SUNNUNTAI 02.02.2020

SUNNUNTAI 02.02.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. Maailman huomion kiinnittyessä yhä enemmän sen asukkaita globaalilla tuholla uhkaavan virustaudin hallitsemattomaan leviämiseen maasta toiseen, Israelissa median päälähteet julkaisevat runsaasti analyyseja ja arvioita, mitä Trumpin hallituksen julkaisema rauhansuunnitelma sisältää ja miten se tulee vaikuttamaan lähiajan kehitykseen.

Sekä pääministeri Netanyahu että SiniValkoisten johtaja Benny Gantz ilmaisivat heti sen julkaisemistilaisuuden jälkeen hyväksyvänsä sen ilman varauksia, mikä poliitikoille merkitsee melkoista riskiä ilman takaporttia.

Gantz jopa vakuutti aloittavansa sen toteuttamisen käytännössä heti voitettuaan maaliskuun 2. päivän vaalit ja muodostettuaan oman hallituksensa.

Useiden mielipidetiedustelujen perusteella voisi arvioida, etteivät voimasuhteet muutu juuri ollenkaan, vaan sama pattitilanne jatkuu edelleen vaalien jälkeen.

02. Times of Israel (ToI) päätoimittaja David Horovitz jopa uskaltaa heittää provosoivan kysymyksen: ”Entäpä jos Trumpin rauhantiimin laatima Israelia suosiva, PA:n arabeja syrjivä, suunnitelma osoittautuukin päinvastaiseksi?”

Alaotsikossa hän jatkaa: ”Kuritetaanko PA:n arabeja suunnitelmassa siksi, että he kieltäytyvät kompromisseista, vai pelaako ”Vuosisadan Sopimus” itse asiassa heidän kieltäytyjiensä ja rauhaa Israelin kanssa vastustavien käsiin?”

Horovitz käy läpi lähihistoriaa, yksipuolisesta vetäytymisestä Gazasta 2005, mikä toi jatkuvan rauhattomuuden Gazan rajan tuntumaan ja kolme suurta sotaa, sekä toistuvat raketti-iskut Israelin siviilikohteisiin, minkä johdosta Israelia syytetään kansainvälisissä instituutioissa aina ICC:tä myöten tarpeettomasta voiman käyttämisestä ja sotarikoksista sen puolustaessa maataan.

Horovits muistuttaa mieliin Israelin johtajien lähes toivottomilta näyttävät ponnistelut formulan löytämiseksi, jolla takalukkoon väännetty vihamielisyys osapuolten välillä voitaisiin avata ja saavuttaa pysyvä rauhantila.

Huippuna tässä mielistelypolitiikassa hän mainitsee pääministeri Ehud Olmertin tarjouksen Mahmoud Abbasille v. 2008, jossa hänelle luvattiin lähes kaikki ja ylikin kuin sen, mitä hän vaati.

PA/PLO:n puheenjohtaja Abbas ”väänsi päätään ja mursi suutaan” antamatta vastausta ja lopulta hylkäsi koko suunnitelman. Puheissaan sen jälkeen hän syytti Israelin ponnisteluja ”kolonialisen projektin toteuttamiseksi, jolla ei ole mitään tekemistä juutalaisuuden kanssa”, pyrkien kieltämään Israelin laillisuuden.

Sopimuksen julkistamisen jälkeen taistelut ovat siirtyneet Israelin ja PA/PLO:n poliittisiin syövereihin. Netanyahun ja Gantzin näkemykset sopimuksesta ovat lähes identtiset, mutta Gantz pelaa tuomaria, eikä voi hyväksyä tilannetta, jossa kolmesta rikoksesta syytetty henkilö voisi jatkaa ja muodostaa uuden hallituksen.

Tämän johdosta yhteyshallituksen muodostaminen Likudin ja SiniValkoisen välillä on mahdoton niin kauan, kuin Netanyahu johtaa oikeistoblokkia. Niinpä joudutaan odottamaan maaliskuun 2.päivien vaalien tuloksia, ja jos ne eivät tuo ratkaisua, joudutaan neljänsiin vaaleihin loppuvuodesta.

