Friday, December 01, 2006

PERJANTAI 01.12.06

UUSI SOTA LIBANONISSA on Israelin pelkona, jos Hizbullahin ajama massamielenosoitus tänään onnistuu kaatamaan Fuad Sinioran (Sanioran) johtaman hallituksen. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah on luvannut saada miljoona mielenosoittajaa Beirutin kaduille. Pääministeri Siniora vetosi kansaan selittäen, etteivät mielenosoitukset voi kaataa hallituksia, sen voi tehdä vain parlamentti. Hän totesi, että hallituksen vastustajilla on oikeus osoittaa mieltään, muttei vahingoittaa valtion omaisuutta.

Hallituksen kannattajat ovat tuominneet Hizbullahin yrityksen vallan kaappaamiseksi. Maroniittikristittyjä edustava kardinaali Nasrallah Steir totesi murhattujen poliitikkojen ja aktivistien leskien ja omaisten kokouksessa, että Libanonissa on ollut tarpeeksi teloituksia, kuolemaa ja taisteluja. ”Lakot ja protestit eivät ratkaisen ongelmia, ne vain vaikeuttavat niitä”, hän totesi. Sanioraa tukevat tahot sanovat pysyvänsä lujina, koska heillä on enemmistö maassa ja he pitäytyvät siihen.

Libanonin armeijan päällikkö kenraali Michel Suleiman varoitti mahdollisista yhteenotoista osapuolten välillä, ja lupasi armeijan tulevan tarvittaessa erottamaan heitä toisistaan. Armeija on pyrkinyt suojaamaan valtion virastoja ja laitoksia piikkilangoin ja asettumalla asemiin panssarivaunujen tukemina.

Hizbullahin TV-kanava al-Manar kutsuu kannattajiaan osoittamaan mieltään väkivallattomasti ja sivistyneesti.

ISRAELIN PELKONA on, että jos Sinioran hallitus kaatuu, uusi hallitus, jossa Hizbullah tulisi saamaan ratkaisijan osan, pakottaisi Libanonin armeijan ja UNIFIL:n joukot pois Libanonin eteläosasta, mikä palauttaisi sen uudelleen Hizbullahin täyteen valvontaan.

PRESIDENTTI BUSHIN tarkoituksena oli jättää israelilaiset ja palestiinalaiset kinastelemaan keskenään eikä puuttua siihen keskittyessään laajempiin ympyröihin. USA:n mielestä positiiviset kehitysnäkymät Gazan tulitauon ja Olmertin esittämien omakohtaisten lupausten muodossa saivat hänet suostumaan siihen, että ulkoministeri Rice uhraa kalliista ajastaan 40 minuuttia sekä Ehud Olmertille että Tzipi Livnille, mikä toteutui eilen. Rice oli tavannut Mahmoud Abbasin alkuperäisen ohjelman mukaisesti jo aiemmin.

Tapaamiset olivat kuitenkin enemmän hyväntahdon osoittamista ja kuulumisten vaihtamista, mitään vakavia kysymyksiä ei ajan puutteen vuoksi ehditty käsitellä.

Rice suolsi ylistystä sekä Abbasille että Israelin johtajille rohkeista päätöksistä ja pidättyvyydestä. Edistyksestä huolimatta hän ilmoitti odottavansa lisää edistyksen vahvistamiseksi, koska ”edistys on vielä kovin heikko ja helposti särkyvä”, hän totesi.

EU:N ULKOPOLIITTINEN JOHTAJA Javier Solana, joka myös on Jordaniassa, huomioi orastavan toivon kipinän ja matkustaa Israeliin tänään puhaltamaan lisää vetoa lepattavaan hiillokseen. Hän tapaa tänään Mahmoud Abbasin ja sunnuntaina on ohjelmassa keskustelut Olmertin ja Livnin kanssa. Solanan ideana on saada Olmert ja Abbas neuvottelupöytään.

Solana haluaa saada vauhtia palestiinalaisvankien kuten myös israelilaisen sotilaan vapauttamiseen. Hän toistelee tuota koodisanaa ”luottamustaherättäviä toimia”, jolla tarkoitetaan Israelin uusia myönnytyksiä ilman vastavuoroisuutta palestiinalaisten taholta. Tällaisia toimia olisivat Rafahin liikenteen lisääminen Gazasta Egyptiin sekä Gazasta Israeliin johtavien terminaalien avaaminen. Solana esittää myös, että kvartetti asettaisi elimen valvomaan tulitauon kestämistä, millä hän ei tarkoittanut sotilaallisten yksiköitten asettamista rajalle. Ranska, Italia ja Espanja esittivät tällaisia joukkoja omassa rauhansuunnitelmassaan, mitä Israel vastustaa.

Solana kielsi EU:n todenneen suurimittaista aseitten salakuljetusta Rafahin terminaalin kautta. Hän myös puolsi sitä, että palestiinalaiset ovat salakuljettaneet suuria summia rahaa terminaalin kautta Gazaan.

YK:n julkaiseman raportin mukaan marraskuussa 2005 sovitusta vapaasta pääsystä ja matkustamisesta huolimatta, jota ei koskaan allekirjoitettu, palestiinalaisten mahdollisuus matkustaa ja viedä tavaroita ulos Gazan alueelta on ollut kovin rajoitettu. Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana Rafah oli päivittäin auki 9.5 tuntia, mutta kesäkuusta lähtien 86 % ajasta suljettuna. Samaan aikaan Karni-terminaali Gazasta Israeliin on ollut suljettuja 54 % ajasta. Raportti ei kerro, että rajoitukset ovat johtuneet kuumista terrorivaroituksista terminaaleja vastaan, ei israelilaisten pahasta tahdosta.

AHMOUD ABBAS lupaa ilmoittaa tärkeistä päätöksistään tänään. Hän lienee lopullisesti hylännyt toiveet yhteishallituksesta Fatahin ja Hamasin kanssa, ja suunnittelee teknokraattien muodostamaa hallitusta. Samalla kun hän vakuuttaa vastustavansa sisällissotaa, jännitys on nousemassa Fatahin ja Hamasin välillä kummankin syyttäessä toisiaan keskustelujen epäonnistumisesta. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on kiertueella useissa arabimaissa, ja Abbasin puheet hänen hallituksensa erottamisesta tänä aikana voidaan helposti ymmärtää vallankaappaukseksi. Haniyeh joutunee keskeyttämään ulkomaan matkansa.

Tulitaukoa on tarkoitus laajentaa myös Juudean ja Samarian alueille. Tämä voi olla vaikeaa, sillä al-Aksa esitteli vain pari päivää sitten oman Kassam-versionsa Nablusissa, jota he aikovat käyttää heti tilaisuuden tullen. Israelilaisten autojen kivittämiset sekä puukotus- ja pommiyritykset sotilaita vastaan ovat lisääntyneet Juudean ja Samarian alueilla. Hebronin lähellä palestiinalainen heitti Molotovin koktailin sotilaita kohti tiesululla tänään haavoittaen yhtä heistä. Sotilaat avasivat tulen surmaten hyökkääjän.

Eilen sotilaat pysäyttivät Hebronista kotoisin olevan veitsellä aseistetun palestiinalaisen Ataron tiesululla Jerusalemin pohjoispuolella. Mies kertoi, että Hamas lähetti hänet tappamaan sotilaita ja juutalaisia.

Toisaalta Kassam-raketteja on ammuttu Gazasta Sderotia kohti tulitauon jälkeen, viimeiset tänä aamuna.

