Friday, March 31, 2017

PERJANTAI 31.03.2017

PERJANTAI 31.03.2017
01.MUSTARASTAS lauleli taas joka aamuisen riemullisen sävelensä, joka ylittää moninkertaisesti kaikkien muitten luritukset ja raakkumiset. Se saa mielen iloiseksi ja unohtamaan omat murheensa ikään kuin sillä ei niitä olisikaan.
Tänään on vielä 20 astetta iltapäivällä, mutta huomisesta lähtien lämpötila alenee selvästi 15 asteen tienoille. Taivas on puolittain pilvien peitossa ja lauantaina ja sunnuntaina voi tulla paikallisia sateita, jotka loppuvat maanantaina pilvien poistuessa taivaalta.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -20; Tiberias 15 -26; Suolameri 20 -28; Eilat 18 -30 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, lämpötila heittelee lämpimästä viileään ja sateitakin voi tulla paikallisina. 
02.ARABILIITON kokouksessa Jordaniassa annettiin presidentti Trumpille lähes uhkavaatimuksen muotoinen ohje keskittyä ensin Israelin ja PA/PLO/HAMAS:in välisen rauhansopimuksen runnomiseen ensisijaisena tehtävänä. Lausunnossa ei kuitenkaan puututtu Israelin potentiaalisiin rajoihin, mikä voi olla jonkinasteinen pettymys Abbasille, joka muistaa joka ikiseen lausuntoonsa lisätä maininnan 1967 olemattomista rajoista.
Arabiliitto lisäsi tavanomaisiin lausuntoihinsa lauseen, jonka tulisi herättää Jerusalemin muurien vartijat, ja tämä koskee Jerusalemia, joka lausunnossa esitetään "kokonaan muslimikaupunkina, mikä UNESCO:n tulisi huomioida tulevissa lausunnoissaan". Tämä siitä huolimatta, että arabien sanotaan lieventäneen kovaa kantaansa, jolla ne ovat kiistäneet juutalaisten siteet Temppelivuoreen ja länsimuuriin syyttäen Israelia Jerusalemin juutalaistamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227, 497

Kuten ToI toteaa artikkelissaan, arabimaat ovat löytäneet yhteisen teeman, jonka ympärille asettua, ja se on rauhanprosessin elvyttäminen uudelleen Saudi Arabien v. 2002 laatiman sopimus-luonnoksen pohjalta mahdollisin lisäyksin ja muutoksin, jotka arabiliiton edustajat tullevat esittelemään presidentti Trumpille. Saudikuningas Salman ja Egyptin presidentti el-Sissi ovat haudanneet sotakirveensä Iranin vallan kasvun pelossa.
Trumpin nimittämä Lähi-Idän rauhanselvittäjä Jason Greenblatt osallistui arabiliiton kokoukseen, kuten myös EU:n ulkopolitiikan johto, mikä painottaa niiden huolen Lähi-Idän tulevaisuudesta.
USA ei ole kiirehtinyt esittelemään omaa kantaansa tai omia vaateitaan edellisen hallituksen tapaan, vaan toimii hienovaraisesti julkisuuden ulkopuolella.
Israel ja Trumpin hallitus neuvottelevat edelleen tavasta, millä Juudean ja Samarian rakentamista jatketaan. Pääministeri Netanyahun kanta on edelleen tuntematon, mutta hän toistuvasti vihjaa kannattavansa kahden valtion periaatetta. Tällä hetkellä on tuntu, että Israel suostuu tilapäiseen rakennuskieltoon suurten juutalaisblokkien ulkopuolella, mutta Amonan uuden kaupungin rakentaminen Shiloan ja Elin lähelle saanee rakennusluvan.
ToI:n artikkelissa ennustetaan, että presidentti Trump voi Greenbalttiin vihjailujen mukaisesti esittää uuden suunnitelmansa ratkaisemattomana pidetyn yhtälön ratkaisemiseksi, joka voisi saada aikaan rauhantahtoa laajemmallakin Lähi-Idässä, mikä ei välttämättä olisi Israelin toiveitten mukainen. http://www.timesofisrael.com/arab-leaders-send-a-message-to-trump-palestine-first/, http://www.timesofisrael.com/israel-says-it-will-curb-settlement-expansion-to-satisfy-trump/,

03.Hallitus hyväksyi esityksen 245 eekkerin (980 dunam) suuruisen maa-alueen julistamiseksi valtion maaksi Samariassa. Juudean ja Samarian siviilihallitus aloitti valmistelut alueitten omistuksen vahvistamiseksi lähellä Eliä.
Samanaikaisesti annettiin lupa 2000 asuntoyksikön suunnittelun aloittamiseksi, mikä oli jäädytetty aiemmin.
Hallituksen turvallisuuskabinetti sai torstai-iltana pääministerin kanslian laatiman raportin pääministerin ja Trumpin hallituksen neuvottelijoitten välillä käydyistä neuvotteluista, joissa pyritään löytämään formula rakentamisen ohjaamiseksi Juudeassa ja Samariassa, mikä koskee vain juutalaisia, ei arabeja.
Knessetissä toimivan painostusryhmän johtajahenkilöt Yoav Kisch (Likud) ja Bezalal Smotrich (Jewish Home) kehottivat pääministeriä ja turvallisuuskabinetin jäseniä vastustamaan kaikkia rakentamisen rajoituksia, mitä Trumpin hallitus voisi esittää. Shmotrich kirjoitti lausunnossaan hallitukselle, että rakennuskielto on laiton eikä siihen pidä missään tapauksessa suostua, edes tilapäisesti.
Trumpin hallituksen Amonan rakentamista koskevassa lausunnossa todetaan, että vaikka olevat setlementit eivät ole rauhan esteinä, niiden jatkuva laajentaminen eivät rakenna rauhaa. Amonan karkotetuille aiottujen 2000 asunnon rakennusluvat myönnettiin ennen kuin Trump ehti tutustua siihen, eikä hän halua estää sitä.

