Posts

Showing posts from October 26, 2008
PERJANTAI 31.10.08
1. USA:N LÄHI IDÄN turvallisuus-koordinaattori kenraaliluutnantti James L. Jones ei sittenkään aio laatia dokumenttia, jossa hän kertoisi yksityiskohtaisesti Israelin turvallisuus-vaatimuksista Juudeassa ja Samariassa ”sen jälkeen, kun Palestiinan valtio on perustettu”. Israelissa on pelätty, että Jonesin mahdollinen dokumentti ei mitenkään suosisi Israelin näkemyksiä asiassa.
”Ei tule olemaan mitään Jonesin laatimaa raporttia, miltä koko strateginen kuvio tulisi näyttämään sopimuksen laatimisen jälkeen. Ei tule olemaan mitään kattavaa raporttia”, kertoo USA:n virkailija JP:n toimittajalle Herb Keinonille.
Sen sijaan, että yhdessä dokumentissa esitettäisiin Amerikan näkemys Israelin turvallisuus-vaatimuksista, joka tulisi sen jälkeen toimimaan USA:n Lähi Idän politiikan ohjeena, Jones peilaa näkemyksensä ulkoministeri Gondoleezza Ricelle muistiinpanojensa ja informaatio-ainesten välityksellä, virkailija selittää.
ISRAELISSA uskottiin, että viime marraskuussa n…
TORSTAI 30.10.08
1. SHASIN JOHTO toppuuttelee, ettei puolue vain eksy liian lähelle Likudin puheenjohtajaa Binyamin Netanyahua. ”Olisi väärin solmia liian läheisiä suhteita Netanyahun kanssa”, sanoo Shasin johtoryhmään kuuluva henkilö. ”Tämä mies aiheuttaa suuresti vastakohtaisuuksia, ja meidän tulee pysytellä poissa kaikesta, mikä aiheuttaa negatiivisia reaktioita”, hän lisäsi.
SHAS oli vihjaillut haluavansa opetusministeriötä uudessa hallituksessa, mutta Netanyahu tyrmäsi tämän välittömästi todeten, että Likud haluaa pitää opetusministeriön itsellään, jos se muodostaa uuden hallituksen vaalien jälkeen, kuten gallupit ennustavat. Puolueissa ei näköjään tajuta ollenkaan opetusministeriön tärkeyttä, vaan siitä sovitaan poliittisin perustein kuten mistä tahansa ministeriöstä. Israelissa marxilainen Meretz-puolue on aina halunnut nimenomaan tätä vakanssia, koska sen kautta voi vaikuttaa koko tulevan sukupolven kasvatuksen ja opetuksen suuntaukseen. Oikeistopuolueet eivät näytä taj…
KESKIVIIKKO 29.10.08
1. VAALIPÄIVÄKSI näyttää vahvistuvan 10. helmikuuta 2009 Kadiman vedettyä pois laki-
esityksensä Knessetin hajottamisesta. UTJ (United Torah Judaism) haluaisi siirtää vaalipäivää viikolla, ettei se sattuisi yhteen Tu Bishvat (viidestoista Shevat)päivän kanssa. Tu Bishvat-päivä on puiden istuttamisen uusi vuosi, jolloin uhrattiin puitten antamia hedelmiä, jotka alkoivat kasvaa kukkimiskauden jälkeen. Tu Bishvat on ensi vuonna 9. helmikuuta. Nykyisin lapset istuttavat ”puitten uuden vuoden päivänä” puuntaimia metsiin ja puistoihin.
KADIMA-puolueen parissa pelätään, että Livnin saama suosio, mikä nostaa samalla puolueen suosiota, voi hiipua ajan kuluessa ja oppositio-puolueitten kerättyä voimansa. Siksi Kadiman parissa pyritään kiirehtimään vaalien järjestämistä niin pian kuin suinkin.
Gil-eläkeläiset ja UTJ haluaisivat siirtää vaaleja mahdollisimman kauas, sillä ainakin eläkeläiset pelkäävät menettävänsä jopa kaikki kansanedustajansa.
