Thursday, February 06, 2020

TORSTAI 06.02.2020

TORSTAI 06.02.2020
”Ja me kaikki, jotka peittämättömin kasvoin katselemme (Jumalan Sanassa) Jumalan kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme Hänen kaltaisekseen (image) kirkkaudesta kirkkauteen, sillä tämä tulee Herralta, joka on Henki.” (2Kor.3:18 Amplified Bible)
Useissa Raamatun käännöksissä käytetään tässä yhteydessä ilmausta ”Jumalan kuvaksi”, mikä mielestäni ilmaisee huonosti Sanan tarkoituksen, sillä ”Jumala on elävä ja toimiva Persoona”, joka Jeesuksen todistuksen mukaan tekee yhä työtä, kuten Hänkin.
Parempi ilmaisumuoto on ”Jumalan kaltaisuus” (image), kuten yllä oleva teksti kuvaa.
Jeesus oli Isänsä kaltainen, joka pyrki kaikessa toteuttamaan Isänsä tahtoa. Kirjanoppineillakin oli vaikeuksia ymmärtää Jeesusta, sillä ”Hän, joka on taivaasta puhuu taivaallisia, joka on maasta, puhuu maallisia”, kuten Johannes Kastaja todisti. ”Hän tuli omiensa luo, mutta hänen omansa eivät tunteneet Häntä”.
Olisi jotenkin helpompi antautua yleiseen mielipiteeseen: koska ”Herramme tulo viivästyy, aloittaa lyödä kanssa palvelijoitamme, syödä ja juoda ja päihdyttää itsemme kuten tavalliset ihmiset tekevät”, ja tässä piilee vakava ansa. (Lk.12:42 -48)
Koska me kuitenkin olemme sidottuina tähän rapistuneeseen maljaamme (vessel), meidän tulee pitää huolta siitä, koska se on Jumalan temppeli, jossa Pyhä Henki asuu. (1Kor.3:16 -17)
Siksi minunkin tulee enenevässä määrin käyttää aikaani - joka tuntuu juoksevan pois käsistäni - myös tämän maljani hoitamiseen, kunnes Messias tulee noutamaan omansa. Tämä näkyy raporttieni laatimisessa, mitä täytyy sovitella maljani hoitamisen kanssa.
UUTISIA ISRAELISTA
01. Maailman median keskittyessä yhä enemmän seuraamaan Kiinassa puhjennutta corona-viruksen hallitsematonta leviämistä, ja sen uhrilukujen kasvaessa yhä suuremmin joukoin, Israelissa seurataan toistaiseksi – Israel on vielä säästynyt lähes kokonaan sen seurauksista – kotoisempia aiheita, kuten USA:n presidentti Donald Trumpin julkistama ”Vuosisadan Sopimus” ja sen käytännön sovellukset.

02. Sopimus on myös levinnyt kansainvälisille markkinoille YK:ta myöten, jossa keskustellaan suhtautumista siihen, ja koska YK on perinteisesti hyvin Israel-vastainen, sen laatimaa lausuntoa odotetaan määrätyllä mielenkiinnolla. YK:n yleiskokouksen päätökset eivät ole sitovia, mutta YK:n turvallisuusneuvoston tekemät päätökset ovat sitä.

Washingtonin hallitus onkin jo hyvissä ajoin ilmoittanut, että USA tulee käyttämään veto-oikeuttaan Israelia tuomitsevan päätöslauselman estämiseksi.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma-luonnoksessa, joka kiersi YK:ssa tiistaina Tunisian ja Indonesian jäsenten keskuudessa, tuomitaan Israelin suunnitelma Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen liittämiseksi Israeliin, kertoo Reuters. Tämän katsotaan tarkoittavan Trumpin Sopimuksen arvostelemista.

Päätöslauselman pohjalta käytävät keskustelut YK:n jäsenmaiden kesken aloitettaneen tällä viikolla.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas haluaa olla mukana ja hänen uskotaan puhuvan YK:ssa ensi viikolla, mikä sattuu yhteen lauselman äänestämisen kanssa.

Keskusteluihin osallistuu myös Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon ja muita neuvoston jäseniä. Myös Jared Kushner puhunee YK:ssa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmoitti YK:n kannan, että se tukee kahden valtion periaatetta. ”Kantamme on selvä: YK toimii päätösten ja kansainvälisen lain vartijoina Palestiinan kysymyksessä. Me tuemme ehdottomasti kahden valtion periaatetta”. Lisäten siihen, että rauhan-suunnitelman tulee perustua ennen 1967 rajoihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275579,

03. Sudanin armeija tukee johtajiensa tapaamista pääministeri Netanyahun kanssa Ugandassa. Muslimimaat alkava sulaa Israelin suuntaan.

Armeija lausunnossa todetaan, että ”Kenraali al-Burhanin ja Netanyahun tapaaminen Ugandassa oli Sudanin turvallisuus-intressien mukainen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275610,

04. Arabit tunkeutuivat Jerusalemin itäosassa papukaijojen turvattuun asuinpaikkaan tunkien tusinoittain papukaijoja pieniin kuljetus-häkkeihin. 5 lintua kuoli ennen kuin varkaat saatiin kiinni ja heidän varastamansa värikkäät linnut vapautettua.

Varkaat rikkoivat ikkunan, särkivät useita ovia, tuhosivat hälytys-mekanismin ja tekivät suuren aukon kahteen muuriin päästääkseen papukaijojen ruokintapaikkoihin.

Poliisi pysäytti kaksi autoa, joissa lintuja kuljetettiin, valtatiellä no 6 matkalla etelään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275614,

05. Viisi israelilaista pidätettiin Moskovan Sheremetyevo lentokentällä keskiviikkona.

Heidät suljettiin kolmen tunnin ajaksi lukittuun tilaan, eikä ketään päästetty pesuhuoneisiin eikä annettu syötävää tai juotavaa. Heitä kuulusteltiin, otettiin sormenjäljet ja heidän DNA:nsa testattiin.

Lopulta heidät lastattiin Israeliin menevään koneeseen ilman selitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275612,

06. IDF:n sotilaita pommitettiin palopommeilla heidän ajaessaan sotilas-autoilla Al-Bireh-kylän lähellä Ramallahin itäpuolella.

Sotilaat eivät vastanneet siihen eivätkä pysäyttäneet ajoaan. Arabien ottamissa videopätkissä näytetään hyökkäys sotilaita vastaan. Niitä levitettiin sosiaalisessa mediassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275601,

07. Tulevasta säästä kerrotaan, että viikon kestäneen miellyttävän kauden jälkeen viikonvaihteessa ennustetaan sateita, rakeita ja varmaan myös salamointia. Osa sateista voi tulla lumena.