Trump on antanut vinkin, ettei USA vastusta Israelin suunnitelmia toteuttaa suunnitelmansa Jordanin Laakson ja juutalaisyhteisöjen viralliseksi liittämiseksi Israeliin, käsittäen n. 30 % Juudean ja Samarian alueista. Kushner vastustaa sen toteuttamista ennen vaaleja, mutta Israelin poliittinen valmius vaatii sen toteuttamista kiireellisesti, eikä odottaa USA:n politiikan kehitystä.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas toistelee hokemaansa: ”Olen sanonut moneen kertaan suunnitelmasta ei ja toistan sen nyt tuhat kertaa”. Hän uhkaa peruuttaa Oslon sopimukset ja lopettaa turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa. Hän katkaisee diplomaattisuhteensa Israelin ja USA:n kanssa, kuten hän uhkailee.

Sopimuksen mukaan 15 juutalaista yhteisöä jäävät PA:n autonomisten rajojen sisäpuolelle, nostaen eteen kysymyksen: Miten niitä puolustetaan? Tilanne alkaa muistuttaa sitä, mitä sen oli Gazassa ennen vetäytymistä. Vaatimus autonomisen Palestiinan valtion demilitarisoimisesta on kysymys, joka tuskin toteutuu, kuten se ei ole toteutunut Gazassakaan.

Arabimaiden hyväksyminen sopimukselle on vielä pitkissä kantimissa. Arabiliitto vastustaa sitä, mutta muutamien arabimaiden vastustus on lientynyt, niiden joukossa Egypti, UAE, Bahrain ja Oman. Jordania ja Saudi Arabia istuvat aidalla, jääden odottamaan tilanteen kehitystä.
https://www.timesofisrael.com/what-if-trumps-pro-israel-anti-palestinian-plan-turns-out-to-be-the-opposite/,

03. Gazasta ammuttiin neljä rakettia neljän päivän aikana, mihin IAF vastasi ilma-iskuilla Hamasin kohteisiin Gazassa ja lopetti sementin kuljetukset sinne.

Hamas esitti varoituksen ”Israelin hyökkäyksistä” uhaten jatkaa ponnistelujaan saavuttaakseen vapauden karkotusten muodossa niistä, jotka miehittävät arabi-maita merestä mereen, kuten Hamasin tiedottaja Hazem Qassem lausui.

Hamas hallitsee Gazan kaistaa, mutta sillä on voimallinen kilpailija Palestiinan Islamin Jihadissa (PIJ), joka saa käskynsä ja tukensa suoraan Teheranista.
Jos Israel vetää joukkonsa Juudean ja Samaria arabialueista, on enemmän kuin luultavaa, että Hamas saa valta-aseman myös siellä, jota Iran myös tukee.
https://www.timesofisrael.com/hamas-warns-israel-against-further-aggression-in-gaza/,
(Alueella oli lähes 5 tunnin sähkökatkos, mikä viivyttää artikkelin valmistumista.)

04. Israelin YK:n lähetystön mukaan Trumpin nimittämän tiimin valmistelema ”vuosi-sadan Sopimus” tulee YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn 10 päivän sisällä.
Raporttien mukaan Mahmoud Abbas aikoo myös osallistua kokoukseen.

USA ilmoittaa jo hyvissä ajoin, että USA tullee käyttämään veto-oikeuttaan, jos sitä tarvitaan Israelin turvallisuuden takaamiseksi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-US-likely-to-veto-UNSC-resolution-against-Trump-peace-plan-616165,

05. Sapattina hälytyssireenit soivat useissa Gazan turva-aidan lähellä sijaitsevissa juutalaisyhteisöissä.

Nahal Oz kibbutsissa sireenit soivat useiden Knessetin jäsenten vieraillessa kibbutsissa, heidän joukossaan Benny Gantz, ulko- ja puolustuskomitean johtaja Gabi Ashkenazi, Knessetin jäsenet Orna Barbivai ja Alon Schuster.

Torstaina sireeni kehotti juoksemaan suojatilaa; yksi äiti kompastui 3 viikkoa vanhan sylivauvansa kanssa juostessaan alakertaan. Vauva sai vakavia vammoja päähänsä; äiti lievempiä vammoja kaaduttuaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275399,

06. Israel Beitenun johtaja Avigdor Liberman hyväksyi sopimuksen, mutta esitti voimakasta kritiikkiä sen ajoittamisesta todeten, että ”se varmistaa keskustelun siitä muodostuvan pinnalliseksi ja poliittiseksi”

Liberman kritisoi pääministeriä todeten, että hän on täynnä puhetta, mutta vähän toimenpiteitä. Hän katsoo sopimuksen hyödyttävän SiniValkoisia, jotka hakevat uusia äänestäjiä haredim-puolueista.