DORON ALMOG aikoo julkistaa Libanonin sotaa tutkivan raporttinsa tänään. Hänen uskotaan asettavan vastuun huonosta menestyksestä kenraaleille Adam, Ganz ja Ashkenazi, joka työskentelee puolustusministeriön pääsihteerinä. IDF:n Galilee joukkoja johtanut kenraali Gal Hirsh erosi armeijasta ennen raportin julkaisemista, mutta perui eronsa. Kenraali Adam johti IDF:n joukkoja sodan aikana, mutta kenraali Almogin raportti syyttää myös hänen edeltäjiään, kenraalit Benny Gantz ja Gabi Ashkenazia, laiminlyönneistä. Raportti ei suosittele henkilökohtaisia sanktioita kenraaleja vastaan.

Thursday, November 30, 2006

TORSTAI 30.11.06
SHALIT VAPAUTUU PIAN, on Egyptin tiedustelujohtajan Omar Suleimanin vakiorepliikki, jota hän on toistellut ties kuinka kauan. Hän keskusteli eilen useitten Israelin johtajien kanssa, mukana Olmert, Peretz, Be-Eliezer ja jopa Mossadin johtaja, mutta uutiset kertovat tylysti: ei mitään läpimurtoa keskusteluissa.
Eli tilanne jatkuu ennallaan. Terroristit salakuljettavat aseita Siinailta Gazaan ”rutiininomaisesti”, kuten eräs PA:n virkailija ilmaisi, ei siis mitään massatuontia. Jos virkailijat ovat tietoisia salakuljetuksesta ja sen määristä, mikseivät he tee mitään sen lopettamiseksi? Ehkä siksi, että Abbasin johtama Fatah saa osan salakuljetetuista aseista. Terroristit ampuvat jonkun Kassam-raketin Israelin puolelle, ehkä viitsimättä edes tähdätä mihinkään, koska raketit ovat putoilleet avoimille kentille. Ampuvat vain lämpimikseen.
HAMASIN vaatimukset ovat kasvaneet viimeisten viikkojen myötä. Nyt Shalitin vapauttamiseksi vaaditaan moninkertaista elinkautista istuvaa, entistä Fatah Tanzimin Länsirannan johtajaa, Merwan Barghoutia osaksi vaihtokauppaa. Mutta ei huolta, Olmert lupasi vapauttaa myös tällaisia terroristeja, joilla on verta käsissään.
Uutiset kertovat, että ministerien enemmistö puoltaa Barghoutin vapauttamista.
HAMAS VAATII, että ensimmäiseksi vapautetaan 400 alle 18-ikäistä sekä naisvangit, ja Shlit luovutetaan egyptiläisille. Toisessa vaiheessa vapautetaan 500 vankia ja Shalit luovutetaan Israeliin. Kolmannessa vaiheessa Israel vapauttaa 500 vankia. Hamas vaatii lisäksi, että kaikki ennen 1993 vangitut palestiinalaiset ja yli 20 vuotta vankiloissa istuneet vapautetaan.
USA:N ULKOMINISTERI Rice on tarttunut Olmertin lupauksiin, ja kiireisestä aikataulustaan huolimatta aikoo tavata tänään sekä Olmertin että Abbasin voidakseen lukea ”äidilliset ohjeet” näille pahankurisille nulikoille.
Bushin hallitus on ilmoittanut, että se tulee keskittymään Irakin tilanteeseen ja sen vaikutuksiin koko Lähi Idän kuvioissa, eikä Israelin ja palestiinalaisten pienet ympyrät saa häiritä isojen poikien leikkiä.
BAKERIN JA HAMILTONIN johtaman USA:n kahden johtavan puoleen yhteisen tutkimuskomitean suosituksista tihkuu pieniä otteita julkisuuteen. Se oli tarkoitus esitellä USA:n lainlaatijoille keskiviikkona, mutta aikaerosta johtuen sen aiheet ehtivät näille leveysasteille vasta tänään. Tärkein ja keskeisin suositus siinä on se, että USA:n tulee vetää joukkonsa pois Irakista. Ongelmana on se, mitä Irakissa tulee tapahtumaan sen jälkeen. Irakin shia-muslimeilla on kana kynimättä sunni-veljiensä kanssa. Saudit pelkäävät sisällissotaa ja ovat valmistautumassa puuttumaan asiaan sunnien puolesta, jos tilanne niin vaatii. Sunnit ovat Irakissa vähemmistönä. Saudit aikovat toteuttaa uhkauksensa paikallisen sodan pelosta huolimatta. Saudien aiheellisena pelkona on väkivallan leviäminen Saudi Arabiaan.
SUNNIEN Moqrada al-Sadrin viisi ministeriä ovat eronneet Malikin hallituksesta vastalauseeksi sille, että Maliki lupautui tapaamaan presidentti Bushin Ammanissa tänään, mitä he pitävät provokaationa. Myös 30 heidän kansaedustajistaan on ilmoittanut boikotoivansa parlamentin istuntoja vastalauseeksi. Tämä heikentää ennestään Malikin johtamaa hallitusta, jota on kaiken aikaa moitittu voimattomaksi.
UUSI MIES Bushin neuvonantajien joukossa on CIA:n entinen johtaja Raymond Close, nyt jo eläkkeellä. Hän puuhaa eläkepäivillään ajankuluksi liikeasioissa Saudi Arabiassa. Close on myös työntänyt oman lusikkansa Lähi Idän soppaan, ja esittelee omia suosituksiaan.
CLOSE esittää Baker/Hamiltonin suositusten mukaisesti, että arabien uskonkiihkon hillitsemiseksi Israel on saatava aisoihin, koska hänenkin ymmärryksensä mukaan se on avaimena arabien yhteistyölle.
Close katsoo, että Israelin tulee luopua Golanin ylängöstä, koska tämä on välttämätöntä Syyrian saamiseksi mukaan Iranin lisäksi Lähi Idän alueen rauhoittamiseksi. Hän suosittelee alueen maiden johtajien välistä huippukokousta, johon USA:n lisäksi myös Israelin tulisi osallistua. Mutta jotta se onnistuisi, Israelin tulee lupautua huomattaviin myönnytyksiin. Hän esittää, että USA painostaa Israelia Golanin luovuttamiseksi. Sen sijaan hän ei suosittele Syyrian vaikutuksen lisäämistä Libanonissa, mitä Syyria kiihkeästi haluaa.
LIBANONIN sisäinen tilanne on siirtymässä kriisitilaan joko jo Bushin Lähi Idän vierailun aikana tai heti sen jälkeen, uutislähteet kertovat tänään. Hizbullah-johtaja Hassan Nasrallah, Libanonin parlamentin puheenjohtaja Nabih Berri ja kristitty johtaja Michel Aoun ovat sopineet mielenosoitusten aloittamiseksi, joilla pyritään painostamaan maan hallitusta. Taustalla on hallituksen Syyrian vastaiset toimet, kuten kansainvälisen tribunaalin hyväksyminen tutkimaan Rafik Haririn ja ehkä myös Pierre Gemayelin murhia. Tarkkailijat pelkäävät, että mielenosoitukset voivat muuttua väkivaltaisiksi, ja ne voivat uhata maan hallitusta.
Mikäli näin tapahtuu, Syyria voi lähettää joukkojaan Libanoniin.
ISRAELIN PANSSARIVAUNUT, maailmankuulut Merkavat, jotka saivat pahasti selkäänsä taistellessaan Hizbullahin terroristeja vastaan Libanonin sota II:n aikana, saavat suojakseen jo vuosia valmiina olleen suojakilven nimeltään Trophy. Libanonin sodassa 40 panssarivaunua kärsi pahoja vaurioita venäläis-valmisteisten panssarintorjunta-ohjusten iskuista. Trophy oli jo silloin käyttövalmis, mutta kustannussyistä sitä ei oltu asennettu vaunuihin. Rafael Armament yhtiön kehittelemä Trophy muodostaa vaunun ympärille suoja-alueen, jossa sen laitteisto paikantaa lähestyvän uhkan ja laukaisee sitä vastaan lentäviä kappaleita, jotka laukaisevat lähestyvän ohjuksen. Vuoden 2007 lopussa kaikissa tankeissa on tämä suojaus.
Israelin sotilaallinen teollisuus (IMI) on kehitellyt omaa versiotaan nimellä Iron Fist (rautanyrkki). Sen uskotaan valmistuvan ensi vuoden loppupuolella. Se koostuu tutkasta ja kiinteästä optisesta järjestelmästä. Se pystyy tunnistamaan lähestyvän uhkan, esim. ohjuksen, ja ampuu sekunnin murto-osassa oman vastaohjuksensa, joka tuhoaa uhkaavan ohjuksen.
TUHANNET JUUTALAISET Euroopasta kokoontuivat mielenosoitukseen Brysselissä painostaakseen EU:n parlamentaarikkoja työskentelemään jo 4.5 kuukautta Hamasin ja Hizbullahin kaappaamien kolmen israelilaisen sotilaan vapauttamiseksi. Mielenosoittajiin liittyi myös sotilaitten omaisia.
Punaisen ristin edustaja Dorothea Krimirsas myönsi, ettei järjestö ole saanut lupaa vierailla heidän luonaan eikä tiedä mitään heidän kunnostaan. Hamas-johtaja Khaled Mashaal kertoi äskettäin, että sen hallussaan pitämä Gilad Shalit voi hyvin ja lähetti terveisensä omaisilleen.
Hizbullahin kaappaamista kahdesta sotilaasta, Eldad Regev ja Ehud Goldwasser, ei ole mitään tietoja, minkä myös Punainen Risti tunnustaa, vaikka se sanoo pitävänsä yhteyttä Hizbullahin kanssa.
YLEISLAKKO PÄÄTTYI tänä aamuna työtuomioistuimen päätöksellä. Lennot Ben Gurionin lentokentältä ovat alkaneet, mutta aikataulut heittävät vielä pahasti.
DESMOND TUTU, Etelä Afrikan anglikaanien arkkipiispa, sai YK:n nimityksen Beit Hanoun siviileihin kohdistunutta tykistön harhalaukauksen aiheuttamaa 19 ihmisen kuolemaa tutkivan komitean johtoon.
Desmond Tutun nimitys on aiheuttanut Israelissa sekavia tunteita, sillä Tutu on useissa yhteyksissä esittänyt Israelia aiheettomasti tuomitsevia lausuntoja. Hän vertaa sionismia rasismiin. Vuonna 2002 huhtikuussa Guardian-lehdessä julkaisemassaan artikkelissa ”Apartheid Pyhässä Maassa” hän kiittää juutalaisten tukea mustille afrikkalaisille apartheidin kaatamisessa, mutta tuomitsee Israelin politiikan, joka ”ilmenee sotilaallisten iskujen väkivaltana miehitetyssä maassa ja epäinhimillisyytenä, joka ei salli ambulanssien päästä haavoittuneitten luo”. Toisessa yhteisartikkelissa hän vertaa Israelin miehitystä entiseen apartheid-hallitukseen ja suosittelee taloudellisia pakotteita Israelille Etelä Afrikan tapaan.