Torstaina on puolipilvistä tai pilvetöntä, sateet alkavat perjantain vastaisen yön aikana. Paikallisia sateita ennustetaan pohjois- ja keskiosiin maata.
Ilma kylmenee tuntuvasti, ja kova tuuli lisää epämukavuuden tuntua. Sekalainen säätila jatkuu sapattina, ja ukkosmyrskyt lumituiskuineen voivat yllättää etenkin vuoristoisissa osissa maata.

Lauantain iltapäivän kuluessa säätila palautunee lähes normaaliksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275602,

08. IDF:n sotilaat tuhosivat purettavaksi määrätyn terroristin kotitalon Jeninissä aikaisin torstaiaamuna.

Kaupungin arabit vastustivat joukolla purkua. Syntyneen mellakan aikana 19-vuotias PA:n poliisikadetti Yazan Abu Tabikh sai kuolettavan luodin rintaansa ja menehtyi vammoihinsa.
IDf aloitti tutkimukset välittömästi selvittääkseen, joutuiko arabi ristituleen, vai ottiko hän aktiivisesti osaa mellakointiin.

IDF:n sotilaat haavoittivat toista PA:n poliisia, Tareq Badwania, arabien mellakoidessa lähellä purettavaa rakennusta.
IDF:n tiedottaja Hidai Zilberman sanoo, että tapaus sattui epäselvässä tilanteessa, ja että IDF aloittaa asian tutkimukset.
https://www.timesofisrael.com/palestinian-shot-dead-in-clashes-with-idf-in-jenin-during-home-demolition/,

09. 12 IDF:n sotilasta haavoittui, yksi heistä vakavasti, ilmeisessä auto- terrorismissa aikaisin torstaina Jerusalemissa, kertoo poliisin tiedottaja.

Tilanne syntyi vähän ennen kahta aamuyöstä Jerusalemin David Remez kadulla lähellä suosittua First Station huvittelupaikkaa. Iskuun osallistunut auto löydettiin pian Beit Jalasta, lähellä Betlehemiä.
Autonkuljettaja oli paennut paikalta, ja suuri joukko sotilaita etsii häntä.

IDF:n tiedottaja Hidai Zilberman kertoi saatuaan luvan julkistaa tilanne omaisten informoinnin jälkeen, että sotilaat kuuluivat Golani Prikaatiin, jotka olivat First Station alueella perinne-kiertomatkan aikana ennen Länsimuurilla tapahtuvaa valan vannomisseremoniaa.

MDA:n taholta kerrottiin, että pahoin haavoittunut oli heidän tullessaan paikalle vakavassa kunnossa, tajuton ja kärsi suuresta traumasta.
Toinen sotilas haavoittui jalkoihinsa, muut haavoittuivat lievemmin.

Aluksi IDF kertoi 14 haavoittuneen, mutta korjasi luvun kahteentoista.
https://www.timesofisrael.com/12-wounded-1-seriously-in-suspected-car-ramming-attack-in-jerusalem/,

10. Terroristit Gazassa ampuivat keskiviikkoyön aikana kaksi granaattia Israeliin kiihdyttäen siten jännitystä edelleen. Granaatit putosivat ilmeisesti aukealle pellolle aiheuttamatta vahinkoa.

Hälytyssireenit eivät ilmoittaneet granaattien lähestymisestä, vaikka hälytys oli annettu käsipuhelimiin hyökkäysalueen läheisyydessä.

Parin viimeisen viikon aikana Gazasta on ammuttu lähes päivittäin raketteja ja granaatteja sekä lähetetty tusinoittain pommeilla varustettuja ilmapalloja Israelin siviilikohteisiin.

Pian puolenyön jälkeen IAF:n hävittäjät iskivät Hamasin tunneliverkoston infrastruktuuria vastaan yhteisenä vastauksena useisiin iskuihin Israelissa.
https://www.timesofisrael.com/idf-2-mortar-shells-from-gaza-strike-field-in-southern-israel/,

11. Poliisiupseeri haavoittui lievästi torstaina puolen päivän aikaan Temppelivuorelle johtavalla Faisal portilla.

Poliisin raportin mukaan 20-vuotias mies haavoittui ilmeisessä hyökkäys-yrityksessä poliisiupseeria vastaan Faisal-portilla lähellä Temppelivuorta. Iskuun osallistunut terroristi ”eliminoitiin”, ilmoittamatta yksityiskohtia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275657,

12. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu uhkaa uudelleen Gazan kaistaa sodalla ennen maaliskuun 2. päivän vaaleja, ”elleivät raketti, granaatti- ja ilmapallohyökkäykset Israelia vastaan lopu”. Hän uhkaili samoin ennen syyskuun vaaleja ja uudelleen joulukuussa, jolloin hänet poistettiin puhujapöntöstä rakettiuhan vuoksi.

Netanyahun ajatusjuoksua on vaikea seurata, sillä hyökkäykset Israelin siviilikohteita vastaan ovat jatkuneet 2014 kesäsodasta lähtien, välillä laantuen, mutta jatkuen pian entistä intenssiivisemmin.

Mitä Bibi odottaa, joka vahvistaisi hänen uskoansa, että tilanne on paha?
Netanyahu kutsui Gazan raja-alueiden pormestarit neuvonpitoon keskiviikkona, mutta kutsui vain Likudin pormestari-jäsenet, mikä aiheutti pahaa verta niiden pormestarien joukossa, joita ei kutsuttu mukaan.

13. Netanyahu heitti keskiviikkona pienen piikin kilpailijansa Gantzin suuntaan todeten: ”Gantz on kyllä nokkela, mutta johtajaksi hänestä ei ole”. Gantz vastasi siihen: ”Ehdotan Bibille itsenäisyyden ulottamista Netivotiin, Sderotiin ja Gazan raja-alueille ennen Juudeaa ja Samariaa”.

IDF:n tiedottaja ilmoitti IDF:n pienentäneen Gazan kaistan kalastus-oikeuden 15 merimailista kymmeneen vastauksena jatkuviin hyökkäyksiin Israelin siviilikohteisiin.

