Friday, December 17, 2010

PERJANTAI 17.12.10

1. ISRAELIN rauhankumppani osoitti kouriintuntuvasti – tai ainakin jokaisen silmin nähden – miten se tulee hoitamaan juutalaisten ja kristittyjen pyhiä paikkoja, jos niiden valvonta annetaan sen käsiin. Kuitenkin se väittää suojelevansa niitä paremmin kuin Israel.
Kysymys on Josefin hautakammiosta lähellä Sikemiä (Nablusia) ja Palestiinan Auktoriteetin muslimeista. Seuraava tarina kertokoon puolestaan.

TUHANNET juutalaiset kaikkialta maailmasta menivät torstaina rukoilemaan Joosefin (Joshuan) haudalle Timnat Heresin kylässä vain havaitakseen kauhukseen, että muslimit olivat töhrineet juuri äskettäin korjatun hautakammion muurit täyteen arabiankielisiä graffiteja.
Ei tässä sinänsä ole mitään uutta, Josefin hautakammio on häväisty ja pyritty tuhoamaan useaan kertaan muslimiarabien toimesta, pahiten 2000 intifadan aikana ja jälkeen.

SAMARIAN aluehallituksen johtaja Gershon Mesika ei pystynyt peittelemään kauhistustaan: ”Vain barbaarit voivat tehdä tällaista. Ihmiset, jotka häpäisevät pyhiä paikkoja tällä tavalla, eivät ansaitse tulla kutsutuiksi sivistyneiksi. Jos kysymys olisi juutalaisten häpäisemästä islamin pyhästä paikasta, koko maailma nousisi sitä vastaan.”
Juutalaisten massarukoukset olivat Asara B´Tevet, 10.Tevet-kuuta tapahtuvan paaston kunniaksi, joka on tänään perjantaina 17.12. länsimaisen kalenterin mukaan.

PAIKALLE oli kerääntynyt joukko arabeja, jotka ärsyyntyivät nuorten alkaessa tanssia ja laulaa ja vaativat rukoilijoita suojelevia Ephraim-prikaatin sotilaita hillitsemään nuoria, jotka sotilaitten pyynnöstä lopettivatkin tanssinsa ja laulunsa muutaman minuutin kuluttua. Rukoustilaisuuteen osallistui uskoa tunnustavia ja ei-tunnustavia sekä haredim-juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141196

2. ARVOSTETTU ja palkittu amerikkalainen kirjailija tri Mike Evans vieraili eilen Knessetissä. Hänen julkaisemansa kirja ”Game Changer” (Pelin Muuttaja) on herättänyt yleistä tunnustusta. Evansia pidetään yhtenä johtavista Lähi Idän asiantuntijoista. Hän sanoi aloittaneensa kirjansa kirjoittamisen sen jälkeen, kun presidentti Obama totesi ydinaseen terroristien käsissä aiheuttavan pelin muuttumisen. Hän kertoo kirjansa perustuvan kuvitteelliseen tilanteeseen, jossa Iranin käskyläiset Hizbullah ja Hamas salakuljettavat ydinaseita Yhdysvaltoihin hyökätäkseen niillä USA:n kaupunkeja vastaan.

EVANS vakuutti, ettei kirjassa mainita Israelia, mutta ”sen kuvitteellinen tarina on hyvin mahdollinen”, kuten CIA:n entinen johtaja James Woolsey totesi.
Evans otti INN:n haastattelussa hyvin kriittisen kannan presidentti Obaman tapaan hoitaa Israelin ja PA:n välisiä keskusteluja. Hän totesi, ettei Obama ole millään tavoin kiinnostunut palestiinalaisten asiasta: ”Häntä kiinnostavat vain Valkoisen Talon seremoniat voidakseen saada rauhansopimuksen aikaan. Obaman päämäärä on saavutettavissa vain Israelin hallituksen vaihdoksen kautta, ja sitä hän pyrkii edistämään kaikin tavoin”, Evans totesi.

EVANS sanoi, että Israel on erittäin suosittu Amerikan 52 miljoonan kristittyjen sionistien parissa. ”He ovat ilman kompromisseja ja anteeksipyyntöjä Israelin kannattajia, jotka nousevat ketä tahansa USA:n presidenttiä vastaan, joka uskaltaa sormellaankaan koskettaa Jerusalemia tai juutalaisten maata riistääkseen ne juutalaiselta kansalta”.
Evans on tavannut 52 maailman johtomiestä, mukaan lukien Menachem Begin, jolle hän suositteli Benyamin Netanyahua. Hän on osallistunut useisiin TV- ja radio-tilaisuuksiin, kuten Good Morning America, Crossfire ja ja Nightline; hänen kirjoituksiaan on julkaistu useissa USA:n valtalehdissä kuten The Wall Street Journal, USA Today ja Washington Times. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141176

3. KANSAINVÄLINEN kristittyjen ja juutalaisten välinen ystävyysjärjestö IFCJ vietti perustamisensa 10-vuotispäivää tällä viikolla Knessetissä järjestetyssä konferenssissa, johon otti osaa kaupunkien pormestareita ja kansanedustajia. IFCJ edustaa kymmeniä miljoonia USA:n evankelista kristittyä, jotka raamatulliselta pohjalta ehdottomasti kannattavat juutalaisten oikeutta heille luvattuun Israelin maahan ja jakamattomaan Jerusalemiin.
JÄRJESTÖ tukee taloudellisesti lukuisia projekteja Israelissa, varsinkin vähäosaisia, mutta sen toiminta ei ole saanut varauksetonta tunnustusta ja hyväksyntää kaikkien taholta.
JOTKUT huomattavat rabbit, kuten aiempi päärabbi Elkanan Shapira, ovat ehdottomasti kristillisten järjestöjen toimintaa vastaan Israelissa peläten niiden taloudellisen toiminnan olevan peittona epäilyttävälle lähetystyölle juutalaisten käännyttämiseksi. Rabbit eivät vastusta kristillisten yhteisöjen toimintaa sinänsä maassa, mutta eivät voi vastaanottaa niiden tarjoamia lahjoituksia. Tämä tuli kuvaavasti esiin Karmelin palon yhteydessä, jolloin sammutus-kaluston puutteellisuuden vuoksi todettiin, että sisäministeri Eli Yishai oli hylännyt kristillisen järjestön tarjouksen useiden paloautojen rahoittamiseksi, kuten aiemmin oli tehty.

RABBI Yechiel Eckstein, IFCJ:n perustaja ja presidentti, joka työskentelee juutalaisten ja kristittyjen keskinäisen ymmärtämisen lisäämiseksi, toteaa: ”Vaikka lahjoitamme (IFCJ) kymmeniä miljoonia vuosittain vähäosaisten auttamiseksi, se ei selvästikään ole tarpeeksi.” Hän sanoi, että konferenssi suunniteltiin, jotta jokainen sektori – hallitukset, liikeyritykset, voittoa tuottamattomat järjestöt ja muut – voisivat yhdessä toimien auttaa lapsia, vanhuksia, vähäosaisia ja muita apua tarvitsevia ilman poliittisia tai uskonnollisia tavoitteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141175

4. PA:N johto kiihdyttää toimiaan Muhammed Dahlanin lisääntyvän vaikutuksen ja valta-suunnitelmien estämiseksi. PA:n poliisit pidättivät useita Fatahin johtajiin kuuluvia jäseniä kuulustellen heitä, oliko Dahlan antanut heille rahaa aseitten hankkimiseksi oman armeijan rakentamiseksi, kuten PA:n johtajisto pelkää. Jotkut pidätetyistä tunnustivat saaneensa rahaa Dahlanilta, mutta useimmat eivät tienneet aseitten hankkimisesta, kuten uutiset kertovat. Heidät päästettiin kuulustelujen jälkeen vapaiksi.

DAHLAN oli Fatahin voimamies Gazassa ennen Hamasin vallankaappausta 2007, jolloin hän pakeni Kairoon, jossa hänellä on toinen asunto, ja sen jälkeen Ramallahiin. Hän johti Fatahin turvallisuusjoukkoja Gazassa, ja häntä syytetään siitä, ettei Fatah pystynyt vastustamaan Hamasin vallan nousua. Lisäksi hänen sanotaan suututtaneen sekä Fatahin että Hamasin johtajia Gazassa, minkä vaikutus voi tuntua vieläkin Fatahin ja Hamasin sovinto-neuvotteluissa. Dahlan on jatkanut PA:n johdon arvosteluja ja varsinkin Abbasin tapaa johtaa rauhankeskusteluja, ja antanut ulkomailla sekä Abbasia että hänen liikemiespoikiaan halventavia lausuntoja.

DAHLAN oli paennut Kairoon Abbasin nostettua kärjekkäistä lausuntoja häntä vastaan pyrkien siellä rauhoittelemaan tilannetta, ettei hänellä ole mitään aikomusta kaataa Abbasin asemaa eikä tukea Yasser Arafatin serkkua Yasser Kidwaa hänen tilalleen, mutta hän palasi Ramallahiin Fatahin johdon kokoukseen saatuaan Abbasin vakuutuksen turvallisuudestaan. Fatahin keskuskomitea asetti kuitenkin komitean tutkimaan syytöksiä Dahlania vastaan ja hänen ja Abbasin välien huononemiseen johtavia syitä. Abbas on kaikessa hiljaisuudessa poistanut Dahlanille uskollisia komentajia PA:n asejoukoista, kuten Yousef Issa Yakub, joka oli estävän turvallisuusjoukon varakomentaja. ”Arabin pahin vihollinen on toinen arabi”. http://www.haaretz.com/print-edition/news/pa-suspects-former-fatah-strongman-in-gaza-recruiting-for-new-armed-militia-1.331029

5. PA:N johto on lisännyt USA:n hallituksen vastaista syyttelyään, missä viimeisen
pisaran aiheutti kongressin edustajainhuoneen päätös, ettei USA:n tule tukea PA:n yksipuolista valtion julistusta eikä antaa YK:n turvallisuusneuvoston tehdä siitä myönteistä päätöstä. PA on systemaattisesti toiminut ulkomailla hakiessaan eri maitten tukea Palestiinan valtion perustamiseksi omana päätöksenään tai joko USA:n tai YK:n kautta. Sen toiminta ei ole ollutkaan tehotonta, mistä todisteena on useitten Etelä Amerikan maitten antama tunnustus jo etukäteen.
EU:n ulkoministerit eivät PA:n mielipahaksi suoraan tukeneet PA:n itsenäisyyshaaveita, mutta heidän lausuntoonsa sisältyy kohtalonomainen lisäys, että tunnustus voidaan antaa siinä tapauksessa, että tilanne oleellisesti muuttuu.

