Friday, August 13, 2010

PERJANTAI 13.08.10

1. SAKSALAINEN lehti Der Spiegel julkaisi torstaina raportin, jossa Turkin armeijan todetaan käyttäneen kemiallisia aseita kurdien PKK järjestön taistelijoita vastaan. Syytökset perustuvat valokuviin, jotka kurdi-aktivistit antoivat maaliskuussa saksalaiselle ihmisoikeusjärjestön delegaatiolle, joka koostui asiantuntijoista, journalisteista ja Turkin vasemmiston edustajista. Valokuvissa, joiden alkuperäisyys on vahvistettu, näytetään palaneita, pahoinpideltyjä ja osittain siinä määrin palaneita ruumiinosia, että niitä on vaikea tunnistaa inhimillisten olentojen jäännöksiksi.
SAKSALAINEN valokuva-asiantuntija Hans Bauman on vahvistanut, että valokuvat ovat aitoja. Kuvissa näytetyt kahdeksan ihmisen jäännökset ovat ilmeisesti kuuluneet Turkissa laittomaksi julistetun kurdien vastarintaliikkeen PKK taistelijoille. PKK on julistettu terrorijärjestöksi YK:n EU:n ja NATO:n toimesta. Äskettäin USA antoi lausunnon, jossa se tulkitsee PKK:n terrorijärjestöksi ja USA:n viholliseksi. Kuvissa esitetyt PKK:n taistelijat ovat ilmeisesti kuolleet syyskuussa 2009.

HAMBURIN yliopiston oikeuslääketieteellinen laboratorio vahvistaa, että kuvissa näytetyt ihmiset ovat suurella todennäköisyydellä kuolleet käytetyn kemiallisen aineen johdosta.
Turkki on jo kauan ollut epäiltyjen listalla kiellettyjen aineitten käyttämisestä taisteluissaan kurdikapinallisia vastaan. Saksan poliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat tutkimusta asiassa.
Saksan vihreän puolueen toinen puheenjohtaja Claudia Roth sanoo todistusten olevan hämmästyttäviä ja vaatii Turkin selitystä. Hän myös ihmettelee, miksi PKK:n taistelijoille suoritetun ruumiinavauksen tulokset pidetään salaisena. Hän vaatii Turkin virallista lausuntoa väitetyistä kemiallisten aseitten käyttämisestä.

PÄIVÄLEHTI Die Tageszeitung Berliinissä kertoi torstain raportissaan, että Turkin ulkoministeriö kieltää syytökset ja sanoo, että Turkki kuuluu joukkotuhoaseitten kieltämis-konventioon allekirjoittajamaihin, eikä sen armeijalla ole joukkotuhoaseita. Lehti kertoo saaneensa valokuvat toisesta tapauksesta, jossa näytetään kuuden kurdikapinallisen ruumiit. Myös nämä valokuvat on alistettu laboratoriotutkimuksiin.
Turkin ihmisoikeusjärjestöt ovat myös vaatineet tutkimuksia asiassa, mutta armeijan edustaja ei halua kommentoida asiaa.

TURKKI on viime aikoina kiihdyttänyt PKK:n vastaisia toimiaan, joka vastaa niihin omilla vastatoimillaan. Toukokuussa PKK surmasi kuusi sotilasta Turkin Välimeren laivaston satamassa. Kesäkuun lopussa Turkin turvallisuusjoukot surmasit kaksi kurdia, jotka olivat keräämässä vihanneksia maastossa. PKK vastasi siihen iskemällä ”ulkomaisia” tukikohtia vastaan ”Kurdistanissa” sekä sotilaita kuljettavaa bussia vastaan Istanbulissa.
Kurdit katsovat, että Kurdistaniin kuuluu alueita Turkista, Irakista, Iranista ja Syyriasta. He haluavat itsemääräämisoikeutta, heidän kulttuurinsa tunnustamista sekä myöhemmin itsenäisyyttä alueilleen.
Vuodesta 1984 lähtien 45 000 ihmistä on saanut surmansa kurdeja vastaan suoritetuissa sotilasoperaatioissa, useimmat uhreista ovat kurdeja. Kansainvälinen yhteisö on vuodesta toiseen hylkinyt kurdien oikeutettuja vaatimuksia leimaten heidän vastarintansa terrorismiksi, minkä johdosta heitä metsästetään kuin villieläimiä ja heidän kyliään pommitetaan ohjuksin helikoptereista ja lentokoneista, ja viime aikoina myös Israelin Turkille toimittamista ohjaajattomista pienkoneista (UAV) käsin, mikä on aiheuttanut epämukavuutta Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139097 http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184612

2. ISRAEL pyrkii avaruustutkimuksen ja siihen liittyvien laitteiden suurvallaksi, kertoo JP:n artikkeli. Pääministeri Netanyahun hyväksymästä ohjelmasta käytetään lyhennystä R&D (Research&Development), jota on tarkoitus vahvistaa siten, että sen vuotuiset toimitukset ulkomaille nousevat 8 miljardiin USD.
USEAN VUODEN projektia on tarkoitus tukea hallituksen myöntämin varoin sadoilla miljoonilla NIS vuosittain. Tämä tukimuoto kohdistuisi teknologian kehittämien avaruuteen lähetettävien minisatelliittien ja niitä kuljettavien ohjusten edelleen kehittämiseksi entistä taloudellisemmiksi ja kooltaan pienemmiksi.
R&D projektin suunnittelivat ja kehittävät tiedemiehet ja talousasiantuntijat, joihin kuuluvat professori Haim Eshel, joka johtaa puolustusministeriön avaruustutkimusosastoa, sekä tiede- ja tutkimusministeriön pääsihteeri Menachem Greenblum.

HAIM ESHEL kertoi journalisteille, että Israel on yksi harvoista maailman maista, jotka pystyvät itsenäisesti kehittämään, valmistamaan ja ampumaan avaruuteen satelliitteja. Hän sanoi, että ”meillä on valmis tuote, mutta sitä ei ole markkinoitu”. Valtaosa tutkimuksiin myönnetyistä varoista osoitetaan satelliittien ja niiden kantokuorman minimoimiseen.
Eshel esitti esimerkkinä minisatelliitista Ofek-9, joka painaa vain muutamia satoja kiloja, kun amerikkalaisten ja venäläisten satelliitit painavat satoja tonneja. Israelin edistyneestä teknologiasta huolimatta sen avaruusteknologian tuotteiden myynti on noussut viimeisen 20 vuoden aikana vain 2.5 miljardiin USD. Eshel selitti edelleen, että maailman kansainvälinen avaruusteknologian tuotteiden markkinat on 250 miljardia USD vuodessa, josta Israel voisi kaapia itselleen 5 %:n osuuden.

ISRAEL on käynyt neuvotteluja useiden ulkomaisten avaruusjärjestöjen kanssa yhteistoiminnan kehittämiseksi. Esimerkkinä on NASA, joka on kiinnostunut hankkimaan kantokuorman, jota Israel käytti TecSar satelliitissa. TecSar tuottaa korkean resoluution kuvia tutkakameralla sähköisen optiikan asemesta, mikä mahdollistaa tarkkojen kuvien saamisen kaikissa sääolosuhteissa, sumun ja pilvien estämättä.
Israelin ilmailuteollisuus (IAI), joka valmisti Ofek ja TecSat satelliitit, käy neuvotteluja Amerikan johtavan puolustusyhtiön Northtrop Grummanin kanssa yhdessä kehittää, valmistaa ja markkinoida minisatelliitteja.

ISRAELIN viimeisin uutuus on ”nanosatelliitti”, Incline, joka painaa vain 12 kg. Tämän satelliitin varsinainen tehtävä on välittää satelliittien ottamia kuvia, mutta se voidaan tulevaisuudessa varustaa myös minikameralla.
Israel lähettää avaruuteen lähi aikoina kaksi uutta satelliittia, Amos-4 ja Opsat-3000, jotka tulevat syrjäyttämään Ofek-linjan satelliitit. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184624

3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kävi eilen jututtamassa Egyptin faraota Hosni Mubarakia, jolle hän valitteli hankalaa asemaansa, kun kaikki häntä painostavat istumaan samaan pöytään Netanyahun kanssa, jota hän kammoaa ja johon hän ei luota tippaakaan.
ABBAS tunnusti Mubarakille, että Obama voi kieltäytyä maksamasta niitä satoja miljoonia, joita PA vuosittain saa USA:n hallitukselta ilman jälkiseurantaa.

REUTERS vihjaili äskettäin saaneensa tietää, että kvartetti, USA, Venäjä, EU ja YK, aikovat jo ensi viikolla päättää perusteista, joilla se tukee suoria keskusteluja. Reuters kertoo saaneensa asiaa koskevan kirjeen EU:n ulkomaantoimiston johtajalta Catherine Ashtonilta.
Myös USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley kertoi journalisteille keskiviikkona, että kvartetti luultavasti tulee lähi päivinä julkistamaan lausunnon, jolla se tukee keskusteluja.

PA:n virkailijat ennustavat, että suorat keskustelut voivat alkaa uudessa muodossa aikaisintaan lokakuussa ramadanin jälkeen, mikä on hyvä, sillä ramadan merkitsee muslimille ”jihadia”, sotaa, sillä hän on silloin hyvin ärsyyntynyt ja ärsyyntyy lisää paaston edistyessä.
PA:n virkailija ennakoi, että keskustelujen pohjana on kvartetin lausunto maaliskuun 9. päivänä 2010, jota USA:n hallitus tutkii. Moskovassa annetussa lausunnossa sanotaan, että keskustelujen päämääränä on sopimuksen solmiminen 24 kuukauden sisällä, mikä tulee lopettamaan 1967 alkaneen ”miehityksen”, ja ”minkä tuloksena syntyy itsenäinen, demokraattinen ja elinkelpoinen Palestiinan valtio, eläen rauhassa ja turvallisena Israelin ja sen naapureitten rinnalla”. Lausunnossa vaaditaan, että Israel jäädyttää ”setlementtien” toiminnan myös luonnollisen kasvun osalta, sekä poistaa kaikki ”laittomasti” 2001 jälkeen pystytetyt uudet juutalaisyhteisöt (outposts). Virkailija sanoo, että PA antoi Mitchellille tämän kvartetin julkilausuman, jonka Mitchell vei mukanaan sanoen tutustuvansa siihen.

