Friday, September 29, 2006

PERJANTAI 29.09.06
1. ISRAEL
JPostin suorittamassa mielipidetiedustelussa pyritään kartoittamaan Israelin tämän hetkistä poliittista jakaumaa, mikä tulosten perusteella näyttää olevan vaikeaa. Haastattelu tehtiin tiistaina ja keskiviikkona, ja siinä kyseltiin 500 äänestysikäisen kansalaisen mieltä, virhemarginaali on 4.5 %.
Kysyttäessä mitä puoluetta äänestäisit jos vaalit olisivat tänään, saatiin seuraavia lukuja:
26 % ilmoitti, ettei tiedä; 16 % ilmoitti, ettei äänestä ja 6 % kieltäytyi vastaamasta.
Puolueiden kannatus oli seuraava: Israel Beiteinu 8.5 %; Likud 8.3 %; Kadima 6.5 %; Labour 6 %; Shas 6 %; NU/NRP 4.3 %; Meretz 4 %; UTJ 3.5 %; Gil-eläkeläiset 2 %.
Hallituspuolueista Kadiman, Labourin ja Gin-eläkeläisten kannatus on pudonnut roimasti, Shasin kannatus on pysynyt vakaana. Eläkeläisiä äänestäneistä 70 % ilmoitti olevansa epätietoinen tai jättävänsä äänestämättä, Kadimassa pettyneitä oli 60 %; Labourissa 40 %.
TIEDUSTELUN TULOKSET osoittavat sitä epätietoisuutta ja epävarmuutta, joka tuntuu israelilaisessa yhteiskunnassa. Juuri päättynyt juutalainen vuosi 5766 toi useita rajuja yllätyksiä ja aiheutti monia suruja ja pettymyksiä suurelle osalle kansaa. Kas tässä muutamia: Maan johdossa esiin kaivetut skandaalit, syytökset seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja korruptiosta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä; Gazan evakuoinnin jättämä trauma; poliisin väkivaltainen käyttäytyminen Gazassa ja Amonassa ja mielenosoituksissa; pääministeri Ariel Sharonin odottamaton sairastuminen; uusien vaalien aiheuttama yllättävä poliittinen tilanne; palestiinalaisten väkivallan kiihtyminen varsinkin Gazan alueelta; IDF:n sotilaitten kaappaaminen Israelin alueelta Gazaan ja Libanoniin ja sen seurauksena IDF:n toistuvat operaatiot Gazassa ja viimeisenä listassa Libanonin sota, joka alisti viidennen osan puolustuskyvyttömästä kansasta runsaan kuukauden ajaksi jatkuvan Katjusha-tulen kohteeksi, pakottaen 300 000 ihmistä etsimään suojaa kauempaa rajalta, surmaten 53 asukasta; haavoittaen vakavasti 250, lievemmin 2000; tuhoten 2000 ja vaurioittaen 12 000 rakennusta; polttaen tuhansia hehtaareita metsää ja puistoja lähes 4300 Hizbullahin ampumien Katjusha-, Fajr- ja muitten rakettien ja kranaattien toimesta. IDF menetti Libanonin sodassa kaatuneina 116 sotilasta.
LUETTELOON voisi lisätä Israelin valtiota ulkopuolelta uhkaavat vaarat: Hizbullahin aseistautumisen jatkuminen, Syyrian uhittelu jopa sotatoimilla ja uuden Hizbullah-tyyppisen terrorijärjestön perustaminen Golanin kukkuloitten saamiseksi takaisin (vaikka varsinainen syy on se, että Syyriaa painostetaan ulkoisesti sen terroristien suosimisen ja niitten tukemisen ja aseistamisen johdosta, myös Irakissa), sekä Iranin uhkaukset Israelin tuhoamiseksi heti, kun se saa siihen tarvittavan kapasiteetin, kuten ydinpommin.
KAIKESTA TÄSTÄ HUOLIMATTA Israelin juutalainen selkäranka ei ole taittunut, vaikka sen sisällä Israelin arabit osoittavat enemmän myötätuntoa maan vihollisiin kuin kotimaahansa.
JUUTALAINEN KANSA on vuosituhansien aikana saanut kohdata toistuvia iskuja, jotka olisivat tuhonneet ja hajottaneet minkä tahansa tavallisen kansan, kuten monille on käynyt. Profeetta Jesaja sanoi sen näin:
”Mihin pitäisi teitä vielä lyödä, kun yhä jatkatte luopumistanne. Koko pää on kipeänä, koko sydän on sairas. Kantapäästä kiireeseen asti ei ole tervettä paikkaa, ainoastaan haavoja, mustelmia ja vereksiä lyömiä, joita ei ole puserrettu, ei sidottu eikä öljyllä pehmitetty. Teidän maanne on autiona, teidän kaupunkinne on tulella poltetut, teidän peltonne syövät muukalaiset silmienne edessä, ne ovat autioina, niin kuin ainakin muukalaisten hävittämät. Jäljellä on tytär Sion yksinänsä niin kuin maja viinitarhassa, niin kuin lehvämaja kurkkumaassa, niin kuin saarrettu kaupunki.” (Jes.1:5-7)
Juutalaisten viimeisenä ja ainoana turvana on Israelin Jumala, kuten Jesaja toteaa:
”Ellei Herra Sebaot olisi jättänyt meistä jäännöstä, olisi meidän käynyt pian kuin Sodoman, olisimme tulleet Gomorran kaltaisiksi.” (Jes.1:9)
Israel katsoo kaikesta huolimatta toiveikkaasti vuoteen 5767. Maan talous on yllättävän vahva, minkä ulkomaiset sijoittajatkin ovat havainneet, ja mikä näkyy maan rahan arvon vahvistumisena suhteessa ulkomaan valuuttoihin. Turismi sai pahoja iskuja Libanonin sodan vuoksi, mutta se elpyy nopeasti, jos nykyinen orastava rauhantila saa jatkua.
Kuten edellisestä tiedustelustakin selviää, maan nykyinen hallitus ei ole suosittu ja sen pääministerin kannatus on vain 7 %:n luokkaa. Maassa kyselläänkin, miten päästä eroon hallituksesta ja pääministeristä, jotka eivät tunnusta tekemiään virheitä eivätkä tunnusta avuttomuuttaan hallita maata?
IDF:N PÄÄRABBI kenraali Yisrael Weiss, joka toimessaan joutui vastoin tahtoaan alistumaan Gazan evakuointiin, sanoo ennen lopullista eroaan virastaan, miten katsoessaan kuvia synagogista, opetus-laitoksista ja jeshivoista, jotka joskus olivat olemassa, hänen sydämensä vuotaa verta, hänen silmänsä pysyvät auki eikä hän löydä rauhaa. Hän kyselee jatkuvasti. Oliko kaikki tämä uhraus turhaa? Voiko rauhaa rakentaa tällaisen hävityksen raunioille? Weiss toteaa vakaumuksenaan, että Israelin tulevaisuus vaatii ikuisen vannotuksen: Ei koskaan enää inhimillistä evakuointia, mutta aina valmis yhteisiin ja kansallisiin inhimillisiin yhteyksiin – kaikenlaisiin ja niin paljon kuin mahdollista. Weiss sanoo epäilevänsä, että kukaan rabbi, nähdessään päivittäin edessään vaikean, tuskallisen ja verisen todellisuuden, voisi koskaan suostua uuteen evakuointiin. Weiss sai kokea suurta paheksuntaa pysyessään virassaan evakuoinnin ajan ja johtaessaan 48 juutalaisen haudan siirron Gazan alueelta Israelin puolelle. Monet juutalaiset uskovat tulevansa kirotuiksi koskiessaan kuolleitten hautoihin ja häiritessään heidän rauhaansa.
VARAPÄÄMINISTERI Shimon Peres näyttää lopultakin löytäneen valon: Gazan, Juudean ja Samarian alueille rakennettujen juutalaisasutusten hävittämisen yhtenä kiivaimmista kannattajista hän nyt toteaa Lontoon vierailunsa yhteydessä, ettei setlementtejä voida hävittää eikä rakentamista niiden luonnollisen kasvun edellyttämällä tavalla voida estää. Hän kuitenkin toteaa, ettei hallitus avusta rakentamista, se toteutetaan yksityisin varoin eikä kysymys ole setlementtien laajentamisesta.
Hallituksen rakennusluvista vastaava ministeriö on antanut luvan 800 uudelle asuntoyksikölle tänä vuonna ja 1500 yksikölle viime vuonna.
