Friday, November 24, 2006

PERJANTAI 24.11.06
ISOÄITIEN SOTA. Tilastot kertovat, että luonnollinen lisääntyminen on lähes suurinta maailmassa palestiinalaisten parissa. Mutta onko eilisen uutisen mukaan uskottava, että nuorten itsemurhaterroristien määrä on vähentynyt vai onko kysymyksessä kieltäytyminen, kun isoäitien täytyy ottaa pommivyö uumilleen?
FATMA OMAR AN-NAJAR, 68-vuotias yhdeksän lapsen äiti ja 30 lapsen isoäiti, suostui Hamasin pyyntöihin uhrata itsensä ”vankien hyväksi”, kuten hän itse kertoi videoidussa esityksessään ennen itsemurhaiskua.
Hän lähestyi sotilaita, jotka nähdessään hänet käskivät häntä pysähtymään ja heittivät tainnutuskranaatin, kun isoäiti ei totellut. Fatma Omar sytytti silloin pomminsa, joka haavoitti lievästi kolmea IDF:n sotilasta.
Hänen perheensä kertoi olevansa ylpeä hänestä. Vanhin tytär Fatheya, 52, kertoi, että israelilaiset tuhosivat hänen kotinsa ja surmasivat hänen poikansa, Fatman tyttärenpojan, ja toinen lapsenlapsi on pyörätuolissa, koska hänen jalkansa amputoitiin. ”Siksi hän ja minä menimme moskeijaan pyrkiäksemme marttyyreiksi.”
KAHDEKSAN IDF:N SOTILASTA haavoittui eilisen torstaipäivän aikana Gazan alueen operaatiossa, joka jatkui kolmatta päivää. Armeijan edustaja kertoi, että suurin uhka sotilaita vastaan tulee pt-ohjuksista, joita Hizbullah käytti runsaasti Libanonin sota II:ssa. Palestiinalaisten ohjukset eivät ole samaa tasoa, venäläisiä Kornet ja Fagot ohjuksia, vaan vanhempaa mallia, joitten teho on heikompi panssareita vastaan, mutta tappavia yhtä kaikki osuessaan. Neljä sotilasta haavoittui pt-ohjusten sirpaleista.
SOTILAAT SURMASIVAT kahdeksan palestiinalaista torstain aikana. Yksi heistä oli PRC:n Kassam-raketti miehistöistä vastaava Faik Abu al-Kumsan ja hänen sijaisensa, jotka saivat surmansa IAF:n ohjuksen osuessa heidän autoonsa Jabalyan pakolaisleirissä. Aikaisin torstaiaamuna IDF:n tankit ampuivat 20-vuotiaan palestiinalaisen Beit Lahiyan esikaupunkialueella. Kaksi Hamasin aktivistia saivat surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa; yksi surmattiin hänen ollessaan laukaisemassa rakettia Israeliin.
SAMARIASSA JENININ LÄHELLÄ Shin Betin turvallisuusmiehet yhdessä poliisin eliittijoukkojen kanssa pidättivät torstain vastaisen yönä neljä Islamic Jihadin miestä, jotka olivat aikeissa tehdä itsemurhaiskuja Israelissa. Pidätystä edelsi tulitaistelu, jossa kukaan ei haavoittunut.
HAMASIN ULKOPOLIITTINEN JOHTAJA DAMASKOKSESSA Khaled Mashaal on yllätysvierailulla Kairossa, jossa hän neuvottelee Egyptin yleisen turvallisuuspalvelun päällikön Omar Suleimanin kanssa vankienvaihdosta Israelin ja Hamasin kesken. Mashaal pitää suoraa yhteyttä sotilaan kaappaajien kanssa.
Hamas vaatii nyt 1400 Israelin tuomitsemaa tai pidättämää palestiinalaista vapautettaviksi vaiheittain. Siihen tulisi sisällyttää kaikki naiset ja alaikäiset. Pidätetyt PLC:n kansanedustajat ja PA:n ministerit tulisi vapauttaa erikseen eikä toisten mukana. Mashaal on ollut kovan painostuksen alaisena Qatarin, Saudi Arabian ja Egyptin taholta, jotka vaativat PRC:n kaappaaman panttivangin vapauttamista. Hamasin edustajat kertovat, ettei heillä ole kiirettä IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi, koska tämä on heillä panttina siitä, että Israel tulee toteuttamaan oman osansa sopimuksesta.
ISRAEL on tiettävästi viestittänyt eri kanavien kautta Hamasille halunsa sopia tulitauosta.
MAHMOUD ABBAS kertoi lontoolaiselle Al-Hayat lehdelle, että egyptiläisten pyrkimykset sopimuksen saamiseksi vankienvaihdosta ovat olleet onnistuneita, mutta ettei yhteishallitusta Fatahin ja Hamasin kanssa muodosteta ennen Shalitin vapauttamista. Abbas kertoi, että poliittinen ohjelmasta on jo käytännössä sovittu, mutta hän ei kertonut, sisältyykö siihen kvartetin vaatiman kolmen ehdon toteuttaminen. Abbas ei myöskään paljastanut, onko Hamas suostunut luopumaan ulko-, sisä- ja talousministeriöistä, joita Fatah haluaa. Sisäministeriö valvoo PA:n vahvoja turvallisuusjoukkoja, joiden määrä lienee 70 000 miestä.
Fatahin keskuskomitea keskusteli uudesta tilanteesta, minkä aiheutti Hamasin osittain epäonnistunut murhayritys Fatahjohtajaa Abu Ali Shaheen´ia vastaan keskiviikkona.
Fatah iski takaisin ilmeisessä kostoiskussa haavoittaen vaikeasti tunnettua Hamasin johtajaa Salah Walwil´ia Kalkiliyassa tämän tullessa ulos aamun rukouksista moskeijassa.
YK:N IHMISOIKEUSKOMISSAARI Louise Arbour, joka vieraili Israelissa, on julkisesti tuonut ilmi oman Israelin vastaisen vihansa, jota ei voitane syyttää ainakaan tasapuolisuudesta. Hän muotoilee oman tuomionsa Libanonin sota II:n toimista, että Israel on enemmän syyllistynyt hylättäviin toimiin kuin Hizbullah. Hän näyttää JPostin haastattelun mukaan unohtaneen kokonaan, miksi sota alkoi, ja sen tosiasian, että YK oli täysin epäonnistunut velvollisuuksissaan estää Hizbullahin Libanonin eteläosan muuttaminen Hizbullahin linnoitukseksi, jonne rakennettiin pari sataa tukikohtaa huppunykyaikaisin varustein ja asein. Hänen mukaansa Hizbullahin summittaiset n. 4300 rakettien ja ohjusten iskut israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin eivät ole vertailukelpoisia IDF:n sotilaallisiin iskuihin, joita ei kohdistettu siviiliasukkaitten surmaamiseksi. Mutta Arbour vääntää piikkilankaa muotoillessaan kantaansa: Vaikka Hizbullah nimenomaan halusi vahingoittaa siviiliasukkaita, mutta uhriluvut jäivät pieniksi (johtuen asukkaitten pakenemisesta kodeistaan ja rakettien epätarkkuudesta), sitä ei voida verrata negatiivisesti IDF:n tehokkaisiin toimiin, sillä vaikka niiden tarkoituksena ei ollut vahingoittaa siviilejä, IDF:n ”varomattomuuden” (recklessness) takia siviiliuhreja kuitenkin tuli. Tästä henkisestä aivovoimistelusta ja kansainvälisen lain vetämisestä umpisolmuun Arbour vetää johtopäätöksen, että Israel (mutta ei Hizbullah) syyllistyi ihmisoikeuksien loukkauksiin Libanonissa.
PALESTIINALAISTEN Kassam-rakettien tulesta Arbour on selkeämpi. Hän tuomitsee Kassam-rakettien tulen ja vaatii sen lopettamista välittömästi. Hän toi julki huolensa palestiinalaisten kyvystä selviytyä nykyisessä tilanteessa, jossa hän näki paljon korjattavaa myös siviilielämässä. Mutta taloudellisen ahdingon aiheuttajiksi hän näkee Israelin ja kansainvälisen yhteisön, ja vaatii Israelia sallimaan vapaan kulun Länsirannan sisällä ja sieltä Jerusalemiin sekä Gazan ja Länsirannan välillä. Arbour ei näytä olevan ollenkaan tietoinen tai ei halua tietää, että Israel käy julistamatonta sotaa paikallisia ja kansainvälisiä terrorijärjestöjä vastaan, joitten tarkoituksena on tuhota Israel ja karkottaa juutalaiset Lähi Idästä. Arbour on yksi niitä maailmanparantajia, kotka laput silmillä ramppaavat pitkin maailman toreja puuttuen asioihin oman mieltymyksensä mukaan.
ISRAELIN SISÄLLÄ selvitellään likaisia juttuja, joita näyttää riittävän tässä maassa, jonka tulisi olla valona ja esikuvana maailmalle. Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter kokosi poliisin keskusjohdon kiireiseen istuntoon käsittelemään viimeisintä skandaalia poliisin nimityksissä. Kysymyksessä on Amkimin piirijohdon apulaiskomentaja Yaakov Ziglon, jota syytetään eettisistä virheistä toimissaan. Hänen epäillään syyllistyneen joittenkin kansanedustajien ja ministerien lahjontaan virkanimityksissä.
OIKEUSMINISTERI Haim Ramon esiintyi oikeudessa tapauksessa, jossa hänen väitetään pakottaneen naissotilaan seksuaaliseen kontaktiin vastoin tämän suostumista. Tämä 20-vuotias sotilas, josta käytetään nimitystä Heh, flirttaili Ramonin muistikuvan mukaan provosoivasti ja pyysi häntä mukaansa Etelä Amerikkaan Porto Ricaan, jonne hän suunnitteli matkustavansa. Ramon myöntää kadottaneensa ministerille kuuluvan arvokkuuden ja vastanneen tytön haasteeseen tavalla, jota jotkut ovat pitäneet sopimattomana ja vaatineet tyttöä nostamaan oikeusjutun. Tyttö itse ei ollut ensin siihen halukas.
AMNESTY INTERNATIONAL ISRAELISSA vaatii israelilaisia tehostamaan toimiaan estääkseen naisia vastaan kohdistetun väkivallan. Keskeisenä teemana torstaina Tel Avivissa järjestetyssä mielenosoituksessa oli seksiorjuus, joka Israelissa on hämmästyttävän yleistä. Maahan tuodaan arvioiden mukaan yli 3000 tyttöä vuosittain lähinnä entisen Neuvostoliiton alueelta, useimmiten Siinain kautta. Naiset kertovat joutuneensa ryöstetyiksi matkalla Israeliin ja heitä kuljettavat beduiinit raiskaavat heidät toistuvasti matkan aikana. Eikä olot helpotu heidän jouduttuaan seksivälittäjien pariin, jotka myyvät heitä eteenpäin. Heitä pidetään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa ilman henkilökohtaista vapautta. Heidän ”työaikansa” on 20 tuntia päivässä, viikosta toiseen, ja heidät pakotetaan siihen vuosikausiksi ilman palkkaa, koska ”he maksavat sillä välityspalkkioitaan”. Maassa on lainsäädäntö, jolla laittomia bordelleja voidaan sulkea, mutta niiden pitäjät ovat menneet maan alle, eikä heitä helpolla saada vastuuseen. Torstaina kaksi välittäjää vastaa Petah Tikvan oikeudessa välitystoimistaan. He toimivat Israelissa, mutta saatuaan vinkin poliisin salaisista etsinnöistä he pakenivat Chekin tasavaltaan, josta heidät palautettiin Israeliin.
IDF JATKAA OPERAATIOTAAN Gazan alueella. Kaksi sotilasta haavoittui aamun kuluessa.
Palestiinalaiset ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israeliin tänä aamuna ilman vahinkoja.
Opiskelijat marssivat jouduttaakseen Gilad Shalitin vapauttamista viisi kuukautta kestäneen painajaisen jälkeen. Tietäen palestiinalaisten terroristien mieltymyksen väkivaltaan ei tarvitse olla mikään selvänäkijä voidakseen kuvitella, millaisiin häväistyksiin ja epäinhimilliseen kidutukseen hänet on pakotettu.
GUSH KATIFISTA karkotetut juutalaiset vertaavat itseään Sderotin asukkaitten käyttäytymiseen. He eivät ymmärrä, miksi Sderotin asukkaat pakenevat kodeistaan, koska sitä ei tapahtunut Gush Katifissa, vaikka he asuivat vihamielisten palestiinalaisten asutusten keskellä.
.