NETANYAHU ei vielä eilen halunnut kommentoida tilanteen kehitystä. Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat ovat alkaneet hermostua Netanyahun venkoilusta epäillen hänen sopineen ja vehkeilevän jotain heidän selkänsä takana. ”Pääministeri Salaam Fayadin polttaessa israelilaisia tuotteita Netanyahu salaa avustaa häntä Palestiinan valtion perustamiseksi”, he syyttävät viitaten Rawabin kaupunkiin johtavan tiepohjan luovuttamiseen PA:n täyteen hallintaan. Asukkaat tukijoineen järjestivät eilen mielenosoitusmarssin Samariassa pukeuduttuaan ”purim-asuihin” osoittaakseen tilanteen huvittavaksi muuttuneen luonteen, joka kätkee taakseen järkyttävän tosiasian antautumisesta PA:n tahtoon ja putoamisesta kansainvälisen mielipiteen asettamaan ansaan. Mukana ollut kansanedustaja Arye Eldad sanoi leikitellen myös kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta ne valtiot ovat Israel ja Jordania.
JP:N päätoimittaja David Horovitz arvioi sivukolumnissaan, että niin onnettomalta kuin Abbas näyttääkin joutuessaan taipumaan välttämättömän eli USA:n painostuksen alla ja suostumaan suoriin keskusteluihin Netanyahun kanssa, PA on kuitenkin win/win tilanteessa eli varma voittaja, sillä Netanyahulla ei ole varaa päästää Abbasia käppäilemään pois pöydän äärestä hänet sinne lopulta saatuaan, eli hän tässä joutuu taipumaan. PA ei tulle suostumaan osittaiseen rakennuskieltoon, jota Yishai esittää ja Meridor tukee, eikä rajankäynti suosi Netanyahua yhtään enemmän, joten ei tarvinne olla profeetta nähdäkseen lopputuloksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184591

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF poistaa Jerusalemin Gilon lähiön ja Beit jalan arabikylän välisen betonimuurin uskoen turvallisuustilanteen kehittyneen siten, ettei sala-ammuntaa enää esiinny. (JP)
- USA:n pidätettiin sieltä Tel Aviviin lähdössä ollut Israelin arabi, jota epäillään värillisten sarjamurhaajaksi. Elias Abuelazamin Israelin passi oli umpeutunut. Hänen epäillään murhanneen viisi ja vammauttaneen kymmeniä muita. (JP)
- Israelin ja PA:n talousministerit tapasivat eilen silottaakseen kupruja joita Israelin ja PA:n välille on syntynyt. PA:n taholla tunnustetaan, ettei se selviydy ilman Israelin taloutta, jonka vienti sinne on moninkertainen verrattuna PA:n tuontiin Israeliin. Pääministeri Fayad kuitenkin vakuuttaa, että Israelin tuotteiden boikotti jatkuu, vaikka se tapahtuu palestiinalaisen kuluttajan kustannuksella. (JP)
- Puola luovutti Mossadin agentiksi leimatun Uri Brodskyn Saksaan, jonka uskotaan päästävän hänet vapaaksi takuita ja sakkoja vastaan. (JP)
- PA:n virallinen TV jatkaa Israelin vastaisten ohjelmien esittämistä. Viimeinen uutuus on Tom ja Jerry, joita koskeva esitys oli saatu ujutettua israelilaista vatsatanssijaa esittävään web-sivuun, joka ei tiennyt asiasta mitään. (JP)
- Libyan äskettäin vapauttaman israelilaisen valokuvaajan tapaukseen näyttää liittyvän hämäriä episodeja ja henkilöitä, joilla on voinut olla tai siiten ei jotain tekemistä asian kanssa. Muammar Gaddafin poika vihjaa, että Israel lupasi vapauttaa palestiinalaisia vankejaan, ja että se jotenkin liittyisi Gilad Shalitin vapauttamiseen. Lieberman vihjaili, että hän salli Libyan viedä taloelementtejä suoraan Gazaan osana sopimusta. (JP)
- Al-Qaidan äskeisessä tiedotteessa kehotetaan saudisotilaita avustamaan kuninkaansa syrjäyttämisessä kokoamalla tietoja kuningasperheen tavoista ja liikkeistä. USA antoi varoituksen Saudi Arabiassa oleville kansalaisilleen, että al-Qaida voi suunnitella iskua ulkomaalaisia vastaan ja kehotti heitä varovaisuuteen. Al-Qaidan tiedotteessa kehotettiin saudisotilaita suuntaamaan aseensa myös Israelia kohti. Kehotus kohdistettiin varsinkin hävittäjälentäjiin, koska ”heillä on vain muutaman kilometrin matka Israeliin lähimmiltä kentiltään”. (JP)
- Libanonissa on aloitettu keskustelu maan pakolaisleireissä ilman inhimillisiä oikeuksia asuvien palestiinalaisten aseman uudelleen arvioimiseksi. Ironista kyllä, että Hizbullah on voimallisimmin vastustanut palestiinalaisten oikeuksien lisäämistä. Heitä asuu leireissä 400 000, heillä ei ole lupa työskennellä eikä omistaa maata tai omaisuutta. Libanonin pakolaisleireissä on sisäinen itsehallinto eikä LAF:n sotilaat saa mennä sinne ilman erikoislupaa ja vartijoita. Shia-suuntaa edustava Hizbullah ei halua sunni-suuntaa edustaville palestiinalaisille oikeutta osallistua Libanonin päättäviin elimiin eikä kehittää omaa kulttuuriaan ja oikeuksiaan maassa. (JP)

Thursday, August 12, 2010

TORSTAI 12.08.10

1. SISÄMINISTERI Eli Yishai kertoo JP:n aamun uutisissa, että pääministeri Netanyahu rajoittaa rakentamisen tunnustettuihin juutalaisyhteisöihin rakennuskiellon loputtua 26.09.2010. Yishai kuitenkin tähdentää, että hän puolestaan kannattaa rakentamista kaikkialla Juudeassa ja Samariassa. Hän selittää pääministerin kantaa, että koska nuo yhteisöt jäävät Israelin alueelle lopullisissa sopimuksissa, ei ole mitään mieltä kieltää rakentamista niiden sisällä myös keskustelujen vielä ollessa käynnissä.
”Uskon rakentamisen palautuvan ”laillisissa” yhteisöissä vain näytön vuoksi. Tämä on minun näkemykseni asiassa eikä perustu saamaani informaatioon,” Yishai selitti.

Käytän lainausmerkkejä, koska julkisessa kirjoittelussa sekoitetaan ”laillinen” ja ”laiton”. Vasemmistoa kannattavien mielestä kaikki juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on ”laitonta”, koska heidän käsityskykynsä mukaan ne ovat ”miehitettyä” aluetta, jossa juutalaisilla asukkailla ei ole mitään oikeutta asua ja rakentaa. Tässä ajatuskuviossa syrjäytetään kokonaan tosiasia, että juutalainen kotimaa käsitti YK:n 1923 Englannille antaman mandaatin mukaan koko alueen Jordanjoesta Välimereen Englannin yksipuolisesti lohkaistua aiemmin alkuperäisestä maasta Transjordanian omaksi protektoraatiksi, joka 1948 sodan jälkeen itsenäistyi Jordanian kuningaskunnaksi miehitettyään Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat 1948 Israelin itsenäisyyssodan aikana, jotka Israel vapautti ne 1967 puolustussodassa. Jordania solmi rauhansopimuksen Israelin kanssa 1994 luopuen kaikista oikeuksistaan Länsirantaan pysyttäen vain Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan.
Tätä ajatuskuviota seuraten voidaan katsoa, että Israelin ja palestiinalaisten välisten suhteitten selvittäminen on maan sisäinen asia. Tämä koskee sekä Israelin arabeja että Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa ja Golanilla asuvia palestiinalaisia.
Edellisen mukaan juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ei ole ”laitonta”, ellei se riko maan lakeja ja säännöksiä, joilla kaikkea rakentamista säännöstellään.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei ole selvittänyt julkisuudessa kantaansa rakentamis-kysymykseen Juudeassa ja Samariassa. Rakennuskiellon jatkumisesta hän toistaa, että turvallisuuskabinetin antama kielto loppuu 26. syyskuuta 2010, eikä hän suostu tarkentamaan kantaansa jatkuvasta hiillostamisesta huolimatta. Abbasin ehtona keskusteluille on, että ”kaikki toiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja myös Jerusalemin itäosissa lopetetaan”, käyttäen USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin määritelmää.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184448

2. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell sukkuloi Jerusalemin ja Ramallahin välillä pyrkien ”sovittamaan sovittamatonta”, eli löytämään viisasten kiveä, jolla Israelin ja PA:n lukkiutuneet välit saataisiin avattua. Hän itse ei antanut lausuntoa keskusteluista, mutta ulkoministeri Clinton kutsui Mitchellin ja Netanyahun keskiviikon keskusteluja ”hyviksi ja tuottoisiksi”. Clinton antoi lausuntonsa Washingtonissa sanoen työskentelevänsä molempien osapuolten kanssa saadakseen suorat keskustelut käyntiin. Hän tähdensi lisäksi, että asia on saatava ratkaistua mahdollisimman pian. Marraskuun välivaalit USA:ssa lähestyvät eikä Obamalla ole mitään hyvää esitettävänä äänestäjille.

MAHMOUD ABBAS matkusti Ammaniin, josta hän aikoo kuningas Abdullahin kanssa lentää Kairoon keskustellakseen presidentti Mubarakin kanssa tilanteesta ja informoiden häntä Abbasin ja Mitchellin välisistä keskusteluista.
PA:n virkailijat antoivat medialle ristiriitaisia tietoja, miten Abbas ja Mitchell edistyivät. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat kertoi medialle, ettei keskusteluissa saavutettu mitään. Hän toisti PA:n johdon mantran, jonka mukaan Israelin tulee ennen keskusteluja tunnustaa 1967 sotaa edeltävä aselepolinja Palestiinan rajaksi ja että ”setlementtien” rakentaminen tulee lopettaa.

PA:n toinen nimeämätön virkailija sanoi edistystä tapahtuneen Abbasi ja Mitchellin keskusteluissa, sillä ”Mitchell oli luvannut toimittaa hallituksensa vakuutuksen, että suorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä johtavat Palestiinan valtion syntyyn 1967 linjoilla”. Sama virkailija väitti, että PA:n johto oli salaisesti myöntynyt keskustelujen aloittamiseen lähiaikoina.
USA:n nimeämätön virkailija puolestaan hämmästeli PA:n virkailijan lausuntoa, koska USA kannattaa rajakysymysten käsittelemistä kahdenvälisissä keskusteluissa, eikä USA halua sitoa käsiään yksipuolisiin vakuutuksiin, joitten toteuttamisesta se ei voi päättää.
Maailman muslimien paastokuukausi ”ramadan” alkoi virallisesti eilen, minkä johdosta Netanyahu lähetti heille lomatoivotuksen toivoen helppoa paastoaikaa. Miljoonat muslimit tekevät ramadanin aikana pyhiinvaellusmatkan Mekkaan. IDF huomioi paastokuukauden kehottaen sotilaitaan välttämään syömistä, juomista ja tupakoimista muslimien nähden. Paaston aikana he eivät syö, juo eivätkä harjoita sukupuoliyhteyttä päivällä, mutta auringon laskettua kaikki pyritään ottamaan takaisin korkojen kanssa ennen auringon nousua. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184478

3. EILEN oli IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin vuoro antautua Turkelin komitean hiillostettavaksi. JP:n kolumnistit esittävät hänen lausuntonsa yrityksiksi puhdistaa tahriintunutta imagoaan. Yacov Katz antaa tunnustusta hänen ponnisteluilleen nostaa IDF entiseen kunniaansa epäonnistuneen Libanonin kakkossodan syövereistä 2006, jonka vastapainoksi hän hoiteli hyvin Gazan cast lead operaation. Sen jälkeen Ashkenazin imago on kärsinyt pahoja kolhuja huonosti onnistuneen Mavi Marmaran valtauksen yhteydessä sekä skandaalimaisen jutun noustessa julkisuuteen seuraavan komentajan valintamenettelyn yhteydessä, jonka Katz katsoo todistavan, että Ashkenazi on menettänyt yleisesikuntansa valvonnan. Tässä jutussa ehdokas Galant nostettiin esiin parhaana ehdokkaana ja esitettiin hänen pahimman kilpailijansa kenraali Gantzin siirtämistä Shin Betin tai Mossadin johtoon.

