TIISTAI 28.11.06
TULITAUKO Israelin ja palestiinalaisten ryhmien kesken on toistaiseksi pitänyt, vaikka pienempiä rikkomuksia sitä vastaan on tehty. Eilen maanantaina iltapäivällä palestiinalaiset ampuivat kaksi Kassamia kohti Sderotia, mutta ne eivät aiheuttanet vahinkoa. PRC (Palestiinan vastarintakomitea) ilmoitti ampuneensa raketit. IDF:n johto valittaa edelleen, että tulitauko tehtiin sitä kuulematta ja aikana, jolloin sen joukot olivat tutkimassa terroriryhmien omaksumaa uutta taktiikkaa taisteluissaan IDF:n sotilaita vastaan. IDF:n ilmoituksen mukaan terroriryhmät ovat paremmin koulutettuja, ne ovat asettaneet parin hengen tarkkailijoita, jotka seuraavat sotilaitten liikkeitä ja ilmoittavat niistä terroriryhmien johdolle, joka ohjaa taisteluihin osallistuvia ryhmiä liikutellen niitä pois sotilaitten tieltä. Tämä tekee sotilaille vaikeaksi saada kontaktia näihin ryhmiin. IDF:n johto uskoo, että terroriryhmät ovat saaneet koulutusapua Hizbullahilta ja käyttävät Libanonin sodassa opittua taktiikkaa. IDF oli kehittelemässä omaa vastaustaan tähän, kun Olmert käski joukot pois Gazan alueelta.
KANSANEDUSTAJA Yuval Steinitz (Likud), aiempi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja, kirjoittaa aamun JP:n artikkelissaan, että Olmert antoi ansiottoman voiton Hamasin käsiin. Ensiksi Hamas sai tämän kautta Israelin hallituksen epävirallisen tunnustamisen, jota se on hakenut maaliskuusta lähtien, ja jota ulkomaat tulevat seuraamaan. Toiseksi IDF menetti kultaisen tilaisuuden antaa lamauttava isku Gazan alueen terroristijoukoille, miehittää uudelleen Philadelphia-käytävä ja lopettaa siten aseitten ja räjähteitten salakuljetus Siinain kautta Gazaan. Kolmanneksi Hamas sai uutta rohkeutta ja uskoa jatkaa aloittamallaan tiellä, koska sen käsityksen mukaan Israel suostui tulitaukoon heikkoudesta. Tulitauon myötä terrorijärjestöt voivat nyt rauhassa ilman IDF:n häirintää jatkaa aseistautumistaan, joukkojensa koulutusta ja rekrytointia sekä rakentaa puolustusjärjestelmiään Hizbullahin Libanonin eteläosan esimerkin mukaan. Tämä Israelin heikkous on huomioitu myös Israelin vihollismaissa.
VASEMMISTON kanta Olmertin tulitaukoon on kokonaan vastakkainen. Uri Savir, joka toimi ulkoministeriön pääsihteerinä, ylistää Olmertin palautumista omaksi paremmaksi itsekseen, jota hän esitti ennen Libanonin sota kakkosta. Erityisesti hän ylistää Olmertin pääministeri David Ben-Gurionin muistotilaisuudessa Sde Bokerissa eilen pitämää puhetta, jossa tämä ojensi rauhankäden palestiinalaisille, tarjoten heille rauhaa, suurimman osan luovuttamista Juudeasta ja Samariasta ja omaa valtiota, joskin samalla pyytäen palestiinalaisia luopumaan vaatimuksistaan pakolaisten paluuoikeuksista. Savir pitää juutalaisten siirtokuntien rakentamista Juudeassa ja Samariassa osana miehityspolitiikkaa huomioimatta ollenkaan, että nämä alueet kuten Gazakin kuuluivat juutalaisten kotimaasuunnitelmiin. ”Hänen rauhantarjouksensa palestiinalaisille, tarjotessaan Palestiinan valtiota Länsirannalle ja Gazan alueelle, seurauksena Israelin vetäytymisestä ja siirtokuntien purkamisesta, osoittavat realistista ja käytännöllistä näkemystä, etteivät rauha ja miehitys voi kulkea käsi kädessä”, hän kirjoittaa. Savir katsoo myös, että Israelin tulisi hyväksyä Mahmoud Abbasin neuvottelema yhteishallitus Fatahin ja Hamasin kesken, jonka ministerit olisivat ei-poliittisia asiantuntijoita, mitä hän pitää edistysaskeleena. Savir uskoo, että Olmertin aloite nähdään myönteisesti myös Washingtonissa, jonka kiinnostus on keskittymässä Irakin ja Syyrian rintamalle.