Peres otti kantaa myös Israelissa levinneisiin uutisiin salaisista kontakteista pääministerin ja Saudi-viranomaisten kesken sanoen, että jos Saudit ovat todella kiinnostuneet rauhan rakentamisesta Lähi Itään, heidän tulee tulla julkisuuteen. ”Rauhaa ei voi rakentaa vain rahan voimalla”, Peres toteaa.
EU:N LÄHETTILÄS Israeliin Ramiro Cibrian-Uzal ehdotti torstaina Israelille tutustuessaan tietoihin laajasta aseitten salakuljetuksesta Egyptistä Gazan alueelle, että jos Libanonin raja-alueen rauhoittamisoperaatio osoittautuu positiiviseksi, miksei Egyptin ja Gazan väliselle raja-alueelle ns. Philadelphia-käytävälle voida sijoittaa rauhanturvajoukkoja. Hän myös paljasti, että viime viikolla kokoontui korkeantason edustajia Israelista, Euroopasta, USA:sta ja Palestiinasta keskustelemaan Rafahin terminaalin avaamisesta, joka on ollut auki vain 10 päivää Shalitin kaappaamisen jälkeen 25. kesäkuuta. Abbasia edusti Saeb Erekat, joka edustaa myös Abbasin johtamia turvallisuusjoukkoja Rafahin terminaalissa.
Cibrian-Uzal väitti, ettei Rafahin terminaalin kautta ole tullut pitkälle kehitettyjä ohjuksia eikä terroristeja, mutta hän tietää salakuljetustunnelien olemassa olon, mutta EU:n joukoilla ei ole oikeutta puuttua asiaan.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice suunnittelee Lähi Idän matkaa ensi viikolla. Hänen tarkoituksensa on antaa vauhtia pysähtyneille rauhanneuvotteluille. Rice ei tuo sunnuntaina alkaneen vierailunsa aikana uusia aloitteita, mutta tarkoituksena on tutkia eri vaihtoehtoja ja yleistä ilmapiiriä. Hän tapaa sekä Israelin että Palestiinan johtohenkilöitä. USA on saanut yllättävääkin tukea rauhanpyrkimyksille Saudi Arabiasta Jordanian ja Egyptin lisäksi. Saudit ovat huolissaan tai jopa peloissaan Iranin vallan ja vaikutuksen kasvusta, mikä aktivoi myös terrorijärjestöjä.
OLMERT SUUNNITTELEE tapaavansa Mahmoud Abbasin lähi päivinä, mitä Netanyahu yllättäen tukee.
2. PALESTIINA
Mahmoud Abbas yrittää vielä kerran tarttua härkää sarvista. Hän käväisi valittamassa huoliaan Egyptin faaraolle Hosni Mubarakille ja sai kaiketi sieltä virikkeen käydä jututtamassa Hamasin Damaskoksessa asuvaa johtajaa Khaled Mashaalia. Egyptin häntä koskevat lausunnot hipovat uhkavaatimusta, jos hän edelleen kieltäytyy yhteistoiminnasta Fatahin kanssa. Mashaalin kiellosta johtuen Gilad Shalitia ei ole vapautettu, vaikka Egypti oli mielestään neuvotellut valmiin sopimuksen.
Fatahin pääsihteeri ja PLO:n ulkoministeri Faruk Khaddouki, joka asuu Tunisiassa, on esittänyt PA:n hajottamista ja palestiinalaisten asettamista Israelin vastuulle, koska yhteistyötä Hamasin kanssa ei näytä löytyvän. Uutena tulokkaana Lähi Idän poliittiselle areenalle on nousemassa Qatar, jolla on hyvät suhteet Mashaalin kanssa, ja joka on hoitanut taloudellisen ja poliittisen korttinsa taitavasti.
Fatahin sisäpiirissä uskotaan, että Fatahin ja Hamasin keskeiset taistelut jatkuisivat, vaikka yhteishallitus saataisiinkin aikaan. Hamasin puolelta uhataan, että uudet vaalit vain lisäisivät väkivaltaa.
Torstaina sadat PA:n poliisit osoittivat mieltään Gazassa maksamattomien palkkojen vuoksi. Joku sivullinen vinoili, että ilmaan ammuttujen laukausten hinnalla olisi maksettu monen virkamiehen palkka.
3. YLEISTÄ
www.debka.com mukaan Hizbullahin terroristit kävivät hakemassa Shomeran kibbutsin alueella sijaitsevasta IDF:n huonosti vartioidusta asevarikosta runsaasti aseita, pst-ohjuksia, Lau-ohjuksia, taistelukranaatteja ja kevyttä aseistusta. IDF:n sotilaat kuulustelivat Libanonin puolella Merhawian kylän asukkaita saadakseen selville, mitä todella tapahtui. Varkaus lienee tapahtunut, mutta IDF vaikenee asiasta.
PUNAINEN RISTI on tiettävästi asettunut kannattamaan syyrialaisten sosiaali- ja terveyshenkilökunnan invaasiota Golanin alueelle, jonka Israel liitti valtioonsa. PR:n edustajan mukaan se ei tee eroa terroristin ja tavallisen asukkaan välillä, kun henkilö on haavoittunut. Golanin alueella asuu 17 000 juutalaista ja 15 000 entistä Syyrian kansalaista, joista useat ovat ottaneet Israelin kansalaisuuden.
ISRAELIN TULEE tulla julkisuuteen ydinaseittensa kapasiteetin esittelemiseksi vastustajille, vaativat jotkut.
Täten Israel antaisi viestin vastustajilleen, että sillä on aina yliote ydinaseistuksessa, he väittävät.
Israel ei virallisesti ota kantaa kysymykseen, onko sillä ydinaseita. Israelin kantana on ollut ja on, ettei se ensimmäisenä käytä ydinaseita, niihin turvaudutaan vasta viimeisenä puolustuskeinona.

Thursday, September 28, 2006

TORSTAI 28.09.06
1. ISRAEL
Kun Ariel Sharon tarjosi Israelille Gazan alueen tyhjentämistä juutalaisista ja luovuttamista palestiinalaisille runsas vuosi sitten, hän maalaili ruusuisia kuvia, miten palestiinalaiset pääsevät jatkamaan israelilaisten aloittamia kukoistavia kasvitarhoja ja –huoneita sekä teollisuusyrityksiä, antaen työtä ja toimeen tulon lukemattomille palestiinalaisille, ja miten väkivalta sieltä Israelin puolelle loppuisi. Kuvitelmiin kuului, että PA tulee itse kymmenien tuhansien turvallisuusmiestensä avulla valvomaan alueella lain ja järjestyksen toteutumista. Philadelphia-käytävän valvonta Gazan ja Egyptin rajalla uskottiin egyptiläisille rajavartijoille yhdessä PA:n turvallisuusmiesten kanssa. Rafahin raja-asemaa, jonka kautta virallinen liikenne Gazasta Egyptiin kulkee, tulisivat tarkkailemaan Gazan puolella eurooppalaiset tullimiehet, jotka tutkivat rajan yli kulkevaa tavara- ja henkilöliikennettä ja välittävät tiedot välittömästi Israelin Kfar Shalomissa oleville tullimiehille, jotka voivat antaa suostumuksensa tai kieltonsa ennen päätöksiä Rafahin terminaalissa. Näin sovittiin USA:n ulkoministeri Ricen avustamana ja painostamana, ja tämän sopimuksen perusteella Israel veti kaikki valvojansa ja sotilaansa pois Philadelphia-käytävältä, koska egyptiläiset lupasivat estää salakuljetuksen rajan yli tai sen ali. Sopimuksesta sanottiin heti tuoreeltaan, että se oli täynnä reikiä.
KÄYTÄNNÖSSÄ mitkään näistä suunnitelmista ja toiveista eivät toteutuneet. Israelilaisten farmarien ja yritys-johtajien poistuessa kasvitarhoistaan ja –huoneistaan sekä liikeyrityksistään palestiinalaiset ryntäsivät traktoreineen, lava- ja kuorma-autoineen ja säkkeineen ja varastivat kaiken irtaimen tai millä he katsoivat olevan jotain myyntiarvoa, aina vesi- ja sähköjohtoja myöten. PA:n turvallisuusmiehet, jos eivät itse osallistuneet rosvouksiin, katselivat sivusta, miten alueen mahtavat perheet ja PA:n johtavat virkamiehet aitasivat itselleen maa-alueita tulevaa käyttöä varten. Gazan alueen terrorijärjestöt aktivoituivat, ne perustivat koulutuskeskuksia tyhjentyneille alueille ja aloittivat laajan ase- ja rakettiaseitten valmistuksen. Pienissä nyrkkipajoissa valmistetaan Kassam-raketteja, kranaatteja, ja niitä kehitellään entistä tehokkaimmiksi.