Wednesday, November 29, 2006

KESKIVIIKKO 29.11.06
EI UUSIA ASKELEITA ennen korpraali Gilad Shalitin vapauttamista Hamasin vankisellistä, on Israelin diplomaattinen asenne tällä hetkellä. Tämä tietenkin sillä varauksella, ettei Olmert katso tarvitsevansa uusia raflaavia otsikoita sanomalehtiin. IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz on valittanut, ettei hän saanut ennakkoon kunnollista informaatiota Olmertin julistamasta tulitauosta. Hän kai luki siitä lehdistä, kuten me muutkin. Sekä IDF:n johto että useat turvallisuusvaliokunnassa toimineet kansanedustajat ovat avoimesti syyttäneet Olmertia liian hätäisestä päätöksestä, mikä vaarantaa maan turvallisuutta.
EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKKÖ Omar Suleiman on tänään keskiviikkona Israelissa. Hän tapaa puolustusministeri Amir Peretzin, infrastruktuuripäällikkö Binyamin Ben-Eliezerin, Mossadin päällikön Meir Daganin sekä pääministeri Ehud Olmertin. Suleiman keskusteli kolmen päivän aikana Hamasin ulkopoliittisen päällikön Khaled Mashaalin kanssa Kairossa, mutta niissä ei saatu lopullisia ratkaisuja koskien Shalitin vapauttamista. Suleimanin vierailu Israelissa lienee lähinnä informaation välittämistä osapuolten kesken.
USA:N PRESIDENTTI George Bush ja hänen ulkoministerinsä Gondoleezza Rice lentävät tänään Riiasta Ammaniin, jossa Bush keskustelee kahden päivän ajan Jordanian kuninkaan Abdullah II:n kanssa. Torstaina keskusteluun liittyy Irakin pääministeri Nouri al-Maliki, vaikka hänen sunni-muslimeja edustava hallituskumppaninsa ovat uhanneet erota hallituksesta, jos vierailu toteutuu.
Abdullah on esittänyt omana toiveenaan, että Israelin ja palestiinalaisten välinen rauhanprosessi olisi keskusteluissa Bushin kanssa keskeisellä sijalla, mikä ei ole USA:n näkemys. Bushin päämääränä on saada alueen maltilliset maat tukemaan uutta suuntausta Irakin tilanteen ratkaisemiseksi, joka uhkaa hajota käsistä. Tämän saavuttamiseksi hän tarvitsee Irakin naapurimaitten Iranin ja Syyrian osallistumista.
USA:N ULKOMINISTERI RICE lupautui tapaamaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin Jerikossa, jonne Rice lennätetään Ammanista helikopterilla tänään. Jeriko katsottiin sopivammaksi paikaksi kuin Ramallah. Rice ilmaisi halukkuutensa keskusteluun siksi, että hän näkee uusia mahdollisuuksia tulitauon ja Olmertin myönteisen Sde Bokerin puheen jälkeen.
ABBASIN tuomiset keskusteluihin Ricen kanssa eivät liene kovin mieltä ylentävät. Hän totesi jo eilen Ammanissa, että keskustelut Hamasin ja Fatahin välisestä yhteishallituksesta ovat katkenneet, ja että hän suunnittelee nyt seuraavaa askelta, joka lienee Ismail Haniyehin hallituksen erottaminen ja uuden teknokraattien muodostaman hallituksen asettaminen hallitsemaan PA:n alueita.
TULITAUKO ei ole kovin hyvin pitänyt. Eilen palestiinalaiset ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israelia kohti, mutta onneksi ne putosivat aukeille alueille. Al-Aksan nuoret edustajat esittelivät Nablusissa eilen uutta rakettiaan, jolle he ovat antaneet nimen jondallah, ja jota he aikovat kokeilla heti, kun siihen tulee tilaisuus. Sen ominaisuuksia ei kerrottu. Palestiinan vastarintakomitean (PRC) edustaja Abu Abir kertoi eilen, että Hamas käyttää tulitauon aseistautumiseen ja uudelleen ryhmittymiseen. Samaa vakuutti Hamasin aseellista siipeä Izzadin Al-Qassamia edustava päällikkö Abu Abdullah, joka toisteli Hamasin ideologisia tavoitteita Israelin tuhoamiseksi ja ennusti tulitauon päättyvän aseelliseen yhteenottoon Israelin kanssa, ennemmin tai myöhemmin. Islamic Jihadia edustava Abu Luya Gazassa sekä al-Aksaa edustava Abu Ahmed totesivat myös kannattavansa tulitaukoa, mutta vain tilapäisenä.
IDF on antanut joukoilleen ohjeet pidättyä tulesta, mutta todetessaan rakettimiehistön asettuvan asemiin sen tulee saatuaan esimiehiltään luvan pyrkiä eliminoimaan sen joko tykistön tai IAF:n ohjusten avulla.
Koska tulitauko ei koske Juudean ja Samarian alueita, IDF on jatkanut operaatioita siellä entiseen tapaan.
PA:N PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh oli ensimmäisellä matkalla Egyptin kautta ulkomaille 13 auton saattueen kanssa, mutta Egyptin rajavartijat pysäyttivät useimpien matkan rajalla selittäen, ettei heidän kanssaan oltu sovittu etukäteen keitä Haniyehin seurueeseen kuului. Hamas kutsui tapausta skandaaliksi.
Haniyeh vierailee ainakin Egyptissä, Saudi Arabiassa, Kuwaitissa, Algeriassa, Syyriassa, Qatarissa ja Iranissa. Hänen mukanaan matkustavat hallituksen asiamies Gjazi Hamad ja PA:n pääministerin kanslian pääsihteeri Muhammed Awad. He ylittivät rajan Egyptiin Rafahissa.
