Posts

Showing posts from May 17, 2009
PERJANTAI 22.05.09
1. ”JERUSALEM on aina ollut meidän ja tulee aina olemaan”, vakuutti pääministeri Benyamin Netanyahu puhuessaan eilen illalla Jerusalemin ”Ammuskukkulalla” (Ammunitionhill) järjestetyssä ”Jerusalem Day” tilaisuudessa. ”Vain Israelin hallinnassa voi yhdistetty Jerusalem varmistaa uskonnonvapauden ja vapaan pääsyn kolmen uskonnon pyhille paikoille”, hän jatkoi. Hän vakuutti antaneensa samat vakuutukset puhuessaan presidentti Obaman kanssa Valkoisessa Talossa maanantaina.
PRESIDENTTI Shimon Peres sanoi aiemmin tervehtiessään paikalle kokoontunutta yleisöä, että vaikka kaupunki on pyhä toisillekin, se on aina ollut Israelin ja sen juutalaisen kansan pääkaupunki ja tulee aina olemaan. ”Jerusalem on pyhä puolelle ihmiskuntaa, mutta se on aina ollut ja tulee olemaan Israelin pääkaupunki. Meillä ei koskaan ole ollut toista eikä se koskaan ole ollut minkään toisen kansan pääkaupunki.”
Jerusalemin pormestari Nir Barkat antoi tunnustusta Netanyahun puheelle omassa puhees…
TORSTAI 21.05.09
1. ”ME HALUAMME että kaikki setlementtien rakentaminen lopetetaan, laajennukset, luonnollinen kasvu – kaikenlainen setlementtien toiminta”, selitti USA:n ulkoministeri Hillary Clinton Al-Jazeeran TV-yhtiölle antamassaan haastattelussa, josta USA:n ulkoministeriö julkaisi kopion keskiviikkona. Hillary Clinton esiintyi TV-kuvissa runsaasti pakeloituna ja rasittuneen näköisenä, ehkäpä ”maan alla vietetty aika” kävi voimille.
Mutta hän sanaili tarkkaan sen, mitä Obaman ja Netanyahun tapaamisen uutistiedoista ounasteltiin, eli USA:n nykyinen hallitus on aloittanut raskaan painostuksen Netanyahun hallitusta vastaan. Kysymyksessä ei ole enää pyyntö, vaatimus esitetään uhkavaatimuksen muodossa, missä seuraamukset on toistaiseksi jätetty yksilöimättä, mutta jotka ilman muuta seuraavat. Mitä Clinton itse asiassa sanoi? ”Kaikenlainen setlementtien toiminta” (any kind of settlement activity), hän sanoi. Tarkoittaako tämä sitä, etteivät niissä asuvat ihmiset saa enää tehdä …
KESKIVIIKKO 20.05.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun Washingtonin matka ja neuvottelut presidentti
Barack Obaman kanssa ovat herättäneet Israelissa kovin vastakohtaisia reaktioita eri tahoilla.
Pyrin seuraavassa analysoimaan näitä ja laatimaan yhtenäistä arviota niistä.
