TIISTAI 14.12.10

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo, että hän oli valmis julistamaan uuden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaiskohteisiin – ilmeisesti myös Jerusalemin itäosiin, vaikka sitä ei kerrota – mutta USA:n edustajat luopuivat siitä tultuaan johtopäätökseen, ettei PA kuitenkaan ole valmis sopimaan pääkohdista määräajassa.
Sen sijaan Mitchell painottaa nyt epäsuorien keskustelujen tärkeyttä, vaikka Israel ja PA ovat eri linjoilla siitä, mistä keskustelut aloitetaan.

MITCHELL saapui Israeliin maanantaina toivoen voivansa lähentää osapuolet toisiaan keskusteltuaan kummankin osapuolen kanssa erikseen. Israelin pelkona on, että jos PA:n vaatimuksen mukaan sovitaan ensin rajoista, se katsoo saaneensa haluamansa eikä suostu keskustelemaan mistään muusta. Sovitut rajat antaisi sille sopivan perustan julistaa Palestiinan valtio perustetuksi yksipuolisesti, mitä useat valtiot ovat valmiit tunnustamaan – muutamat jo ennen sen perustamista. Kansainvälisen lain mukaan itsenäisellä valtiolla tulee olla selvästi määritelty maa-alue, yhtenäinen kansa ja toimivat instituutiot sekä toimintakykyinen hallitus. Pääministeri Salaam Fayad työskentelee kahden viimeisen vaatimuksen rakentamiseksi, mutta rajoista tulee sopia Israelin kanssa.

PALESTIINALAISET pelkäävät, että jos PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, Israel menettää mielenkiintonsa sopia muista kysymyksistä kuten rajoista PA:n kanssa.
Koko tämän vuodesta toiseen jatkuneen piirileikin ytimessä on syvä epäluottamus toisen hyvään tahtoon, tai älyllinen kilpailu, kumpi on ovelampi pokeripelissä, jonka panoksena on muinaisen Israelin maan hallinta, jolle roomalaiset antoivat pilkkanimen Palestiina.

MITCHELL tapasi Netanyahun eilen pian Israeliin saapumisensa jälkeen. Netanyahu vakuutti hänelle olevansa valmis keskustelemaan koko Lähi Idän tilanteesta eikä vain Israelin ja PA:n välisistä ongelmista. Uutinen ei kerro, miten Mitchell suhtautui hänen tarjoukseensa, mutta tuskinpa USA:n hallitus tarvitsee Netanyahun apua, kokkeja on tarpeeksi omasta takaa.
Tänään tiistaina Mitchellin odotetaan tapaavan Abbasin Ramallahissa, jonka jälkeen hän lentää Dohaan ja sieltä takaisin Washingtoniin raportoimaan havainnoistaan.
Mitchell selitti journalisteille, että syyskuussa Israelin ja PA:n neuvottelijat suostuivat laatimaan kehykset, joilla muotoiltaisiin keskeiset kompromissisopimukset lopullisen tilanteen kysymyksistä, joista voitaisiin edetä rauhansopimukseen. Michell totesi, että tämä päämäärä on hänen ohjeenaan aloittaessaan epäsuorat keskustelut. Tämän edistymiseksi hän painottaa keskinäisen luottamuksen ja kunnioittamisen kasvattamisen tarvetta, mikä varsinkin PA:n johdon antamien lausuntojen perusteella on lähes olematon.

NETANYAHU totesi kiitollisena USA:n hallituksen vihdoinkin tajunneen, ettei PA:n vaatimus uudesta moratoriumista ole oleellinen. Lisäksi Clintonin Forumin puheesta voi havaita pelon, että kolmen kuukauden moratoriumin loputtua PA voi vaatia sille uutta jatkoa, mikä johtaisi tilanteen nollapisteeseen ilman että mistään olisi sovittu.
ISRAELISSA todettiin tyydytyksellä, etteivät EU:n ulkoministerit olleet suoraan tukeneet Palestiinan valtion perustamista ilman neuvottelupäätöstä, joskin se sisältyy EU:n lausuntoon ehdollisena, elleivät neuvottelut edisty toivotulla tavalla, mikä osoittaa EU:n kärsivällisyyden olevan loppumassa. Israelin ulkoministeriö ilmoittaa pettymyksensä siitä, etteivät EU:n ulkoministerit esittäneet vaatimusta PA:lle suostua välittömiin neuvotteluihin ilman ehtoja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199281

