopeutuu monien kansojen suunnitelmiin, joilla on kytevä viha sekä länsivaltoja että erityisesti Yhdysvaltoja vastaan, jotka tuntevat tulleensa syrjityiksi ja poljetuiksi Amerikan suuruuden aikana? Monet näistä kansoista tuntevat, että niillä on nyt otollinen tilaisuus korvata edellisten vuosikymmenien häpeä. Sen taustalla ei ole välttämättä sotilaallinen yhteenotto, vaan vallitsevan taloudellisen maailmanlaajuisen laman ja USA:n sisäisen sekasortoisen tilanteen hyväksikäyttö USA:n mahdin musertamiseksi. Kiina vihjailee luopuvansa Amerikan dollarista kansainvälisenä vaihtovaluuttana ja tarjoaa omaa rahayksikköään sen tilalle. Tässä sitä tukevat Venäjä ja Etelä Amerikan vasemmistohallitukset Venezuelan johdolla, kuten myös arabimaat, joista Persianlahden maat suunnittelevat omaa yhteisvaluuttaa. Iran luopui dollarista jo kuukausia sitten ja vaatii maksuja Euroissa.
OBAMAN hallituksen suurin haaste on kunniallinen poistuminen Afganistanista ja Irakista, joissa sotilaalliset toimet menevät huonosti, ja tässä se tarvitsee arabimaitten tukea. Tuntematon tekijä Lähi Idässä on Pakistan, jossa sen 60-80 ydinpommia ovat vaarassa joutua talibanin kapinallisten ja sitä myötä äärimuslimien käsiin. Israelin tilanne koetaan tässä kuin ”kivi kengässä”, joka estää joutuisan etenemisen. Siksi kivi on poistettava.
7. PA:N PUHEENHJOHTAJA Mahmoud Abbas hyväksyi eilen illalla uuden PA:n hallituksen virkaan vannomisen edellisen pääministeri Salaam Fayadin johdolla. Hallituksessa on 24 ministeriä, osa heistä entisiä, osa Fatahin aktivisteja. Abbasin kiireelle lienee kaksi syytä. Ensiksi hän tarvitsee pääministerin, jonka länsivallat hyväksyvät, etteivät rahavirrat ehtyisi. Toiseksi hän katsoo, että USA:n painostuksen vuoksi Netanyahu on pakotettu aloittamaan rauhankeskustelut PA:n kanssa. Siihen hän tarvitsee tunnustetun hallituksen. Miten se tulee toimimaan, nähtäneen piankin. Osa Fatahin aktiivijäsenistä sanoo kieltäytyvänsä yhteistoiminnasta sen kanssa, ja PA:n parlamentin jäsenet sanovat, ettei se tule hyväksymään tätä hallitusta, koska se on laiton. Hamasin edustaja sanoo, ettei se tule koskaan tunnustamaan tämän hallituksen arvovaltaa. Miten se voisi jatkaa sovinto-neuvotteluja Hamasin kanssa näissä olosuhteissa, jotka ovat ilmankin vaikeuksissa?
8. UUTISOTSIKOITA
- IDF harkitsee, että se antaisi Tulkarmin palestiinalaiskaupungin järjestysvastuun PA:n poliisille, eli ns. Daytonin erityisjoukoille. Vallitsevan käytännön mukaan nämä joukot huolehtivat laista ja järjestyksestä kaupungissa päiväsaikaan, yöllä IDF:n partiot haravoivat siellä etsien terroristeja ja asekätköjä. (JP)
- Shin Betin, Israelin kansallisen turvallisuusjärjestön, johtaja Yuval Diskin sanoo, ettei Israel tulee saavuttamaan rauhantilaa, ellei se kaada Hamasin hallintoa Gazan kaistalla. Hän selittää, että se on mahdollista saada aikaan ilman sotilaallista operaatiota. Diskin varoittaa, että jos vaalit suoritettaisiin Länsirannalla nyt, Hamas voisi olla niiden selvä voittaja. Hän arvioi, että Hamasin kannatus Länsirannalla on 20-25 %, Fatahin 30-35 %, ja loput 50 % eivät ole selvittäneet kantaansa. Tämä vaalivoitto olisi toinen muslimi-veljeskunnan voitto alueella, ja sillä tulisi olemaan laajakantoiset vaikutukset koko alueella, myös naapurimaissa. Hän ei usko, että Gaza ja Länsiranta voivat yhdistyä yhteisen hallituksen alaiseksi, eikä ihmisten mieltymyksiä ole mahdollista poistaa ilman pakkotoimia. Diskin arvioi, että Hamas salakuljetti Gazaan operaatio cast lead jälkeen 46 ilmatorjuntaohjusta, 362 kranaattia, satoja erilaisia raketteja, 220 kivääriä ja konekivääriä, 39 pst-ohjusta, 17 tonnia räjähteitä ja 61 tonnia lannoitusainetta, jota voidaan käyttää räjähteen valmistamiseen. Hamas pyrkii edelleen väkivallan käyttöön, vaikka se nyt haluaakin rauhallisen uudelleen aseistautumistauon. Eilen Hamas ampui kaksi rakettia Sderotiin, joista toinen putosi omakotitalonpihalle särkien rakennuksia ja haavoittaen yhtä naista. IAF vastasi useilla ilmaiskuilla eri puolille Gazan kaistaa, myös tunneleita vastaan Philadelphia-käytävän alla. (JP)
- Israelin USA:n entinen lähettiläs Zalman Shoval vakuuttaa, että Israelin ja USA:n väliset suhteet ovat vankat eivätkä heilu pienistä erimielisyyksistä huolimatta setlementtien rakentamisessa. Hän ei ehkä kuitenkaan ota huomioon, ettei Obaman toimintoja ohjaa samanlainen uskonnollinen vakaumus kuin hänen edeltäjiään. Vaikka heidänkin kristinuskon harjoittamisensa vakavuutta voitaneenkin kysellä, heillä oli kuitenkin kristitty kasvatus ja sen mukana saatu Raamatun alkeellista parempi tuntemus, mikä aiheutti heille ainakin epävarmuutta julkisesti polkea Israelin etuja. (JP)
- Obaman tapauksessa kysymys on paljon kyseenalaisempi. Voisi jopa uskoa, että hänellä on suurempi myötämielisyys muslimeille kuin juutalaisille.