ISRAELIN johto suhtautuu kovin kevyesti PA:n uhkaukseen viedä Israelin ”setlementtitoiminta” YK:n ratkaistavaksi. Koska maailmalla ei ymmärretä ollenkaan sen merkitystä Israelille, juutalaisyhteisöjen vastainen lausunto voidaan hyvinkin saada läpi YK:n turvallisuus-neuvostossa, sillä USA on aina vastustanut niitä pitäen niitä laittomina, eikä USA:n Jerusalemin konsulaatti ole peitellyt vastenmielisyyttään IDF:n sotilaitten suorittamiin tarkastuksiin Juudean ja Samarian teillä, myös USA:n omistamille arabien ajamille autoille. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199816

6. UUTISOTSIKOITA
- Kongressin edustaja Ros-Lehtinen kritisoi Obaman hallituksen tapaa lapioida miljoonia dollareita PA:n kassaan vaatimatta mitään vastapalveluksiksi. ”Obaman hallitus on täysin väärässä antaessaan PA:lle avoimen shekin samaan aikaan painostaessaan Israelia”, hän sanoi. Kongressin ulkomaanasioitten valiokunta voi ottaa Ros-Lehtisen johdolla entistä kriittisemmän asenteen rauhankeskusteluihin Israelin ja PA:n välillä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199816
- Itävalta on joutumassa kovan kritiikin alaiseksi sen Iranin kanssa harjoittaman kaupan vuoksi. Itävallan kauppakamari on antanut ohjeita yhtiöille, miten ohittaa YK:n asettamaa kauppasaartoa Irania vastaan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=199846
- WikiLeaks paljastaa, että Egyptin presidentti sanoi eräässä sähkeessä Iranin vaikutuksen leviävän syövän tavoin. Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman puolestaan syytti Irania terrorisolujen perustamisesta Egyptiin, jotka sieltä tekisivät hyökkäyksiä egyptiläisiin ja israelilaisiin kohteisiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=199824
- Iran neuvottelee USA:n, Ranskan, Venäjän ja Turkin kanssa Iranin rikastetun uraanin siirtämiseksi Turkkiin sitä vastaan, että sille toimitetaan ydinpolttoainesauvoja. Uutisen mukaan Iran toimittaa Turkkiin 1000 kg alhaiseen tasoon rikastettua uraania ja saa vastineeksi 30 kg 20 %:n tasoon rikastettuja uraanisauvoja ydinvoimalan tarpeisiin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=199851
- Kiinan sosiaalitieteiden akatemia ennustaa, että Aasia tulee johtamaan maailman taloutta v. 2011, ja Kiina on sen johdossa. Kiinan talous nousee 10 %.n vuosivauhtia ja sen taloudellinen volyymi on kakkosena USA:n jälkeen. (JP)
- PA on kääntynyt useitten Euroopan maitten puoleen pyytäen niiden lupausta tunnustaa Palestiinan valtio, kun PA sellaisen julistaa. Kohdemaina mainitaan erityisesti Ranska, Englanti, Saksa ja Tanska sekä EU. PA olettaa, että tunnustus annetaan 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille, Itä Jerusalem mukaan lukien. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199695
- Israelissa asiantuntijat varoittelevat silloin tällöin suuren maanjäristyksen mahdollisuudesta, eikä vain todennäköisenä vaan kysymys on vain ajasta. Israelin maa on vuosisatojen aikana kärsinyt lukuisista maanjäristyksistä, joissa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä ja kokonaisia kaupunkeja tuhoutunut, kuten roomalainen Beit Shean, jonka raunioita kaivetaan esiin. Israelaw@netvision.net.il
(JP, Haim Katz ja Sam Katz)
- JP:n artikkeli esittelee salaisen laakson Galileassa Metullan alapuolella. Maanviljelijät ovat istuttaneet sinne kaikenlaisia hedelmäpuita. Artikkelin yhteydessä on osoitteita, joissa esitellään Israelin kaunista luontoa. http://www.jpost.com/Magazine/Features/Article.aspx?id=199736
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat on aloittanut kampanjan, jolla Jerusalemin itäisten lähiöitten mainoskilpiin tulee lisätä myös hepreankieliset tekstit, mikä on herättänyt ärtyneitä vastalauseita palestiinalaisten taholta. (JP)

Thursday, December 16, 2010

TORSTAI 16.12.10

1. ARABILIITON ulkoministerit keskustelivat eilen Abbasin pyynnöstä rauhankeskustelujen nykyvaiheesta George Mitchellin viimeisten neuvottelujen ja tarjousten pohjalta. Kairon kokouksessa päätettiin Abbasin esityksen mukaisesti, että kaikki keskustelut Israelin kanssa, suorana tai epäsuorana, voivat jatkua vain edellytyksellä, että USA ottaa selkeän kannan koskien Palestiinan valtion rajoja. Toinen vaatimus on ”setlementtitoiminnan” lopettaminen.
”Neuvotteleminen palestiinalaisten ja israelilaisten välillä on hyödytöntä. Ei ole mitään syytä palata neuvotteluihin. Palaaminen niihin on suhteutettava vakavaan tarjoukseen, joka varmistaa arabien ja israelilaisten välisen konfliktin loppumisen perustuen rauhanprosessin perusteisiin”, sanotaan arabiliiton ulkoministereitten lausunnossa.

LAUSUNNOSSA todetaan edelleen, että ulkoministerit päättivät alistaa kysymyksen Israelin ”setlementeistä” YK:n turvallisuusneuvoston päätettäväksi, kuten AFP raportoi.
Ulkoministerit haluavat ”turvallisuusneuvoston päätöksen muiden muassa setlementti-toiminnan laittomuudesta ja vaatimuksen siitä, että se lopetetaan”, sanotaan arabiliiton ministerikomitean kokouksen päätöslauselmassa liiton päämajassa Kairossa.
Lausunnossa kehotetaan Yhdysvaltoja pidättymään veto-oikeutensa nojalla estämästä Israelin vastaisia päätöksiä YK:n turvallisuusneuvostossa.

PÄÄMINISTERI Netanyahu soitti Egyptin presidentti Hosni Mubarakille ennen arabiliiton kokousta, mutta keskustelujen sisältöä ei ole annettu julkisuuteen.
PA:n johto esitti pettymyksensä ja ärtymyksensä George Mitchellin Israelin vierailun aikana siitä, ettei Obama lupauksestaan huolimatta ollut saanut painostettua Israelia uuteen rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa, kuten he odottivat ja olivat varmistuneet. Toiseksi he pitäytyvät vaatimukseensa, että keskustelut rajoista tulee perustua kesäkuun 4. päivän 1967 sotaa edeltäneisiin aselepolinjoihin, joihin arabiliiton päätöksessä vihjataan.
Mitchell puolestaan vakuutti ennen matkaansa Kairon kautta kotimaahansa puskevansa esteistä huolimatta todellisten keskustelujen aloittamista keskeisistä kysymyksistä voidakseen saada aikaan näkyvää edistymistä lähikuukausien aikana.

NETANYAHU on vakaasti päätynyt toteamukseen, että PA:n johdon vaatimus rajoista on kohtuuton, sillä sen mukaisten rajojen hyväksyminen vaarantaisi Israelin turvallisuuden.
PLO:n hallituksen jäsen Yasser Abed Rabbo puolestaan esittää kovaa linjaa ilman kompromisseja. Pääministeri Salaam Fayad totesi TV-2:n haastattelussa, ettei PA alista Palestiinan valtion perustamista YK:n turvallisuusneuvostolle eikä aloita väkivalta-aaltoa, vaikka neuvottelut eivät johtaisikaan tulokseen. Hän totesi, ettei PA tarvitse lisää julkilausumia, sillä valtio perustettiin Arafatin toimesta 1988, joka hyväksyttiin YK :n yleiskokouksessa noin sadan jäsenen kannattamana.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kokoaa minihallituksensa, ”septetin” tänään keskustelemaan tilanteesta. Obaman erikoisneuvonantaja Dennis Ross on myös Israelissa, jossa hän keskustelee maan turvallisuusjohtajien kanssa. Hänen uskotaan suositelleen Obamalle rakennuskiellon jatkamista 90 päivän ajaksi määrättyjä lupauksia vastaan Israelille. Ross on varsinaisesti keskittynyt Iranin tilanteeseen, minkä vuoksi hänen sekaantumisensa Mitchellin mandaattiin kielii jonkinasteisesta kilpailusta hänen kanssaan. Mitchellin raportoitiin luopuvan välitystoimistaan, mutta halukasta seuraajaa ei ole löydetty, ellei sitten Ross ole ehdokkaana. Rossin matkan ohjelmasta ei ole annettu tietoja, mutta Iranin ohella hän voi keskittyä Israelin turvallisuusvaatimuksiin siinä tapauksessa, että Palestiinan valtio perustetaan ilman sopimusta, mikä voisi aiheuttaa koko kuvion kääntymisen päälaelleen.

NORJAN hallitus päätti nostaa PLO:n diplomaattiedustuston aseman lähetystöksi vaatien samalla, että Palestiinan valtio tulee perustaa 2011 aikana, kuten Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Stoere totesi tavattuaan Salaam Fayadin Oslossa keskiviikkona. EU:n tapaan, jossa Norja ei ole jäsenenä, Stoere sanoi maansa tunnustavan Palestiinan valtion, kun ajankohta on siihen sopiva. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=199609

2. USA:n kongressin ulkoasioitten valiokunnan puheenjohtajan Howard Bermanin esityksestä edustajainhuone hyväksyi julkilausuman, jossa se sanoo vastustavansa PA:n pyrkimyksiä Palestiinan valtion perustamiseksi kesäkuun 4. päivän 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille ilman sopimusta Israelin kanssa.

ESITELLESSÄÄN päätösesitystä edustajainhuoneessa Berman sanoi sen tarkoituksena olevan kannattaa neuvotteluratkaisua ja vastustaa yksipuolisia päätöksiä Palestiinan valtion perustamiseksi. Tämä on selvä viittaus siihen, ettei USA halua tunnustaa Palestiinan valtiota ennen neuvotteluratkaisua, kuten jo muutamat maat ovat tehneet.
AINAKIN Brasilia, Argentiina ja Uruguai ovat ilmoittaneet tunnustavansa Palestiinan valtion jo ennen sen perustamista. Argentiinan presidentti Christina Kirchner sanoi Abbasille lähettämässään kirjeessä, että "hänen maansa tunnustaa Palestiinan valtion 1967 rajoilla", kuten Argentiinan virkailija sanoi. Argentiinan ulkoministeriön E-mail lausunnossa todetaan, että ”toimenpiteen tarkoituksen on edistää rauhankeskusteluja, jotka johtavat oikeuden-mukaisen ja kestävän rauhan solmimiseen Lähi Idässä”. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=199650

3. HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah piti kannattajilleen pitkähkön puheen keskiviikkoiltana juhlistaakseen shia-muslimien Ashoura juhlaa, jonka aikana muslimimiehet hakkaavat selkänsä verille. Nasrallah kertoi Hizbullahin viimeaikaisista saavutuksista todeten, että hänen järjestönsä on ollut keskeinen tekijä idean ”suuremmasta Israelista” romuttamiseksi. Hän kertoi kuulijoille Libanonin armeijan poistaneen Hizbullahin antaman vinkin perusteella löytämiään vakoiluvälineitä kahdelta vuorelta maan etelä- ja pohjoisosissa. Välineistöön kuului kamerat, joilla pystyttiin seuraamaan tilannetta Beirutissa. Nasrallah kertoi maalaillen, miten ”sotilaat työskennellen lujasti lumihangessa poistivat vakoilulaitteet”, mistä hän esitti kiitokset sotilaille.

