KESKIVIIKKO 29.10.08
1. VAALIPÄIVÄKSI näyttää vahvistuvan 10. helmikuuta 2009 Kadiman vedettyä pois laki-
esityksensä Knessetin hajottamisesta. UTJ (United Torah Judaism) haluaisi siirtää vaalipäivää viikolla, ettei se sattuisi yhteen Tu Bishvat (viidestoista Shevat)päivän kanssa. Tu Bishvat-päivä on puiden istuttamisen uusi vuosi, jolloin uhrattiin puitten antamia hedelmiä, jotka alkoivat kasvaa kukkimiskauden jälkeen. Tu Bishvat on ensi vuonna 9. helmikuuta. Nykyisin lapset istuttavat ”puitten uuden vuoden päivänä” puuntaimia metsiin ja puistoihin.
KADIMA-puolueen parissa pelätään, että Livnin saama suosio, mikä nostaa samalla puolueen suosiota, voi hiipua ajan kuluessa ja oppositio-puolueitten kerättyä voimansa. Siksi Kadiman parissa pyritään kiirehtimään vaalien järjestämistä niin pian kuin suinkin.
Gil-eläkeläiset ja UTJ haluaisivat siirtää vaaleja mahdollisimman kauas, sillä ainakin eläkeläiset pelkäävät menettävänsä jopa kaikki kansanedustajansa.
Suurin osa muista puolueista kannattaa vaalipäiväksi 10. helmikuuta 2009. (JP)
2. KUN NYT vaalipäivä alkaa olla selvillä, puolueet alkavat myös etsiä aiheita, joilla lyödä vastustajiaan. Kadima-puoleen johto teki tyhmästi esittäessään tarpeettoman ankaraa kritiikkiä Shas-puolueen puheenjohtajasta Eli Yishaista ja puolueen rahanahneudesta unohtaen sen huolen Jerusalemista, mikä nyt tulee takaisin korkojen kanssa.
ELI YISHAI syyttää Kadiman johtoa puolueen mustamaalaamisesta hallitusneuvottelujen aikana. ”Kadiman puhenaisen Tzipi Livnin ihmiset kutsuvat meitä mustamaalaajiksi? Tämä on rasistinen syytös”, Yishai totesi avatessaan puolueen eduskuntaryhmän kokouksen. ”Mielenkiintoista, että kun Labour vaatii ja saa 1.5 miljardia NIS hallitus-sopimuksen mukaisesti, kukaan ei syyllisty kiristykseen. Mustamaalaajilla näyttää olevan hyvin omalaatuinen ulkonäkö, parralla varustettuna,” Yishai selvitti lisäten, että jos joku, joka yrittää auttaa sairaita lapsia, on mustamaalaaja, silloin hän on sellainen.
Kadiman kansanedustaja eli Aflalo, joka on myös sefardi-juutalainen, kielsi Yishain syytökset. Vaikka sefardit ja ashkenazi-juutalaiset ovat Israelissa aina olleet tukkanuottasilla, ne ovat kuitenkin samaa juutalaista rotua. Sefardit ovat pääasiassa Espanjasta ja Portugalista karkotettujen juutalaisten jälkeläisiä Pohjois-Afrikasta ja Lähi Idästä ja yleensä syvästi uskonnollisia. Ashkenazit ovat pääasiassa Itä Euroopan maitten juutalaisten jälkeläisiä. Nämä ryhmät taistelevat vallasta Israelissa. Syytökset rasismista ovat aiheettomia.
SHAS-PUOLUE tunnetaan kuitenkin sitä, että se herkästi tarttuu syytöksiin etnisestä syrjimisestä. Asemansa väärinkäyttämisestä kolmeksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Arie Deri käytti tätä 1997 puolustautuessaan häntä vastaan nostettuja syytöksiä vastaan. (JP)
3. SYYRIA seuraa tarkasti sekä Israelin että USA:n vaaleja. Ensimmäisinä ovat vuorossa USA:n presidenttivaalit 4. marraskuuta. Syyrian ja USA:n diplomaattiset suhteet ovat olleet syvästi jäissä Syyrian johdon ilmeisestä joskin todistamattomasta puuttumisesta pienen naapurimaansa Libanonin asioihin murhauttamalla sen poliittisia johtajia. USA:n kanta on kuitenkin lieventynyt viimeisten viikkojen aikana, mihin lienee vaikuttanut Olmertin salaisesti aloittamat tunnustelut ja epäsuorat keskustelut Syyrian kanssa rauhansopimuksen solmimiseksi maitten välillä. Maat ovat muodollisessa sotatilassa Israelin itsenäistymisestä lähtien. !967 ja 1973 sodat päättyivät tulitaukosopimukseen, jonka perusteella Israelin joukot vetäytyivät nykyisille linjoille, mutta Israel liitti vapauttamansa Golanin ylängön virallisesti Israeliin viimeisen sodan jälkeen, mitä ei ole tunnustettu kansainvälisesti. Syyria vaatii sitä palautettavaksi ehtona rauhansopimukselle. (JP)
4. SYYRIA olettaa, että jos Tzipi Livni valitaan Israelin pääministeriksi, hän tulee jatkamaan Olmertin aloittamaa diplomaattista aloitetta Syyrian kanssa, vaikka Livnin kantaa Syyriasta ei tunneta. Siksi Syyria kampanjoi Livnin puolesta, vaikka toisaalta nykyinen tilanne sopii sille paremmin, koska ”sen ei tarvitse tehdä Israelia koskevia vaikeita päätöksiä ja voi tarvittaessa syyttää kaikesta Israelia”, sanovat asiantuntijat.
