Friday, March 07, 2008

PERJANTAI 07.03.08
1. PALESTIINALAINEN TERRORISTI tunkeutui yeshiva seminaariin Jerusalemissa torstai-iltana puoli yhdeksän jälkeen alkaen tulittaa opiskelijoita, joita oli kokoontunut oppilaitoksen kirjastoon kahdeksankymmentä iltarukouksia varten juhliakseen Adar II kuukautta, jonka aikana vietetään Purim-juhlaa. Terroristi tulitti aseettomia opiskelijoita Kalashnikov-kiväärillään, jonka hän toi sisälle kassissa. Uutisissa ei kerrota, oliko laitoksen ovella vartijaa, mutta terroristi, joka oli kotoisin Itä Jerusalemista ja jolla oli Israelin sininen henkilökortti, oli pukeutunut opiskelijoitten tapaan. Hän ehti ampua 500 – 600 laukausta vaihtaen välillä lippaan, joita hänellä oli useita lipasvyössään. Aluksi terroristeja uskottiin olevan kaksi, mutta se osoittautui virheelliseksi.
KAHDEKSAN OPISKELIJAA sai surmansa luodeista ja kymmenkunta haavoittui, 4-5 heistä hengenvaarallisesti. Terroristin ampui lähellä asuva, siviilissä oleva IDF:n upseeri Yitzhak Dadon, joka opiskelee seminaarissa osa-aikaisesti. Hän kertoi rynnänneensä paikalle kuultuaan laukaukset ja ampuneensa terroristia henkilökohtaisella aseellaan kahdesti päähän. Tämä varmaan säästi useitten muitten opiskelijoitten hengen. INN:n artikkeli kuvineen on osoitteessa:
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/125487
TERRORI-ISKUA pidetään erittäin pahana siksi, että Mercaz Harav seminaari Jerusalemin Kiryat Moshe lähiössä on johtava juutalaisten hengellisten johtajien opinahjo, jossa monet tunnetut rabbit ovat opiskelleet. Rabbi David Stav sanoo, että hyökkäys tehtiin uskonnollisen sionismin sydämeen ja että terrori-iskun suunnittelijat olivat täysin tietoisia kohteensa merkityksestä. ”Mercaz Harav on koko uskonnollisen sionismiliikkeen lippulaiva. Terroristit kohdistivat iskunsa paikkaan, joka symboloi rakkautta Israelin maahan, sen kansaan ja Toraan. Yksikään juutalainen sielu ei voi pysyä välinpitämättömänä kauhealle ajatukselle, että inhottava terroristi iski joukkoon nuoria miehiä, jotka olivat keskittyneet tutkimaan pyhää Toraa.” (INN, JP)
2. TIME-LEHTI kertoo, että poliisi oli saanut varoituksen terrori-iskusta vain vähää ennen iskua ja aloittanut haravoinnin Jerusalemin alueella, mutta sillä ei ollut yksityiskohtia kohteesta. Edellinen verinen terrori-isku tehtiin Tel Avivissa, jossa itsemurhaterroristi murhasi 9 ihmistä huhtikuussa 2006. JP:n kommentoija Calev Ben David olettaa, että terrori-iskulla tulee olemaan valtava vaikutus yleiseen mielialaan Israelissa. ”Se on terävä isku niille israelilaisille, varsinkin jerusalemilaisille, jotka olivat antaneet psykologisen suojavarustuksensa herpaantua toisen intifadan lakastuessa. Tosiasia, että terroristi pystyi suorittamaan operaationsa kansoitetun Jerusalemin lähiön sydämessä, jonkin matkan päässä pääkaupungin arabilähiöstä, tulee nostamaan vakavia kysymyksiä (vääristä) olettamuksista, joita tehtiin turvallisuusesteen rakentamisesta Juudeaan ja Samariaan.”
CALEV BEN DAVID olettaa, että Olmertin hallitus, joka on jotenkin pystynyt hallitsemaan poliittisen laskeuman raketti-iskuista Sderotiin ja Ashkeloniin osittain siksi, ettei muualla maassa ole tapahtunut suuren luokan terrori-iskua, tulee nyt havaitsemaan virhemarginaalinsa - ja hengissä pysymisensä - oleellisesti kaventuneen. Terrori-iskun vaikutukset tuntuvat laajalle. Olmert päätti jatkaa rauhankeskusteluja PA:n kanssa USA:n ulkoministeri Ricen annettua yksioikoisen käskyn lopettaa haihattelut suuroperaatiosta Gazan kaistalle, minkä johdosta Abbas taisi antaa vastahakoisen myöntymyksensä. Mutta uskonnollis-sionistisen kentän kiivaus ja suru tulee olemaan mittaamaton tämän heidän liikkeensä kehdon väkivaltaisen häpäisyn johdosta, arvioi Ben David. Mercaz Harav seminaarin perusti yksi sionistisen liikkeen keskeisiä hahmoja, ashkenazi päärabbi Avraham Yitzhak Hacohen Kook. Lisäksi hallituksen ja Juudean Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston välillä solmittu sopimus muutamien parakkikylien rauhan-omaisesta purkamisesta ilman väkivaltaa ei näissä olosuhteissa tule onnistumaan, hän arvioi, ja lisää, että rauhankeskustelut tultaneen keskeyttämään tämän johdosta. (JP)
3. TERRORI-ISKUN suorittajaksi ilmoittaa Hizbullahin web-sivu järjestön nimellä ” Galilean vapautuspataljoonat - Imad Mughniyehin marttyyrit”. Asiasta kertoi myös Hizbullahin TV-asema Al-Manar uutislähetyksessään ilman kommentteja. Kuten sopii odottaa, palestiinalaiset aloittivat voiton juhlinnat Gazan kaduilla tanssien ja aseitaan laukoen onnistuneen terrori-iskun johdosta.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ilmoitti tuomitsevansa iskun opettelemansa rituaalin mukaisesti. Yksityisesti hän varmaan onnittelee terrori-iskun suunnittelijoita, kuten hän julisti 3 vrk:n suruajan suurterroristi George Habashin kuoleman johdosta ylistäen tätä ”vapaustaistelijaa”.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ kiirehti ilmoittamaan veren vielä ollessa lämmin ja tuore, että ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa tullaan jatkamaan terrori-iskusta huolimatta. Livni ei vähästä hätkähdä, kuten näyttää, oli terrori-iskuja tai ei.(JP)
4. TORSTAIPÄIVÄ oli musta päivä Israelille. Gazan turva-aidan viertä pitkin ajava IDF:n partio tuhoutui Israelin puolelle aitaa ilmeisesti kauko-ohjauksella sytytetyn pommin räjähtäessä auton alla. Yksi autossa istuneista, jälkienseuraajana tunnettu beduiini sai surmansa välittömästi ja kolme muuta IDF:n sotilasta haavoittui vaikeasti. Yksi heistä menetti molemmat jalkansa. IDF oli havainnut keskiviikkona samantapaisen pommin asettamisen Gazan puolelle aitaa, mutta ei havainnut sen Israelin puolelle asennettua. Pelastusmiehistön kiirehtiessä paikalle Gazan puolelle väijyksiin asettuneet palestiinalaiset aloittivat tulituksen heitä kohti sekä kivääreillä että kranaateilla. Muutamat kranaatit putosivat Ein Hashlosha kibbutsin pellolle saaden siellä työskentelevät hakemaan suojaa. Yksi terroristeista kuoli IAF:n ohjusiskusta. Islamic Jihad ilmoitti asettaneensa pommin ja tulittaneensa apuun tulleita ”kostoksi sen johtajan surman johdosta.”