TARKKALIJAT näyttävät havainneen, että sekä Netanyhau että Barak ovat väistelleet vastuutaan omissa todistuksissaan Turkelin komitean edessä pyrkien vierittämään vastuun tapahtumista Mavi Marmaralla komentosuhteessa seuraavalla alaiselleen.
KENRAALILUUTNANTI Ashkenazi tunnusti reilusti, että IDF ei ollut saanut tarvittavia tietoja Turkissa valmistellun laivasaattueen taustoista ja varsinkin IHH:n poliittisesta kannasta ja päämäärästä järjestää väijytys IDF:n mahdolliselle valtausyritykselle. Hän ei pyrkinyt vierittämään vastuuta tapahtumista toiselle, ei edes laivaston komentajalle amiraali Eliezer Maromille, joka viime kädessä vastasi operaatiosta käytännössä.

KATZ esittää varsin kärkevää kritiikkiä varsinkin Barakista, joka hänen mielestään luistelee vastuutaan selittäen, että IDF:n olisi tullut kertoa hallitukselle, jos sille annettu tehtävä ei onnistu annetuissa puitteissa. Tämän katsotaan kohdistuvan varsinkin Ashkenaziin. Katz toteaa, että Barak tunnetaan henkilönä, jonka erikoisuus on kellonkoneistojen korjaaminen, ja joka puuttuu kaikkiin IDF:n suunnitteluosaston laatimiin suunnitelmiin pikkuasioita myöten, eli hänen olisi luullut saaneen tarkan kuvan, miten toimitaan eri mahdollisuuksissa.
Ashkenazi sanoi, että Mavi Marmaran ”aktivistien” raju hyökkäys yksitellen alukseen laskettujen sotilaitten kimppuun, joita oli kielletty käyttämästä aseitaan ilman eri lupaa, yllätti sotilaat täysin ja aiheutti kaaosmaisen tilanteen, jossa sotilaat lopulta turvautuivat aseisiin puolustautuakseen. Aktivistit olivat siepanneet kolme haavoittunutta sotilasta, joita he aikoivat pitää panttivankeinaan. Tämän kommandojoukot estivät lopulta omaksuessaan roolin, mihin heidät on koulutettu, eli suoraan toimintaan ilman diplomatian hienouksia, minkä mahdollisuuden Mavi Marmaran kaapanneet ”aktivistit” olivat hylänneet. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184480

4. THE ATLANTIC makasiini julkaisi amerikkalaisen journalistin Jeffrey Goldbergin kirjoittaman 10 000 sanan teoksen, joka perustuu hänen haastatteluihinsa 40 Israelin, USA:n ja arabijohtajan kanssa. Hänen teoksellaan on nimenä ”The point of no return” (tilanne, josta ei ole paluuta). Teosta tarkastelee Herb Keinon JP:n artikkelissaan.
GOLDBREG muistuttaa mieliin, miten hän haastateltuaan Benyamin Netanyhaua ennen tämän astumista pääministerin toimeen – josta hän myös kirjoitti artikkelin- , sai kuvan haastateltuaan kaikkia Israelin päättäjiä, että Netanyahu odottaa määrätyn ajan saadakseen selville, voivatko lännen Iranille asettamat ei-sotilaalliset menetelmät pysäyttää Iranin. Tämä odotusaika kestää joulukuuhun.
GOLDBERG selittää saaneensa päättäjiltä kuvan, että Israel alkaa vuoden vaihteen tienoilla harkita, mitä askeleita sen tulee tehdä sen jälkeen. Eri artikkeleissa tarkastellaan samaa asiaa, ja yleisenä huomiona on se, että Israel odottaa Obaman päättävän sotilaallisista toimista jos sanktioille ei ole toivottua vaikutusta, mutta että jos näyttää siltä, ettei Obama syystä toi toisesta sitä tee, Israelin tulee päättää sotilaallisten toimien käytöstä yksipuolisesti.
Goldberg toteaa monen arabimaan odottavan, että USA ottaa ratkaisevan johtoaseman Iranin kysymyksessä, eivätkä arabimaat vastusta sotilaallisia toimia. Jos kuitenkin Obaman hallitus kieltäytyy kertomasta suunnitelmistaan, epävarmuus ajaa monet niistä Iranin vaikutuspiiriin.
ATLANTICIN artikkelissa kerrotaan, että Goldbergin arvion mukaan on 50/50 mahdollisuus, että Israel päättää iskeä Iraniin ennen heinäkuuta 2011, ellei Obama sitä tee.
IAF:n koneitten lennot voisivat mennä Saudi Arabian alueen yli noudatellen Syyrian ja Turkin välistä rajaa. Paluulennolla jopa tankata sen lentokentällä tai ilmassa sen ilmatilassa. Pentagon on antanut kehotuksen koneilleen, etteivät ne estäisi IAF:n koneitten ylilentoja Irakin ilmatilan kautta tässä tilanteessa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184484

5. UUTISOTSIKOITA
- Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat aikovat marssia rakenteilla olevaa Rawabin palestiinalaiskaupunkia kohti, joka sijaitsee 9 km luoteeseen Ramallahista, 25 km etelään Nablusista ja 20 km Jerusalemista pohjoiseen. Kaupunki rakennetaan 40 000 asukkaan kaupungiksi, jossa varsinkin keski- ja yläluokan asukkaat löytävät asemansa mukaisen asunnon. Kaupunkiin rakennetaan kauppakeskus, sairaala sekä elokuvateatteri. Netanyahun sanotaan tarjoavan PA:lle 50 hehtaarin maapalaa kaupunkiin johtavaa tietä varten, joka kulkee C-alueen kautta, tarjous on myönnytyksenä PA:lle keskustelujen aloittamiseksi. Juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa epäilevät, että kaupungin rakentaminen on osa PA:n pääministeri Salaam Fayadin suunnitelmaa Palestiinan valtion perustamiseksi ensi vuonna. Toiseksi he epäilevät, että se toimii läpikulkupaikkana Jeninistä Hebroniin. Marssi tapahtuu iltapäivällä tänään. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184479
- PRESIDENTTI Obama voi olla valmis aloittamaan keskustelut Iranin kanssa, jos se suostuu neuvotteluihin ydinaseistaan, kertoo Obaman neuvonantaja kenraali James Jones. USA on pitänyt neuvottelumahdollisuutta auki kovennetuista sanktioista huolimatta. Tämä päättämättömyys aiheuttaa paljon päänsärkyä arabimaissa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184504
- Libanonin puolustusministeri Elias Murr esittää kovanaamaa. Hän uhoaa, että jos USA asettaa tukeensa rajoituksia, ettei sen antamia aseita saa käyttää Israelia vastaan, USA saa pitää aseensa. Hän uskoo, että Iran antaa mitä he tarvitsevat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184431
- IDF tulee estämän seuraavan laivasaattueen matkan Gazaan, lupaa Ashkenazi. Libanonin varustaman ”naisflotillan” kerrottiin lähteneen Tripolista sunnuntaina. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184473
- Knessetin puhemies Reuveb Rivlin pyytää yleistä syyttäjää tutkimaan, antaako arabikansanedustaja Hanin Zoabin osallistuminen ”flotillaan” aiheen syytteisiin. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184475
- USA asetti lentokoneitten emäaluksen SS Harry S Trumanin Hormuzan salmen rannikon läheisyyteen varotoimena Iranin häirintäuhkauksille merenkulkua vastaan. http://www.debka.com/article/8961/
- IDF kieltää israelilaisia menemästä tien 443 Jerusalemista Modiin ja Tel Aviviin viereisiin arabikyliin turvallisuussyistä. Korkein oikeus määräsi tien käyttöoikeuden myös arabeille. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-bans-israelis-from-palestinian-villages-along-west-bank-highway-1.307434

Wednesday, August 11, 2010

KESKIVIIKKO 11.08.10

1. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davtoglu totesi eilen, ettei Turkilla ole mitään vastuuta
”flotilla välikohtauksesta Välimerellä 31.05.Turkissa varustettuihin ”avustusaluksiin” IHH:n, terrorijärjestöksi luokiteltavan järjestön, palkkaamat ”palkkasotilaat” mukiloivat rautatangoilla, puukartuilla, veitsillä, lingoilla ja käsiaseilla 7 IDF:n merisotilasta henkihieveriin, jotka henkensä puolustamiseksi vaihtoivat aseisiinsa alkuperäisten väripanosten sijaan kovia panoksia surmaten 9 turkkilaista, yksi heistä USA:n kansalainen. Koko veriseksi kehittynyt välikohtaus alkoi siitä, että yksi kuudesta ”avustuslaivoiksi” luokitellusta Mavi Marmara ei totellut IDF:n merisotilaitten komentoa muuttaa suuntansa joko El-Arishin tai Ashdodin satamaan, jossa laivojen kuljettamat ”avustukset” oli tarkoitus tarkastaa, ettei niissä ole kiellettyjä tarvikkeita, ja kuljettaa avustukset välittömästi maanteitse Gazaan.

Tarkastusoperaatio oli välttämätön, koska Israel ja Egypti ovat julistaneet pitävän saarron Gazan kaistalle estääkseen siellä valtaa pitävää Hamasia aseistautumasta tehokkain asein. Merisotilaitten tarkoituksena oli neuvotella laivan päällystön kanssa sen suunnan muuttamisesta. Tätä nuo avustajiksi naamioituneet palkkasoturit eivät voineet hyväksyä, vaan hyökkäsivät laivaan pyrkivien sotilaitten kimppuun. Kuten lopulta selvisi, Mavi Marmaralla ei ollut avustustarvikkeita, vain ”avustajien” matkatavaroita. Nämä ”avustajat” olivat - yleistä merenkulun käytäntöä seuraten - kaapanneet aluksen, sillä laivan päällystö vastusti sotilaitten väkivaltaista vastustamista. ”Avustajien” toiminta oli avoin provokaatio.

