Friday, June 19, 2015

PERJANTAI 19.06.15

PERJANTAI 19.06.15
1.       TAIVAANKANSI on pilvetön ja mittari osoittaa 24 lämpöastetta jo puoli seitsemän maissa aamulla, mikä tarkoittaa hellepäivää tänään. Huomenna lämpötila alkaa vähitellen laskea muutaman asteen verran taivaan ollessa osittain pilvien peitossa. Auringonpaiste tulee kuitenkin tänään ohuen harson läpi, eikä sen valo ole yhtä voimakas kuin voisi olettaa, ainakin näin maallikon silmin arvioituna.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 22 -29; Tiberias 25 -38; Suolameri 34 -40. Eilat 28 -41 +C-astetta. Myös Suolameren ja Eilatin lämpötila putoaa alle 40 astetta sapatin jälkeen sunnuntaina, mutta lämmintä riittää koko maan alueelle lähipäivien aikana, kuten ennusteet lupaavat. Kinneretin vedenkorkeus jatkaa puolen sm:n alenemista päivässä ollen nyt 211.98 m, mikäli ymmärsin JP:n lukemat oikein.

KRISTITTYJEN suosima kastepaikka Jordanjoen varrella uhkaa saastua viemärivesien johdosta, vaikka Israelin terveysministeriö vakuuttaa veden olevan puhdasta. http://www.timesofisrael.com/baptism-by-mire-in-jordan-river-sewage-mucks-up-christian-rite/

2.       Maailman yleiseen ympäristön suojelemiseen kiinnitti myös Rooman paavi erityisen huomionsa vuosittain julkaisemassaan encyclical ”paimen-kirjeessään”, joka on tarkoitettu ennen muita maailman 1.2 miljardille roomalaiskatolisille, mutta jonka merkitys tunnustetaan maailmanlaajuisesti. Se julkistettiin torstaina viidellä kielellä ja sitä jaetaan 5 000 katoliselle piispalle. Kirje vuosi julkisuuteen Italiassa muutama päivä ennen virallista julkistamista, mitä Vatikaani paheksui mauttomuutena.

Paavi Franciscus I on aiemminkin kiinnittänyt poliittista huomiota maailman ympäristön saastumiseen ja väärinkäyttöön, mutta Perun arkkipiispa Pedro Barreto Jimeno toteaa, kysymys on luoteeltaan enemmän antropologinen ja eettinen.
”Se koskettelee kysymystä maailman luonnonvarojen epätasaisesta jakamisesta ja aiheita kuten ruokatarpeiden tuhlaamisesta ja luonnonvarojen vastuuttomasta käyttämisestä sekä niiden vaikutuksesta ihmisten elämään ja terveyteen” hän sanoo.
Kirjettä on jo ehditty moittia siitä, että se näyttää suosittelevan maailmaan kommunistista järjestelmää, joka on myös Obaman ohjelmassa. http://www.theguardian.com/world/2015/jun/13/pope-francis-intervention-transforms-climate-change-debate

3.       ”Pieni paratiisi Galilean järven rannalla”, otsikoi JP artikkelinsa, jossa käsitellään katolista kirkkorakennusta kohtaan tehtyä tuhopolttoa paikalla, jossa Jeesuksen kerrotaan ruokkineen 5000 miestä ja lisäksi naiset ja lapset. Sen johdosta kirkkoa nimitetään nimellä ”Church of the Multiplication”. Se on kuulunut etenkin katoisten suosimien kohteiden joukkoon, ja nyt pelätään, että kirkon tuhopoltto voi vaikuttaa roomalaiskatolisten pyhiinvaeltajien matkojen peruuntumiseen.
Kirkkorakennuksia tehtyjä hyökkäyksiä on Israelissa sattunut aiemminkin, mutta ne ovat olleet suhteellisen vähäisiä eivätkä ole aiheuttaneet suurta tuhoa.

TORSTAINA ”viiden leivän ja kahden kalan kirkkoa”, kuten sitä myös nimitetään, vastaan tehty tuhopoltto on kuitenkin paljon vakavampi. Pääministeri Netanyahu totesi: ”Häpeällinen (outrageous) tuhopoltto Galilean kirkossa on hyökkäys meitä kaikkia vastaan”. Poliisi pitää hyökkäystä uskonnollisesti motivoituneena, mikä voi laajentuessaan nostattaa esiin patoutuneet uskonnolliset erimielisyydet ja uskontojen väliset sovittamattomat ristiriidat. Siksi tapaukseen on suhtauduttava erityisellä vakavuudella ja pyrittävä selvittämään taustat ja tekijät mahdollisimman pian. Tuhopoltto on tuomittu yleisesti Israelissa mutta myös ulkomailla.

Kirkon seiniin oli töherretty hepreankielisiä grafiitteja, mikä voi aiheuttaa rikollisten etsimiseen väärältä taholta, kuten jotkut ovat julkisesti esittäneet. ”Miksi suoralta kädeltä uskotaan, että tuhopolttajat ovat juutalaisia, sillä alueen muslimit ovat viime aikoina suhtautuneet vihamielisesti alueen kristittyjä kohtaan”. Ei liene kaukaa haettu oletus, että kapinallisten harjoittama kirkkojen tuhoaminen Irakissa ja Syyriassa ja yleinen kristittyjen vainoaminen siellä on voinut antaa Galilean kirkon polttajille motiivin ja esikuvan apinoida heidän rikollista toimintaansa.
Tuhopoltto voi olla luonteeltaan myös kosto, mihin ”hintalappu” kirjoitus viittaa.
80-vuotias munkki sai häkämyrkytyksen ja vietiin sairaalaan.

Pahiten vaurioitui kirkon sisäänkäynnin oikealla puolella oleva tila, jonka puinen kattorakennelma romahti kannatusparrujen palaessa ja hiiltyessä kokonaan. Lattialle ole koottu rukouskirjoja tilan pituudelta, mikä avusti tulen leviämistä. Tuhopolton vaurioittamat rakennuksen osat tarvitsevat täydellistä remonttia, ennen kuin kirkko voidaan ottaa uudelleen käyttöön, eikä siihen ole varoja, kuten isä Nicodemus Shnabel kirkosta vastaavasta luostarista toteaa. Hänen ensimmäinen huolensa on savumyrkytyksen saanut vanha munkki, joka taistelee elämästään sairaalassa. Shnabel kertoo, että kirkossa vierailee 5 000 pyhiinvaeltajaa vuosittain, heidän joukossaan kristittyjen ohella muslimeja, juutalaisia ja druuseja, joten se on toiminut kaikkien uskontojen kirkkona. Siellä on kokoontunut myös vammaisten ryhmiä, jotka ovat voineet hyödyntää kirkon pientä uima-allasta sekä nauttia kirkkopuutarhan idyllisestä luonnosta ja Galilean järven pastoraalisesta tunnelmasta. Hän sanoo, että ”Israelissa on joitain idioottimaisia ihmisiä, mutta myös hyviä ihmisiä”.