Koska Rafahin terminaali on täytynyt sulkea toistuvasti terroriuhan vuoksi, terroristit räjäyttivät suuria aukkoja IDF:n rakentamaan betonimuuriin Egyptin rajalla, jonka kautta tuhannet ihmiset virtasivat edestakaisin kuten myös kuorma-autoittain tavaroita, niiden joukossa aseita, räjähteitä, ohjuksia ja raketteja sekä terroristeja.
Salakuljetuksen uskottiin myös loppuvat Egyptin 750 rajavalvojan valvoessa omaa puoltaan rajasta. Käytännössä salakuljetustunnelien kaivaminen on jatkunut esteettä, jopa kiihtyen.
ISRAELIN SHIN BETIN päällikkö Yuval Diskin antoi hallitukselle eilen seuraavia lukuja: Elokuusta 2005, jolloin IDF lähti Gazasta, elokuuhun 2006 palestiinalaiset ovat salakuljettaneet 15 tonnia korkealaatuisia räjähdysaineita Egyptistä Gazan alueella. Nämä räjähdysaineet ovat oleellisesti lisänneet rakettien ja pommien tehoa. Hän lisäsi, että vaikka salakuljetusta tapahtui ennen elokuuta 2005, se ei ollut lähelläkään näitä lukuja. Diskinin antamiin lukuihin eivät sisälly automaattikiväärit ja muut aseet, joita salakuljetetaan tuhansittain, eivätkä olalta laukaistavat ohjukset sekä valuutan salakuljetus. Diskin kertoi, että egyptiläiset tietävät, ketkä salakuljetusta harjoittavat, mutta eivät tee mitään.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ sai hallitukselta tehtäväksi tutkia mahdollisuutta, että Israel joutuu miehittämään uudelleen koko Gazan alueen, jos tilanteeseen ei saada muutoksia. IDF on tehnyt korpraali Gilad Shalitin kaappauksen jälkeen toistuvia operaatioita Gazan alueelle, mutta ne eivät ole estäneet Kassam-rakettien ampumista, joitten kantomatkaa ja tehokkuutta parannellaan kaiken aikaa. Palestiinalaisilla on myös Katjusha-tyyppisiä Grad-raketteja, joita auton lavalle asennetulta alustalta voidaan ampua sarjoittain. Niiden kantomatka ulottaa Sderotin kaupungin lisäksi myös Ashkeloniin.
SOTILASTUOMIOISTUIN teki äskettäin päätöksen pitää 34 PA:n lainlaatijaa ja ministeriä edelleen pidätettyinä, kunnes heidän asiansa on käsitelty oikeudessa. Eilen tuomioistuin teki uuden päätöksen, jonka mukaan PA:n apulaispääministeri Nasser al-Shaer on vapautettava. Hänet pidätettiin elokuun 19. päivänä eikä häntä ole syytetty. Shaer vapautettiin eilen ja hän palasi kotiinsa Nablusiin. IDF pidätti PA:n lainlaatijoita ja ministereitä terrorijärjestöön kuuluvina tai yhteydestä sellaiseen Gilad Shalitin joutuessa PRC:n kaappaamaksi kesäkuun 25.päivänä 2006. Pidätettyinä oli alussa 30 lainlaatijaa ja neljä ministeriä, jotka odottavat asiansa käsittelyä oikeudessa lokakuun 13. päivänä. 21 heistä oli tarkoitus päästää kotiarestiin takuita vastaan, mutta oikeus purki päätöksensä IDF:n protestin vuoksi.
IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ B´tselem syyttää keskiviikkona julkaisemassaan raportissa Israelia sotarikoksesta pommittaessaan Gazan voima-asemaa kolme kuukautta sitten. Raportissa vedotaan Geneven sopimuksen artikkeliin 52 sekä kansainvälisen oikeuden Rooman tulkintaan vuodelta 2002. IAF pommitti Palestiinan sähkövoimayhtiön (PEC) voima-asemaa kesäkuun 28. ja heinäkuun 07. välisenä aikana vastineena Gilad Shalitin kaappaamiseen kesäkuun 25. päivänä. Pommitus tuhosi voima-aseman kuusi turbiinia, jotka antoivat 100 megawattia 220 megawatin sähköntarpeesta. Tuhoja, joiden Gazan sähkönjakeluyhtiö (GEDCO) arvioi olevan 792 000 USD, ei ole korjattu, vaikka Egypti tarjosi muuntajia, joiden teho 30-40 % pienempi kuin alkuperäisten. GEDCO on joutunut ostamaan sähkö Israelin sähköyhtiöltä (IEC) kuudesta kahdeksaan tunnin ajaksi ja sitten suunnatakseen sen muualle.
IDF:n edustaja sanoo tutkivansa raporttia.
IDF:N POHJOISEN ALUEEN komentajaksi nimitettiin kenraalimajuri Gadi Eisenkott. Hän korvaa eroavan komentajan Udi Adamin, joka sai päällensä syytökset kurjasti päättyneestä Libanonin sodasta.
Eisenkott, 46 vuotta, palveli Golanin Prikaatissa ja toimi Ehud Barakin sotilaallisena neuvonantajana. Hän toimi Juudean ja Samarian divisioonan komentaja. Hänellä on BA historiassa Tel Avivin yliopistosta, ja osallistui USA:n armeijan- ja turvallisuuskursseihin. Eisenkottin tehtäviin kuuluu organisoida uudelleen pohjoisen alueen puolustus sekä joukkojen vetäminen pois Libanonista.
VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstraus esittää esiraportissaan kirpeää arvostelua pääministereille siitä, että he ovat jättäneet huomiotta Kansallisen turvallisuusneuvoston (NSC), joka perustettiin hallituksen tueksi valtion turvallisuutta ja puolustusta koskevissa kysymyksissä. Tarkastukset aloitettiin jo elokuussa 2005, ja ne tulevat nyt erittäin otolliseen aikaan, kun maan turvallisuuden laiminlyönnit perättäisten hallitusten toimesta ovat nousseet yleiseen tietoisuuteen. Lindenstraus valittaa, että pääministerit mielellään kuuntelevat heille läheisten neuvonantajiensa ohjeita ja tulkintoja, jotka usein perustuvat riittämättömään asian tuntemiseen ja tutkimiseen. Tämä on johtanut siihen, että hallituksen päätökset ovat käsillä olevien asioitten käsittelyä, mutta niistä puuttuu suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys.
Juuri eronnut edellinen NSC:n johtaja Giora Eiland kutsui hallituksen istuntoja hupi-istunnoiksi, sillä hallituksen päätökset ovat enemmän kriisinhallintaa kuin suunnitelmallista päätöksentekoa, hän valittaa.
2. UUTISOTSIKOITA
ISRAELIN TURISMIMINISTERI Isaac Herzog virittelee kampanjoita, joilla Israelin palestiinalaisten jatkuvan väkivallan ja Libanonin sodan aiheuttamat kolhut turistien määrissä pystyttäisiin korjaamaan. Libanonin sota teki pahan repeämän turismiin, vaikka juuri alkaneet pyhäajat (High Holy Days) osaltaan korjaavat asioita.
Ennen sotaa maahan odotettiin 2.7 miljoonaa turistia, nyt toivottu luku on pienentynyt 40 %. Israel ei ole suinkaan ainoa maa maailmassa, joka on kärsinyt nousseesta väkivallasta ja terrorismista. Egypti, Turkki, Thaimaa ja USA mainitaan kamppailevan samoissa ongelmissa. Israelissa turismin tuotto on n. 5 % bruttokansantuotteesta. Herzog kokee joitain sisäisiä kamppailuja joutuessaan vetoamaan kristittyihin järjestöihin ja vaikuttajahenkilöihin, kuten esim. TV-evankelista Pat Robertsoniin, joitten eskatologinen sanoma saa jotkut oikeaoppiset juutalaiset kiemurtelemaan vaivautuneina. He kuitenkin ovat huomioineet, etteivät kaikki kristityt tule Israeliin siksi, että Raamatun mukaan juutalaisilla ja Israelin maalla on erikoisasema Jumalan suunnitelmassa, vaan osa kristityistä on hyvinkin kriittinen ja arvosteleva Israelin ihmisoikeuskäsityksiä kohtaan. Näiden kalastelemiseksi Israelin turismiministeriö näkee tarpeelliseksi antaa mahdollisimman totuudellista ja oikeaa tietoa tapahtumista ja niitten taustoista: Miksi ja miten. Tämä projekti on herkkä ja arkaluoteinenkin, koska siinä joutuu oikomaan paikallisen uutisoinnin välittämää kuvaa tapahtumista, mikä ei aina ole puolueeton, vaan eri syistä johtuen väritetty.