JÄNNITYKSEN NOUSUN vuoksi puolustusministeri Ehud Barak peruutti sovitun USA:n matkansa. Torstain aikana IAF ja IDF surmasivat 6 terroristia erillisissä iskuissa Gazassa. (INN)
5. TERRORISTIT ampuivat torstaina kymmenkunta Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Kolme niistä osui omakotitaloihin Sderotissa tuhoten niitä ja haavoittaen yhtä asukasta, joka oli kotonaan raketin iskiessä. Useita asukkaita joutui shokkitilaan.
TERRORI-ISKUN seurauksena Juudean ja Samarian alueet julistettiin täydelliseen saartoon toistaiseksi. Vain hätä- ja sairaskuljetukset sallitaan alueelle ja sieltä pois.
TEMPPELIVUOREN perjantaipäivän muslimien rukoustilaisuuksiin sallitaan vain yli 45-vuotiaat miehet. Kielto ei koskene naisia, mistä uutinen ei mainitse mitään.
USA:N PRESIDENTTI George Bush ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon tuomitsivat tämän ”raakalaismaisen” terrori-iskun Jerusalemissa.
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO ei saanut aikaan iskua tuomitsevaa päätöslauselmaa Libyan vaatiessa, että se tulee kytkeä Israelin sotilastoimiin Gazan kaistalla.
TERRORI-ISKUSSA kuolleitten 8 yeshiva-opiskelijan hautaustilaisuus alkoi 10.00 tänään. (INN)
6. JÄNNITTYNEESTÄ TILANTEESTA ja terrori-iskuista huolimatta kesä alkaa tulla Israeliin. Lämpötilat nousivat, tänään Jerusalemissa 18 – 28 astetta, mikä alkaa lähennellä hellettä. Parhain kukkasloisto alkaa olla ohi, mutta laululinnut ovat tulleet. Pihapuissa mustarastaat esittävät moni-ilmeistä laulutaitoaan muistuttaen kipeästi kevään saapumisesta Suomeen, joka on joka kevät aina yhtä ihmeellinen ja yllättävä. Vain Kinneretin huono vesitilanne sateitten jäätyä alle normaalien aiheuttaa ongelmia tuleville kesäkuukausille, joskin Hermonin lumien sulaessa tilanne voi parantua jonkin verran - ellei sitten Taivaan Isä armahda ja lähetä kaatosateita.
SHABBAT SHALOM

Wednesday, March 05, 2008

KESKIVIIKKO 05.03.08
1. RICEN VIERAILU LÄHI IDÄSSÄ.
USA:N ULKOMINISTERI Rice vieraili eilen Egyptissä ennen saapumistaan Israeliin. Varsin lyhyessä uutisessa hänen keskusteluistaan presidentti Hosni Mubarakin kanssa kerrotaan, että niissä käsiteltiin tilannetta Gazan kaistalla sekä pyrkimyksiä jatkaa ”rauhankeskusteluja” PA:n ja Israelin kanssa. Rice kertoi toimittajille, että aktiivinen rauhanprosessi on kyllin vahva kestämään vastustajien yritykset estää rauhan saavuttamista: ”Ihmiset, jotka ampuvat raketteja, eivät halua rauhaa; he kylvävät epävakavuutta – ja sitä Hamas tekee. Hamas tekee kuten sen odotetaankin tekevän; ampuvan raketteja Israeliin vangitakseen rauhanprosessin, jossa he eivät voita mitään.”
RAMALLAHISSA Rice keskusteli PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kanssa, jonka varsinaisen tittelin maailman – myös Israelin – media näyttää unohtaneen kutsuen häntä ”presidentiksi”, vaikka hänellä ei ole valtiota. Rice pyysi Abbasia palaamaan neuvottelupöytään Israelin kanssa ilman verukkeita, minkä Abbas välittömästi torjui. Hän tunnusti sitoutuneensa ”rauhanprosessiin”, mutta ilmoitti, että keskusteluja Israelin kanssa jatketaan vasta sitten, kun pitävä tulitauko on saatu aikaan Israelin ja PA:n välillä. Keskusteluja seuranneet palestiinalaiset johtajat kertoivat Abbasin selittäneen Ricelle, että hän menettää kaiken uskottavuutensa palestiinalaisten silmissä, jos hän jatkaa keskusteluja Israelin operaatioiden aikana. Hän valitti Ricelle, että ”ne vievät kansaa Hamasin ja muiden radikaaliryhmien syliin”.
ABBAS varoitti Ricea tämän lähteen mukaan, että ”Ramallahin hallitus voi menettää loputkin valvonnastaan Juudeassa ja Samariassa, jos Israel aloittaa massiivisen operaation Gazassa”. Hän kertoi, että kokeneetkin PA:n virkailijat kehottavat häntä keskeyttämään kaikki yhteydet Israelin hallituksen kanssa vastauksena Israelin offensiiviin Gazassa. Abbas kertoi Ricelle, ettei hän voi vastustaa heidän vaatimuksiaan, jos IDF jatkaa hyökkäyksiään. Toimittajille puhuessaan Abbas pyysi Israelin lopettamaan operaationsa Gazassa ja palaamaan keskusteluihin.
RICE KERTOI TOIMITTAJILLE Abbasin keskustelujen jälkeen, että rauhansopimus on vielä mahdollista saada aikaan kuluvan vuoden aikana. Presidentti Bush puhui myös toimittajille Washingtonissa vakuuttaen, että on kaikki mahdollisuudet saada sopimus aikaan 2008 aikana.
ULKOMINISTERI RICE tapasi eilen illalla pääministeri Ehud Olmertin kahdenkeskisillä illallisilla, jonka aikana käydyistä keskusteluista ei annettu tietoja toimittajille.
Rice tapaa tänään puolustusministeri Ehud Barakin ja ulkoministeri Tzipi Livnin ennen poistumistaan maasta. (JP)
2. ISRAELISSA vastuussa olevat viranomaiset ovat yhä useammin vihjailleet Gazan kaistan ottamista uudelleen Israelin valvontaan. Tämän mukaan ei riitä vain rakettitulen lopettaminen, vaan päämääränä on Hamasin Gazan hallituksen kaataminen, mikä on edellytyksenä rauhan palautumiselle Israelin ja Gazan väliselle rajalle. Tämä on kova paikka niille, jotka lupasivat rauhaa ja turvallisuutta Gazan rajan lähellä oleville juutalaisyhteisöille ennen Gazan juutalaiskylien ja kaupunkien tuhoamista ja niiden asukkaitten karkottamista. He joutuisivat nyt tunnustamaan massiivisen virheensä. Tämä ei kuitenkaan näytä heilauttavan Gazan karkotusten varsinaisten suunnittelijoitten ja ideoijien päättäväisyyttä jatkaa tuhoisaa politiikkaansa, mihin on lisättävä surkeasti päättynyt Libanonin kakkossota. Seuraavassa Israelin johtajien lausuntoja:
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on toistuvasti ilmoittanut kantanaan, ettei Israel missään tilanteessa halua ottaa Gazan kaistaletta uudelleen valvontaansa. ”Kukaan maailmassa ei tiedä, miten lopettaa rakettitulitus lyhyen ajan kuluessa. Uskon sen, mitä teemme, toteuttavan hallituksen päämäärän, eli oleellisesti vähentävän rakettitulta ja heikentävän Hamasia, kunnes se menettää kykynsä hallita Gazan kaistaa.” Olmert haluaa pitkää sotaa Libanonin esimerkin mukaan.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni, joka on taiteillut pyrkimyksissään osoittaa diplomaattisia kykyjään, on alkanut yhä selvemmin vihjailla Gazan kaistan miehittämisen puolesta. Livni puhuu ”rinnastamisen lopettamisesta” tarkoittaen tällä, että tapahtumien kulun määrittelee Israel eikä Hamas. ”He eivät ole niitä, jotka päättävät, milloin iskeä Israeliin ja milloin lopettaa sen. Me tulemme muuttamaan tämän pelin säännöt. Me emme pelaa heidän sääntöjensä mukaan emmekä halua enää hyväksyä rinnastamista.” Livnin lausunto herättää epämääräisen epäilyksen: Tarkoittaako Livni, että Israelin hallitus päättää, koska Hamas saa pommittaa Israelin kaupunkeja? Lausunnosta saa mielikuvan, että ainakin tulevaisuudessa asia on näin, tai että Israelin hallitus on – joskin ehkä vastahakoisesti – hyväksynyt tilanteen, jota se haluaa muuttaa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on pyrkinyt pakoilemaan mediaa aiempien ikävien kokemustensa vuoksi. Hän on puheissaan antanut vihjeitä, mitä hänen päässään liikkuu.
