MAANANTAI 03.05.10

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell matkustanee tällä viikolla Israeliin aloittaakseen jo kauan odotetut epäsuorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä. Hän tavannee ennen muita toimia sekä pääministeri Netanyahun että PA:n puheenjohtajana Abu Mazenin (Mahmoud Abbasin), mutta tapaamishetkiä ei ole vielä sovittu.

PÄÄMINISTERI Netanyahu matkustaa tänään Egyptiin, jossa hän tapaa presidentti Hosni Mubarakin, joka on vähitellen palaamassa päivärutiiniin leikkaushoidon jälkeen.
Vanhan tavan mukaan Israelin viranomaiset ylistävät Mubarakia: ”Ennen kaikkea haluamme puhua hänen kanssaan rauhan prosessista. Haluamme kuulla hänen mielipiteensä, koska hän on kokenut johtaja ja pääministerillä on ääretön luottamus hänen kykyynsä ymmärtää käsiteltäviä asioita, ja hänen poliittisen kokemuksensa vuoksi.”
Virkailija sanoi, ”ettei Mubarak osallistu itse suoraan rauhankeskusteluihin, mutta haluaisimme arabimaailman kannattavan keskusteluja”.

ARABILIITTO hyväksyi lauantaina ehdollisesti PA:n tekemän esityksen epäsuorien keskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa. Abbas haluaa kuitenkin saada keskusteluille vielä PLO:n toimeenpanevan komitean hyväksymisen, jonka hän saanee tällä viikolla.
Uutisten mukaan Mitchell uskoo keskustelujen alkavan tällä kertaa. Se pelannee entisten periaatteiden mukaan; Mitchell kiikuttaa yhden osapuolen kannan vastapuolelle, joka antaa siihen oman vastineensa, jonka Mitchell toimittaa takaisin. Menetelmä on hidas ja altis väärinymmärryksille, kuten on tapahtunut vastaavissa keskusteluissa Israelin ja Hamasin välillä Kairossa, mutta tätä pidetään parempana kuin ei mitään keskusteluja.

NETANYAHU vakuuttaa edelleen uhkarohkeasti, että hän on valmis keskustelemaan mistä tahansa kysymyksestä, mukaan lukien keskeisimmät aiheet kuten Jerusalem, rajat, aseeton Palestiinan valtio sekä Israelin hyväksymisestä juutalaisena valtiona. Israelin viranomaiset kuitenkin hillitsevät liiallisia odotuksia, sillä päätökset noista voidaan tehdä vain suorissa kahdenkeskisissä neuvotteluissa, he varoittavat.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on vetänyt esiin ennen keskustelujen aloittamista omat uudet vaatimuksensa, vaikka ne piti aloittaa ilman ennakkoehtoja.
Abbas vaatii laajoja maa-alueita Juudeasta ja Samariasta PA:n täyteen hallintaan. Yksi näistä alueista on Jordanjoenlaakso, minkä Israel haluaa pitää valvonnassaan. Tämä on myös Jordanian vaatimuslistalla, ettei siellä toistuisi sama mikä on käynnissä Gazan ja Egyptin välisellä rajalla. Abbas arvioi Al-Ayam lehdelle, että keskustelut kestävät 4 kuukautta, mutta hän ei ollut kovin toiveikas niiden tuloksista. Hän väitti Palestiinan valtion perustamisen olevan USA:n intressien mukainen, minkä vuoksi he ponnistelevat sen toteutumiseksi. Abbas luonnehti keskustelujen tarkoituksena olevan palata tilanteeseen ennen toista intifadaa.
Hän esitti lisäksi vaatimuksen Orient Housen ja PA:n kappakeskuksen avaamisesta Itä Jerusalemissa. Ne suljettiin, kun PA aloitti niissä poliittisen toiminnan vastoin sopimuksia. (JP)

2. ISRAELIN MAAN RAHASTO (Israel Land Fund) perustaja Aryeh King esitteli eilen suunnitelmansa rakentamisesta 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen itäpuolella ja Jerusalemin itäosissa, jotka IDF vapautti Jordanian miehityksestä –67 puolustussodassa. Kingin suunnitelman mukaan noille alueille rakennetaan lähes 200 000 asuntoyksikköä.

