Posts

Showing posts from December 3, 2006
PERJANTAI 08.12.06
TARKOITUS AUTTAA ISRAELIA, ei pakottaa sitä myönnytyksiin, väittää Baker/Hamilton Irak-raportin yksi tärkeimmistä neuvonantajista Edward Djerejian. Painostus ei ole raportin tarkoitus, hän selventää, mutta ei ole yllättynyt, jos jotkut israelilaiset näkevät sen siten. Raportin tarkoitus on testata Israelin naapureita.
DJEREJIAN palveli aiemmin USA:n lähettiläänä Syyriassa ja Israelissa ja toimii nyt James Baker II Instituutin yleispoliittisen osaston johtajana. Instituutti on yksi Irak-raportin ideoijista.
Hänen mielestään raportti suosittaa voimallisen diplomatian käyttöä onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi Irakissa ja prosessin jatkamiseksi laajaan rauhaan Lähi Idässä, joka Madridin rauhankokouksessa 1991 pantiin alulle Bakerin ollessa USA:n ulkoministerinä presidentti Bush I:n aikana. Djerejian näkee, että alue huutaa yhtenäistä ratkaisua. Hän uskoo Englannin pääministeri Tony Blairin lähitulevaisuudessa tapahtuvan Lähi Idän matkan olevan ensimmäisen askele…
TORSTAI 07.12.06

ISRAEL UHRATAAN USA:n kansallisten intressien alttarille, voisi lyhyesti luonnehtia Baker/Hamiltonin Irakin tutkimuskomitean raporttia. USA:n uusi puolustusministeri Robert Gates näyttää omalta osaltaan olevan vahvasti samaa mieltä, vaikka presidentti Bushin kanslia onkin ilmoittanut, että se tutkii raportin huolellisesti ja tekee omat johtopäätöksensä, eikä välttämättä tutkimuksen suositusten mukaisesti.

Tutkimus suosittaa Madridin tapaisen konferenssin kutsumista koolle, suoria neuvotteluja Syyrian ja Iranin kanssa, sekä Golanin ylängön luovuttamista Syyrialle. Se katsoo, että USA:n tulee saada Syyria rakentavasti mukaan neuvotteluihin ja antautua uudella innolla ja tarmolla kaikenkattavan Israelin ja arabien välisen rauhan saavuttamiseksi kaikilla rintamilla: Libanonissa, Syyriassa ja Bushin lupaaman kahden valtion toteuttamisessa. Se edellyttää suoria neuvotteluja Israelin, Libanonin, Syyrian ja Israelin tunnustavan palestiinalaisryhmän kesken. Tutkimuksessa selv…
KESKIVIIKKO 06.12.06
IRAN VOI KÄYTTÄÄ YDINASEITA ISRAELIA VASTAAN, jos se saa sellaisia, vakuuttaa USA:n uudeksi puolustusministeriksi nimitettävä Robert Gates. Hänen vakuuttelunsa sisältää sen olettamuksen, ettei USA tule käyttämään väkivaltaa estääkseen Irania rakentamasta ydinasearsenaaliaan, useita ydinpommeja.
ISRAELIN ENTINEN USA:n lähettiläs Danny Ayalon puolestaan vakuuttaa JP:n Gil Hoffmanin kirjoittamassa artikkelissa olevansa varma, ettei USA salli Iranin saavan ydinaseita, ”koska se on suora haaste USA:n eduille alueella ja sen ulkopuolellakin. Tästä on syvä yhteisymmärrys Amerikan molempien puolueitten strategisten ajattelijoitten ja johtajien parissa.” Ayalonin mukaan se, että nyt keskitytään diplomaattisten aseitten käyttöön, ei sulje pois sitä tosiasiaa, että USA:n johto pitää edelleen mahdollisena turvautua kaikkiin käytettävissä oleviin keinoihin, myös sotilaalliseen väliintuloon. Tämä perustuu USA:n omiin, ei Israelin intresseihin, hän selventää. Ydinasein varustett…
TIISTAI 05.12.06
USA EI HYÖKKÄÄ IRANIIN estääkseen sitä saamasta ydinpommia, sanovat puolustusviranomaiset.
Iranin uskotaan saavan pomminsa käyttökuntoon vuosikymmenen loppupuolella saman analyysin mukaan. Israelissa uskotaan, että diplomaattiset toimet Iranin pysäyttämiseksi tulevat myös epäonnistumaan.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti huhtikuussa, että Iran oli onnistunut voittamaan esteet uraanin rikastamiseksi. Israelissa uskotaankin, että Iran saavuttaa ydinitsenäisyyden muutamassa kuukaudessa. Iranilla uskotaan olevan 164 sentrifugia, joilla se pystyy rikastamaan uraania 3.5 %:n asteeseen, mutta 90 %:n rikastusasteen saavuttamiseksi se tarvitsisi tuhansien sentrifugien yhtämittaisen työskentelyn kuukausien ajan. Ahmadinejad ilmoitti Iranin rakentavan 60 000 sentrifugia lisää. Ne pystyisivät tuottamaan tarpeeksi rikastettua uraania 1000 megawatin voimalaitosta varten, jota Venäjä rakentaa Bushehriin.
YK antoi Iranille aikaa elokuun loppuun lopettaa uraanin rikastam…
MAANANTAI 04.12.06

