Friday, March 27, 2015

PERJANTAI 27.03.15

PERJANTAI 27.03.15
1.       AAMULLA noustessani vuoteesta oli vielä aivan pimeä, mikä tarkoittaa sitä, että talviaika loppui aamuyöstä ja siirryttiin kesäaikaan. Onneksi plussan puolelle voidaan laskea se, että lämmintä oli ulkona 17 -18 astetta, joskin tuuli oli turhan voimakas, mutta lämpöinen. Tänään on hellepäivä lämpötilan noustessa keskipäivän jälkeen 27 asteen tienoille, mutta ilma alkaa jäähtyä uudelleen huomisesta alkaen. Lehdenjakaja oli myöhässä normaaliaikataulustaan, mutta lehtiäkin on tavallista runsaammin näin sapatin aattona, mikä on syytä ottaa huomioon.
Säätilat tänään: Jerusalem 17 -28; Tiberias 18 -34; Suolameri 23 -34; Eilat 21 -35 +C-astetta. Taivas oli aamulla vain osittain pilvetön, vaikka ennustetaan pilvetöntä. Huomenna taivas on puolipilvinen ja ilma heisteinen. Lämpötila alkaa pudota siten, että maanantaiksi ennustetaan enää 11 -16 lämpöastetta.

2.       IRANIN ydinsuunnitelmaa koskevat neuvottelut alkavat lähestyä kriittistä vaihetta, sillä niille varattu aika loppuu kuukauden viimeisenä päivänä.
Iranin presidentti Hassan Rouhani soitteli maailman johtavien valtioiden päämiehille maanitellen heitä kiirehtimään neuvottelijoita vielä avointen kysymysten ratkaisemiseksi
. P5+1 maat ovat joutuneet antamaan periksi aiemmista vaatimuksistaan, koska kaikki ovat jo kyllästyneet hedelmättömistä neuvotteluista, jotka ovat junnanneet paikallan vuosikaudet, mikä lienee Iranin neuvottelutaktiikka.

Etenkin USA:n hallitukselle on tärkeää saada edes yksi näyttävä tulos ulkopolitiikassa Obaman maineen pelastamiseksi. Länsimaat sallivat Iranin jatkaa uraanin rikastamista Fordon maanalaisessa laitoksessa, jonka Iran oli rakentanut salaa, mutta paljastui vahingossa. Vaatimuksena kuitenkin on, että Iran sallii vuosittaiset tarkastukset. Iran ei suostu ennalta sopimattomiin pistotarkastuksiin. Lisäksi Iran vaatii, että sanktiot Irania vastaan tulee lopettaa heti sopimuksen allekirjoituksen jälkeen, eikä 5 -10 vuoden kuluessa.

Israelin strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz lensi Sveitsiin voidakseen vaikuttaa neuvotteluihin. Israel on huolissaan Iranin tukemien Houti-kapinallisten etenemisestä Jemenissä ja haluaisi, että Iranin vaikutusta rajoitettaisiin Jemenissä, mutta neuvottelijat ovat huolellisesti varoneet aihepiirin laajentamasta peläten sen häiritsevän sopimuksen runnomista kasaan sovitussa aikataulussa.
Neuvotteluja käydään Lausannen kaupungissa Geneven järven rannalla. USA ja Iran ovat pyrkineet löytämään yhteisen tekstimuodon, jonka jälkeen muut suurvallat, Ranska, Englanti, Saksa. Venäjä ja Kiina liittyvät neuvotteluihin. Israelin toivomusta neuvottelujen siirtämiseksi ei huomioitane.
Ranska suhtautuu kriittisimmin sopimuksen syntymiseen ajoissa, mikä aiheuttaa epävarmuutta Englannin ja Saksan asenteissa. Ranskan presidentti Francoise Hollande vaatii, että sopimuksella tulee estää Irania rakentamasta ydinasetta, ja että sopimuksessa täytyy selvästi ilmaista Iranin ydinteollisuuden laajuus, ja että IAEA:n tarkastajilla tulee olla oikeus ja mahdollisuus sen verifioimiseen. Myös sentrifugien määrästä ovat keskustelut vielä auki. USA tarjoaa 6 500 sentrifugia; Iran haluaa lopulta ainakin 19 000 sopimuksen loppuun mennessä. http://www.timesofisrael.com/nuke-talks-enter-critical-round-ahead-of-deadline/,http://www.jpost.com/International/Iran-is-seeking-hegemony-via-a-nuclear-deal-395305,
3.       Yksi Obaman hallituksen päämääristä Lähi-Idässä on ollut Bashar Assadin hallituksen kaataminen Syyriassa, Se saavuttamiseksi se on tukenut Assadin armeijaa vastaan taistelevia kapinallisia kuten Jubhat Al-Nusra ja muita ”maltillisina” pitämiään ryhmittymiä. USA on myös antanut niille aseita ja kouluttanut niiden joukkoja salaisissa leireissä Jordaniassa. Ainakin yksi USA:n kouluttama ja aseistama joukko-osasto liittyi kuitenkin Al-Qaidan joukkoihin siirryttyään takaisin Syyriaan. USA;n johtaman ISIS-joukkoja vastaan käymän kampanjan mukaisesti USA;n hävittäjät ovat tehneet ilmaiskua Irakin ja Syyrian alueilla. Niiden tehokkuus on osoittautunut kuitenkin riittämättömäksi, minkä johdosta USA pyrkii saamaan maa-armeijan joukkoja hyökkäyksiin ISIS-joukkoja vastaan. Taistelukelpoisten joukkojen saaminen on kuitenkin vaikeaa, eikä USA halua lähettää omia sotilaitaan uuteen maasotaan päästessään eroon kahdesta edellisestä. Tämän johdosta on herännyt kysymys yhteistoiminnasta Syyrian armeijan kanssa.

Syyrian armeijaa syytetään yli 200 000 syyrialaisen surmaamisesta, missä ei oteta huomioon, että karkeasti puolet siitä kuulunee kapinallisten surmaamiin. Sotaa kutsutaan sisällissodaksi, mutta kapinallisten joukoissa palvelee runsaasti Syyrian ulkopuolisia yksiköitä, joita virtaa maahan Irakin, Jordanian ja Turkin kautta.
Assadin armeija saa aseita ja neuvonantajia Iranista, ja Hizbullajin joukot ovat yhä runsaammin joukoin osallistuneet taisteluihin armeijan rinnalla.
USA on pyrkinyt saamaan Iranin tukea taistelussa ISIS-joukkoja vastaan. Iran teki joitakin ilmaiskuja Irakin alueella, ja lähetti vallankumousarmeijan joukkoja ja opastajia taistelemaan Irakilaisten sotilaiden rinnalla Tikritin kaupungin valtaamiseksi, mutta joukot joutuivat perääntymään, mikä aiheutti hämmennystä USA:n kokoamalle koaliittiolle. USA lupasi tukea taisteluja ilmaiskuilla.