HAMAS ON SALAKULJETTANUT Gazan alueelle arvioiden mukaan ainakin 80 miljoonaa USD Rafahin raja-aseman kautta. PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar toi viimeiseltä matkaltaan tiistaina Rafahin kautta 20 miljoonaa USD. Zahar oli kahden viikon matkalla useisiin arabimaihin, joissa oli kerätty varoja Hamasille.
Egyptin viranomaiset eivät ole juuri puuttuneet varojen kuljettamiseen Gazan alueelle, joissakin tapauksissa he ovat viivyttäneet rajan ylitystä vaatien selityksiä, mutta sallineet rajan ylityksen ilman vaikeuksia.
SDEROTIN PORMESTARI Eli Moyal ennustaa, ettei pahinta Kassam-rakettien tulesta ole vielä nähty. Hän ei suosittele asukkaille järjestettäviä lomia, vaan sitä, että asukkaat pysyvät lujina paikoillaan. Hän kuitenkin ennustaa, että edessä on brutaali sota. Hän sanoo tiedustelulähteisiin viitaten, että palestiinalaisilla on tehokkaampia aseita kuin Kassamit; heillä on Katjushoita, hän vakuuttaa. Hänen mielestään 24 tuntia rauhallista aikaa ei ole tulitauko. Hänen ohjeensa hallitukselle: Eliminoikaa terrori.
Sderotin asukkaat aloittivat eilen mielenosoituskulkueen, joka jatkaa tänään keskiviikkona Jerusalemiin. He uskovat, että ainakin 50 ihmistä saadaan loppumarssiin mukaan. Heidän sanomansa Israelille: Jos Sderot kaatuu, sen mukana kaatuu Israel, sillä Saderotin jälkeen tulevat Ashkelon ja Ashdod, sitten Tel Aviv ja muut kaupungit.
IDF OPETTELEE sotimista gerilloita vastaan perustamalla osaston, joka jäljittelee kaikessa tapaa, miten sissit toimivat. He taistelevat perinteisiä joukko-osastoja vastaan harjoituksissa.
IDF:N HARJOITUKSIIN käytettyjä varoja on vähennetty vuosittain. Vuonna 2005 määrä oli 767 miljoonaa NIS, tänä vuonna 500 miljoonaa. Libanonin sodan heikon menestyksen hälyttämänä varojen määrää nostettiin ensi vuodelle 830 miljoonaan NIS. IDF haluaa nostaa vuosittaisen harjoituksiin osallistumisajan reserviläissotilailta 70 päivään kolmen vuoden ajaksi, upseerien kertausharjoitus 95 päivään vuodessa.
IDF:n tarkoituksena on harjoitella kaupunkisodankäyntiä ja hankkia siihen sopiva aseistus.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ on erottanut 300 miljoonaa USD Kassam- ja Katjusha-rakettien eliminoimiseen tarkoitetun järjestelmän kehittämiseksi, jonka uskotaan olevan käyttökunnossa puolessatoista vuodessa.
Tutkimuksen alaisena on kotimainen laserin ja rakettien vasta-ohjuksen yhteiskäyttöön perustuva järjestelmä. USA:ssa kehitelty Skyguard järjestelmä, johon IDF on osallistunut 100 miljoonalla USD, ei ole enää mukana arviossa, mutta jos sen kehitysyhtiö Northrop Grumman pystyy osoittamaan sen kehityskelpoisuuden, se otettaneen uudelleen harkintaan.
CYBERSPACE SOTA on uusin alue, jolle Israelin ulkomaisesta imagosta taisteleva ulkoministeriö aikoo panostaa maailmalla. Israelissa kehitetty tietokone ohjelma (software) on nimeltään ”Internet Megaphone”. Se aloitti toimintansa heinäkuussa ja sen on ladannut 25 000 käyttäjää. Tarkoituksena on nostaa käyttäjien määrä ainakin nelinkertaiseksi, jolloin sillä alkaa olla propagandavaikutusta. Ministeriö haluasi, että ohjelman käyttäjät ilmaisevat mielipiteensä sen esille tuomista artikkeleista ja ohjelmista, joita esitetään mediassa maailmanlaajuisilla TV-kanavilla. Megaphone ohjelman voi ladata osoitteesta www.Giyus.org , joka välittää päivittäisiä ajankohtaisuutisia ja niihin sopivia linkkejä, mielipidetiedusteluja jne.
LIBANONIN TURVALLISUUSPALVELU paljasti 200 hengen salajärjestön, jonka tarkoituksena oli murhata 36 viranomaista Libanonissa. Heidät pestasi Syyrian tiedustelu Fatah Intifada järjestöltä Libanonissa. Miehet koulutettiin El-Bureij ja Al-Badawi pakolaisleireissä Libanonissa. Salaliitto paljastui, kun Libanonin turvallisuusjärjestö pidätti kaksi sen jäsentä, toinen syyrialainen, toinen saudi. Asiasta kertoi Beirutissa ilmestyvä lehti Al-Mustagbal, jonka omistaa Rafik Haririn perhe. Fatah Intifada erosi 1970-luvulla Fatahista, ja sitä johtaa eversti Abu Moussa.
HISTADRUTIN julistama yleislakko lamautti kaikki kunnalliset palvelut, kuten myös maan satamat ja lentoliikenteen. Vihaiset ja epätietoiset ihmiset, joita oli tullut lentoaseman halliin odottamaan laukkujaan tai pääsyä koneisiinsa, ihmettelivät Israelin tapaa hoitaa julkisia asioita. He syyttivät tästä Israelin hallitusta, joka ei huomioi ihmisten ahdinkoa. Osa ihmisistä ei tiennyt mitään lakon alkamisesta.

