MAANANTAI 27.10.08
1. LIVNI kävi eilen heittämässä hanskat Shimon Peresin pöytään tunnustaen, ettei tule mitään, hän ei pystynyt muodostamaan hallitusta. Livni kuitenkin pyrki osoittamaan, ettei syy suinkaan ollut hänessä, vaan puolueissa, koska hän oli käynyt läpi kaikki mahdollisuudet. Hän perusteli toimiaan näin: ”Olin valmis maksamaan määrätyn hinnan hallituksen muodostamiseksi, mutta en ollut valmis ottamaan kiinnelainaa taloutta ja Israelin valtion poliittista tulevaisuutta vastaan ja uhraamaan toivon paremmasta tulevaisuudesta ja erilaisesta politiikasta.” Livni totesi, että hallituksen päivien loppupuolella puolueet pyrkivät hyötymään tilanteesta, ja jotkut ovat valmiit maksamaankin vain päästäkseen pääministeriksi. Livni halusi tällä vakuuttaa kansaa, ettei hän kuulu näihin, jotka ostavat paikkansa valtarakenteissa. Livniä on pyritty pitämään puhtoisena, jolla ei ole ”omaa luurankoa komerossa”, kuten englantilainen sanonta kuuluu. Israelin politiikkaa seuranneena tuota on vaikea uskoa. (JP)
HAARETZIN kolumnisti Ari Shavit toteaa artikkelissaan, ettei Livni millään tavoin osoittanut ajavansa toisenlaista politiikkaa pyrkiessään muodostamaan hallitusta 35 päivän aikana. Päinvastoin hän pyrki jatkamaan hallitusta entisellä pohjalla ja entisin periaattein ja päämäärin. Shavit katsoo, että tämän johdosta teoreettisessa testitilanteessa Livni tuskin pääsisi edes kynnykselle, niin pahoin hän epäonnistui. ”Tämä oli hänen suurin strateginen virheensä monien pienempien taktisten ohella”, Shavit analysoi. ”Tässä hän petti niiden kansalaisten luottamuksen, jotka toivoivat häneltä muutosta ja parempaa tulevaisuutta”. Shavit toteaa, että Livni juuttui Israelin politiikan hämähäkinverkkoihin, joita hän kokemattomana ja ilman omaa visiota ei osannut varoa. (JP, Haaretz)
2. LIVI haluaa nopeuttaa poliittista aikataulua, sillä hän pyrkii hyötymään siitä suosiosta, mitä kansa hänelle vielä osoittaa. Siksi hän haluaa, että Knesset hajottaisi itsensä mahdollisimman pian. Toisaalta hänen neuvonantajansa pyrkivät vakuuttamaan Olmertille, että tämän tulisi ”puolueen ja kansan edun nimissä” julistaa kykenemättömyytensä jatkaa pääministerinä, mikä nostaisi Livnin tilapäiseksi pääministeriksi. He uskovat, että Livnin mahdollisuudet paranevat, jos hän voi johtaa Kadiman vaalitaistelua pääministerin kansliasta.
HAARETZIN Shavit kuitenkin elättelee toivoa, ettei kaikki ole menetetty, jos Livni osaa pelata korttinsa oikein. Ensiksi hänen tulisi ympäröidä itsensä pätevillä neuvonantajilla. Toiseksi hänellä on käytettävissään Kadiman paikka politiikan keskeisenä puolueena, mikä antaa hänelle valtavan liikkumistilan. Kolmanneksi Shavit odottaa, että Israelin media-verkosto aloittaa oman kampanjansa, jossa se kohdistaa suurennuslasinsa Sherlock Holmesin tavoin Ehud Barakista Likudin puheenjohtajan Binyamin Netanyahun edesottamuksiin. Tällä spin-toimilla media pystyy ohjailemaan kansan mielipiteitä haluamaansa suuntaan. (JP)
3. IDF:N JA POLIISIN ilkeä yhteispeli todistettiin sunnuntaiaamuna 01.30 aikoihin Kiryat Arban rajojen sisällä läheiselle kukkulalle ilman virallista lupaa pystytetyssä talossa. Talossa asui Noam Federman perheineen vaimonsa Elizevan, 12-vuotiaan poikansa ja hänen 6- ja 8-vuotiaitten veljiensä kanssa. Noam Federman heräsi naapurin puhelinsoittoon 01.25 aikaan, jossa naapuri varoitti, että suuri joukko poliiseja ja sotilaita on tulossa hänen taloaan kohti. Noam ajatteli, että ehkä joukot olivat menossa tuhoamaan kukkulalla olevaa tyhjää parakkia, mutta sitten koirat alkoivat haukkua. Elizeva meni ulos tarkistamaan, mitä tapahtui ja hänet pidätettiin välittömästi. Poliiseja ja IDF:n sotilaita tulvi paikalle virran tavoin sadoittain. Noam lukitsi ulko-oven, mutta samassa talon ikkunat särjettiin joka puolella siten, että lasinsirpaleet lentelivät nukkuvien lasten päälle. Poliisit tunkeutuivat sisälle taloon joka puolelta pidättäen jokaisen ja vieden heidät, osan lapsista hysteerisinä kirkuen, ulkona odottaviin autoihin.