- CIA:n johtaja Leon Panetta selitti eilen, että jos Israel iskee Iraniin, se aiheuttaa suuria ongelmia. Hän vakuutti, että USA seuraa tarkkaan Iranin ydinsuunnitelman toteutusta ja vakuutti, ettei USA:n johto suhtaudu asiaan lapsellisesti, vaikka se etsiikin keskusteluyhteyttä Iranin kanssa. (haaretz)
- Saudit vaativat, että USA laatii uuden Lähi Idän suunnitelman. Obama esittänee sen 04.06.09 Kairossa, jossa hän puhunee suuressa moskeijassa.
- Venäjä siirtää Syyrian tilaamien Mig-31 hävittäjien toimittamista Israelin vastustuksen vuoksi, Kaupan arvo on 400-500 miljoonaa USD. (haaretz)

Tuesday, May 19, 2009

TIISTAI 19.05.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja presidentti Obaman keskustelut venyivät odotetusti puolisen tuntia yli suunnitellun. He myös keskustelivat jossain vaiheessa kaksistaan puolisen-toista tuntia ilman neuvonantajia, jotka voisivat vuotaa keskusteluista julkisuuteen. Johtajien välisissä keskusteluissa on aina julkinen sana ja yksityinen, kahdenkeskeinen sana, josta sovitaan ilman ulkopuolisia. Tarkkailijat ehtivät jo huomioida, että viivästys tarkoitti erimielisyyksiä. Erimielisyyksiä todella olikin. Juuri kummastakaan pääasiasta johtajat eivät olleet täysin samaa mieltä, joskin tunnustivat periaatteet oikeiksi, mutta keinot niihin pääsemiseksi poikkesivat suuresti toisistaan.
NETANYAHU halusi keskustelujen keskittyvän Iranin uhan käsittelyyn. Sitä varmaan käsiteltiinkin, mutta tuskin siinä vakavuudessa ja syvyydessä, kuten Netanyahu odotti ja toivoi. Obama sanoi tiedostavansa Iranin ydinaseen potentiaalisen uhkan, mutta selitti pitkään Iranin muinaisia historiallisia ja kulttuurillisia suuruuden aikoja, jotka tulee huomioida asian käsittelyn yhteydessä. Obama ei halunnut sitoutua aikatauluun, jonka puitteissa hänen asettamansa Iranin ”testiaika” umpeutuu, mikä varmaan pahoitti Netanyahun mieltä.
Netanuahu antoi ymmärtää, ettei Iranin presidentin vaalien ajankohta kesäkuussa ole sopiva aika syvien diplomaattisten asioitten käsittelyyn, mutta esitti kuitenkin aikataulunsa, jonka mukaan Israel voisi odottaa kuluvan vuoden loppuun asti nähdäkseen, mihin Obaman havittelema diplomaattinen kokeilu johtaa. Obama totesi voivansa yhtyä tähän.
Tällä periaatteella on taaskin se huono puoli, että vaikka diplomatia voisikin odottaa vaalien yli, Iranin sentrifugeja tuskin hidastetaan sen aikana, eli ne puskevat täysillä kaiken aikaa.
Iranin rintamalla ei siten ole odotettavissa mitään järkyttäviä muutoksia, elleivät ennalta odottamattomat tapaukset muuta tilannetta. (JP)
2. PALESTIINAN kysymyksessä mielipide-erot tulivat esille johtajien välillä paljon selvemmin. Presidentti Obama on kaivautunut omaan juoksuhautaansa, josta käsin hän käy omaa asemasotaansa, eikä suostunut ymmärtämään, että toisin voisi ollakaan.
Obama vakuutti sekä keskusteluissa Netanyahun kanssa että vastaillessaan median edustajien kysymyksiin tilaisuuden jälkeen, että USA haluaa ”kaksi valtiota kahdelle kansalle”, ja hän antoi ymmärtää, että USA:n johdon pinna alkaa olla kireällä. Tämä tarkoittaa sitä, että Obama odottaa ja toivoo nopeita toimenpiteitä, joista ensimmäisiä ovat setlementtien rakentamisen lopettaminen. Seuraavaksi hän esitti vaatimuksen, että kummankin osapuolen, Israelin ja PA:n tulee pysytellä ratkaisuissaan kvartetin laatiman tiekartan puitteissa.
Vaikka Obama vakuuttikin kunnioittavansa maitten välisiä historiallisia ja tunnepitoisia siteitä, hän ei nähnyt mitään ongelmaa vääntää Netanyahun kättä tavalla, jota ei liene tapahtunut kovin usein edellisten USA:n presidenttien toimesta. Netanyahu kuitenkin kieltäytyi edelleen lausumasta ääneen ja julkisesti noita kahta maagista sanaa, joita maailma häneltä odottaa: ”kaksi valtiota”. Hän toisti usein esittämänsä periaatteen, ettei Israelilla ole mitään haluja hallita toista kansaa, eli palestiinalaiset saavat hallita itseään, mutta ei Israelin turvallisuuden kustannuksella. Tässä kohtaa Obamalla on sokea piste. Vaikka hän presidenttiehdokkaana kävi tutustumassa tilanteeseen paikan päällä, hän ei näytä ymmärtävän, mitä potentiaalisia vaaroja täysin itsenäinen Palestiinan valtio toisi Israelin turvallisuudelle. Vaikka näiden kahden valtion normaalioloissa voisikin olla mahdollista ”elää rinnakkain rauhassa ja turvallisina”, kuten George Bushin haaveellinen näky lupaili, todellinen tilanne palestiinalais-alueilla Gazassa sekä Juudeassa ja Samariassa tekee sen mahdottomaksi. (JP)
3. GAZAN KAISTAA hallitsee tukevasti ääri-islamilainen Hamasin hallitus ilman merkkiäkään siitä, että siellä olisi havaittavissa muutoksia sovinnollisempaan suuntaan. Vaikka IDF:n operaatio cast lead heikensikin sen voimaa, se on sen jälkeen vahvistanut asemiaan ja on poliittisesti vain voimistunut, missä sen tukena ovat Iranin, Syyria, Libanon ja terrorijärjestöt kuten Hizbullah, Islamic Jihad sekä pienemmät ryhmittymät al-Qaidaa myöten. Hamas on systemaattisesti jatkanut aseistautumistaan, mistä Egyptin rajavartioitten äskettäin tekemät suuret asekätköt Siinailla ovat järkyttävinä esimerkkeinä.