TUTUSTUESSAAN tilanteeseen pohjoisessa Barak lausui tiistaina näin: ”Velvollisuutemme maan hallituksena on palauttaa rauha Sderotiin. Israel tulee toteuttamaan velvollisuutensa, vaikka se tarkoittaisi painostuksen lisäämistä niitä vastaan, jotka ampuvat raketteja.” Siinä missä Olmert puhuu rakettitulen vähentämisestä ja Livni rinnastamisesta, Barak lupaa lopettaa rakettitulen Gazasta Israeliin. JP:n kommentoija Calev Ben-David olettaa, että Barak pyrkii tällä istuttamaan ituja tulevaisuuteen, jotka hän voi korjata onnistuneitten operaatioitten jälkeen seuraavien vaalien yhteydessä. Barak ei suoraan kerro, mitä suunnitelmia hänellä on, jos niitä yleensä onkaan, rakettitulen lopettamiseksi. Tämän varovaisuuden takana on poliittinen laskelma, että jos hän avoimesti tunnustaa päämääränä olevan Gazan kaistan miehittäminen, hän samalla tunnustaa puolueen syyllistyneen vaaralliseen virheeseen, mikä vähentäisi sen vaalitoiveita. (JP)
3. JP:N KOLUMNISTI Michael Freund sen sijaan ei kainostele sanoa suoraan, miten hän näkee asiat ja miten niitä tulisi korjata. Freund toteaa artikkelinsa aluksi, miten Israel antoi aiheen Venezuelan presidentti Hugo Chavezille käyttää Israelia esimerkkinä kuvatessaan naapurimaataan Kolumbiaa: ”Kolumbian hallitus on tehnyt maasta Etelä Amerikan Israelin. Kolumbia on terroristivaltio, joka on alamainen suurelle terroristille, USA:n hallitukselle ja sen apparaatille.” Freund toteaa, ettei Chavez voisi olla enemmän väärässä, sillä vaikka Kolumbian terrorinvastainen operaatio oli onnistunut, Israelin vastaavat operaatiot ovat kaikkea muuta. Hän kertoo, että Israelin viimeisin operaatio Gazassa jätti sen pahempaan tilaan kuin se oli ennen sitä. FREUND muistuttaa, mitä Olmert lausui ennen operaatiota. ”Israel on tämän taistelun keskellä ja me tulemme jatkamaan sitä, kunnes eteläisen Israelin asukkaita uhkaava vaara on ohi.” Mutta vain vajaat viisi päivää operaation alkamisesta Israel peruutti operaation ja veti joukot pois. Ja kuten saattoi odottaa, palestiinalaiset jatkoivat ilkikurisesti rakettitultaan osuen 7-kerroksiseen asuintaloon ja leikkikentälle maanantaina Ashkelonissa. Voitonjuhlat alkoivat Gazan kaduilla tämän ”viisipäiväisen sodan” jälkeen, kuten palestiinalaiset Gazassa sitä nimittivät.
FREUND TOTEAA, ettei tämä Olmertin pieni sotaretki vähentänyt rakettitulta eikä onnistunut edes rankaisuretkenä. Poliittisesti Hamas on sen jälkeen entistä vahvempi. Diplomaattisesti Israelin yritykset vakuuttaa maailmalle sen oikeudesta puolustaa itseään kääntyivät sitä vastaan. Freund analysoi tilannetta todeten, että paitsi että Olmert epäonnistui taas kerran yrityksessään varmistaa kansalaistensa turvallisuutta, se antoi vihollisilleen vaikutelman, että Israelilta puuttuu tahto tehdä kaikki tarpeellinen käydäkseen sotaa olemassa olonsa puolustamiseksi. Freund päättelee, että hallitus leikkii Israelin kansalaisten kustannuksella käyden mieluummin pienimuotoisia näykkimisiä Gazan kaistalle eikä toteuttamalla päättäväisesti suunnitelmaa Gazan terroristien ja heidän infrastruktuurinsa hävittämiseksi sieltä.
MICHAEL FREUND esittää oman reseptinsä: Israelin tulee ottaa Gazan kaistan täysi valvonta, kaataa sen hallitus, pidättää ja saattaa oikeuteen sen johtajat sekä lopulta julistaa, että tämä maa kuuluu oikeutetusti Israeliin eikä sen tule koskaan luopua siitä. Israelin tulee lähettää viesti vastustajilleen, etteivät ne koskaan tule onnistumaan yrityksissään hävittää juutalaisen läsnäolon tältä alueelta. Hän esittää, että palestiinalaiset saivat Gazassa tilaisuuden itsemääräämis-oikeuteen ja itsenäisyyteen, minkä he surkeasti sotkivat, eikä Israelin tule vuodattaa vertaan antaakseen heille tilaisuuden uuteen yritykseen. ”Pidätpä siitä tai et, on aika ottaa Gaza takaisin. Tällä kertaa kuitenkin koskaan luopumatta siitä.” Hän suosittelee tuhottujen juutalaiskylien rakentamista uudelleen Gazan kaistalle vasemmiston ilkkumisesta välittämättä. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- JERUSALEMIN POLIISI keskeytti Fatahin wakfin rakennustyöt Temppelivuorella. Wakf, joka vastaa vuoren päivärutiinista, on jatkanut töitä vuorella kuukausikaupalla lukuisista vastalauseista välittämättä ja poliisin ja hallituksen puuttumatta asiaan. Kuvista päätellen vuorella toimii puskutraktori joka on työnnellyt maata suuriin kasoihin. Poliisi ilmoitti päätöksestään hallitukselle, joka vastaa arkeologisista kaivauksista maassa. Se sanoo tutkivansa asiaa, vaikka sen velvollisuuksiin kuuluu valvoa kaivauksia Temppelivuorella. Viime vuonna vuorella kävi 5 200 juutalaista ja lähes 240 000 ulkomaista turistia, mikä on 41.4 %:n lisäys edellisvuodesta. Juutalaisten kävijöitten määrä kasvoi 6.3 % edellisvuodesta. (JP)
- INFRASTRUTUURIMINISTERI Binyamin Ben-Eliezer varoittaa, että Gazan väkivalta voi levitä Juudeaan ja Samariaan. (JP)
- RAKETTITULI Gazasta Israelin jatkuu edelleen. Ainakin kaksi rakettia ammuttiin Sderotia kohti. Myös autojen kivitykset ja petrolipommitukset jatkuvat edelleen.
- IDF KÄVI tänä aamuna tarkastamassa havaitsemiaan joukkojen liikkeitä Gazassa. Syntyneessä kiivaassa tulituksessa kolme palestiinalaista sai surmansa. Joukot palasivat Israelin puolelle turva-aitaa.