EPÄTAVALLISEN SUURI HOPEAPITOISUUS ensimmäisen vuosisadan eKr. ja 70 jKr. välisenä aikana tehdyissä keramiikkaesineissä todistavat Bar-Ilan yliopiston arkeologian tutkijain mielestä, että varallisuus oli tuona aikana israelilaisten keskuudessa korkeampi kuin muina aikoina. He perustavat huomionsa Jerusalemin Vanhakaupungissa tehtyihin muinaislöytöihin. Löydöt, 1200 keramiikkaesinettä 38 eri paikassa roomalaiselta ajalta, on tutkittu Bar-Ilan yliopiston Ramat Ganin laboratorioissa ulkomaisten asiantuntijain avustamina. Niiden mukaan hopeamäärä, yli 5.5 osaa miljoonasta, on Jerusalemin alueelta tuolta ajalta löydetyssä keramiikassa suurempi kuin muissa paikoissa löydetyssä keramiikassa, tai Jerusalemissa muina aikoina valmistetuissa. Tutkijat tekevät tästä johtopäätöksen, että varallisuus oli Jerusalemissa tuona aikana korkeampi kuin muualla maassa. Olihan se juutalaisuuden keskus Temppelipalveluksineen.
Plinius vanhempi, joka eli niihin aikoihin, kutsuu Jerusalemia ehdottomasti idän kuuluisimmaksi kaupungiksi. (JPost 28.09.06)

Wednesday, September 27, 2006

KESKIVIIKKO 27.09.06
1. ISRAEL
ISRAELIN NORJAN suurlähettiläs Miryam Shomrat sohaisi ampiaispesää kritisoidessaan Norjan kuningashuonetta siitä, ettei se ollut antanut anteeksipyytävää lausuntoa Oslon juutalaista synagogaa vastaan tehdyn hyökkäyksen, suurlähetystörakennuksen pommittamisen ja suurlähettilään murha-suunnitelmien johdosta. Shomrat pyysi anteeksi tahdittomuuttaan, mutta se ei Norjan virallisen johdon mielestä ole riittävä. Shomrat ei ehkä tiedostanut, että Norjan kuningashuonetta pidetään koskemattomana ja ettei sen velvollisuuksiin eikä tapoihin kuulu puuttua tämänlaatuisiin asioihin. Ne hoitaa Norjan hallitus.
Norjan vähäinen juutalaisyhteisö on myös kauhuissaan suurlähettilään lausunnosta, jossa hän kritisoi myös suosittua kirjailijaa Jostein Gaarderia. Gaarden totesi joku viikko sitten lehdistölle, ettei Norja enää tunnusta Israelia. Norjalaiset vaikuttajat ja entiset diplomaatit ovat tuominneet Shomratin lausunnon sopimattomana.
IDF:N VETÄYTYMINEN LIBANONISTA näyttää siirtyvän tulevaisuuteen. Suunnitelmien mukaan sen piti vetää jäljellä olevat sotilaansa pois ennen Jom Kippuria. Viivytys johtuu siitä, ettei Libanonin eteläosaan sijoitetun runsaan 5000 YK:n sotilaan tehtävämäärittely ole selvillä. Näitten UNIFIL-joukkojen komentaja kenraalimajuri Alain Pellegrini tulkitsee joukkojensa tehtävät pelkästään tarkkailuksi ja raporttien laatimiseksi, mikä on saanut Israelin armeijan johdon päättelemään, ettei UNIFIL:n toimiin voi luottaa. IDF:n Libanonin joukkojen ja UNIFIL:joukkojen johto tapasi toisensa UNIFIL:n Naqouran päämajassa, mutta yhteistä linjaa ei löydetty. Israelin mielestä UNIFIL:n tulkinta tehtävistään Libanonissa on ristiriidassa aikaisempien tulkintojen ja yhteisymmärryksen kanssa. Israelin puolustusministeri Amir Peretz ennustaa, että IDF vetäytyy alueelta ensi viikon loppuun mennessä. Olmert puolustaa Pellegrinin kantaa, mutta YK:n edustajat New Yorkissa katsovat, että UNIFIL-joukot voivat puuttua asioihin voimalla, jos ne katsovat sen tarpeelliseksi, kuitenkin siten, että se toimii yhteistyössä Libanonin armeijan kanssa. Peretzin mukaan Hizbullahin aseistettuja joukkoja ei ole nähty Libanonin eteläosassa. Tämä johtuu siitä, että heidän aseensa ovat valmiina bunkkereissa, jonne he ajavat moottoripyörillään kylistä saatuaan käskyn kännykän kautta.
LIBANONIN SODAN tutkimukset jatkuvat. Korkeimman johdon jälkeen tulilinjalle ovat joutuneet divisioonien komentajat, joiden syytetään istuneen sodan aikana näyttöpäätteittensä ääressä eikä siellä, missä sotilaat taistelivat ristiriitaisten käskyjen mukaan riittämättömin varustein puutteellisesti koulutettuina. Kuten saattaa arvata, korkein johto pyrkii vierittämään syyt epäonnistumisesta alemmalle johtoportaalle, jota uhkaa irtisanomiset ja muut rangaistustoimet, joitakin uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi.
MINISOTAA LÄNSIMUURILLA. Uuden vuoden rukousten aikana juutalaisten pyhimmällä paikalla, jonne heillä on oikeus kokoontua, uskonnolliset juutalaiset suorittivat rituaalirukouksia, joitten yhteyteen kuuluu shofar-torven ensin pitkä puhallus, sitten 30 ja myöhemmin 10 lyhyttä puhallusta, lopussa pitkä puhallus. Paikkaa vartioivat poliisit kävivät huomauttamassa ensimmäisten puhallusten aikana, mutta seuraavien puhallusten aikana poliisit alkoivat raahata puhaltajaa poliisiautoonsa. Koska miehen rukous oli kesken, hän rituaalin mukaisesti piti jalkojaan yhdessä, kuten kaikki muutkin rukoilijat, eikä voinut tehdä vastarintaa kuten eivät muutkaan rukoilijat. Poliisit raahasivat miehen maata pitkin autoonsa, pidättivät hänet ja takavarikoivat hänen erikoisvalmisteisen shofarinsa palauttamatta sitä. Poliisi väittää, että mies oli jo lopettanut rukouksensa. He myös väittävät, että eräs musliminainen oli valittanut poikansa pelästyneen shofar.torven puhalluksesta. Muslimit kuuluttavat rukoustensa alkamisesta räikeillä kovaäänisillä.
Poliisi syyttää miestä hyökkäyksestä poliisin kimppuun ja epäjärjestyksen aiheuttamisesta. Poliisi käytti väkivaltaa myös toisia apuun rientäneitä juutalaisia kohtaan. Poliisi kiistää silminnäkijöitten todistukset aiheettomasta väkivallasta. Sefardi-juutalaisten äänettömän Amidah-rukouksen aikana ei saa liikkua eikä puhua ääneen. 20-vuotias Eliyahu Kleiman oli suorittamassa tätä rukousta poliisin keskeyttäessä hänet.
SDEROT UNOHDETTU. Gazan rajan läheisyydessä sijaitseva Sderotin kaupunki, joka on joutunut toistuvien Kassam-iskujen kohteeksi, valittaa, että hallitus on unohtanut kaupungin keskittyessään maan pohjoisosaan.
Tiistaiaamuna kaksi rakettia iskeytyi 15 sekuntia hälytyssireenin varoituksen jälkeen kaupungin keskustaan. Yksi raketeista iski liikenneympyrään. Raketin sirpaleet haavoittivat naissotilasta vatsaan ja useita muita ihmisiä joutui shokkitilaan. Toinen raketti osui asuintalon pihaan vaurioittaen taloa ilman henkilövahinkoja. Raketit aiheuttivat useita sähkökatkoksia eri puolilla kaupunkia. Asukkaat ihmettelevät, miten koululapset voivat kokoontua tunneilleen. He kertovat käyttävänsä rahoittavia pillereitä ahdistuksensa vähentämiseksi. Vaikka kouluja onkin vahvistettu raketti-iskujen varalta, kadut, liiketilat ja teollisuuslaitokset ovat suojattomia.