04.UUTISIA LYHYESTI
·        USA:n lähettiläs YK:ssä Nikki Haley totesi torstaina, ettei Trumpin hallitus ole enää keskittynyt presidentti Bashar Assadin poistamiseen Syyrian johdosta sisällissodan lopettamiseksi siellä. Se ei ole meidän kiireisimpiä tehtäviä hän sanoi. Hän seuraa tässä Tumpin nimittämän USA:n ulkoministeri Rex Tillersonin aiemmin esittämää tunnustusta, että Syyrian kansalla on oikeus valita oma presidenttinsä. Hän tunnustaa siten poliittisen ratkaisun mahdollisuutta, ja kenen kanssa he voivat työskennellä.
Haley lisäsi, että USA tulee keskittymään Iranin vaikutusvallan pienentämiseen Syyriassa, ei Assadin poistamiseen, vaikka hän lieneekin este sopimuksen syntymiseksi, mutta USA haluaa toimia yhteistyössä toisten pelaajien kanssa, mukaan lukien Turkki, pitkän aikajakson ratkaisun löytämiseksi. http://www.timesofisrael.com/us-envoy-to-un-removing-assad-not-our-priority/
·        Israel syyttää Christian World Vision työntekijän Mohammad al-Halabin välittäneen miljoonia USD terrorijärjestö Hamasille Gazassa. Israelin asettama tuomari tarjoaa Halabille sopimusratkaisua, koska hänet tultaneen joka tapauksessa tuomitsemaan.
ABC-uutistoimiston Australiassa keskiviikkona julkistaman raportin mukaan Beersheban alueoikeuden tuomari Nasser Abu Tahan kehotti häntä suostumaan sopimusratkaisuun. Shin betin kokoamien tietojen mukaan al-Halabi esitti tekaistuja humanitäärisiä projekteja saadakseen varoja hänen palkkaamaltaan kansainväliseltä järjestöltä, mitkä hän ohjasi Hamasin tileille.
·        Asianajaja David Friedman vannoi virkavalansa saatuaan kongressin vahvistuksen USA:n lähettilääksi Israeliin. Juutalaista sukua oleva Friedman on vakaa Israel-ystävä, joka haluaa toimia Jerusalemissa, jonne USA:n lähetystö tultaneen siirtämään Tel Avivista. Vannomistilaisuutta johti varapresidentti Mike Pence, jossa oli mukana Israelin lähettiläs USA:ssa Ron Dermer. Senaatti hyväksyi Friedmanin nimityksen äänin 52 -48, lähes puoluerajoja seuraten. Hän siirtynee hoitamaan virkaansa kesällä tänä vuonna. Hänen isänsä oli ortodoksirabbi, hän kannattaa lämpimästi Israelia ja Juudean ja Samarian rakentamista, ja vastustaa Palestiinan valtion perustamista. Hän sanoo suuresti arvostavansa ulko-ministeri Rex Tillersonin johtajuutta.  http://www.timesofisrael.com/david-friedman-sworn-in-as-trumps-us-ambassador-to-israel/
·        USA:n keskuskomennuskunnan komentaja Lähi-Idässä kenraali Joseph Votel totesi kongressille pitämässään puheessa, että Teheranin tasapainoa järkyttävä toiminta alueella muodostaa suurimman uhkatekijän pitkällä tähtäyksellä. Hän kehotti seuraamaan tilaisuutta, jolloin se voidaan poistaa joko sotilaallisin tai muilla keinoin, joihin kuuluvat toimet Iranin asettaminen vastuuseen toimistaan. Arabiliiton kokouksessa Jordaniassa arabijohtajat tuomitsivat ulkoisen puuttumisen heidän asioihinsa, jolla he epäsuorasti viittasivat Iraniin. Iran puolestaan kiisti syytökset ja sanoi arabien demonisoivan Irania todellisen vihollisensa Israelin asemesta. http://www.timesofisrael.com/top-us-general-calls-for-use-of-military-means-to-disrupt-iran/
·        Egypti, Jordania ja PA pyrkivät koordinoimaan asemansa ennen vierailujaan Valkoisessa Talossa Washingtonissa.
PA/PLO:n vuodesta 2006 lähtien ilman kansansa mandaattia hallitseva Mahmoud Abbas tapasi sekä Egyptin presidentti el-Sissin että Jordanian monarkin Abdullah II:n Ramallahissa pyrkien koordinoimaan valitsemansa aseman Lähi-Idän rauhanponnisteluihin. Presidentti El-Sissi tapaa Trumpin Washingtonissa huhtikuun 3. päivänä, ja Abdullah pian sen jälkeen, mutta päivämäärä on vielä harkinnassa. PA/PLO:n ulkoministeriö ilmoitti seuraavansa tarkoin Sissin ja Abdullahin vierailuja ja suunnittelevan oman politiikkansa sen mukaan. Abbas ei katsellut hyvällä Jordanian ja Egyptin johtajien salaista tapaamista Aqabassa viime vuonna, jonka oli järjestänyt USA informoimatta Abbasia.  http://www.timesofisrael.com/egypt-jordan-pa-look-to-
coordinate-stances-ahead-of-white-house-visits,
/
Pakistan salli ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin 
kansalaisen rekisteröityvän juutalaisena. Pakistanin
Brittien kristillisen järjestön puheenjohtaja Wilson Chowdry
Vei juutalaisesta äidistä syntyneen Faisal Benkaldin
tapauksen Pakistanin korkeaan komissioon Lontoossa. Hänet
rekisteröitiin Fishel Benkaldin nimellä musli
mista  
juutalaisuuteen kääntyneenä juutalaisena.
Pakistan-allows-one-citizen-to-register-as-a-Jew-485692,
Jewish Press raportoi, että rajoitettu rakennuskielto on
vahvistettu Juudeaan ja Samariaan.
http://www.jewishpress.com/news/us-news/its-final-
settlements-partially-defrosted-amona-2-
approved/2017/03/31/,Wednesday, March 29, 2017