OBAMAN hallitus on aiemmin kieltäytynyt neuvotteluista presidentti Assadin kanssa, mutta John Kerry on vihjaillut siitäkin mahdollisuudesta.
Presidentti Bashar Assad kertoo CBS:n haastattelussa torstaina, että hän on valmis keskusteluihin USA:n kanssa. Hän asetti ehdoksi sen, että keskustelut käydään keskinäisen arvostuksen ilmapiirissä. USA ei ole kuitenkaan vielä ottanut yhteyttä.
”Periaatteessa Syyriassa olemme valmiit neuvotteluihin”, Assad kertoi CBS:n Charlie Rose haastattelussa, josta osia julkaistiin CBS:n 60-minuuttia ohjelmassa. Hän sanoi, ettei USA:n ja Syyrian välillä ole keskusteluyhteyttä.
USA:n ulkoministeriön edustaja sanoi aiemmin, ettei USA koskaan ole mukana neuvotteluissa Syyrian konfliktissa, mutta ulkoministeri John Kerry kertoi maaliskuun 15. päivänä, että USA joutunee lopulta keskustelemaan Assadin hallituksen kanssa. http://www.timesofisrael.com/assad-syria-open-to-dialog-with-us/

4.       KESÄKUUSSA Obama vakuutteli, että Jemenin tilanne on malliesimerkki siitä, miten USA käy sotaa Al-Qaidaa vastaan tukemalla ja aseistamalla paikallisia joukkoja hoitamaan maataistelut itse tukien USA:n niitä ilmaiskuilla, lähinnä miehittämättömillä pienkoneilla (drones).
Siitä lähtien tilanne Jemenissä on huonontunut edeten kriisin partaalle.
USA veti Jemenissä toimineet 100 erikoisjoukkojen sotilastaan kotiin tässä kuussa ja aiemmin viime kuussa USA evakuoi lähetystönsä Jemenissä. USA>n tukema Jemenin presidentti Abdel Rabbo Mansour Hadi pakeni presidentin linnastaan Adeniin ja myöhemmin Riadiin. Hän joutui turvautumaan laivaan houti-kapinallisten kaapattua Adenin lentokentän. Tilanne muistuttaa Vietnamia vuosikymmeniä sitten, joskin pienoiskoossa. Houti-kapinallisten tärkein tukija on Iran.

SAUDI ARABIA on pysytellyt Lähi-Idän konflikteista sivussa tarjoten poliittisen ohjelmansa mukaisesti vain talous- ja diplomaattista tukea luottaen USA>n antamaan turvatakuuseen, mutta USA:n vetäytyessä sivuun Lähi-Idästä Saudi Arabia on pakotettu turvautumaan omaan apuunsa. Saudi Arabialla ja Jemenillä on pitkä yhteinen raja, jota valvotaan heikosti, ja jonka takana on harvaan asuttu erämaa.

SAUDI ARABIA ja 19 muuta sunni-arabimaata katsoivat tilanteen niin vaaralliseksi – peläten houti-kapinallisten uhkaavan Mekkaa – että ne ovat aloittamassa täyttä sotaa suurta osaa Jemenistä miehittäneitä houri-kapinallisten armeijoita vastaan.
Saudit kokosivat Jemenin rajansa tuntumaan 150 000 sotilasta ja asettivat 100 hävittäjäkonetta valmiuteen estääkseen Jemenin joutumisen kokonaan kapinallisten käsiin. Saudit vakuuttavat, että joukot ovat vain puolustusasemissa eivätkä ylitä rajaa. Hävittäjäkoneet tekivät useita ilmaiskuja kapinallisten joukkojen keskityksiä ja puolustusaseita vastaan pyrkien eliminoimaan heidän ilmapuolustuksensa ja ilma-voimansa tuhoamalla heidät taistelukoneensa. Lisäksi Saudi Arabia julisti lähes koko Jemenin alueen lentokieltoon. Tällä estetään Iranin avustuslennot kapinallisille.

IRAN on varoittanut Saudi Arabiaa ja 19 muuta muslimivaltiota vakavista seurauksista, elleivät ne lopeta ”operation decisive storm” nimellä aloittamaansa tunkeutumista Jemenin alueelle. Hävittäjäkoneita tarjoavat ainakin Egypti, Jordania, Marokko, Sudan, Kuwait, UAE, Qatar ja Bahrain. Egypti, Pakistan, Jordania ja Sudan ovat tarjonneet maajoukkojaan taisteluihin. Hävittäjäkoneiden lukumäärä on ainakin 185. Houti-kapinalliset eivät ole salanneet, että heidän tavoitteensa on Mekka, mutta että he jatkavat sieltä saudien pääkaupunkiin Riadiin.
Venäläislähteet paljastavat, että iranilainen alus tyhjensi 185 tonnin aselastinsa Port Saleefin satamaan houtien tukemiseksi. Port Saleefista on suora yhteys pääkaupunkiin Sanaan, joka on 800 km:n päässä Mekkasta.

TURKIN presidentti Tayyip Erdogan lupaa kuljetusapua ”opearaatio ratkaisevaan myrskyyn” kutsuen houti-kapinallisia terroristeiksi todeten, ettei Saudi Arabia tule polttamaan näppejään Jemenissä.
Iranin ulkoministeri Javad Zarif varoittaa, että saudien pommitukset Jemenissä aiheuttavat suuren rauhattomuuden ja väkivaltaisen konfliktin Lähi-Idässä. Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti Iranin presidentti Hassan Rouhania lopettamaan sotatoimet Jemenissä välittömästi.

5.       Debkafile kertoo artikkelissaan, että Egyptin ilma- ja merivoimat ottivat haltuunsa elintärkeän Baba Al-Mandabin vesiväylän torstaiaamuna ennen kuin Iranin joukot valtaavat sen varmistaen sillä öljy- ja huoltokuljetukset Punaisenmeren valtioille. Jos Jemenin tilanne on esimerkki Obaman ulkomaan politiikasta, viimeiset tapahtumat Jemenissä eivät ainakaan paranna, ja enne, miten asiat tulevat kehittymän laajemminkin. Maailma on hyvää vauhtia suistumassa maailmansotaan. Iranin vallankumous-armeija IRGC ei ole vielä pystynyt näyttämään sotilaallista kuntoaan, mutta joutunee lähiaikoina osoittamaan sen todellisissa taisteluissa.