4.       Yhdysvaltain Etelä Carolinen Charlestonissa tehty hyökkäys afrikkalais-amerikkalaisten kristittyjen kirkkoon, missä 9 seurakuntalaista sai surmansa mukaan lukien kirkon pappi, on antanut presidentti Obamalle oivallisen verukkeen tehostaa tuliaseiden omistamisen rajoittamista koskevan lainsäädännön edistämiseksi. Hyökkäyksen kirkkoon teki yksinäinen, valko-ihoinen nuorehko mies, joka istuttuaan kirkossa jonkin aikaa alkoi tulittaa seurakuntalaisia. Hän oli todennut, että hänen tulee tehdä se, sillä vieraat valtaavat heidän maansa ja raiskaavat heidän naisensa.

Presidentti Barack Obama kertoi yhdessä järkyttyneen varapresidenttinsä Joe Bidenin kanssa hyökkäyksestä todeten, että hän tunsi murhatun mustaihoisen papin. Samantapaisia massamurhia on tapahtunut eri puolilla Yhdysvaltoja, mutta myös Englannissa ja Australiassa, joissa on samantapainen tilanne eri rotujen välillä, ja siksi turvallisuustoimia lisätään ja aseitten omistamista pyritään rajoittamaan, minkä uskotaan vaikuttavan ehkäisevästi massamurhien uusiutumiseen.
USA:n poliisi pidätti torstaiaamuna laajan ajojahdin jälkeen 21-vuoriaan opiskelijan
Dylan Roofin Shelbyssä Carolinen pohjoisosassa paikallisen poliisin toimesta. FBI pitää hyökkäystä viharikoksena.
Sumansa saaneiden yhdeksän henkilön joukossa oli kolme miestä, mukana kirkon pappi, sekä kuusi naista. Dylan Roof totesi sekarotuiselle huonekumppanilleen: ”Minun täytyy tehdä se, te raiskaatte naisemme ja valtaatte maamme. Teidän tulee poistua maastamme”. Seurattuaan tunnin verran kirkonmenoja hän aloitti ampumisen, mutta jätti yhden naisen henkiin kehottaen häntä kertomaan murhatapahtumasta. Yksi 5-vuotias näytteli kuollutta jääden henkiin, kuten silminnäkijä kertoo. http://www.wnd.com/2015/06/multiple-people-shot-at-s-carolina-church/,
Dylanin uskotaan käyttäneen vahvoja huumeita, joskin tiedot ovat vielä epätarkkoja, koska poliisi ja FBI haluavat toistaiseksi pitää syytetyn henkilötiedot salaisina. Alla olevassa linkissä on lista tapauksista, joissa murhaaja on ollut vahvassa huume-humalassa. Dylan Roofin hallussa oli helmikuun 28. päivänä poliisin ratsiassa voimakkaita mieleen vaikuttavia Suboxone narkoottisia aineita. Sitä käytetään muihin huumeisiin kuten heroiini sortuneiden hoitamiseen. Sillä on voimakkaita sivuoireita, kuten irrationaalinen ja väkivaltainen käyttäytyminen.  http://www.wnd.com/2015/06/big-list-of-drug-induced-killers/, http://www.wnd.com/2015/06/obama-uses-church-shooting-to-press-gun-control/

5.       Yhdysvalloissa Khobani jugurttimainos, jossa kaksi alastonta naista nautiskelevat paitsi jugurtistaan myös toisistaan TV-katsojien silmien edessä ilman häpeän tai häveliäisyyden häivääkään.
”Yksi Miljoona Äitiä” niminen järjestö pitää mainosta erityisen häpeällisenä ja yleistä moraalikäsitystä loukkaavana.

Mainos alkaa esitellen nuorta naista sängyssä jugurttiaan maistellen, mutta samalla hyväillen toisella kädellään sänkykumppaninsa alastonta jalkaa. Esityksen lopussa nainen kääriytyy lakanaansa, jolloin paljastuu, että vuodekumppani on alaston nainen. Lisäksi näytetään, että sormustensa mukaan he ovat lesbopari.
”Yksi Miljoona Äitiä” sanovat, että mainos pyrkii edistämään seksuaalisyntiin, mutta myös samaa sukupuolta olevien ”avioliittoon”, jos tuo termi on asiallinen tässä yhteydessä. Mainoksen taustalla juontaja laulaa: ”Rakastaa tätä elämää on elää sitä luonnollisesti”. Teksti esitetään meren hiekkarannan ja ulapan kuvan päällä.