Juudean ja Samarian territorioita valvova COGAT järjestö pitää Hamasia vastuullisena kaikkiin Gazasta Israeliin kohdistuvaan väkivaltaan.
Hamasin tarkoituksena lienee myös kiristää lisää myönnytyksiä Kairossa jatkuneisiin pitkän aikajakson tulitaukoneuvottelujen asialistaan.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-said-to-warn-gaza-war-possible-before-march-2-elections/,

14. Kaksi israelilaista on niiden 179 haavoittuneen joukossa, jotka vammautuivat matkustajakoneen luistellessa Istanbulin liukkaalla lentokentällä. Kolme henkilöä kuoli koneen riistäydyttyä ohjauksesta, hajotessa kolmeen osaan ja syttyessä tuleen kertoi Ulkoministeriö.

Boeing 737 Kone oli Turkin ”halpahintaisen” Pegasus Airlines omistama, ja lensi Istanbulin Sabiha Gokcen lentokentälle Aegeanmeren satama-kaupungista Izmiristä keskiviikkona, raportoi NTV televisio.

Kone taisteli Istanbulin kentällä kovaa tuulta ja sadetta vastaan, mutta lopulta häviten sen.
Koneessa oli kaikkiaan 177 matkustajaa ja kuuden hengenmiehistö, kertoi Turkin uutistoimista Anadolu. 12 matkustajista olivat lapsia.
https://www.timesofisrael.com/2-israelis-among-dozens-hurt-after-plane-skids-breaks-into-3-parts-in-istanbul/,

15. Ylellinen matkustaja-alus Diamond Princess risteili Japanin rannikon edustalla, kun matkustajissa havaittiin coronavirus-tartunnan saaneita. Keskiviikkona lääkintähenkilöt evakuoivat aluksesta 10 virustartunnan saanutta, mutta aluksen tuhannet matkustajat asetettiin karanteeniin, heidän joukossaan 8 -14 Israelilaista.

Aluksen kaikki matkustajat on komennettu pysymään hyteissään 14 päivän ajaksi, mikä on aiheuttanut pelon aluksen lääkintä-aineiden loppumisesta.

Laivan henkilökunta tuo heille ruokaa hytteihin, mutta he eivät saa poistua hyteistään. Alus pysyy toistaiseksi ankkurissa Japanin rannikolla, ja on Japanin viranomaisten ja laivayhtiön velvollisuuden alainen.
Testejä on tehty 273 ihmiselle laivan 3 711 matkustajasta. 10 henkilöä 31:tä ovat testien mukaan saaneet virustartunnan.

Samanlaisia risteilyaluksia on ankkurissa HongKongissa, ja tuhansia matkustajia on testattu.
Coronavirus on levinnyt yli 20 maahan, Kiinan mantereella sairastuneita on yli 24 000. WHO on julistanut globaalin sairaus-hätätilan.
UUTISIA ULKOMAILTA
01. USA:n presidentti Donald Trump piti eilen Unionin tilaa koskevan vuosiraportin Kongressin molempien kamarien yhteisistunnossa.

Trump kävi läpi presidenttikautensa saavutukset, mitä läsnä olevat seurasivat kätten taputuksin ja nousten ylös osoittaakseen suosionsa. Demokraatit istuivat paikoilleen jähmettyneinä, mutta osallistuen ajoittain myös yleisiin kunnianosoituksiin.

Trump ojensi puheensa kopion edustajainhuoneen puheenjohtajalle Nancy Pelosille, mutta jätti huomiotta Pelosin ojennetun käden, mitä voidaan pitää tarpeettomana loukkauksena.

Pelosi kosti sen välittömästi tyypillisen naisellisesti. Trumpin lopettaessa puheensa Pelosi nousi seisomaan ja mielenosoituksellisesti repi Trumpin puheen kaksois-kappaleen sivu sivulta kahtia.

Lieneekö kukaan opastanut Pelosia, että hän lapsellisen oikullisen teon ohella teki siinä suuren rikoksen:

Unionin tilaa koskeva kirjoitus on valtion omistama dokumentti, jonka turmelemisesta tai häpäisemisestä seuraa kova rangaistus: Teon suorittaja joutuu maksamaan kovan sakon, hänet voidaan tuomita linnaan aina kolmen vuoden ajaksi, ja hän saa elinikäisen kiellon toimia valtion virkamiehenä.
https://beforeitsnews.com/libertarian/2020/02/nancy-pelosi-could-face-3-years-in-prison-and-be-permanently-removed-from-office-for-ripping-up-trumps-speech-2748578.html,

02. Kongressin Senaatin oikeusistuin vapautti presidentti Donald Trumpin kaikista syytteistä, mikä oli tiedossa jo syytteiden nostamisesta alkaen.

Siinä oli toinen katkera kalkki nieltäväksi Demokraattisille edustajille.

Ei ole mitenkään miellyttävää seurata demokraatteja, jotka ovat nielleet marxistisen koukun niin syvälle, ettei sitä voi irrottaa vahingoittamatta kantajaansa.

Tämä näkyy suomalaisdemarien suhtautumisessa Trumpin Unionin tilaa koskevaan puheeseen, jossa he eivät näe mitään hyvää. Turhaan he syyttävät Trumpia menestysteologian edustajaksi. Trump on liikemies, tuskin hän on ottanut ohjeita miltään uskonnolliselta ryhmältä.

Trumpin rakkaus Israeliin on Jumalan ihme, jossa kylmän liikemiehen sydäntä hallitsevat laskelmat on työnnetty syrjään.

Demarit muistuttavat ”vastarannan kiiskeä”, jota koukun nieltyään on tuskallista irrottaa koukusta nieltyään sen hyvin syvälle ja vastustaen kaikkia irrottamisyrityksiä kaikilla pientä ruumistaan suojaavilla terävillä piikeillään.
https://beforeitsnews.com/opinion-conservative/2020/02/q-anon-what-happens-when-people-learn-the-truth-must-see-video-3507243.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 07 -17; Tiberias 14 -23; Suolameri 16 -24; Eilat 15 -25 +C-astetta, puolipilvistä pohjoisessa, etelässä aurinkoista. huomenna lämpötila laskee km. 6 astetta, ja sateita luvataan huomiseksi ja sapatiksi.TORSTAI 06.02.2020

TIISTAI 04.02.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. Israelin pyrkimykset suhteitten lämmittämiseksi Afrikan maihin jatkuvat, useimmiten salaisina kuin julkisina, sillä useimmilla niistä on perinteisiä liitto-suhteita PA/PLO:n suuntaan.

Tällaisissa olosuhteissa niiden lähentyminen Israelia koetaan petturuutena, mikä asettaa niiden johtajat kallion ja kovan paikan väliin.