Tuesday, March 04, 2008

TIISTAI 04.03.08
1. SE TOINEN TOHELO, voisi luonnehtia puolustusministeri Ehud Barakin päätöstä vetää IDF:n joukot pois Gazasta kesken aloitettua operaatiota. Vertaus liittyy presidentti Kekkosen lapin vierailuun, jonka yhteydessä hänen juodessaan kahvia paikallisessa talossa talon isäntä läikäytti kahvia emännän valkoiselle pöytäliinalle emännän motkottaessa: ”Sinä se olet sellainen tohelo”. Kekkoselle sattui samanlainen vahinko, johon emäntä kiireesti: ”Voi eihän se mitään.” Vähän ajan kuluttua talon emäntä sai presidentiltä uuden valkoisen pöytäliinan paketissa, jonka lähettäjänä oli ”Se toinen tohelo”.
OLMERTIN HALLITUS näyttää uudesta puolustusministeristä huolimatta toistavan samat virheet, joita se teki Barakin edeltäjän Amir Peretzin johtaessa armeijaa Libanonin kakkossodassa. Hallitus ei näytä uskaltavan sotia kuten sotia tulee käydä, vaan näykkii sieltä täältä uskaltamatta jatkaa päättäväisesti aloittamaansa operaatiota. Arabit saivat ansaitsematonta itsetunnon kohennusta Libanonin kakkossodasta, joka heidän arvionsa mukaan päättyi Israelin tappioon. Nyt Hamas ilmoittaa saaneensa samanlaisen voiton IDF:stä sen ”joutuessa” perääntymään Gazasta. Muutamia rakettiverstaita ja muita rakenteita tuhottiin ja pari raketin laukaisutelinettä eliminoitiin, mutta raketti-iskut Gazasta Israelin puolelle jatkuivat koko ”Hot Winter” operaation ajan ja on jatkunut sen jälkeen. Seitsemän aikaan tiistaiaamuna kaksi Grad-rakettia ammuttiin Ashkeloniin, Toinen niistä osui omakotitaloon tuhoten sen, mutta onneksi se oli sillä hetkellä tyhjillään. Eilen yksi Grad putosi turvallisuusministeri Avi Dichterin naapuritaloon Ashkelonissa. Perheet ovat tänään hakeneet lapsensa pois kouluista Ashkelonissa peläten jatkuvia raketti-iskuja, jotka voivat osua suojaamattomiin kouluihin ilman pommisuojia. Eräässä koulussa 40 % oppilaista jatkaa opiskeluaan. Sderotin ja Ashkelonin lisäksi Ofakim on joutunut tulilinjalle.
TARKKAILIJAT epäilevät, ettei tällä ”toisella tohelolla” ole minkäänlaista kokonaissuunnitelmaa sotilaallista operaatiota varten Gazassa. Pikaiset näykkimiset sinne tehdään tilanteen mukaan.
Olisi kohtuullista odottaa, että tämä ”toinenkin tohelo” tunnustaisi virheensä.(JP)
2. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice lienee tällä hetkellä Egyptissä, jossa hän yrittää Egyptin johdon kanssa runnoa jonkinlaisen kestävän sopimuksen Egyptin ja Gazan välisen rajan valvontakysymyksestä. USA pyrki painostamaan Egyptiä toimimaan pontevammin salakuljetuksen lopettamiseksi rajan yli – tai sen ali – Gazaan vähentämällä Egyptille myönnettyä vuosittaista apuaan. Se ei kuitenkaan saanut pysyvää parannusta tilanteeseen. Terroristien ampumat Grad-raketit Gazasta Israeliin osoittavat pitävästi, miten laajaa aseitten salakuljetus on ollut. Grad-raketit on IDF:n tutkimusten mukaan valmistettu Iranissa. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä kautta raketit kuljetettiin Siinaille ohittaen egyptiläisten tulliviranomaisten tarkastuksen.
RICE JATKAA matkaansa Egyptistä Israeliin tänään iltapäivällä. Gazan tilanne lienee hänen ja Israelin viranomaisten välisten keskustelujen keskeisin aihe. Uutislähteet vihjailevat, että ratkaisun löytäminen Gazan ulosmenoteitten valvontaan Egyptin, PA:n ja Hamasin kesken on elinehto ”rauhankeskustelujen” jatkumiseksi Israelin ja PA:n välillä, jotka PA keskeytti ja ilmoitti samalla ”kaikkien yhteyksien katkeamisesta Israelin kanssa Gazan taistelujen ja IDF:n suorittamien rikosten vuoksi”. Tämä nostaa Hamasin neuvottelupöytään ja antaa sille jonkinasteisen joskin vastahakoisen tunnustuksen, mitä Hamas on vaatinut kaiken aikaa.
PALESTIINAN AUKTORITEETILLE (PA) ”rauhankeskustelut” ovat kuitenkin ainoa perusta, jolle se voi rakentaa. Sille luvatut miljardit USD ovat tulosta Annapolis-konferenssin sopimuksesta, ja ilman sitä ja sen tuloksena aloitettuja ”rauhankeskusteluja” PA hajoaisi keskenään taisteleviin ryhmiin. Se on myös ainoa tae, jonka varaan Mahmoud Abbas perustaa oman epävarman auktoriteettinsa. Toinen kysymys on se, miten mielekästä tämän halvaantuneen kaakin piiskaaminen on. Abbasin auktoriteetti ei ole ehdoton edes Ramallahissa. (JP)
3. GAZAN SOTA on suurelta osin PR-sotaa, jossa PA ja Hamas ovat perinteisesti olleet vahvoilla. Ne ovat saaneet maailman hyväksymän sen, että ne ovat – väkivaltaisuuksien aloittamisesta huolimatta – heikompia osapuolia ja uhreja IDF:n hyökkäysten johdosta.
Hamas on kaikessa sotarintaman uutisoinnissaan keskittynyt esittelemään, miten ”IDF tappaa ja vahingoittaa lapsia”. Jotkut media-toimittajat ovat alkaneet kysellä, onko IDF:n tarkoituksena vahingoittaa nimenomaan lapsia operaatioittensa aikana, minkä kuvan he ovat saaneet Hamasin antamien tietojen perusteella. Asiallisten tietojen saamista Gazasta vaikeuttaa se, ettei toimittajilla ole siellä vapautta liikkua ja kertoa tilanteista, kuten he ne näkevät, ja monet uutistoimistot ovat vetäneet toimittajansa pois sieltä heihin kohdistetun väkivallan ja painostuksen vuoksi. ARABILEHDISTÖÄ seuraavat ovat havainneet, että ns. maltillisten arabimaitten lehdistö ei välttämättä yhdy Hamasin esittämään kuvaan tilanteesta Gazasta eikä hyväksy Hamasin esittämää kuvaa itsestään heikompana uhrina, jota Israel tuhoaa mielensä mukaan.
PAHIMMIN HAMASIN syöttämä vääristynyt informaatio näyttää vaikuttavan länsivaltojen lehdistöön ja muihin mediavälineisiin, joissa se otetaan itsestään selvänä ja todellisena kuvauksena tapahtumista. Israel on tässä suhteessa päinvastaisista väitteistä huolimatta jäänyt pahasti alakynteen. Sen informaatio todellisista tapahtumista on myöhässä ja on siksi luonteeltaan maailmalle levinneitten vääristeltyjen tietojen korjaamista, mikä antaa kuvan asioitten selittelemisestä. Vaikka oikea informaatio saataisiinkin maailman tietoisuuteen, vahinko on jo ehtinyt tapahtua, eikä sen korjaaminen useimmiten onnistu.