2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak jatkoi omia keskustelujaan USA:ssa tärkeitten johtajien kanssa sukkuloiden Washingtonin ja New Yorkin välillä. Hän tapasi varapresidentti Joe Bidenin, CIA:n johtajan Leon Panettan, puolustusministeri Robert Gatesin ja Valkoisen Talon korkean neuvonantajan Dennis Rossin.
Barak esitti eri tilanteissa omaa näkemystään, jonka mukaan Israelin tulisi osoittaa suurempaa joustovaraa maa-alueita koskevissa kysymyksissä ja varsinkin Jerusalemin asemasta, jonka hän on valmis jakamaan siten, että kaikki arabi-enemmistöiset lähiöt luovutetaan PA:lle ja juutalaisenemmistöiset Israelille. Vaikka Netanyahu vakuutti, ettei Barakin näkemys edusta hallituksen tahtoa, Barak jatkoi omaa linjaansa selittäen, että kaikki näkökohdat tulee tuoda esiin keskustelujen pohjaksi, kuitenkin todeten, ettei Israelin tarvitse paljastaa kaikkia näkemyksiään ennen neuvotteluja.

UUTISISSA ei kerrota, mistä Barak keskusteli Bidenin ja Rossin tai Panettan kanssa, mutta tuskinpa Israelin myrskyinen sää oli niiden pääaiheena. CIA;n johtajan Panettan uskoisi keskustelleen turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja varsinkin taistelusta terrorismia vastaan, joka osoittaa selvää uutta nousemista kansainvälisesti.
PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gatesin kanssa keskustellessaan Barakin kerrotaan painottaneen Israelin laadullisen sotilaallisen etumatkan (QME) tärkeyttä lähinaapureihinsa nähden. Hän kertoi olevansa huolestunut Syyrian toimittamista laadullisesti entistä vaarallisemmista aseista Hizbullahille sekä Iranin asetoimituksista Hamasille. Obaman tekemä 60 miljardin USD asekauppa Saudi Arabialle ja samaan aikaan suuria toimituksia Persianlahden maille on karsastanut Israelin turvallisuusjohtajia, koska kaikkien näiden toimitusten katsotaan nakertavan Israelin kykyä puolustaa itsenäisyyttään islamin meren (see of Islam)rannikolla.
Toiseksi Barak toi esille maailmalla leviävän suuntauksen Israelin laillisuuden asettaminen kyseenalaiseksi, mitä Barak piti yhtä vaarallisena kuin sotilaallisen uhan kasvua. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199305

3. USA:n kongressin edustajat varoittavat Palestiinan johtajia, että puheet yksipuolisesta julistuksesta Palestiinan valtioksi vaarantaa ulkomaisen avun saannin. Demokraattien Howard Berman Kaliforniasta, joka johtaa edustajainhuoneen ulkomaan asioitten valiokuntaa, sanoi asiasta näin: ”Pyrkien valtion perustamiseen ilman neuvotteluja on hullun toimintaa (fools errand). Palestiinalaiset haluavat valtion, ei julkilausumia. Ainoa tie sen saavuttamiseksi on neuvottelut Israelin kanssa,” Berman sanoi maanantaina JP:n toimittajalle jatkaen: ”Jos he kiertävät neuvottelut, he menettävät useitten ihmisten tuen, kuten minun, ja vaarantavat samalla ulkomaisen avun jatkumisen”.