Välikohtausta tutkivien komiteoitten tulisi keskittyä selvittämään sen taustat, kenen toimesta alukset lopulta varustettiin ja lähetettiin matkaan, ja oliko sillä yhteyksiä esim. Turkin ulko-poliittisiin päämääriin, joitten yleisesti tunnustetaan muuttuneen länsimaille myötämielisistä muslimimaita suosiviksi. Taustalla liikkuu epäilyksiä Turkin kostopolitiikasta länsimaita kohtaan, jotka suhtautuvat epäillen ja vastahakoisesti Turkin haluun päästä EU:n jäseneksi.
Toinen potentiaalinen syy on Turkin nykyisen hallituksen parissa kehittynyt suunnitelma palauttaa Turkin muinainen suuruus ja vaikutusvalta Lähi Idän alueella. Pääministeri Erdogan on tässä mielessä avannut yhteyksiä sen pohjois- ja itäpuolella oleviin naapurimaihin, joitten kanssa se pyrkii solmimaan kauppa- ja yhteistoimintasopimuksia ensimmäisenä askeleena poliittisen yhteenliittymän muodostamiseksi. Tämän päämäärän saavuttamiseksi Turkki on systemaattisesti etääntynyt Israelin suhteistaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184343

2. ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak ei kainostellut Turkelin komitean edessä vastatessaan kysymykseen, kenellä on vastuu Välimeren välikohtauksesta 31.05.2010. Barak sanoi ilman puolusteluja, että vastuu on hänen, ”minä olen vastuussa”. Varovaiseksi mieheksi tunnettu IDF:n poliittinen komentaja kuitenkin lisäsi, että IDF:n olisi pitänyt varoittaa hallitusta, jos alusten suunnan muutos ja mahdollinen valtaus ei sujuisi ilman väkivaltaa, minkä välttäminen kuului hallituksen ja pääministerin puolustusvoimille antamiin ohjeisiin.
IDF:n virkailijat olivat selittäneet Barakille tehtävän vaikeudesta, mutta olivat luvanneet suorittaa sille annettu tehtävä, jonka ”keskeisin päämäärä oli estää laivojen pääsy Gazan satamaan”. IDF oli täysin tietoinen, että tehtävän suorittaminen voi päättyä väkivaltaan, mutta ”aktivistien” vastarinnan rajuus Mavi Marmaralla yllätti operaation suunnittelijat.

BARAK selvitti komitealle IDF:n poliittisen ja operatiivisen johdon välisiä komentosuhteita todeten, että poliittinen johto määrittelee halutut päämäärät, joitten toteuttaminen kuuluu operatiiviselle johdolle. ”Poliittinen johto oli päättänyt keskeyttää ”flotillan” matkan Gazaan, ja sotilaallinen taso päätti, miten se toteutetaan. Lopputulos ei kuitenkaan aina mene kuten on suunniteltu,” Barak totesi. Hän sanoi edelleen olevansa sitä mieltä, että laivasaattueen matkan keskeytys oli oikea ja harkittu, mistä hän sanoi ottavansa täyden vastuun.
Barakilla on erilainen käsitys siitä, oliko hänellä ”turvallisuuskabinetin” päätös turvanaan. Paikalla olleet ministerit sanovat, että asiasta keskusteltiin mutta ei päätetty eikä heille selvitetty, mitä ongelmia laivasaattueen keskeyttäminen voisi aiheuttaa. Barak sanoo keskustelleensa asiasta sekä armeijan komentajan Ashkenazin että puolustusministeriön tiedusteluosaston tutkimushaaran johtajan kanssa. ”Päätös keskeyttää saattue kommando-iskulla tehtiin pääministerin, seitsemän hengen turvallisuuskabinetin sekä minun kesken”, Barak totesi. Tämä poikkeaa toisten muistikuvasta.
IDF:n tutkimuskomiteaa johtanut kenraali Giora Eiland toteaa, ettei hallitus ole ottanut täyttä vastuuta tapahtumasta eikä ollut keskusteluyhteyttä hallituksen ja sotilasjohdon välillä sopivan tavan löytämiseksi saattueen matkan keskeyttämiseksi. Hän kiistää idean, että sotilaallisen ja hallitusjohdon välit olisivat hierarkiset, sillä armeija toimii paljon itsenäisemmin eikä ota operatiivisia käskyjä hallitukselta. Hän kuitenkin ”maalla viisaana kun merellä on vaikeuksia” valitti, ettei hallitus ollut poistanut pahimpia vientirajoituksia Gazaan. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139038

3. USA:N ulkoministeriö valittaa kongressin päätöstä jäädyttää tälle vuodelle jo myönnetty sotilaallinen 100 miljoonan tuki Libanonin armeijalle (LAF). Ulkoministeriön edustaja P J Crowley selitti, että ministeriön parissa ymmärretään asian ympärille nousseet laillisuus-kysymykset ”kukkulalla” (kongressissa), mutta sanoi ministeriön jatkavan keskusteluja molempien puolueryhmien johtajien kanssa esiin nousseen huolen poistamiseksi.

CROWLEY puolusti ministeriön kantaa USA:n sotilaallisen avun tarpeellisuudesta Libanonin aseellisille voimille, koska ”se on USA:n intressien mukaista ja vahvistaa alueen vakavuutta”. Hän sanoi, ettei ole mitään todisteita siitä, että USA:n koulutusohjelmat olisivat millään tavoin vaikuttaneet välikohtauksen syntyyn. Hän viittasi Iranin tarjoukseen täyttää USA:n avun poistumisen jättämä aukko sanoen tämänkin todistavan USA:n avun jatkumisen tarpeellisuudesta. ”Juuri tällaisen mahdollisuuden estämiseksi uskomme USA:n jatkuvan avun Libanonin hallitukselle ja sen armeijalle palvelevan omia kiinnostuksiamme.

KONGRESSIN jäsen ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Howard Berman selitti yleisin termein, että Hizbullahin ja LAF:n välinen ero on käytännössä hämärtynyt, ja vaikka sekä LAF että Hizbullah kiistävät Hizbullahin osuuden 03.08. välikohtaukseen, Hizbullah on voinut soluttautua armeijaan siinä määrin, ettei enää tiedä missä toinen loppuu ja toinen alkaa. USA:n avun päämääränä on sen mukaan ollut varmistaa LAF:n kehittäminen ja vahvistaminen vastapainona Hizbullahin voimistumiselle ja sen syrjäyttämiseksi. Käytännössä, kuten asia nähdään Israelissa, kehitys on kulkenut päinvastaiseen suuntaan, sillä aseitten ja tietojen vaihto Hizbullahin ja LAF:n välillä on kasvanut huolestuttavasti. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139043

4. DEBKAFILE kertoo, että Libanonin sisäinen jännitys on aiheuttanut palestiinalaisten järjestöjen Hamasin ja Jihad Islamin välisen erimielisyyden nousemisen vaarallisesti pintaan. Kysymyksessä on Libanonin Syyrian ja Iranin kannattajien välinen konflikti, joka on levinnyt sieltä Gazan kaistalle. Gazassa vastakkain ovat Hamas, jonka ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal asuu ja toimii Syyriassa, ja Jihad Islami, jota Debkafile kutsuu Iranin oikeaksi kädeksi.
ERIMIELISYYKSIEN selvittely Gazassa on johtanut siihen, että molemmat järjestöt ovat asettaneet jäsenensä hälytysvalmiuteen ja kutsuneet kannattajansa joko suoraan asepalvelukseen tai valmistautumaan liittymään aseellisiin joukkoihin käskyn saatuaan. Artikkelin mukaan Jihadin kannattajat ovat jakaneet aseita alueille, joissa sen kannatus on yhtenäinen. Liikekannallepano julistettiin molemmissa järjestöissä lauantaina 07.08., Hamasin sotilassiipi Izzadin al-Qassam ja Jihadin Saraya al-Quds (Jerusalem pataljoonat), joihin julistettiin yleinen mobilisaatio.
Vaikka tästä ei ole kerrottu lehdistössä, tilanne on Debkafilen mukaan räjähdysaltis, sillä molemmat järjestöt ovat mobilisoineet joukkonsa, jakaneet heille aseita, käskeneet heitä pysymään ”asepuvussa” sekä uhanneet käyttää Israelia vastaan valmistettuja raketteja toisiaan vastaan. Pelkona on, että jännitys leviää Israelin alueelle. http://www.debka.com/article/8960/

5. UUTISOTSIKOITA
- Juutalaisnaiset aikovat rukoilla Länsimuurilla ja kantaa rukousviittoja ja ehkä myös Torah-rullia Elul-kuukauden alkamisseremoniassa vastoin korkeimman oikeuden päätöstä. Oikeus perustelee kielteistä päätöstään selittäen, että naisten käyttämät rukousviitat ja torah-rullat Länsimuurin lähellä häiritsevät yleistä järjestystä.
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184346

- Israel on kutsunut muutamia ulkomaisia blog-sivujen pitäjiä Israeliin näkemään ja kokemaan omin silmin Israelin maata ja kertomaan siitä lukijoilleen omilla sivuillaan. Lopuksi valittiin neljä blogaajaa, joitten oleskelu ja matkat maksettiin tukijoitten kautta.
- Turkin käännettyä selkänsä Israelille monien vuosien hedelmällisten yhteistoimintavuosien jälkeen Israel on onnellinen saatuaan Kreikalta tervetulo-toivotuksen. Kreikan pääministeri George Papandreou vieraili Israelissa kolmisen viikkoa sitten, ja nyt pääministeri Netanyahu matkustaa ensi viikolla Kreikkaan vahvistamaan idullaan olevia suhteita ja siinä ohessa solmimaan muutamia edullisia kauppasopimuksia. Netanyahu ei halua mennä yksityiskohtiin kuten vastata huhuihin, että IAF tarvitsee ilmatilaa koneittensa harjoituksia varten missä Kreikka on ehdolla. Kuitenkin viime viikolla 100 IAF:n konetta lensi Kreikan yli harjoitellessaan pitkän matkan operaatioita varten. Kreikan takinkäännös on dramaattinen, sillä maa tunnetaan kärkevästä Israelin vastaisesta retoriikastaan Irlannin, Ruotsin, Portugalin ja Belgian kanssa. Kreikan kiinnostus lienee lähinnä tilaisuus päästä Lähi Idän markkinoille. (JP)
- Shvut Ami marssijoitten matka Jerikoon päättyi eilen vanhaan Naaran synagogaan, joka ei ole ollut käytössä. Muutamia aktivisteja jäi sinne poliisin rajuista otteista huolimatta pidättäen 23 marssiin osallistunutta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184375
- Poliisi kävi tuhoamassa laittoman beduiinikylän Negevissä jo kolmannen kerran. Beduiinit ovat nouseva ongelma Israelissa, sillä he ovat tottuneet liikkumaan missä haluavat ja pystyttämään telttansa ja hökkelinsä missä pysähtyvät ja löytävät vapaan alueen, useimmiten Negevissä valtion omistamalle maalle, väittäen omistavansa maan.
- JP:ssä on ollut kirjoituksia, joissa tunnetut vasemmistolaiset, kuten Jossi Beilin ja Ami Ayalon ovat esitelleet mielipiteitään, miksi Israelin tulee luovuttaa Juudea ja Samaria palestiinalaisille saadakseen maailman hyväksymisen ja rikkoakseen yhä voimistuvan eristäytymisen muusta maailmasta. Ayalon jopa ehdotti yksipuolista vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta vakuuttaen, että ne 150 000 juutalaista pakolaista hoidetaan jotenkin, vaikka 9000 Gazasta karkotettua etsivät edelleen omaa kotia 5 vuoden jälkeen. Iän karttuminen ei näytä kasvattavan järkeä, vain jäädyttävän entisenkin.(JP 09.08. ja 10.08.2010)
- Benny Begin kertoo omassa artikkelissaan, että PA ei ole matkalla ”kahden valtion” vaan ”kahden vaiheen” periaatteen mukaan tarkoittaen tällä sitä, että jos Israel tyhmyyttään suostuu Abbasin täysin kohtuuttomiin vaatimuksiin, se toteuttaa PA:n ensimmäisen vaiheen ja antaa sille välineet toisen vaiheen toteuttamiseksi, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen ja juutalaisten ajaminen mereen. (JP 10.08.2010)
- George Mitchell, Obaman Lähi Idän lähettiläs, saapui Israeliin. Hän uskoo edelleen mahdollisuuteen keskustelujen alkamiseen Israelin ja PA:n välillä, vaikka ennusteet ovat nollaluokkaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184236
- Iran sanoo kaivavansa massahautoja USA:n sotilaita varten odottaessaan heidän hyökkäävän maahan. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184294
- Al Awsat al-Sharq lehden mukaan Barak halusi hyökätä Libanoniin LAF:n surmattua everstiluutnantti Dov Hararin 03.08.2010. Sarcozy sai artikkelin mukaan muutamien muitten valtionjohtajien ohella Barakin luopumaan aikeestaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3934026,00.html
- Videonauha näyttää, että arabikansanedustaja Hanin Zouabi oli vastoin väitettään täysin tietoinen Mavi Marmaran ”palkkasoturien” aseistautumisesta, eli hän valehteli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139057
- Sharia-laki Israelissa: IDF:n sotilaita kielletään syömästä ja juomasta tai tupakoimasta muslimien nähden muslimien paastokuukauden ramadanin aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139051

