TORSTAI 30.10.08
1. SHASIN JOHTO toppuuttelee, ettei puolue vain eksy liian lähelle Likudin puheenjohtajaa Binyamin Netanyahua. ”Olisi väärin solmia liian läheisiä suhteita Netanyahun kanssa”, sanoo Shasin johtoryhmään kuuluva henkilö. ”Tämä mies aiheuttaa suuresti vastakohtaisuuksia, ja meidän tulee pysytellä poissa kaikesta, mikä aiheuttaa negatiivisia reaktioita”, hän lisäsi.
SHAS oli vihjaillut haluavansa opetusministeriötä uudessa hallituksessa, mutta Netanyahu tyrmäsi tämän välittömästi todeten, että Likud haluaa pitää opetusministeriön itsellään, jos se muodostaa uuden hallituksen vaalien jälkeen, kuten gallupit ennustavat. Puolueissa ei näköjään tajuta ollenkaan opetusministeriön tärkeyttä, vaan siitä sovitaan poliittisin perustein kuten mistä tahansa ministeriöstä. Israelissa marxilainen Meretz-puolue on aina halunnut nimenomaan tätä vakanssia, koska sen kautta voi vaikuttaa koko tulevan sukupolven kasvatuksen ja opetuksen suuntaukseen. Oikeistopuolueet eivät näytä tajuavan tätä.
SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai täsmensi puolueen kantaa todeten, ettei sillä ole mitään ennakkoasenteita siihen, mikä puolue, Likud, Labour tai Kadima, tulisi olemaan johtavassa asemassa uutta hallitusta muodostettaessa. Yishai perustaa kantansa siihen, että puolueen kannatus pysynee vakaasti 10-12 kansanedustajan määrässä, ja että puolue tulee jatkossakin olemaan ratkaisevassa asemassa enemmistöhallituksen muodostamisessa.
2. NU (National Union) ja NRP (National Religious Party) yhtyvät virallisesti muodostaakseen uuden laajan oikeistopuolueen. Neuvotteluja puolueitten sulauttamisesta on käyty viimeisten kahden kuukauden ajan, ja prosessi on tarkoitus viimeistellä parin viikon sisällä. Vielä ei tiedetä, kuka puoluetta tulee johtamaan ja mikä sen nimeksi tulee. NU:n puheenjohtaja Zevulun Orlev kertoo, että puolueen painopisteinä tulevat olemaan juutalaisuus, sionismi ja juutalainen identiteetti.
NU/NRP ovat muodostuneet neljästä oikeistolaisesta ryhmästä: Kansallinen uskontopuolue, Moledet, Tekuma ja Achi. Uusi puolue tulee kohdistamaan tavoitteensa kansan oikeistolaisiin.
Puolueet esiintyivät viimeisissä vaaleissa eri puolueina, ja niiden yhteistyö alkoi vasta vaalien jälkeen. NU/NRP:llä on nykyisessä Knessetissä 9 kansanedustajaa. (ynetnews)
3. LIKUDIN johtama oikeistoryhmittymä saisi 61 kansanedustajapaikkaa, jos vaalit pidettäisiin nyt, todetaan Haaretzin suorittamassa mielipidetiedustelussa. Tämä antaisi Likudille useita mahdollisuuksia hallituksen muodostamiseksi. Kadiman johtaman keskusta-vasemmistoryhmittymän mahdollisuudet olisivat paljon heikommat, sillä sen johtamassa vasemmisto-keskusta ryhmittymässä (58 kansanedustajaa) olisivat mukana arabien 11 kansaedustajaa sekä vihreitten kaksi paikkaa. Vihreät eivät ehkä ylitä vaalikynnystä.
Haaretzin suorittaman gallupin mukaan sekä Netanyahun johtama Likud että Livnin johtama Kadima saisivat kumpikin 31 edustajapaikkaa.
Professori Camil Fuchsin Tel Avivin yliopistosta johtamassa tiedustelussa todettiin, että vuonna 2006 Labour-puoluetta kannattaneista 30 %, vastaten 6 edustajapaikkaa, äänestäisivät nyt Kadimaa. Samoin 20 % Kadimaa vuonna 2006 äänestäneistä, vastaten 6 edustajapaikkaa, siirtyisivät kannattamaan Likudia. Likud voittaisi paikkoja oikeistopuolueilta Shas ja NU/NRP, jotka eivät ole menestyneet hyvin gallupissa.
Sekä Likud että Kadima saisivat kumpikin 31 edustajaa Knessetiin, Labour-puolue 10 paikkaa, Israel Beiteinu saisi 12 paikkaa.