KESKIVIIKKO 29.03.2017

KESKIVIIKKO 29.03.2017
01."Jokaisen, joka sanoo, ettet voi tehdä mitään YK:ssa, tulee tiedostaa, että kaupungissa on uusi sheriffi", totesi USA:n YK:n uusi lähettiläs Nikki Haley AIPAC:n konferenssissa Washingtonissa pitämässään puheessa maanantaina raikuvien suosionosoitusten saattelemina.
Sanojensa vakuudeksi Haley sanoi ennen sitä: "En ole mennyt YK:n istuntoihin (edustamaan Yhdysvaltoja) leikkiäkseni siellä. Israelia runtelevat päivät ovat ohi" hän totesi lisäten: "Pidän jaloissani korkeakantaisia kenkiä, en muodin vuoksi, vaan siksi, että jos näen jotain väärää, me potkaisemme heitä joka ikisen kerran".

NIkki Haley kertoi ensimmäisestä kokemuksestaan YK:ssa kutsuen sitä nimellä "bizarre", eriskummallinen, kuunnellessaan lähettilään toisensa jälkeen syyttävän vain Israelia – etenkin huomioiden, että Lähi-Idässä on niin monta kriisiä ja uhkausta, joita tulisi käsitellä. "Kuulin edeltä käsin sanotuksi, miten paha se on, mutta vasta kuultuasi ja nähtyäsi on vaikea edes tajuta, miten naurettavaa se kaikki on" hän kuvaili kokemustaan.

Haley antoi täyslaidallisen Barack Obaman junailemasta ydinsopimuksesta Iranin kanssa todeten: "Minun vaikeaa ja kauhistuttavaa ymmärtää, että se hyväksyttiin". UNSC:n päätös-lauselmasta 2334 v, 2016 Haley totesi: "Sen hyväksymisen mahdollisti Obaman hallituksen kieltäytyminen käyttää veto-oikeuttaan. Koko maa tunsi potkun sisuksissaan. Olimme juuri tehneet jotakin, mikä osoitti USA:n heikoimmillaan koskaan. Koskaan emme ole jääneet ilman ystäviemme tukea, eikä meillä ole suurempaa ystävää kuin Israel. Nähdessään sen tapahtuvan, se ei tuntunut vain hämmentävältä, vaan se haavoitti" hän totesi jatkaen: "Nykyisin kukaan YK:ssa ei uskalla puhua siitä minulle. Halusin heidän tiedostavan, ettei se tule koskaan toistumaan". http://www.timesofisrael.com/nikki-haley-personable-serious-and-the-undisputed-star-of-aipacs-conference/
NIKKI HALEY on todella tervetullut poikkeus Obaman ajan vihamielisyyden jälkeen, mikä myrkytti maitten väliset lämpimät suhteet aivan Obaman presidenttikauden alusta lähtien.
Hänen toimiaan tarkastellessa tulee mieleen, että hänet voitaisiin lähes merkitä maansa petturiksi, mitä USA:ssa ei kukaan ole uskaltanut lausua ääneen pidätetyksi joutumisen pelossa. Eikä Obama liene uutislähteiden mukaan suinkaan vetäytynyt vain lueskelemaan kaltaistensa presidenttien elämäkertoja ja laatimaan muistelmiaan vaimonsa Michellen tapaan miljoona-korvauksia vastaan, vaan hän on perustanut eräänlaisen varjohallituksen vain parin mailin päässä Valoisesta Talosta sijaitsevaan kartanokompleksiin, josta käsin hän johtaa presidentti Trumpin vastaista kampanjaa, kuten artikkeleissa kerrotaan.
Hän on kutsunut entisen läheisimmän henkiystävänsä ja neuvonantajansa Valerie Jarrettin kartanoonsa, joka kertoi aikoinaan, että hän keskusteli Obaman kanssa kaikista hänen päätöksistään ennen niiden julkaisemista todeten, ja että kiistettyään ensin hänen argumenttinsa Obama lopulta päätyi kokonaan hänen kannalleen.  