Tuesday, August 10, 2010

TIISTAI 10.08.10

1. USA:N KONGRESSI päätti pidättää Libanonille aiemmin jo myönnetyt 100 miljoonaa
USD toistaiseksi. Tämä tukimuoto on tarkoitettu Libanonin armeijan LAF:n kohentamiseksi ja sen aseistuksen kehittämiseksi. Esityksen tuen pidättämisestä teki Nita Lowey (D,NY), joka kutsui tiistaina 03.10. tapahtunutta IDF:n everstiluutnantin murhaa ja kapteenin vaarallista haavoittamista tapahtumaksi, joka olisi voitu täysin välttää. ”USA:n apu on tarkoitettu liittolaistemme ja oman turvallisuutemme parantamiseksi.” Lowey toimii puheenjohtajana komiteassa, joka arvioi ja myöntää USA:n tukivaroja. Libanonille myönnetty 100 miljoonaa USD ei oltu vielä tilitetty, mikä antoi komitealle tilaisuuden peruuttaa aiempi myönteinen päätös.

LOWEY selitti, että hän haluaa tietää, käytettiinkö ”tässä räikeässä tapauksessa” amerikkalaisia aseita sekä myös tarkkailla, miten Libanon hallitus käyttäytyy väkivallan puhjetessa. USA on toimittanut tarkkuuskivääreitä ja tähtäyslaitteita Libanonin armeijalle kuten myös tiedustelu- ja salakuuntelujärjestelmiä, joita yhdessä Venäjän toimittamien laitteiden kanssa on käytetty väitetyn Israelin rakentaman vakoilurenkaan paljastamiseksi.

VAATIMUS Libanonille myönnetyn sotilaallisen avun pidättämiseksi tehtiin jo ennen tiistain välikohtausta. Sen esitti valkoisen talon komitean puheenjohtaja Howard Berman (D, Cal), joka esitti huolensa Hizbullahin ja Libanonin armeijan (LAF) välisen eron hämärtymisestä ja Hizbullahin vaikutuksen kasvusta LAF:n piirissä. Hän halusi tietää enemmän Hizbullahin roolista LAF:ssä, miten tarkkaan pystytään seuraamaan USA:n toimittamien aseitten käyttöä sekä miten hyväksyttävästi LAF toimii yhteistyössä YK:n UNIFIL-joukkojen kanssa.
Berman selitti, että vasta saatuaan positiiviset vastaukset näihin kysymyksiin hän on valmis tukemaan USA:n sotilaallista apua Libanonille.
USA:n hallituksen taholta kerrotaan, että se odottaa tarkempia tietoja veriseksi kehittyneestä tapauksesta. Eräs viranomainen selitti, että USA:n avun tarkoituksena on vahvistaa Libanonin asemaa alueen turvallisuuden kasvattamiseksi, kehittää Libanonin instituutioita sekä vahvistaa Libanonin kykyä puolustaa itsenäisyyttään.

KONGRESSIN jäsen Eric Cantor (R, Virg), vähemmistön piiskamies, sanoi, että tälle vuodelle myönnetty 100 miljoonan USD apu jäädytetään, kunnes tapaus on selvitetty ja todistettu, ettei LAF toiminut yhteistoiminnassa Hizbullahin kanssa tapauksessa, jossa LAF:n tarkka-ampuja murhasi IDF:n everstiluutnantin, joka oli 300 metrin päässä rajalta Israelin alueella. Hän selvensi, että avun tarkoituksena on vahvistaa LAF:n asemaa radikaalin Hizbullah-järjestön aiheuttamaa uhkaa vastaan. Cantor sanoi, että vuosikaudet USA ja kansainvälinen yhteisö katseli toisaalle eikä välittänyt Hizbullahin ja LAF:n asevoimien välisen yhteistoiminnan kehittymisestä, mutta että ”se aika on nyt ohi”. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184232

2. HIZBULLAHIN pääsihteeri puhui eilen Libanonin TV:ssä, jossa hän lupasi paljastaa Israelin osuuden Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhaan 2005. Hän selitti, että Oslon sopimusten allekirjoittamisesta lähtien 13.09.1993 Israel oli systemaattisesti pyrkinyt vakuuttamaan Libanonin hallitusta siitä, että Hizbullah aikoo murhata Haririn. Hän kertoi keskustelleensa pari viikkoa ennen Haririn murhaa Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa, joka vakuutti länsivaltojen haluavan, että Syyria vetää joukkonsa pois Libanonista, jossa ne olivat olleet Libanonin sisällissodasta lähtien.

SELITYKSENSÄ tueksi pääsihteeri esitti videon, jossa henkilö nimeltä Ahmed Nasrallah – ei hänen sukulaisensa – toimiessaan Israelin vakoojana, kertoo varoittaneensa Rafik Hariria lähellä olevaa henkilöä, että Hizbullah aikoo murhata Haririn. Hänet pidätettiin 1996 vakoilusta syytettynä. Nasrallah väittää, että tämä vakooja pääsi pakenemaan ”miehitettyyn Palestiinaan”, jossa hän yrittää värvätä libanonilaisia vakoilemaan Israelin hyväksi.
Israelin viranomaiset pitävät hänen väitteitään hupijuttuina, mutta joku voi ottaa ne todesta, joten asiaan tulisi suhtautua sen mukaisesti.
”Kansainvälinen yhteisö, arabimaailma ja ennen kaikkea Libanonin kansa on tietoinen, että nämä syytökset Israelia vastaan ovat järjettömiä ja nousseet pintaan Nasrallahin omista peloista, että Haririn murhatutkimukset päätyvät syyllisen etsinnässään hänen järjestöönsä.” Virallisesti Israel ei halua edes vastata Nasrallahin edesvastuuttomiin syytöksiin.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184231
3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Nasrallah esitti eilen illalla pitämässään puheessaan, että Hizbullah oli onnistunut sieppaamaan Israelin salasanomia ja tulkitsemaan niitä. Tämän johdosta hän sanoi Hizbullahin pystyneen järjestämään ansan Israelin merivoimien Shayetet ryhmälle niiden tehdessä salaisen yöllisen hyökkäyksen. Hän esitti valokuvia, joissa nähdään Israelin kumiveneitten tulo Libanonin rannikolle Antsaria rannikkokylän lähelle vuonna 1997.

VALOKUVIEN joukossa oli - kuten hän sanoi – Israelin miehittämättömien koneitten ottamia valokuvia tilanteesta, jossa Sahyete sotilaat menivät hedelmälehtoon, jossa Hizbullahin pyssymiehet heitä odottivat, sekä kuvia helikopterista, joka kävi hakemassa taistelussa kaatuneet. Väijytyksessä kaatui 12 Shayetet sotilasta tilanteessa, jota kutsutaan nimellä ”Shayetet katastrofi”.
Nasrallah onnitteli järjestönsä teknikoita, jotka olivat pystyneet sieppaamaan IAF:n miehittämättömien koneitten lähettämiä viestejä, joihin sisältyi kuvia paikasta, jonne sotilaat menivät, ja jonne väijytys oli asetettu pariksi viikoksi, koska tarkkaa aikaa ei tiedetty.
IDF:n tulisi suhtautua vakavasti Hizbullahin ja Libanonin armeijan kykyyn siepata salaisia viestejä radion tai internetin kautta. Tämä on entistä vakavampaa, sillä Hizbullah/LAF toimivat nyt yhteistyössä Syyrian ja Iranin asevoimien kanssa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3932886,00.html

4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Nasrallah väitti eilisessä puheessaan Israelin
jatkavan 1990-luvulla aloittamaansa kampanjaa Libanonin hallituksen eliminoimiseksi. Hän kertoi, että Israelin agentit ovat varustautuneet murhaamaan Libanonin nykyistä johtoa, mukana presidentti Michel Suleiman, armeijan yleisesikuntapäällikkö kenraali Jan Qahwaji, shia-muslimien Amal-järjestön johtaja Nabih Berry, joka toimii myös Libanonin parlamentin puhemiehenä, pääministeri Saad Hariri sekä kristittyjen phalangi-johtaja Samir Geagea.

DEBKAFILE vastaa Nasrallahin asettamaan kysymykseen, miksi Israel tekisi jotain tällaista, hänen omilla sanoillaan: Siksi, että se haluaa vierittää syyn murhista Syyrian ja Hizbullahin niskoille, ”aivan kuten Haririn murha 2005, jonka suoritti Israelin tiedustelupalvelu”.

VIIME PÄIVIEN tapahtumat ovat kiihdyttäneet diplomaattista toimeliaisuutta alueella. Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki matkusti Damaskokseen, jossa hän informoi presidentti Bashar Assadia tilanteen kehityksestä suunnitellakseen tulevaisuutta. USA:n kieltäessä tälle vuodelle myönnetyn 100 miljoonan sotilasavustuksen Libanonille Iran tarjoutuu USA:n tilalle.
USA:n hallitus lähetti kiireesti parhaan Syyrian ja Libanonin asiantuntijansa Fredrik Hofin Beirutiin keräämään tiedon palasia luotettavan kuvan saamiseksi tilanteesta.

