MAANANTAI 05.05.08
1. ”POISTAKAA TUO erottava muuri”, oli USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen ohje -ellei sitä tarkoitettu käskyksi – israelilaisille isännilleen WND:n Jerusalemin toimiston johtajan Aron Kleinin mukaan. Israelin turvallisuudesta vastaavat virkamiehet ovat kauhuissaan kuunnellessaan Israelin läheisimmän ystävämaan ulkoministerin tapaa ohjailla maan turvallisuuskysymyksiä. Kuten Klein toteaa WND:n artikkelissa, joka kerran, kun IDF on poistanut asettamiaan tiesulkuja ja tarkastuspisteitä, seurauksena on ollut terroriteko tai sen yritys. ”Aloitetaanpas sitten työskentely”, patisteli Rice puolustusministeriön neuvottelijoita lisäten, että tällä kertaa ei riitä vain poistettavien esteiden nimeäminen, vaan hän lähetti William Frazerin seuraamaan maastossa, että mainitut esteet todella poistetaan.
ARON KLEIN muistuttaa, että se oli Rice, joka 2005 pakotti Israelin hyväksymään Rafahin terminaalin kauttakulkuliikenteen valvonnan hoidettavaksi PA:n ”presidenttikaartin” virkailijoilla. Israelin rajavalvojille annettiin oikeus seurata tilannetta kameran välityksellä omalla maaperällään Kerem Shalomin terminaalissa. Israelin turvallisuusvirkailijat totesivat WND:n haastattelijalle, että sopimus oli ilmeinen virhe, joka vaaransi Israelin turvallisuutta. Tämä järjestely tuhoutui Hamasin kaapattua vallan Gazassa viime vuoden kesällä ja ajaessa Fatahin virkailijat ja EU:n tarkkailijat pois terminaalista. Egyptin neuvotteleman tulitauko-sopimuksen mukaan Rafahin rajaterminaali on tarkoitus avata uudelleen, mutta lähes samoilla järjestelyillä kuin edellinen Israelille vaaralliseksi todettu. (JP, WND) http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=63380
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on havainnut Ricen antaman mahdollisuuden painostaa Israelia esittämällä sille toistuvia vaatimuksia, joista hän varmaan aivan hyvin on tietoinen, ettei Israel tule niitä nielemään sellaisinaan.
Abbasin vaatimuslista käsittää ainakin seuraavat vaateet, kuten hän selitti medialle:
- Tiekartta, Arabiliiton rauhanaloite ja presidentti Bushin rauhannäky muodostavat perustan, jonka pohjalta selvitetään lopullisen tilanteen kysymykset, ja jonka tarkoituksena on lopettaa ”miehitys ja muodostaa itsenäinen Palestiinan valtio pääkaupunkinaan Jerusalem.
- Kaikki setlementtitoiminta on lopetettava, myös luonnollisen kasvun osalta.
- Setlementtien ulkopuoliset parakit (outposts) on poistettava.
- Suljetut PLO:n instituutiot Jerusalemissa on avattava.
- Kaikki tiesulut ja esteet (barriers, tarkoittaa turva-aitaa) on poistettava.
- Kaikki palestiinalaisvangit on vapautettava Israelin vankiloista, myös ne, jotka on tuomittu oikeusistuimissa yhdestä tai useammasta murhasta tai sen osallisuudesta.
- Pakolaisten tulee sallia palata koteihinsa.
ABBAS muistutti, että neuvotteluissa kilpaillaan ajan kanssa, vaikka työtä tehdään keskeytyksettä ja jokainen niihin osallistunut toimii vakavissaan. Abbas pyöritteli kysymystä, onko sopimusta mahdollista saada valmiiksi kuluvan vuoden aikana todeten, että se on edelleen päämääränä, mutta että se voi epäonnistua.
ABBAS SELITTI, että PA pyrkii vakavissaan saattamaan lain ja oikeuden valvontaan Länsirannalla ja varoitti niitä, jotka pyrkivät estämään tässä. Hän antoi tunnustusta Egyptin ponnisteluille tulitaukosopimuksen saamiseksi Gazaan kehottaen Hamasia lopettamaan vallankaappauksensa ja lupasi parlamentin ja presidentin vaalit tilanteen selvittämiseksi.