MILJOONA RYPÄLEPOMMIA LIBANONISSA, väittävät YK:n miinanraivaajat. IAF käytti näitä pommeja iskuissaan Hizbullahin bunkkereita ja tukikohtia vastaan. Pommi hajoaa ennen putoamistaan maahan sadoiksi pieniksi pommeiksi, joiden oletetaan räjähtävän iskiessään maahan, mutta kaikki eivät räjähdä.
Jos arvio pitää paikkansa, räjähtämättömiä rypälepommeja on kolme kertaa enemmän kuin aluksi arvioidaan. Pommiuhan vuoksi suurta osaa kodeistaan paenneista asukkaista ei päästetä asuinsijoilleen ennen pommien löytämistä ja tekemistä vaarattomiksi. IDF:n mukaan pommeja voidaan käyttää sotatilanteessa. YK on tähän mennessä tehnyt 30 000 rypälepommia vaarattomiksi.
2. PALESTIINA
Mahmoud Abbasin ja Ismail Haniyehin väliset keskustelut yhteishallituksen muodostamiseksi ovat keskeytyneet eikä tiedetä, miten tästä edetään. Abbas matkusti tänä aamuna Egyptiin neuvotellakseen sen johdon kanssa syntyneestä tilanteesta.
EGYPTIN KÄRSIVÄLLISYYS alkaa loppua keskustelujen soutamisesta ja huopaamisesta johtuen.
Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman lähetti kovasanaisen kirjeen Hamasin Damaskoksessa asuvalle johtajalle Khaled Mashaalille vaatien tätä vapauttamaan IDF:n sotilaan Gilad Shalitin välittömästi ja tukemaan Hamasin ja Fatahin yhteishallituksen muodostamista. TV-kanava 10:n eilisen uutisen mukaan kirjeessä paljastetaan, että IDF tulee aloittamaan sotilasoperaation Hamasin johtoa vastaan, jos edistystä ei tapahdu. Palestiinalaiset sanovat tietävänsä kirjeestä, mutta siihen ei sisälly uhkauksia.
HIZBULLAHIN TAKTIIKKA Libanonissa on saanut lujan jalansijan palestiinalaisten keskuudessa. Jerusalemin Heprealaisen yliopiston Harry S Trumanin instituutin tekemän mielipidetiedustelun mukaan 63 % kannattaa ajatusta, että palestiinalaisten tulisi omaksua Hizbullahin käyttämä taktiikka ampumalla raketteja israelilaisiin kaupunkeihin. Vain 35 % vastusti sitä. Vuonna 2000 ideaa kannatti 65 %, 27 % vastusti. 57 % palestiinalaisista kannattaa hyökkäyksiä israelilaisia vastaan vihreän linjan sisällä (Israelissa) ja 75 % kannattaa panttivankien kaappaamista. Tulitaukoa Israelin kanssa kannattaa 77 %, 74 % uskoo, etteivät palestiinalaiset voi saavuttaa poliittista ratkaisua Israelin kanssa vain väkivallan kautta.
ISRAELILAISISTA 67 % kannattaa neuvotteluja palestiinalaisten. Keskusteluja Hamasin hallituksen kanssa, jossa Fatah ei ole mukana, kannattaa 56 % ja 43 % vastustaa.
Henkilökohtaisia tiedusteluja tehtiin 1270 Gazan ja Länsirannan palestiinalaiselle, puhelimella haastateltiin 500 Israelin juutalaista ja 401 Israelin arabia. Virhemarginaali 3 %.
3. UUTTA ENERGIAA
Weizmann Tiedeinstituutin Rehovotin instituutti on aloittamassa kunnianhimoisen projektin vaihtoehtoisten energialähteitten hyödyntämiseksi. Tämä on tutkijoitten mukaan välttämätöntä maapallon öljyvarojen huventuessa eikä fossiiliperäisten polttoaineitten käyttäminen ole järkevää niitten saastuttavan vaikutuksen vuoksi. Toisaalta ihmiskunnan elintaso nousee, mikä aiheuttaa energian tarpeen 60 %:n kasvun vuoteen 2030 mennessä. JPostin asiaa käsittelevä artikkeli ei kerro, mitä energialähteitä tutkimus tulee käsittelemään, mutta tuulivoima, vuorovesivaihtelut ja aurinko lienevät kohteina.
4. UUTISOTSIKOITA
PALESTIINALAINEN MEDIA pitää paavia ylimielisenä, tyhmänä ja rikollisena, jota Allah tulee rankaisemaan.
Palestiinalainen saarnamies Abu Sager, joka on Gazan Jihadia Salafia Islam järjestön johtaja, kertoo, että paavi Benedict XVI on ristiretkeläisten presidentin George W Bushin lemmikki, jonka tarkoituksena on jatkaa ristiretkiään muslimeja vastaan. Sagerin mielestä keskusteluja paavin kanssa voi jatkaa vain siltä pohjalta, että hän haluaa kääntyä islaminuskoon. Paavi on ristiretkimentaliteetin hengellinen ja uskonnollinen siipi, ja sellaisena vaarallinen Troijan hevonen. Vaikka paavi on vakuuttanut hyvää tahtoaan eikä halunnut loukata ketään puheellaan, Islamin Konferenssi, johon kuuluu 56 islamilaista maata, vaativat paavilta kunnollista anteeksipyyntöä eikä selittelyjä. (www.worldnetdaily.com)
SHIN BET JA SOTILAAT saivat estettyä itsemurhaiskun tuhottuaan eilen löytämänsä 10 kg:n pommivyön Nablusin lähellä olevan Balatan pakolaisleirin erään talon takapihan roskatynnyrien joukosta.
IAF hajotti asuintalon Gazassa, jossa tiedustelun mukaan oli asevarasto. Talo kuului tunnetulle salakuljettajalle ja talon asukkaita varoitettiin ennen iskua. Lapsia oli kuitenkin kerääntynyt talon raunioitten lähelle iskun jälkeen ja 14-vuotias tyttö kuoli IAF:n toisesta ohjuksesta samaan taloon, useita muita haavoittui. PA:n poliisi löysi kaksi salakuljetustunnelia Siinaille, toinen oli 25 m maan pinnan alla, toinen oli vasta rakenteilla.
BELGIALAINEN haitek-firma U2U katkaisi suhteensa israelilaisten yhtiöitten kanssa väittäen Israelin tekevän sotarikoksia Libanonin alueella ja siksi, että sillä on apartheidhallitus. Yhtiö harjoittaa tuotekehittelyä ja neuvontaa. Yhtiö kieltäytyi yhteistyöstä israelilaisten yhtiöitten kanssa.

Tuesday, September 26, 2006

TIISTAI 26.09.06
1. ISRAEL
Pääministeri Ehud Olmert kieltää huhut, että hän olisi tavannut Saudi Arabian johtajia, ellei peräti kuningas Abdullahia salaisesti kymmenen päivää sitten. Koko asia on erittäin arkaluoteinen ja jos yhteyksiä pidetään Israelin ja Saudi Arabian välillä, kaiken tulee tapahtua ehdottoman salaisesti. Saudit ovat sen perustamisesta lähtien johdonmukaisesti vastustaneet juutalaista valtiota Lähi Idässä. Mutta oudot ajat saavat aikaan outoja vuodekumppaneita. Israelilla ja Saudi Arabialla on yhteinen vihollinen, joka uhkaa molempia valtioita. Saudien kuningashuone pelkää kuollakseen Iranin ja shia-muslimien vallan kasvua, koska Iranin islamilainen vallankumous uhkaa sen valtaa ja olemassaoloa. Al-Qaida on useaan kertaan osoittanut pyrkivänsä musertamaan saudien kuningashuoneen vallan, ja nyt Iran ja al-Qaida ovat löytämässä toisensa. Ydinaseilla varustettu Iran voi pakottaa vastahakoiset sunni-muslimit alistumaan valtansa alle, ja siinä sillä on sopivat käsikassarat al-Qaida, Hizbullah ja Hamas pienempien terrorijärjestöjen ohella, joita se voi käyttää jälkisiivouksessa. Saudien kuningashuone on todella vaikeassa rakosessa: Sen liittolaiset ovat USA ja Israel, joita Iran ja äärimuslimit nimittävät vastaavasti suureksi ja pieneksi saatanaksi.