Thursday, November 23, 2006

TORSTAI 23.11.06
RANSKALAISET YK-JOUKOT Libanonissa ovat saaneet luvan avata tuli Israelin lentokoneitten ”provosoivia” lentoja vastaan heidän tukikohtiensa yllä. Yhdessä tilanteessa IAF:n koneet asettuivat Ranskan joukkojen tulkinnan mukaan hyökkäysmuodostelmaan ja joukot olivat sekuntien päässä avatakseen tuli koneita vastaan. IAF:n edustajat ovat selittäneet, että koneitten tarkoituksena on kerätä tietoja aseitten salakuljetuksista Hizbullahin joukoille ja sen miesten liikkeistä, mikä tapahtuu usein sankan aluskasvillisuuden suojassa. Siksi koneet lentävät lähellä maan pintaa. YK-joukkojen tehtäviin kuuluu estää aseitten kuljettaminen Libanonin eteläosiin ja Hizbullahin soluttautuminen takaisin asemiin sinne.
YK-joukkojen päällikön tulkinnen mukaan IAF:n ylilennot Libanonissa ovat vastoin YK:n päätöslauselmaa 1701 ja että Israelin tulee lopettaa ne.
ISRAELIN TURVALLISUUSKABINETTI kokoontui eilen käsittelemään Gazan alueen tilannetta ja lisääntyvään ja entistä tarkempaan Kassam-rakettien tuleen Israelin puolelle. Kokousta varjosti pääministeri Ehud Olmertin ja puolustusministeri Amir Peretzin välinen kiista, jota asianosaiset käsittelevät uudelleen tänään. Olmert on harkinnut Peretzin erottamista, mutta ei ole uskaltanut turvautua siihen pelätessään sen poliittisia seurauksia, koska Peretz on tärkeän hallituspuolueen Labourin puheenjohtaja.
IDF LAATII tiettävästi suunnitelmaa laajan operaation aloittamiseksi Gazan alueella, mutta toistaiseksi se turvautuu paikallisiin lyhytaikaisiin pistohyökkäyksiin tarkasti valittuihin kohteisiin. Turvallisuuskabinettiin kuuluu kahdeksan jäsentä, mukana uusi strategisen turvallisuuden ministeri Avigdor Lieberman. IDF ei suosittele koko Gazan alueen miehittämistä uudelleen, vaan suosittelee paikallisia laajempia operaatioita Gazan pohjoisosaan ja ehkä myös Philadelphia-käytävälle Egyptin rajalla, jossa arvioidaan toimivan yli sata salakuljetustunnelia. Iskuja Hamasin instituutioita vastaan Gazan alueella päätettiin tehostaa. Pääministerin kanslian mukaan Israel pyrkii saamaan kansainvälistä tukea Egyptin painostamiseksi tehostamaan toimiaan aseitten ja räjähdysaineitten salakuljetuksen estämiseksi Gazaan. Keskusteluja on käyty myös Abbasin kanslian kanssa, mutta Abbasin mahdollisuuksiin auttaa asiassa ei uskota.
IDF:N GIVATI-PRIKAATIN Zabar pataljoonan osastot tankkien ja sala-ampujien tukemina tunkeutuivat keskiviikkona Gazan alueen pohjoisosaan tarkoituksenaan etsiä ja tuhota Kassam-raketteja ja niiden miehistöjä. Operaatio ”oikea muodostelma” jatkuu 48 tuntia. Keskiviikkona IDF:n sotilaat ampuivat ainakin 8 palestiinalaista, joista yksi oli asentamassa pommia turvallisuusaidan viereen lähellä Beit Lahiyaa. Sotilaat löysivät ja tuhosivat kaupungin eteläpuolella kolme Kassam-rakettien laukaisualustaa.
Beit Hanoun ulkopuolella sotilas haavoittui pt-ohjuksesta, jonka palestiinalaiset ampuivat taloon, jonne sotilaat olivat sijoittuneet. Hänet vietiin sairaalahoitoon Beershebaan.
KESKIVIIKKOAAMUNA palestiinalaiset ampuivat viisi Kassam-rakettia Negevin länsiosaan. Yksi raketti osui lähelle koulua vain 15 minuuttia ennen oppilaitten saapumista. Useita ihmisiä joutui shokkiin. Toinen raketti osui kibbutsin kanatarhaan.
SAMARIASSA IDF:n sotilaat ampuivat Islamic Jihadin aktiivijäsenen Jeninissä.
IHMISKILPIEN MUODOSTAMISEKSI tuhottaviksi pelättyjen terrorijohtajien talojen ympärille liittyi keskiviikkona kaksi ulkomaalaista. Isä Peter Dougherty, 65, ja sisar Mary Ellen Gundeck, 55, molemmat Michiganistä, sanovat saaneensa käskyn Jumalalta liittyä terroristien talojen suojelijoihin. He sanovat olleensa useissa taloissa aiemmin ja kertoivat tulleensa keskiviikkoaamuna Muhammad Baroudin taloon, jossa he sanovat viipyvänsä useita tunteja. Baroud on PRC:n (Palestiinan vastarintakomitean) Kassam-raketti-iskuista vastaava johtaja. Baroudin talon katolle on pystytetty kevyt katos, ja talon suojaksi tulleet kaupunkilaiset sytyttävät nuotion katolle ilmoittaakseen IAF:n koneille, että he ovat siellä edelleen. Useat Fatahin ja Hamasin paikalliset johtajat ovat vierailleet talossa.
NEW YORKISSA toimiva ihmisoikeusjärjestö (HRW) esitti jyrkän vastalauseen palestiinalaisille järjestöille niiden kehottaessa asukkaita kokoontumaan inhimillisinä kilpinä terroristien taloihin. Riippumatta siitä, ovatko kohteet laillisia kohteita tuhottaviksi tai ei HRW tuomitsee sen, että ulkopuolisia siviilejä kehotetaan tietoisesti antautumaan vaaralle alttiiksi. Tällaisia kehotuksia ovat antaneet sekä muslimisaarnaajat puhujan-pöntöistään että järjestöjen johtajat. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh sanoi olevansa ylpeä tällaisesta kansallisesta kannasta puolustaa koteja. PRC:n johtaja kehotti asukkaita pysyttelemään asunnoissaan ja lähiseudun asukkaita ryntäämään tuhottaviksi määrättyihin taloihin. HRW:n lausunnossa tähdennetään, että on sotarikos pyrkiä käyttämään siviilejä jonkin kohteen muuttamiseksi immuuniksi hyökkäykselle.
MURHAYRITYS entistä ministeriä ja Fatahin jäsentä Abu Ali Shaheenia vastaan tiistai-iltana sai Abbasin peruuttamaan suunnitellun tapaamisen PA:n pääministeri Ismail Haniyehin kanssa. Shaheen on useissa tilanteissa arvostellut kärkevästi Hamasin hallitusta ja sen 3000 miehen toimintajoukkiota. Hän oli silloin tulossa TV-studiosta, jossa häntä haastateltiin, ja jossa hän hyökkäsi Hamasin ”mustaa sotilasjoukkoa vastaan, joka on vastuussa painostuksesta ja terrorista”. Shaheen haavoittui murhayrityksessä ja joutui sairaalahoitoon. Teon suorittajia ei tiedetä, arvellaan, että sen takana voi olla Hamasin edustajat Syyriassa, jotka vastustavat Fatahin ja Hamasin yhteishallitusta.
Abbasin ja Haniyehin tapaaminen voi toteutua jo tänään.
SDEROTIN ASUKKAT ovat vihoissaan kansanedustajille siitä, että he nämä päättivät vahvistaa Knessetin kattorakenteita 5 miljoonalla NIS sen sijaan, että olisivat vahvistaneet Sderotin koulujen kattoja, vaikka Knesset ei ole tiettävästi Kassam-rakettien kantomatkan sisällä.
YK:N RAPORTIN MUKAAN PA:n talous on kärsinyt ennennäkemätöntä vahinkoa ulkomaitten harjoittaman syrjinnän vuoksi. Se on pienentänyt asukkaitten tuloja, aiheuttanut laajaa työttömyyttä ja köyhyyttä, sanotaan raportissa. Raportin laati Amerikassa koulutettu ekonomisti Salem Ajluni, jota sponsoroi YK:n Relief and Works Agency for Palestine Refugees Lähi Idässä. Ajlunin mukaan poliittisen tilanteen voimistuessa ja ulkomaisen avun alkaessa uudelleen PA:n talous nousee ja köyhyys vähenee 10 %. Raportin mukaan PA:n 165 000 julkisen alan työntekijöistä 70 000 kuuluu turvallisuuspalveluun ja he ovat saaneet 40 % palkastaan 2006 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Vuoden alusta lähtien köyhien lukumäärä on kasvanut 64.3 %, joitten päiväannos on alle 2 USD, tällaisia talouksia on 22 %. Paikallinen UNRWA:n apulaispääkomissaari Filippo Grandi sanoi lehdistölle keskiviikkona, että PA:n vastaan harjoitettu kansainvälinen painostus on poliittinen valinta. Hän totesi Israelin harjoittaman tavan asettaa tiesukuja, tehdä hyökkäyksiä palestiinalaisten alueille sekä turvallisuusaidan rakentamisen jatkamisen syiksi, jotka ovat pahentaneet tilannetta. Hänen mielestään ei ole mitään aihetta painottaa syitä, jotka ovat aiheuttaneet nuo ”epämukavuudet”. Ajlunin raportin mukaan Israel saa eniten kansainvälistä tukea, palestiinalaiset ovat perinteisesti olleet seuraavina, mikä on nyt aiheuttanut päinvastaisen reaktion. On epätietoista, mitä kansainvälistä tukea Israel on saanut, mikä ylittää PA:lle vuosittain maksetut miljardit. Raportti ylistää Hamasin osuutta PA:n talouden tukemisessa.
NOITIEN KEITOS, joka koostuu islamin fundamentalisteista, vasemmisto-älymystöstä ja vale-natseista aiheuttaa asiantuntijoitten mukaan uuden anti-semitismin nousun Länsi Euroopassa.
ENGLANNIN PÄÄMINISTERI Tony Blairin läheinen avustaja ja kovasanaisen asiaa käsittelevän kirjan laatija, britti-kansanedustaja Dennis MacShane kertoi JP:n toimittajalle, että Länsi Eurooppa kärsii uudesta anti-semitismin noususta, jota tulee vastustaa. Osaksi tämä johtuu islamilaisista yhteisöistä Euroopassa, sekä fundamentalistisista että älymystöstä, jotka ovat solmineet epäpyhän liiton vasemmistolaisten kanssa edistääkseen semitismin vastaista mielialaa. Se ei ole enää neo-natsien vastuulla, vaikka sitäkin esiintyy, hän totesi. MacShane totesi, että vasemmistolaiset, jotka uskovat, että äärimmäisainekset lopettavat kiihotuksensa, jos heitä kohtaan ollaan kilttejä, ovat väärässä.
HÄN VIITTAA avoimeen anti-semitismiin, joka toistelee Iranin presidentin vaatimuksia Israelin tuhoamisesta, ja jota harjoittavat ideologiset muslimit Euroopassa. Tämä suuntaus esiintyy web-sivuilla, kokouksissa, artikkeleissa ja muslimisaarnoissa.
TOINEN MUOTO anti-semitismiä on muslimiälymystön harjoittama, joka syyttää juutalaisten ja sionistien valvovan maailman mediaa ja politiikkaa. Nyt ei puhuta enää juutalaisesta salaliitosta, vaan painostuksesta.
KOLMANTENA MacShane ottaa esille traditionaalisen kovanlinjan äärioikeiston harjoittaman anti-semitismin, kuten esimerkit Itävallassa ja Ranskassa osoittavat. Hän kehottaa eurooppalaisia poliitikkoja avoimesti vahvistamaan Israelin oikeuden olemassa oloon sekä uskonnon ja politiikan erottamista toisistaan.
Hän sanoo olevansa vaivaantunut ja häpeissään siitä, miten hitaasti Englannissa sisäministeriö alkoi käsitellä viha-saarnaajien sheikki Omar Bakri-Muhammadin ja Abu Hamzan tapauksia, vaikka niistä oltiin tietoisia vuosikausia.
MACSHANE lisää, ettei yhdenkään juutalaisen tarvitsisi olla peloissaan mennessään synagogaan tai hänen lapsensa kouluun, koska hän voi joutua hyökkäyksen kohteeksi siksi, että hän on juutalainen. ”Taistelu anti-semitismiä vastaan on osa yhteistä taistelua syrjintää ja demagogiaa vastaan. Se on jalo poliittinen syy taistella”, MacShane toteaa.
PALESTIINALAISET OVAT AMPUNEET 10 päivän aikana 80 Kassam-rakettia Israelin puolelle, ja Hamasin edustajat sanovat jatkavansa ampumista, kunnes kaikki Gazan rajan läheisyydessä sijaitsevat juutalaiset kylät ja kaupungit ovat tyhjentyneet asukkaista. Rakettien ammunta on jatkunut torstaina.
IDF pidätti Samariassa neljän hengen Islamic Jihadin solun Jeninissä eilen.

