Friday, October 17, 2008

PERJANTAI 17.10.08
1. FATAHIN johtavat virkailijat ovat tehneet strategisen päätöksen aloittaa kansan vastarinta (popular uprising) Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita vastaan, kertoo www.worldnetdaily.com artikkelissaan. Hyökkäykset tulisivat käsittämään kivien heittelyä, palopommeja sekä molotovin coktaileja, lähinnä nuorten palestiinalaisten toimesta.
ARTIKKELISSA kerrotaan, että tämän tarkoituksena on painostaa Israelia vetäytymään pois Juudeasta ja Samariasta ja jouduttaa Palestiinan valtion perustamista ennen vuoden loppua. Sillä uskotaan voitavan tyydyttää kovanlinjan palestiinalaisia, jotka vaativat kovempia otteita ja hyökkäyksiä israelilaisia vastaan, kerrotaan artikkelissa PA:n johtajien selittävän.
PÄÄTÖKSEEN lienee vaikuttanut myös al-Aksan aktivistien liittyminen suurin joukoin PA:n turvallisuusjoukkoihin, joita USA kouluttaa Jordaniassa ja Jerikossa. Al-Aksa on ollut kaikkein aktiivisin hyökkäyksissä israelilaisia vastaan vuodesta 2000 lähtien. Monet sen jäsenistä ovat suostuneet Israelin ja PA:n sopimaan ns. armahdusohjelmaan, jonka mukaisesti he luopuvat aseistaan ja lupaavat kirjallisesti lopettaa osallisuutensa terrorismiin. Ohjelmassa mukana olevat vapautetaan IDF:n ja Shin Betin etsittyjen terroristien listoilta. Varsin useat tällaiset vapautetut ovat kuitenkin jääneet kiinni antauduttuaan uudelleen väkivaltaan. (Debkafile)
2. IDF JA PA viimeistelevät 700 PA:n turvallisuusmiehen sijoittamista Hebroniin siellä olevan 2000 PA:n poliisin lisäksi. Päätöksen IDF:n puolesta teki kenraalimajuri, armeijan keskusjohdon OC komentaja, Gadi Shamni ”vahvistaakseen presidentti Mahmoud Abbasin asemaa”, kuten oikeaoppinen terminologia kuuluu.
Prikaatikenraali Yoav Mordechai, joka johtaa Juudean ja Samarian siviilihallintoa, sekä eversti Udi Ben-Muha, Juudean prikaatin komentaja, neuvottelevat PA:n vastaavien osapuolten kanssa viimeistelläkseen PA:n turvallisuusjoukkojen sijoittamisen aikataulun ja muita operaatioon kuuluvia järjestelyjä.
HEBRONIN alueella asuvat juutalaiset pelkäävät yhteenottojen PA:n kanssa lisääntyvän tämän johdosta, vaikka PA lupaa, että joukot partioivat kaukana juutalaisasukkaista.
Juutalaisyhteisöjen edustaja Orit Struck sanoo, että aseitten ja poliisivoimien lisääminen Hebronin palestiinalaisalueilla on vaarallista, vaikka operaation tarkoituksena olisikin estää Hamasin vallankaappaus. Juutalaisasukkaat Gush Etzionissa ja Hebronin kukkuloilla ovat ottaneet yhteyttä poliitikoihin painostaakseen heitä estämään IDF:n salliman operaation. Kansanedustaja Gilad Erdan (Likud) matkustaa alueelle kerätäkseen informaatiota asiasta.(JP)
3. IDF JA SHIN BET pidättivät torstaina yhteisessä operaatiossa neljä Islamic Jihadin terrorisolun jäsentä Kabatiyassa Jeninistä etelään.
He löysivät operaation yhteydessä 20 kg pommeja, jotka rajapoliisin pioneerit myöhemmin tuhosivat turvallisesti.
Aiemmin torstaina sotilaat ampuivat palestiinalaisen, joka oli aikeissa heittää palopommin heitä kohti. Tapaus sattui Kafr Malikissa, Ramallahista koilliseen. Sotilaat kertoivat, että tämä 20-vuotias Aziz Yousef kuului kolmen hengen ryhmään, jotka lähestyivät sotilaita pimeän suojassa. Sotilaat avasivat tulen miehiä kohti, koska he eivät välittäneet varoituslaukauksista. Kaksi muuta ryhmän jäsentä pääsivät pakoon pimeän turvin.
Torstain vastaisena yönä kuoli saamiinsa haavoihin Ramallahin sairaalassa palestiinalainen, 21-vuotias Muhammad Ramahi, joka samoin oli aikeissa heittää palopommin sotilaita kohti. Hän kuului ryhmään palestiinalaisia, jotka hyökkäsivät armeijan tukikohtaa vastaan keskiviikkona lähellä Jalazun pakolaisleiriä, 7 km Ramallahista pohjoiseen. Ramahi haavoittui sotilaitten avattua tulen häntä kohti hänen pitäessään kädessään savuavaa pommia. (JP)
4. ISRAELIN puolustusministeriö kieltää eilen julkisuudessa kiertäneet huhut, että se olisi suostunut Hamasin esittämään vaatimukseen vapautettavien palestiinalaisvankien määrästä. Israelin neuvottelija Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin vankeudesta Amos Gilad matkusti viime viikolla Kairoon jatkaakseen keskusteluja Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin välityksellä. Puolustusministeriö vakuuttaa, että keskustelujen pääaiheena Giladin ja Suleimanin välillä on tulitaukosopimuksen jatkaminen Israelin ja Hamasin välillä. Shalitin tapauksesta keskustellaan ministeriön mukaan vain osana tulitaukosopimusta.
SAUDILÄHTEISIIN viitaten eilen tiedotettiin, että Israel on suostumassa vapauttamaan Hamasin vaatimat 450 turvallisuusvankia Israelin uuden hallituksen toimesta, ja myöhemmin 550 vankia oman valintansa mukaan. Puolustusministeriö vakuuttaa, ettei uutisessa ole perää, ja että Kairon neuvotteluissa keskitytään tulitaukosopimuksen hoitoon liittyviin asioihin. Ministeriössä arvioidaan lisäksi, että vuoto voi olla Egyptin tahallisesti julkistama, koska Egypti pelkää, että Hamas voi kääntyä toisen välittäjän puoleen ja hylätä Egyptin välityksen.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit syytti torstaina Hamasia BBC:n haastattelussa, että Hamas käyttää Gilad Shalitia hyväkseen painostaakseen sen varjolla Egyptiä avaamaan Rafahin terminaalin Gazasta Siinaille. Gheit syyttää Hamasia, ettei sen tarkoituksena ole saada helpotusta gazalaisten elämään vaan saavuttaa sen kautta laillisuuden leiman. Hän vakuutti, ettei Egypti tee palveluksia järjestöille, jotka eivät sitä ansaitse, viitaten sillä Hamasin vallankaappaukseen Gazassa.
HAMASIN edustaja Sami Abu Zuhri totesi Gazassa, ettei se onneksi neuvottele Egyptin ulkoministeriön vaan tiedustelupalvelun kanssa.
EU:N RAJA-AVUSTUSJOUKKOJEN päällikkö Rafahin rajaterminaalissa italialainen kenraaliluutnantti Pietro Pistolese, 67, joka on johtanut EU:n joukkoja Rafahissa vuodesta 2005 lähtien, vetäytyy virastaan ja hänen paikalleen määrätään toinen henkilö marraskuun lopulla. Rafahin terminaali, jota valvotaan virallisesti, on ollut suljettuna kaikilta osin kesäkuusta 2007 lähtien, jolloin Hamas kaappasi vallan Gazan kaistalla. Egypti on päästänyt joitakin erikoisryhmiä terminaalin kautta Egyptiin, kuten sairaskuljetuksia ja vip-henkilöitä.