4. ONKO KOLMAS INTIFADA jo alkanut, kyselee www.israelnationalnews.com artikkelissaan. Aiheen tähän antoivat eiliset arabien väkivaltaisuudet PA:n alaisissa kaupungeissa mutta myös Itä Jerusalemin lähiöissä. Yksi vakava tilanne syntyi Jerusalemin kaupungin kahden tarkastajan, toinen heistä nainen, joutuessa Salah a-Din kadulla Itä Jerusalemissa nuorten hulinoitsijoitten väkivallan kohteeksi. He ajoivat autollaan katua pitkin mellakoitsijoitten kivittäessä heidän autoaan särkien sen takalasin ja pyrkien hajottamaan sitä muutenkin. He joutuivat pysäyttämään autonsa hetkeksi kadun keskellä palavan roskienkeräyslavan vuoksi, mikä antoi nuorille tilaisuuden potkia auton kylkiä ja hakata sen tuulilaseja kepeillä ja kivillä. He hädin tuskin pystyivät jatkamaan matkaansa jalkakäytävän kautta. Kaikki tapahtui TV-kameroitten kuvatessa tilannetta maanantai-iltana. He sanoivat olleensa varmoja, että jos he eivät olisi pystyneet jatkamaan ajoaan, tilanne olisi päättynyt todella huonosti.
TOISESSA TILANTEESSA mellakoitsijat hyökkäsivät rajapoliisien kimppuun Kalandian tarkastus-pisteessä Jerusalemin pohjoisosassa. Poliisit joutuivat ampumaan heitä jalkoihin.
El Aroubin kylässä Hebronista etelään kivittäen ja heittäen petrolipommeja israelilaisiin autoihin. Poliisi ampui aiemmin yhtä mellakoitsijaa haavoittaen häntä. Hän osallistui autoilijoitten kivittämiseen ns. tunnelitiellä Jerusalemista Hebroniin haavoittaen yhtä.
KALKKILIYAN LÄHELLÄ IDF:n upseeri joutui sairaalahoitoon häntä kohti heitetyistä kivistä Kfar Saban kylässä. Ramallahin lähellä autoilija haavoittui mellakoitsijoitten heittämistä kivistä.
RAMALLAHIN asukkaat järjestivät Abbasia tukevan mielenosoituksen IDF:n Gazan operaatioitten vastustamiseksi.
Haifan ja Jerusalemin heprealaisen yliopiston arabiopiskelijat järjestivät myös mielenosoituksia kantaen PA:n lippuja ja IDF:n ”julmia toimia Gazassa” tuomitsevia plakaatteja. Pienet opiskelijoitten ryhmät järjestivät yliopistoissa poliisin valvonnassa vastamielenosoituksia heiluttaen Israelin lippuja. (INN)
5. FANITY FAIR niminen makasiini julkisti artikkelin, jossa se kertoi, että presidentti Bush oli hyväksynyt suunnitelman, jonka mukaan USA antoi Fatahille aseita ja rahaa pian viimeisten PA:n parlamenttivaalien jälkeen Hamasin johtaman hallituksen kaatamiseksi. Suunnitelman mukaan asiaa hoiti USA:n ulkoministeriö, ja kaatamisyrityksen johtajana oli Mohammed Dahlan, jota Bush kutsui nimellä ”meidän miehemme”. Makasiinin artikkelin mukaan Gondoleezza Rice ja apulaisturvallisuus-neuvonantaja Elliott Abrams saivat tehtäväksi kiihottaa PA:n alueilla sisällissota, jota Dahlan johtaisi USA:lta saamiensa uusien aseitten ja varojen avulla. Makasiini toteaa, että Fatahin provokaatio sai aikaan sen, että Hamas muutamassa päivässä lannisti kaiken Fatahin johtaman PA:n vastarinnan Gazassa ja kaappasi vallan heinäkuussa 2007, vaikka se ei ollut sen tarkoituksena.
FATAHIN TAHOLTA esitettiin kritiikkiä USA:n tavasta puuttua palestiinalaisten sisäisiin asioihin. Varapresidentti Cheneyn neuvonantaja Lähi Idän asioissa David Wurmser, joka erosi kuukauden Hamasin vallankaappauksen jälkeen, sanoo USA:n hallituksen toimineen moraalittomasti siinä, että se turvautui tällaiseen hankkeeseen, joka juuri ja juuri on lain piirissä. Hänen mielestään USA:n hallitus osoitti anteeksiantamatonta teeskentelyä tällaisen epädemokraattisen hankkeen toteuttamisessa puhuen samaan aikaan demokratian juurruttamisesta Lähi Itään. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on keskustellut Israelin oikeusministeriön kanssa, miten pitkälle IDF voi mennä sotiessaan Gazan kaistalla, ja voiko se kehottaa joittenkin alueitten asukkaita poistumaan kodeistaan. Barak katsoo, että IDF:n tulee voida toimia Gazan kaupungeissa ja kylissä vapaasti suorittaen kotietsintöjä ja määrätyissä tapauksissa tuhoten rakennuksia raketti-miehistöjen ja laukaisualustojen eliminoimiseksi. Nykyaikaista sotaa on pian käytävä siten, että laintuntijat paikan päällä määrittelevät, mitkä operaatiot ovat laillisia ja milloin sotilas on oikeutettu laukaisemaan aseensa.(JP)

Monday, March 03, 2008

MAANANTAI 03.03.08
1. OPERAATIO KUUMA TALVI, oli nimeltään IDF:n nelisen vuorokautta kestänyt offensiivi Gazan kaistan pohjoisosassa. Sen tarkoituksena oli poistaa rakettien laukaisualustat ja -miehistöt alueelta. Sotilaat tutkivat asuintaloja ja julkisia rakennuksia "Kassam-kehän" alueella, jonka sisältä lyhyen kantomatkan kotitekoisia raketteja ammutaan. Sunnuntain aikana joukot keskittyivät maanviljelysalueisiin kaistan pohjoisosan itäpuolella lähellä turva-aitaa, sekä Beit Hamoun, Jabaliyan ja Gazan kaupungin Sajaiyan lähiön alueisiin. Pitkän kantomatkan Grad-raketteja ammutaan kauempaa turva-aidalta, mutta myös Gazan kaupungin sisältä, mikä estää niiden eliminoimisen helikopterien ohjuksilla siviiliuhrien välttämiseksi.
ISRAELIN HUOLI palestiinalaisten siviiliuhreista aiheuttaa oudon paradoksin: Terroristit Gazan kaistalta ampuvat rakettejaan ilman tarkkaa osoitetta, koska niissä ei ole ohjauslaitteistoa. Niiden tarkoituksena on osua siviilikohteisiin, omakoti- ja kerrostaloihin, lastenkoteihin, kouluihin ja yleensä sinne, missä he olettavat olevan ihmisjoukkoja. Terroristit pyrkivät ajoittamaan raketti-iskunsa lasten kouluunmeno- sekä aikuisten työmatka-aikaan. Myös sapatti on suosittu ajankohta lähettää tappavat terveiset Israelin uskonnolliselle väestölle.
JOS ISRAEL käyttäisi samaa menetelmää, palestiinalaisten uhriluvut olisivat sadoissa ja tuhansissa. Mutta tämä ei ole israelilaisten tapa sotia sotiaan, jollaiseksi tämäkin mielletään.
TOISEKSI ISRAEL hoitaa sairaaloissaan myös palestiinalaisten haavoittuneita kysymättä, onko kyseessä terroristi, joka voi palata ampumaan uusia raketteja Israelin puolelle parannuttuaan haavoistaan, tai äiti vauvansa kanssa tai pieni lapsi. Tarkoituksena on suojella elämää. (JP)
2. OPERAATIO KUUMA TALVI kesti vain nelisen päivää. Antamatta tarkempaa selitystä IDF alkoi tänä maanantaiaamuna vetää joukkojaan pois Gazan kaistalta. Tuntematta lähemmin päättäjien motiiveja voisi kuvitella, että huominen USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen oletettu vierailu on voinut vaikuttaa päätökseen lopettaa offensiivi Gazan kaistalla. USA:n presidentti Bush esitti julkisen vetoomuksen Olmertille väkivallan lopettamiseksi. Häntä ovat tukeneet YK:n pääsihteeri, EU ja jopa Rooman kirkon korkein auktoriteetti paavi Benedict VI puhumattakaan muslimivaltioista.