02. Pääministeri Benyamin Netanyahu lensi maanantaina Ugandaan presidentti Yoweri Musevenin kutsusta.

Uganda tuli median palstoille Israelin 1972 suorittaman huikean uskaliaan pelastus-operaation aikana Entebben lentokentälle terroristien Ugandaan viemiensä panttivankien vapauttamiseksi. Netanyahun veli Joni sai surmansa operaatiossa, joka muuten onnistui lähes täydellisesti.

Presidentti Musevani oli kutsunut Netanyahun lisäksi Sudanin Sudanin Itsenäisyysneuvoston puheenjohtaja Abdel Fattah Abdelrahman Burhanin, jonka kanssa he sopivat yhteistoiminnan aloittamiseksi suhteitten normalisoimiseksi.

”Pääministeri Netanyahu uskoo, että Sudan siirtymässä uuteen ja positiiviseen suuntaan, josta hän informoi myös USA:n ulkoministeri Pompeota”, sanotaan pääministerin kanslian julkaisemassa lausunnossa. Pompeo soitti Burhanille pyytäen häntä vierailemaan Yhdysvalloissa.

Aiemmin Netanyahu ilmoitti, että Uganda harkitsee lähetystönsä muuttamista Jerusalemiin. Jos se toteutuu, Israel avaa lähetystönsä Ugandan pääkaupunkiin Kampalaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275512,

03. Sudanin hallituksen tiedottaja Faisal Mohammed Salih sanoi, ettei hallitusta ollut informoitu kenraali Abdel Fattah al-Burhanin tapaamisesta Netanyahun kanssa, vaan se sai tiedon siitä mediasta.

Hän sanoi hallituksen odottavan kenraalin paluuta Ugandasta selvittämään tilannetta.

Palestiinan edustajat katsovat tapaamisen merkitsevän puukoniskua selkään, koska se tapahtui muutama päivä sen jälkeen, kun Sudan antoi äänensä arabiliiton jäsenten kanssa tuomitessaan Trumpin rauhansuunnitelman.

Sudanin armeijan upseeri sanoi nimettömänä, ettei hänellä ole oikeutta puhua asiasta, mutta että al-Burhan suostui tapaamiseen, koska sen uskotaan voivan vaikuttaa USA:n asettamien sanktioitten helpottamiseen ja Sudanin poistamiseen terrorijärjestöjen listalta. Sudanin talous kärsii pahoin sanktioista.
https://www.timesofisrael.com/sudan-government-says-not-notified-of-leaders-meeting-with-netanyahu/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275525,

04. Pääministeri Netanyahu sanoo useaan otteeseen kahden vuoden aikana pyrkineensä järjestämään kolmikanta-neuvottelut USA:n ja Marokon kanssa, mutta Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton vastusti sitä kiivaasti, kertoo TV-kanava 13.

Netanyahu ehdotti sopimusta, jolla USA tunnustaisi Marokon itsenäisyyden kiistanalaisesta LänsiSaharan alueesta, ja vastalahjaksi Marokko tulisi aloittamaan suhteiden normalisoimisen Israelin kanssa.

Netanyahu puhui asiasta Washingonissa, mutta USA ei ollut valmis siihen.
Boltonin poistuttua syyskuussa Valkoisen Talon vahvuudesta asia on syytä nostaa uudelleen esiin.

Eräs israelilainen virkailija sanoo marokkolaisten olevan hyvin tyytymättömiä Netanyahun lupauksiin, joita ei ole toteutettu käytännössä, ja että Netanyahu käytti Rabatin suhteitaan poliittisten ongelmiensa helpottamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-sought-deal-with-us-morocco-to-allow-normalization-of-ties-report/,

05. Netanyahu hallitus ei hyväksy Trumpin suunnitelman mukaisia rajoja. joihin sisältyy 3 israelilaisen kaupungin, ns triangelin, liittäminen PA/PLO:n alueisiin. Kaupunkien arabiasukkaat vastustavat sanoen mieluummin jäävänsä Israeliin.

Toiseksi hallitus haluaa hyväksyä sopimusversion, jossa ei mainita Palestiinan valtiota.
Triangelin alue sijaitsee kaakkoon Haifasta lähellä Jeninin arabikaupunkia, siihen kuuluu 14 kaupunkia ja kylää, joissa asuu yli 260 000 Israelin arabia.
https://www.timesofisrael.com/pmo-dismisses-notion-of-redrawing-borders-moving-arab-towns-to-palestine/,

Netanyahu suunnittelee Sopimuksen käsittelyä hallituksessa, ensiksi vaikka symbolisena, tunnustellakseen puolueiden suhtautumista siihen. Häntä kiinnostaa erityisesti Libermanin asennoituminen siihen, jos Israel Beitenu saa maaliskuun 4.päivän vaaleissa edelleen ”kuninkaantekijän” aseman.

Likud ja Yamina liittolainen sanovat äänestävänsä sitä vastaan hallituksessa, jos sinä mainitaan Palestiinan valtio.

06. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajat ovat pyrkineet pysyttelemään yhtenäisenä blokkina saadakseen äänensä paremmin kuuluville. He sanovat, ettei yhteistä kantaa ole vielä virallisesti laadittu, mutta että he vastustavat sopimuksen muutamia kohtia, joissa puhutaan Palestiinan valtiosta.

Arielin kaupungin pormestari sanoo irtautuvansa juutalaisyhteisöjen ryhmästä, koska se vastustaa sopimusta nykyisessä muodossaan. Hän sanoo, että lausunto oli laadittu ilman, että Arielin edustaja olisi voinut vaikuttaa siihen.
https://www.timesofisrael.com/ariel-mayor-quits-settlement-umbrella-group-over-its-opposition-to-trump-plan/,

07. Israelin terveysviranomaiset valmistautuvat Kiinassa puhjenneen corona-virus epidemian ilmenemiseen myös Israelissa.

Viranomaiset varoittavat yhtiöitä pakottamasta työntekijöitään takaisin töihin ilman määrättyä karanteeniaikaa.

Kiinasta palaavia ihmisiä kehotetaan jäämään kotiinsa 14 vuorokauden ajaksi varmistaakseen, etteivät he ole saaneet tartuntaa Kiinassa ollessaan. Kaikkia ei kuitenkaan pystytä tarkastamaan, kuten lähetystöjen henkilökunta.
https://www.timesofisrael.com/health-ministry-says-illegal-to-require-israelis-returning-from-china-to-work/,

08. IDF:n hyökkäysjoukkojen harjoitusosaston entinen komentaja sanoo, että Israelin maajoukkojen täytyy muuttaa asennettaan ja harjoituksiaan voidakseen taistella voitokkaasti vihollisiaan vastaan.