EU on pitänyt 18 hengen runkomiehistön Ashkelonissa kaiken varalta, ja jos tehdään päätös terminaalin avaamisesta, Euroopasta lennätetään 36 tarkkailijaa 2 viikkoa ennen terminaalin avausta. Ennen Gilad Shalitin kidnappaamista heinäkuussa 2006 EU tarkkailijajoukkoja oli Rafahissa 107 henkilöä. Pistolese palaa Italiaan, hänen seuraajaansa ei vielä tiedetä. (JP)
5. IDF ON VÄLILLÄ kieltänyt kokonaan juutalaisten pyhiinvaellusmatkat Sikemissä sijaitsevaan Josefin mausoleumiin pelätessään palestiinalaisten vastatoimia. Paikka oli juutalaisten vapaasti saavutettavissa lokakuuhun 2000 saakka, jolloin alkaneitten kakkos-intifadan väkivaltaisuudet pakottivat IDF:n sulkemaan paikan juutalaisilta. Pienen mausoleumin yhteydessä toimi Od Yosef Hai yeshiva.
MAUSOLEUMIN lähellä käytiin kiivasta taistelua IDF:n ja palestiinalaisten välillä tässä kuussa 8 vuotta sitten. Taistelussa kuoli kuusi palestiinalaista ja rajapoliisi Madhat Yusef, jota sotilaat eivät saaneet pelastettua kiivaan tulituksen vuoksi, vaan hän kuoli haavoihinsa. Palestiinalaiset vandaalit ryöstivät paikalta kaiken, jolla oli jotain arvoa ja polttivat loput, myös mausoleumin, ja täydensivät hävitystyön pyrkien hajottamaan mausoleumirakennuksen.
TORSTAINA arviolta 1000 pyhiinvaeltajaa matkusti busseissa Nablusin kautta mausoleumille. Monilla mukanaolijoilla oli hyvin tunnepitoiset syyt käydä Josefin haudalla, jonne Raamatun kertomuksen mukaan hänen balsamoitu ruumiinsa vietiin. (Jos.24:32) Eräs kuukauden sisällä häitään odottava nainen halusi ottaa seinissä olevaa nokea mukaansa ja sivellä sitä tulevan miehensä otsaan heidän vihkiäisseremoniansa yhteydessä.
IDF on antanut ryhmien vierailla mausoleumissa, jos vierailusta sovitaan etukäteen IDF:n kanssa. Jotkut pienryhmät ovat käyneet haudalla omintakeisesti. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Acren mellakoitten pelottamina 20 palestiinalaisperhettä pakeni kodeistaan. Heidät majoitettiin tilapäisesti hotellihuoneisiin. Heidän sallitaan palata koteihinsa succotin jälkeen. (JP)
- Livnin ja Shasin puheenjohtajan Eli Yishain väliset keskustelut eilen eivät johtaneet läpimurtoon. Kadiman taholta kerrotaan, että Yishain vaatimukset rekisteröitiin ja niitä harkitaan yhdessä talousministerin kanssa. Keskusteluja on tarkoitus jatkaa sapatin jälkeen, ehkä jo lauantai-iltana. (ynetnews)
- Livnin taktiikkana on joittenkin tarkkailijoitten mukaan sopia ensin muitten hallituskumppaneitten kanssa, ja sitten painostaa Shasia luopumaan ainakin osittain vaatimuksistaan, joita Kadimassa pidetään liioiteltuina. (ynetnews)
- Israelissa pelätään, ettei sähköntuotanto pysty tulevaisuudessa täyttämään kasvavaa tarvetta, mikä voi johtaa sähkönkatkoksiin. (ynetnews)
- Karibianmerellä 12 israelilaista panttivangeiksi ottamat kiinalaiset työntekijät ovat vapauttaneet osan vangeistaan.(JP)
- Poliisi pidätti eilen 41-vuotiaan miehen Netaniyassa. Häneltä takavarikoitiin 40 sitruunaa, joita hän oli tuottanut Iranista, mutta joitten sisus oli täytetty oopiumilla. Asunnossa asuva mies kieltää syyllisyytensä. Asunto kuuluu hänen isälleen. Oopiumi oli saatu sitruunan sisään kuorta rikkomatta. (JP)
- Kiina kieltäytyy tukemasta Iranin vastaisia sanktioita, koska USA myy aseita Taiwanille. Iran esittää, että ydinaseet kiellettäisiin kaikkialla maailmassa, ja että se valittaisiin YK:n turvallisuusneuvostoon. Paikan saanee Japani. (JP)
- Jerusalemin kristillinen suurlähetystö kerää allekirjoituksia kristillisten järjestöjen merkkihenkilöiltä nostaakseen oikeusjutun Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia vastaan. (JP)
- Kuwaitilainen lehti kertoo, että presidentti Bush lähetti Abbasin välityksellä salaisen kirjeen Syyrian presidentti Assadille. Bush tarjoaa siinä Golanin ylänköä sitä vastaan, että Syyria katkaisee yhteytensä Iranin kanssa.(ynet)
- Suomesta odotetaan 3600 turistia talvikauden aikana suorilla lennoilla Eilatiin.

Thursday, October 16, 2008

TORSTAI 16.10.08
1. MAAILMAN osakemarkkinoitten heilahdellessa uudelleen punaisen puolelle Tel Avivin pörssi nousi hienoisesti kautta linjan. USA:N New York Dow Jones putosi 7.8 %; Euroopan osakemarkkinat putosivat samoin: UK FTSE 100 menetti 7.2 %; Ranskan CAC 40 putosi 6.8 % ja Saksan DAX menetti 6.5 %.
Loma-ajan johdosta TASE suljettiin eilen jo 14.45. Osakkeita ja vakuuksia vaihdettiin 1.87 miljardin NIS edestä. Tel Avivin indeksi nousi 0.73 % ja sulkeutui 773 pisteeseen. TA-100 indeksi nousi 1.78 % 695.74 pistettä; Tel-Tech indeksi nousi 4.68 % , 156.85 pisteeseen.
Pankki-indeksi nousi 0.8 %.
Israelin talous on menestynyt hämmästyttävän hyvin maailman talouden myrskyissä. (JP)
2. ISRAELIN poliittista kenttää hallitsevat kuitenkin meneillään olevat hallitusneuvottelut, joitten onnistumisesta kukaan ei voine ennustaa puoleen eikä toiseen.
Kadiman ja UTJ:n (United Torah Judaism) neuvottelijat keskustelivat eilen kolmen tunnin ajan, minkä jälkeen UTJ:n neuvottelijat olivat positiivisia niiden onnistumisesta, vaikka he tunnustivatkin toimivansa vain Shas-puolueen ”variksenpelättiminä”. Shahin puheenjohtaja Eli Yishai peruutti eilen sovitun tapaamisensa Livnin kanssa ”henkilökohtaisista syistä”, kuten Yishai kertoi medialle. Kadima tarjoaa sille 500 miljoonaa NIS lapsilisinä, mitä Shasin neuvottelijat pitävät naurettavina, koska se antaisi vain 100 NIS perhettä kohti. Shas vaatii 1.5 miljardia NIS, oli tiukka aika tai ei.
ELÄKELÄISTEN (GIL) PUOLUE sopi myös keskinäiset riitansa. Puolue oli välillä jakautunut kahteen osaan, ja vain pari päivää sitten puheenjohtajat Rafi Eitan ja Moshe Sharoni nimittelivät toisiaan rumasti. Nyt hymyä riitti kummallakin puolella (joskin Sharonilla vaisusti), koska puolue on ilmankin vaarassa hävitä olemattomiin, jos vaalit pidettäisiin lähi aikoina.
MERETZIN puheenjohtaja Haim Oron loisti samoin tyytyväisyyttä. Hän uskoi, että puolue saa ministeripaikan tai kaksi, jos hallitus saadaan kasaan, vaikka sopimusta ei vielä ole kirjoitettu.
KADIMA voisi näillä puolueilla saada 60 kansanedustajan hallituksen, mutta se ei sittenkään saisi enemmistöä, minkä johdosta se joutuisi tiukoissa äänestyksissä nojaamaan arabi-puolueisiin, mikä tulevia vaaleja ajatellen ei olisi järkevää.
SHAS-PUOLUE on siis kuten monta kertaa ennenkin avainasemassa. Kadiman johtava hallitusneuvottelija Tzahi Hanegbi ennusti, että jos Shas ei suostu hallitukseen, Kadimalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin nostaa kädet pystyyn ja vaatia uusia vaaleja. (JP)
3. ISRAEL johtaa aseitten ostossa tälle vuodelle Lähi Idän maitten kesken. Tämän kyseenalaisen kunnian toi maalle Israelin asetilaukset, jotka nousivat yli 20 miljardiin USD. USA suostui viime vuonna myymään Israelille stealth F-35 hävittäjäpommittajia, kuljetuskoneita, uudenaikaisia ohjusveneitä sekä satelliitti-ohjattuja ”täsmäpommeja”.
