TIISTAI 04.03.08
1. SE TOINEN TOHELO, voisi luonnehtia puolustusministeri Ehud Barakin päätöstä vetää IDF:n joukot pois Gazasta kesken aloitettua operaatiota. Vertaus liittyy presidentti Kekkosen lapin vierailuun, jonka yhteydessä hänen juodessaan kahvia paikallisessa talossa talon isäntä läikäytti kahvia emännän valkoiselle pöytäliinalle emännän motkottaessa: ”Sinä se olet sellainen tohelo”. Kekkoselle sattui samanlainen vahinko, johon emäntä kiireesti: ”Voi eihän se mitään.” Vähän ajan kuluttua talon emäntä sai presidentiltä uuden valkoisen pöytäliinan paketissa, jonka lähettäjänä oli ”Se toinen tohelo”.
OLMERTIN HALLITUS näyttää uudesta puolustusministeristä huolimatta toistavan samat virheet, joita se teki Barakin edeltäjän Amir Peretzin johtaessa armeijaa Libanonin kakkossodassa. Hallitus ei näytä uskaltavan sotia kuten sotia tulee käydä, vaan näykkii sieltä täältä uskaltamatta jatkaa päättäväisesti aloittamaansa operaatiota. Arabit saivat ansaitsematonta itsetunnon kohennusta Libanonin kakkossodasta, joka heidän arvionsa mukaan päättyi Israelin tappioon. Nyt Hamas ilmoittaa saaneensa samanlaisen voiton IDF:stä sen ”joutuessa” perääntymään Gazasta. Muutamia rakettiverstaita ja muita rakenteita tuhottiin ja pari raketin laukaisutelinettä eliminoitiin, mutta raketti-iskut Gazasta Israelin puolelle jatkuivat koko ”Hot Winter” operaation ajan ja on jatkunut sen jälkeen. Seitsemän aikaan tiistaiaamuna kaksi Grad-rakettia ammuttiin Ashkeloniin, Toinen niistä osui omakotitaloon tuhoten sen, mutta onneksi se oli sillä hetkellä tyhjillään. Eilen yksi Grad putosi turvallisuusministeri Avi Dichterin naapuritaloon Ashkelonissa. Perheet ovat tänään hakeneet lapsensa pois kouluista Ashkelonissa peläten jatkuvia raketti-iskuja, jotka voivat osua suojaamattomiin kouluihin ilman pommisuojia. Eräässä koulussa 40 % oppilaista jatkaa opiskeluaan. Sderotin ja Ashkelonin lisäksi Ofakim on joutunut tulilinjalle.
TARKKAILIJAT epäilevät, ettei tällä ”toisella tohelolla” ole minkäänlaista kokonaissuunnitelmaa sotilaallista operaatiota varten Gazassa. Pikaiset näykkimiset sinne tehdään tilanteen mukaan.
Olisi kohtuullista odottaa, että tämä ”toinenkin tohelo” tunnustaisi virheensä.(JP)
2. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice lienee tällä hetkellä Egyptissä, jossa hän yrittää Egyptin johdon kanssa runnoa jonkinlaisen kestävän sopimuksen Egyptin ja Gazan välisen rajan valvontakysymyksestä. USA pyrki painostamaan Egyptiä toimimaan pontevammin salakuljetuksen lopettamiseksi rajan yli – tai sen ali – Gazaan vähentämällä Egyptille myönnettyä vuosittaista apuaan. Se ei kuitenkaan saanut pysyvää parannusta tilanteeseen. Terroristien ampumat Grad-raketit Gazasta Israeliin osoittavat pitävästi, miten laajaa aseitten salakuljetus on ollut. Grad-raketit on IDF:n tutkimusten mukaan valmistettu Iranissa. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä kautta raketit kuljetettiin Siinaille ohittaen egyptiläisten tulliviranomaisten tarkastuksen.
RICE JATKAA matkaansa Egyptistä Israeliin tänään iltapäivällä. Gazan tilanne lienee hänen ja Israelin viranomaisten välisten keskustelujen keskeisin aihe. Uutislähteet vihjailevat, että ratkaisun löytäminen Gazan ulosmenoteitten valvontaan Egyptin, PA:n ja Hamasin kesken on elinehto ”rauhankeskustelujen” jatkumiseksi Israelin ja PA:n välillä, jotka PA keskeytti ja ilmoitti samalla ”kaikkien yhteyksien katkeamisesta Israelin kanssa Gazan taistelujen ja IDF:n suorittamien rikosten vuoksi”. Tämä nostaa Hamasin neuvottelupöytään ja antaa sille jonkinasteisen joskin vastahakoisen tunnustuksen, mitä Hamas on vaatinut kaiken aikaa.
