MAANANTAI 03.03.08
1. OPERAATIO KUUMA TALVI, oli nimeltään IDF:n nelisen vuorokautta kestänyt offensiivi Gazan kaistan pohjoisosassa. Sen tarkoituksena oli poistaa rakettien laukaisualustat ja -miehistöt alueelta. Sotilaat tutkivat asuintaloja ja julkisia rakennuksia "Kassam-kehän" alueella, jonka sisältä lyhyen kantomatkan kotitekoisia raketteja ammutaan. Sunnuntain aikana joukot keskittyivät maanviljelysalueisiin kaistan pohjoisosan itäpuolella lähellä turva-aitaa, sekä Beit Hamoun, Jabaliyan ja Gazan kaupungin Sajaiyan lähiön alueisiin. Pitkän kantomatkan Grad-raketteja ammutaan kauempaa turva-aidalta, mutta myös Gazan kaupungin sisältä, mikä estää niiden eliminoimisen helikopterien ohjuksilla siviiliuhrien välttämiseksi.
ISRAELIN HUOLI palestiinalaisten siviiliuhreista aiheuttaa oudon paradoksin: Terroristit Gazan kaistalta ampuvat rakettejaan ilman tarkkaa osoitetta, koska niissä ei ole ohjauslaitteistoa. Niiden tarkoituksena on osua siviilikohteisiin, omakoti- ja kerrostaloihin, lastenkoteihin, kouluihin ja yleensä sinne, missä he olettavat olevan ihmisjoukkoja. Terroristit pyrkivät ajoittamaan raketti-iskunsa lasten kouluunmeno- sekä aikuisten työmatka-aikaan. Myös sapatti on suosittu ajankohta lähettää tappavat terveiset Israelin uskonnolliselle väestölle.
JOS ISRAEL käyttäisi samaa menetelmää, palestiinalaisten uhriluvut olisivat sadoissa ja tuhansissa. Mutta tämä ei ole israelilaisten tapa sotia sotiaan, jollaiseksi tämäkin mielletään.
TOISEKSI ISRAEL hoitaa sairaaloissaan myös palestiinalaisten haavoittuneita kysymättä, onko kyseessä terroristi, joka voi palata ampumaan uusia raketteja Israelin puolelle parannuttuaan haavoistaan, tai äiti vauvansa kanssa tai pieni lapsi. Tarkoituksena on suojella elämää. (JP)
2. OPERAATIO KUUMA TALVI kesti vain nelisen päivää. Antamatta tarkempaa selitystä IDF alkoi tänä maanantaiaamuna vetää joukkojaan pois Gazan kaistalta. Tuntematta lähemmin päättäjien motiiveja voisi kuvitella, että huominen USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen oletettu vierailu on voinut vaikuttaa päätökseen lopettaa offensiivi Gazan kaistalla. USA:n presidentti Bush esitti julkisen vetoomuksen Olmertille väkivallan lopettamiseksi. Häntä ovat tukeneet YK:n pääsihteeri, EU ja jopa Rooman kirkon korkein auktoriteetti paavi Benedict VI puhumattakaan muslimivaltioista.
VOIDAKSEEN PAREMMIN selventää Gazan terroristien tapaa käyttää siviilien suojaa toimissaan, yleisen turvallisuusjärjestön (Shin Bet) johtaja Yuval Diskin esitteli sunnuntain hallituksen istunnossa järjestön ottaman videonauhan, jossa näytettiin vanhaa arabimiestä ajaen aasinrattaitaan rauhallisessa metsässä. Viattomalta näyttävän lastin alle oli piilotettu Grad-raketti, jota mies kuljetti sovittuun ampumispaikkaan.
IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi selvitti kabinetille, että vastoin julkisesti esitettyjä lukuja ainakin 90 % operaation ”Hot Winter” aikana surmansa saaneista palestiinalaisista kuului aseellisiin joukkoihin. (JP, INN)
3. IRANIN YLIN KAITSIJA Ali Khamenei kehotti eilen "muslimeja kaikkialla iskemään Israelin miehittäjäjoukkoja kasvoihin Islamin kansan raivolla". Hän syytti israelilaisia joukkoja Gazan kaistalla "epäinhimillisiksi ja armottomiksi taistellessaan avutonta Gazan palestiinalaista kansaa vastaan". Hän myös osoitti tuomionsa Yhdysvalloille, joka tukee Israelia, ja "jonka kädet ovat Palestiinan kansan veren tahrimat".