Vuonna 2006 Israel tilasi Saksalta kaksi Dolphin-luokan sukellusvenettä. Vuonna 2007 Pentagon suostui toimittamaan Israelilla sotilastarvikkeita 1.1 miljardia USD arvosta.
F-35 STEALTH hävittäjät myytiin ensimmäisenä USA:n ulkopuoliselle valtiolle. Israel saa niitä 25 vuonna 2012, loput 50 muutaman vuoden jälkeen. Kauppa on arvoltaan 15 miljardia USD.
Israelin kauhistellessa USA:n myymiä täsmäpommeja (Joint direct attack munitions, JDAM) Emiirikunnalle ja Saudi Arabialle, USA toimitti korvaukseksi Israeliin X-band tutka-aseman.
Tel Avivin kansallisen turvallisuusinstituutin johtajan Yiftah Shapirin vuosiraportin mukaan tämä vuosi on ennätyksellinen Lähi Idän asetilauksissa. Sen todetaan olevan seurausta Iranin kasvavasta asemahdista ja sen ydinasesuunnitelmista. Lähi Idän maat pyrkivät suojaamaan itseään Iranin ballististen ohjusten aiheuttamaa uhkaa vastaan.
ASETILAUKSISSA 2008 toisena on UAE (Emiirikunnat), sen tilaukset ovat 18 miljardia USD. Saudit tilasivat aseita 12 miljardin USD arvosta, mukana 72 Eurohävittäjän tilaus 9 miljardilla USD. Vuosien 2001 –2004 välillä saudit johtivat asetilauksia 19 miljardilla USD:lla.
UAE sai Pentagonin hyväksymisen ensimmäisenä ulkomaana THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) järjestelmän arvoltaan 7 miljardia USD. Se pystyy tuhoamaan lähestyvät ohjukset. Iranin läheisyys ja sen esittämät uhkaukset iskeä kriisitilanteessa alueen öljyn-tuotantolaitteisiin on akuutti ja todellinen vaaratekijä, jonka seuraukset tuntuisivat kaikkialla maailmalla, sillä 40 % maailmanöljytoimituksista kulkee persianlahden kautta. (JP)
4. ISRAELISSA on muotoutunut omituisia ryhmiä, joista media käyttää nimitystä ”vasemmistolaiset” tai ”anarkistit”, ja jotka osallistuvat aktiivisesti IDF:n ja poliisin vastaisiin toimiin, kuten turva-aidan vastaisiin mielenosoituksiin Naalin arabikylän lähellä. Nämä mielenosoitukset ovat jatkuneet kuukaudesta toiseen, vaikka IDF on useaan kertaan julistanut alueen kielletyksi sotilasalueeksi. Niitä järjestetään ja suunnitellaan yhdessä arabien kanssa ja usein ne päättyvät verisesti. Nyt oliivien poiminta-aikana nämä vasemmistolaiset ryhmät ovat soluttautuneet arabipoimijien sekaan saaden luvan mennä kielletyille alueille.
KESKIVIIKKONA poliisi pidätti neljä tällaista anarkistia, kolme miestä ja yhden naisen Adi Ad tilapäisen kivisen majan lähellä Samariassa Shilon juutalaiskylän vieressä. Tilanne alkoi sillä, että majassa asuvat kuusi nuorta naimatonta juutalaista asukasta havaitsivat joukon arabeja suunnistavan kohti heidän hedelmätarhaansa. He kiirehtivät suojelemaan lehtoaan, mutta katsoessaan taakseen he havaitsivat, että heidän kotinsa oli sytytetty tuleen. He palasivat kiireesti takaisin majalleen, ja näkivät yhden anarkistin tulevan sieltä ulos tulitikut kädessään. Nuoret yrittivät pidättää anarkisteja, mutta he pääsivät karkuun. Shilon turvallisuusvirkailija sai heidät kuitenkin pysäytettyä, kunnes poliisit tulivat paikalle. Anarkistit olivat polttaneet nuorten huonekalut ja surmanneet majaa vartioineen koiran.
POLIISI kuitenkin päästi epäillyt anarkistit vapaaksi ja väittää, ettei tapetusta koirasta ole valitettu. Heitä puolustava asianajaja sanoo anarkistien olevan syyttömiä: ”He olivat menneet vain auttamaan arabeja oliivinkeruussa eikä heitä ole syytetty tuhopoltosta”. Anarkistit olivat sepittäneet omituisen peitetarinan, jonka mukaan he olivat menneet majalle nähdessään savun nousevan ja luulivat, että setlerit olivat sytyttäneet arabien oliivipuita tuleen, kun paikalle oli ajanut ”setleriltä näyttävä” mies poikansa kanssa. He sanoivat silloin paenneensa paikalta, mutta heidät pysäytti Shilon turvallisuusmies pistoolin kanssa.
Eräs paikallinen arabi sanoo omistavansa maan, jolla maja sijaitsee ja sanoo tehneensä useita valituksia nuorten tulosta hänen maalleen. Joku silminnäkijä epäili, että arabit olivat sytyttäneet nuorten majan tuleen. (JP)
TOISESSA tapauksessa poliisi väittää, että Gilad farmin ulkopuolella juutalaissiirtolaisten mukaan poliisin väkivaltaisesti pahoinpitelemän nuoren miehen ja hänen vaimonsa kertoma tarina on täysin väärin. Poliisin mukaan nuori mies hyökkäsi poliisin kimppuun Gilad farmin läheisellä kukkulalla maanantaina ennen succotin alkua. Nuori mies kertoo valituksessaan oikeusministeriön poliisintutkimusosastolle, ettei poliisilla ollut poliisimerkkiä eikä hän suostunut sanomaan nimeään. Hän kertoo poliisien sulkeneen pääsyn paikalle ja toisten poliisien seuranneen pahoinpitelyä sivusta. Poliisi kertoo omassa versiossaan nuoria miehiä olleen useita ja vakuuttaa, että poliisi suhtautuu hyvin vakavasti sen upseereita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin. Poliisi sanoo olleensa paikalla suojelemassa arabipoimijoita. (JP)
ISRAELISSA toimiva NGO-järjestö B´Tselem on puolestaan keksinyt varsin oudon tavan todistaakseen israelilaisten sotilaitten ja poliisien väitetyistä julmuuksista palestiinalaisia kohtaan. Se on jo aiemmin käyttänyt heidän kertomuksiaan omissa Israelia solvaavissa kertomuksissaan ihmisoikeusrikkomuksista arabeja vastaan tiesuluillaan ja tarkastus-pisteissään. Nyt se on kuitenkin löytänyt uuden keinon: Se jakaa sadoittain videokameroita arabeille opettaen heille, miten sitä käytetään. Heidän tehtävänsä on kuvata tapahtumia ja luovuttaa filmit järjestön käyttöön. Tällaisen kameran hinta on 300 USD. B´Tselem ei saa Israelin hallituksen tukea, vaan sen rahoitus tulee YK:n ja EU:n alaisilta järjestöiltä tai yksityisiltä. Järjestön edustaja ihastelee operaation onnistumista ja sanoo, että kameroita jaetaan arabeille sadoittain. JP:n Up Front julkaisi asiasta pitkän tarinan 03.10.08.
JÄRJESTÖN huoli ihmisoikeuksien puolustajana on hyväksyttävä ja tarpeen, mutta mitä takeita sillä on, että arabien kertomukset filmiensä tueksi ovat todellisia? Arabien taito liioitteluun ja kiertelemiseen totuuden rajamailla on tunnettu ja tunnustettu tosiasia.