Wednesday, November 22, 2006

KESKIVIIKKO 22.11.06
MURHA BEIRUTISSA voisi kelvata jännitysdekkarin nimeksi, mutta tämän päivän Libanonissa se on raakaa todellisuutta.
Eilen iltapäivällä 16.00 aikoihin kolme tuntematonta naamiomiestä ajoi autonsa kiinni kristittyjen johtajan, teollisuusministeri Pierre Gemayelin autoon kristittyjen asumassa Beirutin Sin el-Fil´in kaupunginosassa. Miehet ryntäsivät ulos autostaan ja ampuivat äänenvaimentajilla varustetuilla automaattikivääreillään lähietäisyydeltä kahdeksan luotia avutonta Gemayelia kohti. Hän sai useita luoteja päähänsä ja kuoli sairaalaan vietynä. Pierre Gemayel oli viides murhattu poliitikko Libanonissa, lisäksi kolme muuta poliitikkoa haavoittui epäonnistuneissa murhayrityksissä. Murha tehtiin vain päivä sen jälkeen, kun Libanonin hallitus päätti asettaa tribunaalin käsittelemään viime vuonna tapahtunutta Rafik Haririn murhaa. YK:n turvallisuusneuvosto vahvisti eilen Libanonin hallituksen päätöksen.
POLIITTISET TARKKAILIJAT ovat yrittäneet selvittää, ketkä olivat murhan takana ja mikä oli sen motiivina.
Yleisin syytös kohdistuu Syyrian johtoon, jota syytetään myös Haririn murhasta. Tarkkailijat uskovat, että USA:n ja Englannin lieventynyt kanta Syyriaa ja Irania kohtaan on rohkaissut Syyrian presidentti Bashar Assadia puuttumaan näkyvästi Libanonin asioihin. Syyrian intressinä on aiheuttaa sekasortoa Libanonin sisällä, mikä antaisi sille aiheen lähettää sotilaitaan taistelevien osapuolten väliin. Syyria veti joukkonsa pois Libanonista ulkomaisen painostuksen alaisena, mutta se haluaa saada Libanonin uudelleen valvontaansa. Syyrian salaisen palvelun joukkoja jäi Libanoniin, jossa ne ovat soluttautuneet Libanonin turvallisuuspalvelun ja poliittisten järjestöjen sisään. Niiden tarkoituksena on raivata pois Syyrian vastaiset ainekset Libanonista, mistä Gemayelin murha voi olla yksi esimerkki. Gemayel kuului Syyrian vastaiseen koaliittioon.
TOINEN EPÄILTY on Hizbullah ja sen tukija Iran. Hizbullah katsoo voittaneensa Libanonin sota II:n ja haluaa, että sille annetaan voittajalle kuuluva palkkio. Libanonin valtiosäännön mukaan kolmannes hallituksen jäsenistä pystyy estämään hallituksen päätösten toteuttamisen, ja Hizbullah tähtää juuri tähän.
Tarkkailijat uskovat, ettei Hizbullah ole vielä tarpeeksi tointunut sodan menetyksistä eikä siksi halua sisällissotaa. Se pyrkii käyttämään ”demokraattisia” keinoja valtansa vahvistamiseksi.
ISRAELISSA SEURATAAN huolestuneina Libanonin tilannetta. Israelin intressissä ei ole sisällissota tai hallitsematon väkivalta sen naapurivaltiossa. Israelilla on tarpeeksi ongelmia omasta takaa. Olmertin hallitus on osoittanut kyvyttömyytensä ja kokemattomuutensa kriisitilanteissa, minkä johdosta maan sisällä käydään tuskallista itsetutkistelua, mikä meni pieleen ja miksi. Israelin mahtava ja luovasta ajattelusta kuuluisa armeija on pahasti rampautunut ja etsii tietä palauttaa entinen suuruus. Armeijan suosio ei kuitenkaan ole vähentynyt asevelvollisten parissa, mistä on osoituksena halukkaitten runsaus ja nimenomaan vaarallisimpina pidettyihin joukko-osastoihin. Armeijan maine kärsi pahoin Gazan ja Samarian pohjoisosan evakuoinnista sekä Amonan tuhoamisesta, joihin armeijan yksiköitä osallistui.
ISRAELIN PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz on näkyvästi esillä lehtien palstoilla, mutta ei myönteisesti. Jotkut tarkkailijat ovat todenneet, että jokainen päivä, minkä Peretz jatkaa puolustusministerinä, lisää hänen naurettavuuttaan ja näyttää entistä selvemmin hänen sopimattomuutensa toimia armeijan johdossa.
Olmertin kanslian mukaan on vain ajan kysymys, koska Peretz pakotetaan luopumaan paikastaan ja hänen tilalleen valitaan pätevä asiantuntija, joista näkyvin on kenraali Gabi Ashkenazi, jonka Sharon syrjäytti valitessaan Dan Halutzin IDF:n yleisesikuntapäälliköksi. Hän toimii puolustusministeriön kansliapäällikkönä.
MITEN LOPETTAA Kassam-rakettien tuli Gazasta Israeliin? on Israelin sotilaallisen johdon kiperin kysymys.
Jotkut tarkkailijat ovat huomioineet, että armeijalla olisi ollut useita tilaisuuksia puuttua tilanteeseen ratkaisevasti, mutta poliittisen johdon arkuuden ja päättämättömyyden takia siihen ei ole annettu lupaa.
KAIKEN TAUSTALLA lienee ollut epätodellinen haavekuva, että palestiinalaisten poliittinen johto pystyisi saamaan tilanteen hallintaansa, ja että kärsivällisyydellä saadaan aikaan sopimukset pitävästä tulitauosta ennen lopullisia rauhanneuvotteluja. Tätä voisi kutsua myöntyvyyspolitiikaksi, joka on saamassa huolestuttavasti sijaa myös maailman ja erityisesti länsivaltojen yleisessä suhtautumisessa Lähi Idän tilanteeseen. Israelissa tämä politiikka toi tuhoisat Oslon sopimukset, runsaasti yli tuhat israelilaisuhria ja useita tuhansia vammautuneita, palestiinalaisten puolella uhriluvut ovat runsaasti kaksinkertaiset, sekä lopulta lukemattomien haaveitten murskautumisten jälkeen terrorijärjestö Hamasin nousemisen palestiinalaisten hallitusvaltaan, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen ilman kompromisseja.
OSLON SOPIMUSTEN laatijat ja heidän seuraajansa eivät vieläkään tunnusta kohtalokkaita virheitään, vaan edelleen uskovat asiansa oikeutukseen ja ovat valmiit yksipuolisiin maan luovutuksiin. Olmertin hallituksen ministerit ovat todenneet, että Olmertin suuri ”realignment” suunnitelma hyllytettiin toistaiseksi, mutta ettei siitä ole suinkaan luovuttu. Vain ajankohta ei nyt ole sopiva, sanovat Olmert ja ulkoministeri Tzipi Livni, ja että maan yksipuolinen luovuttaminen tähtää kahden valtion muodostamiseen Jordanjoen länsipuolelle.
IDF:N SOTILASJOHTAJAT ovat ilmoittaneet, että heidän suosituksensa on kahdesta suuresta operaatiosta.
Toisessa operaatiossa miehitetään pohjoiset ja keskeiset osat Gazan alueesta, ellei sitten koko aluetta, jossa suoritetaan täydellinen terrorijärjestöjen hajottaminen, aseitten ja pommien valmistamisen lopettaminen sekä pommiverstaitten ja varastojen tuhoaminen, eli käytännössä palestiinalaisten riisuminen aseista. Israel on seurannut tumput suorana Abbasin toivottomia yrityksiä rauhan palauttamiseksi Gazaan.
Toisessa operaatiossa miehitettäisiin uudelleen Philadelphia-käytävä Egyptin ja Gazan rajalla, tuhottaisiin sinne kaivetut salakuljetustunnelit ja rakennettaisiin koko rajan pituudelta vedellä täytetty kanaali, jolla pystyttäisiin estämään uusien tunneleitten kaivaminen.
Armeijalla on tiettävästi laadittu tämän suuntaisia suunnitelmia, mutta Olmert on pahin kanto kaskessa, kuten hän oli Libanonin sota II:n aikana, puuttuen armeijan operatiivisiin päätöksiin ja aiheuttaen sillä tarpeettomia sotilaitten menetyksiä. Tätä Olmert ei ole suostunut tunnustamaan.
KASSAM-RAKETTI räjähti Sderotissa aivan peruskoulun vieressä 07.30 tänä aamuna, vain hetkeä ennen koulujen alkamista. Kolme muuta rakettia putosi Sderotin alueelle. Useita ihmisiä hoidettiin shokin vuoksi.
EILEN palestiinalaiset ampuivat kaikkiaan 13 Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle. Yksi raketti osui teollisuuslaitokseen Sderotissa haavoittaen neljää työntekijää, joista yksi kuoli sairaalassa. Teollisuuslaitos syttyi tuleen. Toinen raketti hajotti omakotitalon Sderotissa. YK:n ihmisoikeuskomissaari Louise Arbour oli juuri silloin vierailulla Sderotissa, mutta raivostuneet työntekijät ajoivat hänet pois alueelta. Hän oli vieraillut Beit Hanoussa, jossa hän esitti Israelia tuomitsevan lausuntonsa, mikä raivostutti Sderotin työntekijät.
Louise Arbour kieltäytyi tapaamasta kolmen kaapatun israelilaissotilaan omaisia.
Sderotin koululaisista puolet ovat jääneet pois tunneiltaan, eivätkä vanhemmat uskalla lähettää lapsiaan leikkipuistoihin tai kouluihin, joitten kattoja ei ole vahvistettu.
ISRAELIN KORKEIN OIKEUS julkisti eilen päätöksen, jonka mukaan ulkomailla solmitut saman sukupuolen väliset liitot tulee merkitä valtion viralliseen rekisteriin.
Uskonnollisia puolueita edustavat kansanedustajat ovat kauhuissaan päätöksestä, koska he katsovat tämän hajottavan perhesiteitä. He katsovat, että eroava oikeuden presidentti Aharon Barak halusi jättää ennen lopullista eroaan oikeudesta Israelin kansalle lahjan, joka merkitsee perheen tuhoamista. ”Mutta olihan oikeusistuimia Sodomassa ja Gomorrassakin”, he toteavat kyynisesti. Samaa sukupuolta olevat, ainakin yhden lapsen, parit saavat asumisoikeusetuuden vuodesta 2005 lähtien, mutta ”avioliittoa” ei ole sallittu.
Vasemmistopuolueet ovat kiitelleet oikeuden päätöstä, koska se heidän mielestään kohentaa homojen ja lesbojen oikeusturvaa ja ”nostaa Israelin modernin länsimaan asemaan”.
KYLMÄ RAUHA Egyptin ja Israelin välillä solmittiin 1979. Sekä pääministeri Begin että USA:n presidentti Jimmy Carter maalailivat ruusuisia kuvia, miten saavutettu ”historiallinen suunnanmuutos aloittaisi uuden aikakauden, jossa väkivalta ei enää hallitsisi Lähi Itää”. Silloin kuviteltiin, että solmitut sopimukset arabi-diktaattorien hallitusten kanssa pystyisivät vakuuttamaan massat luopumaan haaveistaan Israelin tuhoamiseksi; että sopimukset olisivat pysyviä; että toiset arabimaat seuraisivat esimerkkiä; ja että sota voidaan lopettaa mieluummin neuvottelujen kuin toisen osapuolen antautumisen kautta. Nämä haavekuvat ovat varoituksina uusille sopimuksille, ettei toistettaisi entisiä virheitä.
DANIEL PIPES käsittelee asiaa artikkelissaan, jossa hän kertoo asuessaan Egyptissä ennen 1979 rauhansopimusta, ettei Israel juuri ollut aiheena ihmisten jokapäiväisissä puheissa.
Nyt Israel on esillä jatkuvasti rajuine Israelin vastaisine mielenosoituksineen. Lisäksi Egypti on käyttänyt kuluneet vuosikymmenet valtavaan aseistautumiseen. Sen pysyvä armeija on kaksinkertainen Israelin armeijaan verraten ja kymmenes pysyvä armeija maailmassa.
Egypti ostaa vuosittain aseita 6.5 miljardilla USD, Israel 4.4 miljardilla, Saudi Arabia 3.8 miljardilla USD. Egyptin asehankinnat ovat kolmanneksi suurimmat kehitysmaissa Kiinan ja Intian jälkeen.
Kansanedustaja Yuval Sreinitz arvioi, että 90 % palestiinalaisten aseista tulee Egyptistä, ja 92 % egyptiläisistä pitää Israelia vihollisvaltiona. Egyptin johtava demokraattinen järjestö Kafiya kerää miljoonaa allekirjoitusta vaatimukselleen, että maaliskuun 1979 rauhansopimus Israelin kanssa tulee mitätöidä.
(Jpost 22.11.06 Daniel Pipes: Lessons From a Cold Peace)
ISRAELIN PUOLUEITTEN KANNATUS on Yedioth Ahronoth lehden mukaan seuraava:
Likud 20 edustajaa (12); Kadima 15 (29); Labour 15 (19); Gaydamak 13; Shass 11 (12); Israel Beiteinu 10; Meretz 8; Gil eläkeläiset 3 (7) edustajapaikkaa Knessetiin.