6.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun aloittamat neuvottelut uuden hallituksen muodostamiseksi 28 päivän aikana mahdollisella presidentin 14 päivän jatkoajalla alkoivat eilen Kulanun ja Jewísh Home puolueiden ja Likudin edustajien kesken. Kulanu päätti peruuttaa ensimmäisen istunnon torstaiaamuna, mutta lienee palannut ruotuun myöhemmin.
Jewish Home syyttää, että Likud nostaa vaatimuksiaan kaiken aikaa voidakseen aloittaa neuvottelut vasemmiston kanssa yhteishallituksesta, mikä oli presidentin toivomuslistalla ensimmäisenä. Bennett pahoitti mielensä Netanyahun varastettua häneltä 4 kansanedustajaa, kuten hän syyttää, ja vaatii kolmea ministeriä.
Kulanin puheenjohtaja Moshe Kahlon sanoo, ettei hänelle edes soitettu vaalien jälkeen hallituspaikasta ja ministerilistasta.
Bennett sanoo valmistautuvansa jäämisestä oppositioon. Jerusalemin peruttua suunnitelmat 1500 asuntoyksikön rakentamisesta ilmoituksella, ettei hallitus ollut käsitellyt asiaa, voi olla yksi enne yhteishallituksesta Labourin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193266#.VRUVIVPPQzE,
7.       UUTISOTSIKOITA
·         Arabiliitto päätti perustaa yhtyneen arabiarmeijan samana päivänä, kuin Saudi Arabia aloitti liittolaisineen sodan houti-kapinallisia vastaan Jemenissä. Arabiliitto - tai sen jäsenet - on aiemmin vaatínut sellaisen armeijan perustamista ”Israelin harjoittaman palestiinalaisalueiden miehittämisen lopettamiseksi”, kuten ne väittävät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193263#.VRUXilPPQzE
·         Abbasin hakemus ICC:n jäseneksi voi vaarantua, jos se väittää, ettei YK:n yleiskokouksen päätös palestiinalaisvaltiosta koske Gazaa. Abbasin syytökset Israelin sotarikoksista koskevat Gazan kesäsodan aikana ehkä suoritettuja rikoksia, mutta jos Abbas sulkee Gazan pois, hänellä ei ole oikeutta syyttää sen puolesta. Toiseksi YK:n päätöslauselmalla ei voida perustaa uusia valtioita, sen päätökset ovat vain ohjeellisia. Abbas voi itse joutua syytettyjen penkille aina Arafatin ajoista osallisuudestaan terroriin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193240#.VRUZLFPPQzE
·         Arviolta 40 Israelin Umm al-Fahmin arabiopiskeiljaa muodostivat yhteisen jengin hyökäten Jerusalemin alueen yeshiva-opiskelijoitten vuosittaista maaseuturetkeä johtaneen oppaan kimppuun keskiviikkona piesten häntä pahoin. Hyökkäys tapahtui Banyas-luonnonsuojelualueella Israelin pohjoisosassa. Aluksi 3 arabinuorta alkoi kirota opasta, joka kehotti heitä lopettamaan häirintänsä jatkaen kulkuaan ryhmänsä edessä. Lopulta paikalle saapui nelisenkymmentä arabinuorta erottaen hänet ryhmästään ja alkaen töniä ja pahoinpidellä häntä. Alueen kaksi vartijaa avustivat häntä menemään ensiapuun, josta hänet vietiin sairaalaan jatkotutkimuksiin. Opas kertoi kuitenkin, että alueen valvoja pyrki estämään poliisin kutsumista paikalle, sekä huutaen häntä avustamaan tulleille pysymään poissa. Valvoja ilmeisesti pelkäsi alueen maineen puolesta pyrkiessään painamaan kaiken villaisella. Opas aikoo nostaa syytteen häntä vastaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193231#.VRUaz1PPQzE


Wednesday, March 25, 2015

KESKIVIIKKO 25.03.15

KESKIVIIKKO 25.03.15
1.       LÄMPÖMITTARI osoitti ulkona aamulla 14 lämpöastetta, joka noussee auringonvalon voimistuessa 23 asteen tienoille. Taivas on vielä tänään puolipilvinen, mutta selkenee perjantaista lähtien lämpötilan noustessa ennusteajan lopulla perjantaina selvästi eli 14 -28 asteeseen. Sisälämpötila oli aamulla 15.5 astetta ja alkanee vähitellen pysyä siedettävissä lukemissa rakenteiden kiviainesten lämmetessä. Kinneretin pinta nousee myös tasaisesti 1 sm:n päivävauhtia ollen nyt 211,83 metriä Välimeren pintaa alempana.
Säätilat tänään: Jerusalem 14 -23; Tiberias 14 -28; Suolameri 19 -33; Eilat 17 -31 +C-astetta. Lämpötila alkaa vähitellen nousta hellelukemiin muuallakin kuin Suolamerellä ja Eílatissa. Pian valitetaan hellettä viileiden tuulten asemesta.

2.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama lisää löytyä USA:n ja Israelin välisiin suhteisiin syyttäen edellisten lisäksi, että Israel vakoilee USA:n ja Iranin välisiä kahdenkeskisiä neuvotteluja P5+1 maiden seuratessa sivusta. Valkoinen Talo syyttää lisäksi, että Israel välittää saamiaan salaisia tietoja kongressin jäsenille voidakseen vaíkuttaa sen asenteisiin uusista pakotteista, joita kongressi suunnittelee asettavansa, jos neuvottelut Iranin kanssa päättyvät tuloksettomina.
Obama vakuuttaa viimeisissä lehdistökatsauksissa, ettei syntynyt epäluulo hänen ja Netanyahun välillä ole henkilökohtainen, vaan se koskee pääministerin valitsemaa politiikkaa ja hänen antamiaan epäselviä tai huolestuttavia lausuntoja vaalitaistelunsa aikana. Obamalla näyttää olevan vakoojia Israelissa, jotka tiedottavat välittömästi jokaisen Netanyahun varomattomasti lausutun sanan USA:n ulkoministeriölle. Obaman hallitus on asettanut Netanyahun jatkuvan tarkkailun alaiseksi, kuten oikeuden kotiarestiin määräämän epäillyn rikollisen.  

USA:n ulkoministeriö ei hyväksynyt Netanyahun esittämää anteeksipyyntöä Israelin arabiväestölle riittävänä sanoen odottavansa tekoja sanojen asemesta, vaikka Obama ilmaisi hyväksyvänsä sen. Netanyahu totesi vaalitaistelun loppukahinoissa, ettei hän pidä suotavana ulkomaiden ja vasemmiston kustantamia busseja, jotka kuljettavat Israelin arabeja ilmaiseksi äänestyspaikoille. Operaation tarkoituksena oli kaíkin tavoin lisätä oikeiston kanssa oppositiossa olevien äänestäjien määrää pienentäen samalla Likudin äänimäärää ja Netanyahun mahdollisuutta tulla valituksi hallituksen muodostajaksi.
Kuten uutislähteet kertoivat, Obama joutui shokkitilaan saatuaan tietää Israelin vaalien lopputulokset, jotka kertoivat Likudin saamasta rökäle-voitosta. Olihan kysymys hänen omasta arvovallastaan ja sadoista tuhansista USD, joita USA oli jakanut eri peitejärjestöille varmistaakseen Likudin vaalitappion ja estääkseen Netanyahun uudelleen valinnan Israelin pääministeriksi.

PRESIDENTTI Obama ja pääministeri Netanyahun välinen epäluulo ja vastenmielisyys eivät ole äsken eikä varsinkaan keskosina syntyneet, vaan oireet siitä ilmenivät heti ensimmäisen tapaamisen aikana, vaikka Obama uskottelee muuta. USA:n presidentti katsoi, että Netanyahun suostuminen puhumaan kongressille vastoin hänen tahtoaan oli selvä hyökkäys hänen arvovaltaansa vastaan, mitä hänen on vaikea niellä rankaisematta tottelematonta alaistaan jollain tavoin.
Obama sanoo arvioivansa uudelleen suhteensa Israeliin ja Lähi-Idän ongelmiin.
Enteellisesti hän toteaa, ettei hän voi perustaa USA:n politiikkaa epämääräiseen toivoon rauhasta Netanyahun hallinnon alla. Hän sanoo olevansa pessimistinen rauhan mahdollisuuksiin, mutta sanoo Washingtonin odottavan Israelin uuden hallituksen muodostamista. Vasta sen jälkeen hän julkistaa uuden politiikkansa USA:n Israelille antamasta suojasta YK:n Israelia vahingoittavista päätöksistä.

NETANYAHU on pyrkinyt selittämään näennäisesti ristiriitaisia lausuntojaan, joissa hän ensin totesi selväsanaisesti, ettei uutta arabivaltiota perusteta hänen ollessaan pääministerinä, mutta peruutti parin päivän jälkeen tarkoittaneensa, että ennen sellaisen valtion perustamista Israelin turvallisuusvaatimukset on huomioitava täydellisesti, kuten hän selitti NBC:n ohjelmassa.

