Posts

Showing posts from May 24, 2009
TORSTAI 28.05.09
1. TÄNÄÄN shavuot-juhlan aattona saamme kuulla huhuja sodista monelta taholta. Pohjois-Korea laukaisi Hiroshiman tuhonneen pommin kokoisen ydinpommin maan alla, kokeili sen jälkeen useita keski- ja lyhyen matkan ohjuksiaan ja antoi kärkevän uhkauksen sodasta Etelä Korealle siksi, että se on mukana liittoutumassa, jotka tarkastavat Pohjois-Koreaan meneviä aluksia.
Venäjä otti Pohjois-Korean uhkaukset todesta ja ilmoitti tekevänsä asian vaatimia valmisteluja sodan varalta, jossa voidaan käyttää ydinaseita, yksilöimättä kuitenkaan, millaisia valmisteluja ne ovat. Japani on puolestaan harkinnut estävän iskun tekemistä Pohjois-Koreaan, ja päättänyt varustaa Korean niemimaan lähellä purjehtivia sota-aluksiaan risteily- ja torjuntaohjuksin. Kukaan ei halua sotaa, mutta jännitys on korkealla.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton varoitti Pyongyangin hallitusta tarkemmin määrittelemillä vastatoimilla sen ”provosoivista ja riidanhaluisista” toimista. Pohjois-Korean johto v…
KESKIVIIKKO 27.05.09
1. ISRAELIN JA USA:N välillä jatkuu epävarmuus, mitä Obaman hallitus lopulta haluaa Israelin tekevän palestiinalaiskysymyksessä, eikä Iranin tapaus ole yhtään selvempi. Netanyahu selitti palattuaan Washingtonin matkaltaan, että kaikki vahvistettujen juutalaisyhteisöjen ulkopuolelle rakennetut rakennelmat on poistettava ja asukkaat karkotettava ”myönnytyksenä USA:lle”. Puolustusministeri Ehud Barak matkustaa ensi viikolla Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa useita avainhenkilöitä, mutta ei Obamaa. Barak haluaa, että hänellä olisi silloin laukussaan selvä suunnitelma, miten tästä edetään.
Netanyahu lähetti uskotuista henkilöistä koostuvan delegaation Lontooseen keskustelemaan noista asioista Obaman henkilökohtaisen Lähi Idän lähetin George Mitchellin kanssa. Delegaatioon kuuluvat tiedusteluministeri Dan Meridor, kansallisen turvallisuuden neuvon-antaja Uzi Arad ja Netanyahun avustaja Yitzhak Molcho.
Israelissa on arvioitu, että jos Israel suostuu poistamaan kaikki…
TIISTAI 26.05.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu joutui eilen vastaamaan Likudin kansanedustajien kriittisiin kysymyksiin lausunnoistaan, että kaikki 24 luvatonta parakkikylää (outposts) Juudeassa ja Samariassa täytyy poistaa, koska ”Obaman asema vahvistuu sen kautta arabimaitten silmissä”. Netanyahu selitti suljetussa kokouksessa, että tämä on tarpeen Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemiseksi. Jos tämä rintama etenee suotuisasti, Netanyahu arvioi, se auttaa ratkaisemaan Iranin ydinasehaaveet. Hän kuitenkin painotti selittäneensä Obamalle, ettei luonnollista kasvua vahvistetuissa juutalais-taajamissa ole mahdollista lopettaa. Siksi hän sanoi tukevansa näiden taajamien sisäistä kasvua ja rakentamista. Ne kasvavat nopeammin kuin muut juutalaiskaupungit ja kylät Israelissa. Puolustusministeri Ehud Barak sanoo kannattavansa Netanyahua tässä asiassa. Netanyahu puolestaan puolusti Barakin kantaa parakkikylkien poistamiseksi todeten, että setlementtien kasvu on…
MAANANTAI 25.05.09
1. ”JERUSALEM ON Israelin pääkaupunki, Israelin täyden hallinnan alla, emmekä hyväksy mitään rajoituksia sen rakentamiselle tai toimillemme siellä”, totesi pääministeri Benyamin Netanyahu kertoneensa presidentti Obamalle Washingtonissa viime viikolla. Hän esitteli hallitukselle matkansa tuloksia ja tapahtumia eilisessä viikkoistunnossa. Jerusalemin kysymys on odotusten mukaisesti nousemassa USA:n ja Israelin välisten suhteitten keskeiseksi kysymykseksi ainakin Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja koskevilta osiltaan. Netanyahu selvitti samalla kantaansa Juudean ja Samarian juutalaiskylien ja kaupunkien asemaan. Hän selitti, ettei kukaan voi kieltää perheitä saamasta lapsia tai kieltää heitä asumasta lähellä vanhempiaan. Siksi hän katsoo, että rakentaminen kasvavia tarpeita varten asianmukaisesti hyväksyttyjen asuinyhteisöjen sisällä on sallittua. (JP)
2. Netanyahu selitti samalla, että tunnustettujen taajamien ulkopuolelle pystytetyt tilapäiset rakenne…
SUNNUNTAI 24.05.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on huolestunut, että Hizbullah tulee saamaan valvonnan Libanonista kesäkuun 7. päivän vaaleissa. Hän uskoo, että suuren voiton ansiosta Hizbullah voi muodostaa shia-muslimien johtaman yhdistelmän, joka valvoo koko maata.
Netanyahu selittää, että Hizbullahin täysi valvonta Libanonista on vaarallinen ja huolestuttava, jota on harkittava huolellisesti. Hän on esittänyt huolensa keskusteluissa viikkojen ajan.
USA:n varapresidentti Joe Biden lensi Beirutiin vahvistamaan lännelle myötämielistä liittoutumaa ennen vaaleja. Hän on korkein USA:n viranomainen Beirutissa 25:en vuoteen. Ulkoministeri Hillary Clinton vieraili Beirutissa muutamia päiviä sitten.
USA on tukenut Libanonia yli miljardilla USD vuodesta 2006 lähtien, mukaan lukien 410 miljoonan USD avustus armeijalle ja poliisille. USA:n hallitus on antanut ymmärtää, että se tulee harkitsemaan avustusten jatkamista Libanonin seuraavan hallituksen mukaan. Tämän on suora varoitus…