BERMANIN kantaa tukee republikaanien huomattava edustaja Ileana Ros-Lehtinen, joka saanee ulkomaan asioitten puheenjohtajuuden tammikuussa republikaaninen järjestyessä ottamaan edustajainhuoneen valvonnan vaalivoittonsa ansiosta.
Ros-Lehtisen edustaja Brad Goehner totesi, että tämä huomattava edustaja on pitkään vaatinut, että USA:n tuki tulee sopeuttaa PA:n tahtoon ja kykyyn toimia velvollisuuksiensa mukaisesti lopettaa väkivalta ja tunnustaa Israel demokraattisena juutalaisena valtiona, muitten velvoitteiden ohessa, jotka sen myös tulee toteuttaa. Hän jatkoi todeten, että yksipuoliset päätökset kaivavat maata odotuksilta, että nämä velvoitteet tultaisiin koskaan täyttämään.

KONGRESSISSA on kierrellyt esityksiä, joissa todetaan kongressin ehdoton vastustava kanta mille tahansa yksipuoliselle julistukselle, jolla ohitetaan suorat neuvottelut Israelin kanssa. Ros-Lehtinen on osallinen eräässä julkilausumassa, joka on kierrellyt kongressissa, ja hän laatii omaa julkilausumaansa, jonka hän julkistaa viikon lopulla vastustavan kannan tueksi.
USA on luvannut 200 miljoonaa USD ensivuodelle suoraksi tueksi PA:lle. Tuen mielekkyydestä on aloitettu keskustelu, sillä joittenkin mielestä pääministeri Salaam Fayadin ponnistelut PA:n instituuttien ja turvallisuuden kasvattamiseksi vaarantuvat, jos kansainvälinen tuki pienenee. Tämän ei katsota olevan USA:n edun mukaista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199299

4. DEMOKRATIAN puolustussäätiö (FDD) päätti keväällä 2010 aloittaa 9 viikkoa kestävän tutkimuksen suorittamiseksi palestiinalaisten internetissä julkaistujen viestien pohjalta. Tehtävä annettiin ConStrat yhtiön suoritettavaksi. Web-sivujen analyyseihin erikoistunut yhtiö toimii Washingtonissa DC käyttäen apunaan USA:n armeijan keskusjohdon menetelmää. Toukokuusta kesäkuuhun ConStrat yhtiö siivilöi palestiinalaisten internetiin asettamia viestejä etsintämoottorien avulla sosiaalisista sivuista You Tube, Twitter, sosiaaliset nettiverkostot, Wikis ja RSS syötteillä.

ARTIKKELIN kirjoittajat toteavat, että vaikka ei ole varmuutta, miten hyvin lähdeaineisto edustaa palestiinalaisten keskimääräistä tuntemusta rauhaan, FDD uskoo tutkimuksen auttavan paremmin ymmärtämään palestiinalaisten tunnot rauhasta ja heidän vastustavasta kannastaan, josta ulkomaiset johtajat ovat toistuvasti osoittaneet tietämättömyytensä.
Fatahin suurimmat kannattaja-foorumit ovat Voice of Palestine ja Fatah Forum, joilla on 80 000 jäsentä ja yhteensä 4.7 miljoonaa viestiä. Tärkein havainto on se, että heidän suhtautumisensa rauhaan on syvästi jakautunut (ambivalent), mitä FDD pitää ymmärrettävänä 2001-2005 intifadan valossa ja Oslon sopimusten romuttuessa. Ironista on se, että Fatah kävi tuota väkivaltataistelua Israelia vastaan, minkä johdosta IDF vähitellen eliminoi Fatahin merkityksen nykyiselle tasolle, jossa Fatah kärsii sekä uskottavuus- että johtajapuutteesta Yasser Arafatin kuoleman jälkeen 2004, eikä Mahmoud Abbas ole pystynyt täyttämään tätä aukkoa. FDD toteaa, että Fatah kärsii itsetuntemuksen, johtajiston ja suunnan puutteesta, mikä ilmenee tutkimuksessa läpikäydystä aineistosta. Vain 15 % suhtautuu positiivisesti Yhdysvaltoihin (vuonna 2003 se oli 0%), 53 % ei luota Israelin vilpittömyyteen.
Artikkelissa kehotetaan Obaman hallitusta huomioimaan palestiinalaisten todelliset tuntemukset rauhankeskusteluista Israelin kanssa ja muotoilemaan toimensa sen mukaan. http://www.jpost.com/Features/FrontLines/Article.aspx?id=199332