Obama vastasi suoraan kysymykseen, voiko USA käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa PA:n esittäessä uudelleen valtioesityksensä, että USA tulee arvioimaan tilanteen uuden hallituksen muodostamisen ja sen hallitusohjelman julkistamisen jälkeen. Hän selvensi, että suhteet Netanyahun kanssa ovat liike-miesmäiset, kuten suhteet Venäjän presidentti Putinin kanssa. Hän selitti pitävänsä yhteyttä Netanyahuun enemmän kuin kehenkään muuhun kansan johtajaan.
Obama vakuutti, että huolimatta epäystävällisistä sanoista USA kannattaa Israelin johtavaa sotilaallista asemaa Lähi-Idässä ja jatkaa Israelin turvaamista.
Hän selitti, että rauhanprosessi kestää vuosia, mikä on hyväksyttävä, vaikka odotukset vaatisivatkin pikaisia päätöksiä. Netanyahun ristiriitaiset lausunnot eivät ole ainakaan parantaneet tilannetta eivätkä lisänneet hänen uskottavuuttaan. http://www.timesofisrael.com/obama-us-cant-base-its-diplomacy-on-two-state-solution/,

3.       Vakoilusyytteistä huolimatta USA sanoo jatkavansa Israelin informoimista Iranin kanssa käytävistä neuvotteluista. Obaman hallitus ilmentää epäluuloa Israelin vakuutuksiin, ettei se ole vakoillut Iranin kanssa käytäviä neuvotteluja eikä antanut niistä saamiaan tietoja USA:n kongressille, jonka puheenjohtaja Boehner ilmoitti olevansa hämmentynyt saatuaan tietoja syytöksistä.

4.       Korkea IDF:n upseeri toteaa, että yhteistyö Israelin armeijan ja USA:n armeijoitten välillä on erinomainen, eikä epäluuloinen ja pessimistinen sananvaihto hallitusten välillä ole millään tavoin vaikuttanut sotilaalliseen yhteistyöhön. Wall Street Journalistissa ensiksi julkistettu vakoilusyytös on osoittautumassa yhä enemmän joko vääräksi tai rahalliseksi yritykseksi sotkea USA:n ja Israelin väliset diplomaattiset suhteet. Ne voivat kuitenkin vaikuttaa USA:n antamiin asetoimituksiin ja torjunta-ohjuspatteristojen Iron Dome ja Arrow II ja III jatkokehittelyn määrärahoihin, joista suuri osa tulee USA:ta. IDF:n uusi komentaja kenraaliluutnantti Gadi Eisenkot vakuuttaa, että armeijan harjoituksia jatketaan joka tapauksessa, ja että hän pitää niitä ensiarvoisen tärkeinä, joita ei saa vähentää.
Eisemkot totesi, ettei pohjoisrajan takana ole ketään, jonka ensi sijaisena tarkoituksena olisi sota Israelia vastaan, mutta siitä ja varojen niukkuudesta huolimatta armeijan tulee valmistautua kaikkiin mahdollisuuksiin. http://www.timesofisrael.com/idf-hails-excellent-intelligence-cooperation-with-us-amid-diplomatic-spat/,

5.       IRANIN ydinaseen valmistumismahdollisuus lähikuukausien tai vuoden aikana on joka tapauksessa kiihdyttänyt Lähi-Idän arabivaltioiden pyrkimyksiä oman ydinteollisuuden ja – pommin rakentamiseksi.
Egypti solmi Venäjän kanssa sopimuksen maan ensimmäisen ydinvoimalan rakentamiseksi, ja äskettäin Jordania solmi 10 miljardin USD arvoisen sopimuksen Venäjän kanssa ydinvoimalan rakentamiseksi. Turkki seurannee perässä.
Saudi Arabia sen sijaan harkitsee ydinpommin ostamista Pakistanista, jolla on arvion mukaan parisataa ydinpommia. Muutama vuosi sitten kerrottiin julkisuudessa, että saudit olisivat sopineet Pakistanin kanssa ydinpommin ostamisesta, joka säilytettäisiin Pakistanissa kuten myös sen kuljettamiseen tarvittavat ohjukset. Ne olisivat valmiit siirrettäviksi Saudi Arabiaan tarvittaessa. Saudit voisivat näin saada oman pomminsa ennen Irania.

Saudi Arabia ei ole julkisesti kritisoinut USA:n hallituksen pyrkimyksiä sopia Iranin ydinteollisuudesta, mutta se on ilmaissut kannattavansa Israelin hallituksen epäilyksiä sopimuksen sisällöstä ja siitä, miten se voi vaarantaa Lähi-Idän valtioita. Iran ei ole millään tavoin pystynyt rauhoittelemaan näitä epäilyksiä ja vakuuttamaan, ettei sen ydinteollisuus pyri ydinpommin rakentamiseen, eikä sillä uhkaamaan ketään muita valtioita. Iranin ylimmän johdos toistuvat sanalliset hyökkäykset Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan täydellisestä tuhosta eivät ole omiaan hälventämään epäilyksiä. Iran rakentaa ballistisia ohjuksia, jolla se yltää Lähi-Idän ja Euroopan maihin, ja pian myös Yhdysvaltoihin.
Iranin pyrkimys johtavaan asemaan Lähi-Idässä ilmene tavassa. millä se tukee Houti-kapinallisia Jemenissä ja osallistumisesta Irakin sotaan. Vihollisuudet Iranin kanssa voivat alkaa esim. Iranin miehittäessä UAE:lle kuuluvia saaria Hormuzan salmessa, millä se voisi kuristaa raakaöljyn kuljetuksia Aasiaan ja Eurooppaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193139#.VRJtSVPPQzE,