PALESTIINAN AUKTORITEETILLE (PA) ”rauhankeskustelut” ovat kuitenkin ainoa perusta, jolle se voi rakentaa. Sille luvatut miljardit USD ovat tulosta Annapolis-konferenssin sopimuksesta, ja ilman sitä ja sen tuloksena aloitettuja ”rauhankeskusteluja” PA hajoaisi keskenään taisteleviin ryhmiin. Se on myös ainoa tae, jonka varaan Mahmoud Abbas perustaa oman epävarman auktoriteettinsa. Toinen kysymys on se, miten mielekästä tämän halvaantuneen kaakin piiskaaminen on. Abbasin auktoriteetti ei ole ehdoton edes Ramallahissa. (JP)
3. GAZAN SOTA on suurelta osin PR-sotaa, jossa PA ja Hamas ovat perinteisesti olleet vahvoilla. Ne ovat saaneet maailman hyväksymän sen, että ne ovat – väkivaltaisuuksien aloittamisesta huolimatta – heikompia osapuolia ja uhreja IDF:n hyökkäysten johdosta.
Hamas on kaikessa sotarintaman uutisoinnissaan keskittynyt esittelemään, miten ”IDF tappaa ja vahingoittaa lapsia”. Jotkut media-toimittajat ovat alkaneet kysellä, onko IDF:n tarkoituksena vahingoittaa nimenomaan lapsia operaatioittensa aikana, minkä kuvan he ovat saaneet Hamasin antamien tietojen perusteella. Asiallisten tietojen saamista Gazasta vaikeuttaa se, ettei toimittajilla ole siellä vapautta liikkua ja kertoa tilanteista, kuten he ne näkevät, ja monet uutistoimistot ovat vetäneet toimittajansa pois sieltä heihin kohdistetun väkivallan ja painostuksen vuoksi. ARABILEHDISTÖÄ seuraavat ovat havainneet, että ns. maltillisten arabimaitten lehdistö ei välttämättä yhdy Hamasin esittämään kuvaan tilanteesta Gazasta eikä hyväksy Hamasin esittämää kuvaa itsestään heikompana uhrina, jota Israel tuhoaa mielensä mukaan.
PAHIMMIN HAMASIN syöttämä vääristynyt informaatio näyttää vaikuttavan länsivaltojen lehdistöön ja muihin mediavälineisiin, joissa se otetaan itsestään selvänä ja todellisena kuvauksena tapahtumista. Israel on tässä suhteessa päinvastaisista väitteistä huolimatta jäänyt pahasti alakynteen. Sen informaatio todellisista tapahtumista on myöhässä ja on siksi luonteeltaan maailmalle levinneitten vääristeltyjen tietojen korjaamista, mikä antaa kuvan asioitten selittelemisestä. Vaikka oikea informaatio saataisiinkin maailman tietoisuuteen, vahinko on jo ehtinyt tapahtua, eikä sen korjaaminen useimmiten onnistu.
4. ONKO KOLMAS INTIFADA jo alkanut, kyselee www.israelnationalnews.com artikkelissaan. Aiheen tähän antoivat eiliset arabien väkivaltaisuudet PA:n alaisissa kaupungeissa mutta myös Itä Jerusalemin lähiöissä. Yksi vakava tilanne syntyi Jerusalemin kaupungin kahden tarkastajan, toinen heistä nainen, joutuessa Salah a-Din kadulla Itä Jerusalemissa nuorten hulinoitsijoitten väkivallan kohteeksi. He ajoivat autollaan katua pitkin mellakoitsijoitten kivittäessä heidän autoaan särkien sen takalasin ja pyrkien hajottamaan sitä muutenkin. He joutuivat pysäyttämään autonsa hetkeksi kadun keskellä palavan roskienkeräyslavan vuoksi, mikä antoi nuorille tilaisuuden potkia auton kylkiä ja hakata sen tuulilaseja kepeillä ja kivillä. He hädin tuskin pystyivät jatkamaan matkaansa jalkakäytävän kautta. Kaikki tapahtui TV-kameroitten kuvatessa tilannetta maanantai-iltana. He sanoivat olleensa varmoja, että jos he eivät olisi pystyneet jatkamaan ajoaan, tilanne olisi päättynyt todella huonosti.