SYYRIASSA on pelko, että jos Netanyahu voittaa vaalit, hän voi syrjäyttää Olmertin aloittamat keskustelut Syyrian kanssa ja liittoutua Syyrian ankaran kriitikon Saudi Arabian kanssa vahingoittaakseen Syyriaa. Netanyahu voisi yhdessä saudien kanssa vakuuttaa USA:n uuden johdon siitä, ettei sen kannata rakentaa diplomatiaansa Syyrian suhteittensa parantamiseen.
SYYRIASSA kannatetaan Barak Hussein Obamaa siksi, että hän lupaa aloittaa suorat keskustelut sekä Syyrian että Iranin kanssa. Syyrialaisen ajatuskuvion mukaan Obama vetää USA:n joukot pois Irakista nopeammin kuin McCain, mikä vapauttaisi kentän avoimelle diplomatialle Syyrian ja Iranin kanssa. Myös palestiinalaiset ovat havainneet, että Obamassa heidän toiveensa voivat toteutua paremmin kuin Republikaanien McCainissä. Siksi Gazan palestiinalaiset kampanjoivat avoimesti Obaman puolesta.
Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy esitti kovaa kritiikkiä Obamasta, jonka taitamattomuutta ja kokemattomuutta hän piti ongelmallisena ja henkilönä periaatteettomana ja tyhjänä.
5. SYYRIA on Pohjois-Korean avustuksella aloittanut uudelleen tai jatkanut plutonium-laitoksen rakentamista Syyriaan, uskotaan IAEA:n parissa. IAEA:ssa on kuitenkin erimielisyyttä El Kibarin tuhotun rakennelman ympäristöstä otettujen maanäytteiden merkityksestä IAEA:n pääsihteerin Muhammad El-Baradain ja hänen varamiehensä Olli Heinosen välillä, joka johti näytteiden ottoa. www.debka-com kertoo artikkelissaan, että sotilaslähteet kertoivat lokakuun 4. päivänä Syyrian aloittaneen uudelleen ydinase-toimintansa, mutta laitokset on hajautettu usealle paikkakunnalle Syyriassa. Debkafile kertoo, että USA:n saamien tietojen mukaan Syyrian valtuuskunta vieraili äskettäin Pyongyangissa Pohjois-Koreassa selvittääkseen, miten maan johtajan Kim Yong-ilin sairaus vaikuttaa Pohjois-Korean asetoimituksiin Syyriaan.
HEINONEN oli esittänyt pyynnön saada ottaa näytteitä Eufratvirran vastarannalle kasatuista maakerroksista sekä esittänyt myös selityksen päivämääristä ja paikoista, jolloin Syyrian upseerit ja tiedemiehet olivat tavanneet Pohjois-Korean tiedemiehiä ja upseereita. Syyria ilmoitti toimivansa yhteistyössä IAEA:n kanssa, mutta kieltää sen tarkastajien pääsyn muille paikoille, eikä ole esittänyt selvitystä Heinosen esittämiin tapaamisiin. (Debkafile)
6. USA:N MAAVOIMIEN tekemä isku Syyriaan Sukkariyehin kylään vastapäätä Husaybahin kaupunkia Irakissa valittiin ohjusiskun sijasta siviiliuhrien minimoimiseksi. Joukot lennätettiin alueelle neljällä helikopterilla. Hyökkäys tehtiin siksi, että tiedustelun mukaan al-Qaidan johtamat joukot olivat aikeissa tehdä iskun Irakin puolelle. USA:n armeijan edustaja sanoo, että joukot surmasivat joukon miehiä, niiden joukossa Abu Ghadiyah, tunnettu nimellä Badran Turki Hishan al-Mazidih, joka johti Syyrian kautta Irakiin soluttautuvien Irakin hallituksen ja USA:n joukkoja vastaan taistelevien gerillojen välitystoimintaa. Hyökkäys tapahtui 16.45 paikallista aikaa. Syyria väittää iskussa kuolleen 8 ihmistä, niiden joukossa 4 lasta. USA:n armeija ilmoittaa, että iskukohteessa oli naisia ja lapsia, mutta heitä suojeltiin ja heidät jätettiin rakennuksiin hyökkäyksen jälkeen. Armeija ilmoituksen mukaan, joka annettiin nimettömänä, useita miehiä kuoli, monet heistä luultavasti Ghadiyahin henkivartijoita.
