Posts

Showing posts from December 12, 2010
PERJANTAI 17.12.10

1. ISRAELIN rauhankumppani osoitti kouriintuntuvasti – tai ainakin jokaisen silmin nähden – miten se tulee hoitamaan juutalaisten ja kristittyjen pyhiä paikkoja, jos niiden valvonta annetaan sen käsiin. Kuitenkin se väittää suojelevansa niitä paremmin kuin Israel.
Kysymys on Josefin hautakammiosta lähellä Sikemiä (Nablusia) ja Palestiinan Auktoriteetin muslimeista. Seuraava tarina kertokoon puolestaan.

TUHANNET juutalaiset kaikkialta maailmasta menivät torstaina rukoilemaan Joosefin (Joshuan) haudalle Timnat Heresin kylässä vain havaitakseen kauhukseen, että muslimit olivat töhrineet juuri äskettäin korjatun hautakammion muurit täyteen arabiankielisiä graffiteja.
Ei tässä sinänsä ole mitään uutta, Josefin hautakammio on häväisty ja pyritty tuhoamaan useaan kertaan muslimiarabien toimesta, pahiten 2000 intifadan aikana ja jälkeen.

SAMARIAN aluehallituksen johtaja Gershon Mesika ei pystynyt peittelemään kauhistustaan: ”Vain barbaarit voivat tehdä tällaista. Ihmise…
TORSTAI 16.12.10

1. ARABILIITON ulkoministerit keskustelivat eilen Abbasin pyynnöstä rauhankeskustelujen nykyvaiheesta George Mitchellin viimeisten neuvottelujen ja tarjousten pohjalta. Kairon kokouksessa päätettiin Abbasin esityksen mukaisesti, että kaikki keskustelut Israelin kanssa, suorana tai epäsuorana, voivat jatkua vain edellytyksellä, että USA ottaa selkeän kannan koskien Palestiinan valtion rajoja. Toinen vaatimus on ”setlementtitoiminnan” lopettaminen.
”Neuvotteleminen palestiinalaisten ja israelilaisten välillä on hyödytöntä. Ei ole mitään syytä palata neuvotteluihin. Palaaminen niihin on suhteutettava vakavaan tarjoukseen, joka varmistaa arabien ja israelilaisten välisen konfliktin loppumisen perustuen rauhanprosessin perusteisiin”, sanotaan arabiliiton ulkoministereitten lausunnossa.

LAUSUNNOSSA todetaan edelleen, että ulkoministerit päättivät alistaa kysymyksen Israelin ”setlementeistä” YK:n turvallisuusneuvoston päätettäväksi, kuten AFP raportoi.
Ulkoministerit halua…
KESKIVIIKKO 15.12.10

1. PÄÄMINISTERIN kanslia sanoo, että Newsweek-lehdessä julkaistu artikkeli, jossa käsiteltiin rauhanprosessin nykyvaihetta, ei monelta osalta vastaa todellisuutta. Artikkelissa todettiin, että Netanyahu vaatii ”raudanlujat takuut” Israelin turvallisuudesta, ja että siihen kuuluu IDF:n joukkojen läsnäolo sekä Jordanjoenlaaksossa että turvallisuusaidan itäpuolella suojellakseen rannikon juutalaisasutuksia. Toiseksi artikkelissa todetaan, että Netanyahu tarjoaa 60 % Länsirannan alueesta, kun hänen edeltäjänsä Ehud Olmert tarjosi 95 %.

