Posts

Showing posts from May 4, 2008
PERJANTAI 09.05.08
1. ”EN KOSKAAN OLE OTTANUT vastaan lahjusta tai yhtään agoraa, mutta jos minua vastaan nostetaan syyte, eroan välittömästi”, kertoi pääministeri Ehud Olmert torstai-iltana median edustajille. Olmert väittää, että kaikki varat, joitten ottamisesta häntä epäillään, käytettiin hänen vaalikamppailuihinsa. Hän vakuuttaa, että varat otti vastaan hänen kanslia-päällikkönsä Shula Zaken, joka välitti varat edelleen Olmertin läheiselle avustajalle lakifirman omistajalle Uri Messerille. Poliisi ei kuitenkaan ole tämän hetken uutisten mukaan löytänyt Messerin arkistoista merkintää varojen vastaanottamisesta. Messer on lupautunut avustamaan poliisia jutussa ja toimimaan mahdollisena todistajana.
POLIISI ja juttua tutkivat viranomaiset poistivat torstai-iltana osittain asiaa koskevien tietojen julkisuuskiellon. Täten amerikkalaisen liikemiehen Morris Talanskyn nimi esiintyi näyttävästi lehdistön ja web-sivujen perjantain uutisissa, vaikka se oli jo vuotanut julkisuuteen New…
TORSTAI 08.05.08
1. Tänään torstaina kahdeksas toukokuuta juhlitaan juutalaisen kalenterin mukaan Israelin 60.vuosipäivää. Lehdet eivät ilmestyneet aamulla, sillä päivä on vapaapäivä.
Edellisenä päivänä juutalainen kansa hiljeni suremaan 22 437 sodissa kaatunutta miestä ja naista ja niitä 1 634 naista, miestä ja lasta, jotka menehtyivät terrorismin kynsissä sekä niitä 15 000, jotka vammautuivat mielettömissä terrori-iskuissa. Eivätkä nämä uhriluvut ole lopullisia, vaan ne kasvavat lähes päivittäin samaan aikaan, kun Palestiinan Auktoriteetti väittää olevansa rauhankumppani ja neuvottelevansa rauhasta Israelin kanssa.
ISRAELIN KOHTALO on ollut toistamiseen vaakalaudalla, ”hiuskarvan varassa” inhimilliseltä kannalta tilanteita arvioiden. Se oli YK:n käsissä 1947, jolloin se vahvisti Palestiinan jaon, jonka mukaan Israelille luvattiin vain kapeita riekaleita lähellä Välimeren rannikkoa, mutta jonka arabit onneksi hylkäsivät.
Se oli vaakalaudalla USA:n presidentti Trumanin ajaessa …
KESKIVIIKKO 07.05.08
1. ISRAEL PELKÄÄ, että Iran saa atomipomminsa valmiiksi ensi vuoden puolivälissä, kertovat JP:n toimittajat Y Katz ja H Keinon artikkelissaan. Kirjoittavat ovat tulleet johtopäätökseen, että Iran pystyy hallitsemaan sentrifugien teknologian kuluvan vuoden aikana ja aloittaa sen jälkeen uraanin rikastamisen sotilastarpeen tarvitsemaan määrään asti. Tämän arvion mukaan aiempia arvioita Iranin valmiutta ydinpommin valmistamiseksi on siirretty kokonainen vuosi aiemmaksi. Artikkelin kirjoittavat perustavat kirjoituksensa puolustusviranomaisen antamiin tietoihin, joiden mukaan Iranilla oli useita teknisiä ongelmia uraanin rikastamiseksi, mutta näyttää nyt ratkaisseen ne.