Eräs entinen vaikuttaja, joka kertoo osallistuneensa useisiin samantapaisiin tilanteisiin, kertoo havaintonaan, että Netanyahu oli mediatilaisuudessa neuvottelujen jälkeen kasvoiltaan harmaa eikä Obamakaan näyttänyt olevan mielissään keskusteluista. Kovista yrityksistä huolimatta näyttää maailmalle positiivista kuvaa ja pyrkiä säilyttämään henkinen tasapaino TV-kameroiden ristitulessa paljastui se tosiasia, että neuvottelut epäonnistuivat, jos niiden tarkoituksena oli rakentaa yhteinen politiikka, jota yhdessä toteutetaan.(JP)
2. JP:n etusivun pääartikkeli kertoo suurin otsikoin, että Netanyahu pystyi vastustamaan USA:n yhteneväistä painostusta lopettaa setlementtitoiminta. JP:n kirjeenvaihtajat H Keinon ja H …
TIISTAI 19.05.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja presidentti Obaman keskustelut venyivät odotetusti puolisen tuntia yli suunnitellun. He myös keskustelivat jossain vaiheessa kaksistaan puolisen-toista tuntia ilman neuvonantajia, jotka voisivat vuotaa keskusteluista julkisuuteen. Johtajien välisissä keskusteluissa on aina julkinen sana ja yksityinen, kahdenkeskeinen sana, josta sovitaan ilman ulkopuolisia. Tarkkailijat ehtivät jo huomioida, että viivästys tarkoitti erimielisyyksiä. Erimielisyyksiä todella olikin. Juuri kummastakaan pääasiasta johtajat eivät olleet täysin samaa mieltä, joskin tunnustivat periaatteet oikeiksi, mutta keinot niihin pääsemiseksi poikkesivat suuresti toisistaan.
NETANYAHU halusi keskustelujen keskittyvän Iranin uhan käsittelyyn. Sitä varmaan käsiteltiinkin, mutta tuskin siinä vakavuudessa ja syvyydessä, kuten Netanyahu odotti ja toivoi. Obama sanoi tiedostavansa Iranin ydinaseen potentiaalisen uhkan, mutta selitti pitkään Iranin muinaisia historiallisia…
MAANANTAI 18.05.09
1. NETANYAHUN ja Obaman välisten keskustelujen otaksutaan kestävän ainakin kolme tuntia, mutta ne voivat jatkua pitempäänkin, sillä niille ei ole annettu aikarajoitusta.
Netanyahun turvallisuusneuvonantaja Uzi Arad kertoo JP:n artikkelin mukaan, että Netanyahu haluaa keskustelujen keskittyvän Iranin kysymykseen, joka on Israelille elintärkeä. Obaman todetaan tunnustaneen, ettei hän voi olla huomioimatta Israelin huolta Iranista, mikä olisi ensimmäinen todella positiivinen huomio häneltä useitten vähättelevien tai kielteisten lausuntojen sarjassa. Ehkä hänen asenteensa muuttumiseen vaikutti hänen pettymyksensä Syyrian suhtauduttua väistelevästi hänen tarjoukseensa suhteitten lämpenemiseen.
Tämä kaikki on vain spekulaatiota, kukaan ei tiedä, miten Obaman tunnetusti ailahtelevat mieltymykset ja ajatuskuviot muotoutuvat. Totta lienee havainto, että ensimmäiset minuutit heidän tapaamisessaan ratkaisevat, toimiiko kemia heidän välillään ja jos toimii, mihin suuntaan…
SUNNUNTAI 17.05.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lensi viime yön aikana Yhdysvaltoihin. Hänen mukanaan lensivät Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren ja USA:n Israelin lähettiläs James Cunningham. Netanyahu käyttää tämän päivän valmistautuessaan tapaamiseen presidentti Obaman kanssa huomenna. Hän tapaa ulkoministeri Hillary Clintonin, puolustusministeri Robert Gatesin, kongressin puhenaisen Nancy Pelosin, Obaman turvallisuusneuvonantajan James Jonesin sekä kongressin johtajia molemmista puolueista. Luulisi miehen pään sekoavan vähemmästäkin rasittavan lentomatkan jälkeen.
USA:n johto on vihjaillut, että se on pyytänyt Israelia hillitsemään Irania koskevia lausuntojaan, mitkä Israelin taholta ovat olleetkin suhteellisen maltillisia verrattuina siihen, mitä Iranin johto esittää.
Kommentoijat ja tarkkailijat ovat tapansa mukaan pyrkineet arvioimaan, miten tapaaminen Netanyahun ja Obaman välillä sujuu. Kaikki ovat liikuttavan yksimielisiä siinä, mitä tukee Jordanian kuninkaa…