Posts

Showing posts from November 7, 2010
PERJANTAI 12.11.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja ulkoministeri Clintonin välinen kahden tunnin mittaiseksi suunniteltu keskustelutilaisuus venyi yli 7 tunnin pituiseksi. Keskustelujen jälkeen Israelin ja USA:n neuvottelutiimin jäsenet tapasivat toisensa Netanyahun hotellissa ja hajaantuivat myöhemmin omiin ryhmiinsä tutkiakseen rauhassa esille tuotuja ehdotuksia.

Netanyahu ja Clinton olivat kuitenkin hyvin lyhytsanaisia maratonkeskustelujen jälkeen. Molemmat vakuuttivat jatkavansa rauhansopimuksen saamiseksi PA:n kanssa. Clinton kiitteli Netanyahun rauhantahtoa, mitä hän aiemmin epäili. ”Sekä pääministeri että PA:n presidentti ovat hyvin vakavasti antautuneet kahden valtion periaatteeseen ja me tulemme löytämään tien eteenpäin”, Hillary Clinton pyöritteli vanhaa virttä uudella nuotilla.
Koska virallista lausuntoa ei ole annettu julkisuuteen, päätelmiä on tehtävä siltä pohjalta, miten asiat näyttävät olevan sivusta katsoen. Ensimmäinen huomio on se, ettei Clintonin puheissa mainittu…
TORSTAI 11.11.10

1. ”YHDYSVALLAT oli syvästi pettynyt ilmoitukseen uusien asuntoyksiköitten edistyneestä suunnittelusta Itä Jerusalemiin”, oli ulkoministeri Hillary Clintonin lausunto kahdesta rakennuskohteesta Jerusalemin lähiöissä ennen tapaamistaan pääministeri Netanyahun kanssa tänään. ”Tämä ilmoitus on vastoin ponnistelujamme saada neuvottelut uudelleen käyntiin osapuolten välillä. Olemme jo kauan kehottaneet heitä välttämään toimia, jotka voivat murentaa keskinäistä luottamusta, mukaan lukien Jerusalem”, Clinton sanaili.
Ulkoministeri Clinton ei ole sanallakaan viitannut PA:n kovalla kiireellä rakentamaan 40 000 asukkaan uuteen kaupunkiin Rawabiin Samariaan, vaikka se jos mikään edustaa yksipuolisia toimia edes ilmoittamatta rakentamisesta Israelin viranomaisille tai sopimatta vesi- ja viemärijärjestelyistä uudessa kaupungissa tai sen tieyhteyksistä. Oslon ja sen jälkeisten sopimusten mukaan tämän kaltaiset yksipuoliset toimet ovat kiellettyjä, koska ne muuttavat oleellisesti …
KESKIVIIKKO 10.11.10

1. JERUSALEM ei ole mikään ”setlementti”, sanotaan pääministeri Netanyahun toimiston julkistamassa lausunnossa vastauksena kritiikkiin siitä, että paikallis- ja aluesuunnittelu-toimistot olivat hyväksyneet uusien asuntojen rakentamissuunnitelmat Jerusalemin kahteen lähiöön, Har Homaan ja Ramotiin. ”Jerusalem ei ole setlementti. Jerusalem on Israelin pääkaupunki”, todetaan tiistaina julkistetussa lausunnossa lisäten, ettei hallitus koskaan ole hyväksynyt rajoituksia Jerusalemin rakentamiseksi sen kasvavalle väestölle, joka lähentelee 800 000 asukasta. Rakennuskohteiden suunnittelu aloitettiin jo vuosia sitten, ja vienee vielä muutaman vuoden, ennen kuin asukkaat voivat muuttaa uusiin asuntoihin.