USA EI SALLI ydinaseistettua Irania, vakuuttaa Ehud Olmert. Hänen mielestään vain presidentti Bush omaa tarvittavan rohkeuden ja päättäväisyyden sen estämiseksi. Poliittiset johtajat käyttävät huolettomasti viittauksia kuten Olmert tässä: Koko maailmassa ei löydy henkilöä, jolla olisi suurempi rohkeus ja päättäväisyys ja tunto tehtävän tärkeydestä suorittaa nämä toimet”, Olmert runoilee.
Mutta vaikka Bush piti kovasanaisen puheen YK:n yleiskokouksessa Iranista, hän ei selittänyt, mitä hän sanoillaan tarkoitti. Olmert uskoo, että Bush hoitaa Iranin ydinasekysymyksen ennen virkakautensa loppua tavalla tai toisella, mutta mitä ne tavat olisivat, jos USA sulkee pois voimatoimet? Euroopan valtiot eivät ole yksituumaisesti pakotteiden kannalla, Venäjä ja Kiina vastustavat niitä. Onko Israelin toimittava yksin?
ENTINEN ULKOMINISTERI Silvan Shalom puhui maanantaina Likud-puolueen perinteisessä uuden vuoden maljannostotilaisuudessa. Hän vähätteli Olmertin tapaa julkistaa tapaamisensa tai sen aikomukset saudijohtajien kanssa kertoen, että kolmen vuoden aikana, jotka hän toimi ulkoministerinä, hän tapasi kaikkien arabimaiden edustajia ilman lehtiotsikoita. Hän kritisoi sitä, ettei Olmert asettanut valtion tutkimuskomiteaa tutkimaan Libanonin sotaa, ja että hänen taitamattomuutensa vuoksi kvartetti alkoi tukea Abbasin neuvottelemaa PA:n yhteishallitusta Fatahin ja Hamasin välillä, joka ei tunnusta Israelia.
KNESSETIN ULKO- JA PUOLUSTUSASIAIN VALIOKUNNAN puheenjohtaja Tzahi Hanegbia vastaan nostettu syytös petoksesta, luottamuksen rikkomisesta, vaalipetoksesta ja yrityksestä vaikuttaa äänestäjään menee oikeuteen. Hanegbia vastaan on toisia syytöksiä tutkimusten estämisestä ja väärästä valasta. Nämä rikkomukset tapahtuivat 2001 ja 2003 vuosian välillä. Hän toimi silloin ympäristöministerinä Ariel Sharonin hallituksessa. Hanegbi vakuuttaa syyttömyyttään eikä aio luopua valiokunnan puheenjohtajuudestaan.
OIKEUSKANSLERI Mazuz on määrännyt poliisin tukimaan pääministeri Olmertin huoneistokauppoja, joihin aivan ilmeisesti sisältyy korruptiota. Olmert sai ne satoja tuhansia USD halvemmalla kuin muut ostajat samoissa taloissa samankokoisista ja –tasoisista huoneistoista. Valtiontarkastaja tutkii toisia Olmertin toimiin liittyviä epäselvyyksiä. Tarkastajan edustaja kuulusteli Olmertia eilen 45 minuutin ajan.
KANSALLINEN TURVALLISUUSNEUVOSTO (NSC) siirretään Ramat Hasharonista Jerusalemiin pääministerin kanslian yhteyteen. Tällä siirrolla Olmert pyrkii laannuttamaan kirpeitä syytöksiä siitä, ettei pääministerin ja turvallisuusneuvoston välillä ole ollut mitään yhteyksiä eikä Olmertilla ole ollut puolustusasioita koskevissa päätöksissä tarvittavaa asiantuntemista ja neuvonantajia. Olmertin vaikuttavimmat kriitikot entiset NSC:n johtajat Uzi Dayan ja Giora Eiland pitävät siirtoa pelkästään kosmeettisena. Heidän mielestään NSC:lle tulee antaa enemmän valtaa ja sen toimintaa tehostettava.
NSC:n uusi johtaja Ilan Mizrachi pystyy uudessa asemapaikassaan seuraamaan pääministerin ohjelmaa ja päättämään itse, mihin kokouksiin hän haluaa tulla mukaan eikä odottaa kutsua kymmenien kilometrien päässä. Uzi Dayan valittaa, ettei nykyisellä valtatroikalla, Olmert, Peretz ja Halutz, eikä Olmertin henkilö-kunnalla ole juuri minkäänlaista kokemusta diplomaattisissa ja turvallisuuskysymyksissä.
ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) tulee jatkamaan Libanonin ilmavalvontaa siihen saakka, kun YK ja Libanonin armeija ovat saaneet tarvittavan valmiuden ja kapasiteetin suorittaa Hizbullahin aseitten salakuljetuksen valvontaa. UNIFIL:n italialainen komentaja Pellegrini valittaa jatkuvista YK:n päätöslauselman 1701 rikkomuksista, joita Israel tekee, mutta vakuuttaa, ettei UNIFIL aio suorittaa minkään tasoisia valvontatoimia tai estää aseitten salakuljetusta Hizbullahille, se vain tarkkailee ja tarvittaessa raportoi, pääosin IDF:n toimista. Ulko-puolisena tarkkailijana jää ihmettelemään, mitä virkaa tuollaisella sotilasosastolla sitten on?
HIZBULLAH on www.ynet.com tietojen mukaan tyhjentänyt useita Libanonin eteläosassa sijaitsevia tukikohtiaan vieden niihin varastoidut aseet, laitteistot ja huonekalut kuoma-autoilla pois.
Rajan läheisyydessä sijaitsevien palestiinalaisten pakolaisleirien lähettyvillä on havaittu epätavallista liikehdintää, suuria rekka-autoja tulee ja menee ja ihmisjoukkoja liikkuu alueilla. Tämän uskotaan merkitsevän sitä, että Hizbullah rakentaa tunneleita Iranin asiantuntijoitten opastuksella Fatahin ja PFLP:n johtamiin pakolaisleireihin, varastoiden niihin aseitaan ja asentaen sinne huippunykyaikaisia seurantalaitteita ja rakettejaan. Libanonin viranomaisilla ja sotilailla ei ole oikeutta mennä niihin ilman erikoislupaa.
2. PALESTIINA
PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja pääministeri Haniyehin väliset keskustelut yhteishallituksesta ovat toistaiseksi keskeytyneet Hamasin kvartetin kolmea vaatimusta vastustavan kannan vuoksi. Abbas peruutti eiliseksi suunnitellun tapaamisen Gazassa. Hamasin edustajat väittävät, että Abbas tahallaan pidättää hallussaan olevat miljardi USD ulkomaisia lahjavaroja, painostaakseen siten Hamasia.
Abbas väittää, että ennen YK:n matkaa hän oli sopinut Haniyehin kanssa yhteistyöstä, mutta että Hamas oli muuttanut mieltään ja kieltää sopineensa myöntymisestä kvartetin vaatimuksiin.
Abbas harkitsee Haniyehin hallituksen erottamista ja uusien vaalien julistamista. Jos hän uskaltaa mennä tähän, hänen tulee asettaa väliaikainen toimenpidehallitus, joka hallitsee ilman valtaa vaaleihin saakka.
HAMASIN KANSANEDUSTAJAT JA MINISTERIT, 21 miestä, pysyvät edelleen pidätettyinä siihen saakka, kun heidän asiansa on käsitelty oikeudessa. Sotilastuomioistuimen johtaja eversti Shaul Gordon selitti päätöksessään, etteivät kansanedustajat voi pitää kahta henkilöllisyyttä, toimia ministerinä ja kansaedustajina ja samaan aikaan kuulua laittomaan terrorijärjestöön. Israelin valtio käy jatkuvaa taistelua näitä terrorijärjestöjä vastaan, joitten selkeä päämäärä on tuhota ja tappaa Israelin kansalaisia. Tuomioistuin oli edellisessä istunnossaan vapauttanut pidätetyt, mutta IDF:n syyttäjäntoimisto valitti päätöksestä.