PÄÄMINISTERIN kanslian virkailija totesi JP:n journalistille, ettei Netanyahu ole ainakaan julkisesti koskaan puhunut tällä tavalla ja että esitykset neuvotteluissa ovat joka tapauksessa luottamuksellisia, eikä niistä kerrota julkisuudessa, ei ainakaan etukäteen. Tämä virkailija totesi, että totta raportissa oli Netanyahun painottaminen Israelin turvallisuudesta, mikä on sopeutettava palestiinalaisten vaatimuksiin itsehallinnosta ja i…
TIISTAI 14.12.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo, että hän oli valmis julistamaan uuden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaiskohteisiin – ilmeisesti myös Jerusalemin itäosiin, vaikka sitä ei kerrota – mutta USA:n edustajat luopuivat siitä tultuaan johtopäätökseen, ettei PA kuitenkaan ole valmis sopimaan pääkohdista määräajassa.
Sen sijaan Mitchell painottaa nyt epäsuorien keskustelujen tärkeyttä, vaikka Israel ja PA ovat eri linjoilla siitä, mistä keskustelut aloitetaan.

MITCHELL saapui Israeliin maanantaina toivoen voivansa lähentää osapuolet toisiaan keskusteltuaan kummankin osapuolen kanssa erikseen. Israelin pelkona on, että jos PA:n vaatimuksen mukaan sovitaan ensin rajoista, se katsoo saaneensa haluamansa eikä suostu keskustelemaan mistään muusta. Sovitut rajat antaisi sille sopivan perustan julistaa Palestiinan valtio perustetuksi yksipuolisesti, mitä useat valtiot ovat valmiit tunnustamaan – muutamat jo ennen sen perustamista. Kansainvälisen lain mukaan it…
MAANANTAI 13.12.10

1.RAUHANKESKUSTELUT Israelin ja PA:n välillä lähtenevät uudelleen käyntiin, kun
Obaman nimittämä välittäjä Georg Mitchell saapuu tänään Israeliin. Keskusteluja ei käydä suorana, kasvokkain, vaan epäsuorina siten, että Mitchell haarukoi osapuolten välillä esittäen saamiaan vinkkejä ja vaatimuksia osapuolelta toiselle.
Ennusteet keskustelujen etenemisestä ja onnistumisesta eivät näytä hyviltä. PA:n johtava neuvottelija Saab Erekat on koventanut vaatimuksiaan viitaten niissä Obaman ottamaan heidän asiaansa puoltavaan kantaan päinvastaisista lausunnoista huolimatta.
Erekat kertoi, että julkisuudessa kerrotaan Obaman arvostelleen kolmen Etelä Amerikan valtion julistusta tunnustaa Palestiinan valtio (jota ei ole olemassakaan), mutta hän totesi, että todellisuudessa Obama kulissien takana tukee niitä. Obama sanoo lausunnossaan, että hän ”valittaa julistuksia ennenaikaisina”, mikä vihjaa siihen, että asian sisältö sinänsä on oikea, mutta niiden ajoitus on väärä. Pääminis…
SUNNUNTAI 12.12 10

1. USA:N ulkoministeri Hillary Clintonin puhe Brooking Instituutin Saban Forumin päivällisillä Washingtonissa perjantaina saa kehuja, kun sitä verrataan 26:n EU:n entisen korkean johtajan julkistamaan lausuntoon, joka ei todellakaan mairittele Israelia, vaan syyttää sitä kaikesta ja vaatii YK:n päätöslauselman 194 toteuttamista. Ei silti, että Clintonin puhekaan olisi ollut sitä, mitä häneltä toivottiin. Analyyseissä kiinnitetään huomio Clintonin outoon tapaan, että antaessaan pienen tunnustuksen Israelille tai moitteen PA:lle, hän liittää sen jälkeen välittömästi kovemman syytöksen israelilaisten toimista.

ANALYYTIKOT arvioivat sen johtuvan USA:n omaksumasta periaatteesta pyrkiä tasapuolisuuteen kaikessa, silloinkin, kun esitetyt havainnot ovat kaukana toisistaan eivätkä ollenkaan vertailukelpoisia. Esimerkkinä H Keinon ottaa puheen kohdan, jossa Clinton toteaa, ettei PA: uhkaukset alistaa asia YK:n ratkaistavaksi, hän välittömästi liittää sen perään syytöksen, e…