NASRALLAh kiisti väitteet, että Hizbullah olisi aiheuttamassa sekaannusta Lähi Idässä ja väitti, että sitä aiheuttaa Israel pyrkiessään vakiinnuttamaan omaa asemaansa. Hän toisti vakuutuksensa, ettei Hizbullah luovuta ketään jäsenistään Rafik Haririn murhaa tutkivalle YK:n asettamalle tutkijakomitealle tuomittaviksi. Aiemmin hän uhkaili mieluummin vaikka asevoimin puolustavansa järjestöään, mikä voisi johtaa maan sisällissotaan.
Siidonin lähellä kuultua räjähdystä Nasrallah väitti IDF:n aiheuttamaksi, ehkä johtuen sen vakoilulaitteittensa paljastumisen vuoksi. Rannikon edustalla kerrotaan IAF:n koneitten ylilentoja ja valorakettien ampumista. IDF kieltää epätavallisen toimintansa alueella. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=199603
Debkafilen artikkeliin liitetyssä kuvassa vakoilulaitteista lumesta ei näy jälkeäkään. http://www.debka.com/article/20459/

4. HIZBULLAH on suurten vaikeuksien alaisena siksi, että sen suurin tukija ja rahoittaja Iran, joka maksoi vuosittain n. miljardi USD sen tarpeisiin, on saartotoimista ja muista ongelmista johtuen joutunut vähentämään taloustukeaan 40 %. Tämä vaikeuttaa suuresti Hizbullahin kykyä hoitaa sen sosiaalisia laitoksia sekä sotilaallista valmiuttaan, miehistön värväystä, koulutusta ja ylläpitoa sekä uusien aseitten hankkimista, kerrotaan Israelin tiedustelu-lähteistä. Tiedot julkistettiin viikkoa ennen YK:n asettaman Rafik Haririn murhaa 2005 tutkivan komitean raportin arvioitua julkistamista.

Taloudellisen tuen leikkaamisen uskotaan aiheuttavan entistä suurempaa erimielisyyttä Iranin ja sen Hizbullahin toimia valvojan vallankumouskaartin upseerin Hossein Mahadavin välejä. Iran haluaa pitää tarkan kontrollin Hizbullahin toimista, mitä Nasrallah ei hyväksy. Mahadavi komennettiin Libanoniin täyttämään Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin teloituksen jättämää aukkoa 2008. Hän kuuluu Iranin ulkomailla toimiviin Al-Quds joukkoihin.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=199611, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=198754

5. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin Jebel Mukaber lähiön juutalaisasukkaat ovat kauhukseen saaneet tietää, että heidän yhteisönsä rakennukset voivat joutua arabirakentajan omistukseen. Digal Ltd rakennusyhtiö, joka on hoitanut rakentamista ja asuntojen myyntiä, on velkaa 70 miljoonaa USD Leumi pankille. Myyntihinta on 55 miljoonaa USD. Digalin pääkohde Nof Zion, käsittää valmistuttuaan 400 asuntoa, synagogan, hotellin, kauppa-keskuksen, klubin ja lastentarhan. Projekti on saanut hallituksen hyväksynnän ja kaupungin vahvistus sille on vain muodollisuus. 91 ensimmäistä asuntoa on jo myyty ja asukkaat muuttivat niihin 2 vuotta sitten. Juutalaisyhteisön rakentaminen arabilähiön keskelle on poliittinen kannanotto maan omistuksesta. Toinen ostajaehdokas, Bemunah Ltd on liittynyt ostoneuvotteluihin kuuluttaen maailman-laajuisesti sijoittajia osallistumaan Digal-yhtiön ostamiseksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=199615
- Rakennustyöt Beit Orot Yeshivassa Jerusalemin itäosassa Öljyvuorella A-tur lähiössä 18 asunnon rakentamiseksi aloitettiin sunnuntaina. Toinen rakennuskohde on Gilossa, jossa aloitettiin 130 asuntoyksikön rakentaminen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199590
- WikiLeaks paljastaa, että Peru vuokrasi turvallisuusyhtiön Petah Tikvasta avustamaan taistelussa Shining Path (Loistava Polku) vasemmistolaisia gerilla-järjestön sissejä vastaan 9 miljoonan USD hinnalla v. 2009. Kyseistä yhtiötä Global CST johtaa entinen IDF:n operatiivi-komentaja kenraalimajuri Israel Ziv. Yhtiöllä on toimintaa kolmella maanosalla, varsinkin Etelä Amerikassa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=199616
- Betlehemin turismi on noussut suuresti väkivallan loppumisen myötä. Kaupungin kaikki 2750 hotellihuonetta ovat jatkuvasti varattuina. Edellisen vuoden 70 000 turistimäärän uskotaan ylittyvän reippaasti. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=199582
- Edwin Black kertoo JP:n artikkelissaan, miten muslimien sota juutalaisia vastaan alkoi v.627, jolloin heidän profeettansa Muhammed karkotti juutalaiset Medinasta. Siitä lähtien sotaa on käyty vaihtelevasti, mutta se kiihtyi valtavasti Hajj Amin al-Husseinin tultua Jerusalemin päämuftiksi englantilaisen kuvernöörin Samuelsin avustuksella. Mielenosoitukset kiihtyivät erityisen verisiksi 1929 aikana. Juutalaisilla oli oikeus rukoilla Länsimuurilla, mutta muslimit häiritsivät heitä kaikin tavoin, antamalla rukoilemaan kehottavan muezzinin huutaa kehotuksensa juutalaisten rukousten aikaan ja antaen muulilaumojen kulkea heidän rukouspaikkansa läpi lannoittaen kadut ulosteillaan ja aiheuttaen kaikenlaista hämminkiä. Elokuun 15. Tisha B´Av-päivänä arabit hyökkäsivät muurilla istuen rukoilevien juutalaisten kimppuun lahdaten ja vammauttaen. Veriset hyökkäykset levisivät Jerusalemista Hebroniin ja kaikkialle Palestiinaan englantilaisten sotilaitten pystymättä estämään niitä. Artikkeli on lainattu Blackin äskettäin julkistamasta kirjasta ”The Farhud, Roots on the Arab-Nazi Alliance during the Holokaust” (Dialog 2010). http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=199634
- Maariv-lehti kertoo hepreankielen numerossaan, että poliisi, armeija, palomiehet ja journalistit tieten estivät julkisuuteen tiedot, että Karmelin palon syttymisen aiheutti kaikkiaan 25 havaittua tahallista sytyttämistä. Kalman Liebeskind kertoo lehdessä, että tiedon levittämisen estäminen tehtiin, ettei se rohkaisisi uusiin tuhopolttoihin.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141167

Wednesday, December 15, 2010

KESKIVIIKKO 15.12.10

1. PÄÄMINISTERIN kanslia sanoo, että Newsweek-lehdessä julkaistu artikkeli, jossa käsiteltiin rauhanprosessin nykyvaihetta, ei monelta osalta vastaa todellisuutta. Artikkelissa todettiin, että Netanyahu vaatii ”raudanlujat takuut” Israelin turvallisuudesta, ja että siihen kuuluu IDF:n joukkojen läsnäolo sekä Jordanjoenlaaksossa että turvallisuusaidan itäpuolella suojellakseen rannikon juutalaisasutuksia. Toiseksi artikkelissa todetaan, että Netanyahu tarjoaa 60 % Länsirannan alueesta, kun hänen edeltäjänsä Ehud Olmert tarjosi 95 %.

PÄÄMINISTERIN kanslian virkailija totesi JP:n journalistille, ettei Netanyahu ole ainakaan julkisesti koskaan puhunut tällä tavalla ja että esitykset neuvotteluissa ovat joka tapauksessa luottamuksellisia, eikä niistä kerrota julkisuudessa, ei ainakaan etukäteen. Tämä virkailija totesi, että totta raportissa oli Netanyahun painottaminen Israelin turvallisuudesta, mikä on sopeutettava palestiinalaisten vaatimuksiin itsehallinnosta ja itsenäisyydestä.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman heitti ajatuksensa tavatessaan Australian ulkoministeri Kevin Ruddin, että kansainvälisen yhteisön tulee ottaa Gazan ja Egyptin välisen ns. Philadelphia-käytävän valvonta omine turvallisuusjoukkoineen. Hän totesi, että jos tällainen järjestely saadaan aikaan, Israelilla ei ole mitään syytä jatkaa Gazan osittaista kauppasaartoa estääkseen Hamasia hankkimasta ohjuksia ja aseita Siinailta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199477

2. MAHMOUD ABBAS toisti vaatimuksensa tavatessaan USA:n asettaman Lähi Idän erikois-lähettilään George Mitchellin, että USA:n tulee antaa vakuutukset ennen neuvottelujen alkamista, että ”Palestiinan valtio perustetaan 1967 rajoille”, kuten palestiinalaiset sanovat, sekä että Israelin tulee lopettaa kaikki rakentaminen Juudeassa ja Samariassa.
PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat tarkensi, että palestiinalaisten vaatimukset ovat pysyneet samoina, joihin kuuluu Palestiinan rajojen perustuvan 1967 rajoihin, sekä että Jerusalemin itäosia tulee pitää osana Länsirantaa ja että sitä koskevat samat vaatimukset.

LIEVÄNÄ kritiikkinä Mitchellille Erekat sanoi, että niiden, jotka ajavat kaikenkattavan rauhan asiaa kahden valtion periaatteella, tulee saada ”Israel keskeyttämään kaikki setlementti-toiminta Länsirannalla kuten myös yksipuoliset toimet Jerusalemissa hajottaen arabitaloja, karkottaen asukkaita sekä rakentaen uusia tosiasioita alueella”. PLO:n edustaja sanoi, että ”Israel on yksin vastuussa rauhankeskustelujen jumiutumisesta antaessaan ”setlementeille” etusijan ennen rauhaa”.