JORDANIAN MONARKKI kuningas Abdullah II toimii isäntänä sarjalle diplomaattisia tapaamisia Ammanissa keskiviikosta alkaen. Israelin pääministeri Olmert ei ole mukana näissä kaavailuissa, mutta PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaa Abdullah II:n huomenna Ammanissa.
USA:N PRESIDENTTI Bush ja ulkoministeri Rice saapunevat Ammaniin huomenna, jossa toinen heistä voi tavata Abbasin. On myös arvailtu, että Rice voisi järjestää tapaamisen erikseen Olmertin ja Abbasin kanssa Jerusalemissa, mutta sellaista ei ole suunniteltu, eivätkä amerikkalaiset näe niin dramaattista muutosta tapahtuneen Gazan tulitauosta huolimatta, että tapaamisella saavutettaisiin käytännön tuloksia.
Presidentti Bush tulee keskittymään tapaamiseen Irakin pääministeri Nouri al-Malikin ja Abdullah II:n kanssa.
ABDULLAH II on todella huolestunut tilanteesta Lähi Idässä. Hän pelkää kolmen sisällissodan mahdollisuuden kehittyvän Lähi Idässä: Irakissa, Libanonissa sekä Fatahin ja Hamasin välillä. Nämä voivat hänen mukaansa uhata Jordanian turvallisuutta.
Jordania on kouluttanut Irakin armeijan sotilaita, kun Hizbullah kouluttaa USA:n vastaisia joukkoja Libanonissa, jotka siirtyvät Syyrian kautta Irakiin.
ISRAELIN HALLITUS on tiettävästi antanut luvan 1000-1500 Badr-pataljoonan miehelle luvan siirtyä Jordaniasta palestiinalaisten alueelle Gazaan vahvistamaan Abbasille uskollisia joukkoja. Heidän omaisensa eivät saa muuttaa heidän mukanaan, ja Israel pidättää oikeuden perua lupauksensa heidän toimimisestaan Gazan alueella. Israelissa pelätään, että heidän omaisensa muuttaminen Gazaan olisi alkuna laajemmalle palestiinalaisten pakolaisten muuttovirralle.
PALESTIINALAISTEN VIRALLINEN kanta Olmertin rauhantarjoukseen tulee Abbasin neuvonantajan Nabil Abu Rudeinehin kautta. Hän sanoo lausunnossaan, että pakolaisten paluuoikeus on heille pyhä, ja että he tulevat vaatimaan pakolaisten paluuta YK:n peruslauselman 194 mukaan sekä valtion perustamista ennen 1967 sotaa vallinneille aselepolinjoille. Hän toteaa, että ainoa asiakirja, jonka he ovat tunnustaneet, on kvartetin laatima ”tiekartta”, josta he pitävät kiinni, eikä uusia suunnitelmia tarvita.
Olmertin hallituksen varapääministeri ja strategisen suunnittelun ministeri Avigdor Lieberman vannoo estävänsä kaikki Olmertin lupaamat myönnytykset Israelin maasta.