VIRKAILIJA mainitsi toisen aiheen, joka huolettaa Israelin puolustusviranomaisia. He pelkäävät, että Iran kehittää risteilyohjuksia, jotka pystyvät välttämään Israelin ilmapuolustus-järjestelmän Arrow:n tutkavalvonnan. Iranin otaksutaan salakuljettaneen maahan Ukrainasta venäläisvalmisteisia X-55…
TIISTAI 06.05.08
1. OLMERTIN skandaalijutun selvittelijät sanovat, että täydellinen julkisuuskielto jatkuu toistaiseksi, mutta vihjaavat, että tutkimukset ovat ylittäneet tärkeän rajapyykin. Toisaalta oikeuskansleri Mazuz vihjailee, että tutkimusten tulokset tulevat vapisuttamaan kansaa. Onko kysymyksessä pelkkä lahjusskandaali vai liittyykö asiaan jotain paljon vakavampaa, mitä oikeuskansleri vihjaa, selvinnee sitten, kun asiasta lopulta kerrotaan kansalle. Jos kysymyksessä on maan turvallisuuteen liittyviä seikkoja, kaikkea ei tietenkään päästetä julkisuuteen. Asian ympärillä liikkuvia huhuja paisuttaa se, että tutkimukset aloitettiin juuri ennen maan 60-vuotisjuhlallisuuksia korkeine ulkomaisine vieraineen. (JP)
2. OLMERTIN SKANDAALIN tutkimukset ovat tuoneet esille toisen koko maan tulevaisuutta koskevan kysymyksen. Onko syytä olettaa, että Israelin ja PA:n välisten ”rauhankeskustelujen” ollessa eräänlaisessa kriisitilanteessa, kuten PA:n johto tulkitsee, Olmert pyrk…
MAANANTAI 05.05.08
1. ”POISTAKAA TUO erottava muuri”, oli USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen ohje -ellei sitä tarkoitettu käskyksi – israelilaisille isännilleen WND:n Jerusalemin toimiston johtajan Aron Kleinin mukaan. Israelin turvallisuudesta vastaavat virkamiehet ovat kauhuissaan kuunnellessaan Israelin läheisimmän ystävämaan ulkoministerin tapaa ohjailla maan turvallisuuskysymyksiä. Kuten Klein toteaa WND:n artikkelissa, joka kerran, kun IDF on poistanut asettamiaan tiesulkuja ja tarkastuspisteitä, seurauksena on ollut terroriteko tai sen yritys. ”Aloitetaanpas sitten työskentely”, patisteli Rice puolustusministeriön neuvottelijoita lisäten, että tällä kertaa ei riitä vain poistettavien esteiden nimeäminen, vaan hän lähetti William Frazerin seuraamaan maastossa, että mainitut esteet todella poistetaan.
ARON KLEIN muistuttaa, että se oli Rice, joka 2005 pakotti Israelin hyväksymään Rafahin terminaalin kauttakulkuliikenteen valvonnan hoidettavaksi PA:n ”presidenttikaartin…
SUNNUNTAI 04.05.08
1. OLMERTIN SÄILYMINEN vallankahvassa puhuttaa aamun uutistoimittajia eniten. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että tämä viimeinen epäily ja poliisin kiireinen puolentoista tunnin kuulustelu perjantaina on kaikkein vakavin syytös Olmertin luotettavuutta kohtaan, mutta koska poliisi kielsi kaiken julkistamisen kuulusteluista tai sen taustoista, toimittajat esittävät lukuisia epäilyksiä ja rakentavat omia olettamuksiaan, miksi kuulustelu juuri nyt ennen USA:n ulkoministeri Ricen vierailua ja lähestyviä Israelin 60-vuotisjuhlia korkeine vieraineen.
JP:n kolumnistit Y Lappin ja D Izengerg viittaavat korkeaan lain toteuttamisviranomaiseen (poliisiin) mainitsematta nimeä, että syytös on niin vakava, että Olmert joutunee jättämään paikkansa. Pääministerin kanslia vähättelee tilannetta ja aikoo jatkaa toimiaan kuten normaalisti, eikä oikeuskanslerin virasto tunnusta, että vaatimuksen esittämisestä Olmertin eroamiseksi olisi edes keskusteltu virastossa. Poliisi kieltä…