ABBAS lensi Mitchellin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen Kairoon, jossa hän informoi presidentti Hosni Mubarakia tilanteesta ennen arabiliiton ulkoministerien kokousta, jossa on tarkoitus tarkastella Mitchellin käymiä neuvotteluja Israelin ja PA:n johdon kanssa. Abbas haluaa saada arabiliiton tuen ennen sitoutumistaan mihinkään tai suostuessaan suoriin tai epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa.
Mitchell vakuutti ennen Israelista lähtöään, että USA tulee esteistä välittämättä puskemaan aloittamaansa keskusteluyhteyttä lopullisen sopimuksen saavuttamiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199477

3. AUSTRALIAN Israelissa vieraileva ulkoministeri Kevin Rudd selvitteli maansa kantaa JP:n haastattelussa. Hän vieraili ennen Israeliin saapumistaan - osallistuakseen Australian ja Israelin johtajaseminaariin - useissa arabimaissa. Ennen lähtöään Bahrainista Rudd totesi, että kaikkien maitten tulisi allekirjoittaa ydinaseitten levittämiskielto sopimus NPT, mukaan lukien Israel.
Kevin Rudd sanoi JP:n toimittajalle, että hänen vierailunsa pääaiheena on Iran, eikä minkään ulkopuolisen tahon tulisi pyrkiä sanelemaan ratkaisua Israelin ja PA:n välisissä asioissa, jotka niiden tulee selvittää keskenään. Toiseksi hän kuitenkin esitti kantanaan, että tämän ongelman selvittäminen rauhanomaisesti ja lopullisesti vapauttaisi arabimaat keskittymään Iranin ydinteollisuuden aiheuttamaan ongelmaan.

KEVIN RUDD ei antanut paljonkaan painoa WikiLeaksin paljastuksille niiden mukana sähkeille, joiden mukaan ”arabimaat rukoilivat Yhdysvaltoja hoitamaan Iranin ongelman, eikä niissä mainittu sanallakaan Israelin ja PA:n välisistä ongelmista”. Rudd ei myöskään halunnut kommentoida 2008 antamaansa lausuntoa, jossa hän sanoi olevansa syvästi huolestunut mahdollisuudesta, että Israel voisi tehdä yksipuolisen hyökkäyksen Iraniin. Toisen julkistetun sähkeen mukaan Australian tiedustelupalvelu varoitti Israelin yksipuolisen ratkaisun voivan aloittaa ydinsodan alueella. ”Siksi Yhdysvaltoja tulisi painostaa estämään Israelin iskut Iraniin”.

RUDD totesi Iranin ongelman monimutkaisuuden, minkä vuoksi olisi syytä käyttää kaikkia mahdollisia keinoja sen ratkaisemiseksi. Hänen Bahrainissa esittämänsä vaatimus Israelin suostumiseksi allekirjoittamaan NPT-sopimus miellytti aivan ilmeisesti arabijohtajia, jotka ovat vaatineet sitä vuodesta toiseen hyvinkin kärkevästi.
Samalla kun Rudd tunnusti Israelin turvallisuusvaatimusten tärkeyden, hän kuitenkin pitää kiinni maansa kannasta, jonka mukaan myös Israelin tulee suostua ydinohjelmansa kansain-väliseen tarkkailuun. Toiseksi hän painotti, että ”on tärkeää tarttua otolliseen tilaisuuteen vastakohtaisuuksien selvittämiseksi lopullisesti, sillä muuten rakennetaan maaperää myöhemmille terroritoimille Länsirannalla ja Israelissa”. Hänen havaintojensa mukaan ”maltilliset arabimaat” ovat jo kauan kannattaneet rauhanprosessia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199430

4. STUXNET- virus, joka runteli pahoin Iranin teollisuussektoria, aiheutti kahden vuoden viivytyksen Iranin ydinteollisuudelle, vakuuttaa saksalainen ATK-konsultti Langer, joka oli yksi ensimmäisistä, jotka analysoi viruksen ohjelmakoodia. Häntä pidetään Saksan johtavana asiantuntijana alallaan.
LANGER kertoi JP:n toimittajalle puhelinhaastattelussa tiistaina, että virus-isku oli vähintään yhtä tehokas kuin sotilaallinen isku, ja vielä tehokkaampi siksi, ettei se vaatinut ihmisuhreja. ”Sotilaalliselta kannalta tarkastellen se oli valtava menestys.” Uutissähkeet kertovat, että virus jatkaa edelleen tuhojaan Iranin ATK-järjestelmissä ja sen tärkeimmässä uraanin rikastus-laitoksessa Natanzissa sekä Bushehrin ydinvoimalassa. IAEA totesi viime kuussa, että Iran oli keskeyttänyt ydinohjelmansa viruksen johdosta.

LANGER kutsui STUXNET-virusta tuhoisammaksi, mitä koskaan on kehitetty. Hän suositteli, että Iran heittäisi kaikki viruksen saastuttamat koneensa roskiin ja vaatisi sitä myös sen kanssa yhteistyössä toimivilta yhtiöiltä. Hän antoi tunnustusta Iranin informaatio-teknologialle, mutta totesi sen vasta alkavan ymmärtää, mistä on kysymys pyrkiessään puhdistamaan saastuneet koneensa.
Langer sanoi yhdeksi mahdollisuudeksi, että IDF:n sisällä toimiva 8200-yksikkö on viruksen laatija, jonka ansiot signaalitiedustelun (SIGINT) alueella tiedetään ja tunnustetaan. Toinen mahdollinen syntipukki on USA, Langer arvioi.
STYXNET-viruksen ohjelmakaavio on erittäin monimutkainen vuosia vaativa työ käsittäen 15 000 riviä, eikä ole todennäköistä, että joku yksittäinen hakkeri olisi pystynyt siihen.

IRANILAISTEN yhteenotot yhtiöihin, jotka ovat erikoistuneet tämän viruksen tapaisten ongelmien hoitamiseen, ovat kasvaneet valtavasti viime aikoina, kuten Tofino-security yhtiön asiantuntija Eric Byres toteaa. Jotkut heihin yhteyttä ottaneet esiintyivät nimettöminä tai tekaistulla nimellä tai paperiyhtiön nimissä ehkä turvallisuutensa vuoksi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=199475

5. USA:N viranomaiset hämmästelivät, miksi Jasser Arafatin leski Suha Arafat haki Tunisian kansalaisuutta, sillä hänellä oli diplomaattipassi, joka antoi hänelle monia etuisuuksia, joita kansalaisilla ei ole. Suha oli Tunisian kansalainen ennen avioitumistaan Jasserin kanssa, mutta Arafatin kuoltua v. 2004 ja Suhan muutettua Tunisiaan, hänet karkotettiin sieltä 2007 ja hänen kansalaisuutensa poistettiin. Suha muutti silloin Maltalle.
Amerikkalaisia askarruttanut ongelma sai selityksensä ehkä siitä, että hän oli avaamassa kansainvälistä koulua Tunisiassa, eikä hänellä ole siihen oikeutta ilman kansalaisuutta. Siksi Suha haki Tunisian kansalaisuutta, minkä perusteella hän voisi saada oikeuden omistaa maatalousmaata ja perustaa yhtiö valvomaan koulun toimintaa.
Aiemmin väitettiin, että Suha oli naimisissa Tunisian presidentin vaimon veljen kanssa, mikä kiireesti kiellettiin Tunisiassa. Hänellä on hyvät suhteen presidentin vaimon kanssa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3999405,00.html

6. UUTISOTSIKOITA
- IDF sanoo, että byrokraattiset ongelmat aiheuttivat sekaannuksen, jonka perusteella Karmelin palon sammuttamiseen osallistuneet palestiinalaiset palomiehet eivät saaneet lupaa mennä heidän kunniakseen järjestettyyn tilaisuuteen. Yhdestätoista palomiehestä 8 sai luvan ja kolme ei, minkä johdosta matka keskeytettiin, mutta IDF:n saatua tiedon siitä kielto peruttiin välittömästi. Tämä oli nolo osoitus IDF:n pätevyydestä. (JP)
- Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren sanoo, ettei 20:n F-35 koneen sisällyttäminen USA:n neuvottelujen avaamispakettiin ollut lahjontaa, vaan että niiden hankinnasta neuvotellaan edelleen eri yhteyksissä. Niiden hinta on 2.8 miljardia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=199491
- Ben-Ari esittää, että laittomasti maahan muuttaneet afrikkalaiset asutetaan Ramat Aviv Gimmel Tel Avivin pohjoispuolelle. Ben-Ari sanoo jo saaneensa satoja tuhansia NIS lahjoituksina halpojen asuntojen hankkimiseksi avustusten turvin. Israeliin laittomasti muuttaneiden ulkomaalaisten lukumääräksi arvioidaan 100 000. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=199499
- Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef sanoo tuntevansa syvää sympatiaa IDF:n sotilaita kohtaan, ja pyytää aikaa ratkoa tekniset ongelmat, jotka liittyvät armeijan sisällä suoritettuihin entisen NL:n maista tulleitten sotilaitten käännytystyöhön, jota ortodoksirabbit eivät hyväksy. Yosef sanoo, ettei hän anna Israel Beitenun repiä Shasia hajalle tämän ongelman vuoksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=199466
- USA:n kansallisen arkiston avaamista dokumenteista kootut tiedot kertovat Hajj Amin al-Husseinin, aiemman Jerusalemin suurmuftin, ja natsijohtajien välisistä lämpimistä väleistä. Hussein pakeni Libanoniin peläten Englannin pidätystä ja sieltä Saksaan, jossa Hitler tarjosi hänelle erikoisaseman sekä runsaan kuukausipalkan ja varoja juoksevien menojen peittämiseksi. Hän toimi aktiivisesti natsien juutalaisongelman lopullisen ratkaisun hyväksi ja värväsi muslimeja Kroatiasta natsien Afrikka joukkoihin, joiden tuli valloittaa Lähi Itä. Hitler lupasi Palestiinan hallinnon Husseinille oikeudella perustaa sinne keskitysleirejä sekä tuhota sen kaikki 350 000 juutalaista. Sotaonnen käännyttyä Hussein pakeni Egyptiin ja sieltä Libanoniin, jossa hän kuoli 1974. Dokumentit paljastavat myös USA:n omituisen kuvitelman, että suojellessaan Husseinia ja antaessaan hänen elää vapaana, Hussein voisi vaikuttaa arabimaitten yhtenäisyyteen ja lännelle myötämielisempään politiikkaan. Dokumentit paljastavat Husseinin ja natsien ideologisen yhteneväisyyden, olihan heillä yhteinen päämäärä: juutalaisten tuhoaminen. Tämä ideologia on edelleen voimakas arabimaissa, joissa Hitlerin teos Main Kampf on yksi suosituimmista kirjoista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=199451

Tuesday, December 14, 2010

TIISTAI 14.12.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo, että hän oli valmis julistamaan uuden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaiskohteisiin – ilmeisesti myös Jerusalemin itäosiin, vaikka sitä ei kerrota – mutta USA:n edustajat luopuivat siitä tultuaan johtopäätökseen, ettei PA kuitenkaan ole valmis sopimaan pääkohdista määräajassa.
Sen sijaan Mitchell painottaa nyt epäsuorien keskustelujen tärkeyttä, vaikka Israel ja PA ovat eri linjoilla siitä, mistä keskustelut aloitetaan.