Vaikka Liebermanin Israel Beiteinu ja ortodoksien Shas- puolue äänestäisikin Knessetissä mahdollista Olmertin rauhansuunnitelmaa vastaan, sillä olisi kuitenkin enemmistö, koska muut puolueet arabipuolueitten tapaan tulisivat äänestämään sen puolesta.
YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTO teki sen taas. Tällä kertaa se tuomitsi maanantaina Israelin kahdessa äänestyksessä siitä, että se on liittänyt Golanin ylängön osaksi Israelia. Neuvosto pitää tätä laittomana.
Israelin edustaja YK:ssa Itzhak Levanon toteaa, että neuvosto on pahempi kuin sitä edeltänyt komissio. Hänen mielestään neuvosto on täysin politisoitu, sillä sitä hallitsevat arabi- ja muslimimaat. Kuuden kuukauden aikana, jotka neuvosto on toiminut, se ei ole antanut yhtään päätöslauselmaa esim. Sudanin harjoittamasta kansanmurhasta ja Darfurin pakolaisista, kun se on pitänyt kolme erikoisistuntoa Israelista ja antanut 10 päätöslauselmaa sitä vastaan. USA ja Israel eivät ole neuvoston jäseniä.
NEUVOSTO ÄÄNESTI sunnuntaina äänin 32 – 1, että Golanin liittäminen Israeliin on laiton.
Toisessa äänestyksessä neuvosto tuomitsi äänin 45 kokonaisvahvuudesta 47 Israelin jatkuvan läsnäolon Länsirannalla, Itä Jerusalemissa ja Golanin ylängöllä. Vain Kanada äänesti vastaan, koska sen mielestä YK:n yleiskokous on oikea foorumi asian käsittelemiseksi.
SYYRIA TEKI Golania koskevan päätösesityksen. Syyria on itse neuvoston jäsen. Israelin YK:n edustaja Levanon arvioi, että Syyria esitti Golanin päätöslauselman saadakseen huomion pois sen omista ihmisoikeusloukkauksista. Levanon muistuttaa, että Syyria käytti Golanin ylänköä terrorisoidakseen sieltä israelilaisia asukkaita Kinneretin järven alueella, ja aloitti sen kautta hyökkäyksiä Israelia vastaan.
Tämän aamun uutisen mukaan Syyria syyttää Israelia, että se patoaa Golanilla virtaavia jokia varastaakseen niitten veden.
TV-KANAVA II:N mukaan Meretz neuvotteli osallisuudesta useaan murhaan moneen elinkautiseen vankeuteen tuomitun ja israelilaisessa vankilassa tuomioitaan kärsivän Merwan Barghoutin kanssa tulitauosta palestiinalaisten kanssa, mikä johti sopimuksen syntymiseen.
POMMIRÄJÄHDYS Gazassa Hamasin vastaisista mielipiteistään tunnetun palestiinalaisen journalistin kodin ulkopuolella maanantaina oli ilmeisesti tarkoitettu varoittamaan journalistia, että häntä seurataan kaiken aikaa. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä. Journalisti, Majdi Arabeed, omistaa riippumattoman radioaseman Sawt al-Huriyya (Vapauden Ääni). Hän on saanut useita varoituksia ja uhkauksia ja hän joutui sulkemaan radioasemansa paeten itse maan alle henkensä säästämiseksi. Hänellä on kaksi henkivartijaa ja automaattiase mukanaan. Hän toimittaa materiaalia myös israelilaiselle medialle.
AMMATTILIITTO HISTADRUT julisti kansallisen lakon, joka alkaa huomenna kuudelta aamulla ja kestää sen päivän. Ammattiliitto kokoontuu huomen illalla tarkastelemaan tilannetta. Lakon aiheena on hallituksen tapa jättää työntekijöitten palkat maksamatta, joissakin kunnissa neljältä kuukaudelta. Kaikki kunnalliset palvelut ovat suljettuina huomenna, mukaan lukien roskien keräys koko maassa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021