He tunkeutuivat toiseen pihapiirin rakennukseen, jossa asui laulaja Sinai Tor. Heidät myös pidätettiin, kuten Noam Federmanin kaksi tytärtä, jotka eivät ilmeisesti asuneet talossa.
Tämän jälkeen poliisit ja sotilaat tuhosivat kaiken irtaimiston talossa, kirjoja, astioita ja lasten leikkivälineitä myöten ja lopuksi hajottivat talot paikalle ajamallaan puskutraktorilla. Elizena ja lapset pääsivät palaamaan tuhotun kotinsa raunioille aamulla; Noam pidettiin poliisin suojissa, kunnes oikeusistuin käski vapauttaa hänet. Paikalle oli kerääntynyt puhelinsoittojen hälyttäminä naapureita, jotka huutelivat solvauksia ja häväistyksiä poliiseille ja sotilaille. Eräs jopa huuteli toivovansa, että sotilaat kokisivat saman, mitä Gilad Shalit on joutunut kokemaan.
KIRYAT ARBAN asukkaat osoittivat välittömästi mieltään puhkoen arabiautojen renkaita ja häpäisivät muslimien hautapaikkoja Hebronissa. He kivittivät sotilaita ja tuhosivat osia turva-aidasta vastalauseena IDF:n ja poliisin hävitystyölle. (JP, INN)
4. PÖLYN ALKAESSA laskeutua on alettu selvittämään, kuka hävitystyön määräsi ja millä perusteilla. Poliisi väittää varoittaneensa Federmania evakuoinnista, mutta Federman itse sanoo, ettei hän saanut minkäänlaista ennakkovaroitusta. Tällä hetkellä näyttää, että IDF:n kapteeneilla, jotka johtivat IDF:n joukkoja, ei ollut lupaa hyökätä taloihin ja tuhota ne. Toisaalta tapa, millä tuhoaminen suoritettiin, aiheuttaa vakavia ennakkoaavistuksia.
Oliko kysymys hallituksen suunnittelemasta operaatiosta Hebronin juutalaisasukkaitten pelottelemiseksi PA:n lisätessä joukkojaan Hebroniin? Rauhoittamisesta ei missään tapauksessa ollut kysymys, sillä sen aiheuttama reaktio oli päinvastainen.
Toisaalta aavistellaan, että ehkä kysymys oli joukkojen kouluttamisesta ennen hallituksen suunnitteleman Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen tyhjentämistä. Se on kuin testi, jolla kokeiltiin joukkojen uskollisuus. Olkoon kumpi tahansa olettamus oikea, tapa, millä se suoritettiin nukkuvaa juutalaisperhettä kohtaan, on raakalaismainen ja käsittämätön juutalaisten oman poliisin ja armeijan suorittamaksi. Yksi poliiseista väitti Noam Federmanin vahingoittaneen hänen reittään. Toiset poliisit todistivat, että Noam oli jo silloin käsiraudoissa.
Asukkaat pystyttivät välittömästi kukkulalle raunioitten lähelle uuden rakennelman ja jäivät odottamaan, tulevatko joukot hävittämään senkin 24 tunnin kuluessa.
OLMERT tuomitsi ”setlerien hävitysvimman” kovin sanoin hallituksessa ja määräsi puolustus- ja oikeusministeriöt tutkimaan, miten sotilaita ja poliiseja vastustaneita ja heille solvauksia huutaneita tulee rangaista. Hän vaati, ettei armoa saa antaa. Oikeuskansleri Mazuz määräsi välittömästi poliisin tutkimaan asiaa ja saattamaan syylliset vastuuseen.