Puhuessaan 103 FM Radiossa Amidror sanoi: ”Ensiksi tulee ymmärtää, että yksi etu vihollisilla on siinä, että he toimivat kotiseudullaan”.

”Arvostan Hizbullahin ja Hamasin taistelijoita, että he ovat laadultaan parempia kuin IDF:n sotilaat, sillä he ovat vanhempia, palvelevat pitempään kuin ase-velvolliset, ja harjoittelevat pitempään kuin IDF:n sotilaat”.

”Terroristeilla on taisteluhenki, mitä heillä ei ollut aiemmin, eivätkä IDF:n sotilaat uskalla ylittää turva-aitaa mennäkseen Gazan kaistalle.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275554,

09. Israelin laivasto yhdessä Shabakin (Turvallisuusjärjestö) kanssa estivät aseiden salakuljetusyrityksen Gazan kaistalle Siinain pohjoisosasta.

Merisotilaat pysäyttivät epäillyn aluksen ja pidättivät sieltä löydetyt kaksi epäiltyä. He tunnustivat aseitten olleen matkalla Hamasin merijoukoille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275547,

10. Israelin puolustusministeri Naftali Bennett matkustaa Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa USA:n puolustusministeri Mark Esperin.

Heidän uskotaan puhuvan uhkakuvista Lähi-Idässä, mukaan lukien Iranin agressiivisuus sekä Iranin pyrkimys linnoittautua Syyriaan pyrkimyksissään saada ydinaseita.

Bennettin uskotaan myös pyytävän USA:ta pitkälle kehitettyjä aseita voidakseen vastata Iranin laajennuspyrkimyksiin. Yuval Steinitz toimii puolustusministerinä Bennettin matkan aikana.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275544,

11. Voisiko ”Jordanian optio” palvella Israelin turvallisuustarpeita paremmin kuin Deal on the Century? Siitä on useampia versioita, mutta paras lienee suunnitelma, jossa Jordania valvoo Juudean ja Samarian arabeja.

Tämä poistaisi Israelin niskasta epäluotettavan naapurin ja korvaisi sen Jordanialla, johon Israelin voisi asettaa luottamuksensa. Se myös vahvistaisi USA:n näkemystä, että Jordania on palestiinalaisten valtio.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275522,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 05 -13; Tiberias 11 -19; Suolameri 14 -21; Eilat 11 -23 +C-astetta, tänään puolipilvistä; huomenna aurinkoisempaa.

Olen ollut aamusta lähtien huonovointinen, kuumetta lienee ollut, mutta nyt se tuntuu hellittävän. Raukeus ja raskas olo pysyvät vielä.

Hamas uhkaa viedä meritse kyynelkaasutynnyreitä Israelin rannikolle. Räjähteillä varustettuja ilmapalloryppäitä Gazasta lähetetään yhtenään.
https://www.ynetnews.com/article/SJ11WI18fU#autoplay,

TIISTAI 04.02.2020

TIISTAI 04.02.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. Israelin pyrkimykset suhteitten lämmittämiseksi Afrikan maihin jatkuvat, useimmiten salaisina kuin julkisina, sillä useimmilla niistä on perinteisiä liitto-suhteita PA/PLO:n suuntaan.

Tällaisissa olosuhteissa niiden lähentyminen Israelia koetaan petturuutena, mikä asettaa niiden johtajat kallion ja kovan paikan väliin.

02. Pääministeri Benyamin Netanyahu lensi maanantaina Ugandaan presidentti Yoweri Musevenin kutsusta.

Uganda tuli median palstoille Israelin 1972 suorittaman huikean uskaliaan pelastus-operaation aikana Entebben lentokentälle terroristien Ugandaan viemiensä panttivankien vapauttamiseksi. Netanyahun veli Joni sai surmansa operaatiossa, joka muuten onnistui lähes täydellisesti.

Presidentti Musevani oli kutsunut Netanyahun lisäksi Sudanin Sudanin Itsenäisyysneuvoston puheenjohtaja Abdel Fattah Abdelrahman Burhanin, jonka kanssa he sopivat yhteistoiminnan aloittamiseksi suhteitten normalisoimiseksi.

”Pääministeri Netanyahu uskoo, että Sudan siirtymässä uuteen ja positiiviseen suuntaan, josta hän informoi myös USA:n ulkoministeri Pompeota”, sanotaan pääministerin kanslian julkaisemassa lausunnossa. Pompeo soitti Burhanille pyytäen häntä vierailemaan Yhdysvalloissa.

Aiemmin Netanyahu ilmoitti, että Uganda harkitsee lähetystönsä muuttamista Jerusalemiin. Jos se toteutuu, Israel avaa lähetystönsä Ugandan pääkaupunkiin Kampalaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275512,

03. Sudanin hallituksen tiedottaja Faisal Mohammed Salih sanoi, ettei hallitusta ollut informoitu kenraali Abdel Fattah al-Burhanin tapaamisesta Netanyahun kanssa, vaan se sai tiedon siitä mediasta.

Hän sanoi hallituksen odottavan kenraalin paluuta Ugandasta selvittämään tilannetta.

Palestiinan edustajat katsovat tapaamisen merkitsevän puukoniskua selkään, koska se tapahtui muutama päivä sen jälkeen, kun Sudan antoi äänensä arabiliiton jäsenten kanssa tuomitessaan Trumpin rauhansuunnitelman.

Sudanin armeijan upseeri sanoi nimettömänä, ettei hänellä ole oikeutta puhua asiasta, mutta että al-Burhan suostui tapaamiseen, koska sen uskotaan voivan vaikuttaa USA:n asettamien sanktioitten helpottamiseen ja Sudanin poistamiseen terrorijärjestöjen listalta. Sudanin talous kärsii pahoin sanktioista.
https://www.timesofisrael.com/sudan-government-says-not-notified-of-leaders-meeting-with-netanyahu/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275525,

04. Pääministeri Netanyahu sanoo useaan otteeseen kahden vuoden aikana pyrkineensä järjestämään kolmikanta-neuvottelut USA:n ja Marokon kanssa, mutta Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton vastusti sitä kiivaasti, kertoo TV-kanava 13.