Toiseksi nykytekniikalla on hyvin helppoa yhdistellä kuvapätkiä sieltä toinen täältä ja väittää niiden kuvaavan todellisia tapahtumia. B´Tselemin edustaja ei peittele vastenmielisyyttään ellei silkkaa vihaansa israelilaisia uudisasukkaita Juudeassa ja Samariassa eli ns. ”setlereitä” kohtaan. Osa järjestön työntekijöistä on Israelin juutalaisia, osa ulkomaalaisia. Israelin kansalaisen toimena tällaista voidaan pitää isänmaan petturuutena, ulkomaalaista Israelin maineen häpäisijänä. Tämäkin lienee osa ns. ”itseään vihaavien juutalaisten” toimintaa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat surmasivat palestiinalaisen nuorukaisen tänään Ramallahista luoteeseen. Tapaus oli kolmas palestiinalaisen nuoren surmaamisesta sotilaitten pyrkiessä estämään heidän polttopullojen heittelynsä. (ynetnews)
- Jerusalemin pormestariehdokas rabbi Porush taisi sotkea mahdollisuutensa vakuuttaessaan, että hän pormestarina antaisi arabien hallita Temppelivuorella ja kieltäisi juutalaisia nousemasta sinne. (ynetnews)
- Saudilehti kertoo, että Olmertin hallitus on valmis vapauttamaan Hamasin vaatimat 1400 terroristia Israelin vankiloista. (ynetnews)
- Negevissä sijaitseva Netivotin kaupunki onnistui pyrkimyksissään löytää nuorten suosima paikka. Sen avaama yökerho on hyvin suosittu myös läheisissä kaupungeissa, Bershevan ja Ashkelonin sekä Ofakimin ja Sderotin asukkaille, joista on vain muutaman kymmenen minuutin matka. (ynetnews)
- Arviolta 35 000 marssijaa osallistui eiliseen Jerusalem-marssiin.
- Jerusalemin vanhankaupungin arabikorttelissa avattiin Ohel Yitzhak synagoga 72 vuoden jälkeen. Arabit väittävät, että sieltä johtaa tunneli juutalaislähiöön. Jordanialaiset tuhosivat Jerusalemin kaikki 58 synagogaa 1948 jälkeen.
Lämpötilat, Jsm: To: 15-22; Pe: 17-24: La: 17-26 C-astetta, pilvistä, osittain sadetta.

Wednesday, October 15, 2008

KESKIVIIKKO 15.10.08
1. SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai ilmoittaa olevansa hyvin tyytymätön Kadiman ja Labourin kesken solmittuun hallitussopimukseen. Yishai sanoo sopimuksen antavan Labourille vallan halvauttaa hallitus saadakseen oman kantansa hyväksytettyä. Sopimuksen mukaan Labourilla on veto-oikeus lainsäädäntöön ja hallituksen ohjelmaan sekä antaa Kadiman ja Labourin väliselle sopimukselle vallan yli muitten puolueitten kanssa tehtyihin sopimuksiin. Yishai sanoo, ettei Shas voi hyväksyä tällaista ja sanoo sen etäännyttävän puolueen entistä kauemmas hallitusyhteistyöstä Kadiman kanssa.
SHAS VAATII edelleen lapsilisien tuntuvaa korotusta sekä Jerusalemin pudottamista kokonaan pois ”rauhankeskusteluista” PA:n kanssa.
LIKUD-JOHTAJA Binyamin Netanyahu kävi maanantaiaamuna Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin luona yrittäen vaikuttaa häneen, ettei Shas liittyisi Livnin johtamaan hallitukseen, koska ”se jakaa Jerusalemin”. Tämä oli heidän toinen tapaamisensa sen jälkeen, kun Livni valittiin Kadima-puolueen puheenjohtajaksi 17.09.08. ”Me tarvitsemme nyt hallituksen, joka vahvista Israelin talouden ja suojelee Jerusalemia”, Netanyahu kertoi Yosefille, ”Aivan ilmeisesti tämä hallitus ei siihen kykene, minkä vuoksi tarvitsemme uudet vaalit”, hän selitti. Rabbi Yosefin vastauksesta ei ole tietoa.
SHAS vastustaa myös marxilaisen Meretz-puolueen ottamista hallitukseen. Myös Barakin nostaminen varapääministerin asemaan karsastaa Shasia. Kadima tavoittelee toista uskonnollista puoluetta UTJ hallitukseen. Labourin ja Shasin vaatimukset nostaisivat ensi vuoden budjettia ainakin 2 miljardia NIS, mitä Kadimassa vastustetaan (JP)
2. Jos neuvottelut Shasin kanssa epäonnistuvat, Kadima voi yrittää muodostaa kapeapohjaista hallitusta Labourin, Meretzin ja eläkeläisten kanssa, mitä monet Kadiman kansanedustajat vastustavat. Livnillä on aikaa ensi maanantaihin muodostaa hallituksensa, mutta hän voi pyytää presidentiltä parin viikon jatkoaikaa, minkä tämä suonee.
LABOURIN JA KADIMAN välinen sopimusluonnos on tarkoitus viimeistellä lopullisesti ehkä vasta loma-ajan jälkeen ensi viikon loppupuolella.
SOPIMUSLUONNOS jakaa myös Labourin kansanedustajat. Sisäisten asioitten ministeri Isaac Herzog pitää sitä hyvänä ja hyväksyttävänä.
Kansanedustaja Ophir Pines-Paz puolestaan kritisoi sopimusluonnosta antautumiseksi Kadimalle ja Labourin tärkeimpien päämäärien tallaamisena. ”Tämä eloonjäämissopimus, josta puuttuu tulevaisuuden näkymä, ohjeet ja toimintasuunnitelma, on pateettinen, ja joka pääasiassa käsittelee tapauskohtaista sopimista ja työjärjestystä.” Hän hyökkäsi myös henkilökohtaisesti Barakia vastaan, jonka nimittämistä ”vanhemmaksi varapääministeriksi”, hän pitää epämääräisenä, koska sitä käytännössä tuskin tultaisiin toteuttamaan. (JP)
3. IDF AVASI tulen kolmea palestiinalaista kohti Samariassa lähellä Eli juutalaiskylää tiistai-iltana. 16-vuotias palestiinalainen Abdel Rahman Badwi sai surmansa ja toinen haavoittui sotilaitten luodeista. Palestiinalaiset heittivät palopommeja ja kiviä ohiajavia israelilaisautoilijoita kohti.
PALESTIINALAISET väittävät Ramallahissa, että nuorukaiset olivat Jilazun pakolaisleiristä ja että he kivittivät autoilijoita, mutta ettei heillä ollut palopommeja. Tämän lähteen mukaan yksi heistä kuoli paikalla, ja kaksi muuta haavoittuivat lievästi.
IDF:n sotilaat partioivat alueella, jossa tapahtuu usein väkivaltaisuuksia.
PA:n turvallisuusjoukkojen edustaja valitti Ynetin toimittajalle, että tämänkaltaiset IDF:n sotilaitten toimet palestiinalaisnuoria vastaan vahingoittavat luottamusta, mitä osapuolten välille on viime aikoina pystytty rakentamaan. Hän selitti, etteivät kaikki palestiinalaisnuoret edusta olemassaolouhkaa Israelille, vaikka he kivittävätkin israelilaisia. (ynetnews)
4. PA:N TURVALLISUUSJOUKOT varoittivat IDF:n sotilaita useiden kymmenien metrien pituisesta tunnelista Hebronissa. Juudean Prikaatin komentaja eversti Udi Ben-Muha komensi tiistaina joukkonsa Hebronin keskustaan, mistä he tunkeutuivat tunneliin. Tunneli oli sillä hetkellä tyhjä. Sen pituudeksi arvioitiin 150 metriä ja se oli keskeneräinen. Tunneli oli kaivettu tien no 35 suuntaan Tarkumiyassa, Hebronista luoteeseen.
TÄMÄNTAPAISIA tunneleita lienee käytössä pari sataa Gazan ja Egyptin välisen rajan alla. Hamasin hallitus vaati äskettäin, että kaikki kaivetut salakuljetustunnelit tulee rekisteröidä ja niiden käyttäjien tulee maksaa osa voitoistaan hallitukselle.
HEBRONISTA löydetty tunneli varoittaa turvallisuusviranomaisia, että Hamas pyrkii aloittamaan uuden taistelumuodon Israelia vastaan. IDF:n taholta ei vielä tiedetä, mikä tämän tunnelin käyttötarkoitus oli, koska se ei johtanut juutalaisasutukseen tai IDF:n tukikohtaan. Se oli kuitenkin huolella rakennettu ja mies pystyy seisomaan sen vaakasuorassa osassa. IDF:n pioneerit räjäyttivät tunnelin.
