TORSTAI 06.02.2020

TIISTAI 04.02.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. Israelin pyrkimykset suhteitten lämmittämiseksi Afrikan maihin jatkuvat, useimmiten salaisina kuin julkisina, sillä useimmilla niistä on perinteisiä liitto-suhteita PA/PLO:n suuntaan.

Tällaisissa olosuhteissa niiden lähentyminen Israelia koetaan petturuutena, mikä asettaa niiden johtajat kallion ja kovan paikan väliin.

02. Pääministeri Benyamin Netanyahu lensi maanantaina Ugandaan presidentti Yoweri Musevenin kutsusta.

Uganda tuli median palstoille Israelin 1972 suorittaman huikean uskaliaan pelastus-operaation aikana Entebben lentokentälle terroristien Ugandaan viemiensä panttivankien vapauttamiseksi. Netanyahun veli Joni sai surmansa operaatiossa, joka muuten onnistui lähes täydellisesti.

Presidentti Musevani oli kutsunut Netanyahun lisäksi Sudanin Sudanin Itsenäisyysneuvoston puheenjohtaja Abdel Fattah Abdelrahman Burhanin, jonka kanssa he sopivat yhteistoiminnan aloittamiseksi suhteitten normalisoimiseksi.

”Pääministeri Netanyahu uskoo, että Sudan siirtymässä uuteen ja positiiviseen suuntaan, josta hän informoi myös USA:n ulkoministeri Pompeota”, sanotaan pääministerin kanslian julkaisemassa lausunnossa. Pompeo soitti Burhanille pyytäen häntä vierailemaan Yhdysvalloissa.

Aiemmin Netanyahu ilmoitti, että Uganda harkitsee lähetystönsä muuttamista Jerusalemiin. Jos se toteutuu, Israel avaa lähetystönsä Ugandan pääkaupunkiin Kampalaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275512,

03. Sudanin hallituksen tiedottaja Faisal Mohammed Salih sanoi, ettei hallitusta ollut informoitu kenraali Abdel Fattah al-Burhanin tapaamisesta Netanyahun kanssa, vaan se sai tiedon siitä mediasta.

Hän sanoi hallituksen odottavan kenraalin paluuta Ugandasta selvittämään tilannetta.

Palestiinan edustajat katsovat tapaamisen merkitsevän puukoniskua selkään, koska se tapahtui muutama päivä sen jälkeen, kun Sudan antoi äänensä arabiliiton jäsenten kanssa tuomitessaan Trumpin rauhansuunnitelman.

Sudanin armeijan upseeri sanoi nimettömänä, ettei hänellä ole oikeutta puhua asiasta, mutta että al-Burhan suostui tapaamiseen, koska sen uskotaan voivan vaikuttaa USA:n asettamien sanktioitten helpottamiseen ja Sudanin poistamiseen terrorijärjestöjen listalta. Sudanin talous kärsii pahoin sanktioista.
https://www.timesofisrael.com/sudan-government-says-not-notified-of-leaders-meeting-with-netanyahu/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275525,

04. Pääministeri Netanyahu sanoo useaan otteeseen kahden vuoden aikana pyrkineensä järjestämään kolmikanta-neuvottelut USA:n ja Marokon kanssa, mutta Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton vastusti sitä kiivaasti, kertoo TV-kanava 13.

Netanyahu ehdotti sopimusta, jolla USA tunnustaisi Marokon itsenäisyyden kiistanalaisesta LänsiSaharan alueesta, ja vastalahjaksi Marokko tulisi aloittamaan suhteiden normalisoimisen Israelin kanssa.

Netanyahu puhui asiasta Washingonissa, mutta USA ei ollut valmis siihen.
Boltonin poistuttua syyskuussa Valkoisen Talon vahvuudesta asia on syytä nostaa uudelleen esiin.

Eräs israelilainen virkailija sanoo marokkolaisten olevan hyvin tyytymättömiä Netanyahun lupauksiin, joita ei ole toteutettu käytännössä, ja että Netanyahu käytti Rabatin suhteitaan poliittisten ongelmiensa helpottamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-sought-deal-with-us-morocco-to-allow-normalization-of-ties-report/,

05. Netanyahu hallitus ei hyväksy Trumpin suunnitelman mukaisia rajoja. joihin sisältyy 3 israelilaisen kaupungin, ns triangelin, liittäminen PA/PLO:n alueisiin. Kaupunkien arabiasukkaat vastustavat sanoen mieluummin jäävänsä Israeliin.

Toiseksi hallitus haluaa hyväksyä sopimusversion, jossa ei mainita Palestiinan valtiota.
Triangelin alue sijaitsee kaakkoon Haifasta lähellä Jeninin arabikaupunkia, siihen kuuluu 14 kaupunkia ja kylää, joissa asuu yli 260 000 Israelin arabia.
https://www.timesofisrael.com/pmo-dismisses-notion-of-redrawing-borders-moving-arab-towns-to-palestine/,

Netanyahu suunnittelee Sopimuksen käsittelyä hallituksessa, ensiksi vaikka symbolisena, tunnustellakseen puolueiden suhtautumista siihen. Häntä kiinnostaa erityisesti Libermanin asennoituminen siihen, jos Israel Beitenu saa maaliskuun 4.päivän vaaleissa edelleen ”kuninkaantekijän” aseman.