ISRAELIN ARMEIJA aloitti tänä aamuna raskaitten aseitten siirtämisen pohjoisen rajansa tuntumaan selvänä varoituksena sekä Syyrialle että Libanonille, etteivät ne pyrkisi käyttämään jännittynyttä tilannetta hyväkseen rajaselkkauksien synnyttämiseksi. Autoilijoita varoitettiin välttämään määrättyjä pohjoiseen meneviä teitä sekä huomioimaan armeijan kaluston kuljettaminen niiden kautta Kinneretin lähelle, Ylä-Galileaan ja Golanille. http://www.debka.com/article/8959/

5. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu pyrki tarkkailijoitten mukaan vierittämään syyn ”flotilla-välikohtauksesta” puolustusministeri Barakille, jolle hän kertoi antaneensa valtuudet toimia parhaan harkintansa mukaan mutta pyrkien välttämään ihmisuhreja. Hän täsmensi lausuntoaan myöhemmin, että vaikka hän tärkeän ulkomaanmatkansa vuoksi ei voinut olla itse paikalla, hän kantaa lopullisen vastuun tapahtuneesta. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak sanoi myös vastatessaan tutkimuskomitean edessä, että poliittinen vastuu oli hänellä, mutta muistutti, että suunnitelma, johon sisältyi äärimmäinen mahdollisuus aseitten käyttämisestä, esiteltiin Netanyahulle ja turvallisuuskabinetille. Barak kuitenkin lisäsi, että operatiivinen vastuu tapahtumista oli kenttäjoukoilla. Netanyahu ja turvallisuuskabinetin ministerit valittivat tapauksen jälkeen, ettei heille annettu tarvittavia tietoja eikä päätöksiä toimintatavoista tehty. Tässä Barak vetäytyy omien muistikuviensa tai kuvitelmiensa taakse, mikä voi vielä aiheuttaa voimakkaita vastalauseita ja keskusteluja asiasta. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/i-take-full-responsibility-barak-tells-gaza-flotilla-probe-1.307118
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo Netanyahun luvanneen, että hänen nimittämällään tutkimuskomitealla on oikeus haastatella myös IDF:n sotilaita. Netanyahu kieltää ehdottomasti antaneensa tällaista lupaa ja uhkaa lopettaa kaiken yhteistoiminnan YK:n nimissä toimivan tutkimuskomitean kanssa. Ban ki-Moonin toimet osoittavat entistä selvemmin hänen intellektuaalisen rajoittuneisuutensa toimistosihteerin tasolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139034
- Jordanian aktivistit järjestivät eilen tunnin mittaisen mielenosoituksen Ammanissa Israelin lähetystön edessä esittääkseen vastalauseen vaatimukselle hakea Israelin viisumia vieraillakseen Temppelivuorella tai muilla pyhillä paikoilla Länsirannalla. Israel ja Jordania solmivat rauhan Wadi Arassa 1994, mutta sen toteuttaminen käytännössä kangertelee eikä Jordanian hallitus ole edes aloittanut Israelin vastaisten mielenosoitusten ja yleisen Israel-vastaisuuden poistamiseksi maasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139035
- Nachal haredi-rykmentin upseerit ovat lähettäneet hyvin kriittisen viestin IDF:n komentajille, joiden he sanovat pettäneen heidän luottamuksensa armeijan johdon uskottavuuteen. Haredi-sotilaat lähetettiin 26.08.01 suojelemaan talon tuhoamista Givat Ronen kukkulalla Har Brachan kaupungin lähellä Samariassa sillä verukkeella, että tehtävään määrätty rajapoliisiosasto oli jouduttu lähettämään etelään poliisi-tehtäviin, mikä osoittautui perättömäksi. Satoja tuhansia NIS maksaneen talon tuhoamiseen osallistui poliisin Yassam erikoisjoukkoja ja tusinoittain rajapoliiseja. Poliisit estivät paikallisten asukkaitten pääsyn estämään tuhoamista, mikä aiheutti vastareaktion lähellä asuvia arabeja vastaan, missä neljä juutalaista vammautui. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139036
- Juutalaiskaupungin Shevut Ami marssi Jerusalemista Jerikoon jatkuu tänään kolmatta ja viimeistä päivää. Poliisi pidätti muutamia osanottajia ja pyrki sulkemaan teitä ensimmäisenä päivänä, mutta toinen sujui vaikeuksitta. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/191846
- Saksa sulki moskeijan, jota syyskuun 11.päivän 2001 terroristit käyttivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139029
- West Nil virus on levinnyt Israelissa huolestuttavasti, jonka johdosta ihmisiä kehotetaan suojatoimiin. Kuume aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja muita ongelmia. 24 todettua virus-tapausta on rekisteröity, mikä ylittää viime vuoden. Kuuma kesä on nopeuttanut myös hedelmien ja viljan kypsymistä viimevuotista aiemmaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139020

Monday, August 09, 2010

MAANANTAI 09.08.10

1. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah lupasi paljastaa tänään asiakirjoja, jotka hänen ymmärtääkseen todistavat, että Libanonin pääministerin Rafik Haririn salamurha 1000 kilon autopommilla Beirutissa helmikuun 14.päivänä 2005, oli Israelin salaisen tiedustelu-järjestön Mossadin suunnittelema ja toteuttama. Iskussa kuoli 22 muuta ihmistä ja toista sataa ihmistä haavoittui. Betlehemissä toimina Maan Newsagency kertoi Hizbullahin tietoihin perustuen, että maanantaina esiteltävät ”dokumentit ovat kattavia, paljastavia ja ratkaisevia”.

PÄÄMINISTERI Rafik Haririn murhaa tutkiva kansainvälinen tribunaali on ilmoittanut julkistavansa pian murhasta epäillyn nimet ja syytteet heitä vastaan, ja julkisuuteen vuotaneitten vihjailujen mukaan epäillyt ovat Hizbullahin jäseniä. Aiemmin julkisuudessa esitettyjen epäilysten mukaan Syyrian presidentti Bashar Assadia lähellä olevat henkilöt ovat syyllistyneet murhaan, mutta nyt epäilysten suunta on muuttunut.
Libanonin nykyinen pääministeri Saad Hariri, pelätessään julkistamisen aiheuttavan väkivaltaisuuksia maassaan, pyysi tribunaalia siirtämään tutkimustensa tulosten julkistamista. Vielä ei tiedetä, suostuuko tribunaali, joka aloitti tutkimuksensa 2007, Haririn pyyntöön.

EPÄILYT saivat kuitenkin Hizbullahin pääsihteerin pelkäämään pahinta. Hizbullahin sisällä vallitsee täydellinen johtajahierarkia; mitään ei tapahdu ilman johdon lupaa ja tietoa. Vaikka Nasrallah ei suoranaisesti itse olisikaan ollut aktiivisesti mukana salamurhan toteuttamisessa, järjestön jäsenten syyttäminen tai mahdollinen tuomio salamurhasta tulisi vakavasti tahrimaan sen mainetta ja pyrkimystä esiintyä poliittisena, isänmaallisena puolueena, joka selittää tärkeimmän roolinsa olevan Libanonin puolustaminen ulkomaista (Israelin) uhkaa vastaan. Siksi Nasrallah aloitti voimakkaan mediakamppailun epäilysten suuntaamiseksi muualle. (JP)

2. IRANIN ulkoministeri Manouchehr Mottaki vieraili eilen Beirutissa, jossa hänellä oli keskustelu-tilaisuus Libanonin ulkoministeri Ali Al-Shamin kanssa sunnuntaina. Mottaki kertoi lehdistölle, että Iran tarjoaa Libanonille ja Syyrialle kaiken sen tuen, mitä ne tarvitsevat Israelin oletetun hyökkäyksen torjumiseksi. Hän lisäsi, että Iran, Syyria ja Libanon ovat jatkuvassa yhteydessä jakaen toisilleen tietoja ja mielipiteitä Israelin mahdollisen sodanuhkan vuoksi. ”Islamilaisen tasavallan hallitus ja Iranin kansa seisovat Libanonin ja Syyrian hallitusten rinnalla ”sionistisen hallituksen” taholta tulevaa uhkaa vastaan,” Mottaki vakuutti. Hän sanoi edelleen, että Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vierailee Beirutissa islamin ramadan paastokuukauden loputtua; ramadan alkanee torstaina ja loppunee 10. syyskuuta. Vierailu olisi ensimmäinen vuodesta 2003, jolloin Mohammad Khatami vieraili Libanonissa.

MOTTAKI sanoi maansa olevan valmis vastaamaan positiivisesti mihin tahansa veljiensä esittämiin vaatimuksiin. Hän esitti voimakasta kritiikkiä yhdessä Libanonin ulkoministerin kanssa Israelin hyökkäävästä asenteesta Libanonia kohtaan, mistä he katsoivat esimerkkeinä olevan tiistaina Libanonin rajalla sattunut verinen välikohtaus sekä IDF:n hyökkäys Gazaan matkalla ollutta avustussaattuetta vastaan kansainvälisillä vesillä toukokuun 31.päivänä.

MOTTAKI vakuutti, että ”sionistinen hallitus” on vakavan ongelman edessä, kuten englanninkielinen käännös hänen uhkauksestaan kertoo.
IRANIN merivoimat ottivat eilen käyttöönsä neljä Iranissa rakennettua Ghadir-luokan sukellusvenettä. Ne pystyvät laukomaan sekä ohjuksia että torpedoja samaan aikaan ja ne on rakennettu Persianlahden matalia vesiä varten.
IRANIN virallinen uutistoimisto IRNA kertoi, että veneitten vastaanottoseremoniaan osallistuivat puolustusministeri kenraali Ahmad Vahidi sekä laivaston komentaja amiraali Habitollah Sayyari. Iranilla on ennestään kolme venäläisvalmisteista sukellusvenettä.
IRAN on järjestelmällisesti pyrkinyt vahvistamaan maan ilma- ja meripuolustusta, sillä maan pinnanmuodostuksesta ja laajasta alueesta johtuen potentiaalinen hyökkäys tulee ilmasta ja mereltä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184097

3. ISRAELIN hallitus on esittänyt huolensa tiedoista, että USA aikoo myydä Saudi Arabialla uudenaikaisia F-15 koneita. Saudeilla on jo ennestään näitä koneita, mutta uusin tilaus toisi niitä 84 konetta entisten lisäksi 10 vuoden periodilla. USA:n taholta vakuutetaan, ettei saudeille toimitettavissa uusissa F-15 koneissa uusinta teknologiaa, mikä sallii lennot etäisiin paikkoihin. 30 miljardin USD toimitussopimus on viime aikojen suurimpia lajissaan.
ISRAELIN puolustusministeriö on käynyt kulissien takaisia neuvotteluja USA:n kanssa kuukausikaupalla pyrkien selittämään uudenaikaisten koneitten toimitusten saudeille vaarantavan Israelin teknisen etumatkan muihin alueen maihin. Obaman hallituksen mukaan USA:lla on muitakin maita Lähi Idässä, joilla on turvallisuusongelmia, joitten minimoimiseksi USA on antautunut. Pentagonin lehdistösihteeri Geoff Morell vakuuttaa, että USA:n puolustus järjestöt ja Israel ovat pitäneet kiinteää yhteyttä ongelmien ja epäilysten poistamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=184146

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak toimii puheenjohtajana ministeriön ja IDF:n yhteisessä neuvottelutilaisuudessa, jossa sen oletetaan viimeistelevän sopimuksen, jolla Israel tilaa 20 viidennen sukupolven hävittäjää, josta käytetään nimitystä ”Joint Strike Fifhter”, JSF-35. Puolustusministeriö on Barakin johdolla käynyt kiinteitä neuvotteluja koneen sitovan tilauksen jättämisestä, mikä olisi ensimmäinen vaikka monet maat sitä haluavat.
SOPIMUKSEN solmimista ovat siirtäneet koneen hinta – 140 miljoonaa USD kukin – sekä Israelin vaatimus, että sen tilaamiin koneisiin tulee asentaa Israelin kehittämiä järjestelmiä ja että niiden huoltotoimet tulee voida tehdä Israelissa eikä USA:ssa.