IDF sallii PA:n tuoda satoja USA:n kouluttamia turvallisuusjoukkojaan Hebroniin, koska Hamasin pelätään yrittävän aiheuttaa levottomuuksia PA:n kaupungeissa, joista Hebron on yksi Hamasin tärkeimpiä tukialueita. Hebronissa on ennestään 2000 PA:n poliisia. (JP)
5. HAMASIN uusin väline propagandasodassa Israelia vastaan on sen aloittama internetsivu, nimeltään AqsaTube. Se muistuttaa rakenteeltaan YouTube sivua, mutta se palvelee pelkästään rakentajansa propagandaa. Sen kautta on mahdollista ladata omaan verkkoonsa videoita, joissa kiihotetaan Israelin vastaista mielialaa, ihannoidaan terrorismia ja saarnataan radikaalin islamin oppien mukaan. Sivulla on linkki Hamasin televisioon Al-Aqsa TV, minkä ansiosta se pystyy ohittamaan normaaleille TV-lähetyksille asetetut rajoitukset.
AQSATUBE on yhteydessä yli kahteenkymmeneen web-sivuun kahdella kymmenellä kielellä. Sitä ohjaa ja käyttää Hamas. Se on rekisteröity Dubaissa nimellä Abu Nasser Skandar, sen kansainvälisistä yhteyksistä vastaa ranskalainen yhtiö OVH.
Valtaosa videoista ovat Hamasin valmistamia, mutta myös muitten terrorijärjestöjen videoita on mukana: Hamas liitto, Fatah; Al-Aqsa lapset; PFLP; DFLP; ja muita.
AL-AQSATUBE sivuilla esitetään Hamasin ”sotilassiiven” Izzadin Kassam valmistamia videoita, joissa esitetään dokumentteja sekä koulutusohjelmia terrori-iskuista. Paitsi opastavia ja informoivia videoita, sivulla esitetään terroristeja ja terrori-iskuja ylistäviä lauluja.
AQSATUBE sivua mainostavaa materiaalia oli Googlen sivuilla, kunnes ne poistettiin JP:n esittämän vastalauseen jälkeen. Sivu sai rahaa jokaisesta mainoksen avauksesta. (JP)
6. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleeza Rice uhkuu edelleen toimintatarmoa ja varmuutta, että Lähi Idän rauhansopimus on mahdollista runnoa kasaan ennen vuoden loppua. Pahaksi onneksi hänelle maailmantalouden ongelmat pakottivat hänet peruuttamaan Lähi Idän matkansa viikon loppupuolella. Hänen kansliansa katsoi, että hänen tulee pysytellä toimistossaan lähi päivien aikana, jos hänen apuaan ja tukeaan tarvitaan talousongelmien ratkomisessa. Hänen oli määrä matkustaa Yhtyneisiin Emiirikuntiin osallistuakseen Lähi Idän tulevaisuutta käsittelevään foorumiin
RICE VAKUUTTI Palestiinan liiketaloudellisen kehityksen foorumille, ettei hän ole suinkaan luovuttanut, vaan tulee ”kääntämään jokaisen esiin tulevan kiven” etsiessään tapaa, jolla Lähi Idän rauha voidaan sopia.
ISRAELIN viranomaiset arvelevat, että Rice voi toteuttaa Israelin matkansa vielä ennen USA:n presidentinvaaleja marraskuun 4. päivänä. Rice aikoo valmistella materiaalia USA:n seuraavaa hallitusta varten, josta se voisi jatkaa ilman katkoksia. Hän haluaisi, että Israel ja PA laatisivat jonkinasteisen väliraportin kvartetin suunniteltua kokousta varten marraskuussa. Israelissa jopa arvioidaan, että Rice voi esittää uusia suunnitelmia, esim. Egyptin kytkemiseksi tiiviimmin Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin. Egypti toimii nyt välittäjänä Israelin ja Hamasin välillä ja pyrkii saamaan alkuun Fatahin ja Hamasin väliset neuvottelut yhteishallituksen muodostamiseksi. Hamas kuitenkin osoittaa vastustustaan, mutta se voi olla taktiikkaa, jolla painostetaan vastapuolta.
RICE ESITTELI omat näkemyksensä, mitä PA:n ja Israelin tulee tehdä. Hän vaatii, että PA hajottaa terrorismin infrastruktuurin ja omistautuu suvaitsevaisuudelle sekä harjoittaa avoimempaa (korruptiosta vapaata) talouspolitiikkaa. Israelin tulee lopettaa ”setlementtien” rakentaminen ja lopettaa liikkumisrajoitukset Länsirannalla. Hän vaatii, että Israelin tulee lopettaa ”Juudean ja Samarian miehitys”, terminologia, jonka hän lienee ominut PA:lta.
Rice kehuu, että maailmalla PA:n maine on parantunut; ”kukaan ei epäile sen rauhantahtoa, rehellisyyttä eikä sen kykyä tehdä, mitä siltä vaaditaan”. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Syyria sanoo avaavansa lähetystön Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Israelissa epäillään, ettei se tule koskaan toteutumaan. (JP)
- Israelin puolustusviranomaiset arvioivat, että tulitauko Israelin ja Hamasin välillä poisti painostuksen Hamasin yltä Gilad Shalitin vapauttamiseksi.(JP)
- Poliisi pidätti arabiautoilijan, joka aiheutti Acren mellakat ajamalla autollaan juutalaisten asumalle alueelle Jom Kippurin iltana. Arabikansanedustaja Ahmed Tibi (UAL) heitti heti terävän arvostelun: Aikooko poliisi pidättää jokaisen juutalaisen, joka syö ja juo muslimien paastokuukauden aikana. Hän unohti, etteivät juutalaiset mene syömään ja juomaan arabien asuntoalueille. Syyria esitti voimakasta kritiikkiä Acren mellakoista, joiden hän sanoi osoittavan Israelin harjoittaman rasismin. Syyrian hallituksen lausunnossa syytetään, että mellakat osoittivat, miten Israel vihaa arabeja ja haluaa puhdistaa alueensa arabeista. Siinä väitettiin, että tämä alkoi Israelin valtion perustamisesta arabeilta varastetulle maalle. (JP)
- Fatahin ja Hamasin välisen jännityksen pelätään johtajan siihen, että Hamas voi teloittaa jonkun PA:n korkean virkailijan. (ynetnews)
- PFLP ilmoittaa, että se teloittaa Israel Beiteinun puheenjohtajan Avigdor Liebermanin Acren mellakoitten takia. PFLP teloitti ministeri Rehavam Zeevin.
- Ministeri Raleb Majadele kävi jakamassa makeisia ja ruokapaketteja Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille ramadanin loppuessa. (ynet)

Monday, October 13, 2008

MAANANTAI 13.10.08
1. HALLITUSNEUVOTTELUT Kadiman ja Labour-puolueen kesken jatkuivat eilen myöhään yöhön. Labour-puolueen taholta ylistetään niiden edistymistä ja todetaan, että Labour-johtaja Ehud Barak on seuraavassa hallituksessa mukana kaikissa päätöksissä. BARAK ei sen sijaan saanut haltuunsa rauhankeskustelujen johtoa Syyrian ja PA:n kanssa, kuten hän halusi, mutta ilmeisesti puolueen rooli vahvistuu niissä. Taloudellisella puolella LABOUR kehuu, että varoja lisätään infrastruktuurin rakentamiseksi, sosiaali- ja eläkeläisten hyväksi.
KADIMAN taholta kerrotaan, että nämä saavutukset ovat vain näennäisiä, mitään uutta niiden kautta ei saavutettu. Labour vaati oikeusministeri Friedmanin erottamista tai hänen esitysvaltansa rajoittamista, mutta tästä ei löydetty sovintoa. Kadiman hallitusneuvottelijat korostavat, että varat eri kohteisiin päätetään budjettineuvotteluissa kutakin vuotta erikseen, joten joka tapauksessa on saman tekevää, mitä nyt sovitaan.