Tuesday, November 21, 2006

TIISTAI 21.11.06
HALLITUKSEN SISÄLLÄ on ristivetoa, joka näyttää johtavan miniasteripaikkojen muutoksiin.
Viimeinen riita syntyi puolustusministeri Amir Peretzin soitettua Mahmoud Abbasille sopimatta siitä ensin Olmertin kanssa. Kun Olmert sai tietää asiasta, hän soitti Peretzille, mikä kehittyi huutokilpailuksi heidän välillään. Olmert syytti Peretziä. että tämä vaikeuttaa hänen diplomatiaansa Abbasin kanssa. Peretz sanoo pyytäneensä Abbasia lopettamaan Kassam-rakettien tulen Gazasta, josta Abbas oli luvannut ottaa yhteyttä kaikkiin terroriryhmiin ja vaatia heitä lopettamaan rakettien ampumisen. Peretz kuitenkin kertoi, ettei hän luvannut mitään Abbasin vaatimukseen, että Israel lopettaa kohdistetut iskut ja sotilaalliset toimet Gazassa.
Joittenkin uutisten mukaan Olmert erottaa Peretzin ja antaa hänelle sosiaaliministeriön vahvistettuna osalla Negevin ja Galilean kehityssuunnitelmien johtamisesta, mikä kuuluu nyt Shimon Peresin mandaattiin.
Labourin Peretziä tukevat ministerit ovat tiettävästi nostamassa kapinaa Olmertin suunnitelmia vastaan erottaa heidän puheenjohtajansa. Uudeksi puolustusministeriksi kaavaillaan entistä pääministeriä Ehud Barakia, ja hänen apulaisekseen laivaston entistä päällikköä Ami Ayalonia.
AMIR PERETZ kehuu, että hän on hyväksynyt kaikki armeijan hänelle esittämät suunnitelmat, ja että hän on käynnistänyt suunnitelmat järjestelmän kiireelliseksi kehittämiseksi, jolla pystytään eliminoimaan Kassam-raketit. Nimeämätön armeijan edustaja on kiistänyt Peretzin itsekehun perättömänä.
IDF:N ERIKOISJOUKOT vahvistettuina 30 panssarilla tekivät viime yön aikana iskun Gazan kaupungin Zeituan kaupunginosaan. He ottivat muutamia vankeja, ja joutuessaan tulitaisteluun palestiinalaisten kanssa surmasivat Hamasin Izz al-Din al-Qassam Prikaatin jäsenen Ayman Hasnanin, 70-vuotias nainen sai myös surmansa tulitaistelussa. Useita ihmisiä haavoittui. IDF:n sotilaat olivat naamioituneet arabiasuihin tunkeutuessaan tänne Hamasin tukikohtana pidettyyn kaupunginosaan. Joukot vetäytyivät pois aamulla.
IDF:N TOINEN OSASTO toimii Beit Lahiyan alueella Gazassa.
Palestiinalaisten lähteitten mukaan IDF on surmannut yli 320 palestiinalaista Gazan alueella, puolet heistä siviilejä, aloitettuaan operaationsa Gilad Shalitin kaappauksen jälkeen.
VAATIMUKSET SUUREN OPERAATION aloittamiseksi Gazassa ovat kiihtyneet sekä siviilien että armeijan ja joittenkin ministerien toimesta, jotka turhautuneina ovat katselleet IDF:n lähes kosmeettisia operaatioita Gazan alueella. ”Ne ovat vain lisänneet Kassam-rakettien tulta”. Sekä pääministeri Olmert että IDF:n päällikkö Halutz ovat suuren luokan operaatiota vastaan ja suosittavat nopeita erikoisiskuja sen sijaan.
IDF:n ongelmana on se, että sillä on aseet ja miesvoima Kassam-ongelman ratkaisemiseksi, mutta se tuomitaan sekä paikallisesti että kansainvälisesti teki se mitä tahansa tai oli tekemättä mitään. Ainoa todella toimiva suunnitelma olisi koko Gazan alueen miehittäminen uudelleen, tai ainakin sen pohjoisen ja keskeisen osan sekä Philadelphia-käytävän ottaminen IDF:n valvontaan. Tämä sillä edellytyksellä, ettei pitävää diplomaattista sopimusta saada aikaan, joka lopettaisi kaiken sotilaallisen toiminnan alueella.
HAMASIN JOHTAJAT ovat julkisesti onnitelleet itseään, että Israel alkaa olla valmis tyhjentämään Gazan rajan lähistöllä olevat ”kolonialistiset” kaupungit ja kylät, kuten he niitä nimittävät. He kertovat suunnittelevansa kiireellä rakettiensa tarkkuuden ja kantomatkan lisäämistä, jotta seuraavaksi tyhjennetään Ashkelon ja sen jälkeen n. 20 km:n päässä rajasta sijaitseva Ashdod.
PEACE NOW, (rauha nyt) vasemmistolainen painostusjärjestö, on ilmoittanut ”tutkimustensa” vahvistaneen, että suurin osa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä on rakennettu palestiinalaisten maalle, ja ne ovat sen tähden laittomia. Järjestön ”tutkimusten” mukaan valtio pakkolunasti tuhansia dunameja palestiinalaisten maata ja luovutti niitä juutalaisten maahanmuuttajien käyttöön.
Juudea, Samarian ja Gazan alueen juutalaisyhteisöjen neuvoston edustaja Amily Amrusi huitaisee Peace Now järjestön ”tutkimukset” sivuun perusteettomina valheina, joilla ei ole mitään katetta. Valtio on luovuttanut siirtolaisten käyttöön vain valtion maata eikä ole vahvistanut rakentamista palestiinalaisten omistamalle maalle, hän kertoo.
35 MAAN EDUSTAJIA kokoontui maanantaina yllättäen Viinissä vaatiakseen, ettei IAEA suostuisi Iranin pyyntöön saada IAEA:n asiantuntija-apua sen kahdeksalle ydintutkimuslaitokselle. Iranin pyyntö koski Arakin ydinlaitoksen reaktiota, jossa Iran haluaisi tuottaa plutoniumia lääketieteellisiin tarkoituksiin.
IAEA on suostumassa Iranin pyyntöön sillä toteamuksella, ettei se vaarantaisi ydinaseen leviämiskieltoa.
Ranskan edustaja Anna Maria Cetto on ottanut johtavan osan aloitteelle Iranin pyynnön hylkäämiseksi, koska hän tulkitsee, että kaikki Iranin kahdeksan ydintutkimusprojektia ovat ristiriidassa YK:n turvallisuusneuvoston julkilausumien kanssa. USA on tarkoituksellisesti antanut Ranskalle johtavan aseman, koska USA tutkii mahdollisuuksia aloittaa suorat neuvottelut Iranin kanssa Lähi Idän alueen rauhoittamiseksi, missä Irakin tilanne on USA:lle kiireisin. Iranin pyyntöä Arakin reaktorissa plutoniumin tuottamiseksi vastustetaan siksi, että kun laitos on valmis ensi vuosikymmenellä, sitä voidaan käyttää plutoniumin tuottamiseksi ydinaseisiin. Siksi 35 maan edustajat vastustavat avun antamisesta Iranin ydinohjelman edistämiseksi. Avun kieltäminen tuskin hidastaisi Arakin ydinlaitoksen valmistumista aikataulun mukaan.