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad vaati puolestaan lauantaina, että "Israel tulee poistaa maan päältä ja sen johtajat tulee vetää oikeuteen vastaamaan syytöksiin sotarikoksista". Hän lisäsi,kuten hän on jo aiemmin selittänyt, että todellinen holokausti on meneillään Gazan kaistalla. Hän väittää toistuvasti, että Israel liioittelee omaa holokaustiaan. Ahmadinejad on vierailulla Irakissa, jossa hän kertoi itsenäisen, yhtenäisen Irakin olevan siunaukseksi kaikille alueen kansoille. Hänen mukaansa vierailu avaa uuden luvun näiden veljeskansojen välillä, jotka aiemmin olivat verivihollisia. Hän on ensimmäinen Iranin presidentti, joka vierailee Irakissa. Hänen lehdistötilaisuutensa Irakin presidentti Jalal Talabanin kanssa loppui lyhyeen erään reportterin kysyessä Mujahedeen Khalqista, joka tunnetaan nimellä Peoples Mujahedeen Organisaatio, joka liittoutui Saddam Husseinin kanssa 1980-1988 Iran/Irak sodassa. Talabani vastasi kysymykseen selittäen, että asiaa kosketeltiin aiemmin ja ettei terrorijärjestöillä ole perustuslain mukaista oikeutta toimia maassa. USA on ollut kiusaantunut Iranin presidentin vierailusta Irakissa mutta ei voinut sitä kieltääkään.(JP, INN)
4. HAMASIN JOHTO on pyytänyt useita arabimaita välittämään aselevon saamiseksi aikaan Israelin kanssa. Hamasin taholta annetun tiedotteen mukaan pääministeri Ismail Haniyeh on pyytänyt ainakin Egyptin, Jordanian, Qatarin ja Saudi Arabian johtajia toimimaan saadakseen Israelin operaatiot keskeytetyiksi Gazan kaistalla. Israelissa uskotaan, että Hamasin johto pelkää menettävänsä valtansa, jos IDF saa jatkaa offensiiviaan. Fatahin piirissä tämän katsotaan todistavan, että Hamasin johto on hermostunut ja pelkää.
TOISEN LÄHTEEN mukaan Hamas haluaa osoittaa tällä, että IDF on epäonnistunut pyrkimyksissään Hamasin vallan kaatamiseksi Gazassa, josta he esittävät todisteeksi sen, että IDF alkoi vetää joukkojaan Gazasta tänä aamuna. He katsovat saavuttaneensa voiton. Hamasin edustaja Taher a-Nunu vahvisti, että Hamasin johto on pyytänyt useita arabimaita painostamaan Yhdysvaltoja ja Eurooppaa tämän ”Israelin harjoittaman kansanmurhan ja holokaustin Gazassa” lopettamiseksi. Hän kertoi, että vain Egypti ja Jordania ovat vastanneet positiivisesti heidän vetoomuksiinsa. Nämä maat ovat huolissaan rauhattomuuden leviämisestä maahansa, joissa on runsaasti sympatiaa Gazan kansan ongelmiin. Rahoittaakseen mielialoja Hosni Mubarak antoi käskyn avata Rafahin terminaali Egyptin ja Gazan välillä. Pari sataa lääkintähoitoa tarvitsevaa siirrettiin välittömästi Egyptiin.
RAMALLAHISSA PELÄTÄÄN, että väkivallan kasvu Israelin ja Gazan välillä nostaa rauhattomuutta Juudean ja Samarian alueella, josta on jo merkkejä kasvaneista israelilaisten autojen kivityksistä ja tulituksista, sekä siitä, että se voi aloittaa uuden intifadan. Mielenosoituksia on järjestetty useissa Juudean ja Samarian palestiinalaiskaupungeissa. PA:n poliisi ei ole uskaltanut puuttua niihin peläten tilanteen pahenevan entisestään. (JP, INN)
5. HAMASIN IZZADIN KASSAM joukot ovat pääasiassa osallistuneet israelilaisia sotilaita vastaan käytyihin taisteluihin Gazan kaistalla viimeisen operaation aikana, kertovat palestiinalais-lähteet Gazassa. Hamasilla on alueella parituhatta miestä JP:n toimittajan Khaled Abu Toamehin saamien tietojen mukaan. Samojen lähteiden mukaan Hamasilla on aseissa kaikkiaan 15 000 miestä jaettuina neljäksi prikaatiksi. Hamasin mukaan se sai tuhansia M-16 ja Kalashnikov-kivääreitä ja suuret määrät ammuksia PA:n turvallisuusjoukkojen varastoista kaapattuaan vallan Gazassa kesäkuussa. Lisäksi sen uskotaan saaneen haltuunsa panssarin läpäiseviä ohjuksia sekä rakettikranaatteja. Hamas salakuljetti sadoittain raketteja ja kranaatteja Egyptin puolelta Siinailta viimeisten kuukausien aikana.