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Poliittisen ratkaisun osoittautuessa yhä vaikeammaksi ja PA/PLO:n turvautuessa yhä enemmän valtionsa perustamiseen YK:n kautta, ikkuna näyttäisi olevan ainakin raollaan uusien mallien tutkimiseksi. Vuoden 2009 vaalien edellä Netanyahu väläytti taloudellisen sopimuksen mahdollisuutta, jolla ei tarvitsisi puuttua rajoihin, etkä muuttaa nykyistä hallintomallia. Uusissa malleissa Jordania on yhä merkittävämpi tekijä, joka pitäisi jotenkin sitoa osaksi ratkaisuja. Jordanian kuningas Abdullah II pelkää kuitenkin kruununsa menettämistä, jos yhteyksiä hänen maansa ja PA:n arabien kanssa Juudeassa ja Samariassa lisätään ja rajoituksia poistetaan. Jordanian väestöstä arviolta 65 % on kotoisin Juudeasta ja Samariasta ja heillä on paljon sukulaisuus- ja muita yhteyksiä sinne. Kriitikot sanovat, että Bibin tulee aloittaa suunnitelmansa toteuttaminen Israelin arabialueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193140#.VRJ0d1PPQzE
·         USA:n senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell sanoi tiistaina, että senaatti tulee äänestämään Iranin vastaisten sanktioitten koventamisesta, ellei sopimusta sen kanssa saada syntymään. Obama on vastustanut kaikin voimin edes uhkaamalla sanktioiden koventamisella, koska hän katsoo sen voivan vaikuttaa negatiivisesti neuvotteluihin.  Obama pyrkii saamaan sopimuksen runnottua kasaan ennen maaliskuun loppua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193145#.VRJ3k1PPQzE
·         Pääministeri Benyamin Netayahu saanee tänään mandaattinsa hallituksen muodostamiseksi. Hänellä on 28 vrk aikaa tehtävänsä suorittamiseksi, eli aika loppuu itsenäisyyspäivän iltana. Presidentti Reuven Rivlin kutsui Netanyahun kansliaansa keskiviikkoiltana. Siellä korkeimman oikeuden tuomari Salim Joubran esittelee maaliskuun 17. vaalien viralliset tulokset, mikä oikeuttaa presidentin ojentamaan Netanyahulle hallituksen muodostamistehtävän. Joubran on kristitty Israelin arabi. Kiistat ministeri-paikkojen jaosta ovat kuitenkin jo alkaneet. Liberman haluaa saada puolustusministerin paikan, mitä Bibi ei lupaa hänelle; Bibi tarjoaa opetusministerin paikkaa Bennettille, mutta hän haluaa puolustus-tai ulkoministerin paikan. Shas haluaa sisäministerin paikan ja myös uskonnollisten asiain käsittelyn, joista vastaisi Arie Deri. UTJ haluaa Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajuuden sekä terveydenhuollon apulaisministerin paikan ilman valvovaa ministeriä. Tämän kaiken taustalla kummittelee edelleen mahdollisuus yhteishallituksesta Sionistisen Unionin kanssa, mikä saattaisi ministerilistan uuteen asuun, sanoo Gideon Saar. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-to-receive-mandate-on-Wednesday-to-form-government-395019
·         Qatar yrittää välittää Israelin ja Hamasin välisen pitkäaikaisen tulitauko-sopimuksen saamiseksi. Viitteitä tästä on liikkunut jo aiemmin, mutta Hamas kielsi ne perättöminä. Qaearin korkea virkailija on keskustellut Gazan ja Ramallahin virkailijoiden kanssa sopimuksesta. Qatarin Gazan lähettiläs Muhammad al-Ahmadi on tavannut sekä korkeiden Israelin että Hamasin johtajien kanssa viisivuotisesta tulitaukosopimuksesta. Ahamdi valvoo useita sekä rakennus- että infrastruktuuri-projekteja Gasassa, joita Qatar rahoittaa. Ahmedi matkusti Ramallahiin Erez-terminaalin kautta, vaikka maitten välillä ei ole diplomaattisuhteita.  Ramallahissa hän tapasi PA:n korkeita virkailijoita, kuten Mohammad al-Shatieh, Mohammad Mustafa ja Rami Hamdallah. Tulitauon ohella keskusteltiin PA:n budjetista, joka toimii hätä ohjelman varassa.  http://www.timesofisrael.com/qatar-mediating-long-term-ceasefire-between-israel-hamas/
·         Satoja Yachad puolueen kannattajia ja jäseniä kokoontui entisen kansan-edustajan Eli Yishain kodin ulkopuolelle osoittaakseen tukeaan hänelle ja puolueella. Mielenosoitus tapahtui Yishain kodin ulkopuolella Har Nof lähiössä Jerusalemin itäosassa. Poliisi pidätti neljä aikuista ja kaksi alaikäistä arabia heidän heitettyään palopommeja mielenosoittajia kohti. Kukaan ei loukkaantunut pommeista ja kivistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193153#.VRKFklPPQzETuesday, March 24, 2015