USA:n miljoonan äidin edustajajärjestö ihmettelee, mitä yhteistä on jugurtilla ja kielletyllä seksillä? Ei yhtään mitään. He viittaavat Rm. 1:26-27, jossa selkeästi todetaan homoseksualismi synniksi ja vaaditaan, että amerikkalaiset vaativat mainoksen julkaisijaa poistamaan mainoksen synnillisenä ja sopimattomana.
Chobani on turkkilaisen siirtolaisen Hamdi Ulukaiyan perustama yhtiö USA:ssa, joka toi jugurtin valmistamis- ja nauttimistaidon mukanaan. Hän on nyt yksi USA:n rikkaimmista liikemiehistä. http://www.wnd.com/2015/06/nude-lesbians-cavort-in-bed-in-sinful-tv-commercial/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Tänään alkoi muslimien kuukauden mittainen paasto eli ramadan. Päivän aikana muslimit eivät syö eivätkä juo mitään auringonnoususta sen laskuun.
Jopa pieni siemaus nestettä rikkoo paaston, myöskin seksuaalinen toiminta
on kielletty paaston aikana, mutta auringon laskettua pyritään ottamaan takaisin kaikki menetetty nautinto runsaalla aterialla ja ilonpidolla. On selvää, että etenkin hellekausi – kuten nyt - aiheuttaa pahoja vaikeuksia jopa terveisiinkin, mutta odottavat äidit, pienet lapset ja vanhukset on onneksi vapautettu paastoamisesta. Joissakin muslimimaissa, joissa noudatetaan sharia-lakia, kiellon rikkojia pidätetään ja heitä voidaan rangaista sharialain mukaan.
Israel antoi useita helpotuksia Juudean ja Samarian sekä Gazan muslimeille, kuten toisessa yhteydessä kerrottiin. Niillä pyritään ostamaan rauhantila paaston aikana, jolloin muslimien pinna on erityisen kireällä. Israelilaisia on lisäksi kehotettu välttämään provosoivia toimia muslimien läheisyydessä. PA:n arabit voivat tapansa mukaan vaatia, että helpotuksia jatketaan paaston jälkeenkin ilman, että heidän tulee myöntyä mihinkään.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4670236,00.html
·         Israelin USA:n entisen lähettilään Michael Orenin kirja, jossa hän suomii Obamaa maitten välisten luottamuksellisten suhteiden romuttamisesta esittäen useita esimerkkejä, on nostattanut vipinää sekä USA:n että Israelin johtavissa elimissä. USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro vaatii anteeksi-pyyntöä pitäen Orenin antamia esimerkkejä ja teesejä täysin perättöminä. Netanyahu on tiettävästi kieltäytynyt esittämästä anteeksipyyntöä. Israelin entinen USA:n lähettiläs Yoram Ettinger katsoo, että pyyteleminen anteeksi sotii Israelin intressejä vastaan, kuten myös pääministeri totesi: ”Israelilaisten ei ole aihetta kulkea pää kumarassa pyydellen anteeksi olemassaoloaan”. Olisikohan tämä alkuna uudelle kansallisen itsetunnon nousulle, joka on edellytyksenä sisäisen yhteyden kasvattamiseksi, mutta vaarallinen hallitsemattomana? ”Ei sillä tule elämöidä”, kuten UKK totesi aikoinaan. Kulanun esittämä anteeksipyyntö USA:lle oli harkitsematon ja johtui ilmeisesti USA:n lähettilään Shapiron lähes hysteerisestä reaktiosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196977#.VYPRGVPxQwA
·         USA:n reklamoima Algerian terrorijohtajan eliminoiminen oli ennen aikainen, sillä tämä terroristi Mokhtar Belmokhatarin johtama järjestö Al-Mourabitoun kielsi huhun, jonka julkisti myös Algerian hallitus. Järjestön kielto johtajansa surmasta julkaistiin Al-Arabiya uutistoimiston tiedotteessa. Al-Arabiya tunnetaan yleensä paikansa pitävästä uutisoinnista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196979#.VYPSOVPxQwA
·         Hadash-puolue kehottaa boikotoimaan Juudeassa ja Samariassa israelilaisten yhtiöiden valmistamia tuotteita. Meretz puolestaan varottaa, että BDS-toiminta vahingoittaa ennen kaikkea Juudean ja Samarian arabeja, koska he menettävät työpaikkansa israelilaisissa yhtiöissä, joissa palkka maksetaan Israelin palkkatason mukaan. Hadash on Israelin arabipuolue. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196974#.VYPUA1PxQwA,
·         NGO-monitor järjestö toteaa, ettei Israel syyllistynyt sotarikoksiin Gazan kesäsodan aikana 2014. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196963#.VYPVeVPxQwA
·         PA:n media ja turvallisuusjärjestöt tiedottavat, että IDF:n sotilaat ampuivat torstaina kahta PA:n arabia heidän osallistuessaan Josefin hautakammion edustalla hyökkäykseen haudalle tapansa mukaan tulleita palvojia vastaan. Sotilaat haavoittivat kahta arabimuslimia jalkoihin, kuten säännöt opastavat. Miehet vietiin sairaalaan hoidattamaan haavojaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196952#.VYPWFlPxQwA
·         Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät terroristit suunnittelevat syömälakon aloittamista saadakseen lisää TV-ohjelmia näyttöruudulleen. Sehän sopii ramadanin aikana, jolloin muutenkin paastotaan, mutta mässäillään yöllä. Asiasta kertoi Walla!-news.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196884#.VYPXklPxQwA
·         Saeb Erekat suosittelee, että PLO peruuttaa Israelin valtion tunnustamisen. PA:n ICC:lle esittämät dokumentit käsitellään alustavasti. ensi viikolla. Sekä USA että Israel ovat antaneet ymmärtää, että Mahmoud Abbasin armonaika on loppunut ja että hänen tulee siirtyä syrjään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196968#.VYPZt1PxQwA,
·         UNRWA sulkee viimeisen Gazan sotapakolaisille antamansa turvapaikan. Se tulee herättämään vastalauseita Gazassa, jonka asukkaat saavat kaiken ilmaiseksi UNRWA:lta aidon käenpoikasen tapaan, jolla on aina suu auki.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196965#.VYPag1PxQwA
·         Pari myönteistä uutista: Ruotsin markkinat ovat hylänneet BDS toimet ja kehottavat liikkeitä suosimaan sinivalkoisia tuotteita. Toiseksi Tanskan oikeisto on voittanut vaalit, mikä voi kääntää poliittista suuntaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196915#.VYPg81PxQwA, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196971#.VYPhnVPxQwA,
·         Unkari rakentaa muurin Israelin esimerkin mukaan Serbian vastaiselle rajalleen, kuten Saudi Arabia Irakin ja Jordanian vastaisille rajoilleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196886#.VYPh3lPxQwA
Wednesday, June 17, 2015

KESKIVIIKKO 17.06.15

KESKIVIIKKO 17.06.15
1.       LÄMPÖMITTARI näytti aamulla tasan 20 lämpöastetta, mikä tuntuu ihan siedettävältä tässä vaiheessa, mutta noussee iltapäivään mennessä 30 asteen tienoille pääkaupungin alueilla. Taivaankansi näytti olevan puhtaan pilvetön, mutta nyt tuntia myöhemmin Tel Avivin eli lännen suunnalla näkyy pilvihattaroita.
LÄMPÖTILAT Tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 24 -36; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -40 +C-astetta. Näin JP:n ennusteen mukaan.
Kinneretin vedenpinta laski 0.5 sm ja on nyt 211.97 m merenpinnan alapuolella.
Times of Israel ennustaa kuumaa ja kuivaa säätä huomiseksi ja keskiviikoksi, jolloin lämpötila nousee 32 -33 asteen tienoille, mutta se putoaa siedettäviin lukuihin sapatiksi eli lauantaiksi, jolloin ennustetaan 20 -27 asteen lämpötiloja Jerusalemiin.