Ynetin asiasta kertovan artikkelinkirjoittaja Attila Somfalvi toteaa, että neuvottelujen tuloksista päätellen Labour joutui antautumaan ja luopumaan tärkeimpinä pitämistään vaatimuksistaan. Osapuolet tulevat jatkamaan keskustelujaan, koska melkoinen liuta asioita jäi vielä sopimatta. Lisäksi tulee huomioida, että Livnillä ei ole vielä tukenaan mitään muuta puolueryhmää, sillä keskustelut Shasin, eläkeläisten ja Meretzin sekä mahdollisen uskonnollisen puolueen kanssa odottavat, miten neuvottelut onnistuvat Kadiman ja Labourin kanssa. (JP)
2. LIVNI esitti Netanyahulle mahdollisuutta tulla mukaan hallitukseen, koska hänen mukaansa taloudellisen tilanteen kärjistyminen myös Israelissa vaatii laajaa yhteisrintamaa. Likudin edustajan Gideon Saarin mukaan Livni pyrkii käyttämään taloudellista tilannetta poliittisiin päämääriinsä ja ilmoitti, ettei Likud tunne mitään tarvetta mennä mukaan häviäjien hallitukseen. Hän sen sijaan esitti Likudin kannan, että ainoa järkenä tapa edetä on valmistautua pikaisiin ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin ja valita sen kautta maalle uusi johto ja hallitus.
LIVNIN pahin kilpailija liikenneministeri Shaul Mofaz vihjaili tuovansa esiin Kadiman puheenjohtajavaaleissa todetut epäselvyydet, mutta sen sijaan hän puheessaan eilen illalla ilmoitti tukevansa Livniä rakentamaan kestävä hallitus. Hän myös totesi, ettei hänen paikkansa ole liikemaailmassa vaan julkisella sektorilla, ja siksi hän palaa ruotuun. Mofazin päätöstä voidaan pitää henkilökohtaisena antautumisena ja pelkuruutena. Tältä pohjalta arvioiden oli hyvä, ettei hänestä tullut pääministeriä. Hänen johdossaan maa olisi joutunut tuuliajolle. Mutta juuri sitä samaa jotkut ennustavat Barakin ja Livnin yhteishallituksesta. Molemmilla on samantapainen salaileva johtamistapa, mutta siinä missä Livni etenee harkiten, Barak ryntäilee holtittomasti keksimänsä uuden idean ohjailemana. (Ynet)
3. ISRAELIN pörssi oli kiinni neljä päivää pyhien johdosta. Eilen avautuessaan kurssit putosivat lähes paniikin omaisesti, mutta rauhoittuivat ja palasivat lähes ennalleen päivä kuluessa. Rauhoittumiseen vaikutti oleellisesti talousministeri Roni Bar-Onin vakuutus, että hallitus tulee huolehtimaan talouden säilymisestä vakaana. Mutta huolimatta maailman johtavien valtojen päätöksistä tehdä kiireellisiä erikoistoimia talouden vakiinnuttamiseksi, Israelin talousjohto ei katsonut olevan aihetta siihen. Bar-On kuitenkin vihjaili, että jos tarvetta esiintyy, hallitus tulee puuttumaan talousmarkkinoihin. Hän totesi, että Israelin pankki-järjestelmä on konservatiivisempi kuin useimmissa muissa maissa, eikä ole lähtenyt mukaan sellaiseen vapaaseen kilpailuun ja lainanantoon kuten muualla. Tästä johtuen Bar-On pitää Israelin taloustilannetta turvallisena eikä usko yhdenkään pankin kaatuvan täällä.
TEL AVIVIN pörssissä kurssit putosivat ensin yli 8 %, mutta päivän aikana nousivat -3.8 %:in 767.6 pistettä. TA-100 indeksi jäi tappiolle -4.6% ja 683.5 pistettä; Tel-Tek indeksin putous oli -11.8 % ja 150 pistettä; Tel Bond 20 nousi +0.3 % ja 199 pistettä. Markkinat sulkeutuvat maanantaina ja avautuvat uudelleen keskiviikkona succotin alkamispäivän jälkeen.
SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai esitti hallitukselle puolueen laatimaa talouden pelastus-suunnitelmaa, jolla hallitus olisi laatinut pankkien turvaverkon kaikkien pankkitalletusten, sosiaalisten ja tukivarojen turvaamiseksi sekä edistyksellistä koulutusta. Tällä Yishai uskoi kansan pystyvän säilyttämään uskonsa talousinstituutioihin ja estämään rahan virtauksen muualle. Israelin pankin johtaja Stanley Fisher vakuutti, että hänelläkin on pankkitalletuksia eikä hän tunne huolta niistä. Yishain suunnitelmassa pankkien pääomaperusta olisi nostettava 10 miljardiin NIS. Pääministeri Olmert ei huolinut Yishain esitystä keskusteltavaksi, vaan huitaisi sen sivuun. (JP)
4. ACREN rauhattomuudet jatkuivat eilen rauhoittuakseen epävarmaan yöuneen. Eilen yksi arabikoti yritettiin polttaa ja kivien heittelyt arabi- ja juutalaisnuorten välillä jatkuivat kuitenkin ilman vakavia haavoittumisia. Poliisi arvioi, ettei tilanne rauhoitu aivan lähi päivinä ja varustautuu kaiken varalta pystyttäen tie-esteitä kaupunginosien välille. Aiemmin poliisi pidätti ainakin 64 ihmistä, sekä arabeja että juutalaisia, joiden epäillään syyllistyneen vahingon aiheuttamiseen. Paikalle oli tullut kaksi tunnettua aktivistia Baruch Marzel ja Itamar Ben-Bvir tukijoukkoineen, jotka poliisille kertoivat tulleensa vahvistamaan kaupungin juutalaisia. Heillä oli suunnitelma innostaa asukkaat marssimaan Ben Gurionin juutalaislähiöstä Acren vanhaan kaupunkiin, jossa arabit pääosin asuvat.
POLIISILLA ja rajapoliisilla on kaupungissa 700 viranomaista, mukana ratsupoliiseja, jotka partioivat kaupungissa 12 tunnin jaksoissa hauraan rauhan säilyttämiseksi.
Poliisi jahtaa yhtä muslimimiestä, joka Jom Kippurin iltana oli ilmoittanut moskeijan minareetista väärän uutisen muslimiautonkuljettajan murhasta, minkä johdosta sadoittain arabeja lähti juutalaiskaupunginosaan aloittaen väkivaltaisuudet.
ACREN arabijohtajat ovat vakuuttaneet rauhantahtoaan ja vaativat rauhan palauttamista kaupunkiin, minkä kaupungin pormestari hetken kakistelun jälkeen hyväksyi.
MELLAKAT alun pitäen aiheuttanut arabi Jamal Tawfik oli eilen kutsuttu Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokuntaan esittämään oman versionsa tapahtumista. Hän tunnusti reilusti tehneensä virheen ja sanoi antautuvansa uhriksi: ”Jos se mitä tein, aiheutti kaiken tämän, olen halukas panemaan kaulani pöydälle. Te voitte katkaista sen, jos sen kautta rauha ja yhteiselo voidaan palauttaa Acren kaupunkiin”. Hän vakuutti, ettei hän soittanut autoradiotaan ja hän ajoi hitaasti tietäessään juutalaisten juhlan alkaneen, eikä myöskään ollut humalassa.
Hänen puheensa aloitti kiivaan sanaharkan oikeistolaisten ja arabikansaedustajien kesken.
Koko idea tämän miehen tuomiseksi Knessetin erikoisvaliokuntaan oli typerin ajatus, mitä voi ajatella. Keskustelut siellä ovat ilmankin kiihkeitä eikä yhteisymmärrystä juutalaisten ja arabiedustajien kesken saada aikaan juuri mistään.
MELLAKAT vaikeuttavat ennestään pieneneviä turistiryhmiä kaupunkiin, mitä ei paranna mellakoitten johdosta peruutetut teatterifestivaalit. (JP)
5. SOTILAAT onnistuivat estämään terrori-iskun Israelissa pysäyttäessään kolme arabia, jotka kassia kantaen olivat tulossa Israelin puolelle Hawaran tiesulun kautta lähellä Nablusia. Heidät pysäytti tarkkaavainen naissotilas, jotka ei tyytynyt miehen avattua kassinsa vaan tutki itse sen sisällön löytäen sieltä kolme putkipommia. Tässä vaiheessa sotilaat eristivät paikan ja tutkivat kahden muunkin kassit, joissa kummassakin oli kolme putkipommia.