02.Pääministeri Netanyahu ja talousministeri Moshe Kahlon tapasivat taas kerran voidakseen löytää yhteisen formulan, jolla maan virallinen uutisointi järjestettäisiin.
Keskustelut eivät vieläkään tuoneet toivottua tulosta, mutta uusien vaalien uhka näyttää siirtyneen tulevaisuuteen. Kaikki puolueet ovat ilmaisseet haluttomuutensa kaataa Netanyahun hallitus, niin vastenmielinen kuin sen toiminta lieneekin niille. Ministerit Kahlon ja sisäministeri Atyej Deri nähtiin keskustelevan keskenään, mutta ilmeisesti mikki ei ollut jäänyt auki, koska heidän keskusteluistaan ei tiedetä enempää.
Kolmannessa Bibin ja Kahlonin tapaamisessa oli mukana myös turismiministeri Yariv Levin kokeneitten virkailijoitten kanssa sekä pääministerin että talous-ja tietoliikenneministeriöistä.
Ainoa päätös, josta Bibi ja Kahlon pystyivät olemaan samaa mieltä, oli vakuutus, että keskusteluja jatketaan.

Sisäministeri Arie Deri twiittasi sivullaan kertoen tavanneensa oppositiojohtajan Isaac Herzogin tämän kansliapäällikön pojan Bar Mitva-tilaisuudessa todeten Herzogille, että maata uhkaavien haasteiden vuoksi Herzogin tulisi liittyä hallitukseen.
Herzog twiittasi takaisin: Shas-puolueen tulee liittyä hänen johtamaansa Sionistisen unionin muodistamaan hallitukseen, sillä se olisi ainoa oikea ratkaisu.
Netanyahu ja Kahlon osallistuivat samaan bar-mitzva tilaisuuteen, ja heidän nähtiin keskustelevan keskenään.  http://www.timesofisrael.com/netanyahu-kahlon-meet-fail-to-end-broadcaster-spat/