HUOMATTAVA JOURNALISTI kaapattiin naamioituneitten pyssymiesten toimesta Gazassa maanantaina radio-asemalla. Silminnäkijöitten mukaan 15 naamioitua miestä tunkeutui paikallisen Sawt Al-Hurriya (vapauden ääni) radioasemalle Al-Shurouk-tornitalon 13. kerroksessa Gazan keskustassa. He kaappasivat mukaansa suositun keskustelu shown juontajan Salim Abu Amrin, tunnettu nimellä Abu Basel, jota pidetään Fatahin kannattajana ja Hamasin kriitikkona. Amr pakotettiin aseella uhaten alhaalla odottavaan pakettiautoon, joka ajoi tuntemattomaan paikkaan. PA:n poliisi asetti tiesulkuja kaduille heti tapahtuman jälkeen, mutta kaappaajat vapauttivat Amrin oma-aloitteisesti muutaman tunnin jälkeen. Kaappaajien uskotaan kuuluneen Hamasiin.
Tällaisia kaappauksia tapahtuu Gazassa silloin tällöin.
EU MAKSAA elatusapua 40 000 palestiinalaisperheelle Maailmanpankin asettaman tilapäisen rahoituskanavan kautta, joka ohittaa PA:n hallituksen. EU maksaa PA:n 11 500 terveysvirkailijan palkkoja ja eläkeläisten avustuksia, jotka ovat jääneet niitä ilman helmikuusta lähtien. Puutteessa oleville perheille, jotka saivat avustusta PA:n hallitukselta, maksetaan 346 USD kullekin. EU:n mukaan yli 600 000 ihmistä saa avustuksia tilapäisen rahoituskanavan kautta.
3. UUTISOTSIKOITA
PAAVI BENEDICT XVI kutsui muslimimaitten edustajat Vatikaaniin keskustelemaan hänen keskiaikaisen hallitsijan kirjeenvaihtoa koskeneen sitaattinsa johdosta syntyneen laajan vastalausekampanjan tyynnyttämiseksi. Muslimit lähettivätkin edustajansa paikalle, vain Sudanin edustaja puuttui.
Paavi kätteli jokaista erikseen ja jutteli hetkisen mukavia kunkin kanssa. Hän aloitti puheensa Dear muslim friends (rakkaat muslimiystävät), jossa hän vakuutti vuoropuhelun tärkeyttä suhteitten kehittämiseksi uskontojen välillä. Paavi vakuutti katolisen kirkon suhtautuvan myönteisesti kaikkiin uskontoihin, mutta erikoisesti muhamettilaiseen uskontoon, jota hän sanoi kunnioittavansa.
Kauniista sanoista huolimatta tarkkailijat näkevät paavin harkinneen tarkoin puheensa sisältöä ja huomioivat, ettei katoliselta kirkolta ole jäänyt huomaamatta Islamin hyökkäävä laajentumispyrkimys läntisiin kristittyinä pidettäviin maihin. Kardinaalina ollessaan hän esitti kyseenalaiseksi muslimimaana tunnetun Turkin pääsemisen EU:n jäseneksi, koska sen arvomaailma poikkeaa täysin kristillisestä perinteestä. Paavin puhetta pidetään kuitenkin hyvin maltillisena verrattuna muhamettilaisten reaktioihin sekä tanskalaisten Muhammedia esittävien pilapiirrosten että paavin puheen jälkeen.
KAHTA SYNAGOGAA vastaan hyökättiin Venäjällä perjantaina. Etelässä Astrakhanin synagogaan hyökättiin polttopulloin kahdesti ja kaukana idässä sijaitsevan Khabarovskin synagogaa kivitettiin särkien useita ikkunoita. Paikalliset juutalaiset olivat shokissa hyökkäysten vuoksi, mutta vakuuttavat, että jos uskonnon vastaisen hulinoijat uskoivat pelottelevansa juutalaisia pyhän ajan alkaessa, he ovat erehtyneet.

Monday, September 25, 2006

MAANANTAI 25.09.06
1. SYYRIA
Syyrian presidentti Bashar Assad kertoi saksalaislehden Der Spiegel haastattelussa, ettei Syyrialla ole mitään aikomuksia yrittää hävittää Israelia maailman kartalta. Lienee syytä lisätä, että palestiinalaisten, Egyptin ja Jordanian koulukartoissa Israelia ei taida nytkään esiintyä, sen tilalla on Palestiina.
Assad kuitenkin totesi huomioineensa, ettei Israelin nykyinen hallitus ole ehkä valmis rauhaan Syyrian kanssa, mistä Israelin hallituksen edustaja syyttää Assadin hallitusta, eli Syyria puhuu itsensä pussiin. Assad totesi haluavansa rauhaa, mutta jos hänen toiveensa ei toteudu, ehkä eräänä päivänä hän katsoo sodan olevan ainoa mahdollisuus. Hän myös opasti eurooppalaisia tuhlaamasta aikaansa yrittämällä estää Hizbullahia aseistautumasta, koska ”vastarintajärjestöä on mahdoton estää hankkimasta aseita”. Saksalaiset sota-alukset ovat valmistautumassa purjehtimaan Libanonin rannikon edustalle valvomaan, etteivät Hizbullahin aselaivat pääse Libanoniin. Israelin hallitus odottaa, että Syyria todistaisi rauhantoiveensa, karkottaisi terrorijärjestöjen toimistot Damaskoksesta ja lopettaisi Hizbullahin tukemisen ja aseistamisen.
2. PALESTIINA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas joutui noloon tilanteeseen kertoessaan YK:ssa, että yhteishallitus Hamasin kanssa on periaatteessa sovittu, ja että Hamas tunnustaa Israelin, mikä oli yksi avainkysymyksistä.
Hamasia edustava PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kuitenkin totesi Gazassa, ettei Hamas tule koskaan tunnustamaan Israelia eikä suostumaan muihinkaan kvartetin vaatimuksiin. Haniyeh tulkitsee aiempien sopimusten hyväksymisen siten, että Hamas hyväksyy ne sopimukset, joiden se katsoo hyödyttävän palestiinalaisia. Väkivallasta luopumista se ei voi hyväksyä, koska sen mielestä kansan vastarinnan tulee jatkua niin kauan, kuin palestiinalaisalueiden miehitys jatkuu, millä tarkoitetaan koko Jordanjoen länsipuolista aluetta, siis Israelin aluetta kokonaisuudessaan.
Fatahin edustajat puolestaan toteavat, ettei Fatah myöskään ole tunnustanut Israelia, koska se ei ole katsonut tarpeelliseksi tehdä sitä, sillä PLO, joka edustaa kaikkia palestiinalaisia, on tunnustanut Israelin. Tällä silmänkääntötempulla Fatah kosii Hamasia hallitukseen. EU:n edustajat ovatkin kallistumassa tällaisen PA:n hallituksen hyväksymisen kannalle, mikä ratkaisisi turhan kauan jatkuneen pullonkaulan. Euroopan valtiot ovat sormet syyhyten odottaneet tilaisuutta päästä irrottamaan jo valmiiksi myönnetyt rahavarat PA:n tyhjiin kassakirstuihin ja lopettamaan näin puheet PA:n alueilla syntyvästä toimeentulokriisistä.
3. IRLANTI
Israelilaiset akateemikot ovat häiriintyneet pahoin kesken uuden vuoden juhlallisuuksia saatuaan tiedot, että 61 Irlannin akateemikkoa esittää The Irish Times lehdelle lähettämässään allekirjoitetussa kirjelmässä EU:lle Israelin akateemisten instituutioiden boikottia, sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla.
Akateemikot perustelevat esitystään siten, että Israelin hallitus näyttää olevan kuuro maailman johtajien ja YK:n päätöslauselmien moraalisille vaatimuksille. Esitys, joka julkistettiin 16. syyskuuta, syyttää Israelia väkivaltaisesta palestiinalaisten alistamisesta miehitetyissä territorioissa ja Libanonin kansaa vastaan ja vaaditaan, että boikottia jatketaan kunnes Israel alistuu YK:n päätöslauselmiin ja lopettaa PA:n alueitten miehityksen.
Jerusalemin heprealaisen yliopiston luennoitsija tri Alexander Yacobson toteaa: ”Näyttää ilmeiseltä, ettei ole olemassa yleistä normia boikotin vaatimisesta, vain syrjintä.” Hän jatkaa, etteivät esittäjät vaadi vastaavaa boikottia jokaista valtiota kohtaan, jonka politiikan kanssa he ovat eri mieltä, kuten esim. Sudan tai Kiina, joitten akateemikoilla on laajat suhteet Euroopan kanssa. Siten, Yacobson toteaa, koska ei ole olemassa yleistä normia, syytökset ovat pelkästään Israelin vastaisia ja kysyy, mitä he vastustavat Israelissa. Ja miksi he eivät edes vaadi palestiinalaisia luopumaan terrorismista? Vaikka EU asetti boikotin Hamasia vastaan, se ei vaatinut palestiinalaisten akateemisten instituutioiden boikottia.