Netanyahu ehdotti sopimusta, jolla USA tunnustaisi Marokon itsenäisyyden kiistanalaisesta LänsiSaharan alueesta, ja vastalahjaksi Marokko tulisi aloittamaan suhteiden normalisoimisen Israelin kanssa.

Netanyahu puhui asiasta Washingonissa, mutta USA ei ollut valmis siihen.
Boltonin poistuttua syyskuussa Valkoisen Talon vahvuudesta asia on syytä nostaa uudelleen esiin.

Eräs israelilainen virkailija sanoo marokkolaisten olevan hyvin tyytymättömiä Netanyahun lupauksiin, joita ei ole toteutettu käytännössä, ja että Netanyahu käytti Rabatin suhteitaan poliittisten ongelmiensa helpottamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-sought-deal-with-us-morocco-to-allow-normalization-of-ties-report/,

05. Netanyahu hallitus ei hyväksy Trumpin suunnitelman mukaisia rajoja. joihin sisältyy 3 israelilaisen kaupungin, ns triangelin, liittäminen PA/PLO:n alueisiin. Kaupunkien arabiasukkaat vastustavat sanoen mieluummin jäävänsä Israeliin.

Toiseksi hallitus haluaa hyväksyä sopimusversion, jossa ei mainita Palestiinan valtiota.
Triangelin alue sijaitsee kaakkoon Haifasta lähellä Jeninin arabikaupunkia, siihen kuuluu 14 kaupunkia ja kylää, joissa asuu yli 260 000 Israelin arabia.
https://www.timesofisrael.com/pmo-dismisses-notion-of-redrawing-borders-moving-arab-towns-to-palestine/,

Netanyahu suunnittelee Sopimuksen käsittelyä hallituksessa, ensiksi vaikka symbolisena, tunnustellakseen puolueiden suhtautumista siihen. Häntä kiinnostaa erityisesti Libermanin asennoituminen siihen, jos Israel Beitenu saa maaliskuun 4.päivän vaaleissa edelleen ”kuninkaantekijän” aseman.

Likud ja Yamina liittolainen sanovat äänestävänsä sitä vastaan hallituksessa, jos sinä mainitaan Palestiinan valtio.

06. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajat ovat pyrkineet pysyttelemään yhtenäisenä blokkina saadakseen äänensä paremmin kuuluville. He sanovat, ettei yhteistä kantaa ole vielä virallisesti laadittu, mutta että he vastustavat sopimuksen muutamia kohtia, joissa puhutaan Palestiinan valtiosta.

Arielin kaupungin pormestari sanoo irtautuvansa juutalaisyhteisöjen ryhmästä, koska se vastustaa sopimusta nykyisessä muodossaan. Hän sanoo, että lausunto oli laadittu ilman, että Arielin edustaja olisi voinut vaikuttaa siihen.
https://www.timesofisrael.com/ariel-mayor-quits-settlement-umbrella-group-over-its-opposition-to-trump-plan/,

07. Israelin terveysviranomaiset valmistautuvat Kiinassa puhjenneen corona-virus epidemian ilmenemiseen myös Israelissa.

Viranomaiset varoittavat yhtiöitä pakottamasta työntekijöitään takaisin töihin ilman määrättyä karanteeniaikaa.

Kiinasta palaavia ihmisiä kehotetaan jäämään kotiinsa 14 vuorokauden ajaksi varmistaakseen, etteivät he ole saaneet tartuntaa Kiinassa ollessaan. Kaikkia ei kuitenkaan pystytä tarkastamaan, kuten lähetystöjen henkilökunta.
https://www.timesofisrael.com/health-ministry-says-illegal-to-require-israelis-returning-from-china-to-work/,

08. IDF:n hyökkäysjoukkojen harjoitusosaston entinen komentaja sanoo, että Israelin maajoukkojen täytyy muuttaa asennettaan ja harjoituksiaan voidakseen taistella voitokkaasti vihollisiaan vastaan.

Puhuessaan 103 FM Radiossa Amidror sanoi: ”Ensiksi tulee ymmärtää, että yksi etu vihollisilla on siinä, että he toimivat kotiseudullaan”.

”Arvostan Hizbullahin ja Hamasin taistelijoita, että he ovat laadultaan parempia kuin IDF:n sotilaat, sillä he ovat vanhempia, palvelevat pitempään kuin ase-velvolliset, ja harjoittelevat pitempään kuin IDF:n sotilaat”.

”Terroristeilla on taisteluhenki, mitä heillä ei ollut aiemmin, eivätkä IDF:n sotilaat uskalla ylittää turva-aitaa mennäkseen Gazan kaistalle.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275554,

09. Israelin laivasto yhdessä Shabakin (Turvallisuusjärjestö) kanssa estivät aseiden salakuljetusyrityksen Gazan kaistalle Siinain pohjoisosasta.

Merisotilaat pysäyttivät epäillyn aluksen ja pidättivät sieltä löydetyt kaksi epäiltyä. He tunnustivat aseitten olleen matkalla Hamasin merijoukoille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275547,

10. Israelin puolustusministeri Naftali Bennett matkustaa Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa USA:n puolustusministeri Mark Esperin.

Heidän uskotaan puhuvan uhkakuvista Lähi-Idässä, mukaan lukien Iranin agressiivisuus sekä Iranin pyrkimys linnoittautua Syyriaan pyrkimyksissään saada ydinaseita.

Bennettin uskotaan myös pyytävän USA:ta pitkälle kehitettyjä aseita voidakseen vastata Iranin laajennuspyrkimyksiin. Yuval Steinitz toimii puolustusministerinä Bennettin matkan aikana.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275544,

11. Voisiko ”Jordanian optio” palvella Israelin turvallisuustarpeita paremmin kuin Deal on the Century? Siitä on useampia versioita, mutta paras lienee suunnitelma, jossa Jordania valvoo Juudean ja Samarian arabeja.

Tämä poistaisi Israelin niskasta epäluotettavan naapurin ja korvaisi sen Jordanialla, johon Israelin voisi asettaa luottamuksensa. Se myös vahvistaisi USA:n näkemystä, että Jordania on palestiinalaisten valtio.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275522,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 05 -13; Tiberias 11 -19; Suolameri 14 -21; Eilat 11 -23 +C-astetta, tänään puolipilvistä; huomenna aurinkoisempaa.

Olen ollut aamusta lähtien huonovointinen, kuumetta lienee ollut, mutta nyt se tuntuu hellittävän. Raukeus ja raskas olo pysyvät vielä.