PA:N POLIISIT, ns. Daytonin armeijan sotilaat, valvovat Nablusia päivällä ja viimeksi ottivat vastaan Jeninin kaupungin valvonnan kiväärein aseistetun 480 poliisin toimesta. (JP)
3. POLIITTINEN ELÄMÄ Israelissa on kuitenkin toistaiseksi pysähtynyt viikonvaihteen aikana tulleen uuden skandaalin johdosta. Hallituksen virkailijat toteavat, että myös ”rauhanprosessi” Livnin ja Qureian keskusteluineen täytynee keskeyttää, kunnes tämän maan sisäisen ”tsunamin” hyökyaallot ovat tasaantuneet. Koska oikeuden määrättyä poliisia ja oikeusministeriötä paljastamasta skandaaliin liittyviä yksityiskohtia, maan medialaitos on täynnä ”huhuja”, kuten Olmert niitä luonnehti. Olmert itse sanoo olevansa syytön ja vakuuttaa, että huhut kuolevat itsestään sitten, kun totuus asiasta tulee julkisuuteen. Erään ”huhun” mukaan Olmertin saamat rahasummat amerikkalaiselta liikemieheltä ovat ”huomattavia”. Tämä lienee tapahtunut Olmertin toimiessa ministerinä ja ennen nousuaan pääministeriksi. Livni on hyvin lyhytsanainen asiaa kosketellessaan, mutta sanoo keskustelujen Qureian kanssa jatkuvan kaikesta huolimatta. Jos Olmert pakotetaan eroamaan, hänen paikkansa ottaa tilapäisesti ulkoministeri Tzipi Livni, kunnes uusi pääministeri nimitetään.
4. MAAN OPPOSITIOPUOLUEET varsinkin Likud, ovat alkaneet valmistautua uusien vaalien mahdollisuuteen, aikaisimman aikataulun mukaan syyskuussa. Olmertilla on ennestään neljä poliisin tutkimaa juttua, joista yksi on oikeuskanslerin harkittavana, kolmessa tutkimukset jatkuvat.
JOS OIKEUSKANSLERI havaitsee tutkimusten tulokset niin vakaviksi, että hänen tulee nostaa virallinen syytös Olmertia vastaan, tämän on erottava. Kahdessa edellisessä tapauksessa, Aryeh Deriä ja Raphael Pinhasia, vastaan nostetuissa jutuissa korkein oikeus kehotti silloista pääministeri Rabinia erottamaan ministerit, jotka eivät sitä itse tehneet. Poliisin kiireen aloittaa Olmertin kuulustelut välittömästi aiheutti pelko, että Olmert voi yrittää sotkea todistusaineistoa tai yhdenmukaistaa asioita 30 vuotta toimistonsa kansliapäällikkönä toimineen Shula Zakenin kanssa, jota poliisi on myös kuulustellut, ja joka on kotiarestissa.
NYKYISEN HALLITUKSEN mahdollisuudet jatkaa toimintaansa Olmertin eron jälkeenkin riippuvat siitä, pysyykö hallitus-koaliittio kasassa, ja jos se ei onnistu, pystyykö presidentin nimeämä pääministeriehdokas muodostamaan uuden hallituksen. Jos tämä ei onnistu, presidentti määrää maalle uudet parlamenttivaalit. Kysymys jatkotoimista on kuitenkin hyvin paljon oikeuskansleri Mazuzin käsissä.
SILVAN SHALOM Likudista sanoo aloittavansa valmistelut uusista vaaleista. Likud on edelleen vahvasti suosituin puolue, jos vaalit pidettäisiin nyt. Kadiman kannatus putoaisi vähän yli kymmeneen, Labourin kannatus kasvaisi myös. Gil eläkeläisten puolue häviäisi kokonaan. Sen seitsemästä kansanedustajasta kolme erosi eilen. He edustavat Knessetissä Eläkeläisten oikeus-nimellä Arkadi Gaydamakin Sosiaalinen oikeus puoluetta. Gaydamak ilmoitti olevansa kiinnostunut siirtolaisministerin paikasta hallituksesta, jos sitä tarjotaan.