5. UUTISOTSIKOITA
- Uuden lain ansiosta asiakkaat voivat palauttaessaan kauppaan ostamansa tuotteen saada rahakorvauksen, eikä vain korvaavan tuotteen. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=199265
- Israel lennätti 150 sudanilaista kristittyä yön aikana salaisella lennolla tuntemattomaan maahan, josta he voivat palata koteihinsa. He kaikki halusivat palata Sudaniin, heille annettiin rahaa 400-500 USD. Operaatio toteutettiin yhteistyössä YK:n edustajan kanssa, joka varmisti kaikkien haluavan palata eikä heillä ole vaaraa. Israelissa on vielä 5 500 Sudanista ja 31 000 muista Afrikan maista tullutta pakolaista. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=199277
- Knessetin ensimmäisessä käsittelyssä hyväksyttiin ns. Bishara-laki, jolla Israelia ulkomailla halventaneelta ja sen intressejä vieraan valtion eduksi vaarantaneelta henkilöltä voidaan poistaa valtion eläke. Bishara pakeni ulkomaille oikeustoimien pelossa, mutta kolmen vuoden aikana hänelle maksettiin eläkettä 512 000 NIS, eli 7248 NIS kuukaudessa elinikänsä loppuun saakka. Esitys herätti vakavia mielenosoituksia arabien taholta, joita jotkut arabikansanedustajat lietsovat peläten oman eläkkeensä vaarantuvan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=199324
- Knessetissä keskustellaan asetetaanko tutkimuskomitea tarkastelemaan Karmelin palon syitä, valmiuksia, sammutustoimien hoitoa ja sen seurauksia. http://www.haaretz.com/news/national/knesset-struggles-to-muster-majority-for-state-inquiry-into-carmel-fire-1.330558
- Israel perusti ensimmäisen NBC (nuclear, bio-, chemical) pataljoonan, joka erikoistuu ei-tavanomaiseen sodankäyntiin. Joukot käyvät ensin tavanomaisen sotilas- tai upseerikoulutuksen, jonka jälkeen he erikoistuvat pidennetyllä asepalvelulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141126
- Jordania antoi venäläiselle yhtiölle oikeuden etsiä Suolameren pohjasta raamatullisten Sodoman ja Gomorran kaupunkien jäännöksiä. Työt alkanevat joulukuun loppupuolella. Yhtiöllä on filminoikeus tutkimuksiin ja se maksaa viulut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141132
- PA aikoo rakentaa ”terrorilähiön” Hebroniin lähelle patriarkkain mausoleumia. Asukkaiksi sinne tulee pääasiassa vapautettuja terroristeja PA:n kustannuksella. Se rakennetaan Israelin täyden valvonnan C-alueelle. Toinen rakennuskohde on kashbah kauppakeskuksen rakentaminen siten, että se tukkii Kiryat Arban ja Hebronin välisen ns. ”marttyyrien polun”, sekin C-alueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141125
- Terrorin uhrien omaisten järjestö hylkää ehdottomasti B´Tzelem painostusjärjestön valituksen, että poliisi toimii laittomasti viedessään alaikäisiä kuulusteluihin. Omaiset selittävät esimerkein, että kivitys vaarantaa ihmishenkiä varsinkin, kun kivitetään tiellä liikkuvia autoja, eli ”kivitys tappaa, vaikka heittäjä olisi alaikäinen”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141129
- Ehud Barak tarjosi USA:n armeijalle IDF:n teollisuuden kehittämää Namer (tiikeri) miehistön kuljetusautoa, joka on runsaasti aseistettu ja kuljettaa turvallisesti 12 miestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141136

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019