Hamas uhkaa viedä meritse kyynelkaasutynnyreitä Israelin rannikolle. Räjähteillä varustettuja ilmapalloryppäitä Gazasta lähetetään yhtenään.
https://www.ynetnews.com/article/SJ11WI18fU#autoplay,

Sunday, February 02, 2020

SUNNUNTAI 02.02.2020

SUNNUNTAI 02.02.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. Maailman huomion kiinnittyessä yhä enemmän sen asukkaita globaalilla tuholla uhkaavan virustaudin hallitsemattomaan leviämiseen maasta toiseen, Israelissa median päälähteet julkaisevat runsaasti analyyseja ja arvioita, mitä Trumpin hallituksen julkaisema rauhansuunnitelma sisältää ja miten se tulee vaikuttamaan lähiajan kehitykseen.

Sekä pääministeri Netanyahu että SiniValkoisten johtaja Benny Gantz ilmaisivat heti sen julkaisemistilaisuuden jälkeen hyväksyvänsä sen ilman varauksia, mikä poliitikoille merkitsee melkoista riskiä ilman takaporttia.

Gantz jopa vakuutti aloittavansa sen toteuttamisen käytännössä heti voitettuaan maaliskuun 2. päivän vaalit ja muodostettuaan oman hallituksensa.

Useiden mielipidetiedustelujen perusteella voisi arvioida, etteivät voimasuhteet muutu juuri ollenkaan, vaan sama pattitilanne jatkuu edelleen vaalien jälkeen.

02. Times of Israel (ToI) päätoimittaja David Horovitz jopa uskaltaa heittää provosoivan kysymyksen: ”Entäpä jos Trumpin rauhantiimin laatima Israelia suosiva, PA:n arabeja syrjivä, suunnitelma osoittautuukin päinvastaiseksi?”

Alaotsikossa hän jatkaa: ”Kuritetaanko PA:n arabeja suunnitelmassa siksi, että he kieltäytyvät kompromisseista, vai pelaako ”Vuosisadan Sopimus” itse asiassa heidän kieltäytyjiensä ja rauhaa Israelin kanssa vastustavien käsiin?”

Horovitz käy läpi lähihistoriaa, yksipuolisesta vetäytymisestä Gazasta 2005, mikä toi jatkuvan rauhattomuuden Gazan rajan tuntumaan ja kolme suurta sotaa, sekä toistuvat raketti-iskut Israelin siviilikohteisiin, minkä johdosta Israelia syytetään kansainvälisissä instituutioissa aina ICC:tä myöten tarpeettomasta voiman käyttämisestä ja sotarikoksista sen puolustaessa maataan.

Horovits muistuttaa mieliin Israelin johtajien lähes toivottomilta näyttävät ponnistelut formulan löytämiseksi, jolla takalukkoon väännetty vihamielisyys osapuolten välillä voitaisiin avata ja saavuttaa pysyvä rauhantila.

Huippuna tässä mielistelypolitiikassa hän mainitsee pääministeri Ehud Olmertin tarjouksen Mahmoud Abbasille v. 2008, jossa hänelle luvattiin lähes kaikki ja ylikin kuin sen, mitä hän vaati.

PA/PLO:n puheenjohtaja Abbas ”väänsi päätään ja mursi suutaan” antamatta vastausta ja lopulta hylkäsi koko suunnitelman. Puheissaan sen jälkeen hän syytti Israelin ponnisteluja ”kolonialisen projektin toteuttamiseksi, jolla ei ole mitään tekemistä juutalaisuuden kanssa”, pyrkien kieltämään Israelin laillisuuden.

Sopimuksen julkistamisen jälkeen taistelut ovat siirtyneet Israelin ja PA/PLO:n poliittisiin syövereihin. Netanyahun ja Gantzin näkemykset sopimuksesta ovat lähes identtiset, mutta Gantz pelaa tuomaria, eikä voi hyväksyä tilannetta, jossa kolmesta rikoksesta syytetty henkilö voisi jatkaa ja muodostaa uuden hallituksen.

Tämän johdosta yhteyshallituksen muodostaminen Likudin ja SiniValkoisen välillä on mahdoton niin kauan, kuin Netanyahu johtaa oikeistoblokkia. Niinpä joudutaan odottamaan maaliskuun 2.päivien vaalien tuloksia, ja jos ne eivät tuo ratkaisua, joudutaan neljänsiin vaaleihin loppuvuodesta.

Trump on antanut vinkin, ettei USA vastusta Israelin suunnitelmia toteuttaa suunnitelmansa Jordanin Laakson ja juutalaisyhteisöjen viralliseksi liittämiseksi Israeliin, käsittäen n. 30 % Juudean ja Samarian alueista. Kushner vastustaa sen toteuttamista ennen vaaleja, mutta Israelin poliittinen valmius vaatii sen toteuttamista kiireellisesti, eikä odottaa USA:n politiikan kehitystä.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas toistelee hokemaansa: ”Olen sanonut moneen kertaan suunnitelmasta ei ja toistan sen nyt tuhat kertaa”. Hän uhkaa peruuttaa Oslon sopimukset ja lopettaa turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa. Hän katkaisee diplomaattisuhteensa Israelin ja USA:n kanssa, kuten hän uhkailee.

Sopimuksen mukaan 15 juutalaista yhteisöä jäävät PA:n autonomisten rajojen sisäpuolelle, nostaen eteen kysymyksen: Miten niitä puolustetaan? Tilanne alkaa muistuttaa sitä, mitä sen oli Gazassa ennen vetäytymistä. Vaatimus autonomisen Palestiinan valtion demilitarisoimisesta on kysymys, joka tuskin toteutuu, kuten se ei ole toteutunut Gazassakaan.

Arabimaiden hyväksyminen sopimukselle on vielä pitkissä kantimissa. Arabiliitto vastustaa sitä, mutta muutamien arabimaiden vastustus on lientynyt, niiden joukossa Egypti, UAE, Bahrain ja Oman. Jordania ja Saudi Arabia istuvat aidalla, jääden odottamaan tilanteen kehitystä.
https://www.timesofisrael.com/what-if-trumps-pro-israel-anti-palestinian-plan-turns-out-to-be-the-opposite/,

03. Gazasta ammuttiin neljä rakettia neljän päivän aikana, mihin IAF vastasi ilma-iskuilla Hamasin kohteisiin Gazassa ja lopetti sementin kuljetukset sinne.