Paikalla olleet IDF:n pioneerit räjäyttivät pommit turvallisesti.
Hawaran tiesulun kautta arabit pyrkivät jatkuvasti tuomaan erilaisia pommeja Israelin puolelle tai heillä on veitsiä mukanaan. Jotkut yrittävät puukottaa sotilaita. (ynetnews)
Viimeisin keino, jota arabinaiset käyttävät, on syövyttävän hapon heittäminen tarkastavan sotilaan kasvoille. Tämän he ovat apinoineet muslimien siveyspartioilta, jotka heittävät syövyttävää happoa naisten kasvoille, joiden he katsovat halventavan sharia-lakia epätyydyttävällä pukeutumisella: Pää ei ole kokonaan peitetty tai nilkka näkyy hameen alta. Tällainen käsittely jättää naisen kasvoihin rumat arvet loppuiäkseen. Saudi Arabiassa vaaditaan, että vain toinen silmä saa naisella olla näkyvissä pääliinan alta.
Iranissa on laadittu laki, jonka perusteella voidaan surmata jokainen, joka luopuu islamista. Tämä koskee varsinkin islaminuskosta kristinuskoon kääntyneitä.
6. UUTISOTSIKOITA
- Kahden päivän vierailulla Damaskoksessa oleva Abbas vaati palestiinalaisten yhteyden palauttamista. Hän pyysi presidentti Assadia käyttämään vaikutus-
valtaansa Hamasin taivuttamiseksi yhteishallitukseen. (JP)
- IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi tähtäävät neuvottelut jatkuvat Kairossa viikkojen katkon jälkeen. Samir Kuntarin vapauttaminen nosti Hamasin vaatimuksia, se vaatii nyt 1400 palestiinalaisvankia Shalitia vastaan. Israel on lupautunut vapauttamaan 450 vankia. (JP)
- Entinen IDF.n yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti evp. Moshe Yaalon kertoo ynetnews haastattelussa ajastaan IDF:n komentajana ja syistä, joitten johdosta hänet erotettiin vastoin yleistä vuoden jatkoaikaa. Haastattelija Ariella Ringel-Hoffman pyrkii naulaamaan Yaalonin johonkin puolitotuuteen tai siihen, että hänen valmisteilla oleva kirjansa ja nykyiset ajatuksensa perustuvat loukatun miehen tunteisiin. Toisaalta hän pyrkii utelemaan, aikooko Yaalon nyt pyrkiä Likudiin ja siellä saamaan korkeaa ministeripaikkaa. Haastattelu on pitkä enkä voi sitä esittää tässä. Siellä on lukuisia mielenkiintoisia paljastuksia, joita kannattaa tutkia englanninkielisessä versiossa.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3605516,00.html
- Tänä iltana alkaa succot; seuraava raportti ilmestynee keskiviikkona.

Sunday, October 12, 2008

SUNNUNTAI 12.10.08
1. JOM KIPPURIN aattona alkaneet mellakoinnit Acressa (Akkossa) Haifasta pohjoiseen ovat jatkuneet sekä juutalaisten ja arabijohtajien että poliisin välitysyrityksistä huolimatta. Tarkkailijat huomauttavat, että julkisuudessa esitetyt tiedot juutalaisten ja arabien rauhallisesta ja esimerkillisestä yhteisymmärryksestä kaupungissa ovat olleet pelkkää kuorrutusta, eli vastakohtaisuudet ovat olleet jyrkät kaiken aikaa. Arabit väittävät että heitä on syrjitty 50 000 asukkaan Akressa; asukkaista kolmannes on arabeja.
JUUTALAISASUKKAAT valittavat, että mellakoiden alettua kaikkia mielenosoittajien käyttämän kadun varrella olleita autoja oli vahingoitettu, muutamia käännetty ympäri, toiset oli sytytetty tuleen. Monien liikkeitten ja asuntojen ikkunoitta oli särjetty ja kauppoja ryöstetty.
Juutalaisasukkaat pyrkivät kostamaan vahingot arabeille, mutta poliisi pystyi estämään pahimmat yhteenotot. Yksi arabiasunto sytytettiin tuleen. Poliisi oli tuonut paikalle 700 virkailijaa, joilla oli käytettävissään mellakkavarusteet; myös ratsupoliiseja oli paikalla.
ONNEKSI mellakat eivät olleet vielä tähän päivään mennessä levinneet laajemmalle arabi-alueisiin, kuten pelättiin, mutta jännitys on kasvanut.
Pahaenteisiä olivat arabimellakoitsijoitten käyttämät huudot ”atbah al-yahuda”, teurastakaa juutalaiset. Juutalaisasukkaat muistuttavat, että Akre on heidän kaupunkinsa. He sanoivat sammuttaneensa valot asunnoissaan mellakoitsijoitten kulkiessa kadulla. Ainakin yksi juutalaislapsi vahingoittui arabien kivityksessä aikuisikäisten lisäksi. (JP)
2. JATKUVAT rauhattomuudet ovat ominaisia Naalin arabikylän lähellä. Koska nyt on oliivien poiminta-aika, arabit pyrkivät alueille, joissa heidän oliivipuunsa sijaitsevat. Tämä lienee ymmärrettävää ja IDF:n sotilaat ovat tämän huomioineet, mutta poimijoitten joukkoon menee sekä paikallisia että ulkomaisia vasemmistolaisia avustajia Israelin puolelta, jotka sekoittavat tilannetta. Naalin kylän lähellä rajapoliisi meni hajottamaan arviolta sadan poimijan ryhmää, joita poliisi sanoi luulleensa mielenosoittajiksi. Koska alue on julistettu armeijan suljetuksi alueeksi mellakoitten estämiseksi, ulkopuolisten täytyy saada lupa ennen sinne menoaan. Arabit voivat mennä poimimaan oliivejaan ilman lupaa, ulkopuoliset eivät. Poliisien mennessä paikalle ryhmänjäsenet alkoivat kivittää heitä ”massiivisesti”, kuten poliisi kertoi. Kaksi poliisia haavoittui kivistä, toinen heistä vietiin sairaalaan. Rajapoliisit sanoivat käyttäneensä sekä muoviluoteja että savukranaatteja mielenosoittajien hajottamiseksi. Heidän edustajansa Jonathan Pollak väitti, että he olivat ilmoittaneet armeijalle halustaan mennä auttamaan oliivin poiminnassa, mutta on epäselvää, miksi he aloittivat kivityksen. Pollak kertoo, että poliisi aloitti tulittaa heitä, ja että 10 ihmistä haavoittui. On myös epäselvää, oliko kysymyksessä tiedotuskatkos vai oliivipoimimisen käyttäminen verhona mielen-osoituksen aloittamiseksi Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan kylän lähellä. (JP)
3. ARABILÄÄKÄRIT, joiden mukana oli ”lääkärit ihmisoikeuksien puolesta” (PHR) järjestöstä pyrki Gazan kaistalle viime viikolla, mutta Shin Bet peruutti heidän lupansa, joka oli annettu vain arabilääkäreille. Ryhmään kuului kokenut kirurgi, ortopedi ja ontologi sekä psykologi ja sosiaalivirkailija. Heidän tarkoituksensa oli suorittaa leikkauksia, tutkimuksia ja potilaitten konsultointia Gazan kaupungin Shita sairaalassa ja lisäksi luennoida Khan Younisin Eurooppalaisen sairaalan lääkäreille.