VOIDAKSEEN PAREMMIN selventää Gazan terroristien tapaa käyttää siviilien suojaa toimissaan, yleisen turvallisuusjärjestön (Shin Bet) johtaja Yuval Diskin esitteli sunnuntain hallituksen istunnossa järjestön ottaman videonauhan, jossa näytettiin vanhaa arabimiestä ajaen aasinrattaitaan rauhallisessa metsässä. Viattomalta näyttävän lastin alle oli piilotettu Grad-raketti, jota mies kuljetti sovittuun ampumispaikkaan.
IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi selvitti kabinetille, että vastoin julkisesti esitettyjä lukuja ainakin 90 % operaation ”Hot Winter” aikana surmansa saaneista palestiinalaisista kuului aseellisiin joukkoihin. (JP, INN)
3. IRANIN YLIN KAITSIJA Ali Khamenei kehotti eilen "muslimeja kaikkialla iskemään Israelin miehittäjäjoukkoja kasvoihin Islamin kansan raivolla". Hän syytti israelilaisia joukkoja Gazan kaistalla "epäinhimillisiksi ja armottomiksi taistellessaan avutonta Gazan palestiinalaista kansaa vastaan". Hän myös osoitti tuomionsa Yhdysvalloille, joka tukee Israelia, ja "jonka kädet ovat Palestiinan kansan veren tahrimat".
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad vaati puolestaan lauantaina, että "Israel tulee poistaa maan päältä ja sen johtajat tulee vetää oikeuteen vastaamaan syytöksiin sotarikoksista". Hän lisäsi,kuten hän on jo aiemmin selittänyt, että todellinen holokausti on meneillään Gazan kaistalla. Hän väittää toistuvasti, että Israel liioittelee omaa holokaustiaan. Ahmadinejad on vierailulla Irakissa, jossa hän kertoi itsenäisen, yhtenäisen Irakin olevan siunaukseksi kaikille alueen kansoille. Hänen mukaansa vierailu avaa uuden luvun näiden veljeskansojen välillä, jotka aiemmin olivat verivihollisia. Hän on ensimmäinen Iranin presidentti, joka vierailee Irakissa. Hänen lehdistötilaisuutensa Irakin presidentti Jalal Talabanin kanssa loppui lyhyeen erään reportterin kysyessä Mujahedeen Khalqista, joka tunnetaan nimellä Peoples Mujahedeen Organisaatio, joka liittoutui Saddam Husseinin kanssa 1980-1988 Iran/Irak sodassa. Talabani vastasi kysymykseen selittäen, että asiaa kosketeltiin aiemmin ja ettei terrorijärjestöillä ole perustuslain mukaista oikeutta toimia maassa. USA on ollut kiusaantunut Iranin presidentin vierailusta Irakissa mutta ei voinut sitä kieltääkään.(JP, INN)
4. HAMASIN JOHTO on pyytänyt useita arabimaita välittämään aselevon saamiseksi aikaan Israelin kanssa. Hamasin taholta annetun tiedotteen mukaan pääministeri Ismail Haniyeh on pyytänyt ainakin Egyptin, Jordanian, Qatarin ja Saudi Arabian johtajia toimimaan saadakseen Israelin operaatiot keskeytetyiksi Gazan kaistalla. Israelissa uskotaan, että Hamasin johto pelkää menettävänsä valtansa, jos IDF saa jatkaa offensiiviaan. Fatahin piirissä tämän katsotaan todistavan, että Hamasin johto on hermostunut ja pelkää.
TOISEN LÄHTEEN mukaan Hamas haluaa osoittaa tällä, että IDF on epäonnistunut pyrkimyksissään Hamasin vallan kaatamiseksi Gazassa, josta he esittävät todisteeksi sen, että IDF alkoi vetää joukkojaan Gazasta tänä aamuna. He katsovat saavuttaneensa voiton. Hamasin edustaja Taher a-Nunu vahvisti, että Hamasin johto on pyytänyt useita arabimaita painostamaan Yhdysvaltoja ja Eurooppaa tämän ”Israelin harjoittaman kansanmurhan ja holokaustin Gazassa” lopettamiseksi. Hän kertoi, että vain Egypti ja Jordania ovat vastanneet positiivisesti heidän vetoomuksiinsa. Nämä maat ovat huolissaan rauhattomuuden leviämisestä maahansa, joissa on runsaasti sympatiaa Gazan kansan ongelmiin. Rahoittaakseen mielialoja Hosni Mubarak antoi käskyn avata Rafahin terminaali Egyptin ja Gazan välillä. Pari sataa lääkintähoitoa tarvitsevaa siirrettiin välittömästi Egyptiin.
RAMALLAHISSA PELÄTÄÄN, että väkivallan kasvu Israelin ja Gazan välillä nostaa rauhattomuutta Juudean ja Samarian alueella, josta on jo merkkejä kasvaneista israelilaisten autojen kivityksistä ja tulituksista, sekä siitä, että se voi aloittaa uuden intifadan. Mielenosoituksia on järjestetty useissa Juudean ja Samarian palestiinalaiskaupungeissa. PA:n poliisi ei ole uskaltanut puuttua niihin peläten tilanteen pahenevan entisestään. (JP, INN)
5. HAMASIN IZZADIN KASSAM joukot ovat pääasiassa osallistuneet israelilaisia sotilaita vastaan käytyihin taisteluihin Gazan kaistalla viimeisen operaation aikana, kertovat palestiinalais-lähteet Gazassa. Hamasilla on alueella parituhatta miestä JP:n toimittajan Khaled Abu Toamehin saamien tietojen mukaan. Samojen lähteiden mukaan Hamasilla on aseissa kaikkiaan 15 000 miestä jaettuina neljäksi prikaatiksi. Hamasin mukaan se sai tuhansia M-16 ja Kalashnikov-kivääreitä ja suuret määrät ammuksia PA:n turvallisuusjoukkojen varastoista kaapattuaan vallan Gazassa kesäkuussa. Lisäksi sen uskotaan saaneen haltuunsa panssarin läpäiseviä ohjuksia sekä rakettikranaatteja. Hamas salakuljetti sadoittain raketteja ja kranaatteja Egyptin puolelta Siinailta viimeisten kuukausien aikana.
SOTILAALLISESTI JÄRJESTETTYJEN joukkojen lisäksi Hamasilla on arviolta 15 000 poliisimiestä, jotka eivät ole osallistuneet taisteluihin IDF:n kanssa. Hamasin uskotaan välttävän poliisijoukkojensa käyttämisestä taisteluissa, koska se tarvitsee niitä lain ja järjestyksen säilyttämiseksi instituutioittensa suojana ja vaikkapa Fatahin häirintäyrityksiä vastaan.
HAMASIN OHELLA taisteluihin IDF:n sotilaita vastaan on osallistunut Islamic Jihadin ja PRC:n (kansan vastarintakomitean) joukkoja sekä pienempiä ryhmiä Fatahin al-Aksasta. Nämä ryhmät ovat osallistuneet myös rakettien ampumiseen Israelin puolelle. Niiden vahvuudeksi arvioidaan korkeintaan 1 500 miestä. Hamas on pyrkinyt välttämään erittelemästä eri ryhmien osallistumista taisteluihin selittäen, että ne toimivat Hamasin keskusjohdon alaisina. (JP)
6. IDF ESITTELI sunnuntaina virallisesti uuden joukkojen kuljetuspanssarinsa. Sen avulla armeijan uskotaan pystyvän entistä tehokkaammin ja turvallisemmin kuljettamaan miehiään sotarintamalle ja sieltä pois. Panssariauton runkona on vanha Merkava 1, josta on poistettu sen ohjaajankoppi ja tykkitorni ja niiden tilalle vaunu on varustettu tehokkailla panssarisuojauksilla, uudella vahvistetulla takaovella, joka voidaan levittää rampiksi. Vaunun katolle on sijoitettu automaattinen konekivääri.