RETKI JUUDEAAN

RETKI JUUDEAAN
PERHENEUNOSTO oli maanantaiaamuna tehnyt päätöksen retkestä lähiseudun kiinnostaviin kohteisiin. Koska meidän 20+ vuotta vanhaa Lanciaamme ei voi rasittaa kohtuuttomasti, neuvosto oli sopinut yhteisestä retkestä Majatalo Lähteen suloisen miellyttävän isäntäparin Joukon ja Saijan kanssa majatalon tilavalla vaunulla, johon seitsemän henkeä sopi mukavasti istumaan - jäi jopa Elian istuin vapaaksi, kuten seder-aterialla on tapana. Demokratian sääntöjen mukaan puheenjohtajalle jäi vain päätös osallistumisesta tai jäämisestä koira-vahdiksi, mutta perheen solidaarisuuden vuoksi sekin oli ennalta määrätty. Joukon ja Saijan viehättävä Yasmin tytär hoiteli kuljettajan tehtävät ihmeen joustavasti ja taitavasti Markku-poikamme toimiessa oppaana, joka on kuin kävelevä tietosanakirja tuntien kadut ja tiet ja halliten Israelin lähihistorian ja päivänpolitiikan paremmin kuin kukaan virallinen opas. Hän on lisäksi täynnä kiinnostavia juttuja ja tarinoita, joita hän kertoilee matkan aikana. Sää suosi retkeämme, ilma oli suhteellisen lämmin ja taivas puolipilvinen, joskin tuuli turhan voimakas.
Retkelle lähdettiin asuntomme edestä Mevo Arava kadulla klo 11.00 aikaan. Ajoimme ensin Hadashan sairaalan ohi Har Homan kupeessa sikaitsevan Paimentenkedon viereen nousten puistoalueen kautta kedolle, joka on useita metrejä alkuperäistä maan pintaa ylempänä. Ensimmäinen este oli lähes metrin korkuisen tukimuurin ylittäminen, mikä ei onnistu jäykistyneillä nivelillä yhtä joustavasti kuin nuorena poikana. Toinen este oli poliisin asettama teippi, jolla kiellettiin jatkamasta pitemmälle jättäen kiintoisimmat kohteet kielletylle alueelle. Tämä on tietenkin vierailijoiden suojelemiseksi, sillä kedolla on useita kuoppia ja kaivantoja veden säilömiseksi, joita ei havaitse heinikossa. Siellä on Jeesuksen ajalta periytyvien rakennusten jäänteitä, onpa lampaiden juottokaukaloita. Sain napattua muutamia kuvia kedolla kasvavista kukista, joita olen lähetellyt ihmisille. Kedolta on suora näköyhteys Betlehemin kaupunkiin.  Paluu autolle sujui jo paljon sujuvammin.
On synti ja häpeä, ettei yksikään kristillinen yhteisö ole ottanut asiakseen hoitaa Paimenten-ketoa sille kuuluvalla arvokkuudella. Olisi vähintään kohtuullista, että sinne järjestettäisiin edes kunnollinen pääsy. Joku on tosin rakentanut uudenaikaisen portaan kadulta kedolle, mutta se on aina lukittu, eikä ole selvää, ketä varten se rakennettiin. Onko niin, ettei kirkkoja kiinnosta enkelin ilmoitus Vapahtajan, Kristus Herran, syntymisestä paimenoille, jotka vartioivat laumaansa kedolla yöllä; eikä enkelin yläpuolelle ilmestynyt suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti ja kiitti Jumalaa? (Lk.3.8 -15)
Paimenet olivat luultavasti Temppelin palkkaamia, jotka paimensivat Temppelin uhrilampaita, joiden tuli olla virheettömiä. Niitä paimennettiin vuoden ympäri, myös talvella, koska uhritoimituksia suoritettiin keskeytyksettä.
Har Homasta matkaa jatkettiin Herodionille, kuningas Herodeksen linnoitukseen, josta on mahtavat näkymät lähialueille. Tosin ilma oli vähän häkkyräinen, minkä johdosta näkyvyys ei ollut paras mahdollinen. Arkeologit ovat paljastaneet uusia löytäjä vuoren sisästä, saleja, vesialtaita sekä uimista että löhöämistä varten, sekä sisäänkäynti sisätiloihin. Veden johtaminen vuorelle oli insinööritaidon mestarinäyte ennen ajanlaskumme alkua. Linnoituksen rakentaminen suoritettiin siten, että kaivauduttiin erään kukkulan sisustaan, ja kaivettu maaperä ja multa vyörytettiin kukkulan rinteitä alas, minkä johdosta kukkulan lopullisen korkeus oli paljon alkuperäistä suurempi. Retkueemme ei halunnut lähteä kapuamaan linnoituksen rinnettä kiertävää tietä ylemmäs, vaan jäimme parkkipaikalle.
HERODIONILTA suuntasimme retkemme kohti Gush Etzionia ja Efrataa, jossa sijaitsevasta pizzeriasta tilasimme kaksi suurta pizzaa, sekä ostimme viereisestä myymälästä tarvittavat juomat, keksit ja muuta pientavaraa. (Betlehem Efrata Miika 5:1)
Etzion Gush Katifissa on yksi alueista, jotka Israelin itsenäisyystaistelun aikana joutuivat kokemaan järkyttäviä murhenäytelmiä. Joukko nuoria juutalaisia siirtolaisia oli perustanut vuosina 1927 ja 1935 juutalaisyhteisöt muinaisille juutalaisten asuntoalueille, mutta joutuivat keskeyttämään yrityksensä arabien toistuvien hyökkäysten vuoksi. Kolmas yritys tehtiin 1943 Kfar Etzionin raunioille.  Arabien hyökkäykset kuitenkin jatkuivat ja useita tragedioita kirjattiin seuraavina vuosina arabien pyrkiessä eristämään yhteisöt katkaisemalla huoltoyhteydet Jerusalemiin. YK äänesti 1947 Palestiinan jakamisesta jättäen Etzionin Israelille tarkoitetun alueen ulkopuolelle. Arabit piirittivät Etzionin juutalaisyhteisön ja tuhosivat 11.12.1947 neljän auton avustussaattueen surmaten 4 yhteisön jäsentä. Etzionin yhteisö hautasi surmatut ja jatkoi väsymättä valmistautumista tulevia taisteluja varten Jerusalemista tulleiden johtajien opastuksella, mutta aseiden saaminen ei onnistunut.
Arabijoukot aloittivat lopullisen taistelun Etzionin valtaamiseksi 14. tammikuuta 1948. Arabeilla on valtava miesylivoima, kahdeksan yhtä puolustajaa kohti. Etzionia piiritti 400 arabia, ja kahta muuta juutalaisyhteisöä 300 arabia kumpaakin. Etzionia puolusti vain 30 heikosti aseistautunutta miestä. Kaksi ensimmäistä hyökkäysaaltoa torjuttiin, mutta kolmas mursi puolustusrenkaan. Arabeja johti tunnettu sotapäällikkö Abd al-Qader al Hussayni. Lopulta puolustajien vastarinta tuhottiin petoksen kautta, mikä johti massateurastukseen. Arabien raivo kohdistui vielä surmansa saaneisiin, joita häväistiin ja heidän jäseniään katkottiin käsittämättömän barbaarisesti. Tiedot Irakin ja Syyrian murhista ja osoittavat, etteivät väkivaltaisuudet ja murhanhimo ole minnekään hävinneet.
Arabikylät ovat paikoillaan, ja Gush Etzionin alueella tapahtuneet kolmen ortodoksinuoren murha sekä toistuvat puukotukset maanteillä liikkuvia autoilijoita ja busseja odottavia vastaan bussipysäkeillä osoittavat, etteivät viha ja kostonhalu ole nekään minnekään häipyneet. Israelin perättäiset hallitukset ovat vannoneet, ettei Etzionin blokkia tulla koskaan luovuttamaan arabeille minkään rauhansopimuksen yhteydessä.
Etzionin keskuksesta ajoimme Newe Danielin kaupungin rakentamaan puistoon, jonne on rakennettu pöydät ja tuolit niitä tarvitsevia varten. Nautittuamme pizzoista ja puiston nähtävyyksistä, joihin kuuluu erikoistyylinen mystinen linnoitus lapsia varten, kävimme tarkastelemassa laajalle ulottuvia maisemia näkötornista. Koska Newe Daniel on 960 metriä merenpinnan yläpuolella. merituulet pääsevät esteettä puhaltamaan sinne, ja eilen ne olivat  paitsi kovia myös viileän pistäviä.
Kotiin Mevo Aravaan saavuimme 15.00 aikaan, jonka jälkeen Majatalo Lähteen isäntäpari jatkoi matkaansa Jasmin-tyttärensä ohjamana kotiinsa, jonne on n. kolmen vartin ajomatka. Olen lähettänyt ottamiani kuvia eri ihmisille ja ryhmille. Ne ovat myös nähtävillä Google+ palvelussa, jos vain osaa käyttää sitä.
Kastel 24.03.2015
GavrielSunday, March 22, 2015

SUNNUNTAI 22.03. 15

SUNNUNTAI 22.03.15
1.       ISRAELISSA on eletty viikon ajan eräänlaisen takatalven kourissa. Ilma on ollut viileä ja tuulinen, yöllä viiden ja kahdeksan lämpöasteen välillä. Tänä sunnuntai-aamuna mittari näytti kahdeksaa lämpöastetta, ja sisälläkin vain 14, mikä alkaa tuntua luissa ja ytimissä. Mutta mikäli ennusteisiin on uskomista, muutos parempaan alkaa huomenna ulkoisen lämpötilan osoittaessa 10 -18 +C-astetta, ja lämpeneminen jatkuu seuraavina päivinä siten, että keskiviikoksi luvataan 11 -22 +C-astetta. Taivas on koko ennusteajan puolipilvinen eikä sateita luvata.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 6 -14; Tiberias 11 -19; Suolameri 15 -25; Eilat 13 -24 +C-astetta. Tuulen voimakkuudesta ei mainita, mutta jos se pysyy samoissa lukemissa kuin tänään, ilma tuntuu lämpenemisestä huolimatta viileältä.

2.       PRESIDENTTI Reuven Rivlin tapaa tänään puoluejohtajia kyselläkseen heiltä, ketä he suosittelevat hallituksen muodostajaksi ja pääministeriksi, kuten laki määrää. Eräs toimittaja letkautti, että PA odottaa, mille Netanyahulle presidentti antaa hallituksen muodostamistehtävän: sillekö, joka viikko sitten vakuutti, ettei hänen pääministerikaudellaan perusteta Palestiinan valtiota; vaiko sille, joka pari päivää sen jälkeen sanoi kannattavansa kahden valtion periaatetta? Käytännössä Rivlinillä ei liene paljon vaihtoehtoja Likudin repiessä 7 kansanedustajan kaulan pahimpaan kilpailijansa Zionistiseen Unioniin, mikä tarkoittaa Labouria. Bennett syyttää tästä Netanyahua, että tämä varasti 4 edustajanpaikkaa Jewish Home puolueelta pelotellen ikävillä seurauksilla, ellei Likud saa tarvittavaa äänimäärää.

PRESIDENTIN kansliaan kokontuvat tänään seuraavien puolueiden edustajat: Likud; Zionistinen Union; yhteinen Arabilista; Jewish Home, Shas ja UTJ. Huomenna maanantaina ovat vuorossa Yesh Atid, Kulanu, Israel Beitenu ja Meretz, jonka puheenjohtaja Zahava Galon peruutti eronsa puolueen edustaja- määrän noustessa yhden edustajan verran viiteen.