SOVINTONEUVOTTELUT Hamasin ja Fatahin välillä ovat alkaneet uudelleen Kairossa, ja uutiset kertovat sopimuksen olevan kehittymässä, jonka mukaan Gazan kaistan turvallisuus-joukot muotoillaan uudelleen. Siinä ilmeisesti Hamasin omat joukot yhdistettäisiin PA:n alaisten turvallisuusjoukkojen kanssa. Tarkoittaisiko tämä, että kenraaliluutnantti Keith Daytonin kouluttamia ”erikoisjoukkoja” siirrettäisiin myös Gazan kaistalle, ja vastaavasti Hamasin kouluttamia turvallisuusjoukkoja PA:n joukkoihin Länsirannalla? Tarkkailijat ovat huomioineet, että tässä olisi sopiva keino Hamasille murtaa Israelin ja Egyptin toteuttama Gazan kaistan saarto pyrkimyksissään estää entistä vaarallisempien aseitten kuljettaminen Gazaan. Amerikkalaisten kouluttamien ”erikoisjoukkojen” mukana sinne menisi myös amerikkalaisten toimittamia ”erikoisaseita”, joiden kuljettamisen Israel on sallinut hyvän tahdon eleenä Daytonille ja hänen ajatukselleen luotettaviksi havaituista turvallisuusjoukoista. DAYTON on useassa yhteydessä todennut, nämä joukot pysyivät uskollisina operaatio cast lead aikanakin, eli Daytonin sanoin: ”Tämä oli koira, joka ei haukkunut – eikä Länsiranta purkautunut väkivaltaan – ja tämä on syy, miksi ei.” Hän uskoo vahvasti näiden joukkojen pystyvän turvaamaan lain ja järjestyksen, eli he pystyivät muodostamaan kaaoksen sijaan järjestyksen. Daytonin mielestä, joka uhkuu syvää itsevarmuutta, ”nämä joukot tulevat toimimaan valtion-rakentajan roolissa, mistä he saivat hyvältä maistuvaa esimakua 2008”, hän suitsuttaa.
DAYTON ylistää jordanialaisten kouluttajien korkeimman luokan pätevyyttä, jolla he ovat pystyneet iskostamaan koulutettavien mieliin uskollisuuden Palestiinan lippuun ja sen kansaan. Hän muistutti, miten näillä joukoilla, huolimatta syvästä huolestaan Gazan kansan kohtalosta, ei ollut minkäänlaista sympatiaa Hamasia kohtaan. Kolmen tähden kenraali voi olla oikeassa, mutta voi olla väärässäkin, sillä noissa koulutetuissa joukoissa palvelee myös sekä Hamasin että al-Aksan jäseniä tai niiden myötäilijöitä.
DAYTONIN kouluttamia ”erikoisjoukkoja” lienee nyt 1600 miestä, mutta hän suunnittelee kouluttavansa kolme uutta pataljoonaa, arviolta 1200 miestä. Venäjä lupasi näille joukoille aseita ja ammuksia varusteineen sekä panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja. (APC)
Avoin kysymys lienee, miten Gazan kaistan terminaalien miehitys järjestetään Gazan puolella. Hamas haluaa niihin omia turvallisuusmiehiään PA:n joukkojen ohella. (JP)
4. PRESIDENTTI Barack Hussein Obama vihjaa, että hän julkistaa uuden Lähi Idän rauhansuunnitelmansa luultavasti Kairon suuressa moskeijassa neljäs kesäkuuta pitämässään puheessa. Se tulee sisältämään kaikki Lähi Idän maat, ennen kaikkea ns. ”maltilliset maat”, joiden kytkemistä aktiiviseen rauhantyöhön Obama pitää tärkeänä. Vastaillessaan reportterien kysymyksiin hän sanoi, ettei Israelin ja palestiinalaisten välisillä keskusteluilla ole mitään yhteyttä Iranin ydinase-suunnitelman kanssa. Hän selitti, että Palestiinan kysymys on kiireellinen, ja vaikka sen nopea ratkaiseminen auttaisikin Iranin kysymystä ratkottaessa, se on erillinen kysymys, jota ei tule sitoa Iranin kysymykseen. ”Iranin kysymyksen ratkaisu on tärkeä mutta erillinen, ja se on pystyttävä ratkaisemaan oli Palestiinan kysymys ratkaistu tai ei”, hän analysoi. Hän vihjaili, että Israelille tarjottiin etuja setlementtitoiminnan keskeyttämisen johdosta, mutta näin ei ole tapahtunut. Mitä etuja Obama mahdollisesti tarjoaa nyt, ei selviä uutistiedoista. Palestiinalaisten ”rauhankeskustelija” Saeb Erekat kuitenkin jo varoittelee, ettei Israelia tule palkita siitä, että se lopettaa rakentamisen ”setlementeissä”. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi löysi eilen vuonna 2003 elokuussa kadonneen tytön Dana Benettin jäännökset tehostetuissa etsinnöissä Tiberiassa. Hänellä oli Israelin ja USA:n kansalaisuus. Hänellä oli hetkittäisiä muistikatkoja, minkä johdosta hän söi psyykelääkkeitä. Poliisi ei toistaiseksi anna uusia tietoja tapahtumista. (JP)
- Hallitus ja Jordanjoen laakson paikallishallinto kieltävät huhut, että Maskiotin juutalaiskylä olisi saanut luvan 20 uuden asuntoyksikön rakentamiseksi. Jordanjoen laakso on yksi kohteista, joiden valvonnan IDF haluaa säilyttää itsenäisen Palestiinan valtion muodostamisesta huolimatta.(JP)
- IDF:n suunnitelmissa laskelmoidaan, etteivät Iranin kesäkuun 12. päivän vaalit tuo muutosta sen ydinsuunnitelman toteuttamiseen henkilövaihdoista huolimatta. Toinen akuutimpi huoli Israelilla on Libanonin kesäkuun 7. päivän parlamenttivaalit, joissa Hizbullah voi saada johtavan aseman. Mahdollisessa sotilaallisessa konfliktissa Libanonin armeija voi joutua mukaan Hizbullahin aiheuttamaan sotaan Israelin kanssa. Hizbullah julisti hälytystilan joukoilleen.