Tuesday, November 28, 2006

TIISTAI 28.11.06
TULITAUKO Israelin ja palestiinalaisten ryhmien kesken on toistaiseksi pitänyt, vaikka pienempiä rikkomuksia sitä vastaan on tehty. Eilen maanantaina iltapäivällä palestiinalaiset ampuivat kaksi Kassamia kohti Sderotia, mutta ne eivät aiheuttanet vahinkoa. PRC (Palestiinan vastarintakomitea) ilmoitti ampuneensa raketit. IDF:n johto valittaa edelleen, että tulitauko tehtiin sitä kuulematta ja aikana, jolloin sen joukot olivat tutkimassa terroriryhmien omaksumaa uutta taktiikkaa taisteluissaan IDF:n sotilaita vastaan. IDF:n ilmoituksen mukaan terroriryhmät ovat paremmin koulutettuja, ne ovat asettaneet parin hengen tarkkailijoita, jotka seuraavat sotilaitten liikkeitä ja ilmoittavat niistä terroriryhmien johdolle, joka ohjaa taisteluihin osallistuvia ryhmiä liikutellen niitä pois sotilaitten tieltä. Tämä tekee sotilaille vaikeaksi saada kontaktia näihin ryhmiin. IDF:n johto uskoo, että terroriryhmät ovat saaneet koulutusapua Hizbullahilta ja käyttävät Libanonin sodassa opittua taktiikkaa. IDF oli kehittelemässä omaa vastaustaan tähän, kun Olmert käski joukot pois Gazan alueelta.
KANSANEDUSTAJA Yuval Steinitz (Likud), aiempi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja, kirjoittaa aamun JP:n artikkelissaan, että Olmert antoi ansiottoman voiton Hamasin käsiin. Ensiksi Hamas sai tämän kautta Israelin hallituksen epävirallisen tunnustamisen, jota se on hakenut maaliskuusta lähtien, ja jota ulkomaat tulevat seuraamaan. Toiseksi IDF menetti kultaisen tilaisuuden antaa lamauttava isku Gazan alueen terroristijoukoille, miehittää uudelleen Philadelphia-käytävä ja lopettaa siten aseitten ja räjähteitten salakuljetus Siinain kautta Gazaan. Kolmanneksi Hamas sai uutta rohkeutta ja uskoa jatkaa aloittamallaan tiellä, koska sen käsityksen mukaan Israel suostui tulitaukoon heikkoudesta. Tulitauon myötä terrorijärjestöt voivat nyt rauhassa ilman IDF:n häirintää jatkaa aseistautumistaan, joukkojensa koulutusta ja rekrytointia sekä rakentaa puolustusjärjestelmiään Hizbullahin Libanonin eteläosan esimerkin mukaan. Tämä Israelin heikkous on huomioitu myös Israelin vihollismaissa.
VASEMMISTON kanta Olmertin tulitaukoon on kokonaan vastakkainen. Uri Savir, joka toimi ulkoministeriön pääsihteerinä, ylistää Olmertin palautumista omaksi paremmaksi itsekseen, jota hän esitti ennen Libanonin sota kakkosta. Erityisesti hän ylistää Olmertin pääministeri David Ben-Gurionin muistotilaisuudessa Sde Bokerissa eilen pitämää puhetta, jossa tämä ojensi rauhankäden palestiinalaisille, tarjoten heille rauhaa, suurimman osan luovuttamista Juudeasta ja Samariasta ja omaa valtiota, joskin samalla pyytäen palestiinalaisia luopumaan vaatimuksistaan pakolaisten paluuoikeuksista. Savir pitää juutalaisten siirtokuntien rakentamista Juudeassa ja Samariassa osana miehityspolitiikkaa huomioimatta ollenkaan, että nämä alueet kuten Gazakin kuuluivat juutalaisten kotimaasuunnitelmiin. ”Hänen rauhantarjouksensa palestiinalaisille, tarjotessaan Palestiinan valtiota Länsirannalle ja Gazan alueelle, seurauksena Israelin vetäytymisestä ja siirtokuntien purkamisesta, osoittavat realistista ja käytännöllistä näkemystä, etteivät rauha ja miehitys voi kulkea käsi kädessä”, hän kirjoittaa. Savir katsoo myös, että Israelin tulisi hyväksyä Mahmoud Abbasin neuvottelema yhteishallitus Fatahin ja Hamasin kesken, jonka ministerit olisivat ei-poliittisia asiantuntijoita, mitä hän pitää edistysaskeleena. Savir uskoo, että Olmertin aloite nähdään myönteisesti myös Washingtonissa, jonka kiinnostus on keskittymässä Irakin ja Syyrian rintamalle.
JORDANIAN MONARKKI kuningas Abdullah II toimii isäntänä sarjalle diplomaattisia tapaamisia Ammanissa keskiviikosta alkaen. Israelin pääministeri Olmert ei ole mukana näissä kaavailuissa, mutta PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaa Abdullah II:n huomenna Ammanissa.
USA:N PRESIDENTTI Bush ja ulkoministeri Rice saapunevat Ammaniin huomenna, jossa toinen heistä voi tavata Abbasin. On myös arvailtu, että Rice voisi järjestää tapaamisen erikseen Olmertin ja Abbasin kanssa Jerusalemissa, mutta sellaista ei ole suunniteltu, eivätkä amerikkalaiset näe niin dramaattista muutosta tapahtuneen Gazan tulitauosta huolimatta, että tapaamisella saavutettaisiin käytännön tuloksia.
Presidentti Bush tulee keskittymään tapaamiseen Irakin pääministeri Nouri al-Malikin ja Abdullah II:n kanssa.
ABDULLAH II on todella huolestunut tilanteesta Lähi Idässä. Hän pelkää kolmen sisällissodan mahdollisuuden kehittyvän Lähi Idässä: Irakissa, Libanonissa sekä Fatahin ja Hamasin välillä. Nämä voivat hänen mukaansa uhata Jordanian turvallisuutta.