MINISTERIPAIKKOJEN kärkkymisen ohella Kulanu ja UTJ käyvät kovaa kissan hännän vetoa Knessetin vaikutusvaltaisen talousvaliokunnan puheenjohtajan paikasta, kuten Israelin NRG uutistoimisto raportoi. Puolueen puheenjohtajan Moshe Kahlonin kanslia ilmoitti haluavansa talousministerin lisäksi rahoituskomitean puheenjohtajuuden sekä asuntoministerin paikan.
UTJ haluaa kuitenkin, että entisen talousvaliokunnan puheenjohtajan Moshe Gafnin palaa puheenjohtajaksi johdettuaan sitä 2009 -2013.
Likudin kansliasta todetaan, että kompromissin saavuttamiseksi talousvaliokunnan puheenjohtajuus annetaan UTJ:lle, mutta Likud lupaa, ettei se vastusta Kahlonille tärkeiden lakien etenemistä hallituksessa.

NETANYAHUN valitsemista pääministeriksi kannattavat viisi kuudesta hallituspuolueiksi kaavailluista – Likud (30), Kulanu (10), Jewish Home (8), Shas (7) ja UTJ (6), mutta Israel Beitenu (6) ilmoittaa kantansa sunnuntaina. Näiden puolueiden yhteinen edustajamäärä on 67 eli selvä enemmistö Knessetin 120 kansanedustajan määrästä. Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman haluaisi sada puolustusministerin paikan, mitä Netanyahu ei halua antaa.
Netanyahu haluaisi pitää puolustus-, ulko- ja taloudenministerit nykyisissä viroissaan, kuten TV-kanavilla spekuloidaan.  
Nykyinen ulkoministeri Liberman vihjailee jäävänsä ulos hallituksesta, ellei hän saa puolustusministerin paikkaa.
Netanyahu suositus on pitää Moshe Yaalon puolustusministerinä; Liberman ulkoministerinä ja Naftali Bennett talouden ministerinä, mikä ei tyydytä Bennettin kaavailuja ministerin paikoista.  
Moshe Kahlon haluaa talousministeriön lisäksi muita tärkeitä ministerinpaikkoja puolueensa jäsenille.
Shasin puheenjohtaja Arie Deri haluaisi sisäministerin paikan, mutta Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid varoitti Netanyahua antamasta sitä hänelle. Lapid kehuu puolueensa olevan puhdas korruptiosta, mitä Deri ei ole. Shasin kansliasta vastattiin Lapidille, ettei Shas ota komentoja vastaan tältä henkilöltä. ”Israelin historian heikoin talousministeri, joka köyhdytti satoja tuhansia perheitä vieden heiltä leivän turvan, kehtaa ojentaa meitä. Kahden vuoden amatöörimaisen johdon jälkeen. Israel ansaitsee kokeneen johtajuuden”, Shasista todetaan.

PRESIDENTTI Rivlin sanoo suosivansa yhteishallitusta koetellen sekä Benyamin Netanyahun, että Isaac Herzogin vastuuntuntoa huomioiden vaarallisen tilanteen, jossa Israel elää useiden uhkakuvien ympäröimänä. Hänellä ei kuitenkaan liene paljon liikkumatilaa vaikuttaa puolueiden päätöksiin., http://www.timesofisrael.com/rivlin-set-to-meet-with-parties-as-coalition-jockeying-continues/

3.       Labour-johtaja Isaac Herzog vahvistaa, että Netanyahy etsi mahdollisuutta yhteishallitukseen Zionsitisen Unionin kanssa.
Netanyahu lähetti entisen IDF:n yleisesikuntapäällikön Natan Eshelin tunnustelemaan Herzogin halukkuutta suostua yhteishallitukseen Netanyahun johdolla, Herzog paljasti lauantai-iltana.
TV-10 takana olevat lähteet ovat vahvistaneet Eshelin toimineen epävirallisesti tunnusteluissaan yhteishallituksesta, mutta että Herzog torjui mahdottomana esityksen yhteishallituksesta Netanyahun kanssa.

Labour-puolueen yksi vaaliteema oli Meretzin alun pitäen julkistama vaatimus: ”kuka tahansa paitsi Bibi”. Etenkin Livnille olisi vaikea asettua Netabyahun alaisuuteen, jota hän vihaa ja halveksuu aidosti kaikella loukatun naisellisuutensa voimalla, kuten hän ilmoitti oikeus-ministerikautensa lopulla ennen jouduttuaan erotetuksi.
Herzog kumoaa tiedot, että Livni eroaa Unionista voidakseen liittyä Netanyahun hallitukseen. Kestääkö Labourin ja Hatnuan unioni, on toinen kysymys.
Herzog vaatii, että Netanyahun tulee sopia arabipuolueiden kanssa syntyneen repeämän korjaamiseksi varomattomalla lausunnollaan Israelin arabien lisääntyneestä äänestysaktiivisuudesta, mikä nosti Arabilistan kolmanneksi suurimmaksi ryhmittymäksi Likudin ja Zionistisen Unionin jälkeen. Lausunto antoi aiheen syyttää Likudia rasismista, mistä jopa YK:n Ban ki-Moon varoitti.
Vaikka Bibi vakuutti halottomuudestaan yhteishallitukseen Labourin kanssa, politiikassa takin kääntäminen ei ole epätavallista, kuten kävi Netanyahun vakuutusten muuttuminen kolmen päivän sisällä 23. arabivaltion perustamiseksi juutalaisten tärkeimmille alueille Israelin sydänmailla.
Kulanun ja Israel Beitenun liittymisestä Netanyahun halitukseen ei ole mitään takeita. Moshe Kahlon kuuluttaa ideologiansa merkitystä. ”Emme etsi ministerin paikkoja, vaan menemme hallitukseen saadaksemme aikaan muutosta. Vaalien tulos on yksiselitteinen, mutta yksikään meistä ei syntynyt hallituksessa eikä kenenkään tarvitse olla siellä”, Kahlon selvitti asemaansa.

ISRAELIN DEMOKRAATTINEN INSTITUUTTI (IDI) toteaa, että Israelin arabien aktiivisuus osallistua 17.03.2015 vaaleihin oli n. 70 %, mikä ylittää suuresti edellisten vaalien aktiivisuuden (äänestysvilkkauden) 56.5 %. Herzog totesi Netanyahun varomattomasta lausunnosta, että se nöyryyttää 20 % Israelin kansalaisista ja edellyttää anteeksipyyntöä, mitä myös arabikansanedustaja Ahmed Tibi vaati. Herzog vaatii pääministeriltä toimia tyhjien sanojen sijaan syntyneen repeämän eheyttämiseksi.