- Iranilaissyntyinen kirjailija Amir Taheri paljastaa, että Kiina ja Teheran neuvottelevat Kiinan tarjouksesta rakentaa Iraniin 20 ydinvoimalaa seuraavan vuosikymmenen aikana. Tämä tarjoaisi Iranille toisen tien ydinsuunnitelmansa toteuttamisessa. Amerikkalaiset lähteet vahvistavat, että Taherin tiedoilla on todellisuuspohjaa, sillä Iran neuvottelee Kiinan kanssa hankkeista. (JP)
- Korkein oikeus vaatii, että rabbiinioikeus selittää, miksi se mitätöi jopa vuosikymmeniä sitten tehtyjä kääntymisiä juutalaisuuteen. Rabbiinioikeuden päätökset ovat aiheuttaneet mahdottomia tilanteita ja tuskatiloja ihmisille, jotka ovat hyvässä uskossa luottaneet elävänsä juutalaisina Israelissa. (JP)
- Hizbullah syyttää, että IDF:n suunnittelema harjoitus voi olla peittona IDF:n hyökkäykselle. Hamas sen sijaan harjoittelee IDF:n mahdollisen iskun varalle.
- Parlamentaarikot Israelissa vaativat koululaitoksen opetusjärjestelmien välitöntä uudistamista äskettäin julkistetun gallupin osoittaessa, että Israelin arabeista 40 % ei tiedä holokaustista mitään. Toinen tiedusteluissa paljastunut hälytys koskee Israelin arabiväestön avointa vihaa juutalaiskansaa kohtaan.
- Israel on todella joutunut laman kouriin, ilmenee talousministeriön katsauksessa. Vienti romahti 32 % ensimmäisen neljän kuukauden aikana ja BKT putosi 3.6 % samaan aikaan. Työttömyys noussee 7.7 %:iin viime vuoden 6.1 %:sta. Israelin talous noudattelee maailman yleistä talouslamaa. (JP)

Monday, May 18, 2009

MAANANTAI 18.05.09
1. NETANYAHUN ja Obaman välisten keskustelujen otaksutaan kestävän ainakin kolme tuntia, mutta ne voivat jatkua pitempäänkin, sillä niille ei ole annettu aikarajoitusta.
Netanyahun turvallisuusneuvonantaja Uzi Arad kertoo JP:n artikkelin mukaan, että Netanyahu haluaa keskustelujen keskittyvän Iranin kysymykseen, joka on Israelille elintärkeä. Obaman todetaan tunnustaneen, ettei hän voi olla huomioimatta Israelin huolta Iranista, mikä olisi ensimmäinen todella positiivinen huomio häneltä useitten vähättelevien tai kielteisten lausuntojen sarjassa. Ehkä hänen asenteensa muuttumiseen vaikutti hänen pettymyksensä Syyrian suhtauduttua väistelevästi hänen tarjoukseensa suhteitten lämpenemiseen.
Tämä kaikki on vain spekulaatiota, kukaan ei tiedä, miten Obaman tunnetusti ailahtelevat mieltymykset ja ajatuskuviot muotoutuvat. Totta lienee havainto, että ensimmäiset minuutit heidän tapaamisessaan ratkaisevat, toimiiko kemia heidän välillään ja jos toimii, mihin suuntaan. Voimakkailla johtajilla on oma ”auransa”, joka voi pelottaa tai vierottaa heikkotahtoisia johtajia. Eräs Napoleonin kenraali kertoi, että hänen ensimmäisen kerran tavatessaan keisarin, tämä muljautti häneen vain yhden silmäyksen, ja hän tiesi siitä lähtien olevansa tämän uskollinen kannattaja. (JP)
2. OBAMA kertoi lehtimiehille, ettei hän suhtaudu lapsellisesti politiikkansa onnistumiseen. ”Jos se ei toimi, se tosiasia, että yritimme, vahvistaa asemaamme kootessamme kansainvälisen yhteisön, ja Iran tulee eristämään itsensä, kun kaikille selviää, että Iranin taktiikka osoittautua USA:n hallituksen politiikan uhriksi ja sen itsenäisyyden polkemisesta osoittautuu vääräksi.” Hän vakuutti selkeästi olevansa tietoinen Iranin aiheuttamasta eloonjäämisuhasta Israelille, eikä sanonut haluavansa päättää, mitä toimenpiteitä Israelin tulee tehdä turvallisuutensa takaamiseksi. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin puolustaa valitsemaansa yhteydensaamistaktiikkaa, jolle hänen mielestään tulee antaa mahdollisuus onnistua, ja joka voisi tarjota turvallisuustakuun, ei vain USA:lle vaan myös Israelille, joka voisi olla parempi kuin muut mahdollisuudet.