2.       ISRAELIN puolustusvoimat IDF valmistautuu väkivaltaisiin levottomuuksiin Golanin ylängöllä seuraten tarkoin tilannetta Syyrian rajan pohjoispuolella.
IDF julisti koko raja-alueen suljetuksi sotilasvyöhykkeeksi pari päivää sitten, mutta perui päätöksensä parin tunnin kuluttua palauttaen normaalitilanteen. Kielto koski siviilejä ja turisteja, jotka eivät ole Israelin kansalaisia. IDF:n hermostuneisuuteen vaikuttivat kiihtyneet taistelut rajan takana Assadin armeijan ja kapinallisten välillä. Tiistaina Al-Nusra surmasi Syyrian armeijan druusiupseerin lähellä rajaa olevassa Haderin kaupungissa haavoittaen 10 muuta. Kaupungissa on Syyrian armeijan tukikohta, mikä ei estänyt välikohtausta kaupungissa. Asiasta kertoi alueellisen yhteistyön apulaisministerin Karan toimistopäällikkö Mendi Safadi, joka liikkuu alueella tavaten kapinallisten edustajia. Rohkea mies!

Israelin druusikansanedustaja, apulaisministeri Aioub Kara pyytää avaamaan rajan siten, että israelilaiset voivat tarvittaessa ylittää sen avustaakseen ahdinkoon joutuneita druuseja Syyrian puolella.
Isrealin radio kertoi tiistaina, että Al-Nusra oli ottanut haltuunsa useita kukkuloita lähellä Hermonin vuorta kiivaiden taistelujen jälkeen Syyrian armeijan ja Hizbullahin taistelijoiden kanssa. IDF tähdentää, ettei kielto johtunut taisteluista, vaan halusta estää siviilejä kokoontumaan lähelle rajaa seuraamaan taisteluja, koska ne olisivat voineet häiritä IDF:n omia turvallisuustoimia raja-alueilla. IDF:n kieltopäätökseen vaikuttivat myös Israelin druusien vaatimukset Syyrian druusien avustamisesta ja oikeudesta liittyä druusien armeijaan taistelemaan IS:n ja Al-Nusran hyökkäyksiä vastaan. IDF:n johto vakuuttaa, että se tulee puuttumaan tilanteeseen, mikäli vaikuttaa siltä, että nämä kapinalliset yksiköt uhkaavat druusien turvallisuutta.

IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Moti Almoz kertoi, että armeijan johto piti korkean tason neuvottelutilaisuuden tiistaina yhteisen edun ja druusien kanssa solmitun ”veriliiton” vuoksi. Hän vakuutti FB:n sivullaan, että tilanne rajalla on rauhallinen.
IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gadi Eisenkot sanoi suljetussa kokouksessa, että IDF valmistautuu avustamaan Syyrian druuseja ja tekemään kaikkensa massamurhan estämiseksi. IDF ei halua pakolaistulvaa Israeliin, mutta ehdotti turvallisuus-vyöhykkeen perustamista druusipakolaisille, mikäli se on tarpeen.
Eisenkot sanoi, että Hizbullah on strategisessa valintatilanteessa, sillä se on menettänyt satoja taistelijoitaan Syyriassa, viime kuussa yksin 100 kuollutta. Toisaalta Eisenkot totesi, että Hizbullahin taito käyttää aseistettuja pienlentokoneita (drones) sekä raketteja ja ohjuksia taistelutilanteissa on selvästi edistynyt. http://www.jpost.com/Middle-East/Israel-says-prepared-for-possible-Syrian-refugee-throngs-on-Golan-406258,

3.       IDF julkisti suunnitelmiaan helpottaa Israelin, PA:n ja Gazan arabien liikkumista tällä viikolla alkavan muslimien paastokuukauden Ramadanin aikana.
PA:n valvomista kaupungeista arabit voivat ramadanin aikana matkustaa busseilla suoraan Temppelivuoren alueelle perjantaiaamuisin rukouskokouksiin Al-Aksa moskeijaan. Ikärajoituksia voidaan kuitenkin asettaa tarpeen mukaan.

IDF:n päätökseen sisältyy useita Juudean ja Samarian sekä Gazan arabien elämää helpottavia toimia ramadanin aikana, joiden tarkoituksena on esittää rauhoittavia eleitä jännityksen helpottamiseksi.
Niihin kuuluvat myös matkustusrajoitusten helpottaminen, joita asetettiin toisen intifadan aikana. 500 Juudean ja Samarian arabiasukasta voivat matkustaa Ben Gurionin lentokentän kautta ulkomaille, ja 500 Gazan perhettä voivat vierailla sukulaistensa luona Juudeassa ja Samariassa. Rajaterminaalien aukioloaikaa on jatkettu liikenteen joustamiseksi. 800 Gazan arabia voivat osallistua Al-Aksan perjantain rukoustilaisuuksiin.
Ulkomailla asuville arabeille myönnettiin oikeus vierailla sukulaistensa luona Gazassa.
Jerusalemin poliisi ja hallituksen edustaja COGAT, joka toteuttaa hallituksen päätöksiä Juudean ja Samarian alueilla, ovat kenraalimajuri Yoav Mordechain mukaan valmistelleet nyt toteuttavia säädöksiä kuukausien ajan.