TOISESSA TILANTEESSA mellakoitsijat hyökkäsivät rajapoliisien kimppuun Kalandian tarkastus-pisteessä Jerusalemin pohjoisosassa. Poliisit joutuivat ampumaan heitä jalkoihin.
El Aroubin kylässä Hebronista etelään kivittäen ja heittäen petrolipommeja israelilaisiin autoihin. Poliisi ampui aiemmin yhtä mellakoitsijaa haavoittaen häntä. Hän osallistui autoilijoitten kivittämiseen ns. tunnelitiellä Jerusalemista Hebroniin haavoittaen yhtä.
KALKKILIYAN LÄHELLÄ IDF:n upseeri joutui sairaalahoitoon häntä kohti heitetyistä kivistä Kfar Saban kylässä. Ramallahin lähellä autoilija haavoittui mellakoitsijoitten heittämistä kivistä.
RAMALLAHIN asukkaat järjestivät Abbasia tukevan mielenosoituksen IDF:n Gazan operaatioitten vastustamiseksi.
Haifan ja Jerusalemin heprealaisen yliopiston arabiopiskelijat järjestivät myös mielenosoituksia kantaen PA:n lippuja ja IDF:n ”julmia toimia Gazassa” tuomitsevia plakaatteja. Pienet opiskelijoitten ryhmät järjestivät yliopistoissa poliisin valvonnassa vastamielenosoituksia heiluttaen Israelin lippuja. (INN)
5. FANITY FAIR niminen makasiini julkisti artikkelin, jossa se kertoi, että presidentti Bush oli hyväksynyt suunnitelman, jonka mukaan USA antoi Fatahille aseita ja rahaa pian viimeisten PA:n parlamenttivaalien jälkeen Hamasin johtaman hallituksen kaatamiseksi. Suunnitelman mukaan asiaa hoiti USA:n ulkoministeriö, ja kaatamisyrityksen johtajana oli Mohammed Dahlan, jota Bush kutsui nimellä ”meidän miehemme”. Makasiinin artikkelin mukaan Gondoleezza Rice ja apulaisturvallisuus-neuvonantaja Elliott Abrams saivat tehtäväksi kiihottaa PA:n alueilla sisällissota, jota Dahlan johtaisi USA:lta saamiensa uusien aseitten ja varojen avulla. Makasiini toteaa, että Fatahin provokaatio sai aikaan sen, että Hamas muutamassa päivässä lannisti kaiken Fatahin johtaman PA:n vastarinnan Gazassa ja kaappasi vallan heinäkuussa 2007, vaikka se ei ollut sen tarkoituksena.
FATAHIN TAHOLTA esitettiin kritiikkiä USA:n tavasta puuttua palestiinalaisten sisäisiin asioihin. Varapresidentti Cheneyn neuvonantaja Lähi Idän asioissa David Wurmser, joka erosi kuukauden Hamasin vallankaappauksen jälkeen, sanoo USA:n hallituksen toimineen moraalittomasti siinä, että se turvautui tällaiseen hankkeeseen, joka juuri ja juuri on lain piirissä. Hänen mielestään USA:n hallitus osoitti anteeksiantamatonta teeskentelyä tällaisen epädemokraattisen hankkeen toteuttamisessa puhuen samaan aikaan demokratian juurruttamisesta Lähi Itään. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on keskustellut Israelin oikeusministeriön kanssa, miten pitkälle IDF voi mennä sotiessaan Gazan kaistalla, ja voiko se kehottaa joittenkin alueitten asukkaita poistumaan kodeistaan. Barak katsoo, että IDF:n tulee voida toimia Gazan kaupungeissa ja kylissä vapaasti suorittaen kotietsintöjä ja määrätyissä tapauksissa tuhoten rakennuksia raketti-miehistöjen ja laukaisualustojen eliminoimiseksi. Nykyaikaista sotaa on pian käytävä siten, että laintuntijat paikan päällä määrittelevät, mitkä operaatiot ovat laillisia ja milloin sotilas on oikeutettu laukaisemaan aseensa.(JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021