OBAMAN hyvältä ja järkevältäkin kuulostavaan argumenttiin liittyy vain se Israelin kannalta vaarallinen aspekti, että Iran jauhaa täysillä uraanin rikastamista nämä kuukaudet, jotka Obama tarvitsee kokeensa onnistumisen toteamiseksi. New York Timesin kolumnisti Jeffrey Goldman toteaa, että Netanyahu täysin ymmärtää Obaman tarpeen kokeen suorittamiseen, mutta että viimeistään vuoden loppuun mennessä, jos mitään edistystä ei havaita tapahtuneen, Netanyahu tulee vakavasti harkitsemaan sotilaallisen iskun mahdollisuutta. Mutta mitä sitten, jos Iran ilmoittaa ensimmäisen pomminsa olevan valmis? Kuka uskaltaa hyökätä sitä vastaan, jos siihen vastataan ydinaseella? Kuten Ilmestyskirjassa todetaan:
”Ja he kumarsivat lohikäärmettä, koska se oli antanut sellaisen vallan pedolle, ja kumarsivat petoa sanoen: Kuka on pedon vertainen ja kuka voi sotia sitä vastaan?” (Ilm.13:4) (JP)
3. IRAN SUUNNITTELEE valmistavansa massoittain ohjusten laukaisutelineitä sekä ohjuksia, kertoo Yaakoc Katz JP:n artikkelissaan. Katz arvioi, että Teheranilla on nyt 100-200 pitkän matkan ballistista Shihab-3 ohjusta, jonka kantomatka on 2000 km, eli Iranista laukaistuina ne yltävät kaikkialle Israeliin, ja niissä on tonnin räjähdekuorma.
Iran on tänä vuonna testannut uutta ohjusta nimeltä ”Ashura”, joka on äskettäin otettu sarjatuotantoon ja jonka tarkoitus on korvata Shihab-3 ohjukset. Ashura perustuu kiinteän polttoaineen käyttöön, minkä johdosta sitä ei tarvitse varustaa polttoaineella välittömästi ennen laukaisua. Toiseksi Iran kehittää siitä liikuteltavaa versiota, joka voitaisiin laukaista missä tahansa laajaa maata.
Katzin arvion mukaan Iran suunnittelee rakentavansa 500 laukaisualustaa ja 1000 ohjusta
2 500 km:n kantomatkalla vuoteen 2015 mennessä. Suunnitelman taustalla Tal Inbar, Fischer Brothers Instituutin avaruustutkimuskeskuksen johtaja, arvioi olevan tarpeen saada niin monta ohjusta laukaistuksi samaan aikaan, ettei ohjustorjunta pystyisi eliminoimaan kuin osan niistä. Toiseksi hän arvioi, että Iran rakentaa kiinteitä maanalaisia siiloja hajautettuina Iranin eri osiin, mikä tekee niiden eliminoimisen äärettömän vaikeaksi.
Israelin arvion mukaan Venäjä harkitsee edelleen, myykö se Iranille sen uudenaikaisinta ilma-torjuntaohjus-järjestelmäänsä S-300. Päätöksen uskotaan riippuvan neuvotteluista USA:n suunnitteleman ohjustentorjuntaan suunnitellun tutka-asemaverkoston sijoittamisesta Itä Euroopan maihin. Jos Venäjä ei saa tahtoaan läpi niissä keskusteluissa, se halunnee esittää pettymyksensä polkemalla USA:n intressejä muualla, kuten Iranissa.
S-300 pystyy seuraamaan sataa kohdetta samaan aikaan tulittaen samalla 12 kohdetta. Sen vaikutusalue on 200 km, ja se pystyy tulittamaan 27 km:n korkeuteen.(90 000 jalkaa) (JP)
4. LIKUDIN hallituksen sisällä on varsin voimakas kapinahanke, jota johtanevat Moshe Yaalon ja Benny Begin, kertoo Gil Hoffman JP:n artikkelissaan. Hän arvioi, että koska kolmannes eli seitsemän Likudin ministereistä vastustaa juutalaisasukkaitten mahdollista poistamista Juudeasta ja Samariasta, tämä tekee paljon vaikeammaksi Netanyahulle tehdä samoin kuin Ariel Sharon teki karkottaessaan juutalaisasukkaat Gazan kaistalta. Silloin Sharonin päätöstä vastusti aktiivisesti vain yksi ministeri hänen hallituksessaan, Uzi Landau, minkä johdosta todellista kapinahanketta ei voinut syntyä hallituksen sisällä. Hoffman arvioi, etteivät kaikki ministerit ja johtajat Likudin sisällä ehkä uskalla ilmaista mielipidettään julkisesti, mutta että he tulisivat tekemään sen myöhemmin.
LIKUDIn kansanedustaja Danny Danon kertoo, että pääministerin kanslia on antanut huolestuttavia lausuntoja, joista yksi on AIPAC:n edustajien Israelin matkan ja Netanyahun kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen, AIPAC alkoi työskennellä kongressin edustajien käännyttämiseksi suosiolliseksi kahden valtion periaatteelle. Kysyttäessä, miten kanslia suhtautuu AIPAC:n toimiin kongressissa, sieltä vastattiin, ettei pääministerin kanta poikkea oleellisesti sen ideoista. Danon laati kirjelmän, jonka hän antoi Netanyahulle ennen hänen USA:n matkaansa, ja jossa hän varoitti pääministeriä tekemästä ”uutta sharonia”, eli suostumasta Obaman mahdolliseen painostukseen Palestiinan valtion perustamiseksi.
Kapinahankkeen taustalla ei ole välttämättä ehdoton kieltäytyminen Palestiinan valtion perustamisesta jossain vaiheessa, mutta he eivät voi hyväksyä sitä kiirettä, millä useimmat ajatusta ajavat. Kapinalliset katsovat, että ensin täytyy varmistaa Israelin turvallisuus-näkökohdat, minkä jälkeen voidaan harkita, minkä tasoisen valtion palestiinalaiset voivat saada, eli paremmin sanottuna, minkälaista valtiota he kykenevät hoitamaan.