ARYEG KING esitteli suunnitelmia Menachem Begin perinnekeskuksessa aloittaakseen keskustelut pääkaupungin tulevaisuuden kehittämisestä. Suunnitelma on tehty maalle, joka kuuluu yksityisomistukseen tai on Juutalaisen Kansallisrahaston omistuksessa. Suunnitelman mukaan Jerusalemin itäosiin, E-1 alueelle Maale Adumimin ja Jerusalemin välillä sekä maa-alueisiin, jotka ulottuvat nauhana Ramallahista Betlehemiin, rakennetaan 187 000 uutta kotia. King arvioi, että ”Jerusalemin laajeneminen itään on elintärkeä, sillä ilman sitä pääkaupunki kehittyy Gazan tapaiseksi eristetyksi vyöhykkeeksi”.
Suunnitelman yksityiskohdissa esitetään 12 000 asuntoyksikköä Pisgat Zeevin pohjoispuolelle; Gilon lähiön ympäristöön 60 000 asuntoyksikköä, sekä E-1 alue Jerusalemin itäpuolella, jonka 800 dunamin maa-alue on varakkaan juutalaisen hyväntekijän omistuksessa. Siinä on tilaa rakentaa 100 000 asuntoyksikköä, King vakuutti.

KINGIN suunnitelmilla on tietenkin valtavat ongelmat toteutuakseen, sillä PA vaatii noita alueita tulevaan Palestiinan valtioon. Hän vakuuttaa, että maat ovat käyttämättömiä ja tyhjiä. Hän sanoi hyväksyvänsä alueilla asuvat 200 000 arabia Israeliin, jos hän samalla saa asunnot 800 000 juutalaiselle. Nämä alueet ovat tietenkin Netanyahun julistaman osittaisen rakennuskiellon alla vielä 4 kuukautta, mutta tilanne voi muuttua rajustikin. (JP)

3. HALLITUKSESTA riippumaton ryhmä Ecopeace/Friends (FoEME) of the Earth esittää varoituksen, että Kinneretistä Suolamereen johtaja Jordanjoki kuivuu ryhmän tekemän ja sunnuntaina julkistaman tutkimuksen mukaan ensi vuonna.
RYHMÄ on teettänyt testejä, joilla se on pyrkinyt osoittamaan, miten paljon vettä tarvitaan joen elvyttämiseksi alennustilasta, jonka ovat aiheuttaneet Syyria, Israel ja Jordania käyttämällä siihen virtaavien jokien ja Jordanjoen vettä 98 % omiin tarkoituksiinsa.

FoEME:n tutkimus kertoo, että vuosittain 19. vuosisadalla aina seuraavan vuosisadan alkuun 1.3 miljardia kuutiota vettä virtasi ryöppyen Suolamereen. Vuonna 2009 tuo määrä oli 20-30 miljoonaa kuutiota, mutta vesi on pääasiassa viemärivettä, jota puhdistamattomana laskevat siihen Israel, PA ja Jordania. Jäteveden puhdistuslaitokset valmistuvat Beit Sheanissa ja Jordanjoenlaaksossa puolentoista vuoden kuluttua, mutta ryhmä varoittaa samalla, että jos poistuvaa viemärivettä ei korvata uudella vedellä, joki kuivuu kokonaan 100 km:n matkalla.
Kuivumisen ohella joen ekosysteemi kärsii, ja sekä eläin- että kasvilajeja kuolee pois.
FoEME:n tutkimuksen mukaan vuosittain tarvitaan 400 miljoonaa kuutiota uutta vettä joen pelastamiseksi, mikä samalla vaikuttaisi oleellisesti Suolameren säilymiseen hengissä. Mistä ne määrät, 220 miljoonaa kuutiota Israelista, 100 miljoonaa Syyriasta ja 90 miljoonaa kuutiometriä Jordaniasta, otettaisiin, on täysin arvailujen ja hämärän peitossa. Tutkimuksella on kuitenkin jo vaikutuksensa Israelin elinympäristön suunnitteluun. (JP)

4. KNESSETIN talousvaliokunta käsitteli eilen toisessa kuulemissa Palestiinan
Auktoriteetin aloittamaa talousboikottia Israelia vastaan. Valiokunnan jäsenet esittivät vakavan vetoomuksen Netanyahulle, että hän ottaisi asian esille heti keskustelujen alussa PA:n kanssa. Eilinen istunto oli toinen käsittely Uri Arielin (NU) ja Samarian neuvoston puheenjohtajan Gershon Massikan kanssa viime kuussa tekemästä esityksestä.