03.UUTISIA LYHYESTI
·        Englannin pääministeri Thereza May allekirjoitti tiistaina dokumentin, jolla aloitetaan virallisesti eroaminen EU:sta 44 vuotta kestäneen jäsenyyden jälkeen. Englannin parlamentti tulee lähettämään allekirjoitetun dokumentin erosta EU:n presidentille Donald Ruskille keskiviikkona. May sanoi puheessaan parlamentille toivovansa, "ettei Englantia luonnehdita EU:sta eron vuoksi, vaan sen päättäväisyyden mukaan seurausten onnistumiseksi. Olemme yksi suuri kansojen ja valtioitten unioni ylpeällä historialla ja valoisella tulevaisuudella". May totesi Downingstreetin julkaiseman puheen mukaan. Skotlannin parlamentti päätti pitää toisen referendumin, kansanäänestyksen, omasta "brexistään" EU:sta vastoin Mayn toiveita. Skotlannin ensimmäinen ministeri Nicola Sturgeon arvioi, että Skotlannin referendum voisi olla aikaisintaan keväällä 2019, mihin saakka Skotlanti voisi pysyä EU:n jäsenenä.
·        USA:n presidentti Donald Trump lähetti Lähi-Idän erityis-lähettiläänsä Jason Greenblattin Lähi-Itään, jossa hän jordanialaisessa lomahotellissa Suolameren rannalla tapasi PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin. Siellä pidetään tällä viikolla alkava arabiliiton kokous. Entinen Jasser Arafatin korvaan kuiskuttelija Nabil Abu Rudeinah kutsui tapaamista ideoitten vaihtamiseksi, kuten WAFA raportoi. Abbas valmistautuu matkustamaan Washingtoniin tavatakseen presidentti Trumpin lähiviikkojen aikana.
Greenblatt tapasin myös useita arabijohtajia Jordaniassa.
Ennen näitä keskusteluja Greenblatt oli tavannut EU:n politiikan johtajia ja etenkin sen johtavan poliitikon Federica Mogherinin. Keskusteluissa todettiin Israelin ja palestiinalaisten välisten rauhankeskustelujen kiireellisyydestä, mikä on yhteinen haaste. http://www.timesofisrael.com/trumps-peace-envoy-back-in-region-for-fresh-talks/
·        Tuhansittain haredi-kansalaisia kokoontui eilen illalla Jerusalemin keskustaan osoittaakseen mieltään asepalvelua vastaan rabbien tuomitessa IDF:n palvelukseen astumis- kampanjan. Ultraortodoksien Geula kaupunginosassa lähellä pääkaupungin keskusbussiasemaa yhteisöjohtajat kutsuivat paikalle tulleita rabbeja esiin tuomitsemaan IDF:n kampanjan. Tilaisuus oli virallisesti laiton, mutta poliisi antoi sen jatkua puuttumatta sen kulkuun. Tilaisuus sujui ilman suuria häiriöitä tai väkivaltaisuuksia, suurimmaksi osaksi rabbi Shmuel Auerbacin järjestelykyvyn ansiosta. Hän johtaa Liettuasta muuttaneiden utraortodoksien neuvostoa Jerusalemissa. Mielenosoituksen käynnistyivät maanantaina poliisin pidätettyä Auerbachin seuraajan teini-ikäisen pojan tämän kieltäydyttyä asepalveluksesta. Hänet oli vapautettu sotilasvankilasta 9 päivää ennen pidätystä. Hänet oli pidätetty 100 muun ortodoksipojan kanssa yrityksistä häiritä Jerusalemin maratonia. http://www.timesofisrael.com/trumps-peace-envoy-back-in-region-for-fresh-talks/
·        Israel uudistaa diplomaattisuhteensa Nicaraguan kanssa, jotka katkesivat 2010 Mavi Marmara flotillan yrityksien vuoksi rikkoa kansainvälinen Gazan kauppasaarto. http://www.timesofisrael.com/israel-will-renew-diplomatic-ties-with-nicaragua/
·        Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif paljasti tiistaina, että Iran antaa Venäjän pommittajille luvan käyttää Iranin lentoasemia pommituslentoihin Syyriassa. Iranin ja Venäjän väliset suhteet ovat muuttumassa luonteeltaan yhä selvemmin sotilaalliseksi liitoksi, mikä huolestuttaa Israelia yhä pahemmin. http://www.timesofisrael.com/iranian-foreign-minister-russia-may-use-our-bases-to-hit-syria/
·        Hamas on hankkinut arsenaaliinsa lyhyen matkan raketteja, joilla on suuri räjähdekärki. IDF arvioi niiden voivan aiheuttaa suurta hämminkiä Gazan rajan pinnassa olevissa juutalaiskaupungeissa. Koririntama ilmoitti äskettäin valmistuvansa 250 000 asukkaan evakuoimiseen sodan syttyessä pohjoisessa ja etelässä. http://www.timesofisrael.com/hamas-reported-to-acquire-highly-explosive-short-range-rockets/
·        Entinen ke. Yoni Chetboun kertoo Arutz Shevalle, että ensimmäisen kerran AIPAC:n konferenssissa tunnustetaan, että kahden valtion periaate on kuollut ja sen mukana joittenkin toiveet uudesta arabivaltiosta Israelin valtion rajojen sisällä. Minkä Torah kieltää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227451,
·        Korkein oikeus ai anna lainlaatijoille lupaa nousta Temppelivuorelle, vaan haluaa jatkaa nykyistä käytäntöä, jossa pääministeri on ominut itselleen oikeuden päättää, ketkä saavat nousta, ketkä eivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227453,
04.LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -24; Tiberias 15 -26; Suolameri 21 -27; Eilat 21 -30 +C-astetta. Taivaankansi on puolipilvinen koko ennusteajan ajan, lämpötila nousee vielä asteen verran, mutta laskee perjantaista alkaen.


Sunday, March 26, 2017

SUNNUNTAI 26.03.2017

SUNNUNTAI 26.03.2017
01.Sunnuntain vastainen yö oli tavallista kylmempi, tai sitten palelin vuoteessa ihan muista syistä johtuen. Onhan minun cardial-operaation jälkeinen palautumiseni pahasti kesken ja minulle syötetään kaikenlaisia pillereitä uhkauksella, ettei yhtään saa jättää pois ilman vakavia seurauksia, joten nekin voivat olla syynä kylmän tunteeseen. Ennusteen mukaan alin lämpötila oli viime yönä 12 lämpöastetta, joten ei sen pitäisi olla syynä.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -20; Tiberias 12 -24; Suolameri 16 -27; Eilat 16 -27 +C-astetta. Tänään on kirkasta, siitä lähtien puolipilvistä. Lämpötila nousee siten, että keskiviikon lukemat ovat 13 -24 astetta.
02.MIKVEH-polulla Jerusalemissa matkailijoita kehotetaan seuraamaan pääkaupungin muinaisten pyhiinvaeltajien rosoista polkua. Äskettäin kansalle avattu arkeologinen puisto kuljettaa matkailijaa useiden pääkaupungin 200 rituaalialtaan kautta, joita vierailijat käyttivät toisen Temppelin aikana Jerusalemissa.
Mooseksen kirjassa kehotetaan: "Kolme kertaa vuodessa sinun miesväkesi tulee astua Herran Jumalasi kasvojen eteen paikassa, jonka Hän valitsee, happamattoman leivän juhlana, viikkojuhlana ja lehtimajanjuhlana. (5.Ms.16:16)
Olettaen, että kehotus jokaisen miehen (miesväkesi) tarkoittaa koko perhettä, tämä Mooseksen kirjan kohta kehottaa juutalaisia tekemään pyhiinvaellusmatkan keskeiseen palvontapaikkaan kolme kertaa vuodessa. Rabbi Benyamin Lau sanoo puhuessaan Bible study 929.org.il websivulla, ettei tämä tapaaminen ollut vain, että sinä voisit nähdä Jumalan, vaan että Hän näkisi sinut.
Miten tulisi valmistautua sellaiseen tärkeään tilanteeseen, joka epäilemättä tulisi olemaan merkittävin tilaisuus elämässäsi?