PENTAGON on vastustanut kumpaakin Israelin esittämää vaatimusta, mutta kompromissi-ratkaisu näyttää olevan syntymässä. Barakin johtama työneuvottelu tapahtunee keskiviikkona, minkä jälkeen Barak esittelee sopimusluonnoksen hallituksen turvallisuus-kabinetille, joka tekee päätöksen asiassa.
JSF-35 koneen valmistumispäivää on jouduttu siirtämään, mikä on samalla nostanut sen hintaa ja herättänyt epäilyjä tilaajaehdokkaissa. Tämän hetken arvion mukaan kone on valmis 2015 tienoille. Sen uskotaan ominaisuuksiltaan olevan ylivoimainen kaikkiin aiempiin malleihin missä maassa tahansa, ja sen erityisominaisuuksiin kuuluu sen stelth-kyky, millä se pystyy välttämään tutkahavainnot. Tämä saavutetaan sekä koneen erikoisella muotoilulla että pintojen maalikerroksilla. Eräs israelilainen yhtiö esitteli äskettäin kehittämänsä maalin, joka hylkii lasersäteitä siepaten ne ja muuttaen ne lämpösäteiksi, joita tutka ei havaitse.
Erään arvion mukaan Israelin teollisuus toimittaa JSF-35 koneeseen erityisvarusteita ja osia yli kolmen miljardin USD arvosta. Eräät asiantuntijat vakuuttavat, että JSF-35 kone on viimeinen ihmisen ohjaama huippuhävittäjä, sillä sen tilalle tulee miehittämätön kone, drone, joka on jo ahkerassa käytössä Irakissa ja Afganistanissa ja myös IAF:n parissa. Israel on yksi maailman johtavista miehittämättömien koneitten valmistajista.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184007

4. UUTOSOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu astui tänään ”flotilla” tapausta tutkivan Turkelin komitea
eteen antamaan oman näkökulmansa tapahtumaan. Netanyahu sanoi journalistien
kysymyksiin, että hänen nähdäkseen IDF:n toiminta laivasaattueen pysäyttämiseksi
oli täysin laillinen. (JP)
- Sisäministeriö aikoo saada työviisuminsa umpeuduttua laittomasti maahan jääneitten tai maahan laittomasti tulleiden anomusten käsittelyn kertarysäyksellä. Pitkät jonot
asioita penkovien viranomaisten edessä osoittavat tarpeen kiireellisyyden. (JP)
- Libya vapautti israelilaisen valokuvaajan, joka oli pidätettynä maaliskuusta lähtien. Hän matkusti Libyaan valokuvaamaan juutalaisten perinnepaikkoja. (JP)
- Karmielin poliisiupseeri joutuu oikeuteen pahoinpideltyään USA:n uutta teini-ikäistä siirtolaista, jonka poliisi pidätti epäiltynä huumeista ja varkausyrityksestä. Hänen selityksiään ei kuunneltu, vaan pahoinpitelyn jälkeen hänet vietiin vankiselliin, jossa hän joutui jatkuvien raiskausten kohteeksi. Kahta muuta poliisia syytetään pahoinpitelyn peittelemisestä. (JP)
- Korkein oikeus päätti pitää aiemman päätöksen sinetöidä ”laittomasti” rakennettu synagoga El Matan juutalaisyhteisössä Samariassa, jota se myös pitää laittomana. El Matan sijaitsee etelään ”laillisesta” Maleh Shomronin juutalaisyhteisöstä. Oikeudelle lähetyssä Samarian kansankomitean vetoomuksessa, jossa pyydettiin synagogan säilyttämistä, sanottiin mm: Korkein oikeus on useita kertoja osoittanut, että se taas kerran asetti arabien intressit oikeudenmukaisuuden edelle, siten antaen oikeutuksen iskulauseelle: Oikeusistuin on (äärivasemmistolaisen) Meretzin haaraosasto”. (JP)
- Netanyahu on valmis antamaan maata keskusteluja vastaan saadakseen Abbasin istumaan saman pöydän ääreen. Hän lupasi tämän Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokouksessa. Yksi tällainen kohde on rakenteilla olevaan Rawabin palestiinalaiskaupunkiin johtava tie Samariassa, jonka PA on suunnitellut C-alueen kautta, joka on nyt Israelin täydessä hallinnassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138991
- Länsimaiset tiedustelulähteet vakuuttavat, ettei Iran ole saanut S-300 ilmatorjunta patteristoa, vaikka se väittää hankkineensa sellaisen Valkovenäjältä. (JP)
- Poliisi vaatii syytteiden esittämistä rabbi Mordechei Elonille seksirikosten vuoksi. (JP)
- Iranilainen asianajaja, joka puolusti aviorikoksesta syytettyä kivittämällä surmattavaksi tuomittua naista, pakeni henkensä vuoksi Norjaan anoen poliittista turvapaikkaa toivoen voivansa joskus palata takaisin maahansa. Asianajaja Mohammed Mostafael sai tietää, että poliisi etsi häntä. Hänellä oli viisumi Norjaan, ja hän katsoi parhaaksi paeta maasta. Hänellä on Iranissa vaimo ja lapsi, joiden hän toivoo voivan poistua Iranista, mikä ei ole kovin todennäköistä aivan pian. Poliisi oli pidättänyt hänen vaimonsa ja hänen veljensä painostaakseen asianajajaa, jonka ystävä ajoi hänet Turkin rajalle Khoyn lähelle, mistä hän jalkaisin ja hevosella pakeni Turkkiin. (JP)
- Debkafile kertoo, että Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei on ottanut johdon Iranin puolustuksesta. Hän vakuutti eilen, että Libanon, Irak ja Afganistan muodostavat Iranin puolustusvyöhykkeen. Hän lähetti Beirutiin Iranin kansallisen turvallisuus-neuvoston puheenjohtajan Saeed Jajilin, joka tapaa Beirutissa Hizbullah-johtajan Hassan Nasrallahin yhdessä Khamenin neuvonantajan Ali Akbar Velayatin kanssa ennen Nasrallahin lehdistötilaisuutta tänään, jossa hän aikoo paljastaa Mossadin yhteyden Rafik Haririn salamurhaan. Beirutista Khamenein lähettiläät matkustavat Damaskokseen, jossa heidän oletetaan kertovan selvin sanoin, ettei Iran katso hyvällä presidentti Bashar Assadin veljeilyä saudikuninkaan Abdullahin kanssa.
http://www.debka.com/article/8958/
Tulee mieleen Danielin ilmoitus pienestä sarvesta, josta hän kertoo näin: ”Minä
tarkkasin sarvia, ja katso, eräs pieni sarvi puhkesi niiden välistä ja kolme edellisistä
sarvista reväistiin pois sen edestä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät kuin ihmisen silmät
ja suu, joka herjaten puhui.” (Dan.7:8; katso: Laittomuuden ihminen, Israelupdate)
Huomio kiintyy tuohon sanontaan: ”reväistiin pois sen edestä”, sen teki joku muu.

Sunday, August 08, 2010

SUNNUNTAI 08.08.10

1. USA:N KONGRESSIN jäsen Ron Klein Floridasta haluaa USA:n tutkivan apunsa mielekkyyttä Libanonille. Hän haluaa, että suoritetaan tutkimus, käyttikö sala-ampuja Amerikan toimittamia välineitä murhatessaan israelilaisen everstiluutnantin ja haavoittaen vaarallisesti kapteenia viime viikolla Israelin ja Libanonin rajan tuntumassa. Molemmat upseerit olivat vartiotornissa 300 metrin päässä rajasta, kun murhaavat luodit ammuttiin. Yhdysvallat on antanut Libanonille viimeisten vuosien aikana 600 miljoonaa USD sotilaallisena tukena sekä toimittanut sille uudenaikaisia aseita ja muita sotilastarvikkeita. Suuri osa avusta kohdistui armeijan koulutukseen ja opetustoimiin, kertoi USA:n ulkoministeriön edustaja P J Crowley lehdistölle torstaina.

CROWLEY kiisti lehdistössä levinneet tiedot, että USA:n toimittamia tarkkuuskivääreitä ja muita tarvikkeita olisi käytetty viime viikon välikohtauksessa. Hän vakuutti, ettei heillä ole mitään todisteita, että näin olisi ollut asian laita – mutta tuskin siitäkään, etteikö olisi käytetty. Hän vakuutti, että USA:lla on hyvin tehokas seurantamekanismi toimittamiensa sotilas-tarvikkeitten käytöstä. Hän asetteli selityksensä näin: ”Me toimitamme Libanonille apua, koska se on intressiemme mukaista. Teemme sen läheisessä yhteistoiminnassa kansainvälisen yhteisön kanssa ilmaistaksemme tarkoituksemme kohentaa Libanonin hallituksen kykyä puolustaa itsenäisyyttään ja vahvistaakseen laajaa turvallisuutta alueella.”

CROWLEY:n uskottavilta ja jopa hyväksyttäviltä tuntuvat selitykset näyttävät kuitenkin laahaavan pahasti yleisen kehityksen perässä Libanonissa. Maa ei ole enää sama kuin pari vuotta sitten, sillä Libanon on sen jälkeen muuttunut Syyrian vasallivaltioksi, jonka kohtaloita määritellään Teheranissa ja jonka hallituksen päätöksiä Hizbullah valvoo veto-oikeudellaan. Myöskään Libanonin armeija ei ole enää puhdas kansallinen puolustusvoima, sillä se on entistä tiiviimmin Hizbullahin syleilyssä vaihtaen informaatiota ja aseistusta molemmin puolin. Hizbullah rakensi yksityisen maanalaisen kaapeliverkkonsa Syyriaan, jonka kautta sillä on suora yhteys Iranin vallankumouskaartin kanssa. Kriisitilanteessa ne voivat siten koordinoida sotilaalliset toimensa ja ohjusiskunsa Israeliin.

VIIME VIIKON tapahtumien johdosta Israelin etelä- ja pohjoisrajoilla USA antoi matkustus-rajoituksen Eilatiin, mutta ei Agabaan, mikä herätti pahaa verta Israelissa. Tiedotteessa kehotettiin Israelin eteläosassa olevia USA:n kansalaisia selvittämään lähimmän väestön-suojan paikan.
USA:n presidentti Obama puhui loppuviikosta puhelimessa Englannin pääministeri David Cameronin kanssa kosketellen myös Israelin ja PA:n välisiä suhteita, jossa he suosittelivat suorien keskustelujen aloittamista mahdollisimman pian.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=184003

2. ISRAELIN merivoimien alus ampui varoituslaukauksia libanonilaista kalastusalusta kohti, joka muista varoituksista välittämättä jatkoi kulkuaan kielletyllä alueella. Kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa eikä kalastaja-alus kärsinyt vaurioita.