UUDEN VAUNUN kutsumanimi on Tiger (Tiikeri). Sen runkona käytetty Merkava 1 on yli 20 vuotta vanha, jonka uudet kehittyneemmät Merkava-mallit ovat syrjäyttäneet. Vaunujen pohjat ja sivustat on vahvistettu pomminkestäviksi. Koska sotilaat voivat joutua oleskelemaan vaunussa jopa vuorokauden verran, niihin on sijoitettu myös toiletti henkilökohtaiseksi mukavuudeksi.
TIGER-VAUNU otetaan armeijan käyttökalustoon kuluvan vuoden aikana, aluksi 15 vaunua, mutta IDF tarvitsee niitä käyttöönsä yli sata. (JP, R A Stoil)
7. PALESTIINALAISET ovat osoittaneet mieltään useissa Juudean ja Samarian kaupungeissa. Hebronissa sotilaat ampuivat 14-vuotiaan pojan, joka yritti pommittaa heitä petrolipommeilla. Väkivalta alkoi satojen nuorten kokoontuessa Hebronin keskustaan heitellen sotilaita ja israelilaisia autoilijoita kivillä ja myös petrolipommeilla.
RAMALLAHISSA tuhannet koululaiset osoittivat mieltään IDF:n toimia vastaan Gazassa. Hetkittäisiä mielenosoituksia syntyi myös Itä Jerusalemin alueella. vakavin tilanne syntyi arabinuorten alkaessa kivittää juutalaisia vierailijoita Temppelivuorella. Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajien hajottamiseksi. Myös autoilijoita ja pyöräilijöitä kivitettiin Betar Illitin lähellä. (JP)
8. TERRORISTIT jatkoivat rakettitulta Gazasta Israeliin sunnuntain 33 raketin jälkeen, Ainakin kuusi Kassam-rakettia ammuttiin tänä maanantaiaamuna Negeviin ja kolme Grad-rakettia Ashkeloniin. Yksi Grad osui 7-kerroksiseen taloon hajottaen yhden asunnon pahasti ja saaden useita asukkaita shokkiin. 28 asukasta vietiin sairaalaan shokin vuoksi. (Ynet)
YK:N UNIFIL joukot laukaisivat hallitusti kahdeksan pommivarastoa maanantaiaamuna seitsemän aikaan puolen tunnin aikana Libanonin puolella rajaa. Juutalaiskaupungin Shlomin asukkaita ei oltu varoitettu asiasta, ja monet heistä hakivat lapsensa pois koulusta peläten pahinta. (Ynet)

Sunday, March 02, 2008

SUNNUNTAI 02.03.08
1. TAITAA OLLA SOTAA sittenkin, joutui pääministeri Ehud Olmert tunnustamaan palattuaan Japanin matkaltaan ja tutustuessaan tilanteeseen kotona.
Eilen jatkui ohjus- ja rakettisota molemmin puolin. Terroristit ampuivat viitisenkymmentä rakettia Gazasta Israelin puolelle, osa niistä Grad-raketteja Ashkelonia kohti. Yksi Grad lensi Ashkelonin yli 17 km rajasta Ashdodin lähelle kuin viitteenä siitä mitä tulee seuraamaan.
Palestiinalaisten uhriluvut vaihtelevat, JP ilmoittaa 50 kuollutta, Ynet 70 ja Debkafile 63.
IDF menetti kaksi sotilasta kuolleina ja kuusi tai seitsemän haavoittuneina, heistä yksi kohtalaisin vakavin vammoin. Yksi sotilaista kuului panssarintorjuntajoukkoihin, toinen Shaked pataljoonaan.
Palestiinalaisten haavoittuneitten luku lienee lähes 200, mutta tarkkoja lukuja ei ole saatavilla. Palestiinalaislähteiden mukaan kuolleista 16 oli siviilejä, niiden mukana vauva, joka kuoli palestiinalaisraketin räjähtäessä ampujiensa käsiin, ja kaksi teini-ikäistä; 14 haavoittuneista on kriittisessä kunnossa. Palestiinalaisten antamat uhriluvut ovat yleensä liioiteltuja.
IDF VASTASI kiihtyneeseen rakettituleen tekemällä useita lentoja Gazan ylle. Yksi täysosuma saatiin, kun ohjus osui kuorma-autoon, joka kuljetti 160 Kassam-rakettia ampumapaikalle. IAF sanoo saaneensa tiedon kuorma-autosta ja sen lastista salaisen tiedustelunsa kautta.
IDF:N PANSSARIJOUKOT yhdessä maavoimien kanssa möyhensivät koko viikonlopun ajan epäilemiään rakettimiehistöjä ja niiden laukaisutelineitä sekä rakettien valmistusverstaita. Palestiinalaisten antamien tietojen mukaan yksi kuolleista oli ase-ekspertti Eid al-Ashram, joka sai surmansa IAF:n ohjuksesta.
ASHKELONISSA haavoittui lauantaina kuusi siviiliä Grad-rakettitulessa, kaksi heistä pientä lasta. Kolme haavoittui raketin iskiessä Ashkelonin merisatamaan. Kolme siviiliä haavoittui Ashkelonissa raketin iskiessä heidän asuntoonsa lauantaina aamupäivällä. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kutsui lauantai-iltana turvallisuusjärjestöjen johtajat pikaiseen neuvotteluun tilanteesta. Hän totesi medialle, että IDF:n toimet Gazan alueella tulevat jatkumaan. IDF:n johdon taholta ilmoitettiin, että armeija on valmistautunut iskemään Gazan kaistalle suuremmin joukoin heti, kun se saa siihen luvan. Mitään suuria muutoksia strategiaan ei ole kuitenkaan luvassa ainakaan muutamaan päivään, tai pariin viikkoon, arvelevat tarkkailijat.
EGYPTIN TIEDUSTELUPÄÄLLIKKÖ Omar Suleiman peruutti sovitun Israelin vierailunsa Gazan tilanteen kiihtymisen vuoksi. USA:n ulkoministerin Gondoleezza Ricen uskotaan kuitenkin toteuttavan suunnitellun Israelin vierailunsa, mutta laajentaen sitä pikavisiitillä Egyptiin.
AAMUN TUNTEINA IAF iski ohjuksillaan Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin toimistotiloihin Gazan kaupungissa tuhoten sen täysin. IAF valitsi aikaisen ajan iskuunsa tyhjillään oleviin virastoihin ihmisuhrien välttämiseksi. Hamas pitää tätä tilanteen varallisena kiihdytyksenä. Tarkkailijat arvelevat, että Hamas voi aktivoida murhapommittajansa Israelin puolella.