Professori James Bowen Corkin yliopistollisen opiston ATK-osastolta, joka oli yksi allekirjoittajista, sysää syrjään Yacobsonin vastaväitteet selittäen, että tämä on tavallisen israelilainen yritys väistää vastuuta. Hän selittää Corkin osallistuneen joihinkin muihinkin boikottivaateisiin, kuten yhteistyöhön Shanghain kanssa tai solidaarisuuskampanja kurdien puolesta. Hän piti ilkeinä vihjauksia Israelin tuomitsemisesta kansanmurhana ja selitti, ettei tämä syytös koske Hamasia, sillä ”konfliktin lopettaminen riippuu hyökkääjästä, ja hyökkääjä on Israel.” Hänen mielestään maailma näkee Israelin hitaasti tiukentavan hirttosilmukkaa palestiinalaisten ympärillä saadakseen heidät muuttamaan pois maasta. ”Tätä täytyy vastustaa boikotoimalla.”
(JP 25.09. Haviv Rettig)
4. TERRORISTEJA OSLOSSA
Norjan poliisi pidätti viime viikon tiistaina neljä miestä syytettyinä Oslon juutalaisen synagogan tulittamisesta aikaisin viime viikon sunnuntaina sekä suunnitelmista räjäyttää Israelin ja USA:n lähetystöt.
Oslon tuomioistuin päätti pidentää kolmen syytetyn pidätysaikaa tutkimusten ajaksi. Neljän mies vapautettiin.
He ovat kaikki Norjan kansalaisia, Arfan Qadeer Bhatti, 29, syntyisin Pakistanista; Andreas Bog Kristiansen, 26 norjalaissyntyinen, ja Mohammed Adnan Nabi, 28 pakistanilaissyntyinen.
Miehet pidätettiin syytettyinä Mosaic uskonnollisen yhteisön synagogan tulittamisesta, he ampuivat 13 luotia rakennuksen seiniin ja ikkunoihin. He eivät tienneet, että poliisi oli asettanut kuuntelulaitteen heidän autoonsa, ja että poliisi tallensi keskustelut autossa nauhalle, joka esitettiin oikeudessa.
Bhatti ja Kristiansen ajoivat autollaan Oslon katuja ja keskustelivat, miten hyökätä Israelin ja USA:n lähetystöihin. Bhatti totesi, ettei rakennusten vartioitten tulittaminen riittänyt, vaan rakennukset oli tuhottava pommeilla. Mikäli oikeus havaitsee heidät syyllisiksi, tuomio voi olla 12 vuotta vankeutta.
Bhattia pidetään solun johtajana ja poliisi oli seurannut häntä kesäkuusta lähtien. Saksan poliisi oli pidättänyt hänet ajaksi epäillen hänen suunnittelevan terrori-iskua World Cup jalkapallomatsien aikana, mutta vapautti hänet ilman syytteitä. Edellisellä viikolla Bhattia syytettiin laukausten ampumisesta Norjan rikosreportterin kotiin Oslon esikaupungissa.
5. LIBANON
Hizbullah piti voitonjuhlansa viime perjantaina Beirutin eteläpuolella sijaitsevassa kaupunginosassa, jota IAF oli hajottanut runsaan kuukauden ajan. Pahimmat rojut ja rakennusten jäänteet korjattiin pois ja tuoleja asetettiin kymmenille tuhansille kutsuvieraille. Libanonin länsimieliseksi luokiteltu pääministeri Siniora jätettiin kutsumatta. Tilaisuuteen osallistui valtavasti kansaa, kymmeniä tai satojatuhansia, arviot vaihtelevat.
Jännityksellä odotettu pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah ilmestyi maanalaisesta luolastaan ja piti tulenkivenkatkuisen puheensa rotevien turvallisuusmiesten ja paksun luodinkestävän lasin suojaamana. Hän toisti aiemmat väitteensä voitosta Libanonin sota II:ssa ja kertoi, että järjestö on organisoinut kaaderinsa, hankkinut aseita ja että sillä on nyt 20 000 rakettia ja että järjestö on nyt vahvempi kuin koskaan. Hän myös uhosi, ettei mikään mahti maailmassa pysty riisumaan Hizbullahia aseista, eikä kaapattuja sotilaita palauteta ilman kaupanhierontaa kolmannen osapuolen toimesta.
LIBANONIN KRISTITYT pitivät oman kansanjuhlansa eilen. Siihenkin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä.
Syyrian vastainen kristittyjen johtaja Samir Geagea piti naurettavina Nasrallahin väitteitä voitosta. ”En havaitse merkkejä voitosta, koska kansakaan ei niitä näe. Päinvastoin he tuntevat, että suuri katastrofi on kohdannut heitä ja tehnyt heidän nykyisyytensä ja tulevaisuutensa epävarmaksi.” Sekä kristityt että Libanonin sunni-muslimit vastustavat shia-muslimien valtahaaveita.
Geagea on entinen kristittyjen sotilasjohtaja ja vapautettiin vankeudesta vuosi sitten. Hänet tuomittiin 12 vuodeksi vankeuteen vuosien 1975-1990 sisällissodan aikaisista murhasyytöksistä. Hän edustaa Syyrian vastaista enemmistöliittoutumaa Libanonin parlamentissa. Hän hyökkäsi Hizbullahin vaatimusta vastaan pitää aseensa ja katsoi, että se estää Libanonin yhtenäisyyden ja kehityksen. ”Miten se voi toimia, kun valtiossa on minivaltio, jota Iran ja Syyria tukevat, ja jolle salakuljetetaan aseita valtion viranomaisten nenän edessä?” hän kyseli. Hän sanoi tukevansa Sinioran hallitusta ja hylkäävänsä hallituksen vaihdon.
6. UUTISOTSIKOITA
RANSKALAISEN tiedon mukaan al-Qaidan johtaja Bin Laden on kuollut. Saudi Arabia on kumonnut tiedot ja ilmoittaa, että bin-Laden on vakavasti sairas, mutta ei kuollut. Hänen epäillään sairastavan kilpirauhas-häiriöitä, eikä eristetyssä luolassa kaukana erämaassa ole lääkehoitoa saatavilla.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on Yediot Ahranot lehden tietojen mukaan tavannut Saudi Arabian korkean johtajan, ehkä peräti kuningas Abdullahin, salaisessa paikassa 10 päivää sitten. Missä se tapahtui ja mistä keskusteltiin, ei ole tiedossa eikä uutisille ole saatu vahvistusta. Olmert kieltää huhut perättöminä.
ARABIEN ESITYS IAEA:n kokouksessa Viinissä, jolla Israelin ydinaseet olisi tehty alueen turvallisuudelle vaarallisiksi ja jolla Israel olisi pakotettu allekirjoittamaan ydinaseen levittämissopimus, ei saanut suurta kannatusta. Kanadan esitys, jolla asialle ei tehdä mitään, sai äänestäjien tuen. Egyptin presidentti Mubarak ilmoittaa haluavansa kolme ydinreaktoria kymmenen vuoden kuluessa, kukin 600 megawattia.
MAAILMAN VALTIOT eivät tue sotilaallista ratkaisua Iranin ydinkiistaan. Vain 17 % kannattaa sitä BBC:ssä julkaistussa tiedustelussa. USA:ssa kannatus on 21 %, Israelissa 30 % ja Irakissa 34 %. Euroopassa sotilaallisen iskun kannatus oin sitäkin heikompi: Venäjä 3 %; Saksa 4 %; Ranska 6 %; Englanti 8 %.
Kuitenkin 60 % haastatelluista uskoo, että Iran kehittää ydinasetta; USA ja Israel 83 %; Etelä-Korea 76 %; Italia 74 % ja Brasilia 72 % uskoo niin. Yleisesti arabi- ja Euroopan maat suosivat rauhanomaista ratkaisua.
Sama koskee myös G 5+1 maita, joista Kiina 57 %; Ranska 54 %; Englanti 53 % ja Saksa ja Venäjä 48 % kannattaa rauhanomaista ratkaisua. (JPost 25.09.06 G Conger)