USA:N joukkojen isku Syyriaan on herättänyt kirpeän keskustelun, miten USA voi iskeä sotilaallisesti maahan, jonka kanssa se ei ole sodassa. Sama kysymys on esitetty USA:n ohjusiskuille Afganistanista Pakistaniin, joka on USA:n liittolaismaa. (Debkafile)
7. UUTISOTSIKOITA
- Vastalauseena USA:n joukkojen iskulle Syyrian maaperälle Syyria sulki amerikkalaisen koulun ja kulttuurikeskuksen. (JP)
- Syyria ulkoministeri Walid Moallem tapasi eilen Lontoossa englantilaisen virkaveljensä David Millibandin. Molemmat vakuuttivat taistelevansa vakavuuden rakentamiseksi Lähi Idän alueella. (JP)
- Tutkijat ovat varmoja, että he ovat löytäneet Israelin muinaisen kuningas Salomon kuparikaivokset. Paikka tunnetaan arabinimellä Khirbat en-Nahas, mikä tarkoittaa ”kuparirauniot”. Se sijaitsee 45 km Kuolleestamerestä ja 48 km pohjoiseen tunnetusta Petran arkeologisesta kaupungista Jordaniassa. Paikka oli tunnettu jo aiemminkin, mutta uudet tutkijat jatkoivat kaivauksia syvemmälle, joitten perusteella aikataulua voitiin aikaistaa Salomon aikaan 3000 vuotta sitten. Israelilainen arkeologi Israel Finkelstein Tel Avivin yliopistosta vähättelee löytöä ja pitää tutkijoitten esittämiä aikatauluja arveluttavina. Finkelstein tunnetaan siitä, että hän pitää Raamatun kertomuksia Davidin ja Salomon ajan loistosta legendoina ja väittää, että Jerusalem oli silloin vain vähäpätöinen maalaiskylä, jonka merkitystä suuresti liioitellaan. Hän joittenkin muitten ”asiantuntijoitten” kanssa väittää, ettei Israel kehittynyt todelliseksi valtioksi ennen 600-lukua eKr. Muinaisen kupari-kaivoksen 9.7 hehtaarin alueelta on löydetty mustaa jätettä sulattamis-prosessin jäljiltä, ja 100 rakennusta, mukana linnoitus. Alueella on useita kaivantoja ja kaivausten jälkiä. Paikalta on löydetty runsaasti kivihiilijäänteitä - puuta käytettiin sulattamisprosessissa - minkä perusteella ajoitus voidaan suorittaa, mikä tehtiin Oxfordin yliopistossa. Alueen pohjimmainen kerros osoittaa kuparikaivausten kestäneen 40 vuotta noin 940 eKr, jonka jälkeen kaivaustoiminta uusiutui yhdeksännellä vuosisadalla noin v. 910 seuranneen katkoksen jälkeen. Paikalta löydettiin egyptiläisiä esineitä, mm. Mut-jumalattaren amuletti, minkä johdosta oletetaan, että Farao Shashong (Shishak) valloitti paikan Hazevahin lisäksi Salomon kuoleman jälkeen. (JP)
- Ulkoministeriö salli Free Gaza aluksen purjehtia Gazan satamaan.
- Tulitaukoa Hamasin ja Israelin välillä jatkettaneen kevääseen 2009.
- Saudit kutsuivat Israelin edustajan järjestämäänsä uskontojen väliseen konferenssiin YK:ssa ensi kuussa. (AP, ynetnews)
- 67-vuotias PA-arabimies avasi tulen sotilaita vastaan lähellä Jeniniä. Sotilaat vastasivat tuleen surmaten hänet. Arabit väittävät mies oli farmari. (ynetnews)
- Kinneretin pinta nousi sateitten johdosta puoli sm.
- Tapuahin kylä Samariassa kasvaa ennätysvauhtia. Viimeisen 36 kuukauden aikana kylään muutti 70 nuorta perhettä. Kfar Tapuah sijaitsee Shekem laakson yläpuolella, se perustettiin 1978. Nimi tarkoittaa ”Omenakylä”. (INN)
- Obama-kampanjassa kuuluisaksi tullut Joe-putkimies Ohiossa sanoo, että jos Obama voittaa vaalit, se tarkoittaa äänestystä Israelin kuolemasta.
- (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021