KYSYTTÄESSÄ kuka johtajista pystyisi parhaiten varmistamaan maan turvallisuuden Iranin ydinaseuhkaa vastaan, Netanyahu sai 33 %, Barak 26 % ja Livni vain 14 % kannatuksen.
(haaretz)
4. ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Avigdor Liebarman aiheutti pienen ulkopoliittisen tsunamin (hyökyaallon) todetessaan Knessetin järjestämässä Rehavam Zeevin murhan 7-vuotis-muistotilaisuudessa: ”Gandhi (Zeevin kutsumanimi) ei koskaan olisi hyväksynyt itse aiheuttamaamme häpäisyä Egyptin edessä. Kerran toisensa jälkeen kansalliset johtajamme matkustavat Egyptiin tapaamaan Mubarakia, mutta hän ei ole tehnyt yhtään virallista vierailua Israelissa. Jokainen itseään kunnioittava johtaja suhteuttaisi vierailunsa vastavuoroisuuteen. Jos hän haluaa keskustella, tulkoon tänne. Jos hän ei halua tulla, menköön lammikkoon (helvettiin, sanovat jotkut uutistoimistot)”.
Sekä presidentti Shimon Peres että pääministeri Ehud Olmert kiirehtivät soittamaan välittömästi Mubarakille pyytääkseen anteeksi Liebermanin puolesta. Molemmat pyrkivät todistelemaan, miten tärkeä Mubarak on Lähi Idän rauhalle ja esittivät syvän anteeksipyyntönsä todeten, ettei Liebermanin lausunto ollut sopiva eikä hyväksyttävä.
Todellisuudessa Avigdor Lieberman puki sanoiksi sen, minkä israelilaiset ovat jo kauan todenneet, että Israelin johtomiesten juoksu Egyptin presidentin luokse aina, kun asiat menevät jumiin palestiinalaisten kanssa, on naurettavaa ja nöyristelevää sen ohella, että Mubarak edustaa Islamin yleistä kantaa Israelia kohtaan, eikä se hyväksy Israelin olemassaoloa. Egyptin virallinen kanta on näennäisen ystävällisyyden sisällä vihamielinen ja torjuva, mistä on osoituksena Egyptin mediassa harjoitettu Israelin vastainen propaganda, jota hallitus ei ole yrittänytkään poistaa tai edes hillitä. (haaretz)
4. LABOUR-puolueessa ei katsota ollenkaan suosiollisesti sitä, että Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni aikoo osallistua ja pitää puheen Yitzhak Rabinin murhan muistopäivänä ensi viikon lauantaina 08.11.08 Ibn Gavirol kadulla Tel Avivissa. Vasemmistossa katsotaan, että Rabin on heidän idolinsa, eikä Kadimalla ole siinä osaa eikä arpaa. Tilannetta mutkistaa ja synkistää tietenkin ennen kaikkea se, että maassa on meneillään vaalitaistelu, ja että Kadiman Tzipi Livni on yksi gallupien suosikki Labourin Barakin jäädessä kauan häntäpäähän kansansuosiossa, mikäli gallupeihin on luottamista.
Labourissa muistetaan katkerina, miten vuosi sitten vastaavassa tilaisuudessa Livnin puhe sai suuret taputukset ja hänen puheeseensa viitattiin usein esimerkillisenä ja vaikuttavana puheena. Nyt pelätään tämän toistuvan, mikä voi heikentää entisestäänkin heikkoa Labourin suosiota kansa silmissä tässä ehkä koko vaalitaistelun suurimmassa yleisötilaisuudessa, joka lisäksi toistetaan median kautta kaikelle kansalle. (haaretz)
5. TERRORISTIT ampuivat Kassam-raketin Gazasta Israeliin torstaiaamuna 07.47 aikaan lasten ollessa menossa kouluihinsa ja vanhempien työpaikoilleen.
Raketti putosi onneksi kibbutsin aukealla pellolle aiheuttamatta ihmis- tai aneellisia vahinkoja. Ihmiset kuitenkin kiirehtivät suojiin ”kuten entisinä päivinä”.
Kesäkuun 19. päivänä alkaneen tulitauon aikana terroristit ovat ampuneet 25 rakettia ja 25 kranaattia Gazasta Israeliin. Israelin ainoa vastareaktio on ollut Gazaan menevien porttien sulkeminen, kuten nytkin tapahtui, mutta ne aukaistaan taas ilman seremonioita.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak käy jatkuvaa piirileikkiä Sderotin ja muitten rakettien kantomatkan sisällä olevien talojen vahvistamisesta ”raketinkestäviksi”, luvaten tehdä sen ensi tilassa, jota on jatkunut kuukaudesta toiseen. Ministeriö ei myöskään ole löytänyt ratkaisua, millä raketit pystyttäisiin torjumaan syyttäen aina puuttuvaa rahoitusta. Ilmeisesti ainoa ratkaisu lienee lopulta mennä paikan päälle ja tuhota rakettitehtaat ja eliminoida raketteja ampuvat miehistöt. Olmert- Barak-Livni kombinaatio ei näytä uskaltavan tehdä niin.