Libanonin armeija julkisti välittömästi protestilausuntonsa, jossa se syytti Israelia jatkuvasta YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman no 1701 rikkomisesta. Merivoimien edustaja tunnustaa, että varoituslaukauksia ammuttiin, koska alus ei välittänyt käskystä poistua kielletyltä alueelta.
VIIME VIIKON tiistaina sattuneessa rajavälikohtauksessa Libanonin armeijan (LAF) tarkka-ampuja murhasi everstiluutnantti Dov ”Barry” Hararin ja haavoitti pahoin kapteeni Ezra Lakiaa. Kolme LAF:n sotilasta ja yksi journalisti kuoli syntyneessä lyhyessä mutta kiivaassa laukaustenvaihdossa, jossa käytettiin myös tykistöä ja helikoptereita.
Libanonin armeija väittää IDF:n sotilaitten toimineen Libanonin alueella, mutta YK:n tarkkailijat toteavat, että turva-aidan varteen kohonneen vesakon leikkaaminen tapahtui Israelin alueelta. Lisäksi YK:n UNIFIL-joukkojen paikalliskomentaja tunnustaa, että IDF kertoi heille huoltotoimista etukäteen ja että heidän vastuullaan oli informoija Libanonin armeijan edustajia. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184030

3. ISRAEL:in hallitus vaatii, että Libanonin armeija (LAF) käsittelee libanonilaisen armeijan yksikköä komentaneen komentajan tapauksen sotaoikeudessa, kertoo libanonilainen An-Nahar lehti artikkelissaan. Libanonin armeijan komentaja totesi eräässä haastattelussa, että IDF:n everstiluutnantin tiistaina murhannut sala-ampuja toimi saamiensa ohjeitten mukaan. Hän ampui israelilaista upseeria päähän ja haavoitti kapteenia vakavasti rintaan heidän seistessään vartiotornissa 300 metrin päässä rajalta. Israelissa herätettiin kysymys, käyttikö sala-ampuja USA:n toimittamaa tarkkuuskivääriä ja tähtäyslaitteita.
IDF:n taholla todetaan, ettei tapausta ole tutkittu tarvittavalla huolella ja uhkaa, että se tulee harkitsemaan LAF:n joukkojen luokittamista vihollisjoukoiksi ja niiden tukikohtia rajan tuntumassa vihollistukikohdiksi, ja voi harkita niiden tuhoamista.

LIBANONIN presidentti Michel Suleiman vieraili seurueineen paikalla, jossa tiistain välikohtaus tapahtui. Hänen oppaanaan toimi LAF:n joukko-osaston komentaja, jonka tarkka-apuja surmasi IDF:n everstiluutnantin. Suleiman vakuutti ”toimittavansa LAF:n joukoille uuden-aikaisemmilla aseilla puolustamaan maataan Israelin hyökkäyksiä vastaan”. Hän tapasi paikalla myös YK:n paikallisedustajia todeten YK:n turvallisuusneuvoston antaman päätöslauselman 1701 tarkkaa noudattamista. Tämä lauselma lopetti Libanonin kakkossodan vuonna 2006.
DEBKAFILE kertoo, että Iranin tiedustelu- ja kommandojoukkojen edustajia vieraili samalla raja-alueella vuorokautta ennen presidentti Suleimanin vierailua. He ajoivat umpiautoissaan aivan rajan tuntumassa ylittäen turva-aidan takana myös alueen, joka kuuluu Israeliin. Debkafile toteaa, että edustajat kuuluivat Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein lähettämään valtuuskuntaan Libanoniin, jota johti Khamenein virastopäällikkö Velayati. Merkittävää delegaation vierailussa oli se, että he tapasivat vain Hizbullahin mutta ei Libanonin hallituksen edustajia, mikä osoittanee Hizbullahin ja Iranin suoran asiayhteyden. Heidän uskotaan kosketelleen rajavälikohtauksen lisäksi pääsihteeri Hassan Nasrallahin suunnittelemaa lehdistötilaisuutta maanantaina 09.08.10, jossa tämä lupaa paljastaa dokumentteja, jotka osoittavat Israelin Mossadin osuuden Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhaan 2005. Velayati tapasi myös Hizbullahin eteläisen armeijan komentajan sheikki Nabil Qaukin. http://www.debka.com/article/8956/

4. IDF:N SEURAAVAN KOMENTAJAN valinta on jo herättämässä Israelissa
tavanomaisen mudanheittelyn potentiaalisten ehdokkaitten tukijoitten ja vastustajien välillä. IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin toimikausi päättyy helmikuussa ensi vuonna, joten aikaa on vielä yli kuusi kuukautta, mikä on herättänyt monien kulmakarvojen kohottamisen, miksi juuri nyt ulkoisten vaaratekijöitten aktivoituessa, ja mikä kiire puolustusministeri Ehud Barakilla on ylipäätään aloittaa ehdokaskandidaattien haastattelu, joka kuitenkin on eräänlainen muodollisuus, koska pienessä maassa kaikki asiaan kuuluvat ovat jatkuvassa yhteydessä keskenään. Eräs syy lienee jokin aika sitten levinnyt huhu, että Ashkenazia tukeva upseeri olisi herättänyt kysymyksen hänen toimikautensa jatkamiseksi vuodella, kuten on ollut tapana, minkä Barak kielsi välittömästi. Toinen vakavampi syy lienee, että Barak ja Ashkenazi ovat henkisesti eri tasolla eivätkä ymmärrä toisiaan. Barak pelkää, että Ashkenazi menee politiikkaan ja ehkä tavoittelee Labourin puheenjohtajuutta, vaikka hänellä on vaadittava jäähdyttelyaika ennen astumistaan politiikkaan.

VIIKON lopulla TV-2:ssa julkistetussa dokumentissa, joka on ilmeinen väärennös, mutta tehty poliittisen strategistin Eyal Aradin nimissä, suositellaan Yoav Galantin nimitystä IDF.n komentajaksi ja hänen pahimman kilpailijansa Banny Gantzin nimittämistä Mossadin johtoon Galantin mahdollisuuksien parantamiseksi. Arad kieltää tietävänsä mitään dokumentista ja pyytää poliisitutkimusta asiassa. Kansanedustajat Vachman Shai (Kav´dima) ja Miri Regev (Likud) pyytävät, että oikeuskansleri Yehuda Weinstein kehottaa Shin Betin aloittamaan tutkimukset asiassa. Shai katsoo nimityksen olevan ennenaikainen tässä tilanteessa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=184035

5. UUTISOTSIKOITA
- Kuuban 83-vuotias johtaja Fidel Castro esiintyi ensimmäisen kerran neljään vuoteen kameroitten edessä puhuessaan parlamentaarikoille. Hän pyysi sekä Iranin johtajaa presidentti Ahmadinejadia että USA:n presidentti Obamaa työskentelemään kolmannen maailmansodan syttymisen estämiseksi, koska ”se tulisi tuhoamaan maailman”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3931543,00.html
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad epäili, että syyskuun 11. päivänä 2001 Maailman Kauppakeskuksen tuplatornien tuhoutumisessa kuoli 3000 ihmistä. Hän esitti jo aiemmin esiintyneen väitteen, että juutalaiset olivat tietoisia tornien tuhoutumisesta ja varoittaneet omiaan poistumaan niistä. Puhuessaan konferenssivieraille Teheranissa hän esitti syytöksen USA:ta vastaan, että se tarvitsi tekosyyn aloittaakseen sodan Irakia ja Afganistania vastaan. Tämä samaan aikaan, kun Obama odottaa hänen suostumustaan aloittaa keskustelut johtajien kesken. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3931508,00.html
- Egyptin turvallisuusmiehet tutkivat mahdollisuutta, että heidän Siinailla pidättämillään kolmella miehellä oli yhteyttä Eilatissa ja Agabassa ammuttuihin raketteihin. Miesten autosta löydettiin räjähteitä ja pommintekovarusteita. Heidän oletetaan olleen matkalla pommi-iskua varten Sharm el-Sheikin lomakaupungissa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-egypt-held-alleged-terror-squad-prior-to-eilat-rocket-attack-1.306675
- Hamasin taholta Gazassa selitetään, että Israel ampui raketit Eilatiin ja Agabaan saadakseen verukkeen hyökätä Gazaan. Eräs tieto kertoo, että käskyn raketti-iskuihin antoi Hamasin Damaskoksessa oleva ulkoasioitten johtaja Khaled Mashaal konsultoimatta Hamasin Gazan johtoa asiassa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-israel-fired-rockets-at-eilat-aqaba-to-justify-more-gaza-assaults-1.306584
- Iran on pyrkinyt salakuljettamaan aseita Juudeaan ja Samariaan, mutta se on kilpistynyt IDF:n läsnäoloon siellä. Voi vain kuvitella, millainen terroripesä niistä tulisi, jos IDF vetää joukkonsa pois ilman oikeutta mennä takaisin, ja valvonta jää PA:n poliisien ja esim. NATO:n ja YK:n joukkojen vastuulle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138983
- PA:n työväen ammattiliitto pelkää palestiinalaisten työttömyyden rajua nousua, jos PA:n suunnittelema israelilaisten työnantajien boikotti toteutuu vuoden 2011 alussa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138984
- Ranskassa antisemitistit piirsivät Israelin ja juutalaisten vastaisia graffiteja toisen maailmansodan muistomerkin rakenteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138985
- Hamasin edustajat Länsirannalla ovat tehostaneet yrityksiä siepata israelilaisia Gilad Shalitin sijaan panttivangeiksi. Turvallisuusvirkailijat ottavat uhkan todesta ja ovat tehostaneet turvatoimiaan. Hamasille kelpaa, kunhan vain on juutalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138985
- Sähkövoimala Gazassa on edelleen suljettu, koska Hamas ja Fatah eivät osaa sopia, kumman tulee maksaa sen käyttökustannukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138982
- Tel Avivin yliopisto on kehittänyt öljyä syövän bakteerin, jonka he uskovat voivan auttaa esim. Meksikonlahden öljyn saastuttamien hiekkarantojen puhdistamiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138975
- Palestiinalaiset ovat salaa rakentaneet olemattomia ”hautapaikkoja” itsenäisyyspuistoon
Jerusalemissa voidakseen esittää omistusoikeusvaatimuksia siellä. Poliisi kävi
poistamassa tusinoittain tällaisia ”hautoja” saatuaan tiedon niistä INN:n kautta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138966
- Entiset CIA:n virkailijat varoittavat Obamaa, että Israel voi iskeä Iraniin kuukauden sisällä. He moittivat Obamaa Netanyahun ylistämisestä viime tapaamisen yhteydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138962
- FBI etsii toistamiseen al-Qaidan terroristia Adnan Al-Sukrijumaa, jota pidetään likaisen ydinpommin eksperttinä. Al-Qaida kehotti muslimeja poistumaan New Yorkista ja Washingtonista ensi tilassa mahdollisten ydiniskujen vuoksi. http://www.debka.com/article/8957/