Myös Israel Beiteinu puolue sanoo aloittaneensa vaalivalmistelut. Labour on odottavalla kannalla. Labourin puheenjohtaja Ehud Barak ei ole saanut mitään mainittavaa aikaan, jolla hän voisi osoittaa olevansa valmis pääministeriksi. Tzipi Livnin ainoa ”meriitti”, jollaiseksi media sitä luonnehtii, on hänen hedelmättömät keskustelunsa PA:n kanssa. Livni enempää kuin Barak ovat välttäneet Olmertin syyttämistä ja vaatimuksesta hänen erostaan, kuten he tekivät Winograd-komitean raportin julkistamisen aikoihin, koska se iski omaan nilkkaan. JP
5. UUTISOTSIKOITA
- Sephardi-päärabbi Shlomo Amar tyynnyttelee juutalaisuuteen kääntyneitä, joita uhkasi korkean rabbiinioikeuden päätös kääntymisen kumoamisesta. Hän vakuutti, että heidän asemansa juutalaisina tulee jatkumaan, mutta korkeimmasta rabbiini-oikeudesta ilmoitetaan, että päätöksen vaikutukset tuntuvat joka tapauksessa.
- KORKEIMMAN rabbiinioikeuden päätöksestä aloitetaan keskustelu Knessetissä tänään. Aloitteen tarkoituksena on mitätöidä rabbiinioikeuden päätös. (JP)
- ISRAELIN Mossadin johtaja Meir Dagan saa vieraakseen Englannin salaisen palvelun MI6 päällikön Sir John Scarlettin myöhemmin tässä kuussa, kertoo lontoolainen lehti Sunday Times. Dagan tulee informoimaan vierastaan Mossadin keräämistä tiedoista Iranin ydinsuunnitelmasta. Israelin turvallisuusviranomaiset ovat huolissaan, että Iranin ydinasevalmius voi olla lähempänä kuin tiedostetaan. Eräs vihje uudesta ajattelusta oli Syyrian rakenteilla ollut ydinlaitos, jonka IAF tuhosi. USA:n uskotaan myös muuttavan aiempaa tyynnyttelevää kantaansa Iranin ydinsuunnitelman toteutumisessa ja merkkejä nähdään sen valmistautumisesta sotilaalliseen iskuun Iranin ydinlaitoksia vastaan. Israelissa tutkitaan myös sotilaallisen iskun mahdollisuutta Iraniin, mutta ensin se haluaa saada Washingtonin ja Lontoon kannatuksen, koska sen vaikutukset tuntuvat koko Lähi Idässä. (JP)
- ISRAEL HILJENEE tiistai-iltana muistamaan sodissa kaatuneita sotilaitaan. Heidän lukumääränsä on nyt 22 437 miestä ja naista. Viime vuonna kaatui 132 sotilasta puolustaessaan maataan. Terroristien murhaamien siviilien lukumäärä on 1634; samaan aikaan haavoittuneita siviilejä on 14 000 vuodesta 1948 lähtien. (INN)
- GAZAN terroristit ampuivat 10 Kassam-rakettia Israeliin aamupäivän kuluessa. Eilen yksi raketti tuhosi asuintalon, toinen osui liiketaloon. Jotkut joutuivat shokkiin. (INN)
- HAMASIN pyssymiehet surmasivat 66-vuotiaan miehen ja haavoittivat kahta muuta Rafahin terminaalin luona. Miehet kuuluvat Hamasin vastustajiin Gazassa.
- VIISI israelilaista, mies ja kaksi naista, kuoli kahden jeepin nokkakolarissa Biliviassa torstaina. (JP)
- HIZBULLAH lennättää aseita Iranista Beirutin lentokentälle ja aikoo ottaa lentokentän valvontaansa. Se asentaa valvontakameroita kentän läheisyyteen ja sillä on miinoitettuja autoja kentän läheisyydessä. Hizbullah rakentaa omaa puhelinkaapeli-verkkoaan Libanonin eteläosaan. Syyrian vastainen johtaja Walid Jumblat varoittaa, että Hizbullah aikoo kidnapata maahan tulevia vieraita ja valvoa maahan saapuvien johtajien matkareittiä lentokentältä hotelleihinsa. (INN)
- ISRAELIN 60-VUOTISPÄIVÄ on juutalaisen kalenterin mukaan torstaina.
- KINNERETIN pinta on 1.245 m alempana kuin vuosi sitten tähän aikaan. Vedenpinta nousi vain 60 sm sateitten ansiosta ja laski jo siitä 25 sm. Oman puutarhan mulperi-marjat ja kirsikan alut kuivuvat ennen kypsymistään. Kuivuus tuntuu jo kaikkialla.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019