Jordania on kouluttanut Irakin armeijan sotilaita, kun Hizbullah kouluttaa USA:n vastaisia joukkoja Libanonissa, jotka siirtyvät Syyrian kautta Irakiin.
ISRAELIN HALLITUS on tiettävästi antanut luvan 1000-1500 Badr-pataljoonan miehelle luvan siirtyä Jordaniasta palestiinalaisten alueelle Gazaan vahvistamaan Abbasille uskollisia joukkoja. Heidän omaisensa eivät saa muuttaa heidän mukanaan, ja Israel pidättää oikeuden perua lupauksensa heidän toimimisestaan Gazan alueella. Israelissa pelätään, että heidän omaisensa muuttaminen Gazaan olisi alkuna laajemmalle palestiinalaisten pakolaisten muuttovirralle.
PALESTIINALAISTEN VIRALLINEN kanta Olmertin rauhantarjoukseen tulee Abbasin neuvonantajan Nabil Abu Rudeinehin kautta. Hän sanoo lausunnossaan, että pakolaisten paluuoikeus on heille pyhä, ja että he tulevat vaatimaan pakolaisten paluuta YK:n peruslauselman 194 mukaan sekä valtion perustamista ennen 1967 sotaa vallinneille aselepolinjoille. Hän toteaa, että ainoa asiakirja, jonka he ovat tunnustaneet, on kvartetin laatima ”tiekartta”, josta he pitävät kiinni, eikä uusia suunnitelmia tarvita.
Olmertin hallituksen varapääministeri ja strategisen suunnittelun ministeri Avigdor Lieberman vannoo estävänsä kaikki Olmertin lupaamat myönnytykset Israelin maasta.
Vaikka Liebermanin Israel Beiteinu ja ortodoksien Shas- puolue äänestäisikin Knessetissä mahdollista Olmertin rauhansuunnitelmaa vastaan, sillä olisi kuitenkin enemmistö, koska muut puolueet arabipuolueitten tapaan tulisivat äänestämään sen puolesta.
YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTO teki sen taas. Tällä kertaa se tuomitsi maanantaina Israelin kahdessa äänestyksessä siitä, että se on liittänyt Golanin ylängön osaksi Israelia. Neuvosto pitää tätä laittomana.
Israelin edustaja YK:ssa Itzhak Levanon toteaa, että neuvosto on pahempi kuin sitä edeltänyt komissio. Hänen mielestään neuvosto on täysin politisoitu, sillä sitä hallitsevat arabi- ja muslimimaat. Kuuden kuukauden aikana, jotka neuvosto on toiminut, se ei ole antanut yhtään päätöslauselmaa esim. Sudanin harjoittamasta kansanmurhasta ja Darfurin pakolaisista, kun se on pitänyt kolme erikoisistuntoa Israelista ja antanut 10 päätöslauselmaa sitä vastaan. USA ja Israel eivät ole neuvoston jäseniä.
NEUVOSTO ÄÄNESTI sunnuntaina äänin 32 – 1, että Golanin liittäminen Israeliin on laiton.
Toisessa äänestyksessä neuvosto tuomitsi äänin 45 kokonaisvahvuudesta 47 Israelin jatkuvan läsnäolon Länsirannalla, Itä Jerusalemissa ja Golanin ylängöllä. Vain Kanada äänesti vastaan, koska sen mielestä YK:n yleiskokous on oikea foorumi asian käsittelemiseksi.
SYYRIA TEKI Golania koskevan päätösesityksen. Syyria on itse neuvoston jäsen. Israelin YK:n edustaja Levanon arvioi, että Syyria esitti Golanin päätöslauselman saadakseen huomion pois sen omista ihmisoikeusloukkauksista. Levanon muistuttaa, että Syyria käytti Golanin ylänköä terrorisoidakseen sieltä israelilaisia asukkaita Kinneretin järven alueella, ja aloitti sen kautta hyökkäyksiä Israelia vastaan.
Tämän aamun uutisen mukaan Syyria syyttää Israelia, että se patoaa Golanilla virtaavia jokia varastaakseen niitten veden.
TV-KANAVA II:N mukaan Meretz neuvotteli osallisuudesta useaan murhaan moneen elinkautiseen vankeuteen tuomitun ja israelilaisessa vankilassa tuomioitaan kärsivän Merwan Barghoutin kanssa tulitauosta palestiinalaisten kanssa, mikä johti sopimuksen syntymiseen.
POMMIRÄJÄHDYS Gazassa Hamasin vastaisista mielipiteistään tunnetun palestiinalaisen journalistin kodin ulkopuolella maanantaina oli ilmeisesti tarkoitettu varoittamaan journalistia, että häntä seurataan kaiken aikaa. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä. Journalisti, Majdi Arabeed, omistaa riippumattoman radioaseman Sawt al-Huriyya (Vapauden Ääni). Hän on saanut useita varoituksia ja uhkauksia ja hän joutui sulkemaan radioasemansa paeten itse maan alle henkensä säästämiseksi. Hänellä on kaksi henkivartijaa ja automaattiase mukanaan. Hän toimittaa materiaalia myös israelilaiselle medialle.
AMMATTILIITTO HISTADRUT julisti kansallisen lakon, joka alkaa huomenna kuudelta aamulla ja kestää sen päivän. Ammattiliitto kokoontuu huomen illalla tarkastelemaan tilannetta. Lakon aiheena on hallituksen tapa jättää työntekijöitten palkat maksamatta, joissakin kunnissa neljältä kuukaudelta. Kaikki kunnalliset palvelut ovat suljettuina huomenna, mukaan lukien roskien keräys koko maassa.

