Posts

Showing posts from April 6, 2008
PERJANTAI 11.04.08
1. ”LUPAAN TEILLE, että vastaus Hamasille tulee olemaan sellainen, ettei se enää pysty jatkamaan hyökkäyksiään Israelin siviilejä vastaan”, uhkaili pääministeri Ehud Olmert Kadima-puolueen aktivistien pääsiäistä edeltävässä maljannostotilaisuudessa. Hän lisäsi, ettei hän halua puhua siitä enempää, mutta totesi sanojensa vaativan Israelia toimimaan ja lupasi, että ne tullaan toteuttamaan kunnolla. Olmertin puhe oli vastauksena keskiviikkona tapahtuneeseen terroristi-iskuun Nahal Oz terminaalia vastaan, jossa terroristit kylmästi murhasivat kaksi siviilityöntekijää. Kummallakaan työntekijällä ei ollut asetta eikä suojaliivejä.
ISRAELIN JOHTO syyttää terrori-iskusta Hamasia, vaikka sen pyssymiehiä ei ollut mukana iskussa. Israelissa katsotaan, ettei Gazassa tapahdu mitään ilman Hamasin suostumista, koska se valvoo siellä kaikkea. Sekä Israelin että PA:n johto sanoo, että Hamas takavarikoi puolet kaikista öljytoimituksista Gazan kaistalle käyttäen sitä omiin tark…
TORSTAI 10.04.08
1. TERRORISTIT iskivät eilen keskiviikkona Nahal Oz terminaaliin, jonka kautta viedään
polttoaineita Gazan kaistalle. Neljän miehen terroristiryhmä ajoi huomaamatta aivan terminaalin viereen. Neljä aseistettua terroristia leikkasi aukon panssariaitaan ja tuli terminaaliaukiolle. He ampuivat kylmästi kaksi siellä työskentelevää siviiliä vetäytyen sitten vahingoittumattomina takaisin Gazan puolella turva-aitaa odottavaan autoon.
Tapaus herätti kirpeän keskustelun, kuka valvoo terminaalin turvallisuutta. IDF sanoo, että se turvaa terminaalia sen joutuessa hyökkäyksen kohteeksi. Terminaalin öljynvälitystä Gazaan hoitava yhtiö väittää, että IDF:n tulee vastata paikan kokonaisturvallisuudesta.
EILISESSÄ terrori-iskussa sotilaat tulivat paikalle iskun jälkeen, mutta terroristit olivat jo ehtineet omalle puolelleen. IDF:n panssarit ajoivat terroristeja takaa ja siihen yhtyi IAF:n helikopteri. Yksi auto tuhottiin vastaiskussa, mutta palestiinalaiset väittävät, että kaikki nelj…
KESKIVIIKKO 09.04.08
1. OLEMME VALMIIT SOTAAN, kertoi Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mekdad hallituksen valvoman Al-Thawra lehden haastattelussa. ”Kun rauhanprosessia Israelin kanssa koskeva ymmärrettävä keskustelu on loppunut, Syyria on valmis kaikkiin mahdollisuuksiin. Eivätkö israelilaiset ole tietoisia, että jokaisella sodalla on oma tiensä? Mitä enemmän israelilaiset yrittävät kiihdyttää tätä keskeistä mielialaa voidakseen korjata mahdollisimman paljon etuisuuksia heinäkuun Toisen Libanonin sodan tappiosta, Syyrian tulee myös valmistella suunnitelmia konfliktia varten”. Mekdad jatkoi, että Israelissa meneillään olevan siviilipuolustusharjoitusten tarkoituksena on nostaa IDF:n menetettyä arvostusta kansan silmissä – jonka se menetti Libanonin kakkossodassa – sekä voimistaakseen mielialaa sotilashenkilöitten parissa.