Kuten Aviva ja Shmuel Bar-Amin kirjoittamassa ja ToI:n julkiasemassa artikkelissa todetaan, juutalaisille annettujen käskyjen noudattaminen oli toisen Temppelin aikana Israelissa elintapa. Pyhiinvaeltajat tungeksivat Jerusalemiin massoittain koko muinaisesta maailmasta. He kulkivat hiekkaisia ja rosoisia polkuja jalan tai aasin ja hevosen selässä, jotkut kamelilla ratsastaen. Jokaisessa kylässä matkaseurueeseen liittyi uusia pyhiinvaeltajia matkalla Jerusalemiin, joka saattoi kestää viikkokausia. Matkan vaikeudet kuitenkin unohtuivat heidän lähestyessään Jerusalemia, jonka rakennukset ja Temppeli alkoivat ilmestyä näköpiiriin. Kiihkosta innostuneina he tiesivät pian liittyvänsä Pyhän Kaupungin kiihkeään elämänrytmiin, jonka voi kokea vain Jerusalemissa, ja palvoakseen Herraansa juuri siten, kuin Hän oli määrännyt.
Kuten artikkelissa muistutetaan, he eivät voineet nousta Pyhälle Vuorelle uhraamaan peseytymättä ensin viikkojen pölystä, liasta ja hiestä, mikä suoritettiin Shiloan lammikon kirkkaassa ja virtaavassa vedessä Davidin kaupungissa, mutta sekään ei vielä riittänyt.
Heidän tuli ennen astumistaan Herransa kasvojen eteen puhdistautua mieleltään ja sielultaan rituaalikylvyssä, jota kutsutaan nimellä mikveh. Sen vuoksi Israelin alueelta on löydetty 700 muinaisen mikven kylpyallasta, niistä 200 Jerusalemissa ja 50 lähellä Temppelivuorta. Useimmat niistä ovat lähellä Vuoren etelämuuria täynnä vuosituhansia vanhoja antiikkikalleuksia, jotka ovat avoinna vierailijoille tullessaan vanhaan Jerusalemiin Davidson keskuksen arkeologisessa puistossa.
Pari viikkoa sitten Antiikkiasioitten hallitus avasi vierailijoille erityisen mikveh-polun, jonka IAA australialaisen lahjoittajan Kevin Bermeisterin runsaalla tuella kunnosti selkeästi merkityin opastein, jotka ohjaavat vierailijoita kymmenien muinaisilla paikoillaan sijaitsevien mikveh-altaiden kautta, joissa pyhiin-vaeltajat puhdistautuivat ennen nousemistaan Pyhälle Vuorelle. http://www.timesofisrael.com/on-the-mikveh-trail-follow-the-rugged-path-of-jerusalems-ancient-pilgrims/
Olkoon tämä terveellisenä muistutuksena niille, jotka näkevät juutalaisuuden vain rituaaleina ja perinnäisoppeina. Profeetat Moseksesta lähtien muistuttivat toistuvasti sydämen ympäri-leikkaamisen tärkeyttä, eli mielenmuutosta elämässä.

03.Hamasin sotilaallisen siiven izza al-dín al-Qassam johtajiin kuuluvan Mazen Faqhan teloitus perjantaiyönä sai IDF:n eteläisen komennuskunnan julistamaan lauantaina yleisen hälytystilan Gazan lähettyvillä toimiville IDF:n sotilasyksiköille.
Mazen Faqha kuului niiden 1024 vapautettaviksi määrättyjen terroristien joukkoon, jotka vaihdettiin Hamasin kanssa sovitussa vaihtokaupassa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin 3 vuotta kestäneestä vankeudesta. Faqhan uusi tehtävä Hamasin palveluksessa oli terrori-iskujen suunnittelu ja toteutus Juudeassa, Samariassa ja Israelissa.
IDF ei ole vielä ilmoittanut suorittaneensa teloitusta, mutta Hamasin johtajat ovat syyttäneet teloituksesta Israelia. Faqhan hautaustilaisuudessa lauantaina iltapäivällä, johon osallistui massoittain ihmisiä Gazassa, kansa vaati kostoa.
38-vuotias Faqha teloitettiin ammattilaisen toimesta äänen vaimentajalla varustetulla pistoolilla kotinsa ulkopuolella Tel Havan lähiössä Gazan kaupungissa.. Hänen isänsä, joka asuu Länsirannalla, kertoi Hamasin TV-uutistoimistolle, että Israelin tiedustelu-upseerit olivat ainakin 3 kertaa varoittaneet perhettä, että sen poika on vaarassa tulla teloitetuksi terrorisminsa vuoksi.