Sekä Kiryat Arban asukkaat että Juudean ja Samarian asukasneuvoston johto valittaa tapauksesta oikeuteen. (JP, INN) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128081
5. USA:N joukot Irakissa tekivät ensimmäisen suoran hyökkäyksen Syyrian alueelle eilen. Kaksi sotilashelikopteria suoritti pommituslennon maatilan rakennuksia vastaan. Iskussa kuoli Syyrian ilmoituksen mukaan ainakin 8 ihmistä. Alue on USA:n armeijan ilmoituksen mukaan osa porttia, jonka kautta Syyrian kautta virtaa aseita ja ammuksia sekä Irakin hallituksen joukkoja vastaan taistelevia gerilla-joukkoja Pohjois-Afrikasta, Algeriasta, Marokosta ja Tunisiasta, joitten pääsy maahan Jordanian ja Saudia Arabian kautta on suureksi osaksi pystytty estämään. Syyrian alue, jota nyt pommitettiin, on vastapäätä Irakin Anbarin al-Qaim aluetta. USA:n ja Irakin hallituksen joukot saivat käsiinsä Mosulissa taistelevia al-Qaidan joukkoja, jotka kertoivat sotilastarvikkeitten ja joukkojen pääsystä Irakiin Syyrian kautta. USA teki pommituslentonsa Irakin hallituksen tieten, joskin ei aina voi olla varma, oliko sillä pääministeri Malikin suostumus, joka harjoittaa itsenäistä politiikkaa.
Syyrian hallitus on esittänyt jyrkän vastalauseen pommituksen johdosta ja sanoo pidättävänsä oikeuden vastata hyökkäykseen sopivalla tavalla ja ajalla.
Asiasta kertova www.debka.com kertoo toisessa artikkelissaan, että Syyria on saattanut loppuun neljän divisioonan, 4., 12, 13. ja 14. osastojen, sijoittamisen Libanonin rajoille saartaen sen rajat täydellisesti. Debkafile kertoo myös, että Syyria sai operaatiolle USA:n ulkoministeri Ricen hyväksymisen. Artikkelista ei sen sijaan ilmene, mitä tarkoitusta varten armeijan joukot sijoitettiin Libanonin rajoille. Eteläisin divisioona on aivan Israelin rajan tuntumassa lähellä strategista Hermonin vuorta, jota Syyria havittelee itselleen. Syyria voi tietenkin yrittää nopeaa yllätysiskua Hermonille. (JP, Debkafile)
6. UUTISOTSIKOITA
- Peres aloitti keskustelut puoluejohtajien kanssa välittömästi. Kaikki muut paitsi Gil eläkeläiset vaativat välittömiä vaaleja. Eläkeläiset pyysivät vaalien siirtoa. Jos kaikki menee mutkattomasti, aikaisin vaalipäivä voi olla tammikuun 27. päivä 2009. KE Hasson (Kadima) teki aloitteen Knessetin hajottamiseksi.
- Iranin vallankumouskaartin johtaja kertoo, että Iran aseistaa ei vain vakinaisia armeijoita vaan myös ”vapautusarmeijat” saavat osan aseista. Hossein Hamadani, joka johtaa vallankumouskaartin ”ylimmälle kaitsijalle” Khameneille uskollisia vapaaehtoisjoukkoja, ei halunnut lähemmin yksilöidä lausuntoaan.
- Pitsaa kuljettava lähettipoika sidottiin puuhun ja häntä puukotettiin jalkaan lähellä Nasaretia. Häneltä ryöstettiin kaikki, mitä oli mukana.
- Ennenaikaiset vaalit tullevat maksamaan ainakin 2 miljardia NIS.
- Israelin sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin varoitti, että Israelin hallituksen halvaantuminen, USA:n presidenttivaalit ja maailman talousongelmat ovat aiheita, joita radikaalit voimat Iran, Hizbullah ja Hamas al-Qaidan ohella tulevat käyttämään hyväkseen. Hän kertoi, että Syyria odottaa USA:n vaalien tuloksia ennen päätöstään, millä tasolla suhteet Israelin kanssa tulevat kysymykseen, mutta etteivät Syyrian suhteet Iranin kanssa ole muuttuneet. Tämä oli ehtona suorille keskusteluille Israelin hallituksen ja Syyrian välillä. Toiseksi Yadlin kertoi, että Syyrian ovet ovat avoinna Hizbullahin jatkuvalle aseistamiselle entistä tuhoisimmin asein. Eräs tarkkailija huomioi, että Hizbullah on Assadille luotettavampi kuin Syyrian oma armeija. Myös Hamasin rakettien kantomatkaa on pidennetty 30 kilometriin.
Lämpötilat, Jsm. Ma: 13-18; Ti: 12-18; Ke: 11-17 C-astetta, puolipilvistä, sadekuuroja.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020