MITCHELL saapui Israeliin maanantaina toivoen voivansa lähentää osapuolet toisiaan keskusteltuaan kummankin osapuolen kanssa erikseen. Israelin pelkona on, että jos PA:n vaatimuksen mukaan sovitaan ensin rajoista, se katsoo saaneensa haluamansa eikä suostu keskustelemaan mistään muusta. Sovitut rajat antaisi sille sopivan perustan julistaa Palestiinan valtio perustetuksi yksipuolisesti, mitä useat valtiot ovat valmiit tunnustamaan – muutamat jo ennen sen perustamista. Kansainvälisen lain mukaan itsenäisellä valtiolla tulee olla selvästi määritelty maa-alue, yhtenäinen kansa ja toimivat instituutiot sekä toimintakykyinen hallitus. Pääministeri Salaam Fayad työskentelee kahden viimeisen vaatimuksen rakentamiseksi, mutta rajoista tulee sopia Israelin kanssa.

PALESTIINALAISET pelkäävät, että jos PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, Israel menettää mielenkiintonsa sopia muista kysymyksistä kuten rajoista PA:n kanssa.
Koko tämän vuodesta toiseen jatkuneen piirileikin ytimessä on syvä epäluottamus toisen hyvään tahtoon, tai älyllinen kilpailu, kumpi on ovelampi pokeripelissä, jonka panoksena on muinaisen Israelin maan hallinta, jolle roomalaiset antoivat pilkkanimen Palestiina.

MITCHELL tapasi Netanyahun eilen pian Israeliin saapumisensa jälkeen. Netanyahu vakuutti hänelle olevansa valmis keskustelemaan koko Lähi Idän tilanteesta eikä vain Israelin ja PA:n välisistä ongelmista. Uutinen ei kerro, miten Mitchell suhtautui hänen tarjoukseensa, mutta tuskinpa USA:n hallitus tarvitsee Netanyahun apua, kokkeja on tarpeeksi omasta takaa.
Tänään tiistaina Mitchellin odotetaan tapaavan Abbasin Ramallahissa, jonka jälkeen hän lentää Dohaan ja sieltä takaisin Washingtoniin raportoimaan havainnoistaan.
Mitchell selitti journalisteille, että syyskuussa Israelin ja PA:n neuvottelijat suostuivat laatimaan kehykset, joilla muotoiltaisiin keskeiset kompromissisopimukset lopullisen tilanteen kysymyksistä, joista voitaisiin edetä rauhansopimukseen. Michell totesi, että tämä päämäärä on hänen ohjeenaan aloittaessaan epäsuorat keskustelut. Tämän edistymiseksi hän painottaa keskinäisen luottamuksen ja kunnioittamisen kasvattamisen tarvetta, mikä varsinkin PA:n johdon antamien lausuntojen perusteella on lähes olematon.

NETANYAHU totesi kiitollisena USA:n hallituksen vihdoinkin tajunneen, ettei PA:n vaatimus uudesta moratoriumista ole oleellinen. Lisäksi Clintonin Forumin puheesta voi havaita pelon, että kolmen kuukauden moratoriumin loputtua PA voi vaatia sille uutta jatkoa, mikä johtaisi tilanteen nollapisteeseen ilman että mistään olisi sovittu.
ISRAELISSA todettiin tyydytyksellä, etteivät EU:n ulkoministerit olleet suoraan tukeneet Palestiinan valtion perustamista ilman neuvottelupäätöstä, joskin se sisältyy EU:n lausuntoon ehdollisena, elleivät neuvottelut edisty toivotulla tavalla, mikä osoittaa EU:n kärsivällisyyden olevan loppumassa. Israelin ulkoministeriö ilmoittaa pettymyksensä siitä, etteivät EU:n ulkoministerit esittäneet vaatimusta PA:lle suostua välittömiin neuvotteluihin ilman ehtoja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199281

2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak jatkoi omia keskustelujaan USA:ssa tärkeitten johtajien kanssa sukkuloiden Washingtonin ja New Yorkin välillä. Hän tapasi varapresidentti Joe Bidenin, CIA:n johtajan Leon Panettan, puolustusministeri Robert Gatesin ja Valkoisen Talon korkean neuvonantajan Dennis Rossin.
Barak esitti eri tilanteissa omaa näkemystään, jonka mukaan Israelin tulisi osoittaa suurempaa joustovaraa maa-alueita koskevissa kysymyksissä ja varsinkin Jerusalemin asemasta, jonka hän on valmis jakamaan siten, että kaikki arabi-enemmistöiset lähiöt luovutetaan PA:lle ja juutalaisenemmistöiset Israelille. Vaikka Netanyahu vakuutti, ettei Barakin näkemys edusta hallituksen tahtoa, Barak jatkoi omaa linjaansa selittäen, että kaikki näkökohdat tulee tuoda esiin keskustelujen pohjaksi, kuitenkin todeten, ettei Israelin tarvitse paljastaa kaikkia näkemyksiään ennen neuvotteluja.

UUTISISSA ei kerrota, mistä Barak keskusteli Bidenin ja Rossin tai Panettan kanssa, mutta tuskinpa Israelin myrskyinen sää oli niiden pääaiheena. CIA;n johtajan Panettan uskoisi keskustelleen turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja varsinkin taistelusta terrorismia vastaan, joka osoittaa selvää uutta nousemista kansainvälisesti.
PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gatesin kanssa keskustellessaan Barakin kerrotaan painottaneen Israelin laadullisen sotilaallisen etumatkan (QME) tärkeyttä lähinaapureihinsa nähden. Hän kertoi olevansa huolestunut Syyrian toimittamista laadullisesti entistä vaarallisemmista aseista Hizbullahille sekä Iranin asetoimituksista Hamasille. Obaman tekemä 60 miljardin USD asekauppa Saudi Arabialle ja samaan aikaan suuria toimituksia Persianlahden maille on karsastanut Israelin turvallisuusjohtajia, koska kaikkien näiden toimitusten katsotaan nakertavan Israelin kykyä puolustaa itsenäisyyttään islamin meren (see of Islam)rannikolla.
Toiseksi Barak toi esille maailmalla leviävän suuntauksen Israelin laillisuuden asettaminen kyseenalaiseksi, mitä Barak piti yhtä vaarallisena kuin sotilaallisen uhan kasvua. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199305

3. USA:n kongressin edustajat varoittavat Palestiinan johtajia, että puheet yksipuolisesta julistuksesta Palestiinan valtioksi vaarantaa ulkomaisen avun saannin. Demokraattien Howard Berman Kaliforniasta, joka johtaa edustajainhuoneen ulkomaan asioitten valiokuntaa, sanoi asiasta näin: ”Pyrkien valtion perustamiseen ilman neuvotteluja on hullun toimintaa (fools errand). Palestiinalaiset haluavat valtion, ei julkilausumia. Ainoa tie sen saavuttamiseksi on neuvottelut Israelin kanssa,” Berman sanoi maanantaina JP:n toimittajalle jatkaen: ”Jos he kiertävät neuvottelut, he menettävät useitten ihmisten tuen, kuten minun, ja vaarantavat samalla ulkomaisen avun jatkumisen”.

BERMANIN kantaa tukee republikaanien huomattava edustaja Ileana Ros-Lehtinen, joka saanee ulkomaan asioitten puheenjohtajuuden tammikuussa republikaaninen järjestyessä ottamaan edustajainhuoneen valvonnan vaalivoittonsa ansiosta.
Ros-Lehtisen edustaja Brad Goehner totesi, että tämä huomattava edustaja on pitkään vaatinut, että USA:n tuki tulee sopeuttaa PA:n tahtoon ja kykyyn toimia velvollisuuksiensa mukaisesti lopettaa väkivalta ja tunnustaa Israel demokraattisena juutalaisena valtiona, muitten velvoitteiden ohessa, jotka sen myös tulee toteuttaa. Hän jatkoi todeten, että yksipuoliset päätökset kaivavat maata odotuksilta, että nämä velvoitteet tultaisiin koskaan täyttämään.

KONGRESSISSA on kierrellyt esityksiä, joissa todetaan kongressin ehdoton vastustava kanta mille tahansa yksipuoliselle julistukselle, jolla ohitetaan suorat neuvottelut Israelin kanssa. Ros-Lehtinen on osallinen eräässä julkilausumassa, joka on kierrellyt kongressissa, ja hän laatii omaa julkilausumaansa, jonka hän julkistaa viikon lopulla vastustavan kannan tueksi.
USA on luvannut 200 miljoonaa USD ensivuodelle suoraksi tueksi PA:lle. Tuen mielekkyydestä on aloitettu keskustelu, sillä joittenkin mielestä pääministeri Salaam Fayadin ponnistelut PA:n instituuttien ja turvallisuuden kasvattamiseksi vaarantuvat, jos kansainvälinen tuki pienenee. Tämän ei katsota olevan USA:n edun mukaista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199299

4. DEMOKRATIAN puolustussäätiö (FDD) päätti keväällä 2010 aloittaa 9 viikkoa kestävän tutkimuksen suorittamiseksi palestiinalaisten internetissä julkaistujen viestien pohjalta. Tehtävä annettiin ConStrat yhtiön suoritettavaksi. Web-sivujen analyyseihin erikoistunut yhtiö toimii Washingtonissa DC käyttäen apunaan USA:n armeijan keskusjohdon menetelmää. Toukokuusta kesäkuuhun ConStrat yhtiö siivilöi palestiinalaisten internetiin asettamia viestejä etsintämoottorien avulla sosiaalisista sivuista You Tube, Twitter, sosiaaliset nettiverkostot, Wikis ja RSS syötteillä.