MAANANTAIPÄIVÄN UUTISOTSIKOT ovat kovin hälyttäviä: ”Syyria varustaa Hizbullahia pitkänmatkan ohjuksilla”; ”Sunnit alkavat kokoontua Sanioran taakse”; ”Yksi kuollut väkivaltaisissa yhteenotoissa”; Hamas, Islamic Jihad uhkaavat tuhota tulitauon uusilla hyökkäyksillä”; ”2007: Sodan vuosi”; ”Turvallisuuskabinetti IDF:lle: Pidättäkää tulta”; ”Petollinen tulitauko”; ”Pohjoinen Ghajar annetaan UNIFIL:n valvontaan”; Lieberman kehittelee suunnitelmaa, jolla ohittaa Peretz”; ”Lopussa, sanovat asiantuntijat, Nasrallah tulee hallitsemaan”; ”Englannin vakoilijatutkimukset laajenevat Yhdysvaltoihin ja Venäjälle”.

Luetteloa voisi jatkaa vielä kertomalla, että kehitysvammaiset arabit kärsivät äärimmäisistä vaikeuksista, että karannut sarjaraiskaaja Sela käytti lähes samaa menetelmää karatessaan kuin 19 vuotta sitten, tai ettei Israel estä Desmond Tutua tulemasta maahan, muttei aio auttaa häntä hänen tutkimuksissaan Beit Hanoun harhaantuneen tykinammuksen aiheuttamasta 19 palestii…
SUNNUNTAI 03.12.06
EU:N POLIITTINEN JOHTAJA Javier Solana kertoi Ramallahin vierailunsa yhteydessä lauantaina pahoittelevansa, että Hamas tuhosi mahdollisuuden lopettaa PA:n boikotin. Hän piti Abbasin tarjousta Hamasille kohtuullisena ja houkuttelevana, joka olisi selvittänyt monet palestiinalaisia koskevat ongelmat.
Solanan mielestä Abbas oli tehnyt kaikkensa rakentaakseen kansallisen yhtenäisyyden hallituksen, mutta se osoittautui mahdottomaksi, ja hän suositti nyt toisen tien valitsemista. Hänen mielestään epäonnistuminen ei johtunut Abbasista.
ABBAS INFORMOI Solanaa tulitauosta ja pyysi EU:n apua sen ulottamiseksi Länsirannalle.
PLO:n hallitus käsitteli PA:n hallituskysymystä viime viikolla ja suositteli Hamasin johtaman hallituksen eroa ennen Abbasin keskusteluja seuraavasta hallituksesta. Abbasin kanslia uskoo, että seuraava askel on Haniyehin johtaman hallituksen erottaminen. Abbasin kädet ovat kuitenkin sidotut, sillä Hamasilla on enemmistö Palestiinan lakiasäätävässä neuvostos…