HAMAS on tiettävästi kaivanut lukuisia tunneleita Gazan kaupungin alle, jonka ansiosta sen joukot pystyvät liikkumaan kaupungissa näkymättömissä paikasta toiseen. Lisäksi tunneleita on kaivettu Gazassa IDF:n panssarien oletettavasti käyttämien teitten alle, jonne on asennettu pommeja ja muita ansoja, jotka voidaan aktivoida kaukosäädöllä. (INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Yliopistojen avautuminen aikataulun mukaan vaarantui sovintoneuvottelujen katketessa eilen ylipistojen edustajien ja talousministeriön välillä. Yliopistojen neuvoston (CUP) vaatimus on rahoituksen lisääminen 480 miljoonalla NIS, mitä ministeriö ei halua antaa. (JP)
- USA sulkee lähetystönsä Damaskoksessa tekemänsä kommandoiskun seurauksena Syyriassa syntyneen USA:lle vihamielisen reaktion vuoksi. (JP)
- Korkein oikeus hyväksyi suunniteltujen Museum of Tolerance rakennusten pystyttämisen aiotulle paikalle, jonka väitetään olleen arabien hautausmaa. Islamic Movement sanoo taistelevansa päätöstä vastaan. Suunnitellut rakennukset sijaitsevat Independence puiston vieressä Jerusalemissa. 250 miljoonaa USD maksava rakennustyö aloitettiin pari vuotta sitten, mutta keskeytettiin, kun alustavissa kaivauksissa löydettiin tusinoittain luurankoja, joitten arvellaan kuuluneen muslimien Mamila hautausmaahan. (JP)
- Korkein oikeus päätti ajaa juutalaiset Hebronin ”rauhantalosta”, joka sijaitsee ns. ”pyhiinvaeltajien tien” varrella Kiryat Arbasta patriarkkojen mausoleumille. Oikeus katsoo, että asukkaat muuttivat kolmikerroksiseen taloon ennen kuin oli selvitetty sen omistusoikeus, minkä Jerusalemin piirioikeus ratkaisee. Kiista talon omistuksesta on kestänyt kuukaudesta toiseen. Talon omistanut arabi on videoidussa tilaisuudessa hyväksynyt kaupan juutalaisille, mutta väittää myöhemmin peruuttaneensa kaupan PA:n vastatoimien pelossa. (JP)
- Moniavioisuus on edelleen suosittu Israelin beduiinien parissa. Arviolta 20-25 % beduiiniperheistä elää polygamiassa. Äsken pidetyssä konferenssissa todettiin, ettei ilmiö ole vähenemässä. Samalla todettiin tutkimusten osoittavan, mitä ongelmia se tuo perheeseen: Vaimot ja lapset kiistelevät keskenään, mikä hermostuttaa miestä, joka mielellään suosii nuorikkoaan vanhempien vaimojen kustannuksella. Israelissa moniavioisuus on laissa kielletty, mutta viranomaiset katsovat asioita läpi sormiensa. Ongelmaa lisää se, että klinikoille tulee alle 14-vuotiaita ensisynnyttäjiä, joiden isä voi olla kolmen muun naisen kanssa naimisissa, ja jolla voi olla kymmeniä lapsia aiemmista naisista. (JP)
- Jerusalemin Davidin kaupungin (Ir David) raunioista on löydetty ikivanha vesijohtotunneli, jota pitkin Davidin sotilaat pääsivät Jebus-kaupunkiin ja valloittivat sen. (II Sam.5:6-8; I Ak.11:4-6)Tunnelin seinät ovat osittain viimeistelemättömiä kiviharkkoja, osittain peruskalliota. Tunnelista löydettiin ehjiä öljylamppuja, jonkalaisia käytettiin ensimmäisen Temppelin aikana. (JP)
- Heprealaisen yliopiston professori Josef Garfinkel pitää Jerusalemin eteläpuolelta löydettyä saviruukun palasta, jossa oli muinaista heprealaista kirjoitusta, ehkä vanhin löydetty, kirjoituksena perusteella todistuksena Davidin imperiumin mahdista. (INN)
Lämpötilat, JSM: To: 13-18; Pe: 12-16: La: 11-17 C-astetta, pilvistä, sadekuuroja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021