PA:N ARMEIJAN sotilaitten kouluttaja kenraali Keith Dayton käyttää heistä mieluummin sanaa ”turvallisuusjoukot” tai ”erikoisjoukot”, ettei se herättäisi epäluuloja armeijasta. Hän lausui eräässä yhteydessä, ensin ylistäen heidän korkeaa moraaliaan ja sotilaallista edistystään, että nämä joukot voivat aloittaa kapinan PA:n johtoa tai Israelia vastaan, jos Palestiinan valtion itsenäisyyshanke viivästyy epämääräiseen tulevaisuuteen. Tätä jos mitään voisi sanoa vastuuttomaksi puheeksi (loose talk) kouluttajan suusta. (JP)
5. PRESIDENTTI Shimon Peres yritti parhaansa mukaan vakuuttaa Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin kokoontuneelle sadoille Maailman Talousfoorumin konferenssin osanottajille, mukana arabimaitten edustajia, että Netanyahun hallitus on aidosti antautunut rauhan solmimiseen palestiinalaisten kanssa. Eniten hän voi saada ymmärrystä Jordanian taholta, mutta sielläkin kuningas Abdullah II kiirehtii kaikissa mahdollisissa tilanteissa asian saattamista nopeaan päätökseen. Hän sanoi eräässä tilanteessa, että aikaa on enää 12-18 kuukautta, jolloin ikkuna sopimuksen saamiseksi on auki, sen jälkeen tulee sota, ellei ennen sitä asiaa pystytä ratkaisemaan.
ARABILIITON pääsihteeri Amr Moussa, entinen Egyptin ulkoministeri, joka tunnetaan vannoutuneena Israelin kirpeänä arvostelijana ja tuomitsijana, sanoi ilman sarvia ja hampaita, että arabit pitävät ketä tahansa arabijohtajaa petturina, joka aloittaa keskustelut Netanyahun kanssa, ennen kuin tämä on lopettanut kaiken rakentamisen ”setlementeissä” ja keskeyttänyt talojen hajottamiset arabikylissä. Tällä hän tarkoittanee Jerusalemin kaupungin päätöstä puuttua kovalla kädellä kaupungissa tapahtuvaan laittomaan rakentamiseen, mitä tapahtuu varsinkin sen itäosissa, mutta myös länsipuolella. Moussa arvioi, että Israelin toiminta muuttaa demograafista tasapainoa ja kaivaa maata heidän (arabien) suunnitelmien alta. Moussa sanoi, että setlementti-toiminan täydellinen lopettaminen on ehdoton ehto tapaamiselle arabien ja Netanyahun hallituksen välillä. JP:n toimitusväen laatimassa artikkelissa ei malteta olla muistuttamatta eräästä tutkimuksesta, jonka mukaan kolmannes ns. luonnollisen kasvun vaatimasta rakentamisesta koskee uusien siirtolaisten rakentamista. Toisaalta Moussan kärkevä lausunto katsotaan vastaukseksi Jordanian pääministerille Nadr Al-Dahabille, joka muistutti Israelin turvallisuustarpeesta, mutta jonka hän uskoi voitavan ratkaista neuvotteluilla.
Paikalle tulleet PA:n edustajat, kuten Saeb Erekat, syyttivät Israelia ”Iranin-pelon” lietsomisesta alueelle voidakseen sen varjolla luistella velvollisuuksistaan palestiinalaisia kohtaan. He odottavat, että Obama painostaisi Netanyahua ”alistumaan väistämättömän edessä ja aloittamaan kiireesti rauhankeskustelut”, jotka keskeytyivät Olmertin hallituksen kaatuessa, eikä uusista keskusteluista ole tietoa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin poliisi pidätti 11 arabinuorta heidän riehumisestaan juutalaisten hautapaikoilla Öljyvuorella. He olivat tuhonneet ja vahingoittaneet 20 hautaa. Nuoret olivat iältään 12-14-vuotiaia. (JP)
- Knessetin aloitteessa vaaditaan, että Israelin itsenäisyyspäivän viettäminen ”katastrofin” (naqba) merkeissä tehdään laittomaksi. (JP)
- Työttömyys noussee Israelissa 2010 alussa kahdeksaan prosenttiin.
- Amerikan juutalaiset, joista 78 % äänesti Obamaa viime vaaleissa, alkavat huolestua, ovatko he menettämässä luottamuksen Israelissa sen johdosta. He myös kannattavat kahden valtion periaatetta. (haaretz)
- Saudi Arabiassa eräs keksijä haki Saksassa patenttia keksinnölleen, jossa ihon alaiseen mikrosiruun liitetään syanidi-annos, joka voidaan laukaista valvomossa radiosignaalilla nappia painamalla. Saudit suunnittelevat asentavansa sirun maahan tulleisiin ulkomaisiin sekä mahdollisiin turvariskeihin. Saksan lain mukaan patenttihakemus on julkistettava 18 kuukautta sen hakemisen jälkeen. Keksijä asuu Jeddassa. (INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/131411
- 40 % Israelin arabeista kieltää, että holokaustia koskaan tapahtui.
- Gazan terroristit sytyttivät kaksi tienvarsipommia Beit Hanoun lähellä israelilaista partiota vastaan. IDF vastasi tykkitulella. Ei vahinkoja. (debkafile)

Sunday, May 17, 2009

SUNNUNTAI 17.05.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lensi viime yön aikana Yhdysvaltoihin. Hänen mukanaan lensivät Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren ja USA:n Israelin lähettiläs James Cunningham. Netanyahu käyttää tämän päivän valmistautuessaan tapaamiseen presidentti Obaman kanssa huomenna. Hän tapaa ulkoministeri Hillary Clintonin, puolustusministeri Robert Gatesin, kongressin puhenaisen Nancy Pelosin, Obaman turvallisuusneuvonantajan James Jonesin sekä kongressin johtajia molemmista puolueista. Luulisi miehen pään sekoavan vähemmästäkin rasittavan lentomatkan jälkeen.
USA:n johto on vihjaillut, että se on pyytänyt Israelia hillitsemään Irania koskevia lausuntojaan, mitkä Israelin taholta ovat olleetkin suhteellisen maltillisia verrattuina siihen, mitä Iranin johto esittää.