Uudet säännöt eivät kuitenkaan miellytä Meretzin edustajaa Meir Margalitia Jerusalemin valtuustossa, jonka mielestä vapaa liikkumis- ja toimintavapaus eivät ole erikoisoikeus, vaan kuuluvat oleellisina inhimillisiin oikeuksiin, jota demokraattisen valtion tulee noudattaa ilman erikoismääräyksiä. Hän näyttää olettavan, että Juudea ja Samaria sekä Gaza kuuluvat Israelin valtioon.
Neljä terroristin luotia rintaansa saanut mutta hengissä selviytynyt Yehuda Glick puolestaan näkee tilanteen positiivisena, jos arabit todella käyttävät ramadania itsetutkisteluun ja muutoksen aikaan saamiseen omassa elämässään.
Käytännössä se kuitenkin toimii täysin käänteisesti. Muslimit kokevat rukous-tilaisuuksissaan, etteivät he ole toimineet kyllin tehokkaasti Allahin hyväksi, ja tullessaan rukouksistaan ovat täynnä vihaa ja kostonhalua. Allahin suosio saavutetaan vain Koraanin määräysten pikkutarkalla noudattamisella. http://www.jpost.com/Israel-News/Unprecedented-Govt-to-allow-Muslims-from-West-Bank-Gaza-to-observe-Ramadan-on-Temple-Mount-406204

4.       USA:n ulkoministeri John Kerry ei malttanut sairastaa sijoiltaan mennyttä jalkaansa yhtään kauempaa, vaan nousi sairasvuoteeltaan kainalosauvojen varaan ja köpötteli seuraamaan P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja, joiden tulisi olla valmiit allekirjoitettaviksi 30. kesäkuuta 2015. Huhut terrorismista olivat perättömiä.
Viimeisin suuri kysymys oli, miten Iran selittää aiemmat ydinsuunnitelmansa toteuttamiseen liittyneet syytökset, että sen suunnitelman päämääränä on ydinpommin rakentaminen, minkä Iran jyrkästi kieltää vakuutellen, ettei sillä ole mitään aikomusta tai tarvetta rakentaa ydinasetta.
Kerry ilmoittaa nyt Obaman päätökseen nojautuen, ettei aiempien sotilaalliseen toimintaan kuuluvien toimien selvittäminen ole kynnyskysymys, ja että se voidaan jättää huomiotta. Obama haluaa sopimuksen, olkoon hyvä tai huono.  
Kerry selitti, että USA on jo tietoinen Iranin aiemmista toimista, ja että suurin huoli sen yhteydessä on varmistaa, että sotilaallinen ulottuvuus on lopetettu. 
Vaikka Iran vakuuttaa, että aikataulua voidaan jatkaa, USA:n kongressi on ehdottomasti sitä vastaan. ”Parempi ilman sopimusta kuin huono sopimus”.

Toinen ongelma, joka voi vaikuttaa sopimuksen valmistumiseen, on tieto, että Iranin ylin kaitsija suurajatollah on vakavasti sairas, jonka elinaika lähestyy loppuaan. Hän on viimeisillä voimillaan julkistanut lausuntoja, joissa hän ehdottomasti kieltää Iranin suostumisen itsenäisyytensä rajoituksiin, joita IAEA:n haluamat tarkastukset Iranin ydinlaitoksissa ja sotilastukikohdissa merkitsevät. http://www.timesofisrael.com/kerry-accounting-of-irans-past-atomic-weapons-work-not-key-for-deal/

5.       ISRAEL ja Hamas ovat jo pitkään käyneet salaisia epäsuoria keskusteluja pitkän ajan aselevon aikaansaamiseksi. Molempien osapuolten edustajat ovat vahvistaneet tiedot, vaikka toiset lähteet kiistävät tiedot perusteettomina.

Keskusteluissa on ehdotettu 5 -10 vuoden tulitaukoa, kauppasaarron lopettamista ja tavaroiden vapaata kulkuoikeutta. Hamasin lähteistä tulleiden tietojen mukaan osapuolet ovat pyrkineet vahvistamaan epävirallista tulitaukoa etsien tukea sekä eurooppalaisista että arabikanavista. Tulitauko saatiin aikaan 50 päivää kestäneen Gazan kesäsodan päätteeksi elokuun 26.päivänä 2014 Egyptin toimiessa välittäjänä. Neuvotteluja oli tarkoitus jatkaa tulitauon aikana, mutta ne eivät toteutuneet.
Aseleponeuvotteluja käydään tiettävästi Qatarin välityksellä, koska Egyptin ja Hamasin välit ovat käytännössä poikki.
Gazan kesäsodassa saí surmansa 2 100 Gazan arabia, heistä 44 % aseellisia. Israelin menetykset olivat 73 kuollutta, heistä 66 IDF:n sotilasta. http://www.timesofisrael.com/hamas-israel-in-indirect-exchange-of-ideas-over-truce/