ARTIKKELIN kirjoittajat toteavat, että vaikka ei ole varmuutta, miten hyvin lähdeaineisto edustaa palestiinalaisten keskimääräistä tuntemusta rauhaan, FDD uskoo tutkimuksen auttavan paremmin ymmärtämään palestiinalaisten tunnot rauhasta ja heidän vastustavasta kannastaan, josta ulkomaiset johtajat ovat toistuvasti osoittaneet tietämättömyytensä.
Fatahin suurimmat kannattaja-foorumit ovat Voice of Palestine ja Fatah Forum, joilla on 80 000 jäsentä ja yhteensä 4.7 miljoonaa viestiä. Tärkein havainto on se, että heidän suhtautumisensa rauhaan on syvästi jakautunut (ambivalent), mitä FDD pitää ymmärrettävänä 2001-2005 intifadan valossa ja Oslon sopimusten romuttuessa. Ironista on se, että Fatah kävi tuota väkivaltataistelua Israelia vastaan, minkä johdosta IDF vähitellen eliminoi Fatahin merkityksen nykyiselle tasolle, jossa Fatah kärsii sekä uskottavuus- että johtajapuutteesta Yasser Arafatin kuoleman jälkeen 2004, eikä Mahmoud Abbas ole pystynyt täyttämään tätä aukkoa. FDD toteaa, että Fatah kärsii itsetuntemuksen, johtajiston ja suunnan puutteesta, mikä ilmenee tutkimuksessa läpikäydystä aineistosta. Vain 15 % suhtautuu positiivisesti Yhdysvaltoihin (vuonna 2003 se oli 0%), 53 % ei luota Israelin vilpittömyyteen.
Artikkelissa kehotetaan Obaman hallitusta huomioimaan palestiinalaisten todelliset tuntemukset rauhankeskusteluista Israelin kanssa ja muotoilemaan toimensa sen mukaan. http://www.jpost.com/Features/FrontLines/Article.aspx?id=199332

5. UUTISOTSIKOITA
- Uuden lain ansiosta asiakkaat voivat palauttaessaan kauppaan ostamansa tuotteen saada rahakorvauksen, eikä vain korvaavan tuotteen. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=199265
- Israel lennätti 150 sudanilaista kristittyä yön aikana salaisella lennolla tuntemattomaan maahan, josta he voivat palata koteihinsa. He kaikki halusivat palata Sudaniin, heille annettiin rahaa 400-500 USD. Operaatio toteutettiin yhteistyössä YK:n edustajan kanssa, joka varmisti kaikkien haluavan palata eikä heillä ole vaaraa. Israelissa on vielä 5 500 Sudanista ja 31 000 muista Afrikan maista tullutta pakolaista. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=199277
- Knessetin ensimmäisessä käsittelyssä hyväksyttiin ns. Bishara-laki, jolla Israelia ulkomailla halventaneelta ja sen intressejä vieraan valtion eduksi vaarantaneelta henkilöltä voidaan poistaa valtion eläke. Bishara pakeni ulkomaille oikeustoimien pelossa, mutta kolmen vuoden aikana hänelle maksettiin eläkettä 512 000 NIS, eli 7248 NIS kuukaudessa elinikänsä loppuun saakka. Esitys herätti vakavia mielenosoituksia arabien taholta, joita jotkut arabikansanedustajat lietsovat peläten oman eläkkeensä vaarantuvan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199324
- Knessetissä keskustellaan asetetaanko tutkimuskomitea tarkastelemaan Karmelin palon syitä, valmiuksia, sammutustoimien hoitoa ja sen seurauksia. http://www.haaretz.com/news/national/knesset-struggles-to-muster-majority-for-state-inquiry-into-carmel-fire-1.330558
- Israel perusti ensimmäisen NBC (nuclear, bio-, chemical) pataljoonan, joka erikoistuu ei-tavanomaiseen sodankäyntiin. Joukot käyvät ensin tavanomaisen sotilas- tai upseerikoulutuksen, jonka jälkeen he erikoistuvat pidennetyllä asepalvelulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141126
- Jordania antoi venäläiselle yhtiölle oikeuden etsiä Suolameren pohjasta raamatullisten Sodoman ja Gomorran kaupunkien jäännöksiä. Työt alkanevat joulukuun loppupuolella. Yhtiöllä on filminoikeus tutkimuksiin ja se maksaa viulut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141132
- PA aikoo rakentaa ”terrorilähiön” Hebroniin lähelle patriarkkain mausoleumia. Asukkaiksi sinne tulee pääasiassa vapautettuja terroristeja PA:n kustannuksella. Se rakennetaan Israelin täyden valvonnan C-alueelle. Toinen rakennuskohde on kashbah kauppakeskuksen rakentaminen siten, että se tukkii Kiryat Arban ja Hebronin välisen ns. ”marttyyrien polun”, sekin C-alueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141125
- Terrorin uhrien omaisten järjestö hylkää ehdottomasti B´Tzelem painostusjärjestön valituksen, että poliisi toimii laittomasti viedessään alaikäisiä kuulusteluihin. Omaiset selittävät esimerkein, että kivitys vaarantaa ihmishenkiä varsinkin, kun kivitetään tiellä liikkuvia autoja, eli ”kivitys tappaa, vaikka heittäjä olisi alaikäinen”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141129
- Ehud Barak tarjosi USA:n armeijalle IDF:n teollisuuden kehittämää Namer (tiikeri) miehistön kuljetusautoa, joka on runsaasti aseistettu ja kuljettaa turvallisesti 12 miestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141136

Monday, December 13, 2010

MAANANTAI 13.12.10

1.RAUHANKESKUSTELUT Israelin ja PA:n välillä lähtenevät uudelleen käyntiin, kun
Obaman nimittämä välittäjä Georg Mitchell saapuu tänään Israeliin. Keskusteluja ei käydä suorana, kasvokkain, vaan epäsuorina siten, että Mitchell haarukoi osapuolten välillä esittäen saamiaan vinkkejä ja vaatimuksia osapuolelta toiselle.
Ennusteet keskustelujen etenemisestä ja onnistumisesta eivät näytä hyviltä. PA:n johtava neuvottelija Saab Erekat on koventanut vaatimuksiaan viitaten niissä Obaman ottamaan heidän asiaansa puoltavaan kantaan päinvastaisista lausunnoista huolimatta.
Erekat kertoi, että julkisuudessa kerrotaan Obaman arvostelleen kolmen Etelä Amerikan valtion julistusta tunnustaa Palestiinan valtio (jota ei ole olemassakaan), mutta hän totesi, että todellisuudessa Obama kulissien takana tukee niitä. Obama sanoo lausunnossaan, että hän ”valittaa julistuksia ennenaikaisina”, mikä vihjaa siihen, että asian sisältö sinänsä on oikea, mutta niiden ajoitus on väärä. Pääministeri Netanyahu antoi lausunnon, jossa ”hän tuomitsee tunnustukset todeten, että sellaiset julistukset häiritsevät pahoin rauhanprosessia”.

MITCHELLIN arvioidaan keskittyvän tämänkertaisen sukkuloimisensa aikana viiteen perusongelmaan: rajat, turvallisuus, setlementit, Jerusalem ja vesi. PA:n johto on edelleen vakuuttanut julkisuudessa, ettei mitään keskusteluja käydä ilman rakennuskieltoa.
EREKAT sanoi YK:n turvallisuusneuvoston julistuksen no 194:n 62.-vuosipäivänä, että vastoin sitä, mitä Israel haluaisi maailman uskovan, pakolaisongelma ei ole palestiinalaisille akateeminen kysymys, joka olisi hämärtynyt vuosien aikana Israelin rakentamien tosiasioiden myötä. Hän selitti, että lauselman 194 mukaisesti Israel on vastuussa pakolais-ongelman syntyyn, ja että 7 miljoonan pakolaisen lainmukaisten oikeuksien ja heidän kärsimystensä jättäminen huomiotta tehokkaasti mitätöi minkä tahansa rauhansopimuksen.
Erekat otti esimerkin Bosnian pakolaisista, joitten massiivista palaamista kotiseuduilleen USA:n ulkoministeri Madeline Allbright piti välttämättömänä kestävälle rauhalle. Tältä pohjalta hän vaatii, että pakolaiskysymyksen oikeudenmukainen käsittely on avain keskustelujen onnistumiseksi. Siinä on vihje Mitchellille, mistä keskustelut tulisi aloittaa.

ISRAELIN viranomaiset kyseenalaistavat Erekatin historiantuntemuksen muistuttaen, että 1948 pakolaisongelma syntyi viiden arabimaan hyökättyä Israelin rajojen yli, mihin palestiinalaiset liittyivät omine pyssymiehineen, täten hyläten kahden valtion periaatteen.
Toiseksi Israelin viranomaiset valittavat Erekatin omaksumaa kovan linjan retoriikkaa artikkelissaan, joka julkaistiin The Guardian lehdessä perjantaina, tehden ponnistelut rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi entistä vaikeammiksi. He muistuttavat, että johtavat maltilliset palestiinalaiset yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa vaativat kompromissi-ratkaisun löytämistä pakolaisongelmaan, mutta Erekatin omaksuma taipumaton kanta osoittaa kompromissimahdollisuuden loittonevan entisestään.

ISRAELIN asemaa rauhankeskusteluissa sekoittaa huomattavasti sekä oppositiojohtaja Tzipi Livnin edustama myönnytyspolitiikka että puolustusministeri Ehud Barakin Netanyahun politiikasta poikkeava kanta, josta on esimerkkinä on hänen Brookings instituutin forumissa perjantai-iltana pitämänsä puhe, jossa hän muiden myönnytysten ohessa sanoi Jerusalemin jakamisen olevan välttämättömän rauhan solmimiseksi. Netanyahu kiirehti toteamaan Likudin ministerikokouksessa, että Barak puhui omissa nimissään eikä ollut koordinoinut puhettaan hänen kanssaan. ”Hänen kantansa Jerusalemista ei edusta hallituksen kantaa”, hän sanoi.

BARAK totesi puheessaan, että juutalaisenemmistöiset lähiöt jäävät Israelin puolelle, kaikki arabienemmistöiset lähiöt liitetään Palestiinan valtioon ”holy basin” periaatteella.
Barak on edelleen USA:ssa, jossa hän tavannee tänään varapresidentti Joe Bidenin, USA:n uuden kansallisen turvallisuusneuvonantajan Tom Danilon sekä puolustusministeri Robert Gatesin, joitten kanssa hän keskustelee diplomatiasta ja alueellisista turvallisuus- ja muista kysymyksistä.
AUSTRALIAN ulkoministeri Kevin Rudd saapui eilen Israeliin Jordanian kautta, jossa vaati ”setelementtien” rakentamisen keskeyttämistä. Hän on korkein viranomainen Canberrasta sen jälkeen, kun suhteet sotkeutuivat Mahmoud al-Mabhouhin teloituksen jälkeen Dubaissa, ja Julia Gillard valittiin uudeksi pääministeriksi. Hän osallistuu Australian ja Israelin johtajien väliseen johtajisto-forumiin. Hän keskustelee Netanyahun kanssa diplomatian edistymisestä sekä kahdenkeskisistä suhteista maitten välillä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199154

2. FATAHIN keskuskomitea kokoontui eilen Abbasin johdolla Ramallahiin keskustelemaan aiheista, joita Robert Mitchell voi tuoda esiin aloittaessaan uuden epäsuorien kokousten sarjan. Tänään Abbas johtaa PLO:n hallituksen kokousta, jossa myös pohditaan, miten edetä tästä tilanteesta. PA:n viranomaiset ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä siihen, ettei Obama pystynyt painostamaan Israelin uuteen rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa.
Yleisenä tuntumana PA:n sisällä on käsitys, ettei ole mitään mieltä aloittaa uusia epäsuoria keskusteluja ja tuhlata vuosi neuvotteluissa, jotka eivät johda mihinkään. PA:n nimeämätön virkailija ennustaa, että PLO hylkää Abbasin suosituksesta USA:n aloitteen keskusteluista, koska USA ei tarjoa mitään uutta.