Hamas esitti varoituksen ”Israelin hyökkäyksistä” uhaten jatkaa ponnistelujaan saavuttaakseen vapauden karkotusten muodossa niistä, jotka miehittävät arabi-maita merestä mereen, kuten Hamasin tiedottaja Hazem Qassem lausui.

Hamas hallitsee Gazan kaistaa, mutta sillä on voimallinen kilpailija Palestiinan Islamin Jihadissa (PIJ), joka saa käskynsä ja tukensa suoraan Teheranista.
Jos Israel vetää joukkonsa Juudean ja Samaria arabialueista, on enemmän kuin luultavaa, että Hamas saa valta-aseman myös siellä, jota Iran myös tukee.
https://www.timesofisrael.com/hamas-warns-israel-against-further-aggression-in-gaza/,
(Alueella oli lähes 5 tunnin sähkökatkos, mikä viivyttää artikkelin valmistumista.)

04. Israelin YK:n lähetystön mukaan Trumpin nimittämän tiimin valmistelema ”vuosi-sadan Sopimus” tulee YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn 10 päivän sisällä.
Raporttien mukaan Mahmoud Abbas aikoo myös osallistua kokoukseen.

USA ilmoittaa jo hyvissä ajoin, että USA tullee käyttämään veto-oikeuttaan, jos sitä tarvitaan Israelin turvallisuuden takaamiseksi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-US-likely-to-veto-UNSC-resolution-against-Trump-peace-plan-616165,

05. Sapattina hälytyssireenit soivat useissa Gazan turva-aidan lähellä sijaitsevissa juutalaisyhteisöissä.

Nahal Oz kibbutsissa sireenit soivat useiden Knessetin jäsenten vieraillessa kibbutsissa, heidän joukossaan Benny Gantz, ulko- ja puolustuskomitean johtaja Gabi Ashkenazi, Knessetin jäsenet Orna Barbivai ja Alon Schuster.

Torstaina sireeni kehotti juoksemaan suojatilaa; yksi äiti kompastui 3 viikkoa vanhan sylivauvansa kanssa juostessaan alakertaan. Vauva sai vakavia vammoja päähänsä; äiti lievempiä vammoja kaaduttuaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275399,

06. Israel Beitenun johtaja Avigdor Liberman hyväksyi sopimuksen, mutta esitti voimakasta kritiikkiä sen ajoittamisesta todeten, että ”se varmistaa keskustelun siitä muodostuvan pinnalliseksi ja poliittiseksi”

Liberman kritisoi pääministeriä todeten, että hän on täynnä puhetta, mutta vähän toimenpiteitä. Hän katsoo sopimuksen hyödyttävän SiniValkoisia, jotka hakevat uusia äänestäjiä haredim-puolueista.

07. Iranissa muslimien perjantain rukouskokousten johtajia opastettiin kohdistamaan vihansa Trumpin tiimin laatimaa Vuosisadan Sopimusta vastaan.

Movahedi-Kermanin seremoniaa johtava ajatollah etsi sopivia ilmaisumuotoja ilmaistakseen Iranin vastenmielisyyttä Trumpia ja sopimusta kohtaan.

”Rauhaa-rakastavat ihmiset protestoivat sitä vastaan alueella ja maailmalla. Häpeällinen sopimus on seurausta muutamien arabihallitusten petoksesta”.
Ajatollah sanoi muutamien Iranin kumppanien, vastarintaryhmien, vastustavan Vuosisadan Sopimusta”.

08. Iranin mullah-hallitus lisää maassa toimivien Bahai-vähemmistöjen sortotoimia.

”Tämä kehitys on osa Bahai-yhteisöä vastaan harjoitettua syrjintää” sanoi Bahai World Service viime viikolla.
”Iranin viranomiset estävät Bahain jäseniä saamasta kansallisia identiteetti-kortteja ja suorittavat kotietsintöjä, haltuunottoja, pidätyksiä ja hyökkäyksiä maisuutta vastaan epäreilusti kohdistaen syrjintänsä Bahai-yhteisöä vastaan”.

09. Israelin Puolustusministeriö suoritti perjantaina esimerkillisen ohjustestin kehittämästään raketti-työntövoimaisesta järjestelmästä.

Ben Gurionin kansainvälinen matkustajaliikenne ohjattiin testin ajaksi toiselle kentälle potentiaalisten onnettomuuksien välttämiseksi.

Raportti ei kertonut minkälaisesta ohjuksesta oli kysymys, mutta arvioi sen olleen Jericho-3 ballistisen ohjuksen, joka otettiin käyttöön 2011.
Ohjuksen seuraava versio Jericho-4 on työn alla.

10. SuurBritannia jättää Euroopan unionin virallisesti kolmen ja puolen vuoden kinastelun jälkeen jättäen sekä EU:n että myös Englannin heikentyneeseen asemaan.

Suurin toivein britit menivät mukaan rakentamaan sodan runtelemasta Euroopasta maailmanlaajuista mahtitekijää. Mukaan meno oli helppoa, mutta Brexit, eroaminen siitä oli tuskallista ja kallista.

11. Kiinassa alkanut uusi koronavirus epidemia on osoittautunut tuhoisammaksi kuin monet aiemmat, kuten Sars ja muut tartuntataudit. Ehkä musta surma ja espanjan kuumetauti voisivat painia samassa sarjassa.

Se tarttuu ihmisestä ihmiseen, ja monet sairastuneita hoivat sairaanhoitajat ja muut läheisessä kosketuksessa heihin olleet ovat saaneet tartunnan varotoimista huolimatta. Lentovuoroja Kiinaan ja sieltä tuleviin vuoroihin on jouduttu tekemään muutoksia ja peruutuksia.

Tarkastuksia valtioitten rajoilla tehostetaan, mutta testauksia rajoittavat henkilökunnan ja laitteiden vajaus. Sairaalat ovat tungokseen asti täynnä ja sairastuneiden jäähyväiset omaisilleen tuovat oman järkyttävän lisänsä. Monet hoitoon pyrkivät joutuvat palaamaan koteihinsa, koska vapaita paikkoja ei ole.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Russia-to-evacuate-citizens-from-China-due-to-coronavirus-outbreak-616234,
https://www.jpost.com/Breaking-News/Plane-evacuating-250-Europeans-due-to-coronavirus-lands-in-France-616239,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 05 -13; Tiberias 09 -18; Suolameri 14 -21; Eilat 11 -24 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, pohjoisessa vesisadetta tänään. Hieman lämpenevää.

Anteeksi vielä raportin hajanaisuus, minkä aiheutti keskipäivän sähkökatkos.