6.       UUTISOTSIKOITA
·         USA:n drone (miehittämätön pienkone) iskussa 09.06. sai surmansa Al-Qaidan kakkosjohtaja, Jemenin haaran johtaja Nasir al-Wahishi. Hän on uusi uhri USA:n suorittamissa iskuissa Al-Qaidan Jemenin haaran johtajien eliminoimiseksi. Menetys on paha isku Al-Qaidan vaikutuksen lisäämiseksi Jemenissä, jota se harjoittaa Houti-kapinallisten avulla. Wahishi oli Bin- Ladenin entinen avustaja. USA oli asettanut hänen päänahastaan 10 miljoonan USD palkkion. http://www.timesofisrael.com/al-qaedas-no-2-leader-killed-in-us-strike-in-yemen/
·         Alkuperäisten sionististen aatteiden mukaisesti ryhmä nuoria – pääasiassa amerikkalaisia ja juutalaisia – vapaaehtoisia on aloittanut maan muokkaamisen ja puiden ja kasvien istuttamisen Juudean ja Samarian vuorille. Ryhmä piti kokoustaan Jerusalemissa perjantaiaamuna siirtyäkseen sieltä autoilla Jerusalemin eteläpuolella lähellä Hebronia sijaitsevaan arabikylään, jossa heidät otettiin vastaan kahvin ja teen sekä paikan historia kertauksella ennen tarttuakseen tositoimiin. Paikka on 20 ml Hebronista etelään. Satakunta nuorta, joiden ideologia perustuu vasemmistoaatteisiin, katsoi oikeaksi valita toimintapaikakseen arabikyliä. http://www.timesofisrael.com/using-early-zionists-script-jewish-volunteers-aim-to-empower-palestinians/
·         Naftali Bennett esitti vaatimuksen pääministeri Netanyahulle, että tämän tulee kutsua diplomatia- ja turvallisuuskabinetti koolle mahdollisimman pian. Kabinetti ei ole kokoontunut kertaakaan tämän hallituksen aikana. Bennett sanoo, että kabinetin sivuttaminen on hyvin vakava kysymys, ja sanoo esittäneensä sen pääministerille hyvin selvin sanoin, sillä esityslistalla on useita ajankohtaisia asioita, joista tulee keskustella ja päättää. Pahat kielet kuiskuttavat, että taustalla voi olla oikeusministeri Aielet Shakedin ja Sara Netanyahun välinen sovittamaton vastenmielisyys. Pääministeri ei kätellyt enempää Shakedia kuin Bennettiäkään hallituksen valanvannomis- tilaisuudessa Knessetissä, kuten on ollut tapana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196868#.VYEt01PxQwA
·         PA:n itsensä nimittänyt puheenjohtaja Mahmoud Abbas (Abu Mazen) osallistui Afrikan Unionin huippukokoukseen Johannesburgissa, vaikka hänellä ei pitänyt olla mitään tekemistä siellä. Hän kuitenkin selitti Afrikan maiden johtajille, että heidän tulee osallistua BDS-liikkeeseen Israelia vastaan. Abbas sanoo, että hän purkaa nykyisen yhteishallituksen Hamasin kanssa voidakseen muodostaa uuden toiselta pohjalta. Abbas otti kantaa Ranskan YK:n turvallisuusneuvostolle laatimaan rauhansuunnitelmaan, jonka mukaan 23.arabivaltio perustetaan Israelin sydänalueille vuoteen 2017 mennessä perustuen 1949 aselepolinjoihin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Abbas opasti Ranskan presidenttiä ja sen ulkoministeriä, ettei suunnitelmaan tule sisällyttää Israelia juutalaisena valtiona. Abbas johti Fatahin vallankumousneuvoston kokousta tiistaina esittäen siellä ulkopoliittiset tavoitteensa.
Abbas totesi, ettei Israelin kanssa ole mitään neuvotteluyhteyksiä, ja että nykyinen seisova tilanne on tuhoisa, vaikka hän itse torpedoi neuvottelut huhtikuussa. Hän sanoi tukevansa Ranskan esitystä, jos hänen vaatimuksensa huomioidaan, joihin kuuluu myös pitävä aikataulu ja maailman johtavien valtioiden vakuutus suunnitelman toteutumisesta.  Abbas haluaa Gazaan lentokentän ja sataman, josta on yhteydet maailmalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196868#.VYEt01PxQwA
·         Presidentti Vladimir Putin uhkaa Yhdysvaltoja, että jos se toteuttaa suunnitelmansa toimittaa uudenaikaisimpia aseitaan ja hävittäjiään entisen NL:n alueille, Venäjä tulee vastaamaan niihin omilla yksipuolisilla toimillaan. Putin totesi tavatessaan presidentti Niinistön tiistaina Moskovassa, että Venäjä tulee suuntaamaan aseensa niihin maihin, joista uhka tulee. Hän sanoi olevansa erityisen huolestunut NATO:n laajentumispyrkimyksistä Venäjän rajoille. Hän sanoi, että Venäjä lisää 40 uutta ballistista ohjusta arsenaaliinsa 2015 aikana. USA:n Rapter hävittäjä huolettaa Putinia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196865#.VYE1a1PxQwA
Sunday, June 14, 2015

SUNNUNTAI 14.06.15

SUNNUNTAI 14.06.15
1.       MITTARI NÄYTTI ihan ennusteen mukaisesti 18 lämpöastetta nousten päivän mittaan huippulukemiin 30 astetta- Hellekausi näyttää oleva tulossa uudelleen, toivottavasti ei kuitenkaan pitkäaikaista. Huomiseksi ennustetaan pahaenteisesti jo 33 lämpö-astetta Jerusalemissa, mikä osoittaa lämpökäyrän suuntaa. Toisaalta, onhan nyt kesä ja kesän tulee ollakin lämmin, mutta ei silläkään tarvitse elämöidä, kuten Kekkonen varoitti suomalaisia innostumasta liikaa maansa itsenäisyydestä.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 18 -30; Tiberias 23 -36; Suolameri 30 -40; Eilat 27 -41 +C-astetta.
Kinneretin pinta laskee puolen sm:n päivävauhtia ja on nyt 211.87 m merenpinnan alapuolella. Israel ja Jordania ovat löytämässä toisensa Jordan joen pelastamiseksi kuivumiselta, mikä uhkaa saastuttaa sen uimakelvottomaksi. Toinen kysymys on, että Suolameri, eli Kuollutmeri, kuten jotkut sitä nimittää - vaikkei se kuollut ole – tarvitsee välttämättä vettä säilyttääkseen ainulaatuisen muotonsa.
Times of Israel näyttää huomattavasti alempia lämpötiloja kuin JP. Tänään on ToI:n mukaan 16 -26 astetta, ja vasta keskiviikkona ylitetään 30 lämpöasteen raja.

2.       SYYIASSA asuvat druusit ovat joutumassa kovaan ahdinkotilaan IS:n joukkojen ahdistellessa niitä hyökkäyksillä heidän kyliinsä lähellä Israelin pohjoisrajaa. Heidän sukulaisiaan asuu Israelin puolella Golania, ja he huutelevat toisilleen tervehdyksiä rajan yli ”huutokukkulaksi” nimittämältään vuorelta. Israel on haluton avustamaan heitä lähettämällä aseita, joita he kipeästi kaipaavat. Israel pelkää joutuvansa vedetyksi mukaan Syyrian kiehuvaan kattilaan, jossa ei voi luottaa kehenkään. Siksi Israelin johtajat pyytävät Yhdysvaltoja antamaan druuseille aseapua ja ilmatukea heidän puolustaessaan maataan. Ilman sitä Israel pelkää pakolaistulvaa Syyrian druusien keskuudessa, mitä se ei halua, koska sillä on ennestään kädet täynnä laittomasti maahan tunkeutuneita ”pakolaisiksi” itseään kutsuvia ihmisiä.

USA:n armeijan aselajien komentajien puheenjohtaja Marin Dempsey oli vierailulla Israelissa. Hänen ohjelmassaan oli myös Syyrian tilanteen tarkastelua, ja israelilaiset virkailijat presidentti Rivlinin johdolla muistuttivat korkeaa vierastaan Syyrian druusien ahdingosta. Rivlin sanoi 10.06.Dempseylle tähän tapaan: ”Mitä tapahtuu juuri nyt, on pelottelu ja uhka puolen miljoonan Syyrian druusille Druusivuorella, joka on lähellä Israelin pohjoisrajaa”. Pentagonin edustaja kielsi, että asiasta olisi keskusteltu. Hän sanoi, että druusit itse ovat nostaneet kysymyksen esille, ja Israelin druusit puhuvat siitä kaikille: Israelille, USA:lle, Jordanialla, jokaiselle joka kuuntelee.