SOTILAALLISESTI JÄRJESTETTYJEN joukkojen lisäksi Hamasilla on arviolta 15 000 poliisimiestä, jotka eivät ole osallistuneet taisteluihin IDF:n kanssa. Hamasin uskotaan välttävän poliisijoukkojensa käyttämisestä taisteluissa, koska se tarvitsee niitä lain ja järjestyksen säilyttämiseksi instituutioittensa suojana ja vaikkapa Fatahin häirintäyrityksiä vastaan.
HAMASIN OHELLA taisteluihin IDF:n sotilaita vastaan on osallistunut Islamic Jihadin ja PRC:n (kansan vastarintakomitean) joukkoja sekä pienempiä ryhmiä Fatahin al-Aksasta. Nämä ryhmät ovat osallistuneet myös rakettien ampumiseen Israelin puolelle. Niiden vahvuudeksi arvioidaan korkeintaan 1 500 miestä. Hamas on pyrkinyt välttämään erittelemästä eri ryhmien osallistumista taisteluihin selittäen, että ne toimivat Hamasin keskusjohdon alaisina. (JP)
6. IDF ESITTELI sunnuntaina virallisesti uuden joukkojen kuljetuspanssarinsa. Sen avulla armeijan uskotaan pystyvän entistä tehokkaammin ja turvallisemmin kuljettamaan miehiään sotarintamalle ja sieltä pois. Panssariauton runkona on vanha Merkava 1, josta on poistettu sen ohjaajankoppi ja tykkitorni ja niiden tilalle vaunu on varustettu tehokkailla panssarisuojauksilla, uudella vahvistetulla takaovella, joka voidaan levittää rampiksi. Vaunun katolle on sijoitettu automaattinen konekivääri.
UUDEN VAUNUN kutsumanimi on Tiger (Tiikeri). Sen runkona käytetty Merkava 1 on yli 20 vuotta vanha, jonka uudet kehittyneemmät Merkava-mallit ovat syrjäyttäneet. Vaunujen pohjat ja sivustat on vahvistettu pomminkestäviksi. Koska sotilaat voivat joutua oleskelemaan vaunussa jopa vuorokauden verran, niihin on sijoitettu myös toiletti henkilökohtaiseksi mukavuudeksi.
TIGER-VAUNU otetaan armeijan käyttökalustoon kuluvan vuoden aikana, aluksi 15 vaunua, mutta IDF tarvitsee niitä käyttöönsä yli sata. (JP, R A Stoil)
7. PALESTIINALAISET ovat osoittaneet mieltään useissa Juudean ja Samarian kaupungeissa. Hebronissa sotilaat ampuivat 14-vuotiaan pojan, joka yritti pommittaa heitä petrolipommeilla. Väkivalta alkoi satojen nuorten kokoontuessa Hebronin keskustaan heitellen sotilaita ja israelilaisia autoilijoita kivillä ja myös petrolipommeilla.
RAMALLAHISSA tuhannet koululaiset osoittivat mieltään IDF:n toimia vastaan Gazassa. Hetkittäisiä mielenosoituksia syntyi myös Itä Jerusalemin alueella. vakavin tilanne syntyi arabinuorten alkaessa kivittää juutalaisia vierailijoita Temppelivuorella. Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajien hajottamiseksi. Myös autoilijoita ja pyöräilijöitä kivitettiin Betar Illitin lähellä. (JP)
8. TERRORISTIT jatkoivat rakettitulta Gazasta Israeliin sunnuntain 33 raketin jälkeen, Ainakin kuusi Kassam-rakettia ammuttiin tänä maanantaiaamuna Negeviin ja kolme Grad-rakettia Ashkeloniin. Yksi Grad osui 7-kerroksiseen taloon hajottaen yhden asunnon pahasti ja saaden useita asukkaita shokkiin. 28 asukasta vietiin sairaalaan shokin vuoksi. (Ynet)
YK:N UNIFIL joukot laukaisivat hallitusti kahdeksan pommivarastoa maanantaiaamuna seitsemän aikaan puolen tunnin aikana Libanonin puolella rajaa. Juutalaiskaupungin Shlomin asukkaita ei oltu varoitettu asiasta, ja monet heistä hakivat lapsensa pois koulusta peläten pahinta. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019