IRAN ON KOKEILLUT ydinpommin laukaisumekanismia, kertovat Iranissa toimivat Israelin salaiset agentit USA:n Valkoiselle Talolle antamassaan raportissa. Asiasta kertoi The New Yorker lehden reportteri Seymor M Hersh maanantaiaamuna julkaisemassaan artikkelissa. Artikkelin mukaan Valkoinen Talo sai raportin, mutta ei ole toimittanut sitä CIA:n käyttöön. Raportissa kerrotaan, että USA:n ja Israelin agentit ovat kuuden kuukauden ajan toimineet Iranissa yhdessä kurdien puolueen kanssa nimeltä Party for Free Life in Kurdistan. Raportin mukaan Israel antaa kurdiryhmälle varusteita ja koulutusapua. Ryhmä tekee ajoittain yllätysiskuja rajan yli Iranin puolelle. Sekä USA että Israel ovat virallisesti kieltäneet osallisuutensa artikkelissa ilmoitettuun toimintaan. USA:n tiedustelun edustaja kertoi Hershille, että raportin ongelmana on sen epämääräisyys, se ei kerro, mikä israelilainen ryhmä on kysymyksessä, eikä myöskään kerrottujen kokeilujen paikkaa ja laatua. USA:n Valkoisen Talon, CIA:n ja Pentagonin välillä on erimielisyyttä siitä, miten pitkällä Iran on ydinohjelmansa toteutuksessa. USA:n yleisimmän kannan mukaan Iran ei ole vielä teknisesti lähellä ydinaseen valmistusta, mutta Israelissa tämä kiistetään.
PRESIDENTTI BUSH sanoo ymmärtävänsä, jos Israel hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan, mutta antaa ymmärtää, ettei USA tule ottamaan siihen osaa.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad puolestaan näyttää seuraavan tarkasti Israelin sisäpoliittista tilannetta. ”Sionistinen hallitus on heikko. Olemme pystyneet vastustamaan vahvempia kuin se on”, hän totesi äskettäin. Hän myös kertoi Iranin haluavan 100 000 sentrifugia, ja ennusti Iranin saavuttavan lähitavoitteensa ensi vuonna, joka alkaa 20.maaliskuuta 2007. Hänen mielestään lännen tulee tehdä myönnytyksiä Iranille eikä toisinpäin. Ahmadinejad kutsui kansoja seuraamaan ”suuren kansan” esimerkkiä sen kehityksessä ja esittäessä islamia ”kauneimpana, täydellisenä ja edistyksellisenä uskontona kaikkialla”.
HAMASIN JA FATAHIN neuvottelut yhteishallituksesta ovat katkenneet, ilmoitti Mahmoud Abbasin neuvonantaja Nabil Amr maanantaina. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas pitivät viimeisen neuvottelunsa maanantaina. Abbasin kerrotaan rynnänneen ulos neuvotteluista kyllästyneenä Haniyehin kiemuroihin ja valheisiin. Abbas uhkaa turvautuvansa nyt radikaaleihin toimiin, joita hän on luvannut kuukaudesta toiseen. Ilmeisesti ensimmäinen askel on Haniyehin hallituksen erottaminen ja uusien vaalien järjestäminen. Abbas myös vaati eri ryhmiä aloittamaan yksipuolisen tulitauon, ettei Israel voisi vedota tekevänsä omia operaatioitaan niiden takia. Abbas lensi vierailulle Saudi Arabiaan saadakseen sen tukea toimilleen. Entinen PA:n pääministeri Ahmed Qurei on vierailulla Syyriassa, jossa hän yritti taivuttaa Khaled Mashaalin suostumaan yhteishallitukseen, ja hänellä oli Abbasin kirje osoitettuna Syyrian presidentti Bashar Assadille.
Hamasin vaatimuslistalla on halu saada päättää ulkomaan lähettiläistä sekä piirikuvernööreistä, joista Fatah on saanut päättää tähän saakka. Hamas haluaa pitää sisä- ja talousministeriöt.
NELJÄ KASSAM-RAKETTIA iski Sderotin kaupunkiin tiistaiaamuna samaan aikaan, kun YK:n ihmisoikeuksien komissaari Louise Arbour oli vierailulla kaupungissa. Yksi Kassam iski teollisuuslaitoksen varastoon, jossa säilytetään palavia aineita ja jonka lähellä on ammoniakki-säiliöitä. 40-vuotia työntekijämies sai vaarallisen haavan päähänsä, toinen työntekijä lievemmin ja neljä hoidettiin shokin vuoksi.
Louise Arbour meni iskun saaneeseen teollisuuslaitokseen kaupunginjohtaja Eli Moyanin kanssa tarkoituksenaan nähdä omin silmin vahinkoja ja kuunnella työntekijöitten reaktioita. Työntekijät vahingoittivat hänen autoaan ja estivät häntä puhumasta syyttäen YK:ta yksipuolisuudesta. Poliisi saattoi YK:n komissaarin Louise Arbourin turvaan työntekijöitten raivolta.
Toinen Kassam-raketti osui asuintaloon tehden pahaa jälkeä, kaksi muuta aukeille paikoille.
MAANANTAINA Kassam-raketti osui asuintaloon tuhoten sen lähellä Eshkol kibbutsin ruokailuhallia, jonne asukkaat olivat kokoontumassa. Maanantaina palestiinalaiset ampuivat kaikkiaan 12 Kassam-rakettia.
IRAN TIUKENTAA saartorengastaan Israelin ympärille. PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar tapasi äskettäin Iranin pääneuvottelijan Ali Larijanin. Zahar kertoi, että Iran on avustanut PA:n hallitusta 120 miljoonalla USD ja on luvannut jatkaa avustuksiaan. Iran toimii avoimesti Hizbullahin tukena Libanonissa antaen sille aseita, talous- ja koulutusapua. Hizbullah on levittänyt vaikutustaan Juudeaan ja Samariaan. Iranin tuella Syyria rakentaa Hizbullahin tapaista terrorijärjestöä, joka tulee toimimaan Golanin ylängöllä.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad kutsui Irakin ja Syyrian presidentit Iraniin neuvottelemaan alueen rauhoittamisesta. Iranin tarkoituksena lienee kaapata aloite USA:lta alueen kehittämisestä.