ARABILIITON ulkoministerit kokoontuvat keskiviikkona tutkimaan tilannetta ja tekemään ehkä uusia suosituksia PA:lle lähtien siitä, ettei Israel suostunut jatkamaan moratoriumia. Abbasin uskotaan selvittävän ulkoministereille, ettei epäsuorilla keskusteluilla ole mahdollisuutta onnistua USA:n pettäessä lupauksensa taivuttaa Netanyahu kiellon jatkamiseen.
PLO:n vaikutusvaltainen jäsen Yasser Abed Rabbo ennakoi, että Abbas tulee kieltäytymään keskusteluista Israelin kanssa, jos arabiliitto tukee häntä. Hän sanoi USA:n ensimmäisen kerran Vietnamin sodan jälkeen tunnustaneen tappionsa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=199155

3. EU:N ulkoministerien kokous ei kyseenalaistane Israelin olemassa oloa riippumatta siitä, miten rauhanprosessi etenee, kerrotaan JP :n toimittajan samassa luonnoksessa julki-lausunnoksi, joka on ensin hyväksyttävä kokouksessa.
Siinä valitetaan, ettei Israel suostunut jatkamaan rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa, mutta luonnoksen sanamuoto seuraa edellisen vuoden lausuntoa eikä siinä ole huomioitu 26:n entisen EU:n johtajatason henkilön omassa lausunnossaan esittämiä Israelia tuomitsevia ja jopa sanktioita esittäviä mielipiteitä.

ISRAELISSA uskotaan oudon samaistamisen Israelin ja Palestiinan valtion oikeuteen olla olemassa herättävän kiivaitakin vastalauseita. Jerusalemin asemasta luonnoksessa kehotetaan molempia osapuolia pidättymään provosoivista toimista ja lausunnoista.
Vuoden 2009 julkilausumaa mukaillen ulkoministerien uskotaan hyväksyvän suositukset, joiden mukaan rauhansopimuksen perusteina pidetään 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat pienin tarkistuksin ja osapuolten sopimin maavaihdoin, myös Jerusalemin osalta. Lähtökohtana Jerusalemin tilanteen ratkaisulle pidetään sitä, että se tulee toimimaan kummankin valtion, Israelin ja Palestiinan pääkaupunkina. Pakolaisten asemasta kehotetaan löytämään tasapuolinen, oikeudenmukainen ja realistinen ratkaisu.
Julkilausumassa vakuutetaan Palestiinan valtion perustamisen välttämättömyyttä, mutta siinä e esitetä mitään aikarajoitteita sen toteutumiseksi.
Gazan kauppasaarron helpottamista kiitetään, mutta vielä riittämättömänä, eikä luonnoksessa mainita mitään terrorismin ja raketti-iskujen lisääntymisestä Gazasta Israeliin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=199144

4. YASSER ABED RABBO, vaikutusvaltainen PLO:n virkailija, kertoo Al-Quds al-Arabin raportin mukaan, että hän kokoaa Fatahin ja PLO:n keskuskomiteat perjantaina iltapäivällä keskustelemaan PA:n uudesta suhtautumisesta keskeytyneisiin rauhankeskusteluihin. Hän uhkaa, että palestiinalaiset sanoutuvat julkisesti irti Oslon sopimuksista ja ”tiekartasta”, koska ”PA ei voi loputtomasti pitää kiinni sopimuksista, jotka se on täyttänyt viimeistä piirtoa myöten, mutta Israel ei ole tehnyt mitään niiden hyväksi.”
ASIASTA KERTOI Al-Quds al-Arabi lehdelle PLO:n virkailija Hana Amireh perjantaina. Hänen kerrotaan uhanneen, että PA tulee sanoutumaan irti turvallisuusyhteistyöstä IDF:n kanssa Juudeassa ja Samariassa. Tämä on ollut yksi niistä vaatimuksista, joita Hamas on esittänyt sopimusneuvotteluissaan Fatahin kanssa, minkä voidaan katsoa ennakoivan Fatahin myöntyvän keskeisissä kysymyksissä Hamasin vaatimuksiin sopimuksen solmimiseksi.
Israelin viranomaiset suhtautuvat uhkauksiin huomauttaen, että niitä on esitetty ennenkin. Turvallisuusyhteistyön keskeytyminen vaikeuttaisi IDF:n taisteluja terrorismia vastaan, mutta ei välttämättä oleellisesti vähentäisi sen kykyä estää terroristien pääsyä Israelin puolelle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=198877
5. UUTISOTSIKOITA
- Jordania on tähän saakka varoitellut Irania puuttumasta palestiinalaisten ja Israelin välisiin asioihin, mutta tavattuaan Iranin presidentin kansliapäällikön Esfandiar Rahim Mashain Ammanissa kuningas Abdullah II ilmoitti etsivänsä lähempiä suhteita Iranin kanssa. Hän sai samalla kutsun vierailla Teheranissa, mikä olisi uusi sulka Ahmadinejadin hattuun. Wikileaksin paljastaman sähkeen mukaan USA varoittaa Jordaniaa, että suhteiden lämmittäminen Iranin kanssa vahingoittaa USA:n ja maltillisten valtioitten intressejä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=199141
- Perjantaina alkaneet sateet ovat jatkuneet tuoden lumisateita Golanille ja myös Jerusalemiin viime yönä, mutta sateet ovat vielä kovin vaatimattomia verrattaessa niitä siihen, mitä maa tarvitsee. Lähipäivinä ennustetaan sateitten jatkuvan ja lisääntyvän. Sateet tulivat kovan myrskyn mukana aiheuttaen miljoonien vahingot rannikkoseudulla. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=199078
- Poliisi kutsui kolme huomattavaa rabbia ja yhteisöjohtajaa kuulusteluihin ilmoittamatta, mitä ne koskevat. Rabbit ilmoittivat, etteivät he suostu poliisin vaatimuksiin tietämättä, mitä kuulustelut koskevat. Aiheena uskotaan olevan satojen rabbien allekirjoittama julkilausuma, jossa he kieltävät vuokraamasta asuntoja ei-juutalaisille tai myymästä maata ja kiinteistöjä heille. Vaikka siinä ei mainita arabeja, heidän uskotaan olevan kiellon kohteena. Tilanne alkoi Safedissa, joka on kabbalistien keskuspaikka, jossa palestiinalaiset vuokrasivat asuntoja tullessaan opiskelemaan kaupungin opistossa. Tämä on aloittanut Israelissa julkisen keskustelun juutalaisesta moraalista ja Toran kehotuksista kohdella keskuudessaan asuvia vieraita kuin omaa kansaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141105
- PA jatkaa terrorismin tukemista ja kunnioittamista julkisesti, vaikka se väittää noudattavansa kaikkia Oslon ja Tiekartan vaatimuksia, joissa kielletään terrorismin tukeminen ja vaaditaan sen kitkemistä. Kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä PA:n vankeinhoidon ministeriö jakoi kunniakirjat vanhimmalle, 81-vuotiaalle Sam Younisille Kafr Aarasta ja nuorimmalle 15-vuotiaalle Hadil Abu Turkille Hebronista. Younis tuomittiin kuulumisesta terrorijärjestöön, hyökkäyksestä sotilasta vastaan ja yrittäen siepata hänen aseensa 1983. Hadil Abu Turk yritti puukottaa sotilasta uusien yrityksensä 2009 lähellä Patriarkkain hautamausoleumia. Tuomittujen omaisille ojennettiin kunniakirjat, joissa oli Palestiinan valtion kartta, johon kuuluu myös koko Israelin alue. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141090
- Oppositiojohtaja Tzipi Livni esiintyi ABC:n haastattelussa yhdessä PA:n pääministeri Salaam Fayadin kanssa sunnuntaina. Livni valitti sitä, ettei Netanyahu suostunut jatkamaan moratoriumia valiten ”setlementit” rauhan asemesta. Fayad puolestaan sanoi, että Palestiinan valtio perustettiin YK:n päätöksellä jo 1988, mutta sitä ei ole toteutettu. Nyt hän vakuutti sen toteutuvan käytännössä 2011. Livni vakuutti, ettei Kadima suostu Netanyahun hallitukseen, koska sen rauhanprosessi ei vastaan hänen näkyään, joka tähtää todelliseen rauhaan eikä vain puheisiin siitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3998096,00.html

Sunday, December 12, 2010

SUNNUNTAI 12.12 10

1. USA:N ulkoministeri Hillary Clintonin puhe Brooking Instituutin Saban Forumin päivällisillä Washingtonissa perjantaina saa kehuja, kun sitä verrataan 26:n EU:n entisen korkean johtajan julkistamaan lausuntoon, joka ei todellakaan mairittele Israelia, vaan syyttää sitä kaikesta ja vaatii YK:n päätöslauselman 194 toteuttamista. Ei silti, että Clintonin puhekaan olisi ollut sitä, mitä häneltä toivottiin. Analyyseissä kiinnitetään huomio Clintonin outoon tapaan, että antaessaan pienen tunnustuksen Israelille tai moitteen PA:lle, hän liittää sen jälkeen välittömästi kovemman syytöksen israelilaisten toimista.

ANALYYTIKOT arvioivat sen johtuvan USA:n omaksumasta periaatteesta pyrkiä tasapuolisuuteen kaikessa, silloinkin, kun esitetyt havainnot ovat kaukana toisistaan eivätkä ollenkaan vertailukelpoisia. Esimerkkinä H Keinon ottaa puheen kohdan, jossa Clinton toteaa, ettei PA: uhkaukset alistaa asia YK:n ratkaistavaksi, hän välittömästi liittää sen perään syytöksen, että Israelin provosoivat lausunnot Jerusalemista aiheuttavat vastareaktion, eikä USA häpeä sanoa niin.

KIITOSTA Clintonin puheesta esitettiin siksi, ettei hän vaatinut Yhdysvaltoja tai kansainvälistä yhteisöä esittämään pakkoratkaisua Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisemiseksi. Clinton selitti, ”ettei USA voi niin tehdä ja vaikka voisikin, se ei halua sitä, koska vain osapuolten väliset sopimukset tuovat ongelmiin pysyvän ratkaisun”.
Hallituksen virkailija totesi Clintonin puheen sisältävän kolme tärkeää kohtaa.

ENSIMMÄINEN on Clintonin toteamus, ettei pakkoratkaisu tuo pysyvää rauhaa.
TOINEN on hänen vaatimuksensa, että tulevien rajojen tulee huomioida Israelin turvallisuus-vaatimukset, jolla tarkoitetaan sitä, ettei rajojen tarvitse noudattaa 1949 aselepolinjoja, joita Israelin johtajat pitävät itsemurharajoina, Abba Ebanin sanoin ”Auschwich´in rajoina”, jotka turvallisuuden kannalta ovat mahdottomat puolustaa.
KOLMANNEKSI Clinton vaati, että keskeisiä kysymyksiä tulee käsitellä samanaikaisesti, eikä PA:n vaatimuksen mukaan yksitellen aloittaen rajoista. Näitä keskeisiä kysymyksiä on Clintonin mukaan rajat, turvallisuus, ”setlementit”, vesi, pakolaiset ja Jerusalem. Clinton perusteli vaatimustaan sillä, että siten voidaan säilyttää laajempi näkökulma asioihin.