HAMASIN JOHTO uskoo, että IDF:n operaatioitten tarkoituksena on sen hallituksen kaataminen Gazassa, mutta toteaa samalla, että tämä vain vahvistaa sen asemaa palestiinalaisten silmissä, mutta vastaavasti heikentää Fatahin suosiota Gazan kaistalla. He syyttävät Mahmoud Abbasin hallitusta yhteistyöstä Israelin kanssa osoittaen sanansa Abbasille: ”Jos kuvittelet voivasi palata Gazaan israelilaisen panssarin kyydissä, sinä elät illuusiossa. Ja jos kuvittelet, että Hamasin johto voidaan eliminoida, sinä tuuditat itsesi toiseen harjakuvitelmaan.” (JP)
3. GAZAN TERRORISTIT ampuivat ensimmäisen Grad-raketin Netivotin kaupunkiin, n. 13 km:n päässä Gazan turva-aidasta itään. Raketti putosi hautausmaalle, lähelle marokkolaisen kabbalistin rabbi Yisrael Abuhatzeitan (Baba Sali) hautaa aukealle paikalle, eikä aiheuttanut vahinkoa. Netivotin asukkaat protestoivat Gazan juutalaisasukkaitten karkottamista vastaan ennen evakuointia ennustaen, että ennen pitkää Netivotin kaupunki joutuu tulilinjalle. Kukaan ei kuunnellut heitä silloin eikä kukaan näytä ottavan tarpeeksi vakavasti sitä, mitä Gazan alueella on tapahtunut ja tapahtuu sen jälkeen. (INN)
4. JERUSALEMIN LÄHIÖ GILO joutui myös pitkästä aikaa terrorin kohteeksi. Lähiön vireessä sijaitsevasta Beit Jalan kylästä, joka on PA:n turvallisuusjoukkojen valvonnassa, ammuttiin lauantaiyönä suoraan Gilon puolelle. Gilon ja Beit Jalan välillä on asumaton laakso, jonka yli terroristit voivat ampua israelilaisiin asuntoihin. Hallitus joutui jokin aika sitten asentamaan luodinkestävät lasit niihin asuntoihin, jotka olivat Beit Jalan puolella, sekä rakentamaan korkeita betoniseiniä Beit Jalan puolella olevien katujen varsille. Olmertin hallitus antoi ennen joulua PA:n turvallisuusjoukoille Betlehemin ja Beit Jalan turvallisuusvastuun. (INN)
5. TERRORISTIT AVASIVAT tulen IDF:n sotilaita vastaan lauantai-iltana Psagotin kylässä, joka on aivan Ramallahin liepeillä sen itäpuolella. Kukaan ei haavoittunut ammunnassa.
Palestiinalaiset heittivät petrolipommeja sotilaita vastaan lähellä Hebronia aiemmin lauantaina, ei haavoittumisia. Beit Qomarin kylässä operoivia sotilaita vastaan yritti palestiinalainen mies heittää petrolipommin, mutta se räjähti hänen kädessään. Sotilaat veivät hänet sairaalaan.
SATOJA GAZASTA KARKOTETTUJA juutalaisperheitä asuu Ashkelonin lähellä olevan Nitsanin alueella puisissa parakkiasunnoissa. Heillä ei ole mitään suojaa raketteja vastaan eikä heille ole rakennettu pommisuojia. He odottavat saavansa pysyvät asunnot jostakin, mutta hallitus näyttää menettäneen kaiken kiinnostuksensa Gazasta karkotettujen tukalaan asemaan. (INN)
6. PALESTIINALAISET peruuttivat kaikki ”rauhankeskustelut” Israelin kanssa syyttäen
Gazan kiihtynyttä tilannetta, jonka he katsovat aiheutuneen Israelin armeijan operaatioista. Ulkoministeri Tzipi Livni näytti kerrankin saaneen jotain järkeä rauhankeskustelujensa arvioimiseen todetessaan, että vaikka keskustelut keskeytyvätkin, Israelin turvallisuus on ensisijainen, mikä ohittaa kaikki muut näkökohdat. Tähän saakka Livni on pitänyt keskustelujaan PA:n kanssa kuin pyhänä lehmänä, johon kukaan ulkopuolinen ei saa koskea. Hän on myös torjunut kaikkia yritykset saada tietoa keskustelujen nykytilanteesta. Onko kyseessä Livnin järkeistyminen vai onko tämä osa hänen poliittista peliään Olmertin kaatamiseksi ja hänen itsensä pääsemiseksi ”kalifiksi kalifin paikalle”, selvinnee aikanaan. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- ASHKELONIN JA SDEROTIN asukkaat saavat pian muutaman sekunnin lisäaikaa ehtiäkseen lähimpään muurin tai pommi-suojaan. Nykyinen varoitusaika on 15 sekuntia, sitä pidennetään nyt 30 sekuntiin. Kotirintaman edustaja kehottaa asukkaita sekä kaupungeissa että maaseudulla välttämään tarpeetonta käymistä ulkotiloissa sekä pysyttelemään poissa talojen ylimmistä kerroksista. Melkoisen tyly ohje niille, jotka asuvat talojen ylimmässä kerroksessa. (JP)
- HAMASJOHTAJA Khaled Mashaal esitti kovaa kritiikkiä Israelin operaatioista Gazan alueella nimittäen niitä ”todelliseksi holokaustiksi”. Hän lienee saanut aiheensa sanalliseen hyökkäykseensä Israelia vastaan apulaispuolustusministeri Matan Vilnain repliikistä armeijan radiossa perjantaina, jossa Vilnai pahoitteli IDF:n operaatioita Gazassa, mutta todeten, ettei Israelilla ole muuta mahdollisuutta itsensä puolustamiseksi ja lisäsi, että palestiinalaiset näyttävät vetävän päällensä ”shoan” (holokaustin), koska Israel tule vastaamaan raketti-iskuihin niillä voimatoimilla, joita sillä’ on käytettävissään. Mashaal kehotti muslimeja kaikkialla menemään kaduille protestoimaan tätä ”holokaustia” vastaan. Heprealainen sana ”shoa” tarkoittaa paitsi holokaustia mitä tahansa hävitystä. Mahmoud Abbas tarttui tähän Matan Vilnain sanaan todeten, että Israelin toimet rakettitulen vastapainoksi ovat pahempia kuin ”holokausti”. Abbas teki tohtorinväitöskirjansa Moskovassa holokaustista, jossa hän todisteli, ettei sellaista tapahtunutkaan tai että Israel liioittelee sen laajuutta ja luonnetta. (JP)
- YK:N PÄÄSIHTEERI Ban KI-Moon kritisoi Israelin toimia Gazassa pitäen niitä ylimitoitettuina. EU:n johto liittyi hänen seuraansa tuomiten IDF:n vastaiskut. Ban Ki-Moon sanoi, että ”IDF:n toimet aiheuttavat kärsimyksiä Gazan asukkaille”. Mistähän johtunee, etteivät Kassam-raketit aiheuta minkäänlaisia kärsimyksiä Israelin asukkaille, ainakin, mikäli Ban Ki-Moonin arvioit ovat oikeita. Ehkä hän pitää luonnollisena, että juutalaisen tuleekin kärsiä, ei siinä ole mitään uutta.(INN)
- KUUSI palestiinalaista kuoli sunnuntaiaamun aikana Gazan alueella, osa heistä lauantaina saamiinsa vammoihin. Terroristit ampuivat viisi rakettia Gazasta Israeliin sunnuntaiaamun kuluessa. Palestiinalaiset väittävät, että viisi ihmistä haavoittui IAF:n ohjusiskussa Haniyehin toimistotiloja vastaan tänään. (INN)
- KOTIRINTAMAN KÄSKYSTÄ Barsilain sairaalassa Ashkelonissa ennen normaaliaikaa syntyneet keskoset siirretään suojattuihin tiloihin. Sairaala on joutunut sekin raketti-iskujen kohteeksi. (JP)
- ARABIKAUPPIAAT Jerusalemin vanhassa kaupungissa ja Jerusalemin itäosissa osoittivat mieltään Gazan asukkaitten puolesta sunnuntaiaamuna. Nuoret arabi-huligaanit pyrkivät estämään arabikauppiaita avaamaan myymälöitään vanhassa kaupungissa. Poliisi hajotti mielenosoittajat. Neljää israelilaisautoilijaa kivitettiin lähellä Nablusia, kuten myös Hawaran lähellä. Kukaan ei loukkaantunut. Jerusalemissa arabit kivittivät rajapoliisin toimistotiloja. (INN)