Monday, November 20, 2006

MAANANTAI 20.11.06

MAAJOUKKOJA GAZAAN, on IDF:n vastaus palestiinalaisten siviilien aloittamaan tapaan terroristien suojelemiseksi kokoontua tuhottavaksi tarkoitetun talon ympärille ja katolle, kuten tapahtui Beit Lahiyassa. Juutalainen moraalikäsitys ei salli ampua ohjuksia taloon, jossa on lukuisasti ulkopuolisia. Eräät rabbit ovat tosin antaneet juutalaiseen lakiin perustuvan tulkinnan, että sotatilanteissa se on sallittua, ja heidän käsityksensä mukaan Israel on sodassa Gazan palestiinalaisten kanssa.

Lauantai-iltana sadat palestiinalaiset, joukossa naisia ja lapsia ympäröivät PRC:n Kassam-rakettien rakentajan ja asiantuntijan Muhammed Baroudin talon Beit Lahiyassa IDF:n annettua varoituksen ohjusiskusta puoli tuntia ennen iskua. Tämän johdosta IAF peruutti aiotun ohjushyökkäyksensä.

IDF:n upseerit ovat todenneet, ettei varoituksista ennen ohjusiskua luovuta, mutta aikamääriä muutetaan.

Toisaalta IDF ei myöskään aio luovuttaa, vaan jos lentoiskuja ei voida käyttää, armeija tulee turvautumaan maahyökkäyksiin, joka vahingoittaa palestiinalaisia siviilejä paljon enemmän.

PALESTIINALAISET kertovat, että siviilikilpi-taktiikka otettiin käyttöön viikon vaihteessa IAF:n tuhottua Ala Akallanin talon. Akallan johtaa Hamasin ”toimintajoukkoja” Shatin pakolaisleirissä lähellä Gazan kaupunkia.

Heinäkuusta 2006 lähtien IDF on Hamasin edustajan mukaan tuhonnut 58 palestiinalaistaloa ja yli 240 ihmistä on menettänyt kotinsa. Kolmen viimeisen päivän aikana IDF on tuhonnut 8 taloa, kaksi verstasta, kirjaston ja hyväntekeväisyystoimiston, jota johtaa IDF:n teloittaman Abdel Aziz Rantisin leski.

Kotinsa tällä tavalla menettäneistä on tullut uudenlaisia pakolaisia, joilla ei ole paikkaa, minne mennä. UNRWA on pystyttänyt telttoja heille, mutta asukkaat eivät uskalla ottaa heitä asuntoihinsa IDF:n iskujen pelossa. Paine tuntuu myös Hamasin johtamassa hallituksessa, joka ei pysty asuttamaan heitä.

Sekä muslimisaarnaajat että terrorijohtajat Gazassa ovat kehottaneet asukkaita pysyttelemään taloissaan ja kutsumaan naapureita talonsa ympärille saatuaan IDF:n varoituksen ohjusiskusta. PA:n hallituksen edustaja Khaled Abu Hilal ylistää asukkaitten omaksumaa tapaa, jonka kautta hän katsoo palestiinalaisten saavuttaneen voiton IDF:n ylivoimasta.

ISRAELIN HALLITUS käsitteli eilisessä istunnossaan Gazan tilannetta. Ministerit ilmaisivat epätoivonsa tosiasialle, ettei Israelilla ole tapaa, millä lopettaa Kassam-raketti-iskut. Shin Betin johtaja Yuval Diskin kuvasi Mahmoud Abbasin ”kenraaliksi ilman joukkoa”, jolta on turha odottaa ratkaisua raketti-iskujen lopettamiseksi.

Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter aiheutti suuren kohun hallituksessa todettuaan, että IDF pystyy ratkaisemaan Kassam-ongelman, jos se saa avoimen valtakirjan poliittiselta taholta. Aiempi puolustus-ministeri Shaul Mofaz kehotti Dichteriä sanomaan avoimesti, jos hän haluaa Gazan miehittämistä.

IDF:n päällikkö Dan Halutz totesi, että jos heillä olisi suunnitelma, joka lopettaisi Kassam-iskut, he eivät odottaisi lupaa poliitikoilta. IDF näyttää menettäneen perinteisen initiaatiokykynsä.

Varapääministeri Shimon Peres heitti oman kyynisen arvionsa: ”Tähän mennessä tuhansia raketteja on ammuttu ja vain 15 ihmistä on menettänyt henkensä. Hallituksen ministereinä emme ole kaupungin torien rauhattomuuksien herättäjiä. Tehtävämme on antaa toiminnallisia ehdotuksia.” Peres suosittelee talojen kattojen vahvistamista Sderotissa ja toisaalta Kassam-iskujen lopettamista, mutta ilman maaoperaatioita.

HALLITUS haluaa odottaa, miten Abbasin yritykset yhteishallituksen kokoamiseksi edistyvät.

Olmert kritisoi tapaa, millä YK tuomitsi Israelin tykistön harhalaukauksista Beit Haniyassa mainitsematta ollenkaan lausunnossaan Kassam-rakettien ampumista Israeliin, jonka johdosta tykistökeskitys ammuttiin rakettien laukaisupaikkoihin. Suomen YK-edustaja taitaa kulkea kehitys- ja muslimimaitten talutushihnassa laput silmillä ilman omaa harkintaa ja moraalia.

PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz haluaa Red Dawn hälytysjärjestelmän Ashkelonin kaupunkiin. Tämä sähköinen, automaattinen järjestelmä antaa varoituksen lähestyvästä raketista 15-30 sekuntia ennen räjähdystä, mutta se ei kerro raketin iskupaikkaa. Tämän johdosta jokainen hälytys lamauttaisi koko kaupungin alueen, varoittavat asiantuntijat. Toisaalta se vahvistaisi yleisen toteamuksen, ettei Israelilla ole tapaa, millä lopettaa Kassam-rakettien tuli Gazasta Israeliin.

PÄÄMINISTERI Olmert kritisoi monimiljonääri Arkadi Gaydamakin rahoittamaa Eilatin operaatiota, jolla tuhatkunta Sderotin lasta siirrettiin muutamaksi päiväksi Eilatiin hotellimajoitukseen.

”Historiamme aikana tässä maassa, jopa paljon vaikeimpina aikoina, emme ole koskaan ole lähteneet kodeistamme. Ratkaisu voi olla hyvä muutaman päivän, mutta sillä voi olla tuhoisia seurauksia pitkällä tähtäyksellä. Emme halua ottaa ihmisiä pois heidän kodeistaan,” julisti Ehud Olmert. Tällaista lausuntoa lukiessa jää ihmettelemään, onko Olmertin järjenjuoksussa jotain vikaa vai kuvitteleeko hän, että kansalaisilla on niin lyhyt muisti, että he ovat jo unohtaneet tosiasiat: Olmert oli ratkaisevassa asemassa tukiessaan ja ehkä jopa rohkaistessaan Sharonia evakuoimaan Gazan ja Samarian pohjoisosan juutalaiset sekä tuhoamaan Amonan juutalaisyhteisön. Libanonin sota II:n aikana lähes miljoona juutalaista asukasta joutui pakenemaan kodeistaan Hizbullahin rakettitulen alla siksi, ettei IDF valitsemansa väärän taktiikan vuoksi, jonka Olmert hyväksyi, tehnyt juuri mitään rakettien tuhoamiseksi Libanonin eteläosassa.

ISRAELIN KESKUS NUORISON JOHTAJUUDESTA teki mielipidetutkimuksen Gaydamakista. Sen mukaan 14-30-vuotiaitten mielestä Gaydamak on Israelin toiseksi suosituin ei-poliittinen henkilö Israelissa. Hän on lahjoittanut varojaan erikoisesti urheilun hyväksi, ja Libanonin sota II:n aikana hän kustansi telttakyliä sotaa paenneille. Nyt hän avustaa Sderotin lapsia pääsemään edes hetkeksi pakoon sodan kauhuja, joita hallituksen ministerit vähättelevät. Gaydamak tekee tarpeettomasti itselleen vihamiehiä hyökkäilemällä, vaikka kuinka oikeutetustikin, Israelin poliittista johtoa vastaan.

USA:N JA EU:N ollessa valmiit neuvotteluihin Iranin ja Syyrian kanssa, Israelin johtajisto on alkanut aavistella joutuvansa maksumiehen osaan. Sunday Times kertoi Syyrian johtavan Baath-puolueen virkailijan Ayman Abdul Nourin todenneen, että Syyrian vaatimuksissa on ensimmäisenä se, että USA ja EU käyttävät vaikutusvaltaansa taivuttaakseen Israelin luopumaan Golanin ylängöstä. Tätä huomiota tulee New York Timesissa ollut uutinen, jonka mukaan USA:n johtavien puolueitten yhteisen Irakin sotaa tutkivan paneelin toisena puheenjohtajana toimiva James Baker on useita kertoja tavannut Syyrian virkailijoita tiedustellen heidän mielipidettään, miten Syyria voisi toimia yhteistyössä USA:n ja EU:n kanssa. Baker tiedusteli asiaa Syyrian ulkoministeri Walid Moallemilta, jonka kerrotaan vastanneen, että Golan on avain yhteistyöhön.

Jerusalemin viranomaiset vähättelevät näitä lausuntoja, ja otaksuvat, että Syyrian varsinainen huoli koskee Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhaa tutkineen komitean suosituksia kansainvälisen tribunaalin asettamiseksi tutkimaan ja tuomitsemaan murhaan syyllistyneet. Uutislähteitten mukaan Syyrian johto on kauhuissaan tästä mahdollisuudesta. Syyrian johto haluaa, että oikeustoimista luovutaan.

MUUTAMA TUNTI peruutetun ohjusiskun jälkeen Beit Haniyaan IAF ampui ohjuksia autoon sunnuntaina illalla Gazan kaupungissa. Autossa olleet ja muutamat ulkopuoliset, kaikkiaan yhdeksän ihmistä, haavoittui iskussa. Kaksi heistä oli Hamasin Kassam-rakettien rakentamisen johtajia. Yksi haavoittuneista, Rabah Haji 75, kuoli myöhemmin haavoihinsa.

Maanantaiaamuna palestiinalaiset ampuivat viisi rakettia Sderotin kaupunkia kohti, ja kaksi muuta Negevin länsiosaan. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Eilen sunnuntaina iltapäivällä raketti haavoitti 13-vuotiasta poikaa Sderotin kaupungissa.

PUOLUSTUSMINISTERIÖN pääsihteeri kenraalimajuri Gabi Ashkenazi esittää käyttökelpoisen järjestelmän, jolla ammutut raketit pystytään tuhoamaan, suunnittelun ja rakentamisen kiihdyttämistä lisäämällä sen rahoitusta eikä vahvistamalla 8000 talon kattoja. Hän argumentoi, ettei ole oikein jäädä odottelemaan, koska palestiinalaiset ovat saaneet parannettua rakettiensa kantomatkaa ja osumatarkkuutta.

INTIAN JUUTALAISTEN, BNEI MENASHE, ensimmäinen 51 juutalaisen ryhmä saapuu Israeliin huomenna tiistaina. Heidän lisäkseen 167 odottaa matkaansa muutaman päivän sisällä. Heitä asutetaan Ylä-Nasaretin alueelle, joitakin Karmieliin. Intiassa Mizoramin ja Manipurin osavaltioissa asuu vielä 7000 kadonneeseen Menashen heimoon kuuluvaa, jotka odottavat vuoroaan päästä Israeliin, jossa heitä jo asuu 1000 jäsentä.

He ovat säilyttäneet Intiassa joitakin juutalaisia tapoja kahden vuosituhannen ajan, mutta he joutuvat käymään läpi kääntymiskurssin ja kasteen ennen hyväksymistä täysivaltaisiksi juutalaisiksi.

Sunday, November 19, 2006

SUNNUNTAI 19.11.06

KOVEMPIA OTTEITA vaatii strategisten asiain ministeri ja apulaispääministeri Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu). Hän kehottaa sivuuttamaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, koska ”tällä ei ole arvovaltaa eikä voimaa”, kaatamaan Ismail Haniyehin hallituksen ja hylkäämään ”tiekartan”. Liebermanin mielestä Oslon sopimusten kunnioittaminen ja tiekarttaan pitäytyminen johtavat uuteen yhteenottoon, liian suureen verenvuodatukseen ja lopulta pahempaan umpikujaan kuin se, missä nyt ollaan. ”Se vaarantaa koko tulevaisuutemme”, hän toteaa.

”Ei ole mitään mieltä tehdä kohdistettuja iskuja pakolaisleireihin, Beit Lahiyaan ja sellaisiin paikkoihin. Sen sijaan meidän tulee keskittyä niihin, joilla on jotain menetettävää: Hamasin ja Islamic Jihjadin johtajiin. Ei ole mitään mieltä kehitellä uusia rauhanaloitteita, ja ne, jotka niitä laativat, ovat vastuuttomia ja tyhmiä”, hän sanoo. Mahmoud Abbasin sijasta Lieberman kehottaa työskentelemään sellaisen vastuullisen johtajan kuin Jordanian kuningas Abdullah II:n kanssa, jota hän pitää luotettavana.

Liebermanin teesit, joita hän on esitellyt aiemminkin, aiheuttivat suurta huutoa vasemmalta laidalta ja arabi-kansanedustajien taholta, kuten oli odotettuakin. Hallituksesta eronnut Ophir Pines-Paz lupasi, että jos hänestä tulee Labourin puheenjohtaja, hän tulee vaatimaan Olmertilta, että tämä joko erottaa Liebermanin tai Labour-puolue eroaa hallituksesta.

Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat syytti Liebermania, että ”hänen ideansa johtavat jatkuvaan verenvuodatukseen, väkivaltaan, äärimmäisiin tekoihin ja vihaan osapuolten välillä”.

Jokapäiväisiä uutisia seuratessa jää vain ihmettelemään, missä maailmassa Erekat elää, ikään kuin näitä ei tapahtuisi jo tänään.

Toisten uutisten mukaan Olmert on alkanut suostua terrorijohtajien teloituksiin Israelissa ja ulkomailla.

ULKOMINISTERI Tzipi Livni ja varapääministeri Shimon Peres tapasivat toisensa perjantaina aloittaakseen ponnistelut tien löytämiseksi diplomaattisen solmun avaamiseksi neuvotteluissa palestiinalaisten kanssa. Hallitus on yhä kasvavan painostuksen alaisena, kun mitään edistystä ei ole tapahtunut.