Hamasin uuden komentajan Yahya Sinwarin varakomentaja Khalil al-Haya lupasi, että teloitus tullaan kostamaan. "Jos vihollinen kuvittelee, että tämä teloitus muuttaa voimatasapainon, sen tulisi tiedostaa, että Hamas pystyy vastaamaan samalla mitalla".
Al-Haya totesi perjantaina, että vain Israel hyötyy Faqhan teloituksesta, ja että teloitustapa viittaa Mossadiin.
Mazen Faqha syntyi Tubasin kaupungissa Samariassa, jossa hänet pidätettiin 2002 epäiltynä itsemurhaiskujen suunnittelusta toisen intifadan aikana. Hänet tuomittiin vankeuteen, mutta vapautettiin 2011 Gilad Shalitin vaihtokaupassa ja karkotettiin Gazaan, jossa hän yhdessä Abdel al-Rahman Ghanimatin kanssa perusti "Länsiranta-osaston" Hamasiin Gazassa. Sen jäsenet olivat asuneet aiemmin Länsirannalla. Heidän tehtävänsä oli vahvistaa Hamasin infra-struktuuria Länsirannalla, mukaan lukien itsemurhaiskut. Heidän kauttaan lähetettiin varoja Gazasta Hamasin soluille Hebronissa, Tulkarmissa, Qalqiliyassa ja muualla. Israelin tiedustelun mukaan Faqhan ja Ghanimatin sormenjäljet olivat nähtävissä useissa aiotuissa tai onnistuneissa terrori-iskuissa joita heidän johtamansa solut suorittivat Israelissa. Faqha liikkui ja matkusteli ilman henkivartijaa Gazassa kuvitellen olevansa turvassa IDF:n teloitusuhkasta välittämättä.
Kovista uhkauksista huolimatta Hamas ei ole valmis uuteen sotaan Israelin kanssa ja pyrkii löytämään formulan sen estämiseksi.

04.VIIME viikolla internetissä liikkui useita huhuja, joiden mukaan Trumpin Lähi-Idän erityisneuvottelija Jason Greenblatt olisi vaatinut Israelia lopettamaan kaiken setlementtitoiminnan suurten blokkien ulkopuolella Juudeassa ja Samariassa. Israelin diplomaatti, joka seurasi keskusteluja läheltä, kielsi tietojen toden-peräisyyden. Nyt uutisartikkelit kertovat, että Israelin neuvottelijat, joita johtaa Netanyahun kansliapäällikkö, olisi valmis rakennuskieltoon saadakseen luvan rakentaa Netanyahun lupaaman uuden kaupungin Amonasta karkotetuille asukkaille. Neljäpäivää kestäneiden tiiviitteen keskustelujen jälkeen mediaa informoitiin, ettei sopimusta ole löydetty.

TV-2 raportoi torstaina päättyneitten korkeantason keskustelujen jälkeen perustaen New York Timesin julkaisemaan artikkeliin, että Israelin odotetaan suostuvan Trumpin hallituksen esittämiin vaatimuksiin rakentamisen rajoittamisesta, mutta että rakentamisen volyymi ja sen sijoitus ovat vielä auki, eikä Washington sitä vaadikaan tässä vaiheessa, kuten The New York Times raportoi, NYT:n raportointi on osoittautunut epäilyttäväksi sen aiemman avoimen Trumpin vastaisuuden vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israel-to-agree-to-construction-limits-in-exchange-for-new-amona-report/

05.Kolme ihmistä kuoli ja kolme lasta haavoittui kolmessa erillisessä ampumis- Ja puukotustilanteessa.
Poliisi tutkii useita väkivaltaisuuksia, joita tapahtui lauantain aikana Nasaretissa, Tel Avivissa ja Jisr a-Zarkassa. Poliisin mukaan mikään niistä ei liittynyt terrorismiin.
Kaksi miestä, 33-ja 34-vuotiaat, saivat surmansa ilmeisesti ohi ajavasta autosta ammutuista luodeista lauantai-iltana
He istuivat kodin ulkopuolella ilmeisesti nauttien illan viileydestä Bir el-Amurin lähiössä murhaajan ajaessa talon ohi.
Poliisin antamien tietojen mukaan kysymys oli kahden kilpailevan rikollisryhmän välisestä kiistasta. Uhrit vietiin paikalliseen sairaalaan, jossa heidät todettiin kuolleiksi.

Tel Avivissa 37-vuotiaan kodittoman miehen ruumis löydettiin Levinskykadulla kaupungin eteläosassa lauantai-iltana. Hänet löydettiin paikoitusalueelta, hän ei hengittänyt eikä hänen pulssinsa toiminut löydettäessä. Hänet julistettiin kuolleeksi. Hänen on poliisin arvion mukaan murhattu, sillä hänen reidestään löydettiin puukonhaava.