Monday, November 27, 2006

MAANANTAI 27.11.06
TULITAUKO palestiinalaisten kanssa on ollut voimassa vuorokauden ja vajaa kolme tuntia. Alku ei näyttänyt hyvältä, palestiinalaiset ampuivat tulitauon alkamisen jälkeen seitsemän rakettia Israelin puolelle ja kaikkiaan 13 sunnuntain aikana. Lisäksi kolme palestiinalaisryhmää: Hamasin aseellinen siipi al-Qassam, al-Aksa ja Islamic Jihad ovat ilmoittaneet jatkavansa hyökkäyksiään niin kauan kuin Israel jatkaa operaatioitaan Juudeassa ja Samariassa. Nämä alueet eivät kuuluneet tulitaukosopimuksen piiriin, josta Olmert ja Abbas sopivat puhelimessa, joten siitä ei ole allekirjoitettua versiota.
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh kokosi tärkeimpien palestiinalaisryhmien johtajat neuvotteluun, jossa he sopivat tulitauon noudattamisesta.
MAHMOUD ABBAS antoi turvallisuusjoukoilleen käskyn pidättää kaikki tulitaukoa rikkovat, mikä heti herätti pahaa verta Hamasin edustajien parissa. Lisäksi Abbas antoi käskyn sijoittaa 13 000 turvallisuusmiestä, jotka kootaan kaikista 12 turvallisuusryhmistä, Gazan ja Israelin rajalle valvomaan tulitauon noudattamista. Israelilla on huonot kokemukset palestiinalaisten turvallisuusmiesten kyvystä valvoa tulitaukoa.
HAMASIN MILITARISTIEN johtajat ovat avoimesti tunnustaneet, että tulitauko on tilapäinen, ja että sen tarkoituksena on aseistautua ja ryhmittää joukkoja uudelleen. Hamasilla on aseissa 8000 hyvin koulutettua miestä varustettuina nykyaikaisin asein, myös it- ja pt-ohjuksin. Ne on jaettu neljäksi osastoksi, yksi kuhunkin Gazan alueen lohkoon.
Hamasin uskotaan jatkavan Fatahin tukikohtien kaappaamista Juudean ja Samarian alueilla, jonne näitten ryhmien välinen taistelu vallasta siirtynee Gazan jälkeen.
MIKSI OLMERT suostui tulitaukoon? Tämä on kysymys, johon on yhtä monta vastausta kuin vastaajiakin. Olmert pahoitti mielensä siitä, että puolustusministeri Amir Peretz oli oma-aloitteisesti ottanut yhteyttä Abbasiin kysymättä Olmertin lupaa. Nyt Peretzin kanslia kehuu, että Peretzin soitto Abbasille sai tulitauon aikaan. Toisaalta voidaan sanoa, että Olmertin intressinä on saada jotain näkyvää aikaan, ja siksi hän tarttuu mihin tahansa oljenkorteen kyselemättä, mitä vahinkoa se voisi aiheuttaa maan turvallisuudelle.
IDF:N JA TURVALLISUUSJÄRJESTÖJEN johto ei ole ollenkaan onnellinen tästä sopimuksesta, joka tehtiin niitä kuulematta ja aikana, jolloin ne suunnittelivat suurta operaatiota Gazan alueelle. Ne pelkäävät juuri sitä, mistä Hamasin johto avoimesti kehuu, että terrorijärjestöt saivat tästä sopivan näytön siitä, että Kassam-tuli pakotti Israelin tulitaukoon, ja että ne käyttävät tätä aikaa valmistautuakseen uuteen yhteenottoon IDF:n kanssa, silloin paremmin koulutettuina, aseistettuina ja ryhmitettyinä. Abbasia pidetään pelkkänä kulissina.
ERÄÄN ARVION mukaan todellinen suostuminen tulitaukoon tuli Khaled Mashaalilta, joka viivyttyään Kairossa useita päiviä suunnisti Debkafilen mukaan Jemeniin keskustelemaan Hamasin tulevasta strategiasta. Saman uutisen mukaan Mashaal antoi ennen lähtöään monikohtaisen listan vaatimuksista, joita se tulee esittämään kaikissa tulevissa neuvotteluissa. Niihin kuuluu edelleen Debkafilen mukaan mm.:
Israelin pidättämistä ja tuomitsemista vangeista vapautettaviksi 1400, mukana kaikki naiset ja alle 18-vuotiaat sekä Marwan Barghouti ja muita Fatahin, Hamasin ja al-Aksan johtajia. Ensimmäisen 400 vangin vapautuksen yhteydessä Hamas luovuttaa Gilad Shalitin egyptiläisille.
Israelin tulee lopettaa kaikki sotilaalliset operaatiot Gazan ja Länsirannan alueilla, myös epäiltyjen pidätykset.
Hamas haluaa päästä PLO:n johtoon, ja Mashaalista tulee PLO:n puheenjohtaja Abbasin sijaan.
Hamas haluaa pitää sisä-, ulko- ja talousministeriöt yhteishallituksessa Fatahin kanssa.
Mashaal vaatii, että Länsivaltojen tulee pakottaa Israel myöntymään Palestiinan valtion perustamiseen kesäkuun 4. päivänä 1967 voimassa olleille aselepolinjoille, mutta hän myöhemmin lievensi aikavaatimusta kahdeksaan tai jopa 12 kuukauteen. Mashaalin tarkoituksena on saada hallintaansa koko PLO:n ulkomainen toiminta sen taloudellisine varoineen maailmanlaajuisesti. (www.debka.com 27.11.06)
VAARALLINEN SEKSUAALIRIKOLLINEN Benny Sela, 34, pääsi pakenemaan vankilan ollessa kuljettamassa häntä Selan vaatimaan oikeusistuimen kuulusteluun perjantaina, vaikka se oli muutettu kuukautta myöhemmäksi. Virhe tehtiin oikeusistuimen kansliassa, eikä sitä ehditty korjata. Selan kuljettajana toimineen vankienkuljetusyksikön johtaja oli 8 viikkoa aiemmin vaadittu erotettavaksi toimestaan taloudellisten epäselvyyksien vuoksi. Lähes 2000 poliisia ja rajapoliisia etsii tätä vaarallisena pidettyä rikollista. Etsintä on jo maksanut 4 miljoonaa NIS.
Sela tuomittiin vuonna 2000 seksuaalisesti pahoinpideltyään 14 naista Tel Avivin alueella 35 vuodeksi ja 9 kuukaudeksi vankeuteen, jota hän istui Eshel vankilassa Beershebassa. Selan uskotaan osallistuneen 40 seksuaaliseen hyökkäykseen naisia vastaan.
Karanneesta Selasta on tehty havaintoja eri puolilla maata, joita poliisi tutkii, mutta poliisi ei tiedä mitään hänen olinpaikastaan. Hänen uskotaan toimineen yksin ilman avustajia.
Asiantuntijat ovat arvailleet, ettei Sela halua sotkea pakoaan hyökkäämällä naisia vastaan. Hän on enemmän kuin villi eläin, joka pakenee henkensä edestä. He epäilevät Selan epänormaalin seksuaalisuuden johtuvan joko geneettisestä virheestä tai lapsena koetusta psyykkisestä ja tunneperäisestä hyväksikäytöstä. Tel Avivin naiset ovat kauhuissaan hänestä.
JERUSALEMIN PORMESTARI Uri Lupolianski hyllytti Jerusalemin länsipuolelle laaditun ns. Safdie suunnitelman sitä vastaan nousseen kovan kritiikin vuoksi, sillä se tuhoaisi suuren osan Jerusalemin metsää. Sen sijaan kaupunki aikoo rakentaa korkeita kerrostaloja keskusta-alueille sekä hyödyntää olevia vapaita alueita.
Safdie-suunnitelman mukaan oli tarkoitus rakentaa 20 000 asuntoyksikköä yli 20 neliökm:n metsämaa-alueille Jerusalemista länteen. Suunnitelman puolustajat perustuivat siihen uskomukseen, ettei Jerusalemissa ollut tarpeeksi tilaa rakentamiseen. Suunnitelman vastustajat ovat puolestaan todenneet, että tiivistämällä ja avoimia alueita hyödyntämällä Jerusalemiin voidaan rakentaa 60 000 asuntoyksikköä. Jerusalemin ja Maale Adumimin välinen vapaa alue hyllytettiin USA:n painostuksesta, vaikka sinne on jo rakennettu infrastruktuuri valmiiksi.
Varsinkin nuoret asukkaat ovat muuttamassa pois Jerusalemissa, koska kaupunki ei pysty tarjoamaan työpaikkoja ja taloudellisesti sopivia asuntoja.
KORKEIN OIKEUS hyväksyi sunnuntaina Jerusalemin turvallisuusaidan ja hylkäsi kaikki sitä vastaan tehdyt valitukset kaupungin pohjoispuolella. Turvallisuusaita tulee ympäröimään täysin 20 000 palestiinalaista Bir Naballah alueella, mutta sallii sieltä pääsyn kahta tietä pitkin Länsirannalle. Bir Naballah alueella on viisi palestiinalaista kaupunkia ja kylää: Bir Naballah kaupunki, sekä kylät Bir Naballah, Al-Jib, El-Judeira ja Beit Hanina el-Balad. Oikeus katsoi, että turvallisuusaidan suoma turvallisuuden kasvaminen ja asukkaille aiheutettu haitta on hyväksyttävässä määrin suhteutettu toisiinsa.
Oikeuden laskelman mukaan turvallisuusaidan ja teitten rakentaminen vaativat 1700 dunamin lunastamista palestiinalaisilta 22 000 dunamista, jonka kylät omistavat. Lisäksi 7370 dunamia käyttämätöntä maata lunastetaan Israelin puolelta aitaa.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ odottaa amerikkalaisen Northrop Grumman yhtiön selvennystä sen suunnittelemasta Skyguard järjestelmästä, joka perustuu laser-kanuunan käyttöön torjuttaessa lyhyen matkan ohjuksia ja raketteja. Sekä USA että Israelin puolustusministeriöt luopuivat järjestelmän kehittämisestä, koska sen käyttö havaittiin kalliiksi ja kömpelöksi. Siihen uhrattiin jo 100 miljoonaa USD.
Yhtiön lähettämässä tarjouksessa luvataan järjestelmän olevan käyttökunnossa puolessa vuodessa.
Israelin puolustusministeriö tutkii mahdollisuuksia järjestelmän kehittämiseksi, jolla pystytään eliminoimaan Kassam- ja Katjusha-rakettien uhka sekä Libanonin että Gazan alueen rajalla.
TULITAUKO EI KOSKE SALAKULJETUSTA, vakuuttaa PRC:n Hamasia edustava johtaja Gazassa.
Islamic Jihadin johtaja puolestaan sanoo, että itsemurhaiskut Länsirannalla ovat sallittuja.
IDF surmasi tulitaistelussa PRC:n Jeninin alueen johtajan Abed al-Razekin. Myös sivullinen nainen, joka otti terroristin aseen uhaten sillä sotilaita, sai surmansa. Taistelu käytiin Qabatiyassa, Jeninistä etelään.