ISRAELIN johto on pyrkinyt rauhoittelemaan Syyrian johtajia, ettei harjoitusten tarkoituksena ole uhata ketään, mutta Syyria ei tunnu uskovan vakuutteluja.…
TIISTAI 08.04.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert myönsi pysyvän oleskeluluvan 10 000 laittomasti Juudeaan ja Samariaan tulleelle arabille. Heitä on siellä tiettävästi kaikkiaan 54 000 PA:n valvomilla alueilla. Israel on INN:n uutisen mukaan aiemmin myöntänyt pysyvän oleskeluluvan 12 000 arabille. Tämä oli pääministeri Ehud Olmertin ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin eilisen tapaamisen tärkein tiedonanto, jollei huomioida sitä, että osapuolet vakuuttavat jatkavansa keskusteluja kahden viikon välein huolimatta siitä, ettei mitään näkyviä tuloksia ole saatu aikaan. Työryhmien johtajat ulkoministeri Tzipi Livni ja PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia tapaavat säännöllisesti; tapasivat myös samaan aikaan kun terroristi iski tammikuussa Dimonan kauppakeskukseen.
Olmert ja Abbas keskustelivat ensin tunnin ajan kaksistaan ja sitten pari tuntia työryhmien kanssa. Abbas lentää Washingtoniin tapaamaan presidentti Bushia. Ensi viikolla odotetaan ulkoministeri Ricen ja USA:n kansallisen turvall…
MAANANTAI 07.04.08
1. ENSIN TURVA-AITA, sitten myönnytyksiä palestiinalaisille, varoittavat turvallisuusjohtajat poliitikkoja ja ennen kaikkea puolustusministeri Barakia ja pääministeri Olmertia, joitten intressit ovat usein muualla kuin maan turvallisuuden takaamisessa. Toistuva veruke heillä on Abbasin aseman vahvistaminen, mitä se sitten merkinneekin, toinen on USA:n vaatimusten täyttäminen. Kolmantena kriitikot usein mainitsevat puhtaat poliittiset laskelmat, kuten itsensä tai puolueensa pysymisen vallassa lyhyellä tähtäyksellä katsottuna sivuuttaen tärkeämmät näkökohdat.
SISÄISEN turvallisuuden ministeri Avi Dichter varoitti myönnytysten tekemisestä viimeisessä hallituksen kokouksessa ja tämän aamun lehti kertoo Shin Betin johtajan Uval Diskinin samansuuntaisen varoituksen. Diskin sanoo selvällä ymmärrettävällä kielellä, että vaikka päätökset myönnytyksistä kuuluvat poliittiselle johdolle, heidän tulee huomioida, että Israelin hallitus on vastuussa kansalaistensa turvallis…
SUNNUNTAI 06.04.08
1. HIZBULLAH voi yrittää lähettää kostoksi Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Israelia, miehittämättömiä, pommilla lastattuja pienkoneita (UAV) rajan yli Israeliin.
Tätä pelkäävät Israelin puolustusviranomaiset.
VIRANOMAISET kertovat, että Iran on toimittanut Hizbullahille ainakin tusinan verran Mohajer-4 UAV koneita. Iranilla on useita näitä Mohajer- ja Ababil-tyypin UAV-koneita. Syyrialla on tiettävästi useita venäläisvalmisteisia Tupolev DR-3 UAV-koneita. Puolustusviranomaiset toteavat, että nämä pienkoneet mahtuvat kuljetuskontteihin, joten niitä on helppo toimittaa poissa tunkeilevien tarkkailijoitten silmiltä.
HIZBULLAH käytti UAV-koneita Libanonin kakkossodan aikana. Yhden pudotti F-16 koneesta ammuttu Python-5 ilmasta ilmaan ohjus, yksi hajosi heti lähtönsä jälkeen, yksi putosi mereen.
VIRANOMAISET ovat vakuutelleet, että jännityksestä huolimatta välitöntä konfliktia ei ole näköpiirissä, mutta toisaalta he tunnustavat, että jännitys voi…