Lauantai-iltana kolme lasta haavoittui ohi ajavasta autosta ammutuista luodeista Jisr a-Zurkassa. Poliisi ei osannut sanoa, kuka luodit ampui ja miksi lapsia kohti. http://www.timesofisrael.com/three-dead-three-children-wounded-in-spate-of-shootings/

06.UUTISIA LYHYESTI
·        Puolassa 20 hengen ryhmä Puolan, Valkovenäjän ja Saksan kansalaista teurastivat lampaan ja riisuttuaan itsensä alastomiksi lukitsivat itsensä ketjuilla toisiinsa Auschwitzin kuolemanleirin sisäänkäynnin edessä, jonka yläpuolella on kyltti Arbeit macht frei (työ vapauttaa). He ovat iältään 20 -27 vuoden ikäisiä. He ripustivat portin yläpuolelle valkoisen lakanan, johon oli kirjoitettu "love". He olivat kutsuneet paikalle lennokin videoimaan tapahtuman. Leirin vartijat ympäröivät heidät välittömästi ja kutsuivat paikalle poliisin, joka pidätti heidät. 11 vastaan on esitetty oikeustoimet. Poliisi ei ole kertonut, mikä oli heidän motiivinsa, mutta jotain kieroontunutta siihen sisältyy. http://www.timesofisrael.com/poland-charges-11-over-bizarre-auschwitz-stunt/
·        Jerusalemin pormestari Nir Barkat tapasi Washingtonin Vakoisessa Talossa perjantaina Trumpin nimittämän Lähi-Idän neuvottelijan Jason Greenblattin. Jerusalemin kanslian ilmoituksen mukaan hei keskustelivat Jerusalemin asemasta ja varmaan myös Temppelivuoresta. Sopimusta Israelin ja USA:n hallituksen välisissä neuvotteluissa ei saatu syntymään 4 päivää kestäneiden keskustelujen aikana. Sivusta seuraten näyttää ilmeiseltä, että lähestytään tilannetta, joka vallitsi Obaman aikana, eli Netanyahu asettaa rakennuskiellon juutalaisten rakentamiselle suurten blokkien ulkopuolella. Suomeksi sanottuja se tarkoittaa, että Netanyahu on menettänyt otollisen tilaisuuden määritellä Israelin haluaman ratkaisun. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-mayor-trumps-peace-envoy-meet-in-white-house/
·        Ihmisoikeustarkkailu kehottaa Jordaniaa estämään Sudanin presidentin Omar al-Bashirin vierailun maassa tällä viikolla, tai vangitsemaan hänet ihmisoikeusrikoksista ja kansan-murhasta syytettynä Darfurissa. Haagin ICC odottaa häntä voidakseen syyttää häntä oikeuden edessä. http://www.timesofisrael.com/rights-group-urges-jordan-to-bar-or-arrest-sudans-bashir/
·        Kaksi ei juutalaista miestä ovat yiddish-teatterin kaksi tähteä. Caraid O´Brien ja Shane Baker kääntävät ja sovittavat yiddishinkielisiä tarinoita teatteriin. http://www.timesofisrael.com/these-two-non-jews-are-stars-of-yiddish-theater/
·        Bashar Assadin hallitus uhkaa ampua Scud-ohjuksia Israeliin kostoksi sen ilmaiskuista Syyrian alueella. Raportin mukaan puoli tonnia räjähteitä sisältäviä Scudeja ammuttaisiin IDF:n asemia vastaan, toisten suunnitellessa iskuja Haifan satama-alueelle, jossa on vaarallisia kemikaaleja sisältäviä siiloja. http://www.timesofisrael.com/syria-threatens-to-fire-scud-missiles-at-israel-report/
·        Korkeimman oikeuden presidentti Miriman Naor haluaisi seuraajansa nimitettävän mahdollisimman pian. Hän on joutunut voimakkaan kritiikin kohteeksi ja tuntenee maan palavan jalkojensa alla, mutta Ayelet Shaked ei kiirehdi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227266
·        Egyptin viimeiset juutalaiset pyrkivät säilyttämään perintönsä edelleen elossa, mutta paikallinen juutalais-yhteisö teeskentelee, ettei sitä koskaan ollutkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/227264
·        Debkafile kertoo artikkelissaan, että ISIS kääntää huomionsa seuraavaan kohteeseen, Libanoniin. USA pudotti helikoptereista kurdeja ja arabitaistelijoita ISIS:n linnoituksen Raqqan länsipuolelle tukkiakseen sen viimeisen henkireiän ulkomaailmaan. Se tarkoittaa uutta veristä kautta paljon kärsineelle Libanonin kansalle. http://www.debka.com/article/25982/ISIS-U-Turns-West-to-Lebanon-as-Next-Target
·        Hamas sulki Israelin vastaisen rajansa kokonaan toistaiseksi ilman määräaikaa estäen arabien liikenteen molempiin suuntiin. http://www.jewishpress.com/news/eye-on-palestine/hamas/hamas-closes-israeli-border-until-further-notice-over-terrorists-assassination/2017/03/26/
·        Altoklubi, ensimmäinen laatuaan vammaisille, avattiin tarkoituksenaan avustaa USA:n 57 miljoonaa kehitysvammaista ja heidän perheitään saamaan kulutustarvikkeita samasta paikasta. Idean taustalla olevat veljekset Mosge Gaon, hänen poikansa Erez ja Erezin setä ovat innostuneet aloitteestaan ja uskovat sen menestyvän. http://www.jpost.com/Business-and-Innovation/Tech/Alto-The-Israeli-startup-aiming-to-help-Americans-with-disabilities-485205