Sunday, November 26, 2006

SUNNUNTAI 26.11.06
ASELEPO PALESTIINALAISEEN TAPAAN, voisi kutsua sitä sopimusta, jonka Ehud Olmert ja Mahmoud Abbas sopivat puhelimessa eilen. Tällä hetkellä ei ole tietoa, sopiko Olmert asiasta ensin turvallisuudesta vastaavien johtajien, puolustusministeri Peretzin, Shin Betin johtajan Yuval Diskinin ja sisäisen turvallisuuden johtajan Avi Dichterin kanssa. Hallitusta hän ei kuitenkaan kuullut ennen päätöstään. Peretz kutsui turvallisuusjohtajat kiireiseen kokoukseen täksi aamuksi.
MAHMOUD ABBAS lupasi, että palestiinalaiset lopettavat kaikki Kassam-iskut ja itsemurhahyökkäykset Israelin puolelle kuuden aikaan tänä aamuna. Islamic Jihad ja Fatahin Abu Rish-prilaati ilmoittivat, etteivät ne suostu lopettamaan hyökkäyksiään Israelia vastaan. Olmert lupasi vetää Gazassa operoivat IDF:n joukot pois sekä lopettaa kaikki täsmäiskut ja uudet operaatiot Gazan alueella.
VIIME YÖNÄ palestiinalaiset ampuivat kuusi Kassam-rakettia, joista yksi raketti muutama minuuttia ennen kuutta osui omakotitaloon tuhoten sen. Talossa asuvat seitsemän asukasta olivat kotona, mutta kukaan ei loukkaantunut. Eilen aamuna yksi raketti tuhosi Sderotissa talon, jonka asukkaat olivat poissa kotoa. Raketti osui taloon, joka oli 30 metrin päässä Sderotin kaupunginjohtaja Eli Moyalin talosta.
Kahdeksaan mennessä tänään palestiinalaiset ampuivat kolme rakettia Israeliin, kaksi niistä Sderotiin. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja, vain aineellisia vaurioita . Islamic Jihad ilmoitti tehneensä raketti-iskut.
ASELEPOSOPIMUS tuli aikaan, kun Shin Betin johtaja Yuval Diskin ja monet muut vaativat kovempia otteita Kassam-iskuja vastaan, ja IDF suunnitteli suurta operaatiota Gazan alueelle tarkoituksella lopettaa rakettien tuotanto, salakuljetustunnelien kaivaminen sekä raketti-iskut Israelin puolelle. IDF:n johtavat upseerit ovat varoittaneet suostumasta PA:n ehdottamaan aselepoon. Kansanedustaja Benny Elon (NU/NRP) syytti Olmertia kansan pettämisestä, ja varapääministeri Avigdor Lieberman vaatii Gazan miehittämistä. Shimon Peres pitää aselepoa hiehona saavutuksena, mutta ei antaisi sille ansiotonta arvoa.
SDEROTIN ASUKKAAT ovat alkaneet saada tarpeekseen. He ovat tungeksineet Sderotin kaduille, tehneet katusulkuja ja polttaneet autonrenkaita. He aikovat estää Ehud Olmertin vierailun kaupungissa tänään vastalauseeksi siitä, ettei Olmert ole tarpeeksi huomioinut kaupungin asukkaitten ahdinkoa.
ISRAELIN HALLITUKSEN edustajat haluavat katsoa, pystyykö Abbas lopettamaan rakettien ampumisen.
Kahdeksan jälkeen palestiinalaiset ampuivat neljännen raketin Israeliin aselevon ollessa voimassa.
SALAKULJETUSTUNNALIEN RAKENTAMINEN Gazan ja Egyptin välillä sen sijaan jatkuu. Eilen ilmoitettiin yhden tunnelin sortuneen, ja muutamien ihmisten jääneen loukkuun maakerrosten alle, joita palestiinalaiset pyrkivät kaivamaan esiin puskutraktorien avulla.
VIIME YÖN AIKANA IAF ampui Gazan kaupungissa Zeituan kaupunginosassa raketin autoon, jossa oli Hamasin terroristeja surmaten yhden ja haavoittaen neljää, toinen ohjus osui autoon Sejaiyan kaupunginosassa, myös siinä yksi Hamasin terroristi kuoli. Kolmas ohjus osui myös autoon, joka kuljetti terroristeja, mutta he ehtivät paeta autosta ennen iskua.
ASELEPOSOPIMUS, josta olisi ehkä parempi käyttää nimitystä tulitaukosopimus, ei koske operaatioita Juudean ja Samarian alueilla. Poliittiset tarkkailijat ovat varoitelleet, että tämä antaa Hamasille tilaisuuden jatkaa aloittamiaan operaatioita Fatahin nujertamiseksi Juudeassa ja Samariassa, ja myös rakentaa aseistustaan sekä koota ja valmistella joukkojaan uutta väkivalta-aaltoa varten tulitauon jälkeen.
HAMASIN poliittinen johtaja Khaled Mashaal oli kolme päivää Kairossa, jossa hän neuvotteli Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin kanssa vankienvaihdosta Israelin kanssa. Hän syytti Israelia, että se tarkoituksellisesti estää Gilad Shalitin vapauttamisen, jonka hän kertoi voivan hyvin. Mashaal esitti kuuden kuukauden uhkavaatimuksen länsivalloille. Jos he eivät sen aikana saa Israelia pakotetuksi Palestiinan valtion perustamiseen kesäkuun 4.päivän 1967 aselepolinjoille, Hamas tulee aloittamaan uuden intifadan.
POMMEJA LASTENLELUIHIN on terroristien viimeisin innovaatio. IDF:n Samariassa toimivat joukot löysivät perjantaiyönä suuren pommitehtaan Nablusin lähellä. He löysivät siellä valmiita pommeja ja pommivöitä, ja lisäksi lapsille tarkoitettuja karvaisia leluapinoita, joiden sisään oli sullottu pommi.
KYMMENEN JÄLKEEN uutistoimistot kertovat, että viisi Kassam-rakettia on ammuttu kuuden jälkeen Gazan alueelta Israeliin. Nyt myös Hamasin ”aseellinen siipi” sanoo ampuneensa raketteja Israeliin.
VENÄJÄ ASEISTAA IRANIA. pelättyä USA:n tai Israelin ilmavoimien iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan.
Iranin ja Venäjän välisen sopimuksen mukaan Venäjä on alkanut toimitukset huippunykyaikaisista
it-ohjuksista. Kysymyksessä on järjestelmä, josta käytetään nimitystä TOR-M1. Sen perusyksikkö on moottoroitu laukaisualusta, jossa on kahdeksan ohjusta, joitten nopeus on 700 km/tunnissa. Ne ammutaan pystyasennossa, joka paikallaan tai liikkeessä ollen kaikissa olosuhteissa, yöllä tai päivällä. Ohjusten ohjauskeskuksen jumiutukselta suojattu tutka pystyy seuraamaan 48 kohdetta samanaikaisesti, joista se valitsee automaattisesti kymmenen vaarallisinta, sen toimintasäde on 25 km. Se pystyy ampumaan kaksi ohjusta samanaikaisesti. Se on toimintavalmis 3 minuutissa, ohjusvalmius hälytyksestä on 5-8 sekuntia. Torjuntaohjuksen toimintaetäisyys on 10 – 6000 metriä, sekä lentokoneita että erityyppisiä ohjuksia vastaan.
Torjuntaohjus on varustettu 15 kg korkea-asteisella räjähteellä.
Ohjusta valmistetaan myös laivaston käyttöön, ja se on käytössä muissakin maissa, mm. Kreikan armeijalla.
USA:N JOHTO alkaa olla todella huolissaan Irakin tilanteen huononemisesta. Sitä osoittaa korkea tason vierailut Lähi Idässä. Varapresidentti Dick Cheney oli juuri päivän kestävällä vierailulla Saudi Arabiassa, jossa hän keskusteli kuningas Abdullahin kanssa. Presidentti Bush suunnittelee tapaavansa Irakin pääministeri Nouri al-Malikin keskiviikkona Jordaniassa, mitä sunnit vastustavat.
Abdullah ja Cheney pyrkivät sopimaan tavoista, joilla sunnien ja shiojen yhä verisimmät taistelut Irakissa saataisiin loppumaan. Abdullahin asiana on yrittää saada sunnit luopumaan pommi-iskuistaan, Malikin mahdollisuuksiin tehdä samoin edustamilleen shia-militaristeille on vaikeampaa äskeisen sunnien järjestämän massapommituksen jälkeen, jossa ainakin 215 shia-muslimia sai surmansa ja yli 250 haavoittui.
TOINEN räjähdysherkkä alue on Libanon, jossa kristittyjen johtajan Pierre Gemayelin murha repi auki vasta osittain arpeutuneet haavat entisen pääministeri Rafik Haririn murhan jälkeen. Hizbullah-johtaja sheikki Hassan Nasrallah kehotti seuraajiaan kaduille vaatimaan ainakin kahdeksan ministeripaikkaa Libanonin hallituksessa, mikä antaisi sille oikeuden estää hallituksen päätökset, joista se ei pidä. Libanonia uhkaa taas kerran verinen sisällissota, minkä kautta Hizbullah uskoo kaappaavansa vallan maassa. Al-Qaida on myös sekaantumassa tähän keitokseen. Se kuvaa Nasrallahia saatanan lähettilääksi, joka valmistelee anti-kristuksen tuloa. Al-Qaida hyökkää myös Iranin johtoa vastaan.
ISRAELIA nämä kehityssuunnat koskevat sikäli, että Israel alkaa olla vakuuttunut uudesta sodasta Hizbullahin kanssa, johon ainakin Syyria ja ehkä myös Iran osallistuisivat, jo ensi kesänä. Uutislähteet kertovat, että Hizbullah on korvannut Libanonin sota II:ssa menettämänsä aseet ja varusteet.