Likud ja Yamina liittolainen sanovat äänestävänsä sitä vastaan hallituksessa, jos sinä mainitaan Palestiinan valtio.

06. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajat ovat pyrkineet pysyttelemään yhtenäisenä blokkina saadakseen äänensä paremmin kuuluville. He sanovat, ettei yhteistä kantaa ole vielä virallisesti laadittu, mutta että he vastustavat sopimuksen muutamia kohtia, joissa puhutaan Palestiinan valtiosta.

Arielin kaupungin pormestari sanoo irtautuvansa juutalaisyhteisöjen ryhmästä, koska se vastustaa sopimusta nykyisessä muodossaan. Hän sanoo, että lausunto oli laadittu ilman, että Arielin edustaja olisi voinut vaikuttaa siihen.
https://www.timesofisrael.com/ariel-mayor-quits-settlement-umbrella-group-over-its-opposition-to-trump-plan/,

07. Israelin terveysviranomaiset valmistautuvat Kiinassa puhjenneen corona-virus epidemian ilmenemiseen myös Israelissa.

Viranomaiset varoittavat yhtiöitä pakottamasta työntekijöitään takaisin töihin ilman määrättyä karanteeniaikaa.

Kiinasta palaavia ihmisiä kehotetaan jäämään kotiinsa 14 vuorokauden ajaksi varmistaakseen, etteivät he ole saaneet tartuntaa Kiinassa ollessaan. Kaikkia ei kuitenkaan pystytä tarkastamaan, kuten lähetystöjen henkilökunta.
https://www.timesofisrael.com/health-ministry-says-illegal-to-require-israelis-returning-from-china-to-work/,

08. IDF:n hyökkäysjoukkojen harjoitusosaston entinen komentaja sanoo, että Israelin maajoukkojen täytyy muuttaa asennettaan ja harjoituksiaan voidakseen taistella voitokkaasti vihollisiaan vastaan.

Puhuessaan 103 FM Radiossa Amidror sanoi: ”Ensiksi tulee ymmärtää, että yksi etu vihollisilla on siinä, että he toimivat kotiseudullaan”.

”Arvostan Hizbullahin ja Hamasin taistelijoita, että he ovat laadultaan parempia kuin IDF:n sotilaat, sillä he ovat vanhempia, palvelevat pitempään kuin ase-velvolliset, ja harjoittelevat pitempään kuin IDF:n sotilaat”.

”Terroristeilla on taisteluhenki, mitä heillä ei ollut aiemmin, eivätkä IDF:n sotilaat uskalla ylittää turva-aitaa mennäkseen Gazan kaistalle.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275554,

09. Israelin laivasto yhdessä Shabakin (Turvallisuusjärjestö) kanssa estivät aseiden salakuljetusyrityksen Gazan kaistalle Siinain pohjoisosasta.

Merisotilaat pysäyttivät epäillyn aluksen ja pidättivät sieltä löydetyt kaksi epäiltyä. He tunnustivat aseitten olleen matkalla Hamasin merijoukoille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275547,

10. Israelin puolustusministeri Naftali Bennett matkustaa Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa USA:n puolustusministeri Mark Esperin.

Heidän uskotaan puhuvan uhkakuvista Lähi-Idässä, mukaan lukien Iranin agressiivisuus sekä Iranin pyrkimys linnoittautua Syyriaan pyrkimyksissään saada ydinaseita.

Bennettin uskotaan myös pyytävän USA:ta pitkälle kehitettyjä aseita voidakseen vastata Iranin laajennuspyrkimyksiin. Yuval Steinitz toimii puolustusministerinä Bennettin matkan aikana.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275544,

11. Voisiko ”Jordanian optio” palvella Israelin turvallisuustarpeita paremmin kuin Deal on the Century? Siitä on useampia versioita, mutta paras lienee suunnitelma, jossa Jordania valvoo Juudean ja Samarian arabeja.

Tämä poistaisi Israelin niskasta epäluotettavan naapurin ja korvaisi sen Jordanialla, johon Israelin voisi asettaa luottamuksensa. Se myös vahvistaisi USA:n näkemystä, että Jordania on palestiinalaisten valtio.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/275522,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 05 -13; Tiberias 11 -19; Suolameri 14 -21; Eilat 11 -23 +C-astetta, tänään puolipilvistä; huomenna aurinkoisempaa.

Olen ollut aamusta lähtien huonovointinen, kuumetta lienee ollut, mutta nyt se tuntuu hellittävän. Raukeus ja raskas olo pysyvät vielä.

Hamas uhkaa viedä meritse kyynelkaasutynnyreitä Israelin rannikolle. Räjähteillä varustettuja ilmapalloryppäitä Gazasta lähetetään yhtenään.
https://www.ynetnews.com/article/SJ11WI18fU#autoplay,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019