Italian, Ranskan ja Espanjan laatima aloite antoi Olmertin hallitukselle vauhtia oman esityksen laatimiseksi, koska muuten Israel pakotetaan johonkin, jota se ei itse haluaisi. Israelissa on moitittu näitä kolmea maata siitä, ettei Israelin hallitusta millään tavoin informoitu tai sen kanssa keskusteltu ennen suunnitelman laatimista.

Tämä aloite sisältää viisi elementtiä: Välitön tulitauko; PA:n kansallinen yhteishallitus, joka saisi kansainvälisen hyväksymisen; vankien vaihto, mukaan lukien kolmen israelilaissotilaan vapauttaminen; Olmertin ja Abbasin väliset keskustelut ja kansainväliset tulitaukotarkkailijat Gazan alueella.

Peresin ideaan kuuluu molemminpuolisten luottamusta herättävien toimien rakentaminen taloudellisen yhteistoiminnan kautta. Israelin hallitus käsitellee kysymystä tänään viikkokokouksessaan.

ENGLANNIN PÄÄMINISTERI Tony Blair suunnittelee matkaa Syyriaan joulukuun kolmannella viikolla. Hänen tarkoituksensa on saada Syyrian hallitus Iranin ohella suostumaan yhteistoimintaan Irakin tilanteen käsittelemiseksi siten, ettei se ajautuisi hallitsemattomaan sisällissotaan. Blair on tunnustanut julkisesti, että hyökkäys Irakiin oli erehdys ja että se aiheutti Irakissa kaaoksen, jota on vaikea hallita.

Syyrian johto on jo ilmaissut halunsa keskusteluihin asiasta, mutta tekee samalla selväksi, että se on sidottu sopimuksiinsa Iranin kanssa, ja että suostuminen yhteistyöhön länsivaltojen kanssa maksaa. Tämä tarkoittaa sitä, että syytöksistä Syyrian johdon osallistumisesta Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhaan on luovuttava ja että Israelin tulee suostua luovuttamaan Golanin ylänkö. Syyria ei tietenkään voi puhua Iranin puolesta, mutta Blairin suunnitelman mukaan Iranin tulee osallistua tilanteen rauhoittamiseen Irakissa ja Lähi Idässä. Iranin vaatimukset tullevat käsittämään sen uraanin rikastamisvaateiden hyväksymisen ja kaikista sitä vastaan suunnitelluista pakotteista luopumisen. Tämä nostaisi Iranin asemaa paikallisena supervaltana.

USA:N HALLITUS on ilmoittanut halunsa kaventaa Irania vastaan suunniteltuja pakotteita. Niihin ei sisällytettäisi sen öljyn- ja kaasuntuotantoon ja –vientiin sisältyviä rajoitteita. Iranin vastaista pakotevyyhteä käsitellään YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaitten edustajien kesken. Ne ovat juuttuneet paikoilleen Venäjän ja Kiinan vastustaessa länsivaltojen vaatimuksia. Ne vaativat keskusteluja Iranin kanssa eikä pakotteita. Molemmilla mailla on rahakkaita kauppasopimuksia Iranin kanssa.

VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov sanoi APEC-maitten kokouksessa Hanoissa, että maailman tulee suhtautua Iranin ja Pohjois-Korean ydinsuunnitelmien käsittelyyn lujasti mutta varovaisesti. Lavrovin mielestä varomaton käsittely voi johtaa ydinsulkusopimuksen vesittymiseen. Hänen mielestään länsivaltojen vaatimat pakotteet ovat perusteiltaan vääriä, hän suosittelee keskustelua niiden sijaan. Lavrov ehdottaa kuuden maan tiimiä, johon kuuluisivat kaksi Korean valtiota, Venäjä, Kiina ja Japani käsittelemään Pohjois-Korean ydinaseongelmaa.

FATAHIN JOHTAJAT pidättävät ulkomaista taloustukea eivätkä päästä sitä Palestiinan kansalle, syyttää Tunisiassa asuva PLO:n poliittisen osaston johtaja ja Fatahin pääsihteeri Farouk Kaddoumi. Hän kertoi viikonvaihteessa, että kourallinen Fatahin virkailijoita, jotka hännystelevät Israelia ja USA:ta, pidättävät itsellään suuria määriä varoja eivätkä suostu maksamaan edes julkisten virkailijoitten palkkoja. Täten he pyrkivät kaivamaan maata Hamasin johtaman hallituksen alta, Kaddoumi syyttää. Vaikka hän ei kertonut, keitä hän tarkoitti, kaikki näkevät Kaddoumin syyttävän Mahmoud Abbasia ja hänen lähipiiriään.

Kaddoumi on solminut läheisiä suhteita Syyrian ja Iranin kanssa kuten myös Damaskoksessa asuvan Khaled Mashaalin kanssa. Kaddoumi pitää itseään todellisena Palerstiinan ulkoministerinä.

Abbas on tehnyt useita aloitteita vähentääkseen Kaddoumin vaikutusvaltaa. Hän peruutti viime hetkellä Fatahin keskuskomitean kokouksen Ammanissa useita viikkoja sitten saatuaan tietää, että Kaddoumi oli haalinut komitean jäseniä Abbasin vastaiseen liittoon. Hän myös lähetti PA:n ulkoministeri Mahmoud Zaharin edustamaan PA:ta Kairon ja Saudi Arabian kokouksissa. Abbas on pitänyt Kaddoumin sivussa yhteishallituksen neuvotteluista Fatahin ja Hamasin välillä.

Kaddoumin uskotaan viitanneen syytöksissään siihen, että USA myönsi 42 miljoona USD Hamasin johtamalle hallitukselle ja että USA on valmis antamaan tuhansia kiväärejä Abbasin ”presidenttikaartin” aseistamiseksi.

ABBASIN VIRASTO sai viikon vaihteessa 29 miljoonaa USD Kuwaitilta. Varoja käytetään maksamaan tuhansien poliisien ja siviilivirkamiesten palkkoja. Viime viikolla kaksi Hamasin virkailijaa salakuljetti 4 miljoonaa USD Rafahin raja-aseman kautta Gazaan. Varat luovutettiin PA:n talousministeriölle.

ISRAEL JA USA ovat myöntyneet siihen, että Jordaniassa toimivan ja koulutetun Bader pataljoonan 1500 sotilasta saavat muuttaa Gazaan vahvistamaan Abbasin asemaa. He saavat aseensa Egyptistä.

PALESTIINALAISTEN UUSI ASE on ihmismuurin muodostaminen tuhottaviksi määrättyjen rakennusten ympärille. IAF luopui suunnitelmistaan tuhota PRC:n Salah a-Din osaston vastuullisen johtajan Mohammed al-Baroudin talon tuhoamisesta viime yönä, kun ilmoitettuaan asukkaille iskusta 30 minuuttia ennen iskua sadat palestiinalaiset kerääntyivät talon ympärille, minkä aikana Baroudi pakeni talostaan Beit Lahiyassa.

PALESTIINALAISET ovat ampuneet ainakin 10 Kassam-rakettia viikonvaihteen aikana Gazasta, ja 1004 rakettia vuoden 2006 alusta tähän mennessä, edellisenä vuonna 306 ja sitä edellisenä 159 rakettia.

Sderotin kaupunkiin ammuttiin ainakin kaksi rakettia, joista toisen sirpaleet haavoittivat vaarallisesti yhtä kaupungin asukasta. Hän on hoidettavana sairaalassa. Kaksi muuta haavoittui lievästi.

IDF toimii tällä hetkellä Gazan pohjoisosassa etsien Kassam-rakettien laukaisualustoja ja miehistöjä. He ampuivat operaation aikana kaksi aseellista palestiinalaista miestä. Kolme IDF:n sotilasta haavoittui palestiinalaisten ampumasta pt-ohjuksesta Gazan alueen pohjoisosassa eilen.

HAMASJOHTAJA Khaled Mashaal kertoi egyptiläiselle al-Ahram lehdelle antamassaan haastattelussa Damaskoksesta, että USA ja Israel tulevat menettämään rajusti, jos PA:n yhteishallitus muodostetaan mutta taloudellista boikottia ei poisteta. Hän ennusti Palestiinan ajautuvan siinä tapauksessa kaaokseen.

RANSKA ON arabien etäispesäke, syyttää Israelin ulkoministeriö Ranskan näytellessä ratkaisevaa osaa taivuttaessaan EU:n maat, kuten Saksa, Hollanti, Tanska ja Englanti, äänestämään YK:n yleiskokouksessa Israelia tuomitsevan päätöslauselman puolesta koskien IDF:n tykistön harhalaukauksia Beit Hanoussa muutama päivä sitten. Siinä kuoli 19 palestiinalaista ja kymmeniä haavoittui.

ARKADI GAYDAMAK, Venäjältä Israeliin muuttanut monimiljonääri, ennustaa, että jos hän päättää pyrkiä pääministeriksi, hän tulee saamaan 40 kansanedustajaa Knessetiin. Hän suomii rajusti hallituksen ministereitä, joita hän pitää primitiivisinä ja sivistymättominä, jotka eivät ymmärrä, mikä on hyväksi Israelin kansalle. ”Heillä on taksinkuljettajan ja tarjoilijan mentaliteetti”, hän hehkuttaa. Erityisesti hän suoltaa moitteitaan puolustusministeri Amir Peretzille ja hallituksesta eronneelle urheiluministeri Ophir Pines-Pazille, joka ei virallisessa tilaisuudessa suostunut edes kättelemään häntä, suurta lahjoittajaa urheilun hyväksi.

MAANJÄRISTYS, voimakkuudeltaan 4.1 Richterin asteikolla, vavisutti alueita Jordanjoen laaksossa, mutta ei aiheuttanut vahinkoja ihmisille tai rakennuksille.