Posts

Showing posts from September 24, 2006
PERJANTAI 29.09.06
1. ISRAEL
JPostin suorittamassa mielipidetiedustelussa pyritään kartoittamaan Israelin tämän hetkistä poliittista jakaumaa, mikä tulosten perusteella näyttää olevan vaikeaa. Haastattelu tehtiin tiistaina ja keskiviikkona, ja siinä kyseltiin 500 äänestysikäisen kansalaisen mieltä, virhemarginaali on 4.5 %.
Kysyttäessä mitä puoluetta äänestäisit jos vaalit olisivat tänään, saatiin seuraavia lukuja:
26 % ilmoitti, ettei tiedä; 16 % ilmoitti, ettei äänestä ja 6 % kieltäytyi vastaamasta.
Puolueiden kannatus oli seuraava: Israel Beiteinu 8.5 %; Likud 8.3 %; Kadima 6.5 %; Labour 6 %; Shas 6 %; NU/NRP 4.3 %; Meretz 4 %; UTJ 3.5 %; Gil-eläkeläiset 2 %.
Hallituspuolueista Kadiman, Labourin ja Gin-eläkeläisten kannatus on pudonnut roimasti, Shasin kannatus on pysynyt vakaana. Eläkeläisiä äänestäneistä 70 % ilmoitti olevansa epätietoinen tai jättävänsä äänestämättä, Kadimassa pettyneitä oli 60 %; Labourissa 40 %.
TIEDUSTELUN TULOKSET osoittavat sitä epätietoisuutta ja epävarmuutt…
TORSTAI 28.09.06
1. ISRAEL
Kun Ariel Sharon tarjosi Israelille Gazan alueen tyhjentämistä juutalaisista ja luovuttamista palestiinalaisille runsas vuosi sitten, hän maalaili ruusuisia kuvia, miten palestiinalaiset pääsevät jatkamaan israelilaisten aloittamia kukoistavia kasvitarhoja ja –huoneita sekä teollisuusyrityksiä, antaen työtä ja toimeen tulon lukemattomille palestiinalaisille, ja miten väkivalta sieltä Israelin puolelle loppuisi. Kuvitelmiin kuului, että PA tulee itse kymmenien tuhansien turvallisuusmiestensä avulla valvomaan alueella lain ja järjestyksen toteutumista. Philadelphia-käytävän valvonta Gazan ja Egyptin rajalla uskottiin egyptiläisille rajavartijoille yhdessä PA:n turvallisuusmiesten kanssa. Rafahin raja-asemaa, jonka kautta virallinen liikenne Gazasta Egyptiin kulkee, tulisivat tarkkailemaan Gazan puolella eurooppalaiset tullimiehet, jotka tutkivat rajan yli kulkevaa tavara- ja henkilöliikennettä ja välittävät tiedot välittömästi Israelin Kfar Shalomissa oleville…
KESKIVIIKKO 27.09.06
1. ISRAEL
ISRAELIN NORJAN suurlähettiläs Miryam Shomrat sohaisi ampiaispesää kritisoidessaan Norjan kuningashuonetta siitä, ettei se ollut antanut anteeksipyytävää lausuntoa Oslon juutalaista synagogaa vastaan tehdyn hyökkäyksen, suurlähetystörakennuksen pommittamisen ja suurlähettilään murha-suunnitelmien johdosta. Shomrat pyysi anteeksi tahdittomuuttaan, mutta se ei Norjan virallisen johdon mielestä ole riittävä. Shomrat ei ehkä tiedostanut, että Norjan kuningashuonetta pidetään koskemattomana ja ettei sen velvollisuuksiin eikä tapoihin kuulu puuttua tämänlaatuisiin asioihin. Ne hoitaa Norjan hallitus.
Norjan vähäinen juutalaisyhteisö on myös kauhuissaan suurlähettilään lausunnosta, jossa hän kritisoi myös suosittua kirjailijaa Jostein Gaarderia. Gaarden totesi joku viikko sitten lehdistölle, ettei Norja enää tunnusta Israelia. Norjalaiset vaikuttajat ja entiset diplomaatit ovat tuominneet Shomratin lausunnon sopimattomana.
IDF:N VETÄYTYMINEN LIBANONISTA näyttää s…
TIISTAI 26.09.06
1. ISRAEL
Pääministeri Ehud Olmert kieltää huhut, että hän olisi tavannut Saudi Arabian johtajia, ellei peräti kuningas Abdullahia salaisesti kymmenen päivää sitten. Koko asia on erittäin arkaluoteinen ja jos yhteyksiä pidetään Israelin ja Saudi Arabian välillä, kaiken tulee tapahtua ehdottoman salaisesti. Saudit ovat sen perustamisesta lähtien johdonmukaisesti vastustaneet juutalaista valtiota Lähi Idässä. Mutta oudot ajat saavat aikaan outoja vuodekumppaneita. Israelilla ja Saudi Arabialla on yhteinen vihollinen, joka uhkaa molempia valtioita. Saudien kuningashuone pelkää kuollakseen Iranin ja shia-muslimien vallan kasvua, koska Iranin islamilainen vallankumous uhkaa sen valtaa ja olemassaoloa. Al-Qaida on useaan kertaan osoittanut pyrkivänsä musertamaan saudien kuningashuoneen vallan, ja nyt Iran ja al-Qaida ovat löytämässä toisensa. Ydinaseilla varustettu Iran voi pakottaa vastahakoiset sunni-muslimit alistumaan valtansa alle, ja siinä sillä on sopivat käsikassarat …
MAANANTAI 25.09.06
1. SYYRIA
Syyrian presidentti Bashar Assad kertoi saksalaislehden Der Spiegel haastattelussa, ettei Syyrialla ole mitään aikomuksia yrittää hävittää Israelia maailman kartalta. Lienee syytä lisätä, että palestiinalaisten, Egyptin ja Jordanian koulukartoissa Israelia ei taida nytkään esiintyä, sen tilalla on Palestiina.
Assad kuitenkin totesi huomioineensa, ettei Israelin nykyinen hallitus ole ehkä valmis rauhaan Syyrian kanssa, mistä Israelin hallituksen edustaja syyttää Assadin hallitusta, eli Syyria puhuu itsensä pussiin. Assad totesi haluavansa rauhaa, mutta jos hänen toiveensa ei toteudu, ehkä eräänä päivänä hän katsoo sodan olevan ainoa mahdollisuus. Hän myös opasti eurooppalaisia tuhlaamasta aikaansa yrittämällä estää Hizbullahia aseistautumasta, koska ”vastarintajärjestöä on mahdoton estää hankkimasta aseita”. Saksalaiset sota-alukset ovat valmistautumassa purjehtimaan Libanonin rannikon edustalle valvomaan, etteivät Hizbullahin aselaivat pääse Libanoniin. Is…