07. Iranissa muslimien perjantain rukouskokousten johtajia opastettiin kohdistamaan vihansa Trumpin tiimin laatimaa Vuosisadan Sopimusta vastaan.

Movahedi-Kermanin seremoniaa johtava ajatollah etsi sopivia ilmaisumuotoja ilmaistakseen Iranin vastenmielisyyttä Trumpia ja sopimusta kohtaan.

”Rauhaa-rakastavat ihmiset protestoivat sitä vastaan alueella ja maailmalla. Häpeällinen sopimus on seurausta muutamien arabihallitusten petoksesta”.
Ajatollah sanoi muutamien Iranin kumppanien, vastarintaryhmien, vastustavan Vuosisadan Sopimusta”.

08. Iranin mullah-hallitus lisää maassa toimivien Bahai-vähemmistöjen sortotoimia.

”Tämä kehitys on osa Bahai-yhteisöä vastaan harjoitettua syrjintää” sanoi Bahai World Service viime viikolla.
”Iranin viranomiset estävät Bahain jäseniä saamasta kansallisia identiteetti-kortteja ja suorittavat kotietsintöjä, haltuunottoja, pidätyksiä ja hyökkäyksiä maisuutta vastaan epäreilusti kohdistaen syrjintänsä Bahai-yhteisöä vastaan”.

09. Israelin Puolustusministeriö suoritti perjantaina esimerkillisen ohjustestin kehittämästään raketti-työntövoimaisesta järjestelmästä.

Ben Gurionin kansainvälinen matkustajaliikenne ohjattiin testin ajaksi toiselle kentälle potentiaalisten onnettomuuksien välttämiseksi.

Raportti ei kertonut minkälaisesta ohjuksesta oli kysymys, mutta arvioi sen olleen Jericho-3 ballistisen ohjuksen, joka otettiin käyttöön 2011.
Ohjuksen seuraava versio Jericho-4 on työn alla.

10. SuurBritannia jättää Euroopan unionin virallisesti kolmen ja puolen vuoden kinastelun jälkeen jättäen sekä EU:n että myös Englannin heikentyneeseen asemaan.

Suurin toivein britit menivät mukaan rakentamaan sodan runtelemasta Euroopasta maailmanlaajuista mahtitekijää. Mukaan meno oli helppoa, mutta Brexit, eroaminen siitä oli tuskallista ja kallista.

11. Kiinassa alkanut uusi koronavirus epidemia on osoittautunut tuhoisammaksi kuin monet aiemmat, kuten Sars ja muut tartuntataudit. Ehkä musta surma ja espanjan kuumetauti voisivat painia samassa sarjassa.

Se tarttuu ihmisestä ihmiseen, ja monet sairastuneita hoivat sairaanhoitajat ja muut läheisessä kosketuksessa heihin olleet ovat saaneet tartunnan varotoimista huolimatta. Lentovuoroja Kiinaan ja sieltä tuleviin vuoroihin on jouduttu tekemään muutoksia ja peruutuksia.

Tarkastuksia valtioitten rajoilla tehostetaan, mutta testauksia rajoittavat henkilökunnan ja laitteiden vajaus. Sairaalat ovat tungokseen asti täynnä ja sairastuneiden jäähyväiset omaisilleen tuovat oman järkyttävän lisänsä. Monet hoitoon pyrkivät joutuvat palaamaan koteihinsa, koska vapaita paikkoja ei ole.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Russia-to-evacuate-citizens-from-China-due-to-coronavirus-outbreak-616234,
https://www.jpost.com/Breaking-News/Plane-evacuating-250-Europeans-due-to-coronavirus-lands-in-France-616239,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 05 -13; Tiberias 09 -18; Suolameri 14 -21; Eilat 11 -24 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, pohjoisessa vesisadetta tänään. Hieman lämpenevää.

Anteeksi vielä raportin hajanaisuus, minkä aiheutti keskipäivän sähkökatkos.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019