TIEDON rakennussuunnitelmien hyväksymisestä alustavasti tultua julkisuuteen USA:n ulkoministeriö antoi kriittisen lausunnon todeten, ettei päätös auta rauhanprosessia lisäten, että on väärin sanoa, etteikö tällä olisi vaikutusta vastapuolen asenteisiin.
USA:n presidentti …
TIISTAI 09.11.10

1. ABBAS oli valmis tekemään kaupat edellisen pääministerin Ehud Olmertin kanssa tämän viimeisen rauhantarjouksen pohjalta, kertoo USA:n edellinen presidentti George Bush 497-sivun muistelmateoksessaan ”Decision point”. Olmertin suunnitelman mukaan Israel olisi luovuttanut valtaosan Juudeasta ja Samariasta, rakentanut tunnelin Gazan ja Länsirannan välille, sallinut rajoitetun määrän palestiinalaispakolaisia muuttamaan Israelin alueelle, muodostamaan Jerusalemista yhteisen pääkaupungin kummallekin kansalle sekä uskomaan ”pyhien paikkojen valvonnan ei-poliittisille vanhimmille”.

BUSH kertoo, että Abbas periaatteessa oli hyväksynyt tarjouksen, vaikka hän nyt väittääkin, että ero hänen vaatimustensa ja Olmertin tarjouksen oli liian suuri.
Bush kertoo, että USA laati Olmertin yksityisen tarjouksen pohjalta julkisen sopimus-luonnoksen. USA:n luonnoksen mukaan Olmert olisi matkustanut Washingtoniin ja luovuttanut salaisen suunnitelmansa Bushille. Abbas olisi antanut julk…
MAANANTAI 08.11.10

1. ”RAKAS VELI, kirjoitan sinulle osoittaakseni voimakkaimman yhteenkuuluvaisuuden ja veljeyden tunteeni”, kirjoittaa PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat ministeri Rechavam Zeevin murhan suunnittelijalle PFLP:n johtajalle sheikki Saadatille ja jatkaa: ”Miehitys jatkaa häviön ja nöyryytyksen politiikkaansa teitä (vankeja) kohtaan mitätöimällä saavutuksenne. Te osoititte horjumatonta vastarintaa, joka on tullut legendaksi, jonka aikana moni marttyyri menetti henkensä.”
”Saavutustensa johdosta” PFLP:n johtaja Saadat tuomittiin israelilaisessa tuomioistuimessa 30 vuoden vankeusrangaistukseen ministeri Zeevin murhan suunnittelijana ja ohjaajana. Erekat jatkaa kirjeessään: ”Rakastettumme, vankilan pimeys tulee loppumaan. Uskomme voivamme tavata pian ja juhlia voittoa ja vapautusta ja vapautta, kaikille vangeille.”

EREKAT vastaili kirjeensä johdosta Israelin TV-10 tekemiin kysymyksiin. Hän selitti näin: ”Kirjeeni ei ollut poliittinen vaan inhimillinen. En ylistä…
SUNNUNTAI 07.11.10

1. RAUHANPROSESSIN nykyvaihetta kuvannevat seuraavat tilanteet Jerusalemista.
Magen David Adom, MDA, sai kutsun kuuden aikaan tulla Al-Azaryan kylän lähelle auttamaan palestiinalaista teini-ikäistä, joka oli pudonnut rakennuksen viidennestä kerroksesta. Heidän aloitettuaan työnsä kahden ambulanssin voimalla Issawiyan lähiöstä paikalle kertyneet palestiinalaiset alkoivat kivittää heitä siten, että heidän täytyi lopulta paeta henkensä pelastamiseksi. Heidän ambulanssinsa olivat panssaroituna, joten sisällä he olivat turvassa, vaikka panssaroidut lasit säröilivätkin kivistä kuitenkaan särkymättä sisään. Ambulansseja kivitettiin myös Maale Adumim tiellä sen viereiseltä kukkulalta. Poliisi aloitti tutkimukset tapahtuman johdosta löytääkseen kivittäjät.

PÄIVÄÄ aiemmin kolme israelilaista opiskelijaa Tel Avivista oli menossa australialaisen vieraansa kanssa pubiin Jerusalemin itäosassa, mutta valitsi väärän tien ja ajoi Issawiyaan. Siellä he kysyivät tietä arabinuorelta…