Suurin osa muista puolueista kan…
TIISTAI 28.10.08
1. ”EI RAUHAA ilman Jerusalemia”, sanoo PA:n pääneuvottelija ”rauhankeskusteluissa” Livnin johtaman tiimin kanssa Ahmed Qureia vastauksena eilen Knessetissä esille tulleeseen kysymykseen Jerusalemin kohtalosta.
Hallituskeskusteluissa Livni ei suostunut Shas-puolueen vaatimukseen, että Jerusalem tulee jättää keskustelujen ulkopuolelle. Tämä oli Shasin päävaatimus lapsilisien korottamisen ohella. Kukaan ei tiedä Livnin lisäksi, mitä kaikkea tämä pääministerin tuolia jahtaava nainen on luvannut PA:lle, mutta päätellen tavasta, millä palestiinalaiset puoltavat Livniä, voidaan arvioida, että hän on lähellä niitä myönnytyksiä, joita halvaantuneen hallituksen pääministeri Ehud Olmert lupaili pari viikkoa sitten: Periaatteessa 1967 sotaa edeltäneet tulitaukolinjat pienin tarkennuksin, jotka korvataan alueilla virallisen Israelin rajojen sisältä, sekä Jerusalemin arabien asuttamat lähiöt kuuluvat Olmertin rauhansuunnitelmaan. Tämä on osoittautunut myös Livnin suunnitelm…
MAANANTAI 27.10.08
1. LIVNI kävi eilen heittämässä hanskat Shimon Peresin pöytään tunnustaen, ettei tule mitään, hän ei pystynyt muodostamaan hallitusta. Livni kuitenkin pyrki osoittamaan, ettei syy suinkaan ollut hänessä, vaan puolueissa, koska hän oli käynyt läpi kaikki mahdollisuudet. Hän perusteli toimiaan näin: ”Olin valmis maksamaan määrätyn hinnan hallituksen muodostamiseksi, mutta en ollut valmis ottamaan kiinnelainaa taloutta ja Israelin valtion poliittista tulevaisuutta vastaan ja uhraamaan toivon paremmasta tulevaisuudesta ja erilaisesta politiikasta.” Livni totesi, että hallituksen päivien loppupuolella puolueet pyrkivät hyötymään tilanteesta, ja jotkut ovat valmiit maksamaankin vain päästäkseen pääministeriksi. Livni halusi tällä vakuuttaa kansaa, ettei hän kuulu näihin, jotka ostavat paikkansa valtarakenteissa. Livniä on pyritty pitämään puhtoisena, jolla ei ole ”omaa luurankoa komerossa”, kuten englantilainen sanonta kuuluu. Israelin politiikkaa seuranneena tuota …
SUNNUNTAI 26.10.08
1. ISRAELIN ennenaikaiset vaalit pidettäneen 17. helmikuuta 2009. Livni neuvotteli eilen illalla neuvonantajiensa ja lähimpien avustajiensa kanssa kodissaan tutkien eri mahdollisuuksia, ja tuli siihen tulokseen, ettei hän kykene muodostamaan toimivaa hallitusta. Viimeiset yhteistyökeskustelut käytiin Shasin, Degel Hatoran ja eläkeläisten kanssa, eikä yhteisymmärrystä löytynyt.
LIVNI tavannee presidentti Shimon Peresin tänään ilmoittaakseen tälle epäonnistumisestaan. Peres voi kolmen päivän aikana etsiä toista hallituksen muodostajaa, ja jos sellaista ei löydy, Knesset voi kolmen viikon aikana etsiä omaa ratkaisuaan hallitukseksi. Näiden yritysten jälkeen vaalit on pidettävä 90 päivän kuluessa.
TÄMÄN JÄLKEEN onkin vuorossa syyllisen etsiminen epäonnistuneista hallitusneuvotteluista. Livnin taholta ehdittiin kertoa jo perjantaina, että Shas ei pettänyt vain omia kannattajiaan vaan koko kansan. Kadiman kansliasta kerrotaan, että Shasin puheenjohtaja Eli Yishaill…