IDF:n taholta kerrotaan, että delegaation matka Gazaan peruttiin keskiviikkona, koska terroristien pelättiin iskevä siihen sen ylitettyä Gazan rajan. IDF:n edustaja kertoo, että delegaatiolle ilmoitettiin kiellosta ennen sen matkustamista Erez-terminaaliin, ja että lupa on edelleen voimassa. Tämä delegaatio on suurin tänä vuonna ja sen salliminen matkustaa Gazan kaistalle on ainoa israelilainen delegaatio vuoden 2007 kesäkuun jälkeen. (JP)
4. 12-VUOTIAS iranilainen poika, joka kärsii syövästä, sai harvinaisen luvan matkustaa Israeliin saamaan hoitoa. Matkan järjestelyissä välitti Iranista kotoisin oleva israelilainen liikemies. Pojasta käytetään vain nimeä Roy hänen yksityisyytensä varmistamiseksi. Hänet tuotiin paareilla Sheban lääkintäkeskukseen Tel Hashomerissa sen jälkeen, kun hänen hoitonsa Iranissa ja Turkissa oli epäonnistunut. Pojalle annettiin erikoislupa, ja hän saapui Ben Gurionin lentokentälle perjantaina. Pojan mukana tulivat hänen vanhempansa, jotka myös olivat saaneet erikoisluvan tulla maahan. Sheban sairaalan johtaja Zeev Rotstein sanoo, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun sairaalassa hoidetaan potilasta vihamielisestä valtiosta. Hän sanoo, ettei sairaala harjoita politiikkaa, vaan hoitaa ihmisiä.
Sairaalan pediatrisen hemato-ontologi osaston johtaja tri Amos Toren totesi tutkimuksen jälkeen, että poika on tajuissaan ja pystyy hymyilemään, joskin vaisusti. Hänen saamansa vuoden vanha aivokasvain on yksi hyökkäävimmistä, mitä tunnetaan. Toren vakuutti, että sairaala käyttää kaikkein moderneimpia hoitomenetelmiä, mutta sanoi voivansa vain toivoa parasta. Rotstein lisäsi, että poikaa on leikattu aiemmin, ja se jouduttaneen uusimaan. Hän myös selitti, että yleensä Israelin vihollismaista tulleitten potilaitten kansalaisuus pidetään salaisena, mutta että kaikille pyritään antamaan paras mahdollinen hoito. (JP)
5. FATAHIN JA HAMASIN väliset ”kansalliset yhtenäisyysneuvottelut” Kairossa ovat ennakkouutisten mukaan alkaneet suotuisissa olosuhteissa. PA:n korkea lähettiläs Kairossa ja Abbasin tärkein neuvonantaja Nabil Amr tapasi Hamasin ulkoministeriön apulaisjohtajan Mousa Abu Marzoukin sekä Hamasin tärkeimmän virkailijan Izzat Rishegin. Mukana keskusteluissa oli Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin poika Abdel Salam Haniyeh. Tilaisuutta luonnehditaan ystävälliseksi ja positiiviseksi. Hamasin edustaja Gazassa selittää, että tilaisuus oli yllätys ja Amrin aloitteesta järjestetty ja selitti, ettei Abbas ollut valtuuttanut ketään salaisiin keskusteluihin Hamasin kanssa. Samaa vakuuttivat myös PA:n virkailijat Ramallahissa. He myös kertoivat, ettei Abbas aio tavata Khaled Mashaalia lyhyen Damaskoksen vierailunsa yhteydessä, mutta että hän tapaa siellä muita radikaalien muslimi-ryhmien edustajia keskustellakseen heidän kanssaan Kairon neuvotteluista.
VAIKKA HAMAS on selvästi lieventänyt jyrkkää kantaansa Fatahia vastaan, Abbas aikoo pyytää, että Syyrian presidentti Bashar Assad käyttää vaikutusvaltaansa taivuttaakseen Hamasin entistäkin myöntyvämmäksi. Pahin kanto tässä kaskessa lienee Abbasin vaatimus, että Hamas lopettaa Gazan kaistan hallinnon PA:n hyväksi. Abbas on näitten tietojen mukaan valmis yhteishallituksen muodostamiseen Hamasin kanssa. (JP)
6. SADOITTAIN ääri-islamilaisia ja vasemmistolaisia mielenosoittajia piti istumamielen-osoituksen Jordaniassa Ammanin vihannestorilla. He vastustavat sitä, että Israelissa kasvatettuja eksoottisia hedelmiä ja vihanneksia myydään Jordaniassa. He selittävät, että ”ne on kasvatettu juutalaisten setlerien toimesta maalla, jonka he ovat varastaneet palestiinalaisilta”. He vaativat, että jordanialaiset kauppiaat boikotoivat Israelista tuotettuja mango-, ananas- kiwi- ja avokadohedelmiä sipulien ja tomaattien lisäksi. Mielenosoittajien takana on 170 000 henkilön järjestö, johon kuuluu lääkäreitä, sairaanhoitajia, insinöörejä ja muita älymystön edustajia. Ha vastustavat hallituksen harjoittamaa Israelille myönteistä politiikkaa ja vaativat 1994 solmitus rauhansopimuksen muuttamista. Ammattijärjestöjen unioni uhkaa erottaa jokaisen jäsenen, joka vierailee Israelissa tai on yhteyksissä sen kanssa. Hallituksen edustaja sanoo, ettei sillä ole mitään valtaa, koska rauhansopimus on laillisesti hyväksytty ja on siten laillinen.
Israelin ja Jordanian välinen kauppa on kaikesta vastustuksesta huolimatta kasvanut.
Vuonna 2003 se oli 1.6 miljoona USD, 2007 se oli 14 miljoonaa USD. (ynet)
7. HALLITUSNEUVOTTELUT jatkuivat lauantaina, jolloin Labour-johtaja Ehud Barak tapasi Kadiman Tzahi Hanegbyn myöhään yöllä. Barakin ja Livnin perjantaiksi sovittu tapaaminen peruuntui tuntemattomasta syystä. Uutiset kertovat, että osapuolet ovat selvästi lähentyneet toisiaan, ja että sopimus voitaneen saada runnotuksi lähi päivien aikana. Livnillä alkaa olla kiire, sillä 28 päivän aika umpeutuu ensi viikon maanantaina. Barak ilmoitti keskusteluissa, ettei Labour ole kiinnostunut kapeasta hallituspohjasta, koska se on liian altis kaatumaan. Yhtenä vaihtoehtona hallituskokoomukseksi on esitetty Kadiman ja Labourin rungon varaan rakennettua hallitusta, johon liittyisivät Meretz ja eläkeläiset, jos Shas ei suostu tulemaan mukaan. Kadiman parissa toiveet ovat korkealla, mutta keskustelut ammattiliito Histadrutin puheenjohtajan Ofer Einin kanssa eivät ole edistyneet sosiaali-taloudellisista kysymyksistä. Jos hallitussopimusta ei saada aikaan viikon kuluessa, Livni voi pyytää presidentiltä kahden viikon lisäaikaa. Keskusteluja sotkevat pahasti lehtimajanjuhla-pyhät (succot), jotka alkavat maanantai-iltana 13.10. ja loppuvat tiistaina 21.10.
8. UUTISOTSIKOITA
- Tzipi Livni aikoo kutsua kokoon Kadiman hallintoneuvoston ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen 17.09.08. Aiheena on maljan nosto loma-ajan kunniaksi. Livnin ohella Shaul Mofaz aikoo puhua laittomuuksista äänestysten aikana, mitkä veivät häneltä varman voiton. Mofaz sanoo, että hänen kannattajansa edustavat 50 % Kadimasta ja että ne kuuluvat keskustaan Livnin kannattajien kuuluessa vasemmistoon, sen äärilaitaan. Mofaz piti kannattajineen joukkokokouksen Tirat Hacarmelissa lauantaina, jossa hänen tukenaan oli Kadiman kansanedustajia.(JP)
- USA:lle vihamieliset Lähi Idän valtiot ja järjestöt ovat ilkkuneet USA:n taloudellisista vaikeuksista pitäen niitä Allahin kostona sen synneistä. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sanoi perjantaina, että ”maailma seuraa Amerikan imperiumin romahtamista”. Hän katsoo, että USA:n rikkomukset Palestiinan, Somalian, Irakin, Afganistanin ja maailman kansoja kohtaan ovat aiheuttaneet tämän romahduksen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vertasi USA:n ongelmia kananpoikiin, jotka palaavat kotiin käristettäviksi. Ajatollah Ahmad Jannati sanoi, että Iranin kansa on onnellinen, että USA:n talous on sekasortoisessa tilassa ja että se on nyt saavuttamassa Euroopan. (JP)
Lämpötilat, Jsm: Su: 15-21; Ma: 19-25; Ti: 19-31 C-astetta, osittain pilvistä, sateita luvassa.