HILLARY CLINTON lupasi USA.n kannustavan osapuolia suoriin keskusteluihin keskeisistä kysymyksistä ja sanoi maansa työskentelevän luodakseen perustan Palestiinan valtion perustamiseksi, tarvittaessa kaksinkertaistaen ponnistelunsa. Hän lupasi, että jos yksi tapa ei johda tuloksiin, etsitään uusi tie. Hän tunnusti, että rauhanprosessin edistymisen hitaus on turhauttanut monia lukuisten ihmisten antaumuksesta huolimatta, mutta lupasi, ettei USA menetä toivoaan löytää tapa saada osapuolet neuvottelupöydän ääreen. Puolustusministeri Ehud Barak tapasi myös Clintonin, jolle hän suositti Jerusalemin jakamista.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=198998

EU:n entisten johtajien kirjeessä, jonka he lähettivät EU:n nykyiselle ulkoasioitten johtajalle Catherine Ashtonille, vaaditaan mm. sanktioita Israelia vastaan sen ”setlementti-politiikan” vuoksi, ja että prosessin käsittelemiselle olisi annettava aikaraja, jonka aikana ratkaisu on löydettävä uhalla, että jos se ei onnistu, asia alistetaan YK:n ratkaistavaksi. Kirjeessä myös vaaditaan, että Palestiinan valtion tulee käsittää 100 % Israelin 1967 puolustussodassa vapauttamista alueista, tai sitä vastaava maa-alue, mukaan lukien Itä Jerusalem. Kirjeessä ei mainita sanallakaan Hamasista, Hizbullahista tai terrorismista tai Israelin turvallisuus-vaateista, eli kuten Herb Keinon toteaa artikkelissaan: Israel on väärässä ja PA oikeassa, ja ainoa ratkaisu on YK:n tekemä pakkoratkaisu PA:n ehdoilla.

KIRJELMÄN 26:n laatijan mukana ovat entinen YK:n komissaari Cris Patten, entinen EU-komissaari Benita Ferrero-Waldner ja EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana, sekä Italian entinen pääministeri Romano Prodi.
Keinon näkee asian aivan oikein kiitellessään, että on hyvä, ettei EU:lla ole näkyvämpää roolia rauhankeskusteluissa.
EU:n nykyinen johto ei ole ottanut kantaa kirjelmään, joka tarkoituksellisesti julkistettiin ennen maanantaina alkavia EU:n ulkoministereitten kokousta Brysselissä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=198999

2. PA:N JOHTAJISTO on äärimmäisen ärtynyt, ettei USA saanut Israelia taipumaan uuteen rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa. PLO:n virkailija Yasser Abed Rabbo sanoi vihaisena, että on ehdottomasti hylättävä se, ettei maailman ainoa suurvalta saa Israelia, sen tärkeintä liittolaista, taipumaan. Hän vakuutti, että PA tulee pitämään kiinni YK:n päätös-lauselmasta 194, jossa vaaditaan pakolaisten paluuoikeutta tai korvausta menetyksistä. YK:n turvallisuusneuvosto julkisti lauselmansa 11.12.1948, jonka vuosipäivänä Rabbo esitti omat vaatimuksensa. Rabbo tähdensi, että vaatimuslistan kärjessä on paluuoikeus. Hän totesi edelleen, että arabien rauhanaloite vuodelta 2002 vahvistaa PA:n vaatimuksen.

RABBO sanoi Clintonin puheesta, ettei siinä ollut mitään uutta, vaan se toistaa hyvin tunnetun Amerikan kannan, joka vastoin tasapuolisen sovittelijan roolia käytännössä pitää sekä Israelia että PA:ta yhtä lailla syyllisinä rauhankeskustelujen hitauteen. Hänen mielestään vain USA pystyy pakottamaan Israelin suostumaan PA:n vaatimuksiin, mitä ilman tilanne jatkuu ennallaan. Toiset huomattavat PA:n johtajat Thayseer Khaled ja Hafez Barghouti totesivat, että Clinton yrittää myydä vanhan jo kerran hylätyn käyttöesineen uudelleen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=198968

FATAHIN keskuskomitean jäsen Tawfik Tirawi totesi jordanialaisen Al-Ghad uutislehden haastattelussa lauantaina, että Israelin ”setlementtejä” koskeva politiikka johtaa Länsirannan palestiinalaiset räjähdyspisteeseen. Tirawi toimi PA:n turvallisuusjohtajana Länsirannalla. Hän totesi, että Israel toimii ärsyttävästi ja onnettomuudeksi USA seisoo sen rinnalla. Hän väittää, että PA täytti USA:n laatiman ”tiekartan” vaatimukset täysin Israelin tekemättä mitään. Hän sanoo lukeneensa Israelin turvallismiehen lausunnon, jossa tämä pelkää Al-Aksa moskeijan luhistuvan. Tirawi uhkaa, että jos yksikin kivi putoaa Al-Aksa moskeijan seinästä, se aiheuttaa räjähdyksen palestiinalaisten keskuudessa. Hän sanoi tukevansa Abbasin uhkauksia romuttaa PA ja luovuttaa koko roska Israelin harteille. Hänen mielestään se on hyvä idea, koska se saa Israelin tajuamaan miehityksensä raskauden. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=199011

3. IDF:N sotilaat joutuivat tulitaisteluun kahden palestiinalaisten yrittäessä tunkeutua Israelin ja Gazan kaistan välisen turva-aidan läpi Israelin puolelle. Tilanne alkoi sotilaitten havaittua terroristien katkovan turva-aidan piikkilankoja lauantaiyönä. Syntyneessä tulitaistelussa molemmat terroristit saivat surmansa, mutta yksi sotilaista haavoittui vaikeasti. Hänet kiidätettiin Sorokan sairaalaan, jossa hänelle suoritettiin onnistunut leikkaus.

HYÖKKÄYKSET Gazan kaistalta Israelin puolelle ovat selvästi lisääntyneet. Kuukauden alusta lähtien sieltä on tehty runsaat 12 terrorihyökkäystä, osa kranaatti- ja raketti-iskuja, yli kaksin-kertainen määrä edelliseen kuukauteen verrattuna. Hamas on pidätellyt omia iskujaan, mutta ei ole estänyt tai halunnut estää toisten tekemiä hyökkäyksiä.
IDF:n johto kertoi torstaina cast lead operaation 2-vuotispäivänä, että lisääntyneet terrori-iskut pakottavat IDF:n uuteen hyökkäykseen Gazaan, tällä kertaa tehokkaammin kuin edellinen eikä sitä jätetä keskeneräiseksi, kuten IDF;n komentaja Gabi Ashkenazi totesi.
Hamasin ase-arsenaali on kehittynyt cast lead operaatiosta. Sillä on tehokkaita pst- ja ilmatorjuntaohjuksia sekä Fajr-ohjuksia, joilla se yltää Tel Avivin esikaupunkeihin. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=198995

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:n ikääntynyt entinen ulkoministeri Henry Kissinger sanoo erään WikiLeaksin julkistaman sähkeen mukaan, että jos NL aloittaa juutalaisten kaasuttamisen, se ei ole Yhdysvaltain ongelma. Hän kertoi tämän 01.03. 1973 presidentti Nixonille tavattuaan Israelin silloisen pääministeri Golda Meirin, joka pyysi USA:n apua juutalaisten pääsemiseksi pois Neuvostoliiton alueilta. Nixon ja Kissinger keskustelivat Meirin vetoomuksesta, jonka aikana Nixon totesi Kissingerin suositukseen, ettei USA voi räjäyttää maailmaa NL:n juutalaisten takia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=198996
- Israelin ja Turkin välisten sovintokeskustelujen uskottiin johtavan tuloksiin, jos Israel maksaa – kuten eräs uutinen kertoi 100 000 USD kustakin kuolleesta, kuten Israel tarjoaa - , mutta anteeksipyynnön asemesta Israel tarjoaa termiä ”pahoittelee”, ei ”anteeksipyyntöä”. Turkki vaatii edelleen selvää tunnustusta vääryydestä, mutta Israelissa sen pelätään avaavan loputtomat korvausvaatimukset. Lieberman vastustaa korvausten maksamista eikä Netanyahu halua pyytää anteeksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199017
- Tukholman keskustassa räjäytettiin lauantaina auto. Kaksi kaasu (tai bensiini-) kanisteria oli asetettu autoon, jotka räjähtäessään surmasivat yhden ja haavoittivat kahta sivullista. Ruotsin uutistoimisto TT sai varoituksen ruotsiksi ja arabiaksi ennen räjäytystä. Siinä selitettiin iskun olevan kosto siitä, ettei Ruotsi reagoinut mitenkään Lars Wilkersin piirtämiin Muhammedia kuvaaviin piirroksiin. Siinä myös kehotettiin Ruotsia lopettamaan ”typerä sotansa islamia vastaan”. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=199006
- Infrastruktuuriministeri Uzi Landau valittaa, että maan vesitilanne ei koskaan ole ollut näin huono. Sade-ennuste tälle vuodelle on 62 % vuoden 2008 määrästä, joka oli heikoin kuuteen vuoteen. Landau sanoo, ettei ole oikein maksattaa nousevia vesilaskuja väestöllä, vaan hallituksen tulee osallistua kustannuksiin. Hän sanoo valmistelemansa vesisuunnitelman valmistuvan kolmessa kuukaudessa. Kinneretin veden pinta saavuttaa mustan viivan kesällä, minkä jälkeen siitä ei voida pumpata vettä maan vesikanaaliin. Veden hinta nousi 32 % tänä vuonna. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=199029
- Moldovalainen alus, jossa oli 8 (11)hengen miehistö ja 3200 tonnia terästä upposi 8-10 metrin aallokossa 8 km:n päässä Ashdodin rannikosta, jonne se pyrki. Kaksi merimiestä hyppäsi mereen ja taiwanilainen alus pelasti heidät. Israelin pelastushelikopterit etsivät eloonjääneitä myrskyävältä mereltä. Myrsky on aiheuttanut runsaasti vahinkoja rannikkoseuduilla. Venäläinen turisti huuhtoutui mereen rantakalliolta, hänen ruumiinsa löydettiin tänään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3997624,00.html
- INN kertoo, että moldovalaisen aluksen 11 merimiestä pelastettiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/199740
- Abbas kiitteli Karmelin paloon osallistuneita palestiinalaisia palomiehiä, mutta
arabien gallupin mukaan se oli häpeällinen toimi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141088
- Rabbien antama kielto asuntojen vuokraamisesta ei-juutalaisille on tehonnut.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141082