Posts

Showing posts from May 2, 2010
PERJANTAI 07.05.10

1. VARAPÄÄMINISTERI Silvan Shalom liittyi niiden joukkoon, jotka epäilevät mahdollisesti ensi viikolla alkavien epäsuorien keskustelujen onnistumista.
Shalom viittaa Arafatin legasiin, perintöön, jonka mukaan kukaan palestiinalainen johtaja ei uskalla tyytyä vähempään kuin siihen, minkä Arafat hylkäsi, eikä yksikään Israelin pääministeri voi tarjota enempää kuin mitä Olmert tarjosi hätäpäissään säästääkseen oman nahkansa. Tämän vuoksi Shalom uskoo, ettei alkavilla keskusteluilla ole mahdollisuuksia edetä sopimuksiin saakka, mutta hän pitää hyvänä sitä, että osapuolet keskustelevat keskenään, koska siten on mahdollista oppia tuntemaan toisensa paremmin.

SHALOM sanoi, että USA on edelleen Israelin paras tai ehkä ainoa ystävä maailmassa, joka tarjoaa sille sekä diplomaattista, sotilaallista että taloudellista tukea. Samalla hän kuitenkin varoitti, ”ettei yritys pakottaa sopimusta USA:n tai kenen tahansa osapuolen taholta tule onnistumaan, koska kukaan ei hyväksy…
TORSTAI 06.05.10

1. ISRAELIN arabien päämääränä lienee kaikkien Israelissa valmistettujen tuotteiden boikotointi, ei vain Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mutta ensi askeleena siinä boikotoidaan ”setlereitten” valmistamia, kertovat aamun uutiset. Boikotti aloitetaan tänään ja sen piiriin kuuluu 1000 yhtiötä, niiden mukana Ahava Kuolleenmeren terveystuotteet, Beigel&Beigel pretzels, Super Drink juomat sekä Oppenheimer suklaat.

”ALOITAMME kampanjan koko arabisektorissa boikotoidaksemme kaikkia Länsirannan ”setlementeissä” valmistettuja tuotteita”, sanoo Mansour Dahamshy, Kfar Kanan kansan-komitean puheenjohtaja. ”Haluamme osoittaa solidaarisuutta Palestiinan kansalle ja aloittaa taistelun ”setlementtejä” ja miehitystä vastaan”, hän selittää. Hän tekee selväksi, että tarkoituksena on kuristaa juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa siten, että niillä ei ole mahdollisuutta selviytyä taloudellisesti.
”KAIKEN tuotannon Länsirannalla tulisi olla palestiinalaisten omistuk…

keskiviikko 05.05.10

KESKIVIIKKO 05.05.10

1. EPÄSUORAT keskustelut Israelin ja PA:n välillä eivät ala tänään, kuten uskottiin.
PA:lla ei näytä olevan mitään kiirettä – eikä kai haluakaan – aloittaa keskusteluja, joiden yleisesti uskotaan päättyvän umpikujaan. Tätä mieltä on ainakin ministeri Dan Meridor, jota Barakin ohella pidetään ns. ”maltillisena”, eli vasemmalle kallistuneena.

PLO:n ”vallankumousneuvosto” kokoontunee lauantaina päättämään asiasta. Mitchell suunnitteli matkustavansa maasta sunnuntaina, joten eipä siinä juuri jää aikaa mielipiteitten vaihtoon hänen välityksellään. Koko ajatus välittäjän käyttämisestä tilanteessa, jossa osapuolet toimivat vain 20 minuutin matkan päässä toisistaan, ja PA:n johto liikkunee Jerusalemissa yhtenään, on yksinkertaisen asian monimutkaistamista ilman näkyvää syytä.
Jos PA:n johto vierastaa ellei peräti hyljeksi Israelin nykyjohtoa siinä määrin, ettei pysty istumaan samassa huoneessa, millaisen rauhan he pystyvät neuvottelemaan?

TILANNE on palautunut samaan, missä s…
TIISTAI 04.05.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak tapasivat toisensa eilen Sharm el-Sheikhin lomakeskuksessa. He keskustelivat puolentoista tunnin ajan Lähi idän rauhasta ja epäsuorista keskusteluista Israelin ja PA:n välillä, joiden uskotaan alkavan keskiviikkona. George Mitchell saapui eilen Israeliin valmistelemaan keskustelujen alkamista. Hän matkustanee tänään Ramallahiin tavaten siellä PA:n paikalla olevaa johtoa, vaikka Mahmoud Abbas on tiettävästi Riadissa tavaten kuningas Abdullahin ja lentää sieltä Kairoon voidakseen informoida Mubarakia keskusteluistaan Abdullahin kanssa.

TEOLLISUUS-, kauppa- ja työministeri Binyamin Ben-Eliezer, joka oli mukana Sharm el-Sheikhin keskusteluissa kansallisen turvallisuusneuvoston johtajan Uzi Aradin kanssa, ylisti keskusteluja: ”Historiallinen mahdollisuus on avautunut, jota kansa tulee valittamaan sukupolvien ajan, jos se menetetään.” Ben-Eliezer ja Arad tapasivat matkan aikana Egyptin tiedustelu…
MAANANTAI 03.05.10

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell matkustanee tällä viikolla Israeliin aloittaakseen jo kauan odotetut epäsuorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä. Hän tavannee ennen muita toimia sekä pääministeri Netanyahun että PA:n puheenjohtajana Abu Mazenin (Mahmoud Abbasin), mutta tapaamishetkiä ei ole vielä sovittu.

PÄÄMINISTERI Netanyahu matkustaa tänään Egyptiin, jossa hän tapaa presidentti Hosni Mubarakin, joka on vähitellen palaamassa päivärutiiniin leikkaushoidon jälkeen.
Vanhan tavan mukaan Israelin viranomaiset ylistävät Mubarakia: ”Ennen kaikkea haluamme puhua hänen kanssaan rauhan prosessista. Haluamme kuulla hänen mielipiteensä, koska hän on kokenut johtaja ja pääministerillä on ääretön luottamus hänen kykyynsä ymmärtää käsiteltäviä asioita, ja hänen poliittisen kokemuksensa vuoksi.”
Virkailija sanoi, ”ettei Mubarak osallistu itse suoraan rauhankeskusteluihin, mutta haluaisimme arabimaailman kannattavan keskusteluja”.

ARABILII…
SUNNUNTAI 02.05.10

1. AAMUN tärkein uutinen – ainakin Israelin kannalta – on piilotettu JP:n artikkeliin, jossa
kerrotaan USA:n viranomaisten vakuuttavan, että Iranin vastaisissa sanktioissa on tapahtunut edistystä. Alaotsikko kertoo, että YK:n NPT-konferenssin avajaisissa juutalaisryhmät aikovat marssia ulos Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin puheen aikana. Tämä ydinaseitten levittämistä käsittelevä, joka viides vuosi kokoontuva, konferenssi alkaa New Yorkissa huomenna, 03.05.10 ja kestänee kolmisen viikkoa. Mukana on 189:n allekirjoittajamaan edustajia. Israel ei lähetä konferenssiin virallista edustajaansa, ei ole allekirjoittanut NPT sopimusta eikä myöskään myönnä tai kiellä omistavansa ydinaseita.

EGYPTI aikoo esitellä konferenssissa laatimansa suunnitelman, jolla se haluaa Lähi Idästä muodostettavaksi ydinaseettoman vyöhykkeen. Egyptin aloitetta tukee Turkki ja ilmeisesti suurin osa sitoutumattomista valtioista. Suunnitelmassa mainitaan erityisesti ”Israel, jonka omistama…