Netanyahun kanslian vastineessa todetaan, ettei Bibi hyökännyt arabeja tai heidän äänestysaktiivisuuttaan vaan ulkopuolisten sekaantumista vastaan Israelin vaaleihin tavalla, mitä ei voida hyväksyä. Israelissa on pyritty lain-säädännöllä estämään tämä epäterve taloustuki puolueille ja NGO-järjestöille, mutta se on kaatunut vasemmiston vastustukseen, joka eniten hyötyy siitä,

Jewish Home eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ayetet Shaked totesi Netanyahun varastaneen Juutalaiselta Kodilta neljä kansanedustajaa pudottaen niiden määrän 12:sta kahdeksaan neljännen pääministerikautensa varmistamiseksi. Shaked vaatii, että Bibi tulee korvata puolueen menetykset nimittämällä hallitukseensa kolme ministeriä, Bennett, Ariel ja Shaked.
Netanyahu saa todella hajaantuneen kansan johtaakseen.
4.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama joutui toteamaan, että Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun häilyvä ja muuttuva kanta rauhanprosessiin tekee vaikeaksi edetä valitsemallaan rauhan polulla. Hänen tiedottajansa totesi Median edustajille, että USA:n tulee harkita uudelleen suhtautumistaan Lähi-Idän prosessiin, jota on jatkettu Oslon sopimusten allekirjoittamisesta lähtien, mutta joka näyttää mutkistuvan entisestän uusien vaikuttajien astuessa näyttämölle. Israelin pelkona on, että Obama lyö hanskat tiskiin ja tulee hyväksymään YK:n ottaman kannan äänestäen arabimaiden esitysten mukana Israelia vastaan. Tarkkailijat otaksuvat, että Obama ilmoitti asiasta Netanyahulle lopulta soitettuaan tälle onnitellakseen vaalivoitosta, mutta esitti samalla Bibille useita lähiajan toimia, joita hän odottaa häneltä.
Tuoreessa lausunnossaan Obama kritisoi Netanyahun Israelin arabeista antamansa lausunnon johdosta todeten mm: ”Vaikka Israel on perustettu perustuen historiallisiin tosiasioihin juutalaisten kotimaana, Israelin demokratia perustuu periaatteeseen kohdella kaikkia kansalaisiaan tasapuolisesti ja rehellisesti. Uskon sen olevan parhaaksi Israelin demokratialle. Jos tämä sumenee, se antaa kansalaisille, jotka eivät usko juutalaiseen valtioon, aiheen vastarintaan ja johtaa demokratian heikkenemiseen”.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Obama-Its-now-hard-to-find-path-on-mideast-peace-process-394663
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Brooklynissä USA:ssa seitsemän saman ortodoksi Sassoon perheen lasta saivat surmansa heidän asuintalonsa palaessa. Tulen arvioidaan voineen syttyä viallisen sapatin kuumalevyn syttymisen johdosta. Uhrit olivat iältään 5 -15 vuosien välillä. Seurakunta kuten koko juutalaisyhteisö ovat shokissa odottamattoman katastrofin vuoksi. Perhe asui vuosikaudet Jerusalemin Har Nof lähiössä ja muutti Yhdysvaltoihin äskettäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192973#.VQ6IY1PPQzE
·         Israelin druusijohtajat vaativat, että seuraavaan hallitukseen tulee nimittää ei-juutalainen ministeri hoitamaan heidän ja muiden vähemmistöjen asioita. Heidän vaatimustaan käsiteltiin viimeksi Israelin itsenäisyyspäivän aikana. Vähemmistöjen asioita hoiti apulaisministeri, mutta sitä ei ole täytetty Knessetin hajottamisesta lähtien v, 2014. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192972#.VQ6J7VPPQzE
·         USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro valittaa syntynyttä sekavaa tilannetta presidentti Obaman ilmoitettua, että hän tulee arvioimaan uudelleen USA:n ja Israelin välisiä suhteita. Shapiro pyrkii korjaamaan syntyneestä tilanteesta sen, mikä on vielä mahdollista korjata. Hän sanoo, että pääministeri Netanyahun hyppeleminen kahden valtion tukemista sen hylkäämiseen ja taas hyväksymiseen on sekoittanut muutenkin herkkää tilannetta lisää. Kaikkien huulilla on kysymys: Voiko Netanyahun sanaan enää luottaa? Obaman mielilause on ollut jo pitkään, ettei tasapainotilanne voi jatkua loputtomiin ja vaatii muutosta. Obama pani arvovaltansa ja ”Chicagon gangsterinsa” asialle avustamaan Bibin kaatamisessa Labourin hyväksi, ja joutui shokkiin tajutessaan yritystensä epäonnistuneen, joten kosto näyttää varmalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192969#.VQ6OxFPPQzE
·         IDF julkistaa kolmannen tutkimuksensa koskien Gazan kesäsotaa. Alustavien tietojen mukaan kolmea sotilasta syytetään oikeudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192906
·         Turvallisuusjoukot pidättivät kuusi epäiltyä Hamasin jäsentä Kalkiliyassa. Solun jäsenet olivat matkustaneet Jordaniasta Proteceive Edge sodan aikana Gazaan, jossa he saivat terrorikoulutuksen ja ohjeet pommi-iskuihin Israelissa. Sodan jälkeen he palasivat Samariaan ja Kalkiliyaan toteuttaakseen suunnitelmansa terrori-iskuista. He perustivat päämajan ja pommintekopajan kaupungin keskustassa olevaan asuntoon. Kuulusteluissa epäillyt terroristit kertoivat suunnitelmastaan. Shin Ber sanoo tämän osoittavan Hamasin valmiuden kouluttaa ja opastaa jäseniään ulkomailla tapahtuviin hyökkäyksiin, kuten myös sekä Gazan että Jordaniassa asuvien valvojien valmiuden opastaa ja valmistaa terroristeja iskujohteisiinsa ulkomailla. Perimmäisenä pyrkimyksenä oli terrori-iskujen sarja kautta kaivaa maa PA:n alta sen kaatamiseksi, Operaatiota johdettiin Hamasin päämajasta käsin, joka sijaitsee Turkissa. IDF ja Shin Bet toimivat yhteistyössä Hamasin solujen paljastamiseksi ja eliminoimiseksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Security-forces-nab-Hamas-cell-in-kalkilya-that-plotted-terror-bombings-394694
·         Ranska on soittautunut pahimmaksi jarruksi John Kerryn neuvottelujen johtamiseksi pikaiseen sopimukseen, mikä testaa Obaman ulkopolitiikan, joko sen totaalisesta epäonnistumisesta tai osittaisesta voitosta. Kerry vakuuttaa sopimuksen olevan käden ulottuvilla, mutta Iranin ylin kaitsija tyrmää USA:n johdon luotettavuuden sanoen, ettei Obamaan voi luottaa, ja osallistui mielenosoittajien kanssa huutoihin, joissa vaaditaan USA:n kuolemaa. Myös presidentti Rouhani sanoi neuvottelujen edistyneen. Rouhanin aikana Iranin ihmisoikeudet ovat valuneet alemmaksi kuin koskaan aiemmin, vaikka hänen valintaansa ylistettiin maltillisuuden voitoksi Iranissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192962#.VQ6VmlPPQzE, http://www.debka.com/article/24479/France-balks-at-the-US-Iranian-deal-on-five-counts-%E2%80%93-not-least-with-an-eye-on-its-Gulf-ties,
·         Israel vei 1 000 tonnia sementtiä Gazaan samaan aikaan, kun PA:n virkailijat Hebronissa tyhjensivät israelilaisen tavararekan elintarvikkeet kadulle ihmisten hurratessa. Eipä ole ainakaan nälkä Hebronissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192893#.VQ6hUlPPQzE
·         YK:n mukaan Israel on maailman pahin naisten oikeuksien rikkoja. Tämä täytynee lukea siten että Israel on etunenässä estämässä musliminaisten oikeuden luopua kaikista ihmisoikeuksistaan ja alistua orjuuteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192939#.VQ6iSlPPQzE
·         Maan vajoamiset (sinkholes) lisääntyvät huolestuttavasti       
            Kuolleenmeren ympäristössä, mikä johtunee maaperän kuivumisesta.