Debkafilen mukaan Israel on pahassa välikädessä: Jos se avustaa druusien 20 000 – 30 000 miehen armeijaa, sen tulee hoitaa myös heidän kouluttamisensa käsittelemään nykyaikaisia aseita ja ohjuksia, mikä sotii Israelin puolueettomuutta vastaan, kuten eräs arvioi: Terroristit taistelevat 21-luvun asein, mutta 1700-luvun moraali ja etiikan sääntöjen mukaan.
Toisaalta seuraten sivusta druusien mahdollista teurastusta asettaa Israelin osa-syylliseksi kansanmurhaan.
Israelin on lisäksi harkittava Iranin tarjousta druuseille ase- ja koulutusavusta, jos he lupaavat, ettei niitä käytetä Assadin hallitusta vastaan, muuta heiltä ei vaadita.  

ISRAELIN druusit, joita palvelee uskollisesti sekä IDF:n että poliisin riveissä, yrittävät taivuttaa pääministerin, puolustusministerin ja armeijan komentajan tekemään jotain veljiensä ja sisartensa avustamiseksi Syyriassa.
Jotkut jopa olettavat, että monet IDF:n druusisotilaat voivat paeta yksiköistään liittyäkseen Syyrian druusien asejoukkoihin. Israel ja Jordania ovat hiljaisesti antaneet ymmärtää, etteivät ne käännytä druusipakolaisia rajoiltaan.
Libanonin druusijohtaja Walid Jumblat on kehottanut Syyrian druuseja yksin-kertaisesti liittymään kapinallisiin taistellakseen Assadin armeijaa vastaan. http://www.debka.com/article/24656/Israel%E2%80%99s-Druze-dilemma-To-arm-imperiled-Syrian-Druze-community-or-open-door-to-a-flood-of-refugees-

IRANIN uutistoimisto ilmoitti, että yksi sen korkeimmista kenraaleista on saanut surmansa IS:n joukkoja vastaan käydyissä taisteluissa. IRANIN vallankumouskaartin IRGC kenraalimajuri Hadi Kajbaf sai surmansa huhtikuussa 60 mailia Damaskoksen eteläpuolella lähellä kapinallisten miehittämää Busr Al-Harir kaupunkia, kuten Reuters kertoo IRGC:n Jasminin tietoihin nojautuen. Hänen ruumiinsa palautettiin Iraniin viime perjantaina. Kolme muuta iranilaista sai surmansa hänen kansaan, yksi heistä arvostettu Shia-sheikki, kuten FARS uutistoimisto ilmoittaa.  
Iran avustaa Assadin armeijaa vuosittain 35 miljardilla USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196684#.VX0PYFPxQwA

3.       LIBANONIN druusien poliittinen johtaja Walid Jumblat rauhoittelee, että Al Nusran suorittama 20 druusin surmaaminen oli yksittäinen tapaus, eikä sitä tule pitää yleisenä tendenssinä. Al-Nusra saa ohjeensa Al-Qaidan johtajalta.
Jumblat selitti aiemmin viime viikolla, että Al-Qaidan Syyian haara Al-Nusra Front surmasi keskiviikkona ainakin 20 druusijäsentä Qalb Lawzeh-kylässä Syyrian luoteisosan Idlib provinssissa. Hän vakuutti puhuessaan mediakonferenssissa Beirutissa, etteivät druusit tarvitse enempää Assadin kuin Israelinkaan avustusta, koska molemmat haluavat jakaa Syyriaa.
Taistelut Idlibin provinssissa ovat verisimmät Syyrian sodassa. Taistelut alkoivat maaliskuussa 2011 druusien hallitsemaa aluetta vastaan. Druusit ovat hajaantuneet, toiset tukevat Assadia, toiset kapinallisia, valtaosan pysytellessä neutraaleina.

JUMBLAT hyökkäsi kiivaasti presidentti Assadia vastaan sanoen, ettei mitään poliittista ratkaisua saada aikaan niin kauan, kuin Assad on vallassa. Jumblat osallistui ennen mediakonferenssia druusijohtajien ja sheikkien kokouksen Beirutissa. Hän syytti Assadia Syyrian tuhoamisesta ja satojen druusien surmaamisesta sisällissodan alkamisesta lähtien maaliskuussa 2011.
Wiam Wahhab, syyrialainen druusipoliitikko, kehotti kaikkia druuseja Syyrian eteläisessä Sweidan provinssissa kantamaan aseita kyliensä puolustamiseksi, joita Assadin armeija tulee antamaan heille. Hän myös varoitti druuseja kostotoimista Al-Nusran taistelijoita vastaan Qalb Lawseh kylässä surmattujen druusien johdosta. Libanonin pohjoisosassa Syyrian armeijan sotilaat ampuivat perjantaina kuoliaiksi kaksi druusi-maanviljelijää, jotka olivat palaamassa kotiinsa Libanoniin Aridan kylästä Wadi Khaledin raja-alueella paikallisen pormestarin kertoman mukaan. http://www.timesofisrael.com/lebanon-druze-leader-tries-to-calm-fears-in-syrian-community/

Al-Nusran taholta pahoitellaan Qalb Lawseh-kylässä tapahtunutta verilöylyä todeten, että surmaan osallistunut joukko-osasto toimi vastoin ohjeita ja sen johtajia tullaan rankaisemaan. http://www.timesofisrael.com/syrias-al-qaeda-affiliate-says-it-regrets-killing-of-druze/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4667999,00.html,