Kommentoijat ja tarkkailijat ovat tapansa mukaan pyrkineet arvioimaan, miten tapaaminen Netanyahun ja Obaman välillä sujuu. Kaikki ovat liikuttavan yksimielisiä siinä, mitä tukee Jordanian kuninkaan Abdullah II:n lausunto, että tämä tapaaminen tulee ratkaisemaan, mihin suuntaan Lähi Idän kehitys alkaa muotoutua. Abdullah on aidon huolestunut, että jos palestiinalaisten omaa valtiota ei saada pikaisesti perustettua, hänen oma valtaistuimensa on vaarassa. Hän pelkää, että Juudean ja Samarian palestiinalaiset voivat pyrkiä suurin joukoin Jordaniaan, mikä sekoittaisi sen sisäisen tasapainon. Jordanian 5.9 miljoonan väestöstä 75 % arvioidaan olevan palestiinalaispakolaisia ja heidän jälkeläisiään. Ehkäpä kuningas Abdullah enteilee, että hänelle voi sattua jotain, ja nimitti 9-vuotiaan poikansa Husseinin kruunun-perilliseksi ohittaen hänen vanhemman veljensä Hamzen. Nimitys on aiheuttanut spekulaatioita Jordaniassa ja jotkut pelkää levottomuuksia vaarallisessa tilanteessa.
Israelin mediavälineissä esiintyy entistä useammin kirjoituksia, joissa tutkitaan mahdollisuutta, että kahden valtion periaatteella tarkoitettaisiinkin kahta valtiota, yksi kummallakin puolella Jordanjokea, eli Jordania olisi palestiinalaisvaltio ja Israel juutalaisten valtio. Ajatusta on pyöritelty enemmän ajatusleikkinä, eikä siihen kukaan valtionjohtaja ole tarttunut, ei edes Israelissa. Se voisi samalla tuhota Abdullah II:n monarkian.
Washingtonin keskusteluissa Netanyahun ja Obaman välillä keskityttäneen entiseen kuvioon, jonka mukaan Israel vetäisi kaikki juutalaisasukkaat pois Juudeasta ja Samariasta ja sinne perustettaisiin Palestiinan valtio kansainvälisesti vahvistetuin rajoin. Sen jälkeen molemmat kansat eläisivät rauhassa ja turvassa elämänsä loppuun asti. Amen, niin tapahtukoon. (JP)
2. IRANIN vallankumousarmeijan johtaja Ajatollah Salehi antoi äskettäin tulenkiven-katkuisen lausunnon huhuista, joiden mukaan Israel voisi vaikka yksin iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hänen Memrin kääntämässä puheessaan toukokuun 3. päivänä LBC-TV:ssä sanotaan mm.: ”Mikään ei estä Iranin ohjuksia osumasta Israelin sydänalueille, jos Israel kohdistaa sotilaallisen iskun Irania vastaan. Olemme täysin valmistautuneita estämään minkä tahansa hyökkäyksen, joka uhkaa Iranin etuja. Meillä on siihen tarvittavat välineet ja riittävät voimavarat puolustaa maatamme. Todellisuudessa Israel ei uskalla hyökätä meitä vastaan. Jos Israel kuitenkin niin tekee, uskoisin, että 11 päivää on riittävän pitkä aika poistaa Israel maailman kartalta.”
USA:n viranomaiset esittivät pyyntöjä Israelin johdolle, että se pidättäytyisi vastaamasta tähän sanalliseen hyökkäykseen. Pyyntönsä menemisestä paremmin perille USA lähetti CIA:n johtajan Israeliin salaiselle neuvottelumatkalle Israeliin, josta ei annettu julkisuuteen minkäänlaista lausuntoa, mutta jonka tarkkailijat uskovat sisältäneen lievän varoituksen, ettei Israel hämmentäisi lisää ennestäänkin sekavaa vettä, koska sen pelättiin vaikeuttavan Obaman yrityksiä saada suora keskustelukontakti Iranin johdon kanssa.
Kommentoijat arvioivat, että Obama tulee esittämään vaatimuksen Palestiinan valtion pikaisesta perustamisesta, koska Obama uskoo sen helpottavan hänen politiikkaansa muslimimaihin. Hän tarvitsee kipeästi arabimaitten tukea Afganistanin ja Irakin politiikkansa kehittämisessä suotuisempaan suuntaan. Israelissa on esitetty toiveita, ettei Obama yhdistäisi näitä ongelmia Israelin ja palestiinalaisten välisiin keskusteluihin, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä. (JP)
3. USA:N entinen Lähi Idän lähettiläs Dennis Ross, joka osallistui aktiivisesti Israelin ja palestiinalaisten välisiin neuvotteluihin presidentti Bill Clintonin aikana, kertoo julkaistussa kirjassaan, että Israelin silloinen pääministeri Benyamin Netanyahu toimi varsin itsepintaisesti ja luennoi Clintonille omista näkemyksistään, miten arabeihin tulee suhtautua. Ross esittää havaintonaan, että tämä asenne vaikeutti Clintonin ja Netanyahun yhteistyötä. PA:n puheenjohtaja Jasser Arafat totesi eräässä mediatilanteessa, ettei hän pidä Netanyahusta. Keskusteluissa hän kieltäytyi puhumasta hepreaa ja väitti, ettei hän osaa sitä, minkä johdosta keskusteluissa käytettiin tulkkia. Kuitenkin Netanyahun kysyessä Arafatilta hepreaksi, ettei tämä taida pitää hänestä, Arafat vastasi siihen kiireesti odottamatta tulkkausta, ettei hän todellakaan voi sietää Netanyahua. Tämä henkilödraama lienee osaltaan vaikuttanut siihen, että Clintonin suureksi mielipahaksi keskustelut eivät johtaneet mihinkään.