VALIOKUNNAN puheenjohtaja Ophir Akunis (Likud) ihmetteli sitä, miksi PA aloitti tällaisen kampanjan juuri ennen rauhankeskustelujen alkamista, ja miksi se turvautui israelilaisten tavaroiden boikottiin sen sijaan, että olisi pyrkinyt hyötymään yhden maailman voimakkaimman talouden antamasta tuesta ja oppimaan siitä. Ariel kertoi, että boikotti vaikuttaa suoraan Juudeassa ja Samariassa toimiviin tehtaisiin ja yrityksiin ja se kasvaa. ”Meidän tulee poistaa tuo kehitys silloin, kun se vielä on nupussaan”, hän sanoi.
Valiokunnan jäsenet uhkailivat, ellei ongelma poistu kuukauden kuluessa, he esittävät lain, jolla asia hoidetaan. Yhtenä vaihtoehtona esitettiin, että kielletään PA:n tavaroilta Israelin satamien käyttöoikeus. Toinen vaihtoehto oli boikotista kärsivien juutalaisten menetysten korvaaminen 100 miljoonan tulli- ym. maksuista, joita Israel kerää PA:lle.
Apulaisulkoministeri Danny Ayalon osallistui kokoukseen todeten, että boikotti on osa jatkuvasta, suunnitellusta ja budjetoidusta kiihotuskampanjasta ja Israelin oikeuden mitätöimisestä, jota PA harjoittaa. ”PA puree sitä ruokkivaa kättä.” (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi on keskittynyt 30 vuoden aikana Olmertin toimineen toimistonhoitajan Shula Zakenin hiillostamiseen. Hänen uskotaan välittäneen Olmertille miljoona USD lahjukset ja kuorineen siinä sivussa itselleen muutamia satoja tuhansia.
- Hallitus harkitsee koventaa Hamasin jäsenten vankilaoloja kiristääkseen sillä Gilad Shalitin sieppaajia ja hänen vangitsijoitaan. (JP)
- Shimon Peres kertoi Tanskan ulkoministeri Lene Espersenille, että Syyria jatkaa pitkänmatkan Scuds ohjuksia Hizbullahille. ”Pohjois-Korea on verovapaa puoti ydinaseille ja pitkänmatkan ohjuksille”, hän totesi. (JP)
- Hallitus pyytää korkeinta oikeutta, ettei se suostuisi esityksiin Amonan ja vastaavien kiistanalaisten juutalaisyhteisöjen tuhoamiseen tässä vaiheessa, sillä ensisijainen tehtävä on valvoa rakennuskiellon toteutumista Juudeassa ja Samariassa. Amonan yhteisön väitetään rakentaneen arabimaalle. (JP)
- Hallitus aikoo vaatia asukkailta korvauksia kuluista, joita armeijalle aiheutui Gehronin ns. ”rauhantalon” tyhjentämisestä asukkaista. (JP)
- Hallitus tukee nyt alle 8-vuotiaitten lasten hampaitten hoitoa Israelissa. (JP)
- Juutalaisvastaiset rikokset lisääntyvät Montreolissa. Niihin kuluu murtoja, varkauksia ja hakaristigraffiteja yksityistalojen seiniin. (JP)
- Pääministeri Fayad jatkaa terroristien ihannoimista nimittämällä kouluja, katuja ja tapahtumia heidän nimiinsä. Fayad sponsoroi nuoriso-turneen Jerikossa perjantaina. Se nimetään Abu Jihadille, Arafatin ajan kakkosmiehelle, joka suunnitteli Fatahin alkavat terrorihyökkäykset 1960-luvulla. Hän suunnitteli Tel Avivin rantatiellä 1978 tapahtuneen iskun, jossa 38 israelilaista kuoli, heistä 13 lasta, ja 71 haavoittui. (JP)
- Yhä useammat nuoret naiset karkaavat kodeistaan Saudi Arabiassa pääasiassa kotiväkivallan vuoksi, tilastojen mukaan yli 10 tapausta/ kk. (JP)
- Libanonilaisten kyläläisten lynkkaaman egyptiläisen tapaus kiristää maitten välejä, jotka ovat ongelmalliset Egyptin saatua kiinni Hizbullahin terrorisolun Siinailla, josta heidät tuomittiin eri pituisiin vankeusrangaistuksiin. (JP)
- http://www.haaretz.com/ kertoo, että epäsuorat keskustelut alkavat vaatimuksilla turvallisuudesta ja vedestä. PA haluasi aloittaa rajoista. PA:n johtaja Abbas varoittaa, ettei Obama salli häiriöitä keskusteluille enempää Israelin kuin palestiinalaisryhmien taholta. Hamas kieltää keskustelut.
- Lontoon poliisi teki ratsian joulukuussa 2009 hotelliin, jossa se oletti Tzipi Livnin asuvan, pidättääkseen hänet sotarikoksista syytettynä. Onnekseen Livini perui matkansa ja oli silloin Israelissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3883985,00.html
- Benzi Davis kertoo, että ydinvaltio Iran pystyy tuhoamaan Israelin painamatta omaa nappiaan. Davis olettaa, että Iranin mahti pystyy kääntämään kaikki naapurit Israelia vastaan kiihottaen Hamasin ja Hizbullahin toimintaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3883755,00.html

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020