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Korkeiden sotilashenkilöiden muodostaman paneelin mukaan IDF toimi usein sotatoimilta vaadittavien sääntöjen yläpuolella Gazan kesäsodan aikana pyrkiessään suojelemaan siviilejä. Paneelin antama lausunto julkistettiin ennen YK:n asettaman tutkimuskomitean saapumista Israeliin. Paneelin 11 sotilashenkilön joukossa on tunnettuja korkeita ulkomaisia virkailijoita. Raportissa todetaan, miten Hamas tarkoituksellisesti pyrki raketeillaan osumaan israelilaisiin siviilikohteisiin aselevon aikana. Toiseksi Hamas käytti siviilejä Gazassa suojamaan taistelijoitaan IDF:n tulelta ja pakottaen heitä nousemaan talojen katoille, vaikka IAF oli ilmoittanut iskevänsä niihin, koska niihin oli varastoitu aseita ja raketteja. Niitä löydettiin myös moskeijoista ja kouluista. Sotilaita tulitettiin kouluista ja sairaaloista, mihin sotilaat joutuivat vastaamaan omalla tulituksellaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196693#.VX0leVPxQwA
·         PA:n arabiterroristi pyrki osumaan molotovin koktailillaan IDF:n jeeppiin lähellä Ramallahia aikaisin sunnuntaiaamuna. Jeepin ohjaajan pyrkiessä väistämään pommia hän ajoi sivuun siten, että jeeppi kaatui terroristin päälle surmaten hänet. IDF:n tiedottaja vahvisti AFP:n toimittajalle, että arabiterroristi kuoli saamiinsa vammoihin. Tämä oli toinen viikon aikana tapahtunut kuolemasan johtanut yhteenotto sotilaiden ja terroristien kanssa. Edellinen tapahtui Jeninissä, jossa sotilas ampui kuolettavasti arabia, joka valmistautui heittämään palopommin heitä kohti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196695#.VX0pFlPxQwA
·         Israelin kulttuurikomitean jäsenet tunsivat joutuneensa jyrän alle opetusministeri Naftali Bennettin kiellettyä asettamasta komitean hyväksymää näytelmää koulujen valinnaisiin näytelmiin. Komitean päätettyä lauantai-iltana pysyä aiemmassa päätöksessään Bennett poisti näytelmältä valtion tuen. Näytelmä ”parrallel time” kertoo terrorismista tuomitusta arabista, joka vankilassa valmistautuu viettämään häitään. Sen käsikirjoitus perustuu tositarinaan arabiterrorista Walid Dakasta, joka tuomittiin osallistumisestaan IDF:n sotilaan Moshe Tamimin sieppaamiseen ja murhaan 1984. Bennett kyseenalaisti komitean lojaalisuuden maataan kohtaan hyväksyessään näytelmän vii keväänä. Komitea pitää erimielisyyttä arvovalta-kiistana, eivätkä näe näytelmässä mitään tuomittavaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196689#.VX0rOVPxQwA
·         Benyamin Weinthalin JP:n artikkelin mukaan P5+1 maiden neuvottelema ydinsopimus voi jäädä toteutumatta Iranin presidentti Hassan Rouhanin lupaamien ihmisoikeuksien noudattamisen ja uskonnollisten vähemmistöjen painostasen lopettamisesta, mikä ei ole toteutunut odotetusti, eikä niitä koskevia vaatimuksia ole otettu mukaan neuvoteltaviin asioihin. Vastoin vaali-puheissaan lupaamaa Iranin vähemmistöjä vastaan harjoitetun painostuksen lopettamista Rouhani on pysynyt vaiti ihmisoikeuksia ja uskonnollisia vähemmistöjä vastaan harjoitetusta painostuksesta, kuten Bahai, sunni-muslimit, eri tavoin ajattelevat shia-ryhmät, sekä järjestelmällisesti harjoitettu kristittyjen vainoaminen ja painostaminen. YK:n turvallisuus-neuvoston asettama P5+1 neuvottelutiimi ei ole vielä nähnyt yhteyttä presidentti Rouhanin lupaamien uudistusten ja neuvottelujen alaisten Iranin ydinsuunnitelman toteutusta koskevan sopimuksen välillä. Toisin sanoin, Iranin luotettavuus tehtyjen sopimusten noudattamisesta on hyvin kyseenalainen. Tämän johdosta pääministeri Netanyahun huoli Israelin turvallisuudesta Iranin potentiaalisen atomipommin uhkan alla on todellinen ja ajankohtainen. Sitä P5+1 maat eivät ole tiedostaneet. http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Irans-war-on-Christians-casts-doubt-on-nuclear-agreement-405944, http://www.timesofisrael.com/rouhani-western-haggling-delaying-nuke-talks/,
·         Palestiinalaisten osoittaessa mieltään Jilzoun pakolaisleirin ulkopuolella lähellä Ramallahia IDF:n sotilaat ja poliisit joutuivat käyttämään mellakan-torjumismenetelmiä. Yksi armeijan upseeri haavoittui. Mielenosoitukseen osallistui viisikymmentä arabia, jotka kivittivät sotilaita. Upseeri toimitettiin sairaalaan hoidattamaan vammojaan. http://www.timesofisrael.com/idf-officer-lightly-wounded-in-west-bank-protest/
·         Poliisiupseeri haavoittui lievästi nujakoidessaan arabien kanssa Shuafat pakolaisleirissä lauantai-iltana. Arabit kivittivät poliiseja kivin ja petrolipommein.  Toisessa tilanteessa kaksi poliisia haavoittui arabin ajaessa autollaan poliisipartioon, josta näyttää kehittyneen uusin terrorimuoto. Poliisi pidätti kaksi epäiltyä arabia.  http://www.timesofisrael.com/cop-lightly-wounded-in-east-jerusalem-riot/
·         ICC vaatii, että Etelä Afrikan hallitus pidättää Sudanin presidentin Omar al-Bashirin, joka saapui Johannesburgiin Afrikan Unionin huippukokoukseen sunnuntaina. Pidätysmääräys annettiin 2003 Darfurin pakolaisleirissä tehtyjen ihmisoikeusrikkomusten johdosta. Egyptin presidentti al-Sisi peruutti oman matkansa peläten joutuvansa pidätetyksi. Afrikan Unionin huippukokousta johtaa Zimbabwen kiistanalainen presidentti Robert Mugabe. ICC ilmaisee järkytyksensä, miten Bashir uhmaa avoimesti sen antamia pidätysmääräyksiä, eikä tämä ole ensimmäinen kerta. http://www.timesofisrael.com/icc-south-africa-needs-to-arrest-sudans-bashir/
·         Turkin rajapoliisit ja sotilaat estävät pakolaisten pääsyn rajan yli, jotka pakenivat IS:n ja kurdien välisiä taisteluja Syyriassa. Kurdit ovat pystyneet karkottamaan IS:n joukot useista kylistään, mutta Tel Abiyad on edelleen osittain IS:n joukkojen hallussa. http://www.timesofisrael.com/turkish-forces-push-back-massing-syrians-at-border/