NYT TARKKAILIJAT ovat kertoneet, että Netanyahu on muuttunut, hän ei enää ole se sama itsepintainen ja kaiken tietävä johtaja, kuin silloin. Toisaalta Israelissa huokaillaan Hänelle, joka ohjaa kansojen kohtaloista, ettei Netanyahu tekisi myönnytyksiä Israelin turvallisuutta koskevissa asioissa. Jos kansa olisikin halukas suuriinkin myönnytyksiin ja alueluovutuksiin, Gazan kokemusten valossa valtaenemmistö pitää vetäytymistä 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille itsemurhana. Abba Eban aikoinaan kutsui noita linjoja ”Auschwitzin rajoiksi”.
Netanyahun ajatus rauhantoimien aloittamisesta ruohonjuuritasosta kasvattaen ensin palestiinalaisten talouselämää, instituutteja ja turvallisuutta sekä palestiinalaisten tietoisuutta, että rauha kansojen välillä tarkoittaa väkivallan ja terrorin hylkäämistä, tuntuu järkeenkäyvältä. Miten hän pystyy tämän ajatuksensa myymään Obamalle, jolla on kiire saada positiivisia näyttöjä, selvinnee huomisen päivän kuluessa. Netanyahun uskotaan vaativan jotain vastapainoksi Iranin rintamalla, jos hän joutuu myöntymään palestiinalaisten asiassa. (JP)
4. PAAVI Benedict XVI vierailun vanavedessä Israelissa valmistaudutaan turistien tulvaan Juudeassa ja Samariassa. IDF parantaa valmiuttaan, ja siviilihallinto on painattanut oman englanninkielisen opaslehtisensä turisteja varten. Pääarkeologi Itzik Magenin mukaan Juudeassa ja Samariassa on 235 kirkkoa ja luostaria, joista monet on avattu äskettäin ja ovat siten potentiaalisia turistikohteita. Yksi tällainen kohde on ”Hyvän samarialaisen” majatalo Jerusalemin ja Jerikon välisen tien varrella. Arkeologit ovat viime vuosien aikana jatketuissa kaivauksissaan löytäneet useita toisen Temppelin aikaisia muistoesineitä sekä bysanttilaisen kirkon rauniot. Siviilihallinto rakennutti paikalle museon, jossa on näytteillä juutalaisia, kristillis-aiheisia sekä samarialaisia mosaiikkeja. Magen kertoo, että kaivauksia on tehty 10 vuoden ajan, ja vasta nyt paikka on valmis avattavaksi turisteille.
ITZIK MAGEN aikoo rakennuttaa Gerizim-vuorelle Jerusalemin Temppelin mukaan rakennetun samarialaistemppelin pienoismallin Jerusalemiin.
IDF suunnittelee avaavansa turisteille Jordanjoen varrella sijaitsevan rantapaikan, nimeltä Qasr al-Yahud, jossa Johannes Kastajan uskotaan kastaneen Jeesuksen.
Yksi uusimpia matkailijoille tarkoitettu samoamiskohde on Gennesaretin järven ympäri rakennettu 65 km:n pituinen luontopolku. Se edellyttänee majoitusta välillä.
Sekä arkeologit että turismihallitus ovat paikallisten hallintoviranomaisten kanssa optimistisia, että tulevien rauhanponnistelujen myötä turismi nousee ennätyslukemiin. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaiset muistivat Israelin valtion perustamispäivää 15.05. järjestämällä ”naqba” (katastrofi) marsseja. Gazassa vain parituhatta ihmistä viitsi vaivautua. Koska Hamas ja Fatah ovat syvissä ristiriidoissa, marssit järjestettiin eri päivinä. Sovintoneuvottelut niiden välillä alkoivat uudelleen Kairossa. (JP)
- Saman aikaan kuin Jordanian kuningas Abdullah pyrkii puhaltamaan oman valtion perustamisen kuumetta sekä palestiinalaisiin että ennen kaikkea niihin valtion päämiehiin, joista se lopultakin pääasiassa riippuu, USA:n senaattori ja entinen presidentti-ehdokas John Kerry epäilee, että kahden valtion periaate alkaa hiipua. Abdullah sai mainion areenan rauhanponnistelujensa ajamiseksi, kun maailman talousfoorumi aloitti perjantaina kolmipäiväisen konferenssinsa Ammanissa. Tilaisuuteen osallistuu 79 maan johtajia, niiden mukana presidentti Shimon Peres. Tilaisuus alkoi sattumoisin samana päivänä, jolloin vuoden 1948 Israelin itsenäisyyssodan aikana tuhansia palestiinalaisia pakeni kodeistaan, muutamat Israelin sotilaitten kehotuksesta, suurin osa ilmeisen
vapaaehtoisesti uskoen arabiarmeijoitten komentajia ja heidän päämiestensä
vakuutteluja, että sota on ohi parissa viikossa ja juutalaiset ajettu mereen.(JP)
- Israel antaa tunnustusta Egyptin poliisien ja sotilaitten toimille Siinaille. He ovat
pidättäneet siellä lukuisia epäiltyjä terroristeja ja vakoilijoita, sekä sanovat
löytäneensä suuren asekätkön, jossa oli 41 maamiinaa, 51 kranaatinammusta,
21 kranaattia ja 178 patruunalipasta. Maanantaina Egypti ilmoitti löytäneensä toisen
ratsian yhteydessä Siinailla 50 granaattia, 80 kranaatinammusta, 20 rakettia ja
500 patruunalipasta. (JP)
- Israelin arabi-israelilaispari Mira Awad ja Achinoam Nini saivat 16. tilan
Euroviisukilpailuissa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1085875.html
- IAEA:n pääsihteeri Mohamed El-Baradei sanoo, että hyökkäys Iranin
ydinlaitoksia vastaan on mielenvikainen.
- USA:sta tulleet tiedot kertovat, että Obama haluaa jatkaa Israelin ja USA:n
välistä salaista sopimusta, jonka mukaan USA estää maailmanjärjestöjä
pakottamasta Israelia julkistamaan ydinteollisuutensa, mutta vain niin kauan,
kun Iran jatkaa ydinaseen valmistamista. (debkafile)